Tomaszs131 12.04.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 No dobrze, ale czy u kogoś powstają takie plamy jak u mnie kiedy nie wytrze baterii? Czy mangan może powodować to, że teraz woda jest mniej smaczna, wszystko pozostałe mam w normie? Czy mimo wszystko mogę stosować filtr Brita, to znaczy czy on jest wstanie zmniejszyć twardość poniżej 4dh? Mam podobny problem z plamami na armaturze. Do zlewu w kuchni doprowadziłem wodę z ominięciem zmiękczarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 12.04.2017 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Mam podobny problem z plamami na armaturze. Do zlewu w kuchni doprowadziłem wodę z ominięciem zmiękczarki. i pomogło - nie masz plam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.04.2017 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 W kuchni ze względu na smak wody doprowadziłem ją bezpośrednio z sieci.Baterie w łazienkach mam typu wodospad, inne niż w kuchni. Wyrażnie widać osad na powierzchni ujścia wody. Dodam, że za radą kolegi z forum przykręciłem nieco stopień zmiękczenie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.04.2017 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Witam dziekuje za szybka reakcje, tez nie widzi mi sie multi urzadzenie jak liczylem sol rocznie ok. 120-150 zl.przy naszym zuzyciu wody (ok.4kg.w/g producenta na regeneracje) w/g info od firmy zywotnosc zloza 18lat .Woda ma byc uzdatniana tylko na nasz dom, sam inwestuje sasiedzi maja .... gdzies. Tak oto cale badanie fizykochemiczne Barwa 20 mg/l Pt Metnosc 8,0 NTU Mangan 195 ug/l Zelazo 4560 ug/l Jon amonowy 1,950 mg/l Twardosc og. 230 mg/l CaCO3 Ph. 7,4 Zapach slaby gnilny,siarkowodor Przew.el.wlasciwa 493 us/cm Utlenialnosc z KMnO4 4,79 mg/l O2 Azotany 0,07 Azotyny ponizej granicy oznacz. Tia. Zapytaj się firmy, czy Ci da 18-letnią gwarancje na piśmie, że przez 18 lat będziesz miał wodę bez żelaza...... Bo pewnie 2 lata by należało przy takiej wodzie uznać za sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.04.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Czy mangan może powodować to, że teraz woda jest mniej smaczna, wszystko pozostałe mam w normie? Sam mangan w takiej ilości raczej nie jest wyczuwalny. Ale za smak odpowiada cała kombinacja związków, a nie pojedyncze pierwiastki. Czy mimo wszystko mogę stosować filtr Brita, to znaczy czy on jest wstanie zmniejszyć twardość poniżej 4dh? Możesz go stosować. I tak - może on zmniejszyć twardość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.04.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Witam dziekuje za szybka reakcje, tez nie widzi mi sie multi urzadzenie jak liczylem sol rocznie ok. 120-150 zl.przy naszym zuzyciu wody (ok.4kg.w/g producenta na regeneracje) w/g info od firmy zywotnosc zloza 18lat .Woda ma byc uzdatniana tylko na nasz dom, sam inwestuje sasiedzi maja .... gdzies. Ile tego zużycia przewidujesz? Bo coś mi się nie zgadzają szacunki kosztów Poza tym koszt soli to jedno, a koszt wymiany złoża to drugie (18 lat to może w worku to złoże będzie leżało, ale nie w takich warunkach). I dojdzie frustracja jak się za chwilę okaże, że trzeba dostawić drugi filtr... Tak oto cale badanie fizykochemiczne Barwa 20 mg/l Pt Metnosc 8,0 NTU Mangan 195 ug/l Zelazo 4560 ug/l Jon amonowy 1,950 mg/l Twardosc og. 230 mg/l CaCO3 Ph. 7,4 Zapach slaby gnilny,siarkowodor Przew.el.wlasciwa 493 us/cm Utlenialnosc z KMnO4 4,79 mg/l O2 Azotany 0,07 Azotyny ponizej granicy oznacz. No i masz niezły bigos... Barwa i mętność jest prawdopodobnie związana z dużą ilością żelaza, ale zapach gnilny, jon amonowy i wysoka utlenialność mogą sugerować także inne związki (organika). I teraz się zacznie wyliczanie... tradycyjnie zacząłbyś od napowietrzenia wody, ale z tego co mówisz to hydrofor (jaka pojemność?) jest wspólny dla 3 domów, więc napowietrzanie przed hydroforem raczej odpada (popraw mnie jeśli się mylę). Czy wiesz jaka jest pompa (typ, model, producent)? To dość istotne bo odżelaziacz musi być dobrze płukany silnym strumieniem wody. Jeśli sąsiedzi w tym samym czasie będą brali wodę to może być różnie (ale to zależy od wydajności pompy). Dalej nie ma sensu brnąć bez odpowiedzi na te pytania dotyczące odżelaziacza. Kolejnym krokiem mógłby być filtr wielofunkcyjny - do usunięcia twardości, jonu amonowego i organiki. I raczej nie brałbym pod uwagę złoża CR tylko AquaMulti. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karkosz 13.04.2017 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Sol liczylem ok.25kg na 2 m-ce cena u instalatora jesli pamietam 25 zl.moge sie mylic co rocznie 150 zl.ale to tylko teoria, ale juz nie brnijmy w ta oferte znajdzmy cos jakis rozsadny kierunek.Hydrofor 500l. tak jest on na 3 gospodarstwa domowe, cisnienie na nim ok.2-4 bar, myslalem o tym aby postawic kolejny za glownym u siebie taki z 200l ocynk i jego napowietrzac wstepnie, pompa glebinowa pedrollo z silnikiem cos kolo 2kw w ciagu dnia poszukam jej dokladnej specyfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.04.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Sol liczylem ok.25kg na 2 m-ce cena u instalatora jesli pamietam 25 zl.moge sie mylic co rocznie 150 zl.ale to tylko teoria, ale juz nie brnijmy w ta oferte znajdzmy cos jakis rozsadny kierunek.Hydrofor 500l. tak jest on na 3 gospodarstwa domowe, cisnienie na nim ok.2-4 bar, myslalem o tym aby postawic kolejny za glownym u siebie taki z 200l ocynk i jego napowietrzac wstepnie, pompa glebinowa pedrollo z silnikiem cos kolo 2kw w ciagu dnia poszukam jej dokladnej specyfikacji. Mnie zastanawia jedna rzecz. Pisałes że sąsiedzi nie chca stawiać żadnych filtrów. Ale przy 5mg żelaza brązowe zacieki na wszystkim co ma kontakt z wodą powinny sie pojawiać momentalnie! Od dawna użytkują taką wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.04.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Sol liczylem ok.25kg na 2 m-ce cena u instalatora jesli pamietam 25 zl.moge sie mylic co rocznie 150 zl.ale to tylko teoria, ale juz nie brnijmy w ta oferte znajdzmy cos jakis rozsadny kierunek.Hydrofor 500l. tak jest on na 3 gospodarstwa domowe, cisnienie na nim ok.2-4 bar, myslalem o tym aby postawic kolejny za glownym u siebie taki z 200l ocynk i jego napowietrzac wstepnie, pompa glebinowa pedrollo z silnikiem cos kolo 2kw w ciagu dnia poszukam jej dokladnej specyfikacji. Sól nie jest istotna, ale powiedz ile tej wody planujesz zużywać - ta liczba jest potrzebna do określenia potrzebnej wydajności filtra. Z napowietrzaniem dwóch szeregowo ustawionych hydroforów musiałbyś chyba zastosować sprężarkę. Jeśli nie masz ku temu dodatkowych powodów to kosztowo podobnie wyjdzie chyba ustawienie odżelaziacza, który sam się zajmie napowietrzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 13.04.2017 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam potrzebuje porady w kwesti doboru sprzetu do uzdatniania, moja woda Mangan 195 ug/l Zelazo 4560 ug/l Jon amonowy 1,950 mg/l Twardosc og. 230 mg/l CaCO3 Ph. 7,4 Zapach slaby gnilny,siarkowodor Hydrofor mamy kontaktowy ocynk, ale korzystaja z niego 3 domy akurat stoi u nas. Poki co dostalem wycene od jednej firmy na zlozu CR multi, z glowica clack ilosc zloza 40l, tylko z tego co czytam forum sol do regeneracji bedzie sporym kosztem przy uzytkowaniu. Pozdrawian W takim przypadku, proponuję system odżelazający jako pierwszą kolumnę. Poszukaj a znajdziesz takie urządzenie na głowicy CLACK (bardzo dobry), system działa z każdym typem hydrofora, nie potrzebuje chemii do pracy i regeneracji, Sam się napowietrza więc nie ma potrzeby stosowania dodatkowych inżektorów. Skutecznie usunie żelazo, mangan i siarkowodór. Jako drugi stopień proponuje system wielofunkcyjny na złożu np. ECOMIX lub AQUAMULTI. Doczyści wodę z amoniaku, żelaza, manganu i ewentualnie twardości. Dodatkowo masz gwarancję producenta do 10 lat na butlę, 3 na elektronikę. Niestety ale nie mogę podać nazwy urządzeń. Urządzenie wielofunkcyjne: Przy inżektorze 125 taki system będzie pobierał około 2,5 - 3 kg soli na regenerację. Jeśli będzie około 3 regeneracji w miesiącu to zużyjesz max 10 kg soli. 25 kg soli to koszt około 25 zł. Taki worek starczy ci na około 1,5 - 2 miesiące. Pozdrawiam Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karkosz 13.04.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Pompa pedrollo 4sr4/14 1,1 kW (stara miala 1,75 moj blad) wydajnosc 20-100l/min, wys. H 88-35 m.Liczylem zuzycie wody ok 9m3 m-cznie, chwilowe zmywarka, pralka, kapiel .maks 150 l/godz. (Trudno ocenic dokladnie bo urzadzenia pracuja w dluzszym czasie) Ujecie uzytkowane od ok.50-60 lat. na pewno przeszkadza sasiadom jakosc wody, jeden sasiad nie wiem moze ma jakis filtr zalozony trudno z nim sie rozmawia (typ oby sasiad nie zrobil lepiej sobie niz on ma ) drugi ma swoje lata i on nic nie bedzie juz inwestowal. Nam od kiedy zaczelismy mieszkac to nie pasuje, juz od jakiegos czasu nosimy sie z zamiarem instalacji stacji ale dopiero teraz sa na to fundusze w koncu ile mozna kupowac wode do spozywania. System z odzelaziaczem samonap. + druga kolumna chyba najbardziej by mi odpowiadal, co z serwisowaniem glowicy jej czyszczeniem. Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez Karkosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 13.04.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Pompa pedrollo 4sr4/14 1,1 kW (stara miala 1,75 moj blad) wydajnosc 20-100l/min, wys. H 88-35 m.Liczylem zuzycie wody ok 9m3 m-cznie, chwilowe zmywarka, pralka, kapiel .maks 150 l/godz. (Trudno ocenic dokladnie bo urzadzenia pracuja w dluzszym czasie) Ujecie uzytkowane od ok.50-60 lat. na pewno przeszkadza sasiadom jakosc wody, jeden sasiad nie wiem moze ma jakis filtr zalozony trudno z nim sie rozmawia (typ oby sasiad nie zrobil lepiej sobie niz on ma ) drugi ma swoje lata i on nic nie bedzie juz inwestowal. Nam od kiedy zaczelismy mieszkac to pasuje, juz od jakuegos czasu nosimy sie z zamiarem instalacji stacji ale dopiero teraz sa na to fundusze w koncu ile mozna kupowac wode do spozywania. System z odzelaziaczem samonap. + druga kolumna chyba najbardziej by mi odpowiadal, co z serwisowaniem glowicy jej czyszczeniem. Jeśli chodzi o serwis głowicy to systemy Wielofunkcyjne posiadają sterowniki z menu w języku PL. Zwykle posiadają tez system zabezpieczający który utrzymuje ustawienia przez około 24h, tak samo Clack, przy czym ten drugi posiada menu w wersji EN. Koniecznie załóż filtry wstępne przed odżelaziaczem i system wielofunkcyjnym (wielkość producentów dokłada je w gratisie do stacji). Raz w roku powinieneś też przeprowadzić konserwację, higienizację oraz dokonywać czyszczenie pewnych elementów, takich jak inżektor, oraz zawory backwash, refil, itp. Poszukaj a znajdziesz profesjonalny serwis, który zamontuje i weźmie w opiekę takie urządzenia. Filtry mechaniczne w korpusie przed kolumną odżelaziającą i wielofunkcyjną wymienisz sam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karkosz 13.04.2017 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 No wlasnie w mojej okolicy za wiele firm nie ma, czekam jeszcze na odp.od 2 innych zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadi81 14.04.2017 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Witam, ja mam takie wyniki, twardość 420,mangan - 317żelazo 40ph - 6,6przewodność - 1047jon amonowy - 0,8azotany - 0,7chlorki 21indeks nadmang. - 2,7. Bardzo bym prosił o jakąś opinię, podpowiedź, w którą stronę pójść. Bakterii nie ma. Coś już czytałem, dzwoniłem. Podobno złoża Crystal Right, Ecomix itp. nie są mi potrzebne, tylko przepłacę. Co doświadczeni forumowicze by doradzili?Mam kilka ofert i nie wiem co do końca wybrać?Czy zmiękczacze Econet to dobry wybór? Serdecznie dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 14.04.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Witam, ja mam takie wyniki, twardość 420, mangan - 317 żelazo 40 ph - 6,6 przewodność - 1047 jon amonowy - 0,8 azotany - 0,7 chlorki 21 indeks nadmang. - 2,7. Bardzo bym prosił o jakąś opinię, podpowiedź, w którą stronę pójść. Bakterii nie ma. Coś już czytałem, dzwoniłem. Podobno złoża Crystal Right, Ecomix itp. nie są mi potrzebne, tylko przepłacę. Co doświadczeni forumowicze by doradzili? Mam kilka ofert i nie wiem co do końca wybrać? Czy zmiękczacze Econet to dobry wybór? Serdecznie dziękuję za pomoc. Ale z twoich wyników wynika że masz przekroczoną nie tylko twardość. Więc zmiękczacz jest bez sensu. W twoim przypadku najlepiej było by założyć dwie kolumny, pierwsza odżelazniająca, druga wielofunkcyjna na ECOMIXIE lub na AQUAMULTI. Ewentualnie tylko system wielofunkcyjny. Rozwiązanie to będzie najbardziej ekonomiczne. Ceny są porównywalne do tradycyjnych zmiękczaczy. Nie słuchaj do końca naciągaczy hydraulików i pseudofachowców. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadi81 14.04.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Ale z twoich wyników wynika że masz przekroczoną nie tylko twardość. Więc zmiękczacz jest bez sensu. W twoim przypadku najlepiej było by założyć dwie kolumny, pierwsza odżelazniająca, druga wielofunkcyjna na ECOMIXIE lub na AQUAMULTI. Ewentualnie tylko system wielofunkcyjny. Rozwiązanie to będzie najbardziej ekonomiczne. Ceny są porównywalne do tradycyjnych zmiękczaczy. Nie słuchaj do końca naciągaczy hydraulików i pseudofachowców. Pozdrawiam No głównie o twardość i mangan chodzi. Kolor jest ok, smak też. Woda nie śmierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 14.04.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 No głównie o twardość i mangan chodzi. Kolor jest ok, smak też. Woda nie śmierdzi. no to jak na zmiękczaczu chcesz usunąć mangan . W takim przypadku najbardziej ekonomicznie będzie zastosowanie systemu Wielofunkcyjnego na ECOMIXIE lub AQUAMULTI. Składaki są w cenie już od około 2000 w górę. Porządne produkty produkcji europejskie powyżej 3000 zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadi81 14.04.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 no to jak na zmiękczaczu chcesz usunąć mangan . W takim przypadku najbardziej ekonomicznie będzie zastosowanie systemu Wielofunkcyjnego na ECOMIXIE lub AQUAMULTI. Składaki są w cenie już od około 2000 w górę. Porządne produkty produkcji europejskie powyżej 3000 zł. Pozdrawiam na podstawie wyników badań taką mi dano ofertę, że Econet fzm 10/2 to ogarnie, głowica CLACK. Dlatego postanowiłem tu spytać . A że nie są to tanie sprawy, bo na razie przedział od 3700 bodajże, w górę, to decyzję podjąć tak łatwo się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 14.04.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 na podstawie wyników badań taką mi dano ofertę, że Econet fzm 10/2 to ogarnie, głowica CLACK. Dlatego postanowiłem tu spytać . A że nie są to tanie sprawy, bo na razie przedział od 3700 bodajże, w górę, to decyzję podjąć tak łatwo się nie da. To moim zdaniem powinieneś zainstalować dwie kolumny. Ale jeśli chcesz po kosztach wystarczy tylko system wielofunkcyjny. Dobry system kosztuje w granicach 3000 - 3300 (produkcja europejska) w 100% złożony u producenta. Clack tez jest bardzo dobrą głowicą, tyle że dość trudną w obsłudze. Cena 3700 rozsądna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.04.2017 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Witam, ja mam takie wyniki, twardość 420, mangan - 317 żelazo 40 ph - 6,6 przewodność - 1047 jon amonowy - 0,8 azotany - 0,7 chlorki 21 indeks nadmang. - 2,7. Bardzo bym prosił o jakąś opinię, podpowiedź, w którą stronę pójść. Bakterii nie ma. Coś już czytałem, dzwoniłem. Podobno złoża Crystal Right, Ecomix itp. nie są mi potrzebne, tylko przepłacę. Co doświadczeni forumowicze by doradzili? Mam kilka ofert i nie wiem co do końca wybrać? Czy zmiękczacze Econet to dobry wybór? Serdecznie dziękuję za pomoc. Moim zdaniem najbardziej uciążliwą kwestią będzie twardość - i do jej usunięcia wystarczy standardowy zmiękczacz. Mangan jest poza zakresem wody pitnej, ale to nie jest jakaś straszna ilość, od której trzeba się trzymać z daleka. Poza tym przy tak niskim pH usunięcie tego manganu na tradycyjnym odżelaziaczu będzie zupełnie niepraktyczne/nieopłacalne. Złoża wielofunkcyjne powinny sobie poradzić z dwoma problemami jednocześnie, ale... będzie to kosztowne (mniejsza wydajność zmiękczania, więc potrzebne będzie więcej złoża, a więc i wyższe koszty utrzymania; krótsza żywotność złoża) Osobiście darowałbym sobie kwestię manganu i zajął się tylko twardością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts