Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Tyle że OXY nie wiem czy jest na butli 10X54 czy nie na większej i ma 56 litrów złoża.

Trzeba porównać jabłko do jabłka.

Poza tym o jakiej głowicy piszemy. No i dodatkowo OXY jest złożony w 100% u procucenta, a wskazane modele zapewne są składakami.

Zapewne nie są składakami bo wziąłem cenę z takiego samego sklepu internetowego jak ten, który sprzedaje oxy... więc zapewne jest to certyfikowany i atestowany produkt zacnego producenta na dobrej głowicy Clack...

Z drugiej strony jest Oxy 28 (przykro mi, ale producent nie pomyślał o modelu z 40 litrami złoża) ale za to na takiej samej butli (10x54) - koszt faktycznie niższy bo tylko 3300... ale to nadal ok 1000 PLN różnicy tylko za możliwość dopompowania powietrza do butli.

To ja pytam jeszcze raz i proszę o pomoc

Jaki hydrofor jaki odżelaziacz wybrać.Polecany model

Co proponuje kolega Jastrząb i kolega qbek17 Jeżeli nie można na forum ogólnyn ze wzlęldu na reklamę to proszę na priv Dziękuję

Ja nie zajmuję się sprzedażą filtrów. Ani tu ani na Priv nie podam CI konkretnego linka. Jak CI napisał Qbek, szukaj w jakimś sklepie filtra 10x54 ze złożem Pyrolox, głowica podanych marek. I tyle.

Możesz kupić jak sugeruje louis, filtr od dużego producenta. Będzie w nim identyczna głowica, identyczne złoże i identyczny zbiornik. Tylko "profesjonalnie" złożony za co Cię skasują pareset PLN wiecej. No i jeszcze dadzą Ci "certyfikat" który se sami wystawią. Twoje pieniadze.

Louis Ci jeszcze proponuje złoża Multi, taki kombajn do wszystkieg ze zmiękczaniem do 0 włącznie. Możęsz chcieć lub nie. Nie pisze żę taki filtr jest regenerowany solą, co generuje kilkanascie PLN kosztów. Dodatkowo taki filtr pewnie przeżyje 2-3 razy krócej niż ciężka kopalna ruda manganu.

Zapewne nie są składakami bo wziąłem cenę z takiego samego sklepu internetowego jak ten, który sprzedaje oxy... więc zapewne jest to certyfikowany i atestowany produkt zacnego producenta na dobrej głowicy Clack...

Z drugiej strony jest Oxy 28 (przykro mi, ale producent nie pomyślał o modelu z 40 litrami złoża) ale za to na takiej samej butli (10x54) - koszt faktycznie niższy bo tylko 3300... ale to nadal ok 1000 PLN różnicy tylko za możliwość dopompowania powietrza do butli.

Masz rację, ja też znalazłem model mniejszy bodajże z butlą 28 litrów. Tak więc zwracam honor i oczywiście jeśli te systemy są w cenie 2300 i jeśli nie są składakami to polecam z całą odpowiedzialnością.

Bardzo serdecznie pozdrawiam

Nigdzie nie napisałem ze filtr z Birmem musi być samonapowierzający. Było to odpowiedz na zapytanie użytkownika fiat. Taki system koledze polecono. CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM.

Profesorze Jastrząb rozumie ze samochód tez kupisz składany w garażu za pomocą lejka - masakra.

Kolego Louis. Czytaj ze zrozumieniem! Kolega fiat musi kupić hydrofor. Chce/może kupić ocynkowany 300L. Namawianie, sugerowanie mu w takim przypadku droższego filtra z samonapowietrzaniem, bez wspomnienia że to NIE ZROBI RÓŻNICY jest narażeniem go na niepotrzebne koszty i jest dosyć płytką formą sprzedaży z Twojej strony. A to że masz na stanie same filtry z samonapowietrzaniem, wali z Twoich postów po oczach na kilometr.

Handlarzu Louis. Jakby samochód był zrobiony z 3 elementów a jego budowa trwałaby 30min i wymagała kilku banalnych czynności i narzędzi ze starej butelki po mineralnej, to tak, złożyłbym go sobie w garażu. I smiałbym się z tych co za to samo z nalepkę z logo zapłacili 30% więcej.

Ja nie zajmuję się sprzedażą filtrów. Ani tu ani na Priv nie podam CI konkretnego linka. Jak CI napisał Qbek, szukaj w jakimś sklepie filtra 10x54 ze złożem Pyrolox, głowica podanych marek. I tyle.

Możesz kupić jak sugeruje louis, filtr od dużego producenta. Będzie w nim identyczna głowica, identyczne złoże i identyczny zbiornik. Tylko "profesjonalnie" złożony za co Cię skasują pareset PLN wiecej. No i jeszcze dadzą Ci "certyfikat" który se sami wystawią. Twoje pieniadze.

Louis Ci jeszcze proponuje złoża Multi, taki kombajn do wszystkieg ze zmiękczaniem do 0 włącznie. Możęsz chcieć lub nie. Nie pisze żę taki filtr jest regenerowany solą, co generuje kilkanascie PLN kosztów. Dodatkowo taki filtr pewnie przeżyje 2-3 razy krócej niż ciężka kopalna ruda manganu.

Profesorze ja nic nie proponuję tylko odpowiadam na pytanie i staram się doradzić. Klient sam zbada rynek, zapozna się z opiniami innych i sam podejmie decyzje.

Chyba od tego jest forum, aby proponować różne rozwiązania. No ale jeśli, ktoś tylko opiera się na Pyrolox i Clock, to sorry nie mamy o czym mówić. Każdemu proponujesz ten zestaw, ciekawe kto Ci płaci za promocję tego.

Kolego Louis. Czytaj ze zrozumieniem! Kolega fiat musi kupić hydrofor. Chce/może kupić ocynkowany 300L. Namawianie, sugerowanie mu w takim przypadku droższego filtra z samonapowietrzaniem, bez wspomnienia że to NIE ZROBI RÓŻNICY jest narażeniem go na niepotrzebne koszty i jest dosyć płytką formą sprzedaży z Twojej strony. A to że masz na stanie same filtry z samonapowietrzaniem, wali z Twoich postów po oczach na kilometr.

Handlarzu Louis. Jakby samochód był zrobiony z 3 elementów a jego budowa trwałaby 30min i wymagała kilku banalnych czynności i narzędzi ze starej butelki po mineralnej, to tak, złożyłbym go sobie w garażu. I smiałbym się z tych co za to samo z nalepkę z logo zapłacili 30% więcej.

Już to wyjaśniłem z kolega Qbkiem17. Wim ze byś taki samochód kupił, nic nie poradzę ze prostacy są w śród nas.

Profesorze Jastrząb, tak jestem pracownikiem jednej z największych firm w Polsce. Nie rozumiem co to ma za znaczenie. No cóż niektórym ulewa się żółci, widząc że ktoś może mieć inne zdanie.

Tylko ja to piszę otwarcie, a tobie płacą za polecanie tylko jednej technologii. Masakra koleś.

Edytowane przez Louis_muniek

Profesorze ja nic nie proponuję tylko odpowiadam na pytanie i staram się doradzić. Klient sam zbada rynek, zapozna się z opiniami innych i sam podejmie decyzje.

Handlowcu.

Odpowiedziałeś na pytanie fiata, czy hydrofor ocynkowany i prsoty filtr to najlepsze rozwiazanie. To jest najlepsze i najtansze rozwiazanie w jego przypadku I Ty to dobrze wiesz. Ale musiałeś wtrynić opcje/możliwość swojego filtra samonapowetrzającego. Ty się nie starasz doradzać tylko sprzedawać swoje produkty. Uwierz mi, robisz w wybitnie "wyrafinowany" sposób. Ja nie mam nic przeciw filtrom samonapowietrzjącycm. Jak ma to uzasadnieie - np brak miejsca na hydrofor. Albo istnijący hydrofor z workiem.

Skoro pracujesz do jednej z największych firm w kraju to czemu CI firma profilu nie założy firmowego, Najwieksza firma i jej nie stać? A może się wstydzisz nazwy tej firmy tak jak i "lekkiego złoża katalitycznego od ph=5.8".

Doradzam ludziom na forum do odżelaziania wody rude manganu i głowice 3 głownych, najlepiej ocenianych producentów. Serio uważasz że żeby to robić ktoś mi musi płacić? Pisze i o różnych opcjach i co z tego dla nich wynika, koszty, efekty działania, konsekwencje. Nie wtryniam i konkretnego produktu na każdym kroku. W szczególności produktu którego nie potrzebują.

Z tego co piszesz wygląda, że woda wymagałaby raczej odżelaziania i redukcji organiki (ona może powodować kolor, zapach, itp) Zmiękczanie też można zrobić ale to raczej jako dodatek. Mając taki układ hydrauliczny jak opisałeś najbardziej pasowałby filtr wielofunkcyjny ze złożem do podwyższonej organiki (AquaMulti BIO lub Ecomix C). Są to złoża podobne do żywicy zmiękczającej więc masz sporą szansę, że po drobnej modyfikacji (dostosowaniu głowicy) mógłbyś wymienić tylko złoże w tym co masz.

Ok, dziękuję bardzo za informację.

Mam jeszcze jedno pytanie: Ile złoża potrzebuję do butli 140 cm wysokiej - średnica ok 25 cm (czyli 10/54 cale) - wyliczyłem, że ma pojemność około 60L...

Widzę, że złoże jest w workach po 12 lub 25 litrów i do tanich nie należy ;).

W kartach produktu wyczytałem, że powinienem zapewnić "Wolna przestrzeń nad złożem, min 60%, czyli 1 worek 25L byłby odpowiedni, ale też znalazłem zapis, że minimalna wysokość złoża to 50 cm a zalecana 80 cm... Dodatkowo w gotowych zestawach producenci sypią do butli 10/54 cali 36 litrów....

I teraz nie wiem, 25 czy 36 L?

Pozdrawiam,

Łukasz

Edytowane przez luktup

Ok, dziękuję bardzo za informację.

Mam jeszcze jedno pytanie: Ile złoża potrzebuję do butli 140 cm wysokiej - średnica ok 25 cm (czyli 10/54 cale) - wyliczyłem, że ma pojemność około 60L...

Widzę, że złoże jest w workach po 12 lub 25 litrów i do tanich nie należy ;).

W kartach produktu wyczytałem, że powinienem zapewnić "Wolna przestrzeń nad złożem, min 60%, czyli 1 worek 25L byłby odpowiedni, ale też znalazłem zapis, że minimalna wysokość złoża to 50 cm a zalecana 80 cm... Dodatkowo w gotowych zestawach producenci sypią do butli 10/54 cali 36 litrów....

I teraz nie wiem, 25 czy 36 L?

Pozdrawiam,

Łukasz

Do butli 10x54 możesz wsypać 37-38 litrów, czyli jeden worek 25 litrów i jeden 12,5 litra. Nie bierz dwóch worków 25 litrowych bo chodzi o proporcje składników (trzeba wsypać cały worek).

Moim zdaniem masz dwie drogi...

1) tradycyjnie napowietrzyć wodę, postawić odżelaziacz a potem mały (np. 10 litrowy) zmiękczacz

lub

2) od razu przejść do filtra wielofunkcyjnego, który mógłby usunąć wszystko (tzn, twardość, żelazo i mangan) na jednym stopniu.

Chyba poszedłbym w pierwszą stronę....

Również myślę, że to lepsza droga, z tym że zamontuję najpierw sam odżelaziacz a później ewentualnie dołożę zmiękczacz.

Nie mogę znaleźć nikogo w woj. świętokrzyskim, kto by się na tym znał, dlatego chcę go gdzieś zamówić.

Myślałem, że jak już wiem, że to ma być złoże katalityczne to już coś kupię, ale niestety.

W takim razie mam jeszcze pytania:

1. Jakie zastosować złoże? płukanie wodą (klarsanit? jakaś mieszanka?)

2. Jakiej wielkości butle?

3. Jaką głowicę automatyczną? I nie chodzi mi o to która lepsze ma to czy tamto, tylko którą wybrał by któryś z Was fachowców :)

Dla przypomnienia wyniki badań wody

badania.jpg

Myślałem, że jak już wiem, że to ma być złoże katalityczne to już coś kupię, ale niestety.

3. Jaką głowicę automatyczną? I nie chodzi mi o to która lepsze ma to czy tamto, tylko którą wybrał by któryś z Was fachowców :)

Akurat klarsanit to piasek (lub mieszanka piasku z czymś jeszcze - to wie tylko Klarsan :) ).

Proponowałbym Ci butlę 10x54" z ok 40-42 litrami złoża (przykładowe nazwy handlowe: Pyrolox, G1, Defeman, m.dox, Catalox....) i głowicą Clack WS1 TC.

Również myślę, że to lepsza droga, z tym że zamontuję najpierw sam odżelaziacz a później ewentualnie dołożę zmiękczacz.

Nie mogę znaleźć nikogo w woj. świętokrzyskim, kto by się na tym znał, dlatego chcę go gdzieś zamówić.

[ATTACH=CONFIG]390713[/ATTACH]

Z mieszankami zazwyczaj jest tak, że nie wiadomo co jest w środku, tudzież nie wiadomo w jakim stosunku. Czyli możę być 90% piasku i 10% złoża aktywnego ;-)

Ja bym osobiście wybrał 100% złoże aktywne bo wiesz co dostajesz. Każde katalityczne zadziałą tak samo dobrze. Wody nie masz tragicznej.

Złoże płukane wodą jest najtansze w eksploatacji. Jeśli nie ma powodów do stosowania regenearacji chemicznej to czemu dokładać do interesu??

Woda musi być napowietrzona w hydroforze, albo filtrze z odpowiednią głowicą wtedy. Jeśli masz hydrofor ocynkowany lub jeszcze nie kupowałeś, to bierzesz zwykłą głowice.

Jeśli masz hydrofor z workiem i nie chcesz wymieniać, szukasz filtra z głowica która napowietrzanie też załatwi, chyba że wymiana hydrofora będzie tańsza.

Mozesz brać złoże regenrowane chemicznie ale moim zdaniem to bez sensu na taką wodę, bo koszt regeneracji przez 2-3 lata to tyle samo co koszt wymiany hydroforu.

Butla 10x54 z dobrym złożem katalitycznym zazwyczaj wystarcza na dom jednorodzinny. Wody nie masz złej.

Pytanie fachowców to właśnie pytanie o czyjeś osobiste preferencje tudzież o to gdzie ów specjalsta ma największe rabaty ;-)

Jakąkolwiek z polecanych 3 firm weźmiesz bedzie działać tak samo dobrze.

Czesc

Dobre złoża to np. MTM, Defeman, G1.

Butla o wielkość 10X54 powinna wystarczyć - z lepszych producentów to np. Cybervawe lub Park.

Ewentualnie 12X52 ale woda nie jest tragiczna więc 10X54 powinna starczyć.

Głowica automatyczna, w przypadku odżelaziaczy to głowica czasowa. Zainstaluj na instalacji dwa ciśnieniomierze, za i przed urządzeniem. Będziesz mógł w sposób precyzyjny ustawić interwały między regeneracjami. Z lepszych głowic filtrujących to np. Fleck, Autotrol, Clack.

Sprawę możesz rozwiać w sposób następujący:

Hydrofor + odżelaziacz lub system samo napowietrzający się, który współpracuje z każdym rodzajem hydroforu (taka opcja jest wskazana tylko wtedy kiedy musiał byś zmieniać hydrofor).

Sam wybierz opcję, która Tobie najbardziej pasuje.

Podsypka kwarcowa lub piaskowa ma wiele zastosowań m.in. zapewnia duży przepływ wody przez dolny dystrybutor (podsypka zakrywa dystrybutor), nad dystrybutorem powinien być zasyp złożem właściwym. Złoże właściwe jest droższe od kwarcowej podsypki - niewłaściwy jest zasyp właściwym złożem przestrzeni pod dystrybutorem, np. przy większych filtrach gdzie mamy dystrybutory na zasadzie rur lateralnych albo grzybków to podsypka też stanowi element podtrzymujący.

Sam musisz wybrać.

Pozdrawiam

Z mieszankami zazwyczaj jest tak, że nie wiadomo co jest w środku, tudzież nie wiadomo w jakim stosunku. Czyli możę być 90% piasku i 10% złoża aktywnego ;-)

Ja bym osobiście wybrał 100% złoże aktywne bo wiesz co dostajesz. Każde katalityczne zadziałą tak samo dobrze. Wody nie masz tragicznej.

Złoże płukane wodą jest najtansze w eksploatacji. Jeśli nie ma powodów do stosowania regenearacji chemicznej to czemu dokładać do interesu??

Woda musi być napowietrzona w hydroforze, albo filtrze z odpowiednią głowicą wtedy. Jeśli masz hydrofor ocynkowany lub jeszcze nie kupowałeś, to bierzesz zwykłą głowice.

Jeśli masz hydrofor z workiem i nie chcesz wymieniać, szukasz filtra z głowica która napowietrzanie też załatwi, chyba że wymiana hydrofora będzie tańsza.

Mozesz brać złoże regenrowane chemicznie ale moim zdaniem to bez sensu na taką wodę, bo koszt regeneracji przez 2-3 lata to tyle samo co koszt wymiany hydroforu.

Butla 10x54 z dobrym złożem katalitycznym zazwyczaj wystarcza na dom jednorodzinny. Wody nie masz złej.

Pytanie fachowców to właśnie pytanie o czyjeś osobiste preferencje tudzież o to gdzie ów specjalsta ma największe rabaty ;-)

Jakąkolwiek z polecanych 3 firm weźmiesz bedzie działać tak samo dobrze.

Mam pytanie

Gdzie widziałeś mix złoża z podsypką. Przecież te elementy kupowane są osobno.

|Acha i pamiętaj do każdego złoża będzie inny rodzaj podsypki.

Zasada jest taka że złoże właściwe powinno mieć mniejsze frakcje niż podsypka np. jeśli dajmy na to złoże G1 ma frakcje 1-3 to podsypka powinna mieć np. od 3 do 5.

pozdrawiam

Edytowane przez Louis_muniek

To ja jeszcze raz napiszę, że nie ma znaczenia "model" - ważne jest co jest w środku, czyli złoże i głowica.

Z dobrych głowic masz: Clack, Fleck, Autotrol.

Jeśli chodzi o złoże to najlepsza będzie naturalna ruda manganu - nazwy handlowe mogą być różne (Pyrolox, G1, Defeman, m.dox, Catalox, itd...) ale to zawsze podobny materiał.

Moim zdaniem na Twoje parametry wystarczy butla 10x54", a w niej 40-42 litry złoża. Taki zestaw potrzebuje do płukania przepływu na poziomie 2,5 m3/h, a czas płukania to ok 12-15 minut (więc na jedno płukanie idzie ok 500-600 litrów wody). Nie ma chemii do regeneracji więc tą wodę możesz odprowadzić np. do studni chłonnej, czy rozsączyć... ale może też być kanalizacja :)

Oczywiście przed odżelaziaczem hydrofor (np. Wimest 300 litrów) z układem napowietrzacz/odpowietrzacz. Tu na szczęście nie masz żadnych "modeli"...

Witam ponownie.Dziękuję za porady kol.Qbek17 i kol.Jastrzab i ciekawą dyskusję z kol.Louis-muniek

Czyli poprawnieto hydrofor 300l z napowietrzacz do tego zbiornik 10x54 zgłowicą Clack, Fleck, Autotrol i złoże z rudą manganu. Czy te głowice mają jakiś symbol czy to jest tylko jedna głowica od każdego producenta.i jeszcze jedno pytanie dostałem ofertę głowica Eris złoże crystal right.

Witam ponownie.Dziękuję za porady kol.Qbek17 i kol.Jastrzab i ciekawą dyskusję z kol.Louis-muniek

Czyli poprawnieto hydrofor 300l z napowietrzacz do tego zbiornik 10x54 zgłowicą Clack, Fleck, Autotrol i złoże z rudą manganu. Czy te głowice mają jakiś symbol czy to jest tylko jedna głowica od każdego producenta.i jeszcze jedno pytanie dostałem ofertę głowica Eris złoże crystal right.

Cryslat right będzie działał podobnie jak AM czyli będzie dokonywał wymiany jonowej. Złoże będzie się regenerować poprzez przepłukiwanie solanką . Co do głowicy to nie wiem, nie znam.

Clack WS1TC

Fleck 5600

Pozdrawiam

Inne rozwiązania też są poprawne. Tylko droższe, krócej żyjące itp. Najbardziej bezobsługowe, długo żyjące, najtańsze jest właśnie napowietrzenie i złoże katalityczne. W Twoim przypadku jeśli chcesz wodę tylko odżelazić i nie masz jeszcze kupionego hydroforu, to jest najprostsze naturalne rozwiązanie.

CR jest regenerowany solą i też Ci wodę zmiękczy.