jamel23 09.05.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Bardzo wysoka mętność, żelazo i mangan solidnie przekroczone, ale chociaż pH jest niezłe więc powiedziałbym, że tragedii nie ma. Nie ma też podanej twardości... rozumiem, że kwestie "nalotu na sprzęcie AGD" na razie odpuszczamy? Zdecydowanie nie odpuszczamy osadu na sprzęcie - nie wiem dlaczego nie mam parametru twardości..czyżby opcja dodatkowo płatna, czy może ukryta pod jakąś inną nazwą? Pompa ma sporą wydajność więc nie powinna stanowić problemu. Jest też druga pompa, tj. IBO SQIBO-0,75 pompa głębinowa 3" czy ona również poradzi sobie z takim samym setupem czyli odległość, zbiorniczek przy pompie, zestaw hydroforowy w domu ? Czy woda z płukania odżelaziacza może trafiać prosto do drenażu (z pominięciem oczyszczalni) albo do jakiejś studni chłonnej? Odżelaziacz potrzebuje sporego strumienia wody do płukania, ale są to w miarę "czyste" ścieki, które można rozsączyć. I jest to spora ilość jednorazowo... zależnie od rozmiaru może to być nawet ok 500-1000 litrów. Nie bardzo rozumiem. czy odżelaziacz trzeba okresowo przepłukiwać że ta woda ma trafiać bezpośrednio do zbiornika? myślałem raczej że urządzenia tego typu działają na zasadzie przepływowej a nie jakieś dodatkowe płukanki. Muszę doczytać chyba jeszcze ten temat, no bo jeżeli takie płukanie obowiązkowe to musiało by za takim urządzeniem być przyłącze bezpośrednio do kanalizy? Zwężka napowietrzająca, hydrofor bezprzeponowy z odpowietrzeniem, odżelaziacz ze złożem katalitycznym... z dobrą głowicą i solidnym złożem. O hydroforach poczytałem i jeżeli tak jak internety mówia jest że bezprzeponowy wymaga częstszego doglądnięcia to będę jednak za przeponowym..żona będzie przez dlugi czas musiała sobie radzić z tym sama więc dodatkowym wyznacznikiem jest bezobsługowość (niestety, bo sam jestem za rozwiązaniami prostszymi często klasycznymi) A jaki odżelaziacz konkretnie?można jakieś sprawdzone typy prosić?! Rozumiem, że jeszcze nie masz hydroforu i możesz dowolnie wybierać typ i rozmiar? Wybierz jak największy, bezprzeponowy. Potrzebne będzie do niego dodatkowe wyposażenie - zawór odpowietrzający (najlepiej montowany od góry). z rozmiarem nie ma problemu, może być duży, o przeponie jeszcze pomyślę, hydrofor idzie przed czy za uzdatniacz? Co z wodą na ogród, czy nie uzdatniona taka jak z powyższych parametrów nie zniszczy sprzętu typu zraszacze itp? Co z ogrodem, roślinki i warzywa prosto ze studni czy tez zza uzdatniacza i z hydrofora? Instalacja możne być na rurach PE czy stalowych? Móże jakieś poglądowe zdjęcie podobnego systemu? Dzieki i pozdrawiam. [ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.05.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 O hydroforach poczytałem i jeżeli tak jak internety mówia jest że bezprzeponowy wymaga częstszego doglądnięcia to będę jednak za przeponowym..żona będzie przez dlugi czas musiała sobie radzić z tym sama więc dodatkowym wyznacznikiem jest bezobsługowość (niestety, bo sam jestem za rozwiązaniami prostszymi często klasycznymi) A jaki odżelaziacz konkretnie?można jakieś sprawdzone typy prosić?! z rozmiarem nie ma problemu, może być duży, o przeponie jeszcze pomyślę, hydrofor idzie przed czy za uzdatniacz? Co z wodą na ogród, czy nie uzdatniona taka jak z powyższych parametrów nie zniszczy sprzętu typu zraszacze itp? Co z ogrodem, roślinki i warzywa prosto ze studni czy tez zza uzdatniacza i z hydrofora? Instalacja możne być na rurach PE czy stalowych? Móże jakieś poglądowe zdjęcie podobnego systemu? Dzieki i pozdrawiam. [ W bezprzeponowym woda styka się z powietrzem. Powietrze się pomalutku rozpuszcza więc go ubywa. Normalnie wymaga okresowego dopompowania. W takim przypadku instalujesz przed hydroforem tzw zwężkę napowietrzająca, która dzieki prawom fizyki zasysa powietrze w czasie pracy pompy. Regulujesz ją tak, żeby zasysałą powietrza więcej niż potrzeba, a na samym hydroforze instalujesz na pewnej wysokości automatyczny odpowietrznik. Jak powietrzez przekroczy pewien poziom to se samo pomalutku ucieknie. Nic prostszego nie wymyslono działa samo, bez urządzen mechnicznych i pilnowania. Jak napowietrzysz wode w hydroforze to wytraći się z niego żelazo (przynajmniej jego część) w postaci takich kłaczków. One zostaną na odżelaziaczu wyłapane. A to co zostanie wyłapane, samo nie zniknie. Raz na jakiśczas (tydzien, max dwa tygodnie) trzeba przepuscic przez filtr szybko wodę w odwrotną stronę żeby zebrane zanieczyszczenia wyrzucic do kanalizacji. Bez takiego czyszczenia zatkałby się w kilku-kilkunastu tygodniach. Wrzuc do googla "odżelaziacz" i zerknij na zdjęcia. Systemy nawodnienia ogrodu często mają bardzo duże zapotrzebowanie na wode. Pare razy większe niż taki filtr jest w stanie dostarczyc. Wiec woda na ogród przed uzdatnianiem raczej. Wystrącone żelazo może zatykać zraszacze, zwłaszcza linie kroplowe bo tam woda bardzo wolno przepływa. Ja mam 3.5mg żelaza i od 4-5 lat nic się nie stało zraszaczom. Ale woda jest wzięta prosto ze studni, czyli nie przechodzi procesu napowietrzania w którym żelazo się wytrąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 10.05.2017 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Mam pytanie innego typu. W moim Aquahome 20-N zbiornik jest pelen wody, az do zabezpieczenia przeplywowego, czy jakos tak. Soli mam wsypane jakies 1/3-1/4 zbiornika. Jakis czas temu oproznilem caly zbiornik z woda, wymienilem sol ale znowu mam pelno wody. Przez telefon jakies serwisant powiedzial ze to wina uszczelki, Koszt 200zl samej uszczelki. Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem, pelnego zbiornika wody.?Wczesniej wody bylo tyle ile soli. Stacja ma prawie 2 lata, niestety przegapilem przeglad niezbedny do utrzymania gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.05.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Mam pytanie innego typu. W moim Aquahome 20-N zbiornik jest pelen wody, az do zabezpieczenia przeplywowego, czy jakos tak. Soli mam wsypane jakies 1/3-1/4 zbiornika. Jakis czas temu oproznilem caly zbiornik z woda, wymienilem sol ale znowu mam pelno wody. Przez telefon jakies serwisant powiedzial ze to wina uszczelki, Koszt 200zl samej uszczelki. Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem, pelnego zbiornika wody.? Wczesniej wody bylo tyle ile soli. Stacja ma prawie 2 lata, niestety przegapilem przeglad niezbedny do utrzymania gwarancji. Co do warunków gwarancji to już raczej nie przeskoczysz. Możesz poszukać innego serwisanta, albo olać uszczelkę i obniżyć poziom pływaka. W ten sposób ustalisz maksymalną ilość solanki na regenerację (tak się to kiedyś robiło, jak głowice nie potrafiły same tego kontrolować). Inna sprawa, że może coś jeszcze być uszkodzone (może jakaś inna uszczelka) i np. w trakcie regeneracji nie cała solanka jest zasysana... strzelam ale czasami tego nie widać na pierwszy rzut oka a coś jest nie w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.05.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 (edytowane) Zdecydowanie nie odpuszczamy osadu na sprzęcie - nie wiem dlaczego nie mam parametru twardości..czyżby opcja dodatkowo płatna, czy może ukryta pod jakąś inną nazwą? To raczej podstawowe badanie i powinno być - możesz zadzwonić i dopytać jak to się stało, że go brakuje. Możesz też zainwestować kilkanaście PLN w tester kropelkowy (np. akwarystyczny) i samemu zmierzyć sobie twardość (tester przyda się też po instalacji zmiękczacza do wyregulowania twardości). Jest też druga pompa, tj. IBO SQIBO-0,75 pompa głębinowa 3" czy ona również poradzi sobie z takim samym setupem czyli odległość, zbiorniczek przy pompie, zestaw hydroforowy w domu ? Ta druga pompa jest słabsza... praktycznie daje ok 2 m3/h i to mogłoby "od biedy" działać ale byłoby pewnie na granicy i trzeba by wybierać lżejsze złoże do odżelaziacza. Jeśli masz wybór to brałbym tą mocniejszą Omnigenę (powinna dać ok 4,5 m3/h). Nie bardzo rozumiem. czy odżelaziacz trzeba okresowo przepłukiwać że ta woda ma trafiać bezpośrednio do zbiornika? myślałem raczej że urządzenia tego typu działają na zasadzie przepływowej a nie jakieś dodatkowe płukanki. Muszę doczytać chyba jeszcze ten temat, no bo jeżeli takie płukanie obowiązkowe to musiało by za takim urządzeniem być przyłącze bezpośrednio do kanalizy? Nikt jeszcze nie wymyślił (działającego) perpetum mobile, a takim byłby filtr działający w nieskończoność bez płukania/regeneracji/wymiany. Opcja z płukaniem wstecznym wodą jest najbardziej ekonomiczną (tylko koszt wody i ścieków), ekologiczną (brak chemii) i praktyczną metodą. Woda po takim płukaniu zawiera tylko to co wcześniej wyłapał filtr, tyle że w większym stężeniu. Możesz taki ściek spokojnie "oddać" ziemi, ale ze względu na wielkość zrzutu i jego okresowość, byłoby to spore zakłócenie pracy oczyszczalni biologicznej - dlatego sugerowałem jej pominięcie. O hydroforach poczytałem i jeżeli tak jak internety mówia jest że bezprzeponowy wymaga częstszego doglądnięcia to będę jednak za przeponowym... Internety mówią różne rzeczy, a mając takie parametry wody raczej nie unikniesz napowietrzania (czy to w hydroforze czy później w odżelaziaczu). I jest to najbardziej klasyczny sposób uzdatniania ze wszystkich. Jak zrobisz porządnie cały układ, czyli będzie tam zwężka napowietrzająca i odpowietrznik automatyczny to nie ma bardziej bezobsługowego zestawu. Trzeba go tylko odpowiednio wyregulować i co jakiś czas zajrzeć czy ewentualnie przeczyścić krytyczne elementy (takie rzeczy robi w czasie przeglądu serwisant a nie żona). można jakieś sprawdzone typy prosić?! Nie ma czegoś takiego... to co się sprawdziło u kogoś nie musi się sprawdzić u Ciebie bo masz inne parametry wody, inną pompę , inaczej z niej korzystasz lub masz inaczej położone rury... filtry dobiera się pod konkretny przypadek. Zmiękczacze są prostsze w doborze i dlatego możesz je kupić w markecie budowlanym, ale z odżelaziaczami jest inaczej. Jeśli jeszcze dodasz do odżelaziacza zmiękczanie (o czym pisałeś na początku) to robi się z tego układ dwóch filtrów i znów można to inaczej dobrać. One nie muszą być zupełnie niezależne. hydrofor idzie przed czy za uzdatniacz? Przed. Chodzi o prędkość przepływu. Od pompy do hydroforu woda płynie szybko i krótko, a od hydroforu (przez filtr) do kranów leci wolniej i dłużej. Żeby filtr mógł być skuteczny i tańszy to montuje się go tam gdzie woda płynie wolniej. Co z wodą na ogród, czy nie uzdatniona taka jak z powyższych parametrów nie zniszczy sprzętu typu zraszacze itp? Z tych samych powodów co wyżej - nie uzdatniasz wody do podlewania bo to nie ekonomiczne. Koszt wymiany zraszaczy po iluśtam latach jest dużo niższy niż codzienne używanie przewymiarowanego filtra. Instalacja możne być na rurach PE czy stalowych? Nie ma to znaczenia. Wygodniejsze są plastikowe (PE lub PP lub PEX lub jeszcze jakieś inne... byle nie miedziane) Może jakieś poglądowe zdjęcie podobnego systemu? Przykładowa instalacja zwężka napowietrzająca, hydrofor, potem filtr (z tym że nie automatyczny, a ręczny - raczej odradzam takie sterowanie) https://goo.gl/images/QfKYIO Edytowane 4 Czerwca 2017 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaggernaught 12.05.2017 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Chciałem się dowiedzieć czy instalacja odżelaziająco-odmanganiająca zbudowana na dwóch butlach 10x54" ze złożem Brim poradzi sobie z moją wodą: żelazo ogólne - 0,781 mg/l mangan - 0,381 mg/l ph - 7,5 Dlaczego Brim? Dostałem ofertę na Clacka z Pyroloxem, ale niestety nie mam takich funduszy, więc następna oferta jest na jakąś chińską głowicę o połowę tańszą, ale ona podobno nie poradzi sobie z tak ciężkim złożem stąd oferowany Brim. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.05.