Louis_muniek 26.06.2017 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Z tym żelazem to faktycznie moze przesadzam, ale bardziej obawiam się osadzania kamienia kotłowego z uwagą na wysoką twardość. Producent kotła zaleca wodę o twardości do 15 stopni a mam dwa razy tyle. 312 CaCO to około 17-18 st niemieckich. Instalując obudowa z wkładem 10x2,5 nie wieli poprawi to twoją jakość wody. Taki wkład ma w sobie max. 0,5 litra złoża. Jego zdolność jonowymienna będzie na poziomie około 1,4 dh/m3. Moim zdaniem dużo za mało. Taki wkład starci swoje właściwości jonowymienne po około 100 litrach przefiltrowanej wody. Przy czym nie zrzuci tej twardości w sposób znaczący. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mico1 26.06.2017 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 312 CaCO to około 17-18 st niemieckich. Instalując obudowa z wkładem 10x2,5 nie wieli poprawi to twoją jakość wody. Taki wkład ma w sobie max. 0,5 litra złoża. Jego zdolność jonowymienna będzie na poziomie około 1,4 dh/m3. Moim zdaniem dużo za mało. Taki wkład starci swoje właściwości jonowymienne po około 100 litrach przefiltrowanej wody. Przy czym nie zrzuci tej twardości w sposób znaczący. Pozdrawiam No tak niedoprecyzowałem, chodzi o stopnie francuskie i nie o 15 a 20. Z instrukcji: • twardość całkowita < 20°f Ale skoro jego wydajność ma być aż tak mizerna, to faktycznie chyba sobie daruję... Dzieki za opinię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.06.2017 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Przy czym nie zrzuci tej twardości w sposób znaczący. A w jaki inny? Jesli przeplyw bedzie taki do jakiego jest przystosowany taki wklad to woda bedzie zupelnie zmiekczona az do wyczerpania pojemności wkładu (czyli przez te 100-120 litrów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 27.06.2017 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 A w jaki inny? Jesli przeplyw bedzie taki do jakiego jest przystosowany taki wklad to woda bedzie zupelnie zmiekczona az do wyczerpania pojemności wkładu (czyli przez te 100-120 litrów) Przy czym w połowie około 50 litrów woda będzie miała znów 50% twardości więcej (wynika z częściowego zużycia złoża). Dodatkowo dochodzą jeszcze koszty wymiany - wymieniać wkład po 100 litrach gdzie średnio jego koszt to około 15,00 - 20 zł. Ja osobiście nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.06.2017 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Przy czym w połowie około 50 litrów woda będzie miała znów 50% twardości więcej (wynika z częściowego zużycia złoża). Dodatkowo dochodzą jeszcze koszty wymiany - wymieniać wkład po 100 litrach gdzie średnio jego koszt to około 15,00 - 20 zł. Ja osobiście nie polecam. Spoko - ja też nie polecam. Ale nie zgodzę się, że po przefiltrowaniu 50 % planowanej objętości wody, jej jakość spadnie o 50% - to bzdura. Złoże będzie zmiękczało do zera dopóki będzie dostępna jakakolwiek pojemność (oczywiście przy zachowaniu odpowiedniego czasu kontaktu czyli przepływu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mico1 27.06.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Przy czym w połowie około 50 litrów woda będzie miała znów 50% twardości więcej (wynika z częściowego zużycia złoża). Dodatkowo dochodzą jeszcze koszty wymiany - wymieniać wkład po 100 litrach gdzie średnio jego koszt to około 15,00 - 20 zł. Ja osobiście nie polecam. To jasne, przy czym pamiętaj że jest rozwiązanie czasowe przeznaczone tylko dla wody kotłowej, więc niż 100 l to tam nie wejdzie. A z drugiej strony instalować filtry za ~5000 PLN tylko po to aby aby zalać instalację i używać ich przez najbliższy rok/dwa bardzo sporadycznie to też chyba średnio-mądre wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 27.06.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 To jasne, przy czym pamiętaj że jest rozwiązanie czasowe przeznaczone tylko dla wody kotłowej, więc niż 100 l to tam nie wejdzie. A z drugiej strony instalować filtry za ~5000 PLN tylko po to aby aby zalać instalację i używać ich przez najbliższy rok/dwa bardzo sporadycznie to też chyba średnio-mądre wyjście. To zainstaluj korpus z wkładem 10". Generalnie ja w twoim przypadku wogle nic bym nie instalował, tym bardziej zmiękczacza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisha1980 29.06.2017 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 (edytowane) Witam forumowiczów,po uzyskaniu badania wody, chciałem dobrać stację uzdatniania wody do mojego domu.Wyniki (parametry) wody. Mętność: 2,7 FNU;Barwa: 4 mg/l;Zapach: Akceptowalny;Przewodność właściwa: 0,508 mS/cm;Stężenie jonów wodoru: 7,3 PH;Twardość: 264 mg/l;Amonowy jon: 0,32 mg/l;Żelazo: 0,4 mg/lMangan: 0,12 mg/l.Zużycie wody około 10m3 na miesiąc, 5 osób, 2 łazienki.Proszę o jakieś porady. Dodam, jeszcze inne informacje.Studnia głębinowa na gł. około 30 m. Urządzenie przeponowe o poj. 150 litrów. Pompa o max wyd. 52 l / min.Oczyszczalnia ekologiczna o poj. zbiornika 3000m3.Jak na chwilę obecną otrzymałem jedną ofertę za około 4000zł. W zestawie opartym na złożu CR oraz bazie zbiornika o średnicy 30 cm, i wysokości 130 cm (12"x52"). Dodatkowo w zestawie znajduje się zbiornik soli 70L kompletny oraz filtr BB10 i wkład filtracyjny 10u do filtra BB10. Nie wiem nic o głowicy urządzenia.Zastanawiam się czy jest jakaś inna, tańsza a zarazem dobra opcja żeby oczyścić wodę o powyższych parametrach. Pozdrawiam.Mariusz Edytowane 29 Czerwca 2017 przez aisha1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.06.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Witam forumowiczów, po uzyskaniu badania wody, chciałem dobrać stację uzdatniania wody do mojego domu. Wyniki (parametry) wody. Mętność: 2,7 FNU; Barwa: 4 mg/l; Zapach: Akceptowalny; Przewodność właściwa: 0,508 mS/cm; Stężenie jonów wodoru: 7,3 PH; Twardość: 264 mg/l; Amonowy jon: 0,32 mg/l; Żelazo: 0,4 mg/l Mangan: 0,12 mg/l. Zużycie wody około 10m3 na miesiąc, 5 osób, 2 łazienki. Proszę o jakieś porady. Dodam, jeszcze inne informacje. Studnia głębinowa na gł. około 30 m. Urządzenie przeponowe o poj. 150 litrów. Pompa o max wyd. 52 l / min. Oczyszczalnia ekologiczna o poj. zbiornika 3000m3. Jak na chwilę obecną otrzymałem jedną ofertę za około 4000zł. W zestawie opartym na złożu CR oraz bazie zbiornika o średnicy 30 cm, i wysokości 130 cm (12"x52"). Dodatkowo w zestawie znajduje się zbiornik soli 70L kompletny oraz filtr BB10 i wkład filtracyjny 10u do filtra BB10. Nie wiem nic o głowicy urządzenia. Zastanawiam się czy jest jakaś inna, tańsza a zarazem dobra opcja żeby oczyścić wodę o powyższych parametrach. Pozdrawiam. Mariusz Obawiam się, że dużo taniej nie będzie. Jeśli byś chciał tylko usuwać żelazo i mangan to możesz pomyśleć o małym odżelaziaczu (np. 9x48" lub 10x54") - wtedy koszty mogą być w okolicy 2500 PLN. Ścieki możesz puścić do oczyszczalni lub studni chłonnej. Jeśli chcesz dodatkowo zmiękczyć wodę to mógłbyś dostawić zmiękczacz na 20-25 litrów złoża, regenerowany solą (więc zrzut do oczyszczalni będzie zakłócał jej pracę). Koszt kolejne 2500 PLN. To na co masz ofertę to filtr wielofunkcyjny (odżelazia i zmiękcza). Jest tańszy niż dwa osobne urządzenia, ale regeneruje się solanką (i robi to częściej i większą dawką soli niż standardowy zmiękczacz). Przy tej opcji możesz jeszcze rozważyć inne złoża (AquaMulti lub Ecomix), i mniejszy zbiornik (np. 10x54") - wtedy koszty mogą nieco spaść, ale nie spodziewałbym się, że będzie poniżej 3500 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisha1980 30.06.2017 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Obawiam się, że dużo taniej nie będzie. Jeśli byś chciał tylko usuwać żelazo i mangan to możesz pomyśleć o małym odżelaziaczu (np. 9x48" lub 10x54") - wtedy koszty mogą być w okolicy 2500 PLN. Ścieki możesz puścić do oczyszczalni lub studni chłonnej. Jeśli chcesz dodatkowo zmiękczyć wodę to mógłbyś dostawić zmiękczacz na 20-25 litrów złoża, regenerowany solą (więc zrzut do oczyszczalni będzie zakłócał jej pracę). Koszt kolejne 2500 PLN. To na co masz ofertę to filtr wielofunkcyjny (odżelazia i zmiękcza). Jest tańszy niż dwa osobne urządzenia, ale regeneruje się solanką (i robi to częściej i większą dawką soli niż standardowy zmiękczacz). Przy tej opcji możesz jeszcze rozważyć inne złoża (AquaMulti lub Ecomix), i mniejszy zbiornik (np. 10x54") - wtedy koszty mogą nieco spaść, ale nie spodziewałbym się, że będzie poniżej 3500 PLN. Dzięki za odpowiedź. Dowiedziałem się jedynie, że zestaw jest na głowicy RX63-B3. Ponoć wg zapewnień sprzedawcy dobra i niezawodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.06.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Dowiedziałem się jedynie, że zestaw jest na głowicy RX63-B3. Ponoć wg zapewnień sprzedawcy dobra i niezawodna. Raczej chińska i tania... to nie idzie w parze z "dobra i niezawodna". Poza tym akurat to złoże (CR) wymaga bardzo konkretnych parametrów do prawidłowej regeneracji, których ta głowica nie jest w stanie zapewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisha1980 30.06.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Raczej chińska i tania... to nie idzie w parze z "dobra i niezawodna". Poza tym akurat to złoże (CR) wymaga bardzo konkretnych parametrów do prawidłowej regeneracji, których ta głowica nie jest w stanie zapewnić. Dziękuję za pomoc. U siebie zdecydowałem założyć erie oxydizer pro 56 i zmiękczacz Ecowater. Dość droga opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.06.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Dziękuję za pomoc. U siebie zdecydowałem założyć erie oxydizer pro 56 i zmiękczacz Ecowater. Dość droga opcja. Bardzo proszę Faktycznie wybrałeś drogi zestaw jak na takie parametry ale będziesz miał spokój na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mroova89 05.07.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Ciekawe skąd taka wysoka twardość...? Jest kilka rozwiązań takiego problemu, ale żaden z nich nie będzie "standardowy" więc raczej wszelkie internetowe sklepy odpadają. Pytanie też na ile jesteś zdeterminowany - bo to nie będzie tanie ani proste. Standardowe złoże jonowymienne będzie miało jakiś graniczny poziom twardości, ale na pewno jest on wyższy niż 30 dH. Raz widziałem zastosowanie przy 1000 mg CaCO3/l i działało. Można więc zaryzykować postawienie zmiękczacza (prawie standardowego, ale o rozmiarze na pewno nie "domowym"). W tym przypadku możliwe, że zmiękczenie nie będzie do zera (ze względu na samoregenerację złoża sodem). Po drugie woda zmiękczona będzie zawierała taką ilość sodu, że jego usunięcie będzie wymagało kolejnego procesu (najlepszym byłaby odwrócona osmoza). Innym rozwiązaniem jest postawienie układu kilku stopni zmiękczania, nie tylko z kationitem silnym, ale też słabym. Kolejna opcja to chemiczne strącanie tej twardości. Kolejny pomysł to ultrafiltracja. Pewnie jeszcze kilka by się znalazło, ale każdy z nich ma swoje wady i zalety, więc trzeba by do tego podejść z nieco innej strony - np. jakie są możliwości/ograniczenia (kanalizacja, miejsce, ścieki, koszty, czynności obsługowe, itd). Witam znów, Sorry, że ta późno - brak czasu... Powiedzmy, że jestem zdeterminowany, bo dużo kasy włożyłem w samo utworzenie studni, pompę głębinową, instalację itd więc chciałbym z tej studni korzystać. Chętnie się dowiem jakie masz pomysły na moją "kamienną" wodę, odpowiadam na pytania: - kanalizacji brak - jest szambo, - miejsce jakoś się znajdzie, w piwnicy jest sporo miejsca, - ze ściekami sobie poradzę - koszty... wiadomo, każdy by chciał tanio - czynności obsługowych też się nie boję Jeśli to nie problem, to proszę o propozycje takich zestawów uzdatniających moją wodę. Sód nie jest obojętny dla organizmu. Podnosi chociażby ciśnienie tętnicze. W twoim przypadku rozważył bym podłączenie się do nitki wodociągowej, nie wiem czy by nie było taniej. Twardość wody w twoim przypadku jest bardzo duża. W przypadku tak dużej twardości potrzebował byś urządzenie dwuelementowe (bardzo duże) lub system pracujący naprzemiennie. Koszty będą duże, więc zastanów się nad podciągnięciem wodociągu czy koszty nie będą podobne. Oczywiście pytanie jest też takie jakie masz zużycie wody (chwilowe w szczycie) oraz miesięczne. Aha i jeszcze jedno czy sam pobierałeś wodę do analizy czy laborant - jeśli woda była zastana i np. przez okres ok 7 dni nieużytkowana - analizę należy powtórzyć. I koniecznie prześlij pełną analizę wody, ważna jest przewodność. Bez szczegółowej analizy nie chcę proponować rozwiązania. Pozdrawiam Rozważam podłączenie się do wodociągu, ale na razie jest problem z sąsiadem, przez którego działkę musiałbym ciągnąć wodociąg. Miesięcznie zużycie 15m3 mniej więcej. Pani z sanepidu pobierała wodę, nie była zastana, używana cały czas i przed badaniem duża ilość została odpuszczona. W moim 1szym poście podałem przewodność i zestawienie większości parametrów. Jutro poszukam całych badań. Dzięki za odpowiedzi. Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik13 10.07.2017 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Ostatnio uzyskałem tutaj bardzo sporo cennych wskazówek jednak chciałbym dopytać o kika dodatkowych rzeczy. Dom jednorodzinny 3 osoby o średnim zużyciu wody 8m3. Obecnie zainstalowane szambo bezodpływowe ale nie wykluczone że w przyszłym roku skuszę się na oczyszczalnie. Studnia głębinowa o głębokości 17m pompa zainstalowana sq5-50. Badanie wody wskazuje że manganu nie jest dramatycznie dużo ale w ostatnim miesiącu okazało się że nie da się zrobić prania jaśniejszych ubrań...białe to dramat. Dodatkowo na armaturze zaczeły pojawiać się brązowe zacieki. Badanie wody jest następujące [[table=width: 500, class: grid, align: center] [tr] [td] Badany parametr [/td] [td] MWA [/td] [td] Jednostka miary [/td] [td] Metoda [/td] [td] WYNIK [/td] [td] Niepewność rozszerzona [/td] [td] NDW*1 [/td] [/tr] [tr] [td] Barwa [/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td] <5 [/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td] Zapach [/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td] akceptowalny [/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td] Odczyn (pH) [/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td] 7,0 [/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td] Przewodność elektryczna właściwa (PEW) [/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td] 646 [/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td] Mętność [/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td] 0,4 [/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td] Jon amonowy (NH4+) [/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td] <0.021 [/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td] Azotyny (NO2-) [/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td] <0.015 [/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td] Żelazo (Fe [/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td] 16 [/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td] Mangan (Mn) [/td] [td][/td] [td] µg/l [/td] [td][/td] [td] 295 [/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td] Escherichia coli [/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td] 0 [/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td] Enterokoki kałowe [/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td]0[/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td] Azotany (NO3-) [/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td] <4 [/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td] Bakterie z grupy coli [/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td]0[/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td] Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C po 72h [/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td]<10[/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td] Sumaryczna zawartość wapnia i magnezu [/td] [td][/td] [td] 1 mgCaCO3/l [/td] [td][/td] [td] 356 [/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [/table] Dodam że mam 80litrowy zbiornik przeponowy i raczej w kotłowni dość mało miejsca na duży ocynk;) Filtr na wejściu instalacji mam 20um i praktycznie co tydzień go wymieniam. Proszę zerknąć na zdjęcia tak wygląda po tygodniu . Czy jest jakieś ryzyko „zabicia” złoża jeśli będę wymieniał regularnie filtr?? Poprosiłbym o jakieś sugestie w doborze złoża katalitycznego. Wiem że głowica jest bardzo istotnym elementem wiec raczej będe kierował się wyborem Clack bądz tej klasy. Z góry dziękuje za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.07.2017 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Badanie wody wskazuje że manganu nie jest dramatycznie dużo ale w ostatnim miesiącu okazało się że nie da się zrobić prania jaśniejszych ubrań...białe to dramat. Dodatkowo na armaturze zaczeły pojawiać się brązowe zacieki. Dodam że mam 80litrowy zbiornik przeponowy i raczej w kotłowni dość mało miejsca na duży ocynk;) Filtr na wejściu instalacji mam 20um i praktycznie co tydzień go wymieniam. Proszę zerknąć na zdjęcia tak wygląda po tygodniu . Czy jest jakieś ryzyko „zabicia” złoża jeśli będę wymieniał regularnie filtr?? [ATTACH=CONFIG]392733[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]392734[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]392735[/ATTACH] Poprosiłbym o jakieś sugestie w doborze złoża katalitycznego. Wiem że głowica jest bardzo istotnym elementem wiec raczej będe kierował się wyborem Clack bądz tej klasy. Filtr wstępny nie wygląda najgorzej - masz jeszcze "sporo białego" więc nie przebiło wkładu. Zabicie wkładu spowoduje brak wystarczającego przepływu, a to spowoduje niewystarczające płukanie kolumny ze złożem. Raczej pomyśl o zmianie filtra na jakiś grubszy o dużej wydajności (jeśli chcesz go mieć na wejściu) lub przenieś filtr za kolumnę (tak żeby był to filtr po złożu a nie przed nim). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik13 10.07.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Filtr wstępny nie wygląda najgorzej - masz jeszcze "sporo białego" więc nie przebiło wkładu. Zabicie wkładu spowoduje brak wystarczającego przepływu, a to spowoduje niewystarczające płukanie kolumny ze złożem. Raczej pomyśl o zmianie filtra na jakiś grubszy o dużej wydajności (jeśli chcesz go mieć na wejściu) lub przenieś filtr za kolumnę (tak żeby był to filtr po złożu a nie przed nim). To jeszcze prosze o podpowiedz jakie złoże aby pozbyć się manganu (brązowy osad) i może trochę obniżyć zmiękczyć wode? Tak jak czytałem złoże CR z głowicą clack?? Z góry dziękuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.07.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 To jeszcze prosze o podpowiedz jakie złoże aby pozbyć się manganu (brązowy osad) i może trochę obniżyć zmiękczyć wode? Tak jak czytałem złoże CR z głowicą clack?? Z góry dziękuje za odpowiedzi CR zmiękczy wodę do zera, a potem dopiero zajmie się żelazem i manganem... Nie będziesz miał wpływu na twardość, a przy pH 7 usunięcie manganu może być trudne (ale możliwe). Poza tym do regeneracji potrzebujesz solanki, co przy planowanej oczyszczalni jest minusem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik13 10.07.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 CR zmiękczy wodę do zera, a potem dopiero zajmie się żelazem i manganem... Nie będziesz miał wpływu na twardość, a przy pH 7 usunięcie manganu może być trudne (ale możliwe). Poza tym do regeneracji potrzebujesz solanki, co przy planowanej oczyszczalni jest minusem... TO bardzo prosiłbym o propozycje jakiegoś złoża katalitycznego. Z góry dzięuje. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.07.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 TO bardzo prosiłbym o propozycje jakiegoś złoża katalitycznego. Z góry dzięuje. Pozdr Coś mi tu nie gra z Twoimi badaniami wody. Taka ilość manganu przy takim pH raczej nie powinna pozostawiać śladów. Sąsiadowi kiedyś sprawdzałem wodę (jak ze swoją walczyłem kupiłem sobie dobre testy Fe i Mn). Jemu właśnie jakoś 0.3mg manganu zostawał po filtrze, a żadnych objawów typu brudzenie nie miał. Żelazo miał zbite do 0. Twój filtr wstępny jest zapaćkany na brązowa czyli żelazem. Mangan zostawia czarne smoliste ślady. Sugerowałbym powtórzenie badań na wodzie pobranej prosto ze studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts