qbek17 29.05.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Twardość wody raczej nie chciałbym zmiękczać. Głównie chodzi o ten Mn. Troszkę doczytałem że w odżelaziaczach katalitycznych istotna jest również głowica i tutaj rekomendowana rekomendowany jest clack. Butla to chyba 10x54 czyli 160cm wysoka. Samo złoże to juz powinna dobrać firma oferująca taki zestaw na podstawie tego co podałem powyżej?...przykładowo Aqua luxe, Crystal Right? Pozdr. Crystal Right także zmiękcza wodę. Nie masz parametrów twardości w wynikach więc ciężko powiedzieć co ile będzie regeneracja, ale jeśli nie chcesz wody zmiękczać to w ogóle nie patrz na złoża wielofunkcyjne. Przy takim pH i tak niewielkim przekroczeniu manganu powinno wystarczyć złoże katalityczne (np. Pyrolox, Catalox, G1, Defeman, itp), nawet bez napowietrzania. Im wyższy zbiornik tym lepiej - 10x54 byłby OK. Sterownik może być prosty, czasowy (np. Clack TC). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostrzy 29.05.2017 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Z taką pompą może być problem bo nie wiadomo czy ograniczeniem jest pompa czy wydajność źródła... jakbyś miał mocniejszą pompę to można by to określić... a przy wierceniu studni nie było to robione? Było robione pi razy oko znaczy gość ustawił pompe chyba nawet taką samą jak jest teraz i puścił wode i powiedział "na oko 3m3 bedą". 3m3 to może być ciut za mało lub na granicy wypłukania 10" filtra ze złożem Pyrolox. Sprawdź dokładnie tą wydajność. Jakieś wskazówki? Kupić od razu mocniejszą pompe - zamocować i testować? Czy sprawdzić wiadrami i założyć że to limit studni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 30.05.2017 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Twardość wody raczej nie chciałbym zmiękczać. Głównie chodzi o ten Mn. Troszkę doczytałem że w odżelaziaczach katalitycznych istotna jest również głowica i tutaj rekomendowana rekomendowany jest clack. Butla to chyba 10x54 czyli 160cm wysoka. Samo złoże to juz powinna dobrać firma oferująca taki zestaw na podstawie tego co podałem powyżej?...przykładowo Aqua luxe, Crystal Right? Pozdr. Proponuję poszukać nowoczesnego odżelaziacza, który: - działa już przy niskim pH - sam się napowietrza - nie ma potrzeby zmiany hydroforu - poszukaj systemów na głowicy Clack System usunie z wody mangan, żelazo, ewentualnie siarkowodór, nie potrzebuje chemii do działania (nadmanganian potasu), przepłukuje się tylko wodą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławomir.b 30.05.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Witam,Wykonałem badanie wody:- Amoniak : 0,4 mg/l- Azotyny : 0,01 mg/l- Azotany : 0,6 mg/l- Chlorki : 10 mg/l- Mangan : 0,29 mg/l- Żelazo : 2,7 mg/l- Barwa : 12- Mętność : 18- pH : 7,5- Twardość ogólna : 180 mg/l- Utlenialność z KMnO4 : 2,5 mg/l- Zapach : zły Woda pochodzi z własnego ujęcia.Standardowe zużycie wody : 4 osoby, 2 łazienki, jedno przyłącze wody do podlewania ogrodu.Hydrofor ze zbiornikiem bez przepony 500L.Wydajność zestawu hydroforowego : 2-3 m3/hOdpływ do kanalizacji. Nie jestem fachowcem w dziedzinie uzdatniania wody ale na pierwszy rzut oka widać znacznie przekroczone wartości poziomu żelaza i manganu oraz nieodpowiedni zapach, chociaż sam tego nie czuję. Rozmawiałem z kilkoma firmami na temat doboru i zakupu stacji, ale uzyskałem tak diametralnie różne informacje, że postanowiłem skorzystać z dorady obecnych tutaj fachowców jak widzę już z wieloletnim doświadczeniem w branży.Będę bardzo wdzięczny za wszystkie wskazówki dotyczące prawidłowego doboru urządzeń, ich wydajności, złoża oraz polecanych firm.Mam też pytanie, czy wydajność pompy będzie dostateczna dla odpowiednich urządzeń, złóż oraz czy istnieje możliwość zastosowaniaurządzenia bez konieczności stosowania dodatkowych materiałów eksploatacyjnych np. nadmanganianu potasu czy soli. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc. Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.05.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Witam, Wykonałem badanie wody: - Amoniak : 0,4 mg/l - Azotyny : 0,01 mg/l - Azotany : 0,6 mg/l - Chlorki : 10 mg/l - Mangan : 0,29 mg/l - Żelazo : 2,7 mg/l - Barwa : 12 - Mętność : 18 - pH : 7,5 - Twardość ogólna : 180 mg/l - Utlenialność z KMnO4 : 2,5 mg/l - Zapach : zły Woda pochodzi z własnego ujęcia. Standardowe zużycie wody : 4 osoby, 2 łazienki, jedno przyłącze wody do podlewania ogrodu. Hydrofor ze zbiornikiem bez przepony 500L. Wydajność zestawu hydroforowego : 2-3 m3/h Odpływ do kanalizacji. Nie jestem fachowcem w dziedzinie uzdatniania wody ale na pierwszy rzut oka widać znacznie przekroczone wartości poziomu żelaza i manganu oraz nieodpowiedni zapach, chociaż sam tego nie czuję. Rozmawiałem z kilkoma firmami na temat doboru i zakupu stacji, ale uzyskałem tak diametralnie różne informacje, że postanowiłem skorzystać z dorady obecnych tutaj fachowców jak widzę już z wieloletnim doświadczeniem w branży. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie wskazówki dotyczące prawidłowego doboru urządzeń, ich wydajności, złoża oraz polecanych firm. Mam też pytanie, czy wydajność pompy będzie dostateczna dla odpowiednich urządzeń, złóż oraz czy istnieje możliwość zastosowania urządzenia bez konieczności stosowania dodatkowych materiałów eksploatacyjnych np. nadmanganianu potasu czy soli. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc. Sławek Dołóż do hydroforu napowietrzenie (zwężka lub sprężarka) oraz odpowietrzenie nadmiaru z hydroforu. Jak tak napowietrzoną wodę przepuscisz przez złoże odżelaziające to woda bedzie dobra. Jakie złoże? Pyrolox, naturalna ruda manganu- dobre ale ciężkie. Birm, lekkie, sztucznie nałożone tlenki manganu na lekkie ziarno czegoś. Do wypłukania 10" filtra z Pyroloxem potrzebujesz prędkości przepływu 3.5m3 wody na godzine. Do Birmu mniej niż połowe tego. \ DObrze jakbyś wiedział co to dokładnie oznacza 2-3m3/h Wiaderko i stoper do ręki...... WIelu dostawców będzie miało swoje własne nazwy, albo mieszanki złóz z własnymi nazwami handlowymi. Czesto w dużej mierze będzie w środku piasek, który też potrafi zadziałać ale po pewnym czasie od uruchomienia. Pyrolox/Birm sypiesz i jedziesz. Oba płukane wodą tak z raz na tydzień. Masz duży hydrofor. Odpowiednie głowice sterujące potrafią płukać filtr na raty. Podpomować hydrofor, trochę wypłukać i zrobić przerwe na kolejne podpompowanie hydroforu. Istnieją odżelaziacze regenerowane chemicznie nadmanganianem potasu. W Twoim przypadku bez sensu. IStnieją multifiltry regenerowane solą, które usunął żelazo, mangan i twardość do 0! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 30.05.2017 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Witam, Wykonałem badanie wody: - Amoniak : 0,4 mg/l - Azotyny : 0,01 mg/l - Azotany : 0,6 mg/l - Chlorki : 10 mg/l - Mangan : 0,29 mg/l - Żelazo : 2,7 mg/l - Barwa : 12 - Mętność : 18 - pH : 7,5 - Twardość ogólna : 180 mg/l - Utlenialność z KMnO4 : 2,5 mg/l - Zapach : zły Woda pochodzi z własnego ujęcia. Standardowe zużycie wody : 4 osoby, 2 łazienki, jedno przyłącze wody do podlewania ogrodu. Hydrofor ze zbiornikiem bez przepony 500L. Wydajność zestawu hydroforowego : 2-3 m3/h Odpływ do kanalizacji. Nie jestem fachowcem w dziedzinie uzdatniania wody ale na pierwszy rzut oka widać znacznie przekroczone wartości poziomu żelaza i manganu oraz nieodpowiedni zapach, chociaż sam tego nie czuję. Rozmawiałem z kilkoma firmami na temat doboru i zakupu stacji, ale uzyskałem tak diametralnie różne informacje, że postanowiłem skorzystać z dorady obecnych tutaj fachowców jak widzę już z wieloletnim doświadczeniem w branży. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie wskazówki dotyczące prawidłowego doboru urządzeń, ich wydajności, złoża oraz polecanych firm. Mam też pytanie, czy wydajność pompy będzie dostateczna dla odpowiednich urządzeń, złóż oraz czy istnieje możliwość zastosowania urządzenia bez konieczności stosowania dodatkowych materiałów eksploatacyjnych np. nadmanganianu potasu czy soli. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc. Sławek Wstępne napowietrzanie hydroforu przy pomocy zwężki napowietrzającej zapewni utlenienie obecnych w wodzie związków żelaza i manganu a także usunięcie nieprzyjemnego zapachu. Następnie utlenione związki zostaną zatrzymane na złożu filtracyjnym,którym wypełniona jest kolumna filtracyjna. Za kolumną należy zamontować filtr mechaniczny który zapewni zatrzymanie zanieczyszczeń stałych do instalacji domowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 31.05.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Witam, Wykonałem badanie wody: - Amoniak : 0,4 mg/l - Azotyny : 0,01 mg/l - Azotany : 0,6 mg/l - Chlorki : 10 mg/l - Mangan : 0,29 mg/l - Żelazo : 2,7 mg/l - Barwa : 12 - Mętność : 18 - pH : 7,5 - Twardość ogólna : 180 mg/l - Utlenialność z KMnO4 : 2,5 mg/l - Zapach : zły Woda pochodzi z własnego ujęcia. Standardowe zużycie wody : 4 osoby, 2 łazienki, jedno przyłącze wody do podlewania ogrodu. Hydrofor ze zbiornikiem bez przepony 500L. Wydajność zestawu hydroforowego : 2-3 m3/h Odpływ do kanalizacji. Nie jestem fachowcem w dziedzinie uzdatniania wody ale na pierwszy rzut oka widać znacznie przekroczone wartości poziomu żelaza i manganu oraz nieodpowiedni zapach, chociaż sam tego nie czuję. Rozmawiałem z kilkoma firmami na temat doboru i zakupu stacji, ale uzyskałem tak diametralnie różne informacje, że postanowiłem skorzystać z dorady obecnych tutaj fachowców jak widzę już z wieloletnim doświadczeniem w branży. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie wskazówki dotyczące prawidłowego doboru urządzeń, ich wydajności, złoża oraz polecanych firm. Mam też pytanie, czy wydajność pompy będzie dostateczna dla odpowiednich urządzeń, złóż oraz czy istnieje możliwość zastosowania urządzenia bez konieczności stosowania dodatkowych materiałów eksploatacyjnych np. nadmanganianu potasu czy soli. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc. Sławek Na podane parametry wody można wykorzystać hydrofor przepływowy w celu napowietrzania wody. Napowietrzanie zrealizować przy wykorzystaniu kompresora (wskazane) lub zwężki - inżektora napowietrzającego; na hydroforze zamontować zawór odpowietrzający. Za hydroforem zamontować filtr na złożu katalitycznym - nowoczesny, który dodatkowo sam będzie się napowietrzał, na nowoczesnej głowicy Clack. W urządzeniu dodatkowo będzie przebiegał proces napowietrzania - jednakże przy tak dużym stężeniu żelaza dobrze zrealizować go dodatkowo przy wykorzystaniu kompresora. W przypadku gdy zapach określony jako zły jest zapachem siarkowodoru - zapach zostanie wyeliminowany w procesie napowietrzania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 31.05.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Za hydroforem zamontować filtr na złożu katalitycznym - nowoczesny, który dodatkowo sam będzie się napowietrzał, na nowoczesnej głowicy Clack. Taki co się sam nie bedzie napowietrzał, też będzie nowoczesny. I wystarczający po przejsciu przez hydrofor 500L. W takim hydroforze woda będzie się napowietrzać średnio ~dobę. Jak 500L hydrofor nie zapewni wystarczającego poziomu tlenu w wodzie, to napowietrzenie w małym filtrze już raczej niczego nie zmieni a będzie drożej kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 31.05.2017 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 (edytowane) Taki co się sam nie bedzie napowietrzał, też będzie nowoczesny. I wystarczający po przejsciu przez hydrofor 500L. W takim hydroforze woda będzie się napowietrzać średnio ~dobę. Jak 500L hydrofor nie zapewni wystarczającego poziomu tlenu w wodzie, to napowietrzenie w małym filtrze już raczej niczego nie zmieni a będzie drożej kosztować. Czytaj ze zrozumieniem - hydrofor + odżelaziacz, który ma opcję napowietrzania się, nie sam filtr odżelaziający z napowietrzaniem. Dodatkowo taki odżelaziacz jest w bardzo podobnej cenie do tradycyjnego odżelaziacza i co ważne nie przepłukiwany jest nadmanganianem (chemią) tylko samą wodą. Edytowane 31 Maja 2017 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 31.05.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Taki co się sam nie bedzie napowietrzał, też będzie nowoczesny. I wystarczający po przejsciu przez hydrofor 500L. W takim hydroforze woda będzie się napowietrzać średnio ~dobę. Jak 500L hydrofor nie zapewni wystarczającego poziomu tlenu w wodzie, to napowietrzenie w małym filtrze już raczej niczego nie zmieni a będzie drożej kosztować. Nigdzie nie napisałem że system który się nie będzie napowietrzał nie będzie nowoczesny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 31.05.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Czytaj ze zrozumieniem - hydrofor + odżelaziacz, który ma opcję napowietrzania się, nie sam filtr odżelaziający z napowietrzaniem. Dodatkowo taki odżelaziacz jest w bardzo podobnej cenie do tradycyjnego odżelaziacza i co ważne nie przepłukiwany jest nadmanganianem (chemią) tylko samą wodą. Czy Ty na pewno wiesz o czym Ty piszesz? Jakim nadmanganianem?? I jaka jest różnica między "odżelaziacz któy ma opcję napowietrzania" a "filtr odżelaziający z napowietrzaniem". Jakiś bełkot albo masło maślane. Plączesz pojęcia, że aż strach pomyśłeć co na Priv ludziom sprzedajesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 01.06.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Czy Ty na pewno wiesz o czym Ty piszesz? Jakim nadmanganianem?? I jaka jest różnica między "odżelaziacz któy ma opcję napowietrzania" a "filtr odżelaziający z napowietrzaniem". Jakiś bełkot albo masło maślane. Plączesz pojęcia, że aż strach pomyśłeć co na Priv ludziom sprzedajesz Odpowiem w ten sposób. W 90% samo napowietrzanie zazwyczaj wystarczy, natomiast nadmanganian potasu stosowany jest w jako dodatkowy utleniacz i niekiedy jest potrzebny. Należy też zwrócić uwagę na to że mangan występuje w wodzie surowej w postaci rozpuszczonej. Niestety jego usunięcie jest znacznie trudniejsze niż w przypadku żelaza. Mangan tak łatwo się nie wytrąca i trzeba stosować specjalne metody uzdatniania wód zamanganionych, tj. dozować silne utleniacze (jak chlor, ozon, czy nadmanganian potasu), lub złoża katalityczne (naturalnie wpracowane, czy uaktywnione). W przypadku wód o wysokiej zawartości manganu, złoże szybko się uaktywnia i tworzy porządne, czarne manganowe (dwutlenek manganu) powłoki katalityczne np. wpracowany dwutlenkiem manganu piasek kwarcowy. Podsumowując aby uzdatnić mangan do wartości normatywnych (0,05 mg/l) należy przeanalizować sprawozdanie wody, zapotrzebowanie chwilowe oraz dobowe. Standardową metodą uzdatniania wody w przypadku przekroczenia manganu jest przeprowadzenie procesu napowietrzania oraz filtracji przy wykorzystaniu złoża katalitycznego (np. G1). Przy wyborze tej metody należy zweryfikować wartość stężenia pozostałych parametrów. Niejednokrotnie złoże katalityczne stanowi wkładkę katalityczną w zasypie filtra. Ilość tlenu jaka powinna być wtłoczona do wody wynika z zapotrzebowania stechiometrycznego. Najwięcej potrzeba na utlenienie jonu amonowego, najmniej natomiast na utlenienie żelaza. Temat następny Różnica w filtrze który się sam napowietrza wynika z jego budowy. Piszę ogólnie 1. Nie trzeba stosować różnych innych napowietrzaczy czy zwężek (oczywiście zależy to od poziomu stężenia zelaza i manganu - żebyś znów jakąś złośliwość nie rzucił). 2. Działa z hydroforem przepływowym i membranowym (nie trzeba w razie co wymieniać). 3. Głowica notabene Clack, której tak wielkimi jesteście fanami, podczas procesu regeneracji zasysa powietrze do wewnątrz butli (tej samej w której znajduje się złoże, tam tworzy się poduszka powietrzna, woda przepływając zostaje napowietrzona - tak w skrócie. 4. Są też różne cykle pracy głowicy A. Usnięcie powietrza z butli B. Backwash C. Zasysanie powietrza do wewnątrz butli. Dodatkowo system może pracuje na lekkich złożach katalitycznych, które pracują już przy niskim pH około 6. jeśli masz znów pisać jakieś złośliwości to daruj sobie kolego - forum jest dla wszystkich nie tylko dla Ciebie i innych kolegów którzy są złośliwi. Edytowane 1 Czerwca 2017 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.06.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 To nie złośliwośći z mojej strony. Piszesz w sposób pokrętny i niezrozumiały, nie odpowiadasz na pytania. Jeszcze raz. Rozmawiamy o wodzie co ma 2mg Fe, i 0,3mg Mn. pH 7.5, Utlenialność 2.5 500L (!!) zbiornik bez worka (który łątwo napowietrzyć zwężka za 150PLN) W tym kontekście wyjeżdzasz z dodatkowym napowietrzaniem w filtrze (po co??, ile to więcej tlenu wtłoczy do wody ponad to co się rozpuści w hydroforze? W tym kontekście piszesz o jakiś utlenianiu chemicznym?? Po co, na 99,9% to można piaskiem uzdatnić, a już tanim Birmem z pewością. Z uporem maniaka nie chcesz mnie oświecić co to jest to lekkie złoże katalityczne działające od ph6 (choc poprzednio pisałeś o 5.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 01.06.2017 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 To nie złośliwośći z mojej strony. Piszesz w sposób pokrętny i niezrozumiały, nie odpowiadasz na pytania. Jeszcze raz. Rozmawiamy o wodzie co ma 2mg Fe, i 0,3mg Mn. pH 7.5, Utlenialność 2.5 500L (!!) zbiornik bez worka (który łątwo napowietrzyć zwężka za 150PLN) W tym kontekście wyjeżdzasz z dodatkowym napowietrzaniem w filtrze (po co??, ile to więcej tlenu wtłoczy do wody ponad to co się rozpuści w hydroforze? W tym kontekście piszesz o jakiś utlenianiu chemicznym?? Po co, na 99,9% to można piaskiem uzdatnić, a już tanim Birmem z pewością. Z uporem maniaka nie chcesz mnie oświecić co to jest to lekkie złoże katalityczne działające od ph6 (choc poprzednio pisałeś o 5.. Dokładnie pisałem o pH 5,8. Życzę miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.06.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Dokładnie pisałem o pH 5,8. Życzę miłego dnia. Tak też napisłem, ale forum "5,8" przerobiło na buźkę To podzielisz się tą wiedzą co to za super lekkie złoże katalityczne jest? Tudzież po co przy takiej wodzie i taaaaakim hydroforze jeszcze Twoim zdaniem napowietrzanie w głowicy/filtrze? Jak widzisz, to nie obrażanie ale rzeczowa dyskusja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik13 02.06.2017 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Crystal Right także zmiękcza wodę. Nie masz parametrów twardości w wynikach więc ciężko powiedzieć co ile będzie regeneracja, ale jeśli nie chcesz wody zmiękczać to w ogóle nie patrz na złoża wielofunkcyjne. Przy takim pH i tak niewielkim przekroczeniu manganu powinno wystarczyć złoże katalityczne (np. Pyrolox, Catalox, G1, Defeman, itp), nawet bez napowietrzania. Im wyższy zbiornik tym lepiej - 10x54 byłby OK. Sterownik może być prosty, czasowy (np. Clack TC). Panowie dziekuje bardzo za wasze cenne wskazówki. Zrobiłem rozeznanie i chyba wiem czego chcę. W pierwszej kolejności jednak muszę zmienić pompę o lepszej wydajności. Planuje SQ 5-50 która wydajności powinna dać mi na filtrze nieco ponad 4m3. Prosze o info czy taka wydajność będzie wystarczająca na przepłukanie źródła katalitycznego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.06.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Panowie dziekuje bardzo za wasze cenne wskazówki. Zrobiłem rozeznanie i chyba wiem czego chcę. W pierwszej kolejności jednak muszę zmienić pompę o lepszej wydajności. Planuje SQ 5-50 która wydajności powinna dać mi na filtrze nieco ponad 4m3. Prosze o info czy taka wydajność będzie wystarczająca na przepłukanie źródła katalitycznego??? Taka pompa może chyba dać nawet więcej niż te 4 m3/h... sprawdź czy wydajność studni jest wystarczająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.06.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Taka pompa może chyba dać nawet więcej niż te 4 m3/h... sprawdź czy wydajność studni jest wystarczająca. Oznaczenia grundfosa są proste. 5-50 to 5m3/h przy 50m podnoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawadzony 02.06.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Dzień Dobry Potrzebuje pomocy w sprawie doboru filtrów do wody. Mam studnię głębinową 20m. Pompa omnigena SC3/16, Maksymalna wydajność 95l/min, Maksymalne podnoszenie 75m W domu zbiornik hydroforowy ocynkowany 300l bez zwężki napowietrzającej Wydajność ok 3,6m3/godz Poziom wody w studni nie spada nawet po całodziennym pompowaniu Woda pompowana na bieżąco ma ładny kolor, normalny zapach. Woda po odstaniu dnia w zbiorniku jest żółtawa i troche czymś pachnie. Mam przydomową oczyszczalnie ścieków. W domu jeszcze nie mieszkam Chciał bym oczyścić wodę i ewentualnie zmiękczyć, żeby nie było problemów w domu z kamieniem na urządzeniach, jeśli jest taka konieczność Oczywiście wszystko w rozsądnych pieniądzach Zrobiłem badanie wody w firmie zajmującej się sprzedażą filtrów i chciał bym się upewnić czy badanie zostało zrobione fachowo. Czy znacie jakieś firmy w świętokrzyskim, które zajmują się badaniem wody i zrobią to uczciwie w rozsądnych pieniądzach? Wyniki : . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawadzony 02.06.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Oczywiście jeśli ktoś z Was forumowiczów-specjalistów w tej dziedzinie chce mi przedstawić ofertę lub zaproponować konkretne rozwiązanie to poproszę o kontakt najlepiej w wiadomości prywatnej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts