Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Stanąłem przed wyborem zmiękczacza.

Woda z wodociągu badanie z zeszłego roku 393mg/l CaCO, 4 osoby, zuzycie ok 6-8m3 miesięcznie.

Zastanawiam się nad:

VIESSMANN AQUAHOME 20-N (dość popularny wśród sąsiadów)

lub

INWATER KOMPAKTOWY ZMIĘKCZACZ WODY CRYSTAL BASIC 20-760

z opisu wygląda że ma głowice Logix 760, nic nie ma o złozu.

Viessman jest 300 PLN droższy.

MF

Przypominam się z zapytaniem, może ktoś, coś podpowie :)

Woda posiada dużą mętność. Pozostałe wyniki nie należą do najgorszych.

Jeśli chodzi o pozostałe tematy:

1. Wstępne napowietrzanie wody + odżelaziaczo - odmanganiacz z automatyczną głowicą sterującą i dobrej klasy złożem filtrującym

2. Najbardziej rozsądnym rozwiązaniem byłby zbiornik hydroforowy bezprzeponowy o pojemności 300 litrów

3. Zbiornik może zostać

Witam,

przepisane poniżej:

Woda średnio twarda, mval/l 4,0

CaC03 mg/l (ppm) 200

Stopnie niemieckie 11,2

SKŁADNIKI MINIERALNE

Kationy:

Wapniowy ca2+ 79,7

Magnezowy mg2+ 9,37

Potasowy 2,81

Sodowy 10,1

Żelazowy <0,06

Aniony:

Chlorkowt 251

Fluorkowy 15,5

Siarczanowy 0,17

Krzemieniowy 43,7

Docelowo w domu 4 osoby. jest sens montować zmiękczacz wody ?

Chciałam się przypomnieć z zapytaniem.

Dzięki

To wszystko mi zainstalowano tylko mam pytanie odnośnie tego odpowietrzenia.

Na zdjęciu widać odpowietrzenie jakie mi zainstalowali.

Czy to ma prawo działać?

Raczej nie. Zawór i manometr powinny być zamienione miejscami.

Stanąłem przed wyborem zmiękczacza.

Woda z wodociągu badanie z zeszłego roku 393mg/l CaCO, 4 osoby, zuzycie ok 6-8m3 miesięcznie.

Zastanawiam się nad:

VIESSMANN AQUAHOME 20-N (dość popularny wśród sąsiadów)

lub

INWATER KOMPAKTOWY ZMIĘKCZACZ WODY CRYSTAL BASIC 20-760

z opisu wygląda że ma głowice Logix 760, nic nie ma o złozu.

Viessman jest 300 PLN droższy.

MF

Oba mają po 20 litrów złoża więc są podobnej wielkości. W zasadzie to wybór tego co Ci się bardziej podoba...

a jakieś filtry warto?

Jeśli wskazane parametry przez Ciebie nie zawierają literówki, to powtórzę jeszcze raz woda po zmiękczaczu będzie miała słonawy posmak.

Zakładając że nie masz literówki, w twoim przypadku zastosował bym zmiękczacz oraz system RO do oczyszczania wody konsumpcyjnej.

Pozdrawiam

Cześć!

Zastanów się czy jest warto. Z przedstawionych wyników można odczytać, że woda po zmiękczaczu może (a raczej na pewno), będzie miała słonawy posmak.

Pozdrawiam

Słony posmak po usunięciu 200mg twardości? Jakoś nie zauważyłem. Smak wody jest oczywiście inny, ale na pewno nie słony :-/

Słony posmak po usunięciu 200mg twardości? Jakoś nie zauważyłem. Smak wody jest oczywiście inny, ale na pewno nie słony :-/

Popatrz na pozostałe parametry i będziesz wiedział dlaczego. Jeśli nie ma tam błędu woda będzie słonawa. Nie chodzi o twardość tylko o pozostałe parametry.

Pozdrawiam

Słonawy, jeśli to co kolega napisał w pozostałych danych się zgadza i nie jest literówką.

Niestety nie napiszę dlaczego, ponieważ nie mogę takich informacji podawać konkurencji ;-).

No bez jaj... :) "wiem ale nie powiem" ;)

pewnie chodzi Ci o zawartość chlorków, które po dodaniu sodu ze zmiękczacza mogą tworzyć NaCl... można się tego pozbyć osmozą (do wody pitnej), ale można też nie zmiękczać do zera (co zazwyczaj się robi w domowych zmiękczaczach)...

No bez jaj... :) "wiem ale nie powiem" ;)

pewnie chodzi Ci o zawartość chlorków, które po dodaniu sodu ze zmiękczacza mogą tworzyć NaCl... można się tego pozbyć osmozą (do wody pitnej), ale można też nie zmiękczać do zera (co zazwyczaj się robi w domowych zmiękczaczach)...

Dokładnie, dlatego polecam zmiękczacz + filtr RO.

Szacunek

Pozdrawiam

Dokładnie, dlatego polecam zmiękczacz + filtr RO.

Szacunek

Pozdrawiam

A jakiś konkretny filtr i zmiękczacz, tzn marka? i czy ten filtr montowac zaraz po zmiękczaczu czy przy zlewie w kuchni?

Znajomy ma filtry eco-dafi za zmiękczaczem i sobie chwali, ale wiadomo że parametry wody mogą być inne

A jakiś konkretny filtr i zmiękczacz, tzn marka? i czy ten filtr montowac zaraz po zmiękczaczu czy przy zlewie w kuchni?

Znajomy ma filtry eco-dafi za zmiękczaczem i sobie chwali, ale wiadomo że parametry wody mogą być inne

Jeśli sobie życzysz prześlę Ci takie informację na PRV, niestety ale tutaj żeby pisać takie info, trzeba mieć wykupiony profil platny.

Daj znać to podpowiem jaki zmiękczacz kupić i jaki filtr RO.

Pozdrawiam

Dokładnie, dlatego polecam zmiękczacz + filtr RO

Proponuję jeszcze sprawdzić cos takiego jak próg wyczuwalnosci, bo dla soli wynosi on ok 500 mg/l. W tym przypadku widze raczej marne szanse na jego przekroczenie, więc filtr RO nie jest konieczny.