Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Zwracam się z prośbą o poradę w doborze urządzeń do parametrów wody:

MĘTNOŚĆ NTU: 8

pH - 5,9

TWARDOŚĆ mg CaCO3/l -192

ŻELAZO mg Fe/l - 2,93

MANGAN mg Mn/l - 0,28

Mam w tej chwili hydrofor 300l z napowietrzeniem . Niestety wydajność studni nie jest za wielka i max przepływ jaki mogę uzyskać to ok 45l/min i ścieki odprowadzane do biologicznej POŚ.

Dostałem ofertę na :

Odżelaziaczo-odmanganiacz IRDFCS 1465 TC

Wydajność: 1,3 m3/h

Ilość złoża: 85 litrów

Regeneracja czasowa co: ~ 3-5 dni

Wymiary: 2080 x 350 x 350 mm

Zużycie wody na płukanie: około 330 litrów

Wymagany przepływ w czasie płukania: 2,57 m3/h

Żywotność złoża ~ 5-6 lat

ale ze względów wyżej wymienionych wolałbym coś mniejszego.

Słuchajcie... Oszaleć można. Przebić się przez ten wątek trudno, połapać się w fachowyvh określeniach, gdy jest się laikiem. Miejscowe firmy powalają niekompetencją. Do jasnej Anieli ja chcę kupić sensowną stację uzdatniania wody, a nie robić habilitację! Niech mi ktoś KONKRETNIE napisze. W miejscowych hurtownuach tylko Viesmann i Keller. Nikt ze sprzedawców nawet się nie zająknął o parametry wody. Pomocy. Co mam kupić?

Dokładnie tak. Nie napisałem ze ma cos wspólnego. ;-)

Tak, wiem... napisałeś, że "to dobre złoże"... ale pisząc to w odpowiedzi na konkretny przypadek oraz w jednej linii z innymi złożami (o których pisaliśmy wcześniej) jest to mylące i wprowadzające w błąd.

MĘTNOŚĆ NTU: 8

pH - 5,9

TWARDOŚĆ mg CaCO3/l -192

ŻELAZO mg Fe/l - 2,93

MANGAN mg Mn/l - 0,28

Mam w tej chwili hydrofor 300l z napowietrzeniem . Niestety wydajność studni nie jest za wielka i max przepływ jaki mogę uzyskać to ok 45l/min i ścieki odprowadzane do biologicznej POŚ.

Czy ta wydajność jest zmierzona czy teoretyczna? Jeśli zmierzona to w którym miejscu (już za napowietrzaniem i hydroforem?)? Jeśli tak to OK.

Jest sporo żelaza i niskie pH. To dosyć upierdliwy zestaw... ale na domowe potrzeby powinna wystarczyć kolumna 10x54 z dobrym złożem (np. m.Dox ma według karty zakres działania od pH=6). Możliwe, że przy w tej konfiguracji nie udałoby się do końca usunąć manganu, więc można pomyśleć o drugim stopniu, np. ze złożem wielofunkcyjnym, które dodatkowo zmiękczy wodę. To podnosi koszty, ale daje lepszą jakość wody na wyjściu...

Jest jeszcze to cudowne złoże Katalox Light (od pH=5.8 ), o którym (prawdopodobnie, bo przecież nie można podpowiadać konkurencji...) pisze Louis, ale jest tam też przemilczany, malutki akapit o dozowaniu chemii do regeneracji lub ciągle... więc to raczej kiepskie rozwiązanie przy oczyszczalni biologicznej.

Dostałem ofertę na :

Odżelaziaczo-odmanganiacz IRDFCS 1465 TC

Wydajność: 1,3 m3/h

Ilość złoża: 85 litrów

Regeneracja czasowa co: ~ 3-5 dni

Wymiary: 2080 x 350 x 350 mm

Zużycie wody na płukanie: około 330 litrów

Wymagany przepływ w czasie płukania: 2,57 m3/h

Żywotność złoża ~ 5-6 lat

ale ze względów wyżej wymienionych wolałbym coś mniejszego.

Dziwny zestaw... po pierwsze ogromny zbiornik... po drugie brak informacji o złożu (chociaż można się domyślać po oznaczeniu)... po trzecie podejrzanie mało tej wody do płukania (oraz niski przepływ wymagany do wypłukania) co by sugerowało jednak leciutkie złoże... no i ta żywotność to już w ogóle wyklucza złoże odżelaziające...

Słuchajcie... Oszaleć można. Przebić się przez ten wątek trudno, połapać się w fachowyvh określeniach, gdy jest się laikiem. Miejscowe firmy powalają niekompetencją. Do jasnej Anieli ja chcę kupić sensowną stację uzdatniania wody, a nie robić habilitację! Niech mi ktoś KONKRETNIE napisze. W miejscowych hurtownuach tylko Viesmann i Keller. Nikt ze sprzedawców nawet się nie zająknął o parametry wody. Pomocy. Co mam kupić?

A masz w końcu te parametry wody którą chcesz zmiękczać (ostatnio miałaś "się bujnąć po test" lub zadzwonić do wodociągów)?

Jeśli to ma być "coś uniwersalnego" bez podania twardości to weź pierwszy z brzegu zmiękczacz z 25 litrami złoża... na pewno poczujesz różnicę w jakości wody więc podstawowy cel będzie spełniony :)

Edytowane przez qbek17

Czy ta wydajność jest zmierzona czy teoretyczna? Jeśli zmierzona to w którym miejscu (już za napowietrzaniem i hydroforem?)? Jeśli tak to OK.

Jest sporo żelaza i niskie pH. To dosyć upierdliwy zestaw... ale na domowe potrzeby powinna wystarczyć kolumna 10x54 z dobrym złożem (np. m.Dox ma według karty zakres działania od pH=6). Możliwe, że przy w tej konfiguracji nie udałoby się do końca usunąć manganu, więc można pomyśleć o drugim stopniu, np. ze złożem wielofunkcyjnym, które dodatkowo zmiękczy wodę. To podnosi koszty, ale daje lepszą jakość wody na wyjściu...

Jest jeszcze to cudowne złoże Katalox Light (od pH=5.8 ), o którym (prawdopodobnie, bo przecież nie można podpowiadać konkurencji...) pisze Louis, ale jest tam też przemilczany, malutki akapit o dozowaniu chemii do regeneracji lub ciągle... więc to raczej kiepskie rozwiązanie przy oczyszczalni biologicznej.

Dziwny zestaw... po pierwsze ogromny zbiornik... po drugie brak informacji o złożu (chociaż można się domyślać po oznaczeniu)... po trzecie podejrzanie mało tej wody do płukania (oraz niski przepływ wymagany do wypłukania) co by sugerowało jednak leciutkie złoże... no i ta żywotność to już w ogóle wyklucza złoże odżelaziające...

Wydajność zmierzyłem na samej pompie przed zmontowaniem całości. Dostałem jeszcze drugą ofertę na dwa stopnie z pierwszą butlą 10/54 i drugim zmiekczaniem ale w tej ofercie nie ma słowa o złożach i głowice widzę że BNT.

A masz w końcu te parametry wody którą chcesz zmiękczać (ostatnio miałaś "się bujnąć po test" lub zadzwonić do wodociągów)?

Jeśli to ma być "coś uniwersalnego" bez podania twardości to weź pierwszy z brzegu zmiękczacz z 25 litrami złoża... na pewno poczujesz różnicę w jakości wody więc podstawowy cel będzie spełniony :)

Twardość 23dH i przekroczone żelazo. Wstawiałam tu gdzieś wyniki, tylko nie mogłam jednostek przepisać. Nie chcę pierwszego z brzegu, bo to jednak trochę kosztuje. U nas w dystrybucji dostępne tylko Viesmann i Keller. A Keller niby ma kiepską głowicę. Wkurza mnie pisanie z czego ma być zbudowana stacja bez podania pod czyim logo tego szukać. Dla mnie podanie nazw części składowych nic nie daje, bo się na tym nie znam.

Twardość 23dH i przekroczone żelazo. Wstawiałam tu gdzieś wyniki, tylko nie mogłam jednostek przepisać. Nie chcę pierwszego z brzegu, bo to jednak trochę kosztuje. U nas w dystrybucji dostępne tylko Viesmann i Keller. A Keller niby ma kiepską głowicę. Wkurza mnie pisanie z czego ma być zbudowana stacja bez podania pod czyim logo tego szukać. Dla mnie podanie nazw części składowych nic nie daje, bo się na tym nie znam.

To podaj jeszcze proszę zużycie dobowe wody.

Z tego co wiem dla Kellera zmiękczacze robi chyba Reaserch (Dom wody) lub USTM. Generalnie zmiękczacz jest na chińskiej głowicy BNT lub RX. Moim zdaniem całkiem przyzwoite głowice. Montowaliśmy na tych głowicach i montujemy w chwili obecnej systemy - brak jakichkolwiek reklamacji.

Z systemów zmiękczających możesz poszukać również składaków na lepszych głowicach, cenowo będzie podobnie (głowice np. Logix, Clack). Najlepszym rozwiązaniem moim zdaniem było by jednak zakupienie zmiękczacza, który jest w 100% złożony u producenta, jest to jednak większy wydatek o około 30 - 50%.

Podsumowując:

- Podaj wartości żelaza

- Podaj dobowe lub miesięczne zużycie wody.

Pozdrawiam

Najlepszym rozwiązaniem moim zdaniem było by jednak zakupienie zmiękczacza, który jest w 100% złożony u producenta, jest to jednak większy wydatek o około 30 - 50%.

Napisz jeszcze koledze villemo5, że takie jest Twoje zdanie bo tym handlujesz w firmie której nazwy się wstydzisz i której nie stać na profil firmowy na forum muratora. Jakbyś posiadał profil firmowy to kolega villemo5 sam by się tego domyślił.

A skoro tak chętnie ludziom doradzasz, to napisz też dla uczciwości, żeby człowiek dokonał świadomego wyboru, że zmiękczacz złożony przez lokalną firmę i duzego producenta niczym się nie różni: będzie zbudowany z identycznej głowicy pochodzącej od producenta głowic, identycznego złoża wyprodukowanego przez niezależnego producenta specjalistycznych złóż. Ten producent też nie producentem kluczowych elementów (złoża, głowicy) tylko robi hurtowo składaki z ładnym i drogim logo. Ładne logo czyni składaka profesjonalnym produktem. I te 30-50% więcej płaci się za marketing, i nasypanie złoża do zbiornika "tam a nie tu". A potem takie profesjonalne produkty sprzedają jacyś dystrybutorzy którzy jak tu, klienta nawet o skład wody nie zapytają - i to by było na tyle jeśli chodzi o profesjonalizm.

pozdrawiam,

Wydajność zmierzyłem na samej pompie przed zmontowaniem całości. Dostałem jeszcze drugą ofertę na dwa stopnie z pierwszą butlą 10/54 i drugim zmiekczaniem ale w tej ofercie nie ma słowa o złożach i głowice widzę że BNT.

A możesz zmierzyć wydajność już za hydroforem? Do płukania butli 10x54 z ciężkim złożem potrzebujesz przepływu rzędu 2,5 m3/h (około 40 litrów na minutę)... a przecież napowietrzanie, hydrofor, zawory itp dławią trochę przepływ...

Głowice BNT bym sobie darował... a jak nie ma nic o złożach to w zasadzie nie ma nic...

I te 30-50% więcej płaci się za marketing, i nasypanie złoża do zbiornika "tam a nie tu". A potem takie profesjonalne produkty sprzedają jacyś dystrybutorzy którzy jak tu, klienta nawet o skład wody nie zapytają - i to by było na tyle jeśli chodzi o profesjonalizm.

pozdrawiam,

To jest twoje zdanie, każdy może mieć inne.

Zmiękczacz będzie posiadał odpowiednie dokumenty, łącznie z aprobatą techniczną, której koszt to około 10.000 zł (znak bezpieczeństwa "B". Pamiętaj profesor że jest to urządzenie które stanowi integralną część instalacji, a więc musi być bezpieczne.

Rozumiem że firma garażowa dla której pracujesz ma takie dokumenty i dysponuje odpowiednimi badaniami wewnętrznymi (nie tymi od producenta), aby wystawić chociażby odpowiednie deklaracje.

bez pozdrawiam

Edytowane przez Louis_muniek

Twardość 23dH i przekroczone żelazo. Wstawiałam tu gdzieś wyniki, tylko nie mogłam jednostek przepisać. Nie chcę pierwszego z brzegu, bo to jednak trochę kosztuje. U nas w dystrybucji dostępne tylko Viesmann i Keller. A Keller niby ma kiepską głowicę.

Podawałaś, że będą 2 osoby więc można przyjąć zużycie 10 m3 miesięcznie (chyba, że masz jakieś inne dane...?) W takim wypadku szukaj czegoś z 25 albo 30 litrami złoża. Który będzie bardziej odpowiedni to zależy od tego zużycia...

Żelazem się nie przejmuj bo to minimalne przekroczenie, w granicy błędu pomiarowego...

Wkurza mnie pisanie z czego ma być zbudowana stacja bez podania pod czyim logo tego szukać. Dla mnie podanie nazw części składowych nic nie daje, bo się na tym nie znam.

A je nie podam komuś konkretnego logo bo nie wiem co pod tym logiem się kryje. Logo nic nie mówi o tym co jest w środku... Jeśli Cię to wkurza to nie szukaj pomocy w doborze tylko kup coś najdroższego co masz dostępne (w tym przypadku Viessmanna) i będziesz zadowolona...

To podaj jeszcze proszę zużycie dobowe wody.

Z tego co wiem dla Kellera zmiękczacze robi chyba Reaserch (Dom wody) lub USTM. Generalnie zmiękczacz jest na chińskiej głowicy BNT lub RX. Moim zdaniem całkiem przyzwoite głowice. Montowaliśmy na tych głowicach i montujemy w chwili obecnej systemy - brak jakichkolwiek reklamacji.

Z systemów zmiękczających możesz poszukać również składaków na lepszych głowicach, cenowo będzie podobnie (głowice np. Logix, Clack). Najlepszym rozwiązaniem moim zdaniem było by jednak zakupienie zmiękczacza, który jest w 100% złożony u producenta, jest to jednak większy wydatek o około 30 - 50%.

Podsumowując:

- Podaj wartości żelaza

- Podaj dobowe lub miesięczne zużycie wody.

Pozdrawiam

Dom jednorodzinny. Będziemy mieszkać we dwoje. 2 łazienki, pralka, zmywarka. Robimy szambo. Jeszcze nie mieszkamy, więc ciężko określić ile m3 wody. Żelazo 10 μg/l

Z tego co wiem dla Kellera zmiękczacze robi chyba Reaserch (Dom wody) lub USTM.

Już nie licytujmy się kto komu co robi bo to wygląda jak piramida ... Research ściąga gotowe (zasypane) urządzenia kontenerami z Chin (ale z logo i złożone w fabryce... nie istotne, że na drugim końcu świata). A USTM też zamawia zmontowane zmiękczacze w pewnej hurtowni (tu w Polsce) - logo się dokleja w zależności od docelowego klienta... a warunki montażu nie różnią się niczym od zmontowania tego w domu... to nie rakieta - nie potrzebuje warunków "Clean Room".

Już nie licytujmy się kto komu co robi bo to wygląda jak piramida ... Research ściąga gotowe (zasypane) urządzenia kontenerami z Chin (ale z logo i złożone w fabryce... nie istotne, że na drugim końcu świata). A USTM też zamawia zmontowane zmiękczacze w pewnej hurtowni (tu w Polsce) - logo się dokleja w zależności od docelowego klienta... a warunki montażu nie różnią się niczym od zmontowania tego w domu... to nie rakieta - nie potrzebuje warunków "Clean Room".

To nie była licytacja :), próbowałem tylko poinformować uczciwie o produkcie.

Bardzo serdecznie pozdrawiam ;-)

Zmiękczacz będzie się różnił znacznie - tak samo jak ten twój samochodzik złożony w garażu przy pomocy lejka. Będzie się różnił, znacznie. I co ważniejsze będzie zawierał odpowiednie dokumenty.

PS Ciekawe dla której firmy pracujesz.

Samochodu nie da się złożyć w garażu Zbyt skomplikowane i czasochlonne. Co więcej wyjdzie pare razy drożej niż gotowy produkt z salonu. Z filtrami, wręcz odwrotnie. Banalnie proste i tańsze.

A owe dokumenty to masło maślane dla naiwniaków potwierdzające że nasypanie "bezpiecznego złoża" do "bezpiecznego zbiornika" daje bezpieczny rezultat. Eureka!!

Samochodu nie da się złożyć w garażu Zbyt skomplikowane i czasochlonne. Co więcej wyjdzie pare razy drożej niż gotowy produkt z salonu. Z filtrami, wręcz odwrotnie. Banalnie proste i tańsze.

A owe dokumenty to masło maślane dla naiwniaków potwierdzające że nasypanie "bezpiecznego złoża" do "bezpiecznego zbiornika" daje bezpieczny rezultat. Eureka!!

Idz do Castoramy i kup baterie bez znaku "B". Nie można ignorować przepisów i mówić że to jest masło maślane. W ten sposób można wszystko podważyć.

Ja tych przepisów, norm, itp. nie wymyślałem. To znaczy że na czerwonym też będziesz jeździł bo uznasz ze nic nie jechało i masz drogę wolną.

I teraz chcesz z przepisami polemizować. Wiem jedno, jeśli przepisy takie są to trudno, jako odpowiedzialna firma jestem zmuszony ich przestrzegać, czy mi się to podoba czy nie.

Edytowane przez Louis_muniek

To jest twoje zdanie, każdy może mieć inne.

Zmiękczacz będzie posiadał odpowiednie dokumenty, łącznie z aprobatą techniczną, której koszt to około 10.000 zł (znak bezpieczeństwa "B". Pamiętaj profesor że jest to urządzenie które stanowi integralną część instalacji, a więc musi być bezpieczne.

Rozumiem że firma garażowa dla której pracujesz ma takie dokumenty i dysponuje odpowiednimi badaniami wewnętrznymi (nie tymi od producenta), aby wystawić chociażby odpowiednie deklaracje.

bez pozdrawiam

Tak jest. Bez znaku B z filtra wyjdzie amba i mnie zje!

Nie pracuje dla żadnej firmy od uzdatniania wody. Pisałem Ci to wielokrotnie.