Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Dzień Dobry

Potrzebuje pomocy w sprawie doboru filtrów do wody.

Mam studnię głębinową 20m.

Pompa omnigena SC3/16, Maksymalna wydajność 95l/min, Maksymalne podnoszenie 75m

W domu zbiornik hydroforowy ocynkowany 300l bez zwężki napowietrzającej

Wydajność ok 3,6m3/godz

Poziom wody w studni nie spada nawet po całodziennym pompowaniu

Woda pompowana na bieżąco ma ładny kolor, normalny zapach.

Woda po odstaniu dnia w zbiorniku jest żółtawa i troche czymś pachnie.

Mam przydomową oczyszczalnie ścieków.

W domu jeszcze nie mieszkam

Chciał bym oczyścić wodę i ewentualnie zmiękczyć, żeby nie było problemów w domu z kamieniem na urządzeniach, jeśli jest taka konieczność

Oczywiście wszystko w rozsądnych pieniądzach

Zrobiłem badanie wody w firmie zajmującej się sprzedażą filtrów i chciał bym się upewnić czy badanie zostało zrobione fachowo.

Czy znacie jakieś firmy w świętokrzyskim, które zajmują się badaniem wody i zrobią to uczciwie w rozsądnych pieniądzach?

Wyniki :

[ATTACH=CONFIG]390416[/ATTACH].

Na oko się to zgadza... jest żelazo więc jest i barwa + zapach. pH odpowiednie żeby się ładnie wytrącało więc usunięcie powinno być w miarę proste i tanie. Pompa też daje solidne ilości wody. Najprostszym rozwiązaniem w tym przypadku będzie instalacja zwężki napowietrzającej przed hydroforem i odpowietrznika na hydroforze, a później odżelaziacza. Sam odżelaziacz nie musi być jakiś wyszukany - przy takich parametrach wody to i piasek po kilku miesiącach powinien wszystko załatwić. A jak chcesz od razu to dajesz złoże katalityczne. Oczywiście płukanie tylko wodą bez chemii więc woda może iść do oczyszczalni lub studni chłonnej.

Co do zmiękczania to twardość jest niska... jeśli byś mimo wszystko chciał zmiękczacz to jakiś malutki. Podaj tylko szacowane (np. na podstawie dotychczasowego) zużycie wody.

Witam ponownie.

Propozycja jest taka:

Zwężka napowietrzająca - hydrofor ocynk 150l - odżelaziacz Ecoperla Sanitower M - filtr sznurkowy - zmiękczacz Ecoperla Slimline CS 24.

Czy odpowietrzenie na hydroforze konieczne?

Czy zestaw pasuje i woda bedzie 'przyjemna' do picia?

Rozumiem, że płukanie może być realizowane bezpośrednio do oczyszczalni drenażowej?

Dla przypomnienia:

Mętność 26 (1.0)

Barwa 4 (-)

Zapach Akceptowalny

Przewodność właściwa 781 (2500)

Stężenie jonów wodoru 7,4 (6.5-9.5)

Amonowy jon 0,24 (0,5)

Azotyny 0,07 (0,5)

Azotany 0,3 (50)

Żelazo 1920 (200)

Mangan 150 (50)

Pompa obecnie zamontowana Omnigena 3,5 SC 3/21.

Odprowadzenie ścieków - oczyszczalnia drenażowa.

W domu na stałe 2+2 osoby.

Cel: woda 'przyjemna' do picia z kranu, brak nalotu na sprzęcie AGD.

Pompa oddalona o 25 m od docelowego miejsca usytuowania hydroforu/uzdatniacza.

Pozdrawiam :)

Witam,

Wylosowałem taką wodę:

WYNIK

BARWA mg Pt/l 9

MĘTNOŚĆ NTU 0,5

pH 7,6

TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 147

ŻELAZO mg Fe/l 0,08

MANGAN mg Mn/l <0,03

AZOTANY mg NO3-/l <10

AZOT AMONOWY mg NH4+/l 0,03

CHLORKI mg Cl-/l 16

PRZEWODNOŚĆ μS/cm 236

Teraz zabieram sie za kompletowanie sprzętu do obsługi domu.

Planuje zakup:

- filtr 10"

- wimest przeponowy 300l

- pompa ibo 3" stm 16, zatopienie na ~25m, poziom wody jest jakies -5m poniżej linii gruntu (po całodniowym pompowaniu do badań pompką ~3m3/H poziom wody spadł do około ~7m od gruntu)

Dom ma oczyszczalnie biologiczna.

Niestety nie wyprowadziłem osobnej instalacji do zrzutu ze zmiękczacza, a sprzedawca oczyszczalni stanowczo odradza odprowadzanie do oczyszczalni zrzutu.

Rodzina 2+2 dzieci w wieku przedszkolnym.

Idzie nam obecnie w starym domu 10m3 /miesiąc ścieków, ale obstawiamy, że w nowym domu zwiększy się zapotrzebowanie na wodę.

Woda wydaje sie ładna, bo na testy jak nadaliśmy wodę do butelki i postawiliśmy na parapecie to po 9 dniach nie zmieniła ona ani barwy, ani zapachu oraz nic sie nie wytrąciło...

Chciałbym mieć w przyszłości w kuchni wodę do picia bezpośrednio z kranu i z "dystrybutorów lodówki", czy tylko tutaj wchodzi osmoza, czy mineralną mogę sobie zrobić z tej wody? ;)

Poradzicie czy dobry sprzęt dobieramy?

Z góry dziękuje za pomoc.

Zdecydowanie potrzebne będzie coś mocniejszego. I sprawdź wydajność studni żeby się nie okazało, że tam jest ograniczenie...

Ja bym to widział dwustopniowo (bo jest też amoniak): pierwszy odżelaziacz (oczywiście z napowietrzeniem), a za nim filtr wielofunkcyjny do zmiękczania i usuwania amoniaku.

Dostałem taka oferte:

1. Aspirator –

2- Układ odżelaziania i odmanganiania - układ odżelaziania ( I stopień) –

filtr odżelaziający z elektronicznym

zaworem sterującym. Zbiornik ze złożem (Pyrolox)filtrującym o pojemności 103 litry i

wydajności nominalnej 1 m3/h.

3- Układ zmiękczania – jednokolumnowy zmiękczacz z elektronicznym

sterowaniem objętościowym i zaworem mieszającym służącym do ustawiania dowolnej twardości wody przez domieszanie wody surowej.

Wydajność nominalna – 1.0m³/h, max.3m³/h. Zdolność jonowymienna 160

Zmiękczacz sterowany wielodrogowym zaworem sterującym 1” z wmontowanym wodomierzem, wymiennik jonitowy z atestowaną żywicą jonowymienną, kompletny zbiornik solanki.

Max. ilość wody zmiękczonej pomiędzy regeneracjami przy twardości 15ºdh

wynosi 8m³

Glowice Clack

Czy ta oferta ma sens?

Podaj tylko szacowane (np. na podstawie dotychczasowego) zużycie wody.

Zużycie wody to takie jakieś normalne ;)

Aktualnie mieszkamy w więcej osób, więc nie wiadomo ile zużyjemy. Raczej mało. Tyle co w domu jednorodzinnym 2 dorosłe osoby, pralka, zmywarka itp.

1. Jaką zwężkę napowietrzającą zastosować? Czy im większa średnica gwintów tym więcej powietrza daje taka zwężka?

2. Jaki odpowietrznik zastosować i w którym miejscu? Mam hydrofor 300l

3 Czy takie złoże katalityczne usunie również ten mangan?

4. Proszę o przykład takiego automatycznego odżelaziacza i zmiękczacza, który najlepiej się sprawdzi.

Witam ponownie.

Propozycja jest taka:

Zwężka napowietrzająca - hydrofor ocynk 150l - odżelaziacz Ecoperla Sanitower M - filtr sznurkowy - zmiękczacz Ecoperla Slimline CS 24.

Czy zestaw pasuje i woda bedzie 'przyjemna' do picia?

Rozumiem, że płukanie może być realizowane bezpośrednio do oczyszczalni drenażowej?

To odżelaziacz na jakimś lżejszym złożu, prawdopodobnie BIRM. To dosyć popularne ale też kapryśne złoże. Spora butla (13x54)... a ilość wody do płukania trochę naciągana... poza tym głowica czasowa... To model "standardowy" i nie wyróżnia się niczym specjalnym.

O ile nadal nie masz badania twardości to nic nie da się powiedzieć o doborze zmiękczacza. No może poza tym, że trochę bez sensu brać go na innej głowicy niż odżelaziacz. Z punktu wiedzenia obsługi będziesz miał łatwiej jak oba urządzenia będą z głowicą tego samego producenta.

Woda z regeneracji zmiękczacza "nie jest dobra" dla oczyszczalni.

Czy odpowietrzenie na hydroforze konieczne?

Konieczne. Bez niego po jakimś czasie powietrze zacznie Ci strzelać z kranów.

Witam,

Wylosowałem taką wodę:

WYNIK

BARWA mg Pt/l 9

MĘTNOŚĆ NTU 0,5

pH 7,6

TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 147

ŻELAZO mg Fe/l 0,08

MANGAN mg Mn/l <0,03

AZOTANY mg NO3-/l <10

AZOT AMONOWY mg NH4+/l 0,03

CHLORKI mg Cl-/l 16

PRZEWODNOŚĆ μS/cm 236

Teraz zabieram sie za kompletowanie sprzętu do obsługi domu.

Planuje zakup:

- filtr 10"

Ten filtr 10" może się okazać "za cienki" żeby przepuścić wodę na cały dom. Może chociaż coś w stylu Big Blue 20" (BB20) lub Cintropura NW32.

- wimest przeponowy 300l

- pompa ibo 3" stm 16, zatopienie na ~25m, poziom wody jest jakies -5m poniżej linii gruntu (po całodniowym pompowaniu do badań pompką ~3m3/H poziom wody spadł do około ~7m od gruntu)

Pompa wydaje się całkiem wydajna...

Dom ma oczyszczalnie biologiczna.

Niestety nie wyprowadziłem osobnej instalacji do zrzutu ze zmiękczacza, a sprzedawca oczyszczalni stanowczo odradza odprowadzanie do oczyszczalni zrzutu.

Przy takiej twardości nie ma sensu instalować zmiękczacza... Poza tym każda oczyszczalnia nie lubi ścieków ze zmiękczacza, ale mimo wszystko każda działa :)

Woda wydaje sie ładna, bo na testy jak nadaliśmy wodę do butelki i postawiliśmy na parapecie to po 9 dniach nie zmieniła ona ani barwy, ani zapachu oraz nic sie nie wytrąciło...

Chciałbym mieć w przyszłości w kuchni wodę do picia bezpośrednio z kranu i z "dystrybutorów lodówki", czy tylko tutaj wchodzi osmoza, czy mineralną mogę sobie zrobić z tej wody? ;)

Mineralnej sobie z tego nie zrobisz bo woda surowa ma za mało minerałów :) ...no chyba, że z koncentratu osmozy :)

A poważnie to tylko osmoza da ci pewność, że jak zmieni się skład wody to na wyjściu otrzymasz nadal bezpieczną biologicznie wodę. I możesz ją podłączyć pod dystrybutor lodówki (i zrezygnować z koszmarnie drogich filtrów do lodówek).

Dostałem taka oferte:

1. Aspirator –

Mam nadzieję, że oferta zawiera też układ odpowietrzania?

2- Układ odżelaziania i odmanganiania - układ odżelaziania ( I stopień) – filtr odżelaziający z elektronicznym zaworem sterującym. Zbiornik ze złożem (Pyrolox)filtrującym o pojemności 103 litry i wydajności nominalnej 1 m3/h.

Duża butla (13x54) z ciężkim złożem wymaga przepływu w czasie płukania na poziomie 4 m3/h - czy pompa i studnia tyle dadzą? Poza tym to dużo ścieków... przez 15 minut płukania pójdzie 1 m3 wody.

Brak informacji o konkretnym typie głowicy sterującej - to istotna informacja.

3- Układ zmiękczania – jednokolumnowy zmiękczacz z elektronicznym sterowaniem objętościowym i zaworem mieszającym służącym do ustawiania dowolnej twardości wody przez domieszanie wody surowej.

Wydajność nominalna – 1.0m³/h, max.3m³/h. Zdolność jonowymienna 160

Zmiękczacz sterowany wielodrogowym zaworem sterującym 1” z wmontowanym wodomierzem, wymiennik jonitowy z atestowaną żywicą jonowymienną, kompletny zbiornik solanki.

Max. ilość wody zmiękczonej pomiędzy regeneracjami przy twardości 15ºdh wynosi 8m³

To standardowy zmiękczacz. Brak informacji o konkretnym typie głowicy sterującej i konkretnym typie żywicy. Ile tej żywicy? Jakiej pojemności zbiornik soli?

Taki zestaw nie ruszy amoniaku tylko zmiękczy wodę.

Zużycie wody to takie jakieś normalne ;)

Aktualnie mieszkamy w więcej osób, więc nie wiadomo ile zużyjemy. Raczej mało. Tyle co w domu jednorodzinnym 2 dorosłe osoby, pralka, zmywarka itp.

Nie ma czegoś takiego jak normalne... Dla jednego mało to wiadro wody, a dla drugiego basen będzie mały... Strzel coś :) 5 m3? 10 m3?

1. Jaką zwężkę napowietrzającą zastosować? Czy im większa średnica gwintów tym więcej powietrza daje taka zwężka?

Pośrednio tak. 1" powinien wystarczyć.

2. Jaki odpowietrznik zastosować i w którym miejscu? Mam hydrofor 300l

Na hydroforze. Zależnie od typu hydroforu możesz go zamontować na górze lub na bocznym króćcu. Im więcej powietrza będziesz dodawał (im większa zwężka) tym większy (wydajniejszy) powinien być zawór odpowietrzający.

3 Czy takie złoże katalityczne usunie również ten mangan?

Tak.

4. Proszę o przykład takiego automatycznego odżelaziacza i zmiękczacza, który najlepiej się sprawdzi.

Nikt nie wie co się sprawdzi najlepiej. Musiałbyś postawić obok siebie kilka (kilkanaście) modeli i porównywać efekty...

Witam wszystkich.

Sytuacja u mnie - nowa studnia głębinowa (od 6 miesięcy).

Wydajność 120l/min, ciśnienie ustawione na 2,2-3,5 atm. Zbiornik z membraną gumową 80L zabudowany przy samej studni, zużycie 5 osób / 12m3 miesiąc.

Przy deklu od studni mam od razu rozgałęzienie na wodę do podlewania ogrodu i 2gie do domu (wodomierz - rozliczanie ścieków, zbiornik przeponowy).

badanie w Sanepidzie dało takie wyniki:

Jon Amonowy: 0,57 mg/l

Żelazo ogólne: 0,648 mg/l

Mangan: 0,058mg/l

pH: 7,1

mętność: 1,5 NTU

Twardość ogólna: 243 mg/l

Wapń: 70 mg/l

Magnez: 17 mg/l

Przewodność: 453 us/cm

Indeks utlenialności: 6,5 mg/l

W wodzie daje się wyczuć "metaliczny" zapach podczas mycia, po nalaniu kilka dni temu 10m3 wody do basenu (bezpośrednio ze studni, bez zmiękczacza) widać, że woda jest lekko zabarwiona (zielono/brązowo).

Mam (używany od 10 lat przy poprzedniej, płytkiej studni) zmiękczacz (kolumna 140 cm / 25 cm) - nie wiem, jaka żywica w środku - płukanie solą.

Czy da się go wykorzystać dla w/w parametrów wody (np. wymieniając złoże wewnątrz zbiornika), czy dostawić drugi zbiornik z innym złożem (przed lub za - miejsce się powinno znaleźć) czy to co mam się nie nadaje i potrzebuję czegoś całkiem nowego?

Pozdrawiam,

Łukasz

Edytowane przez luktup

Myślę, że zużyjemy maksymalnie do 8m3.

qbek17, co w takim razie zastosował byś u siebie mając takie wyniki badania wody?

Moim zdaniem masz dwie drogi...

1) tradycyjnie napowietrzyć wodę, postawić odżelaziacz a potem mały (np. 10 litrowy) zmiękczacz

lub

2) od razu przejść do filtra wielofunkcyjnego, który mógłby usunąć wszystko (tzn, twardość, żelazo i mangan) na jednym stopniu.

Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety... długo by pisać... ale główne różnice są takie:

jeśli chodzi o pewność oczyszczenia i jakość wody to zdecydowanie wersja 1)

cenowo może wyjść lepiej opcja 2) ale to trzeba by porównać oferty.

trwałość znów zdecydowanie większa będzie w układzie 1)

Chyba poszedłbym w pierwszą stronę....

Witam wszystkich.

Sytuacja u mnie - nowa studnia głębinowa (od 6 miesięcy).

Wydajność 120l/min, ciśnienie ustawione na 2,2-3,5 atm. Zbiornik z membraną gumową 80L zabudowany przy samej studni, zużycie 5 osób / 12m3 miesiąc.

Przy deklu od studni mam od razu rozgałęzienie na wodę do podlewania ogrodu i 2gie do domu (wodomierz - rozliczanie ścieków, zbiornik przeponowy).

badanie w Sanepidzie dało takie wyniki:

Jon Amonowy: 0,57 mg/l

Żelazo ogólne: 0,648 mg/l

Mangan: 0,058mg/l

pH: 7,1

mętność: 1,5 NTU

Twardość ogólna: 243 mg/l

Wapń: 70 mg/l

Magnez: 17 mg/l

Przewodność: 453 us/cm

Indeks utlenialności: 6,5 mg/l

W wodzie daje się wyczuć "metaliczny" zapach podczas mycia, po nalaniu kilka dni temu 10m3 wody do basenu (bezpośrednio ze studni, bez zmiękczacza) widać, że woda jest lekko zabarwiona (zielono/brązowo).

Mam (używany od 10 lat przy poprzedniej, płytkiej studni) zmiękczacz (kolumna 140 cm / 25 cm) - nie wiem, jaka żywica w środku - płukanie solą.

Czy da się go wykorzystać dla w/w parametrów wody (np. wymieniając złoże wewnątrz zbiornika), czy dostawić drugi zbiornik z innym złożem (przed lub za - miejsce się powinno znaleźć) czy to co mam się nie nadaje i potrzebuję czegoś całkiem nowego?

Pozdrawiam,

Łukasz

Z tego co piszesz wygląda, że woda wymagałaby raczej odżelaziania i redukcji organiki (ona może powodować kolor, zapach, itp) Zmiękczanie też można zrobić ale to raczej jako dodatek. Mając taki układ hydrauliczny jak opisałeś najbardziej pasowałby filtr wielofunkcyjny ze złożem do podwyższonej organiki (AquaMulti BIO lub Ecomix C). Są to złoża podobne do żywicy zmiękczającej więc masz sporą szansę, że po drobnej modyfikacji (dostosowaniu głowicy) mógłbyś wymienić tylko złoże w tym co masz.

Witam wszystkich na Forum.

Jestem po badaniach wody przez Sanepid i proszę o pomoc w doborze filtrów lub urządzenia do uzdatniania wody.

Woda pochodzi ze studni głębinowej .Pompa 4sd3-10 0,75kw Omnigena.Wydajność zmierzona 65-70l/min. Nie posiadam jeszcze hydroforu więc każda opcja jest możliwa.Myślałem o 300l ocynkowany.

W budynku będą przebywać 4osoby,zużycie ok.10m. Budynek posiada kanalizację.

nazwa jednostka wynik wymagania granica oznaczalności

miary GO

mętność FNU 22 1 0,3

barwa mg/l 6 - 2

zapach - akceptowalny

przewodność właściwa µS/em 532(19,9) 2500 1

stężenie jonów

wodoru (PH) pH 7,6(19,7) 6,5-9,5 4,0

amonowy jon mg/l 0,50+-0,05 0,50 0,15

azotany mg/l poniżej GO 50 0,2

żelazo µg/l 810 200 20

mangan µg/l 350 50 10

mikrobiologicznie OK

Twardość wody sanepid nie zbadał.W/g testu „Tropical” zrobionego osobiście to:

GH 14

KH 9

Dodam,że moim zdaniem zapach wody jest słabo wyczuwalny „chyba zgniły”

Otrzymałem ofertę na *Oxydizer Pro 56 Erie, Clack P 1354 .oraz Wimest. Inne zapytania bez odpowiedzi.

Proszę o pomoc w doborze potrzebnych urządzeń nie koniecznie tych opisanych,jakie zloże.Każda sugestia będzie mile widziana . Pozdrawiam

Witam wszystkich na Forum.

Jestem po badaniach wody przez Sanepid i proszę o pomoc w doborze filtrów lub urządzenia do uzdatniania wody.

Woda pochodzi ze studni głębinowej .Pompa 4sd3-10 0,75kw Omnigena.Wydajność zmierzona 65-70l/min. Nie posiadam jeszcze hydroforu więc każda opcja jest możliwa.Myślałem o 300l ocynkowany.

W budynku będą przebywać 4osoby,zużycie ok.10m. Budynek posiada kanalizację.

nazwa jednostka wynik wymagania granica oznaczalności

miary GO

mętność FNU 22 1 0,3

barwa mg/l 6 - 2

zapach - akceptowalny

przewodność właściwa µS/em 532(19,9) 2500 1

stężenie jonów

wodoru (PH) pH 7,6(19,7) 6,5-9,5 4,0

amonowy jon mg/l 0,50+-0,05 0,50 0,15

azotany mg/l poniżej GO 50 0,2

żelazo µg/l 810 200 20

mangan µg/l 350 50 10

mikrobiologicznie OK

Twardość wody sanepid nie zbadał.W/g testu „Tropical” zrobionego osobiście to:

GH 14

KH 9

Dodam,że moim zdaniem zapach wody jest słabo wyczuwalny „chyba zgniły”

Otrzymałem ofertę na *Oxydizer Pro 56 Erie, Clack P 1354 .oraz Wimest. Inne zapytania bez odpowiedzi.

Proszę o pomoc w doborze potrzebnych urządzeń nie koniecznie tych opisanych,jakie zloże.Każda sugestia będzie mile widziana . Pozdrawiam

Pytanie podstawowe do Ciebie - co chcesz z tą wodą zrobić?

Jeśli patrzeć tylko na wyniki badania to wystarczy odżelaziacz. Jeśli chcesz też zmiękczyć to możesz do odżelaziacza dostawić zmiękczacz albo postawić jeden filtr wielofunkcyjny.

Wydaje mi się, że Oxydizer to przerost formy nad treścią jeśli możesz zrobić standardowe napowietrzanie... ten Clack P1354 nic mi nie mówi... tylko tyle, że jest duży.

Witam serdecznie

Mam następującą sytuacje:

Studnia głębinowa o głębokości 22m woda na 16m i tragiczna wydajność około 15/16l / minuta.

Woda jeszcze nie badana ale ma kolor i delikatna woń od wysokiej zawartości żelaza.

Oba budynki zasilane bezpośrednio ze studni, hydrofor przeponowy w garażu 200L (drugi budynek)

W głównym budynku jest włącznik ciśnieniowy i chcę zlokalizować stację uzdatniania. Ewentualna możliwość montażu hydroforu 200L podwieszanego (drugiego).

Co można wstępnie zaproponować, wiem że trzeba wykonać badania, ale chciał bym wiedzieć czy z taką studnią mogę w ogóle myśleć o takiej stacji??

Odprowadzenie ścieków - oczyszczalnia drenażowa

Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Edytowane przez Gik

Witam serdecznie

Mam następującą sytuacje:

Studnia głębinowa o głębokości 22m woda na 16m i tragiczna wydajność około 15/16l / minuta.

Woda jeszcze nie badana ale ma kolor i delikatna woń od wysokiej zawartości żelaza.

Oba budynki zasilane bezpośrednio ze studni, hydrofor przeponowy w garażu 200L (drugi budynek)

W głównym budynku jest włącznik ciśnieniowy i chcę zlokalizować stację uzdatniania. Ewentualna możliwość montażu hydroforu 200L podwieszanego (drugiego).

Co można wstępnie zaproponować, wiem że trzeba wykonać badania, ale chciał bym wiedzieć czy z taką studnią mogę w ogóle myśleć o takiej stacji??

Odprowadzenie ścieków - oczyszczalnia drenażowa

Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Przy takiej wydajności możesz pomyśleć o zbiorniku wody czystej, który będzie jednocześnie służył jako zbiornik wody płuczącej. Rozmiarowo to pewnie jakiś paletopojemnik 1 m3. Kwestia otwarta jak utrzymać w zbiorniku czystość biologiczną... ale było już takie rozwiązanie na forum...

Czyli nie ma rozwiązania które by się posiliło mniejszą wydajnością studni?

Ewentualnie 2 zbiorniki 200L przeponowe + to co studnia dopompuje czyli jakieś 100~150L.

Zostaje jeszcze wiercenie nowej studni - chciałem tego uniknąć, chodzi o koszta.

Zbiornik paletowy nie wchodzi w grę, brak miejsca dla niego i brak dodatkowych podejść.

Ten filtr 10" może się okazać "za cienki" żeby przepuścić wodę na cały dom. Może chociaż coś w stylu Big Blue 20" (BB20) lub Cintropura NW32.

Pompa wydaje się całkiem wydajna...

Przy takiej twardości nie ma sensu instalować zmiękczacza... Poza tym każda oczyszczalnia nie lubi ścieków ze zmiękczacza, ale mimo wszystko każda działa :)

Mineralnej sobie z tego nie zrobisz bo woda surowa ma za mało minerałów :) ...no chyba, że z koncentratu osmozy :)

A poważnie to tylko osmoza da ci pewność, że jak zmieni się skład wody to na wyjściu otrzymasz nadal bezpieczną biologicznie wodę. I możesz ją podłączyć pod dystrybutor lodówki (i zrezygnować z koszmarnie drogich filtrów do lodówek).

Dziękuje bardzo za podpowiedzi. W zasadzie to byłem zdecydowany lekko na zmiękczacza... ale narazie instalator i Ty przekonaliscie mnie, bym sie wstrzymał... kupię faktycznie 20" i poobserwuje.

Dzieki.

Czyli nie ma rozwiązania które by się posiliło mniejszą wydajnością studni?

Ewentualnie 2 zbiorniki 200L przeponowe + to co studnia dopompuje czyli jakieś 100~150L.

Zostaje jeszcze wiercenie nowej studni - chciałem tego uniknąć, chodzi o koszta.

Zbiornik paletowy nie wchodzi w grę, brak miejsca dla niego i brak dodatkowych podejść.

200 litrowy zbiornik da Ci roboczo kilkadziesiąt litrów wody... i to raczej bliżej 50 niż 90. Nawet jak dasz takie dwa to zdecydowanie za mało aby wypłukać jakikolwiek odżelaziacz.