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Chciałem się dowiedzieć czy instalacja odżelaziająco-odmanganiająca zbudowana na dwóch butlach 10x54" ze złożem Brim poradzi sobie z moją wodą: żelazo ogólne - 0,781 mg/l mangan - 0,381 mg/l ph - 7,5 Dlaczego Brim? Dostałem ofertę na Clacka z Pyroloxem, ale niestety nie mam takich funduszy, więc następna oferta jest na jakąś chińską głowicę o połowę tańszą, ale ona podobno nie poradzi sobie z tak ciężkim złożem stąd oferowany Brim. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę Ale po co 2 butle? Ktoś Cię naciąga. Jedna butla 10x54 z Birmem sobie poradzi, a już z całą pewnością jedna 10x54 z pyroloxem. U mnie 13x54 radziło sobie z 3.5mg i 0,5mg i tp przy pH ciut niższym, Jak fundusze pozwalaja to bierz Pyrolox tylko jedną butle. Birm musi być precyzyjnie napowietrzany, nie mieć chloru, zanieczyszczeń organicznych (niska utlenialność), fosforanów i czegoś tam jeszcze w wodzie. Ma trochę przeciwwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.05.2017 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Chciałem się dowiedzieć czy instalacja odżelaziająco-odmanganiająca zbudowana na dwóch butlach 10x54" ze złożem Brim poradzi sobie z moją wodą: żelazo ogólne - 0,781 mg/l mangan - 0,381 mg/l ph - 7,5 Dlaczego Brim? Dostałem ofertę na Clacka z Pyroloxem, ale niestety nie mam takich funduszy, więc następna oferta jest na jakąś chińską głowicę o połowę tańszą, ale ona podobno nie poradzi sobie z tak ciężkim złożem stąd oferowany Brim. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę Przy takich parametrach wody to nie powinno być problemu. Czy wcześniej będziesz miał napowietrzanie? Jaka jest pompa (to jest krytyczne przy ciężkich złożach jak Pyrolox)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaggernaught 12.05.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Ale po co 2 butle? Ktoś Cię naciąga. Pierwsza butla ma służyć napowietrzeniu, bo mam zbiornik hydroforowy przeponowy. Jedna butla 10x54 z Birmem sobie poradzi, a już z całą pewnością jedna 10x54 z pyroloxem. U mnie 13x54 radziło sobie z 3.5mg i 0,5mg i tp przy pH ciut niższym, Jak fundusze pozwalaja to bierz Pyrolox tylko jedną butle. Birm musi być precyzyjnie napowietrzany, nie mieć chloru, zanieczyszczeń organicznych (niska utlenialność), fosforanów i czegoś tam jeszcze w wodzie. Ma trochę przeciwwskazań. No właśnie z tego co widzę złoże Birm dla usuwaniu manganu wymaga wody o ph powyżej 8 i tego się najbardziej obawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaggernaught 12.05.2017 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Przy takich parametrach wody to nie powinno być problemu. Czy wcześniej będziesz miał napowietrzanie? Jaka jest pompa (to jest krytyczne przy ciężkich złożach jak Pyrolox)? W pierwszej butli ma być napowietrzanie, a w drugiej złoże i podobno ten chińczyk nie poradzi sobie z płukaniem tak ciężkiego złoża jakim jest Pyrolox, dlatego mam w ofercie zmienione złoże na Brim, tylko według specyfikacji wymaga on wody o ph min. 8 dla usuwania manganu a ja mam 7,5 i stąd moja obawa. Moja pompa to Dambat SCM2/14 znajdująca się w studni na około 30m przy lustrze wody na głębokości około 10m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.05.2017 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Pierwsza butla ma służyć napowietrzeniu, bo mam zbiornik hydroforowy przeponowy. No właśnie z tego co widzę złoże Birm dla usuwaniu manganu wymaga wody o ph powyżej 8 i tego się najbardziej obawiam. To go wymien na bezprzeponowy. Zgaduje że przeponowy jest względnie nowy więc go sprzedasz za przyzwoite pieniądze. Butla 10x54 wyjdzie pewnie niewiele taniej niż operacja wymiany hydroforu a bedzie działać gorzej, bo ma mniejszą objętość. To nie jest tak, że poniżej ph8 nie usunie nic a powyżej 8 usunie wszystko. Pewnie ph=8 jest najbardziej optymalne. Ale jak pisałem, przy ph 7.3 mi usuwał taki birm 0,5mg manganu.Przy ph 7.4 bedzie działał wolniej (woda musi przejść przez więcej złoża żeby usunąć mangan). Ale jego sa takie ilości..... Kolejna rzecz. Jeśli ten filtr Ci manganu nie usunie, to tego nie zauważysz. Żelazo się latwo utlenia i brudzi na brązowo, ale mangan sam z siebie bez pomocy złoża katalitycznego już tak łątwo (przy tym pH) się nie utleni. A nie są to ilości które są w jakikolwiek sposób szkodliwe dla zdrowia. Bardzo często źle dobrane filtry, nie usuwają ludziom manganu i nawet tego nie wiedza. Na języku tego nie poczujesz. Nigdzie nie zobaczysz. Się nie stresuj tym manganem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaggernaught 12.05.2017 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 To go wymien na bezprzeponowy. Zgaduje że przeponowy jest względnie nowy więc go sprzedasz za przyzwoite pieniądze. Butla 10x54 wyjdzie pewnie niewiele taniej niż operacja wymiany hydroforu a bedzie działać gorzej, bo ma mniejszą objętość. Zbiornik przeponowy 150 litrowy mam zamontowany w studni i większy się już tam nie zmieści, a niestety w domu nie mam za bardzo miejsca na bezprzeponowe naczynie (gdyby się jeszcze dało to jakoś podwiesić, ale boje się czy ściana 12cm z gazobetonu to utrzyma), więc niestety nie mam innego wyboru. Kolejna rzecz. Jeśli ten filtr Ci manganu nie usunie, to tego nie zauważysz. Żelazo się latwo utlenia i brudzi na brązowo, ale mangan sam z siebie bez pomocy złoża katalitycznego już tak łątwo (przy tym pH) się nie utleni. A nie są to ilości które są w jakikolwiek sposób szkodliwe dla zdrowia. Bardzo często źle dobrane filtry, nie usuwają ludziom manganu i nawet tego nie wiedza. Na języku tego nie poczujesz. Nigdzie nie zobaczysz. Się nie stresuj tym manganem Czytałem, że jednak taka ilość już może wpływać niekorzystnie na zdrowie, a przy dwójce małych dzieci wolę nie ryzykować, więc po zamontowaniu całej infrastruktury planuję zrobić ponowne badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.05.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 OK, to masz jeszcze rozwiązania z napowietrzaniem bezpośrednio w głowicy, skoro krucho z miejscem. Fe i Mn masz tak mało że powinno zadziałać. Masz jeszcze wersje regenerowana nadmanganianem potasu. ale tam dochodzi koszt ~20PLN miesięcznie na rzeczony nadmanganian i nie można używać przy oczyszczalniach. Twoja pompa powinna dać okolo 2-2.5m3/hDo wypłukania pyroloxu potrzebujesz jakies 3m3/h.Do birmu połowe.Pewnie byś dał radę wypłukać 13" Birm, ale to by trzeba zmierzyć faktyczną wydajność pompy w Twojej instalacji wiaderekiem i stoperem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.05.2017 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 OK, to masz jeszcze rozwiązania z napowietrzaniem bezpośrednio w głowicy, skoro krucho z miejscem. Fe i Mn masz tak mało że powinno zadziałać. To chyba właśnie takie rozwiązanie ma kolega zaoferowane... Twoja pompa powinna dać okolo 2-2.5m3/h Do wypłukania pyroloxu potrzebujesz jakies 3m3/h. Przy butli 10" i złożu Pyrolox da radę to wypłukać tą pompą. Albo na styk z maksymalną wydajnością (czyli ok 2,5 m3/h) albo wykorzystując możliwości głowicy (przez podzielenie czasu płukania na kilka etapów pomiędzy którymi pompa zdąży podpompować hydrofor). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heres1 12.05.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Witam wszystkich na Forum. Mam pytanie co do uzdatniania wody, na chwile obecną zbieram wyceny stacji uzdatniania pomijając hydrofor i pompę, wycene mam na ok 4,5 tys przy I stopniu uzdatniania oraz 5,5 przy II stopniu uzdatniania czy cena jest w normie? Czy można obyć się bez zbiornika z solą przy oczyszczaniu z żelaza i manganu? czy taki system da rade obecnie jest tego mnóstwo w necie, niektórzy twierdza ze nie poradzi sobie z manganem inni mowia ze da rade. Moje parametry poniżej: Azotany <0,89 mg/l indeks nadmanganionowy 6,3 mg/l żelazo 2,2 mg/l Twardość ogólna 267 mg/l CaCo3 Mętność 9 Mangan 0,35 mg/l barwa 23 ph 7,5 Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaggernaught 12.05.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Przy butli 10" i złożu Pyrolox da radę to wypłukać tą pompą. Albo na styk z maksymalną wydajnością (czyli ok 2,5 m3/h) albo wykorzystując możliwości głowicy (przez podzielenie czasu płukania na kilka etapów pomiędzy którymi pompa zdąży podpompować hydrofor). Sugerujesz, że chińskie głowice powinny sobie poradzić z Pyroloxem przy mojej pompie (o ile mają funkcję rozbicia płukania na etapy)? Czy duża jest różnica pomiędzy tymi złożami (Pyrolox i Brim)? Dodatkowo oprócz usunięcia żelaza i manganu, chcę jeszcze zlikwidować zapach siarkowodoru, który jest wyczuwalny. Czy oba złoża poradzą sobie przy takiej jakości wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaggernaught 12.05.2017 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Masz jeszcze wersje regenerowana nadmanganianem potasu. ale tam dochodzi koszt ~20PLN miesięcznie na rzeczony nadmanganian i nie można używać przy oczyszczalniach. Chcę wodę z płukania wylewać do ogrodu, żeby niepotrzebnie nie zapełniać szamba, więc ta wersja odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.05.2017 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Sugerujesz, że chińskie głowice powinny sobie poradzić z Pyroloxem przy mojej pompie (o ile mają funkcję rozbicia płukania na etapy)? Nie nie nie - chodziło mi o głowicę Clacka Chińskie nie mają takich możliwości. Czy duża jest różnica pomiędzy tymi złożami (Pyrolox i Brim)? Jest duża różnica - Pyrolox to naturalna ruda manganu, a Birm to złoże sztucznie wytworzone. Dodatkowo oprócz usunięcia żelaza i manganu, chcę jeszcze zlikwidować zapach siarkowodoru, który jest wyczuwalny. Czy oba złoża poradzą sobie przy takiej jakości wody? To dodatkowy argument za Pyroloxem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heres1 12.05.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Witam wszystkich na Forum. Mam pytanie co do uzdatniania wody, na chwile obecną zbieram wyceny stacji uzdatniania pomijając hydrofor i pompę, wycene mam na ok 4,5 tys przy I stopniu uzdatniania oraz 5,5 przy II stopniu uzdatniania czy cena jest w normie? Czy można obyć się bez zbiornika z solą przy oczyszczaniu z żelaza i manganu? czy taki system da rade obecnie jest tego mnóstwo w necie, niektórzy twierdza ze nie poradzi sobie z manganem inni mowia ze da rade. Moje parametry poniżej: Azotany <0,89 mg/l indeks nadmanganionowy 6,3 mg/l żelazo 2,2 mg/l Twardość ogólna 267 mg/l CaCo3 Mętność 9 Mangan 0,35 mg/l barwa 23 ph 7,5 Dzięki za pomoc Pomoże mi ktoś w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaggernaught 12.05.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Witam wszystkich na Forum. Mam pytanie co do uzdatniania wody, na chwile obecną zbieram wyceny stacji uzdatniania pomijając hydrofor i pompę, wycene mam na ok 4,5 tys przy I stopniu uzdatniania oraz 5,5 przy II stopniu uzdatniania czy cena jest w normie? Czy można obyć się bez zbiornika z solą przy oczyszczaniu z żelaza i manganu? czy taki system da rade obecnie jest tego mnóstwo w necie, niektórzy twierdza ze nie poradzi sobie z manganem inni mowia ze da rade. Moje parametry poniżej: Azotany <0,89 mg/l indeks nadmanganionowy 6,3 mg/l żelazo 2,2 mg/l Twardość ogólna 267 mg/l CaCo3 Mętność 9 Mangan 0,35 mg/l barwa 23 ph 7,5 Dzięki za pomoc Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc o stopniach uzdatniania (jakie złoża itp.). Sam zaczynam się doktoryzować w temacie, ale wiem, że są systemy filtracyjne oparte o takie złoża które nie wymagają płukania solanką ale zwykła wodą. Według mojej wiedzy (która głównie zdobyłem na tym forum) złoża płukane samą wodą powinny sobie poradzić z taką ilością manganu, jednak nie wiem jak to będzie z żelazem bo masz go znacznie więcej niż jest u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts