Jastrząb 23.05.2017 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 To nie tak, że powietrze jest zasysane w czasie pracy. Działa to tak jak zwykła regeneracja - okresowo. W butli (tej samej co złoże lub osobnej) jest poduszka powietrza (dokładnie jak w hydroforze), która jest wymieniana w czasie regeneracji (najpierw się ją wypuszcza, potem płucze złoże, i znów zasysa się nowe powietrze). To nie wiedziałem. Cwane. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 23.05.2017 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 Dzień dobry, Jestem po badaniach wody przez Sanepid i proszę o pomoc w doborze filtrów lub urządzenia wielofunkcyjnego do uzdatniania wody. Załączam[ATTACH=CONFIG]389663[/ATTACH] parametry wody : chemia na zdjęciu mikrobiologia - wszystko 0 Woda pochodzi ze studni głębinowej (ujęcie własne - głębokość studni 29m, pompa wody zanurzona jest na głębokości 22m), w budynku będą na stałe przebywać 2 osoby dorosłe, średnie zużycie miesięczne wody to 7-8m3, zainstalowana pompa GRUNDFOS + pakiet hydroforowy SQE5-70. Odległość studni od domu to 25 metrów, ścieki odprowadzane będą do przydomowej oczyszczalni ścieków, która znajduje się co najmniej 35 metrów od studni, zapach nieakceptowalny - woda śmierdzi siarkowodorem. Dodam, że rozesłałem do czterech firm prośbę o ofertę na urządzenie do uzdatniania wody. Odpowiedziała tylko jedna firma i zaoferowała mi Odżelaziacz wody Oxydizer Pro 56 Erie za kwotę 4000zł. Jestem laikiem w tym temacie i bardzo Proszę o pomoc. Należałoby zastosować wstępne napowietrzanie wody przy użyciu zwężki napowietrzającej oraz hydrofor bezprzeponowy 300 litrowy w celu usunięcia nieprzyjemnego zapachu. Aby usunąć żelazo i mangan z wody należy zamontować za hydroforem odżelaziaczo-odmaganiacz który zatrzyma utlenione związki żelaza i manganu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 23.05.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 Fajnie z Twojej strony, że oficjalnie i publicznie się przedstawiłeś jako sprzedawca, ale chyba jednak trochę pomyliłeś funkcje tego miejsca. To nie jest "giełda klientów" tylko forum tematyczne. Tu chodzi o dzielenie się wiedzą i odpowiadanie na pytania, a przy okazji można wykupić płatny profil i (nadal dzieląc się wiedzą) polecać swoje towary. Zauważ, że dotąd tylko jedna firma wykupiła profil i mimo tego nadal udziela się w merytorycznej dyskusji, często bez odnośników do własnej oferty. Można? I to pisze kolega, który ponad wszystko promuje Clacka, jako najlepszy produkt na świecie. ehhh nie rozumię tych złośliwości. Nigdy nie mówiłem że nie jestem sprzedawcą. Życzę dużo słoneczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 23.05.2017 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 Powierzchnia tego filtra nie jest zbyt duża więc raczej nie ochroni on złoża przed osadzaniem się niczego rozpuszczonego w wodzie... A regeneracje powodują też tarcie między ziarnami złoża co powoduje ich oczyszczanie z osadów. (o ile masz ustawiony cykl płukania) Nic tam nie zmieniałem, są płukania z tego co pamiętam, cała regeneracja trwa 2h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.05.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 I to pisze kolega, który ponad wszystko promuje Clacka, jako najlepszy produkt na świecie. Nie widzę związku. Faktycznie uważam, że jest to najlepsza głowica na rynku... i jest to poparte argumentami, a nie "opisem z ulotek". Nigdy nie mówiłem że nie jestem sprzedawcą. Właśnie pisałem, że doceniam że się szczerze przedstawiłeś. Ale to nie znaczy, że forum jest miejscem na teksty typu "wiem ale nie mogę powiedzieć dopóki nie zostaniesz moim klientem". Jak nie chcesz "podpowiadać konkurencji" (Niestety nie napiszę dlaczego, ponieważ nie mogę takich informacji podawać konkurencji)to po prostu się nie odzywaj, a jeśli wiesz coś co ktoś inny przeoczył albo coś nowego to podziel się wiedzą - po to jest forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.05.2017 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Życzę dużo słoneczka.To napiszesz na forum co to za złoże katalityczne działające przy pH=5.8? Czy wyłącznie na priv jak będę chciał kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 24.05.2017 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Witam,Przymierzam się do zakupu zmiekczacza wody. Wodę mam beznadziejną, bardzo dużo kamienia wszędzie. Jak dobrać wielkość? Pewnie trzeba zmierzyć twardość wody i średni pobór wody dla całego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.05.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Witam, Przymierzam się do zakupu zmiekczacza wody. Wodę mam beznadziejną, bardzo dużo kamienia wszędzie. Jak dobrać wielkość? Pewnie trzeba zmierzyć twardość wody i średni pobór wody dla całego domu? Zgadza się. Napisz też skąd woda (wodociąg czy studnia). Jak studnia potrzebne całe badania. Dokąd odprowadzasz ścieki, regeneracja generuje solankę, oczyszczalnie mogą tego nie lubić. Po za średnim poborem wody warto wiedzieć czy nie masz np 5 łazienek, czyli chwilowy pobór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 24.05.2017 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Zgadza się. Napisz też skąd woda (wodociąg czy studnia). Jak studnia potrzebne całe badania. Dokąd odprowadzasz ścieki, regeneracja generuje solankę, oczyszczalnie mogą tego nie lubić. Po za średnim poborem wody warto wiedzieć czy nie masz np 5 łazienek, czyli chwilowy pobór. Woda jest z wodociągu, natomiast ścieki odprowadzam do kanalizacji. Mam dwie łazienki, 4 osoby mieszkają w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.05.2017 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Woda jest z wodociągu, natomiast ścieki odprowadzam do kanalizacji. Mam dwie łazienki, 4 osoby mieszkają w domu. Czyli standardowy dom. Wodociąg musi publikować dane na temat wody. Sprawdz na stronie, zadzwoń, zapytaj jaka jest twardość tej wody. Pamiętaj że zmiękczacz usuwa twardość węglanowa. Nie usunie wszystkich osadów tylko te które generują kamień. To co zostanie będzie łatwe do normlanego umycia po przetarciu, bez szorowania czy chemii. Czesto ludzie kupują zmiękczacze a potem są rozczarowani że woda jakieś plamy pozostawia. Zmiękczacz ma kluczowe dwa elementy. Samo złoże - są dobre i o tzw dobrym stosunku ceny do jakości. Pewnie są 2-3 firmy godne uwagi. Plus głowica sterująca. Jak wyzej. Potencjlnie ważna opcją jest tzw mieszacz. Zmiękczacz z założenia zmiękcza do 0. Żeby uzyskać wodę z jaąś mała zawrtościa Ca i Mn trzeba pomieszać wodę zmiękczoną do 0 z odrobiną wody nie zmiękczonej. Wtedy możesz poziom twardości regulować do pożądanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 24.05.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Pani w powiatowej stacji sanitarno epidiomiologicznej podała mi że twardość wynosi 287 mg CaCo3/litr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 24.05.2017 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Witam, Przymierzam się do zakupu zmiekczacza wody. Wodę mam beznadziejną, bardzo dużo kamienia wszędzie. Jak dobrać wielkość? Pewnie trzeba zmierzyć twardość wody i średni pobór wody dla całego domu? Na podstawie tego co piszesz dla 4 osobowej rodziny oraz twardości wody na poziomie 287 mg CaCO3/l proponuje zastosować zmiękczacz z 20 litroma wysokiej jakości złoża zmiękczającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 25.05.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Pani w powiatowej stacji sanitarno epidiomiologicznej podała mi że twardość wynosi 287 mg CaCo3/litr Wodę masz dość twardą w okolicach 16Odh. Tragedii nie ma. Proponuję zmiękczacz z butla około 26 litrów złoża. Kupująć system zwróć uwagę na: 1. Markę złoża 2. Typ regeneracji - UP FLOW 3. Gwarancję producenta Markowe zmiękczacze wysokiej klasy znajdziesz w cenie około 2500 - 3000 zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 25.05.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Markowe zmiękczacze wysokiej klasy znajdziesz w cenie około 2500 - 3000 zł. Pozdrawiam Jakich firm warto poszukać ofert? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.05.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Jakich firm warto poszukać ofert? Nie ma to aż takiego znaczenia. Bardziej istotne jest jaka jest głowica i złoże. "Producent" zmiękczacza składa go tylko w całość i daje nazwę/naklejkę/logo itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagemini 25.05.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 (edytowane) Proszę o pomoc w doborze zmiękczacza wody właściwego pod względem prognozowanego zurzycia jak i samej jakości wody w moim mieście. Z wody docelowo będzie korzystać 4-osobowa rodzina, zurzycie racjonalne, dbamy o wodę więc nie leje sie ona strumeniami. Myślę, że jeśli byśmy przyjęli te 8m3 na miesiąc to będzie aż nadto. Średnio szacuje, że przez większość czasu będzie to jednak w granicach 6m3/miesiąc ponieważ rzadko kiedy wszyscy jesteśmy w komplecie. Jakość wody przedstawia się następująco. Nie mam pewności, z którego ujęcia woda jest dostarczana do mojego kranu (najprawdopodobniej ze względu na lokalizacje jest to ujęcie Wierzchowisko): Proszę o poradę jaki zmiękczacz powinienem wybrać do swoich potrzeb. Edytowane 25 Maja 2017 przez sagemini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 25.05.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Proszę o pomoc w doborze zmiękczacza wody właściwego pod względem prognozowanego zurzycia jak i samej jakości wody w moim mieście. Z wody docelowo będzie korzystać 4-osobowa rodzina, zurzycie racjonalne, dbamy o wodę więc nie leje sie ona strumeniami. Myślę, że jeśli byśmy przyjęli te 8m3 na miesiąc to będzie aż nadto. Średnio szacuje, że przez większość czasu będzie to jednak w granicach 6m3/miesiąc ponieważ rzadko kiedy wszyscy jesteśmy w komplecie. Jakość wody przedstawia się następująco. Nie mam pewności, z którego ujęcia woda jest dostarczana do mojego kranu (najprawdopodobniej ze względu na lokalizacje jest to ujęcie Wierzchowisko): [ATTACH=CONFIG]389895[/ATTACH] Proszę o poradę jaki zmiękczacz powinienem wybrać do swoich potrzeb. Do takiej twardości i takiego zużycia wody polecam zmiękczacz z butą 15 - 20 litrów złoża. Szukaj markowych zmiękczaczy, koszt takiego urządzenia to około 2000 - 2300 zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 25.05.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Jakich firm warto poszukać ofert? Moim zdaniem wszystko ma znaczenie (komponenty) jak również, producent urządzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagemini 25.05.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Dzięki za odzew niemniej jednak czy moglibyście polecić jakiś sprawdzony model?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.05.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Moim zdaniem wszystko ma znaczenie (komponenty) jak również, producent urządzenia. Pozdrawiam Witam, Ja odsyłam na stronę urządzeń do zmiękczania wody firmy Viessmann - TUTAJ Aquahome to linia urządzeń marki Viessmann, dzięki którym możliwe jest uzdatnianie wody w domach jednorodzinnych lub mieszkaniach. Zmiękczanie wody, polega na usuwaniu z niej jonów wapnia i magnezu i zastępowaniu ich jonami sodu. Zmiękczacze wody montuje się jednorazowo na głównym przyłączu wody zimnej w domu. Dzięki temu każdy dm3 wody przepływa przez zmiękczacz, a domownicy mają stały dostęp do miękkiej, uzdatnionej wody w domu. Stacje wymagają jedynie dosypania raz na kilka tygodni soli tabletkowanej. Co do pochodzenia i producenta... Zmiękczacz wody powinien pochodzić z pewnego źródła, najlepiej od producenta o wyrobionej renomie w dziedzinie uzdatniania wody w domu. Często w parze ze znaną marką idzie cena, która może być wyższa od konkurencyjnych urządzeń np. z Chin ale warto ponieść jednorazowo wyższy koszt, który zwróci się w postaci bezawaryjnego zmiękczacza i niskich kosztów eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts