Louis_muniek 06.06.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Witam wszystkich na Forum. Jestem po badaniach wody przez Sanepid i proszę o pomoc w doborze filtrów lub urządzenia do uzdatniania wody. Woda pochodzi ze studni głębinowej .Pompa 4sd3-10 0,75kw Omnigena.Wydajność zmierzona 65-70l/min. Nie posiadam jeszcze hydroforu więc każda opcja jest możliwa.Myślałem o 300l ocynkowany. W budynku będą przebywać 4osoby,zużycie ok.10m. Budynek posiada kanalizację. nazwa jednostka wynik wymagania granica oznaczalności miary GO mętność FNU 22 1 0,3 barwa mg/l 6 - 2 zapach - akceptowalny przewodność właściwa µS/em 532(19,9) 2500 1 stężenie jonów wodoru (PH) pH 7,6(19,7) 6,5-9,5 4,0 amonowy jon mg/l 0,50+-0,05 0,50 0,15 azotany mg/l poniżej GO 50 0,2 żelazo µg/l 810 200 20 mangan µg/l 350 50 10 mikrobiologicznie OK Twardość wody sanepid nie zbadał.W/g testu „Tropical” zrobionego osobiście to: GH 14 KH 9 Dodam,że moim zdaniem zapach wody jest słabo wyczuwalny „chyba zgniły” Otrzymałem ofertę na *Oxydizer Pro 56 Erie, Clack P 1354 .oraz Wimest. Inne zapytania bez odpowiedzi. Proszę o pomoc w doborze potrzebnych urządzeń nie koniecznie tych opisanych,jakie zloże.Każda sugestia będzie mile widziana . Pozdrawiam Cześć Nie wiem jak mam czytać to badanie wody: - żelazo µg/l 810 200 20 - mangan µg/l 350 50 10 Środkowa wartość jest normatywna. Dla udzielenia odpowiedzi odniosę się do wartości Fe 810 a Mn 350. Oxydizer Pro 56 Erie, jak najbardziej bardzo dobre urządzenie. System pracuje na złożu Birm. Na twoim miejscu poszukał bym lepszej wersji tego produktu, który będzie posiadał złoże katalityczne, które pracuje już od pH 5,8 i zbudowany jest na jednej z najlepszych głowic na rynku typu Clack. Dodatkowo należy zamontować hydrofor ocynkowany około 300 litrów. A przed samym systemem korpus z wkładem mechanicznym dla zabezpieczenia aplikacji. I tak jak napisał wyżej kolega Qbek17 jeśli chciałbyś zrzucić twardość, należy zastanowić się nad kolumną zmiękczająca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 06.06.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 (edytowane) DO Jastrząb. 1. Nie składam ofert na PRV - to weryfikacji z kolegą @ fiat.2. Istnieje takie złoże3. Bark kultury osobistej, reszta zachowania bez komentarza.4. Nie będę uczył konkurencji jeśli nie potrafisz znaleźć takiej info w sieci to sorry ale kiepski jesteś.5. Forum nie jest tylko dla Ciebie, nie zamierzam więcej z tobą pisać- ani do Ciebie - ani do twoich postów. Nie mam dla Ciebie za grosz szacunku. bez podzrawiam Edytowane 6 Czerwca 2017 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.06.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 DO Jastrząb. 1. Nie składam ofert na PRV - to weryfikacji z kolegą @ fiat. 2. Istnieje takie złoże 3. Bark kultury osobistej, reszta zachowania bez komentarza. 4. Nie będę uczył konkurencji jeśli nie potrafisz znaleźć takiej info w sieci to sorry ale kiepski jesteś. 5. Forum nie jest tylko dla Ciebie, nie zamierzam więcej z tobą pisać- ani do Ciebie - ani do twoich postów. Nie mam dla Ciebie za grosz szacunku. bez podzrawiam 1. Przecież pary razy to pisałeś że po szczegóły zapraszasz na priv bo złe forum Ci nie pozwala Ci linków wklejać. WIęc jak w końcu jest? 2. To proszę Cię, skoro jest to forum do wymiany opinii i wiedzy napisz co to za złoże. Wielokrotnie Ci prosiłem. Skoro tego nie chcesz/nie potrafisz zrobić to jest to po prostu podejrzane. A na moją wiedzę takie złoże nie istnieje. Pogrąż mnie, pokaż że się mylę!! 3. Nie wiem, co prośba o podzielenie się wiedzą na forum ma wspólnego z kulturą osobistą?? 4. Nie jestem Twoją konkurencją Nie sprzedaje systemów uzdatniania wody. Byłem uzytkownikem takich, i czasem dzielę się zdobytą na ten temat wiedzą, przestrzegam przed nieuczciwymi firmami bo to co te oferują bardzo często woła o pomstę do nieba żerując na niewiedzy klientów. 5. Skoro forum nie jest tylko dla mnie to także nie jest tylko dla Ciebie, a tak się zachowujesz nie potrafiąc udzielić prostej rzeczowej informacji ..... która co chwilę wklejasz. Mimo wszystko pozdrawiam, i czekam na rzeczową dyskusję i wymianę wiedzy na forum! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 06.06.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 (edytowane) 1. Przecież pary razy to pisałeś że po szczegóły zapraszasz na priv bo złe forum Ci nie pozwala Ci linków wklejać. WIęc jak w końcu jest? 2. To proszę Cię, skoro jest to forum do wymiany opinii i wiedzy napisz co to za złoże. Wielokrotnie Ci prosiłem. Skoro tego nie chcesz/nie potrafisz zrobić to jest to po prostu podejrzane. A na moją wiedzę takie złoże nie istnieje. Pogrąż mnie, pokaż że się mylę!! 3. Nie wiem, co prośba o podzielenie się wiedzą na forum ma wspólnego z kulturą osobistą?? 4. Nie jestem Twoją konkurencją Nie sprzedaje systemów uzdatniania wody. Byłem uzytkownikem takich, i czasem dzielę się zdobytą na ten temat wiedzą, przestrzegam przed nieuczciwymi firmami bo to co te oferują bardzo często woła o pomstę do nieba żerując na niewiedzy klientów. 5. Skoro forum nie jest tylko dla mnie to także nie jest tylko dla Ciebie, a tak się zachowujesz nie potrafiąc udzielić prostej rzeczowej informacji ..... która co chwilę wklejasz. Mimo wszystko pozdrawiam, i czekam na rzeczową dyskusję i wymianę wiedzy na forum! 1. Słuchaj prześledź moje wypowiedzi - nigdy nie napisałem, że zapraszam na PRV - tylko że nie mogę takich info udzielać publicznie i nigdy nie robiłem tego w momencie kiedy osoba zainteresował mnie o to nie poprosiła. 2. Istnieje takie złoże - wystarczy poszukać na necie, nie podaje takich informacji bowiem nie chce aby za chwil pojawiło się kilkanaście klonów podobnych urządzeń - i tylko tyle. Jak widzisz znalezienie takiej informacji nie jest łatwe. Forum nie oznacza że można wyłożyć wszystkie karty na stół i podawać gotowe rozwiązania innym. Nie twierdzę że jesteś moją konkurencją ale są firmy, które czytają i podglądają i być może zaczną kopiować. 3. Chodziło mi bardziej o twoje zachowanie - informowanie innych że próbuję zrobić na kimś jakiś przekręt lub że składam komuś oferty na PRV. Potwierdź to z kolegą @fiat, nie składam nikomu ofert, chyba że ktoś o to poprosi. 4. Skąd wiesz, że jestem nieuczciwą firmą ??? Dlatego że nie podaje nazwy złoża ??? 5. Sorry po prostu pewnych informacji nie będę podawał, nie dlatego że kogoś nie szanuję, po prostu nie chcę takich informacji przekazywać. Edytowane 6 Czerwca 2017 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.06.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 (edytowane) Oczywiście napisanie na forum ,że nie możesz się dzielić takimi informacjami na forum, to nie jest zaproszenie nieświadomych potencjalnych klientów na priv A świstak siedzi..... Nie napisałem że jesteś nieuczciwą firmą. Napisałem, ze podajesz rewolucyjne informację a nie chcesz podać szczegółów ot żeby to można było zweryfikować. Dla mnie to jest podejrzane. Ja bym ot takiej firmy niczego nie kupił z założenia.Tak jakbym nie poszedł oglądać do salonu samochodu który w reklamie pali 0.5L. Jestem za stary, żeby w bajki wierzyć. I nie zrozum mnie źle, ale każdego na forum będę przed czymś takim ostrzegał. Forum służy do wymiany wiedzy. Jeśli nie chcesz się tą wiedzą (z jakichkolwiek powodów!!) dzielić, to nie wiem co po za szukaniem klientów tutaj robisz. Reklamować się możesz. Wykup profil firmowy. P.S. Możesz mi na priv podać nazwę złoża. Jak to będzie prawda, to wszystko odszczekam i będę wszem i wobec głosił, że to co sprzedajesz (po za forum) to istna rewelacja. P.S.2. Piszesz o szacunku, Wiedz, że szacunek na forum uzyskuje się poprzez dobre rady i dzielenie się wiedzą. Nie ukrywaniem wiedzy bo konkurencja może czytać. Edytowane 6 Czerwca 2017 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiat 06.06.2017 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Pytanie podstawowe do Ciebie - co chcesz z tą wodą zrobić? Jeśli patrzeć tylko na wyniki badania to wystarczy odżelaziacz. Jeśli chcesz też zmiękczyć to możesz do odżelaziacza dostawić zmiękczacz albo postawić jeden filtr wielofunkcyjny. Wydaje mi się, że Oxydizer to przerost formy nad treścią jeśli możesz zrobić standardowe napowietrzanie... ten Clack P1354 nic mi nie mówi... tylko tyle, że jest duży. Witam.Dziękuję za odpowiedż. Wydaje mi się. że na razie sprawa dotyczy tylko odżelaziacza,chyba ,ze się mylę.Woda sieciowa w/g mojego badania ma GH16 czyli o 2 GH więcej i nie znam nikogo kto ma zmiękczacz. Ten Clack P1354 to" odżelaziacz wody regenerowany ozonem Clack P1354", Proszę o jakieś sugestie co wybrać i jaki model i polecana firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.06.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Dla udzielenia odpowiedzi odniosę się do wartości Fe 810 a Mn 350. Oxydizer Pro 56 Erie, jak najbardziej bardzo dobre urządzenie. System pracuje na złożu Birm. Na twoim miejscu poszukał bym lepszej wersji tego produktu, który będzie posiadał złoże katalityczne, które pracuje już od pH 5,8 i zbudowany jest na jednej z najlepszych głowic na rynku typu Clack. Dodatkowo należy zamontować hydrofor ocynkowany około 300 litrów. A przed samym systemem korpus z wkładem mechanicznym dla zabezpieczenia aplikacji. To ja mam dwie uwagi do tego co proponujesz: 1) jak dasz 300 litrowy hydrofor to rozumiem, że z napowietrzaniem? A jeśli z napowietrzaniem to "po kiego grzyba" dawać dodatkowo napowietrzanie w odżelaziaczu? Ja rozumiem, że im więcej powietrza tym lepiej, ale to TYLKO 0,8 mg Fe i 0,35 Mn i to przy wysokim pH! 2) Ten korpus z wkładem PRZED odżelaziaczem może być problematyczny bo będzie dławił przepływ, a ten powinien być solidny zwłaszcza podczas płukania wstecznego. Trzeba zwrócić uwagę aby ten filtr był o odpowiednim przepływie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.06.2017 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Wydaje mi się. że na razie sprawa dotyczy tylko odżelaziacza,chyba ,ze się mylę.Woda sieciowa w/g mojego badania ma GH16 czyli o 2 GH więcej i nie znam nikogo kto ma zmiękczacz. Zmiękczacz to fajna sprawa... w zasadzie daje najbardziej widoczny i namacalny efekt ze wszystkich filtrów bo usuwa twardość, czyli nie ma osadów z kamienia na czajniku, armaturze, itd. Ale możesz go też dostawić w każdej chwili... Ten Clack P1354 to" odżelaziacz wody regenerowany ozonem Clack P1354", Czyli nie wiadomo jakie złoże, nie wiadomo ile go jest, nie wiadomo ile wody potrzebuje do płukania, itd... ale wiadomo, że jest regenerowany chemicznie... Po co ci to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiat 06.06.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 To ja mam dwie uwagi do tego co proponujesz: 1) jak dasz 300 litrowy hydrofor to rozumiem, że z napowietrzaniem? A jeśli z napowietrzaniem to "po kiego grzyba" dawać dodatkowo napowietrzanie w odżelaziaczu? Ja rozumiem, że im więcej powietrza tym lepiej, ale to TYLKO 0,8 mg Fe i 0,35 Mn i to przy wysokim pH! 2) Ten korpus z wkładem PRZED odżelaziaczem może być problematyczny bo będzie dławił przepływ, a ten powinien być solidny zwłaszcza podczas płukania wstecznego. Trzeba zwrócić uwagę aby ten filtr był o odpowiednim przepływie... To wystarczy tylko zbiornik 300l z napowietrzaczem? A jakie rozwiązanie jest najlepsze i najmniej problematyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.06.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 To ja mam dwie uwagi do tego co proponujesz: 1) jak dasz 300 litrowy hydrofor to rozumiem, że z napowietrzaniem? A jeśli z napowietrzaniem to "po kiego grzyba" dawać dodatkowo napowietrzanie w odżelaziaczu? Ja rozumiem, że im więcej powietrza tym lepiej, ale to TYLKO 0,8 mg Fe i 0,35 Mn i to przy wysokim pH! Nie domyśliłeś się jeszcze, że On to sprzedaje.....I za jakiegoś powodu "tylko to". 2) Ten korpus z wkładem PRZED odżelaziaczem może być problematyczny bo będzie dławił przepływ, a ten powinien być solidny zwłaszcza podczas płukania wstecznego. Trzeba zwrócić uwagę aby ten filtr był o odpowiednim przepływie... I trzeba go często wymieniać. U mojego sąsiada między hydrofor z napowietrzeniem a greensand wsadził ktoś BigBlue 20". Zelaza poniżej 1mg. Filtr zatkał się utlenionym żelazem po 3 miesiącach i leciała fioletowa woda z kranu bo się greensand niedopłukiwał. Nie lepiej filtr przed napowietrzeniem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiat 06.06.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 (edytowane) Nie domyśliłeś się jeszcze, że On to sprzedaje.....I za jakiegoś powodu "tylko to". I trzeba go często wymieniać. U mojego sąsiada między hydrofor z napowietrzeniem a greensand wsadził ktoś BigBlue 20". Zelaza poniżej 1mg. Filtr zatkał się utlenionym żelazem po 3 miesiącach i leciała fioletowa woda z kranu bo się greensand niedopłukiwał. Nie lepiej filtr przed napowietrzeniem?? To ja pytam jeszcze raz i proszę o pomoc Jaki hydrofor jaki odżelaziacz wybrać.Polecany model Co proponuje kolega Jastrząb i kolega qbek17 Jeżeli nie można na forum ogólnyn ze wzlęldu na reklamę to proszę na priv Dziękuję Edytowane 6 Czerwca 2017 przez fiat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.06.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 To ja pytam jeszcze raz i proszę o pomoc Jaki hydrofor jaki odżelaziacz wybrać.Polecany model... To ja jeszcze raz napiszę, że nie ma znaczenia "model" - ważne jest co jest w środku, czyli złoże i głowica. Z dobrych głowic masz: Clack, Fleck, Autotrol. Jeśli chodzi o złoże to najlepsza będzie naturalna ruda manganu - nazwy handlowe mogą być różne (Pyrolox, G1, Defeman, m.dox, Catalox, itd...) ale to zawsze podobny materiał. Moim zdaniem na Twoje parametry wystarczy butla 10x54", a w niej 40-42 litry złoża. Taki zestaw potrzebuje do płukania przepływu na poziomie 2,5 m3/h, a czas płukania to ok 12-15 minut (więc na jedno płukanie idzie ok 500-600 litrów wody). Nie ma chemii do regeneracji więc tą wodę możesz odprowadzić np. do studni chłonnej, czy rozsączyć... ale może też być kanalizacja Oczywiście przed odżelaziaczem hydrofor (np. Wimest 300 litrów) z układem napowietrzacz/odpowietrzacz. Tu na szczęście nie masz żadnych "modeli"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.06.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 U mojego sąsiada między hydrofor z napowietrzeniem a greensand wsadził ktoś BigBlue 20". Zelaza poniżej 1mg. Filtr zatkał się utlenionym żelazem po 3 miesiącach i leciała fioletowa woda z kranu bo się greensand niedopłukiwał. Ja widziałem inny przypadek - u jednego z kolegów z forum Filtr 50 um zablokował przepływ po jednym płukaniu... i nie utlenionym żelazem, ale bardzo drobnym mułem (może iłem) ze studni. Przepływ spadł do zera... wymiana wkładu na 200 czy 300 um załatwiła sprawę. Drugi przypadek - filtr pomiędzy hydroforem a odżelaziaczem... Użytkownik stwierdził, że dawno nie słyszał szumu w czasie regeneracji... po otwarciu filtra okazało się, że zatkany wkład był zmiażdżony ciśnieniem... w końcu w hydroforze było ponad 4 bary, a przepływu prawie wcale... a kolega zarzekał się, że regularnie wymieniał wkłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 06.06.2017 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 To ja mam dwie uwagi do tego co proponujesz: 1) jak dasz 300 litrowy hydrofor to rozumiem, że z napowietrzaniem? A jeśli z napowietrzaniem to "po kiego grzyba" dawać dodatkowo napowietrzanie w odżelaziaczu? Ja rozumiem, że im więcej powietrza tym lepiej, ale to TYLKO 0,8 mg Fe i 0,35 Mn i to przy wysokim pH! 2) Ten korpus z wkładem PRZED odżelaziaczem może być problematyczny bo będzie dławił przepływ, a ten powinien być solidny zwłaszcza podczas płukania wstecznego. Trzeba zwrócić uwagę aby ten filtr był o odpowiednim przepływie... Generalnie, problem ten można rozwiązać na kilka sposobów. Zasugerowałem się tym co napisał kolega @fiat. Dodatkowe napowietrzanie na pewno nie zaszkodzi a filtr będzie w podobnej cenie co zwykły odżelaziacz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 06.06.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 To wystarczy tylko zbiornik 300l z napowietrzaczem? A jakie rozwiązanie jest najlepsze i najmniej problematyczne. Generalnie na twoim miejscu pomyślał bym jeszcze ewentualnie nad zastosowaniem filtra wielofunkcyjnego na złożu ECOMIX lub Aqua Multi. Będzie on redukować, żelazo, mangan, jon amonowy, organikę, i twardość wody. Cena składaków zaczyna się od 2000.00 zł. Urządzenia trochę wyższej klasy około 2500.00 zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 06.06.2017 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 (edytowane) To wystarczy tylko zbiornik 300l z napowietrzaczem? A jakie rozwiązanie jest najlepsze i najmniej problematyczne. Elementy na jakie musisz zwrócić szczególna uwagę to: 1. Przyzwoite głowice to np. Logix, Fleck, Clack. 2. Złoże - jeśli tradycyjny system to złoże np. typu G1, 3. Złoże - jeśli system samo napowietrzający się - to w przypadku twojego pH może to być system oparty na Birmie czyli wcześniej wspomniany OXYDIZER PRO56 ERIE. Zwróć też uwagę na serwis gwarancyjny i pogwarancyjny, oraz czas i warunki gwarancji. Pozdrawiam Edytowane 6 Czerwca 2017 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.06.2017 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Dodatkowe napowietrzanie na pewno nie zaszkodzi a filtr będzie w podobnej cenie co zwykły odżelaziacz. No chyba nie koniecznie - po krótkim googlowaniu cena Oxydizera 56 to 3800, a "zwykłego" odżelaziacza na Birmie w butli 10x54 to 2300-2400... to jednak znaczna różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 07.06.2017 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 No chyba nie koniecznie - po krótkim googlowaniu cena Oxydizera 56 to 3800, a "zwykłego" odżelaziacza na Birmie w butli 10x54 to 2300-2400... to jednak znaczna różnica. Tyle że OXY nie wiem czy jest na butli 10X54 czy nie na większej i ma 56 litrów złoża. Trzeba porównać jabłko do jabłka. Poza tym o jakiej głowicy piszemy. No i dodatkowo OXY jest złożony w 100% u procucenta, a wskazane modele zapewne są składakami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.06.2017 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Elementy na jakie musisz zwrócić szczególna uwagę to: 1. Przyzwoite głowice to np. Logix, Fleck, Clack. 2. Złoże - jeśli tradycyjny system to złoże np. typu G1, 3. Złoże - jeśli system samo napowietrzający się - to w przypadku twojego pH może to być system oparty na Birmie czyli wcześniej wspomniany OXYDIZER PRO56 ERIE. Zwróć też uwagę na serwis gwarancyjny i pogwarancyjny, oraz czas i warunki gwarancji. Pozdrawiam Znowu uprawiasz półprawdy i niedopowiedzenia w kontekście tego co pewnie sprzedajesz. @fiat. Filtr ze złożem birm nie musi być dodatkowo samo napowietrzjący jak kolega tu sugeruje. W zupełności wystarczy napowietrzenie w hydroforze który i tak będziesz przecież miał. Tak samo jak w przypadku złoza G1 o którym pisze. Miałem złoże birm które przy niższym ph 7.3 i 5x wiekszej ilości żaelaza niż u Ciebie radziło sobie wyśmienicie przez 5 lat tylko po napowietrzeniu w hydroforze. Co więcej, to był hiper składak, nie miał nalepki z logo producenta za 1000PLN bo tymi ręcami wsypałem do niego złoże. Cała wiedza tajemna potrzeba do tego to .... lejek. Mój lejek wprawdzie nie miał cerytyfikatów, bo był zrobiony z kawałka butelki PET 5L. Co powoduje, że wsypanie przy jego pomocy TAKIEGO SAMEGO złoża, do takiego samego zbiornika jak u producenta, kosztowało wprawdzie pareset pln mniej, ale było nieprofesjonalne i nie miało certyfikatów owego producenta. Aż cud że mnie ta woda nie otruła a sanepid nie opieczętował. Jak pisał Qbek na Twoja wodę nie ma uzsadanienia dodatkowe napowietrzanie w głowicy. To co masz w hydroforze w zupełności wystarczy. Oczywiście możesz tak zrobić Twoje pieniądze. Prosty system z hydroforem ocynkowanym, głowica czasowa 10" zbiornik z ruda manganu i masz spokój na pewnie ~10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 07.06.2017 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Znowu uprawiasz półprawdy i niedopowiedzenia w kontekście tego co pewnie sprzedajesz. @fiat. Filtr ze złożem birm nie musi być dodatkowo samo napowietrzjący jak kolega tu sugeruje. W zupełności wystarczy napowietrzenie w hydroforze który i tak będziesz przecież miał. Tak samo jak w przypadku złoza G1 o którym pisze. Miałem złoże birm które przy niższym ph 7.3 i 5x wiekszej ilości żaelaza niż u Ciebie radziło sobie wyśmienicie przez 5 lat tylko po napowietrzeniu w hydroforze. Co więcej, to był hiper składak, nie miał nalepki z logo producenta za 1000PLN bo tymi ręcami wsypałem do niego złoże. Cała wiedza tajemna potrzeba do tego to .... lejek. Mój lejek wprawdzie nie miał cerytyfikatów, bo był zrobiony z kawałka butelki PET 5L. Co powoduje, że wsypanie przy jego pomocy TAKIEGO SAMEGO złoża, do takiego samego zbiornika jak u producenta, kosztowało wprawdzie pareset pln mniej, ale było nieprofesjonalne i nie miało certyfikatów owego producenta. Aż cud że mnie ta woda nie otruła a sanepid nie opieczętował. Jak pisał Qbek na Twoja wodę nie ma uzsadanienia dodatkowe napowietrzanie w głowicy. To co masz w hydroforze w zupełności wystarczy. Oczywiście możesz tak zrobić Twoje pieniądze. Prosty system z hydroforem ocynkowanym, głowica czasowa 10" zbiornik z ruda manganu i masz spokój na pewnie ~10 lat. Nigdzie nie napisałem ze filtr z Birmem musi być samonapowierzający. Było to odpowiedz na zapytanie użytkownika fiat. Taki system koledze polecono. CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM. Profesorze Jastrząb rozumie ze samochód tez kupisz składany w garażu za pomocą lejka - masakra. Tak jak napisałem wcześniej, problem można rozwiązać na klika sposobów. Ja zaproponowałem taki, ty możesz się z tym nie zgodzić. Ale nie ma się co dziwić, skoro zachowujesz się tak jak byś pozjadał wszystkie rozumy. Edytowane 7 Czerwca 2017 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts