Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Mam pytanie co do uzdatniania wody, na chwile obecną zbieram wyceny stacji uzdatniania pomijając hydrofor i pompę, wycene mam na ok 4,5 tys przy I stopniu uzdatniania oraz 5,5 przy II stopniu uzdatniania czy cena jest w normie?

To zależy co jest w tych zestawach...

Czy można obyć się bez zbiornika z solą przy oczyszczaniu z żelaza i manganu?

Można. Odżelaziacz nie wymaga soli.

czy taki system da rade obecnie jest tego mnóstwo w necie, niektórzy twierdza ze nie poradzi sobie z manganem inni mowia ze da rade.

Jaki konkretnie zestaw?

Moje parametry poniżej:

Azotany <0,89 mg/l

indeks nadmanganionowy 6,3 mg/l

żelazo 2,2 mg/l

Twardość ogólna 267 mg/l CaCo3

Mętność 9

Mangan 0,35 mg/l

barwa 23

ph 7,5

Jaką masz/będziesz miał pompę lub jaka jest wydajność studni? Jakie zużycie wody? Co zrobisz ze ściekami? Jaką wodę chcesz uzyskać? to na początek...

Jedna propozycja to

Odżelaziacz multifunkcyjny CLACK1248 EcoMix + Odżelaziacz Air Max M.dox 1354

Druga to

na tą chwile nie mam sprecyzowanego ale widzę ze stosują glowice Fleck a zmiękczacze Cristal-Right

Wydajność studni to około 100l/min srednica rury 125mm na obecną chwilę jeszcze nie mam kupionej pompy docelowej ale sugestia to pompa o wydajności 80/100l przy 4 Barach.

Dom jednorodzinny 5 osób, woda z spadu pójdzie na ogród.

Chce mieć wode zdatną do spożycia i kąpieli.

Można. Odżelaziacz nie wymaga soli.

Ale manganu nie zbije bez soli? A jakby nie było ma on znaczący wpływ na zdrowie.

Edytowane przez heres1
Reklama jest niezgodna z regulaminem forum

Jedna propozycja to

Odżelaziacz multifunkcyjny CLACK1248 EcoMix + Odżelaziacz Air Max M.dox 1354

Ogólny zarys jest prawidłowy, ale chyba niepotrzebnie rozbudowany jeśli możesz dać klasyczne napowietrzanie.

Powinno być tak:

pompa-->napowietrzanie-->hydrofor (z odpowietrzeniem)-->odżelaziacz (który zdejmuje też mangan)-->zmiękczacz (lub filtr wielofunkcyjny)-->dom

...ale widzę ze stosują glowice Fleck a zmiękczacze Cristal-Right

Crystal-Right to złoże wielofunkcyjne - najpierw zmiękcza, a potem odżelazia...

Wydajność studni to około 100l/min srednica rury 125mm na obecną chwilę jeszcze nie mam kupionej pompy docelowej ale sugestia to pompa o wydajności 80/100l przy 4 Barach.

Jeśli chciałbyś instalować filtr 13x54 z ciężkim złożem (a takim jest np. m.dox) to ta wydajność (80 l.min) musi być do uzyskania już przy filtrze (czyli po wszystkich oporach).

Dom jednorodzinny 5 osób, woda z spadu pójdzie na ogród.

Ile te 5 osób zużywa wody miesięcznie? chociaż szacunkowo - 10 m3 czy 50 m3?

Woda z płukania odżelaziacza (o ile jest to złoże bez regeneracji chemicznej) możesz faktycznie puścić "na ogród" ale już ze zmiękczacza albo filtra wielofunkcyjnego to słabo bo te złoża regeneruje się solą więc ścieki zawierają dużo chlorków.

Chce mieć wode zdatną do spożycia i kąpieli

Jeśli ma ona spełniać parametry z Rozporządzenia to musi zachować trochę twardości, więc zmiękczacz musiałby mieć mieszacz.

Ale manganu nie zbije bez soli? A jakby nie było ma on znaczący wpływ na zdrowie.

Mangan będzie usuwany na odżelaziaczu po usunięciu żelaza. Nie wymaga to soli.

Alternatywnie możesz też zrobić mniejszy odżelaziacz (który w założeniu może przepuścić trochę Fe/Mn) i za nim filtr wielofunkcyjny, który miałby doczyścić to co przejdzie przez odżelaziacz i zmiękczyć wodę(wtedy jest on regenerowany solanką).

Masz też podwyższoną utlenialność (indeks nadmanganianowy) co może sugerować zanieczyszczenia organiczne. Do ich usunięcia możesz użyć złoża wielofunkcyjnego, ale w wersji na wyższą organikę (np. AquaMulti BIO lub Ecomix C). Albo olać organikę w wodzie ogólnej i postawić tylko filtr do wody pitnej w kuchni (np. podzlewową osmozę). Opcji jest sporo...

Czyli ogólnie pierwsza opcja jest ok, tylko na czym polega to rozbudowanie? Problem w tym ze nie mam zbyt dużo miejsca na taką stacje uzdatniania i kolejne napowietrzanie w butli odpada chyba ze chodzi ci o takie zawory na rurach to da rade zamontować. Ogólnie chciałbym zrobić to tak aby nie używać soli ale widzę ze chyba się nie da. Myślę że 10m3 na miesiąc to wystarczy. Woda na polowaczki będzie brana przed filtrem.

Czyli ogólnie pierwsza opcja jest ok, tylko na czym polega to rozbudowanie?

Jeśli nie masz jeszcze hydroforu, i możesz go kupić w wersji z poduszką powietrzną to wtedy nie potrzebujesz odżelaziacza z napowietrzaniem (a taki jest w tej propozycji - Odżelaziacz Air Max M.dox 1354)

Problem w tym ze nie mam zbyt dużo miejsca na taką stacje uzdatniania i kolejne napowietrzanie w butli odpada chyba ze chodzi ci o takie zawory na rurach to da rade zamontować.

Chodzi o to, że jak dasz odpowiedni hydrofor (który i tak musi zająć jakieś miejsce) to będziesz mógł zmniejszyć stację uzdatniania.

Ogólnie chciałbym zrobić to tak aby nie używać soli ale widzę ze chyba się nie da.

Jeśli chcesz zmiękczyć wodę to raczej się nie da.

Myślę że 10m3 na miesiąc to wystarczy. Woda na polowaczki będzie brana przed filtrem.

Standardowy zmiękczacz na 20-25 litrów złoża będzie odpowiedni. Ewentualnie jak masz zamiar dać filtr wielofunkcyjny to wtedy jako minimum przyjąłbym 38 litrów złoża.

Od ostatniego razu dokonałem kilku ponownych badań wody, ale że to stara sprawa (z listopada) wiec przypomnę moją sytuację i wyniki:

Badanie 1: z listopada 2016

Odczyn (pH) 7,4

Przewodność elektryczna właściwa (PEW) 590

Mętność 13,6

Jon amonowy (NH4+) 3,00 mg/l

Azotany (NO3-) <4 mg/l

Żelazo (Fe) 935 mikro g/l

Mangan (Mn) 86 mikro g/l

Sumaryczna zawartość wapnia i magnezu 312 mg CaCo3/l

Badanie 2: z listopada 2016

Odczyn (pH) 7,1

Przewodność elektryczna właściwa (PEW) 580

Mętność 1,5

Jon amonowy (NH4+) 1,53 mg/l

Azotany (NO3-) <10 mg/l

Żelazo (Fe) 560 mikro g/l

Mangan (Mn) <20 mikro g/l

Sumaryczna zawartość wapnia i magnezu 280 mg CaCo3/l

Badanie 3: z maja 2017:

Utlenialność: <0,7 mg/l

żelazo: 206 mikro g/l

mangan: 90 mikro g/l

jon amonowy: 2,0 mg/l

Z ostatnich informacji od was, wynikało że przydałoby się zrobić utlenialność - nareszcie zrobiłem. Poza tym jak widać żelazo znacznie spadło, co wynika zapewne z faktu że sporo wody teraz używam do innych celów i to co było w listopadzie wynikało w dużej mierze ze słabego wypłukania studni.

Pytanie jest oczywiste: Jaki zastosować zestaw filtrów? Studnia głębinowa, pompa o wydajności ok 3 m3/h, zbiornik hydroforowy ocynk bez przepony 300L. narazie mam tylko filtr wstępny 10 cali typu big blue z jakimś wkładem.

Do tej pory miałem kilka ofert wartych zastanowienia, ale z racji że nie miałem informacji o utlenianiu, wstrzymałem się z poszukiwaniami.

Oferta 1:

CLACK1452 EcoMix

Oferta 2:

EKO-OPTIMA 35/O 762 Ecomix A

Oferta: 3:

AM 1054 CI

Chciałby ze ktoś rzucił okiem i powiedział w która stronę iść w poszukiwaniach i ewentualnie podał jakieś inne konkretne propozycje.

Z góry bardzo dziękuję za opinie.

Od ostatniego razu dokonałem kilku ponownych badań wody, ale że to stara sprawa (z listopada) wiec przypomnę moją sytuację i wyniki:

Odczyn (pH) 7,4

Mętność 13,6

Azotany (NO3-) <4 mg/l

Mangan (Mn) 86 mikro g/l

Odczyn (pH) 7,1

Mętność 1,5

Azotany (NO3-) <10 mg/l

Z ostatnich informacji od was, wynikało że przydałoby się zrobić utlenialność - nareszcie zrobiłem. Poza tym jak widać żelazo znacznie spadło, co wynika zapewne z faktu że sporo wody teraz używam do innych celów i to co było w listopadzie wynikało w dużej mierze ze słabego wypłukania studni.

Pytanie jest oczywiste: Jaki zastosować zestaw filtrów? Studnia głębinowa, pompa o wydajności ok 3 m3/h, zbiornik hydroforowy ocynk bez przepony 300L. narazie mam tylko filtr wstępny 10 cali typu big blue z jakimś wkładem.

Do tej pory miałem kilka ofert wartych zastanowienia, ale z racji że nie miałem informacji o utlenianiu, wstrzymałem się z poszukiwaniami.

Oferta 1:

CLACK1452 EcoMix

Oferta 2:

AM 1054 CI

Chciałby ze ktoś rzucił okiem i powiedział w która stronę iść w poszukiwaniach i ewentualnie podał jakieś inne konkretne propozycje.

Systemy na ECOMIX, będą redukować: twardość, żelazo, mangan, jon amonowy i organie.

Oferta 1: - dobra głowica

Oferta 2 - głowica LOGIX - moim zdaniem bardzo przyzwoite urządzenie - jedna z najlepszych głowic na rynku LOGIX (sądzę po oznaczeniu 762). Poza tym jest to urządzenie w kompaktowej obudowie. Moim zdaniem chyba najlepsza propozycja.

Oferta 3: nie znam tego oznaczenia - po końcówce sądzę że chodzi o urządzenie na głowicy CLACK, ale nie jestem na 100% pewny. Z informacji w necie znalazłem info że jest to zmiękczacz wody - moim zdaniem kompletnie odpada.

Edytowane przez Louis_muniek

Odczyn (pH) 7,4

Mętność 13,6

Azotany (NO3-) <4 mg/l

Mangan (Mn) 86 mikro g/l

Odczyn (pH) 7,1

Mętność 1,5

Azotany (NO3-) <10 mg/l

Oferta 1:

CLACK1452 EcoMix

Oferta 2:

AM 1054 CI

Jeśli opierać się tylko na ostatnich badaniach to w zasadzie żelazo i mangan można sobie odpuścić... Trochę przekroczony jon amonowy nie jest jakimś wielkim problemem. Jeśli chodzi o twardość to przy standardowych 10 m3 miesięcznie to zmiękczacz na 25 litrów byłby wystarczający.

Jakbyś jednak chciał iść w złoże wielofunkcyjne (czyli usuwanie twardości, Fe, Mn, NH4+, utlenialności) to chyba ta ostatnia oferta byłaby najlepsza. Oczywiście zakładając, że AM to AquaMulti (złoże), 10x54 to rozmiar zbiornika, a Cl to typ głowicy Clack.

Systemy na ECOMIX, będą redukować: twardość, żelazo, mangan, jon amonowy i organie.

Oferta 1: - dobra głowica

Oferta 2 - głowica LOGIX - moim zdaniem bardzo przyzwoite urządzenie - jedna z najlepszych głowic na rynku LOGIX (sądzę po oznaczeniu 762). Poza tym jest to urządzenie w kompaktowej obudowie. Moim zdaniem chyba najlepsza propozycja.

Oferta 3: nie znam tego oznaczenia - po końcówce sądzę że chodzi o urządzenie na głowicy CLACK, ale nie jestem na 100% pewny. Z informacji w necie znalazłem info że jest to zmiękczacz wody - moim zdaniem kompletnie odpada.

Sorry za pomyłkę, sprawdziłem po necie,

Opcja nr 2 nie jest kompaktem, jest to urządzenie dwuelementowe.

Pozdrawiam

Witam wszystkich na Forum.

Mam pytanie co do uzdatniania wody, na chwile obecną zbieram wyceny stacji uzdatniania pomijając hydrofor i pompę, wycene mam na ok 4,5 tys przy I stopniu uzdatniania oraz 5,5 przy II stopniu uzdatniania czy cena jest w normie? Czy można obyć się bez zbiornika z solą przy oczyszczaniu z żelaza i manganu? czy taki system da rade obecnie jest tego mnóstwo w necie, niektórzy twierdza ze nie poradzi sobie z manganem inni mowia ze da rade.

Moje parametry poniżej:

Azotany <0,89 mg/l

indeks nadmanganionowy 6,3 mg/l

żelazo 2,2 mg/l

Twardość ogólna 267 mg/l CaCo3

Mętność 9

Mangan 0,35 mg/l

barwa 23

ph 7,5

Dzięki za pomoc :D

Przed stacją wymagany jest hydrofor ocynkowany bezprzeponowy a także wstępne napowietrzanie wody przy użyciu zwężki napowietrzającej.

Odżelaziaczo-odmanganiacz 13x54 będzie bardziej bezpiecznym rozwiązaniem przy zwiększonym zużyciu wody.

Dodatkowo w celu zredukowania twardości wody należy zastosować zmiękczacz. Przy takiej twardości wody zmiękczacz z 20 litroma wysokiej klasy złoża zmiękczającego będzie jak najbardziej odpowiedni.

Chciałem się dowiedzieć czy instalacja odżelaziająco-odmanganiająca zbudowana na dwóch butlach 10x54" ze złożem Brim poradzi sobie z moją wodą:

żelazo ogólne - 0,781 mg/l

mangan - 0,381 mg/l

ph - 7,5

Dlaczego Brim? Dostałem ofertę na Clacka z Pyroloxem, ale niestety nie mam takich funduszy, więc następna oferta jest na jakąś chińską głowicę o połowę tańszą, ale ona podobno nie poradzi sobie z tak ciężkim złożem stąd oferowany Brim.

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę :)

Tak jak pisałem wcześniej nie mam 4 tysięcy na zakup instalacji usuwającej u mnie żelazo, mangan i zapach siarkowodoru, w związku z tym szukam rozwiązań tańszych. Z tego co się dowiedziałem na tym forum to muszę najpierw napowietrzyć wodę, a dopiero później ja przefiltrować (najlepiej złożem katalitycznym - według porady qbek17). Ponieważ mam hydrofor przeponowy (zamontowany w studni) to muszę zastosować napowietrzanie już za hydroforem (w domu) i zacząłem się zastanawiać czy mógłbym zastosować napowietrzacz przed butlą 10x54" (niestety nie mam miejsca na hydrofor bezprzeponowy), a następnie już napowietrzoną wodę puścić do drugiej butli 10x54" ze złożem np. Pyrolox z głowicą ręczną?

Na chwilę obecną mogę dać maksymalnie około 2,5 tys. na instalację odżelaziająco-odmanganiającą. Będę wdzięczny za wszelkie rady :)

Edytowane przez jaggernaught

Tak jak pisałem wcześniej nie mam 4 tysięcy na zakup instalacji usuwającej u mnie żelazo, mangan i zapach siarkowodoru, w związku z tym szukam rozwiązań tańszych. Z tego co się dowiedziałem na tym forum to muszę najpierw napowietrzyć wodę, a dopiero później ja przefiltrować (najlepiej złożem katalitycznym - według porady qbek17). Ponieważ mam hydrofor przeponowy (zamontowany w studni) to muszę zastosować napowietrzanie już za hydroforem (w domu) i zacząłem się zastanawiać czy mógłbym zastosować napowietrzacz przed butlą 10x54" (niestety nie mam miejsca na hydrofor bezprzeponowy), a następnie już napowietrzoną wodę puścić do drugiej butli 10x54" ze złożem np. Pyrolox z głowicą ręczną?

Na chwilę obecną mogę dać maksymalnie około 2,5 tys. na instalację odżelaziająco-odmanganiającą. Będę wdzięczny za wszelkie rady :)

Za dobry filtr (z dobrym złożem i głowicą) zapłacisz więcej... Jeśli budżet jest nieprzekraczalny i ostateczny to ja bym próbował z Birmem. Woda nie jest tak straszna więc może się to uda...

Za dobry filtr (z dobrym złożem i głowicą) zapłacisz więcej... Jeśli budżet jest nieprzekraczalny i ostateczny to ja bym próbował z Birmem. Woda nie jest tak straszna więc może się to uda...

Ale czy pomysł z taką instalacja, jaką opisałem wcześniej by się sprawdził (dwie butle 10x54", z czego jedna do napowietrzania, a druga do filtrowania, przy czym napowietrzanie nie odbywało by się za pośrednictwem głowicy, a zwykłego napowietrzacza)? Chodzi mi czy takie napowietrzanie byłoby wystarczające, a także czy ręczna głowica byłaby wystarczająca dla złoża Pyrolox? Bo z tego co finansowo przeliczyłem taką instalację to wyjdzie mi poniżej 2 tys.

Ale czy pomysł z taką instalacja, jaką opisałem wcześniej by się sprawdził (dwie butle 10x54", z czego jedna do napowietrzania, a druga do filtrowania, przy czym napowietrzanie nie odbywało by się za pośrednictwem głowicy, a zwykłego napowietrzacza)? Chodzi mi czy takie napowietrzanie byłoby wystarczające, a także czy ręczna głowica byłaby wystarczająca dla złoża Pyrolox? Bo z tego co finansowo przeliczyłem taką instalację to wyjdzie mi poniżej 2 tys.

Bez głowicy będzie ciężko to wykonać. Nie masz jak zainstalować odpowietrznika, a bez niego nie utrzymasz poduszki powietrznej na stałym (chociaż w miarę) poziomie. Przy takim poziomie eksperymentowania nikt Ci nie da gwarancji czy to zadziała... ale możesz próbować i podzielić się wynikami - może ktoś kiedyś będzie chciał to powtórzyć :)

Jak dasz głowicę ręczną, to owszem będzie oszczędność, ale upierdliwość tego rozwiązania szybko da ci w kość... Myślę, że z punktu widzenia użytkownika już lepiej mieć byle jaką głowicę ale automatyczną niż ręczną.

Bez głowicy będzie ciężko to wykonać. Nie masz jak zainstalować odpowietrznika, a bez niego nie utrzymasz poduszki powietrznej na stałym (chociaż w miarę) poziomie. Przy takim poziomie eksperymentowania nikt Ci nie da gwarancji czy to zadziała... ale możesz próbować i podzielić się wynikami - może ktoś kiedyś będzie chciał to powtórzyć :)

Jak dasz głowicę ręczną, to owszem będzie oszczędność, ale upierdliwość tego rozwiązania szybko da ci w kość... Myślę, że z punktu widzenia użytkownika już lepiej mieć byle jaką głowicę ale automatyczną niż ręczną.

Dzięki! Jak tylko będę miał jakieś efekty to na pewno się pochwalę :)

Dzień dobry,

Jestem po badaniach wody przez Sanepid i proszę o pomoc w doborze filtrów lub urządzenia wielofunkcyjnego do uzdatniania wody.

Załączamchemia.jpg parametry wody :

chemia na zdjęciu

mikrobiologia - wszystko 0

Woda pochodzi ze studni głębinowej (ujęcie własne - głębokość studni 29m, pompa wody zanurzona jest na głębokości 22m),

w budynku będą na stałe przebywać 2 osoby dorosłe, średnie zużycie miesięczne wody to 7-8m3, zainstalowana pompa GRUNDFOS + pakiet hydroforowy SQE5-70.

Odległość studni od domu to 25 metrów, ścieki odprowadzane będą do przydomowej oczyszczalni ścieków,

która znajduje się co najmniej 35 metrów od studni, zapach nieakceptowalny - woda śmierdzi siarkowodorem.

Dodam, że rozesłałem do czterech firm prośbę o ofertę na urządzenie do uzdatniania wody. Odpowiedziała tylko jedna firma

i zaoferowała mi Odżelaziacz wody Oxydizer Pro 56 Erie za kwotę 4000zł.

Jestem laikiem w tym temacie i bardzo Proszę o pomoc.

Dzień dobry,

Jestem po badaniach wody przez Sanepid i proszę o pomoc w doborze filtrów lub urządzenia wielofunkcyjnego do uzdatniania wody.

Załączam[ATTACH=CONFIG]389663[/ATTACH] parametry wody :

chemia na zdjęciu

mikrobiologia - wszystko 0

Woda pochodzi ze studni głębinowej (ujęcie własne - głębokość studni 29m, pompa wody zanurzona jest na głębokości 22m),

w budynku będą na stałe przebywać 2 osoby dorosłe, średnie zużycie miesięczne wody to 7-8m3, zainstalowana pompa GRUNDFOS + pakiet hydroforowy SQE5-70.

Odległość studni od domu to 25 metrów, ścieki odprowadzane będą do przydomowej oczyszczalni ścieków,

która znajduje się co najmniej 35 metrów od studni, zapach nieakceptowalny - woda śmierdzi siarkowodorem.

Dodam, że rozesłałem do czterech firm prośbę o ofertę na urządzenie do uzdatniania wody. Odpowiedziała tylko jedna firma

i zaoferowała mi Odżelaziacz wody Oxydizer Pro 56 Erie za kwotę 4000zł.

Jestem laikiem w tym temacie i bardzo Proszę o pomoc.

Internet podpowiada, że w tym filtrze znajduje się złoże Birm, które w karcie katalogowej ma napisane, żeby go nie stosować z siarkowodorem.

Główna idea jest taka, że wodę się napowietrza (robi to głowica sterująca w tym przypadku) więc gazowy H2S się ulatnia. Ale nie sądzę żeby się cały ulotnił. plus, nie 100% H2S jest w postaci gazowej.

Klasyczne usuwanie Fe, Mn, H2S to napowietrzenie wody w duzym hydroforze i przepuszczenie przez odpowiednie złoże.

Masz pompę bez hydroforu. Jeśli nie chcesz dodatkowo dostawiać hydroforu ze sprężarką to szukaj własnie takiego rozwiązania z głowica która napowietrzy wode. Ale w złoże bym szedł inne. Pyrolox raczej. Złoże dobre tyle że ciężkie, ale masz bardzo wydajną pompę więc powinno sobie poradzić/.