Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Mam problem z samodzielną konfiguracją WS1CI ze złożem 25 l. Nie wiem jak obliczyć ilość soli potrzebną do regeneracji oraz "Pojemność jonowymienną systemu" (jeden z etapów konfiguracji - kroki 6S i 7S w instrukcji).

Mam twardość wody na poziomie 292 CaCO3 mg/l, a dobowe zużycie wody to ok. 290 l.

Czy może ktoś z Was ma tabele/wykresy/wzory, z których mógłbym te dane policzyć? Dzięki z góry za pomoc.

No i to jest właśnie prostota głowicy CLACK.

Sól powinieneś zasypać do 3/4 objętości zbiornika (maks.), więcej nie syp bo możesz rozepchać zbiornik. Poza tym może dochodzić do zbrylenia.

Regenerację ustaw

dla zmiękczacza z butlą 25 litrów: 4,0 m3

Zużycie soli około 3 kg na cykl regeneracyjny (dla inżektora 125).

Pozdrawiam

No i to jest właśnie prostota głowicy CLACK.

To nie problem z głowicą tylko instalatorem - to on powinien takie parametry ustawić. Poza tym pytanie nie jest o to jak to zrobić (to jest proste) tylko jaką wartość wpisać (czyli o sposób wyliczenia).

Sól powinieneś zasypać do 3/4 objętości zbiornika (maks.), więcej nie syp bo możesz rozepchać zbiornik. Poza tym może dochodzić do zbrylenia.

Zakładasz, że wszystkie zbiorniki na sól się rozpychają czy tylko te z głowicami Clack?? ;)

dla zmiękczacza z butlą 25 litrów: 4,0 m3

I to jest właśnie efekt stosowania "prostej" głowicy... w Clacku nie musisz wyliczać objętości pomiędzy regeneracjami tylko podać twardość (pojemność systemu powinien wcześniej wpisać instalator lub producent)

Zużycie soli około 3 kg na cykl regeneracyjny (dla inżektora 125).
W Clacku nie ma takiego inżektora... w ogóle nie ma takich oznaczeń. Inżektory różnią się kolorem i mają oznaczenie literowe (A-Z) ale literowe może być zmienione przez instalatora, a kolor jest pewny.

Poza tym inżektor nie ma wpływu na wyliczenie ilości soli na cykl - to zależy od ilości i typu złoża oraz sposobu regeneracji.

To nie problem z głowicą tylko instalatorem - to on powinien takie parametry ustawić. Poza tym pytanie nie jest o to jak to zrobić (to jest proste) tylko jaką wartość wpisać (czyli o sposób wyliczenia).

Zakładasz, że wszystkie zbiorniki na sól się rozpychają czy tylko te z głowicami Clack?? ;)

I to jest właśnie efekt stosowania "prostej" głowicy... w Clacku nie musisz wyliczać objętości pomiędzy regeneracjami tylko podać twardość (pojemność systemu powinien wcześniej wpisać instalator lub producent)

W Clacku nie ma takiego inżektora... w ogóle nie ma takich oznaczeń. Inżektory różnią się kolorem i mają oznaczenie literowe (A-Z) ale literowe może być zmienione przez instalatora, a kolor jest pewny.

Poza tym inżektor nie ma wpływu na wyliczenie ilości soli na cykl - to zależy od ilości i typu złoża oraz sposobu regeneracji.

Ad1 Powinien, a nie ustawił :). Jak widać głowica dla klienta ostatecznego nie jest zbyt łatwa i to o tym cały czas piszę. Przynajmniej pierwsza konfiguracja.

Ad2 Co do zasypu zbiornika mówię z doświadczenia. Więcej soli bardzo często powodowało zbrylenie lub rozpychanie zbiornika (dane z życia wzięte).

Ad4 Pisząc 125 miałem na myśli ilość regenerata przepuszczonego przez inżektor. Nie tylko w Clacku są różne kolory inżektora bo w wielu głowicach tez tak jest. Jak wiemy rozpuszczalność w wodzie soli to około 360 mg/l (oczywiście ważna jest też temp), a zmiękczacz potrzebuje około 125 mg/l solanki wiec po to jest inżektor żeby dozował. Podanie ilości 3 kg policzyłem właśnie dla takiego systemu z inżektorem który będzie zasysała właśnie takie stężenie solanki.

Pozdrawiam

Ad1 Powinien, a nie ustawił :). Jak widać głowica dla klienta ostatecznego nie jest zbyt łatwa i to o tym cały czas piszę. Przynajmniej pierwsza konfiguracja.

Jak widac nawet jak instalator nawalil to uzytkownik moze sam sobie poradzić wiec chyba nie jest tak straszna ta konfiguracja ;)

Pisząc 125 miałem na myśli...

To nie inzektor tylko dawka soli na litr złoża... dwie różne sprawy :)

Jeśli masz badanie od stacji dystrybucyjnej, to nie musisz robić badań. Niestety jakość pliku jest taka że nie mogę nic odczytać (albo ja tego poprawnie nie potrafię zrobić). Jeśli nie sprawi to problemu to napisz proszę na forum.

Pozdrawiam

Witam,

przepisane poniżej:

Woda średnio twarda, mval/l 4,0

CaC03 mg/l (ppm) 200

Stopnie niemieckie 11,2

SKŁADNIKI MINIERALNE

Kationy:

Wapniowy ca2+ 79,7

Magnezowy mg2+ 9,37

Potasowy 2,81

Sodowy 10,1

Żelazowy <0,06

Aniony:

Chlorkowt 251

Fluorkowy 15,5

Siarczanowy 0,17

Krzemieniowy 43,7

Docelowo w domu 4 osoby. jest sens montować zmiękczacz wody ?

Coś mi tu ściemniasz, bo zawsze była mowa o zbiorniku 300L a tu nagle piszesz o tyś.l., przecież to dom nie wodociągi miejskie.

Zadałeś pytanie w stylu "czy czerwony samochód będzie dla mnie odpowiedni", więc dostałeś odpowiedź w stylu "weź ciężarówkę".

Jak przejrzysz odrobinę ten wątek to zorientujesz się, że do nawet wstępnego określenia czy coś będzie odpowiednie czy nie, konieczne są jakieś podstawowe informacje... nikt tu nie jest wróżką żeby zgadnąć ile masz żelaza czy jakie zapotrzebowanie na wodę...

qbek17, Louis_muniek, ogromne podziękowania za pomoc i porady. Gwoli wyjaśnienia - instalator nie nawalił, tylko ja zamawiałem z internetu zmiękczacz i powierzyłem jego montaż hydraulikowi, który zajmował się instalacją w domu. Zachęcony opiniami o łatwości konfiguracji i tym, że "wszystko jest w instrukcji" porwałem się - jak widać - z motyką na słońce.

Konfiguracja - owszem - jest łatwa, ale brak jest informacji skąd wziąć lub jak wyliczyć odpowiednie dane.

W tej chwili wygląda to u mnie tak - jedynie nie za bardzo rozumiem do czego służy relay 1 i 2:

Zadałeś pytanie w stylu "czy czerwony samochód będzie dla mnie odpowiedni", więc dostałeś odpowiedź w stylu "weź ciężarówkę".

Jak przejrzysz odrobinę ten wątek to zorientujesz się, że do nawet wstępnego określenia czy coś będzie odpowiednie czy nie, konieczne są jakieś podstawowe informacje... nikt tu nie jest wróżką żeby zgadnąć ile masz żelaza czy jakie zapotrzebowanie na wodę...

Nie mam jeszcze zrobionych badań wody ale chodzi mi o takie wstępne odzelazienie z wykorzystaniem 200L poziomego zbiornika i inzektora. Woda ma być do nawadniania i celów gospodarczych. Mam wodociąg i nie chce inwestować w pełna stację uzdatniania. Statystycznie żelazo zawsze jest powyżej normy, więc sądziłem, że warto tak wykonać instalację.

Nie da się tak. Chyba, że to jakiś cudotwórca :)

Alltech to marka z hurtowni - nic nie mówi o złożu, głowicy, przepływach, itp. Prawdopodobnie ma najlżejsze złoże (typu BIRM) i najtańszą chińską głowicę BNT. Loterią jest inwestować taką kasę w coś co ma nikłe podstawy... A poza tym to bardzo drogo!

Zacznij od badań wody. Potem sprawdź parametry pompy. Powiedz co możesz zrobić ze ściekami. Wtedy można myśleć o jakimś konkrecie. A na razie pogoń tego jasnowidza :)

Ok, są badania.

Bakterie - brak

W nawiasie stawiane wymagania wg Sanepidu, który badanie przeprowadzał.

Mętność 26 (1.0)

Barwa 4 (-)

Zapach Akceptowalny

Przewodność właściwa 781 (2500)

Stężenie jonów wodoru 7,4 (6.5-9.5)

Amonowy jon 0,24 (0,5)

Azotyny 0,07 (0,5)

Azotany 0,3 (50)

Żelazo 1920 (200)

Mangan 150 (50)

Pompa obecnie zamontowana Omnigena 3,5 SC 3/21.

Odprowadzenie ścieków - oczyszczalnia drenażowa.

W domu na stałe 2+2 osoby.

Cel: woda 'przyjemna' do picia z kranu, brak nalotu na sprzęcie AGD.

Pompa oddalona o 25 m od docelowego miejsca usytuowania hydroforu/uzdatniacza.

Pytania:

1. Jakieś propozycje uzdatnienia wody - niezawodny i jak najmniej obsługowy

2. Jak miałby wyglądać zespół hydroforowy bo ile osób pytałem to każdy ma swoją wizję - wymagań chyba nie mam innych niż niezawodność i komfort (braku)obsługi, przy jednoczesnym ekonomicznym korzystaniu z pompy.

3. Przy pompie zamontowany jest mały zbiornik 24 l z zaworem ciśnieniowym - czy ma to zostać czy bezpośrednio z pompy te 25 m do domu/hydroforu (zakładając ze z pompy omijając dom i hydrofor będzie zrealizowane podlewanie ogrodu

3. Ścieki do drenażówki, więc i tu poproszę o jakieś sprawdzone typy - póki co polecano mi Wobet - Hydret

Dziękuję za wszystkie rady i sugestie.

Pozdrawiam,

Krzysiek

Przypominam się z zapytaniem, może ktoś, coś podpowie :)

Gwoli wyjaśnienia - instalator nie nawalił, tylko ja zamawiałem z internetu zmiękczacz i powierzyłem jego montaż hydraulikowi, który zajmował się instalacją w domu. Zachęcony opiniami o łatwości konfiguracji i tym, że "wszystko jest w instrukcji" porwałem się - jak widać - z motyką na słońce.

Konfiguracja - owszem - jest łatwa, ale brak jest informacji skąd wziąć lub jak wyliczyć odpowiednie dane.

Nie ma instrukcji jak policzyć poszczególne parametry bo one są różne w zależności od wybranej konfiguracji... to by była cała księga z opisami wszystkich możliwości :)

W tej chwili wygląda to u mnie tak - jedynie nie za bardzo rozumiem do czego służy relay 1 i 2:

https://www.youtube.com/watch?v=VmP4OEZBP9E

Relay 1 i 2 to przekaźniki - w domu raczej ich nie używasz więc możesz oba ustawić w pozycję OFF.

Polecam też wyłączyć ostatni punkt (Alarm braku soli). Reszta ustawień jest w porządku (zakładam, że głowica ma regenerację standardową - downflow).

Ustawiłeś twardość (Next+Up)?

Nie mam jeszcze zrobionych badań wody ale chodzi mi o takie wstępne odzelazienie z wykorzystaniem 200L poziomego zbiornika i inzektora. Woda ma być do nawadniania i celów gospodarczych. Mam wodociąg i nie chce inwestować w pełna stację uzdatniania. Statystycznie żelazo zawsze jest powyżej normy, więc sądziłem, że warto tak wykonać instalację.

Samo napowietrzanie nie jest "uzdatnianiem"... jeśli nie chcesz dalej instalować kolejnych urządzeń to nie ma sensu też instalować napowietrzania.

Jeśli utlenisz żelazo to ono się wytrąci, a bez filtra który by je zatrzymał, będzie zapychało rury...

Ok, są badania.

Bakterie - brak

W nawiasie stawiane wymagania wg Sanepidu, który badanie przeprowadzał.

Mętność 26 (1.0)

Barwa 4 (-)

Zapach Akceptowalny

Przewodność właściwa 781 (2500)

Stężenie jonów wodoru 7,4 (6.5-9.5)

Amonowy jon 0,24 (0,5)

Azotyny 0,07 (0,5)

Azotany 0,3 (50)

Żelazo 1920 (200)

Mangan 150 (50)

Bardzo wysoka mętność, żelazo i mangan solidnie przekroczone, ale chociaż pH jest niezłe więc powiedziałbym, że tragedii nie ma. Nie ma też podanej twardości... rozumiem, że kwestie "nalotu na sprzęcie AGD" na razie odpuszczamy?

Pompa obecnie zamontowana Omnigena 3,5 SC 3/21.

Pompa ma sporą wydajność więc nie powinna stanowić problemu.

Odprowadzenie ścieków - oczyszczalnia drenażowa.

Czy woda z płukania odżelaziacza może trafiać prosto do drenażu (z pominięciem oczyszczalni) albo do jakiejś studni chłonnej? Odżelaziacz potrzebuje sporego strumienia wody do płukania, ale są to w miarę "czyste" ścieki, które można rozsączyć. I jest to spora ilość jednorazowo... zależnie od rozmiaru może to być nawet ok 500-1000 litrów.

1. Jakieś propozycje uzdatnienia wody - niezawodny i jak najmniej obsługowy

Zwężka napowietrzająca, hydrofor bezprzeponowy z odpowietrzeniem, odżelaziacz ze złożem katalitycznym... z dobrą głowicą i solidnym złożem.

2. Jak miałby wyglądać zespół hydroforowy bo ile osób pytałem to każdy ma swoją wizję - wymagań chyba nie mam innych niż niezawodność i komfort (braku)obsługi, przy jednoczesnym ekonomicznym korzystaniu z pompy.

Rozumiem, że jeszcze nie masz hydroforu i możesz dowolnie wybierać typ i rozmiar? Wybierz jak największy, bezprzeponowy. Potrzebne będzie do niego dodatkowe wyposażenie - zawór odpowietrzający (najlepiej montowany od góry).

3. Przy pompie zamontowany jest mały zbiornik 24 l z zaworem ciśnieniowym - czy ma to zostać czy bezpośrednio z pompy te 25 m do domu/hydroforu (zakładając ze z pompy omijając dom i hydrofor będzie zrealizowane podlewanie ogrodu

Wydaje mi się, że może zostać - będzie tłumił skoki ciśnienia.

Samo napowietrzanie nie jest "uzdatnianiem"... jeśli nie chcesz dalej instalować kolejnych urządzeń to nie ma sensu też instalować napowietrzania.

Jeśli utlenisz żelazo to ono się wytrąci, a bez filtra który by je zatrzymał, będzie zapychało rury...

Myślałem o tym, żeby założyć jakieś zwykle filtry mechaniczne a z dołu hydroforu zrobić wyprowadzenie na wodę tylko do węża do podlewania, którym raz na jakiś czas spuszczalbym osad. Ma to sens,czy lepiej nie kombinować?

Nie ma instrukcji jak policzyć poszczególne parametry bo one są różne w zależności od wybranej konfiguracji... to by była cała księga z opisami wszystkich możliwości :)

Relay 1 i 2 to przekaźniki - w domu raczej ich nie używasz więc możesz oba ustawić w pozycję OFF.

Polecam też wyłączyć ostatni punkt (Alarm braku soli). Reszta ustawień jest w porządku (zakładam, że głowica ma regenerację standardową - downflow).

Ustawiłeś twardość (Next+Up)?

tak - twardość ustawiłem, raz jeszcze dziękuję!

Myślałem o tym, żeby założyć jakieś zwykle filtry mechaniczne a z dołu hydroforu zrobić wyprowadzenie na wodę tylko do węża do podlewania, którym raz na jakiś czas spuszczalbym osad. Ma to sens,czy lepiej nie kombinować?

Bez wynikow badan wody nikt tego nie powie na 100%... mozesz spróbować i pozniej sie okaże czy trafiłeś :)

Taki filtr może się zapachać po paru tygodniach. Zależy od tego ile wody będziesz zuzywał na podlwanie i ile masz tego żelaza.

Kup sobie najtansze kroplekowe testy/zainwestuj w badanie za 100PLN. Będziesz wiedział na czym stoisz.

Duże odżelaziacze maja wydajność rzedu 1m3/h. Jeśli mówisz o automatycznym systemie podlewania trawnika któe nierzadko wymaga paru m3/h to odżelazianie takiej wody może kosztować spory tysięcy. Częsciowe nie ma sensu i tak będzie brudzić na brązowo.

Po taniości możesz postawić filtr ręczny. Zbiornik kosztuje ze 300-400PLN. Zasypujesz piaskiem filtracyjnym, też doyć tanio. Zamiast automatyczne głowicy robisz instalacje z rurek i zaworów które umożliwią odwrócenie przepływu wody i wypłukanie takie filtra.

Żeby wszystko nie było losowe musisz znać poziom żelaza i pH wody.