Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Coś mi tu nie gra z Twoimi badaniami wody. Taka ilość manganu przy takim pH raczej nie powinna pozostawiać śladów. Sąsiadowi kiedyś sprawdzałem wodę (jak ze swoją walczyłem kupiłem sobie dobre testy Fe i Mn). Jemu właśnie jakoś 0.3mg manganu zostawał po filtrze, a żadnych objawów typu brudzenie nie miał. Żelazo miał zbite do 0. Twój filtr wstępny jest zapaćkany na brązowa czyli żelazem. Mangan zostawia czarne smoliste ślady.

Sugerowałbym powtórzenie badań na wodzie pobranej prosto ze studni.

Hmmm .....pełna zgoda z tym co wspomniałeś. Mangan jest zazwyczaj czarny a żelazo w zależności od wielkości cząstki jest brązowa lub czarna. Jutro zeskrobię ten brązowy nalot z filtra i zrobię analizę składu chemicznego wiec będę wiedział co to jest.

Dziekuje za dotychczasowe wskazówki.

Hmmm .....pełna zgoda z tym co wspomniałeś. Mangan jest zazwyczaj czarny a żelazo w zależności od wielkości cząstki jest brązowa lub czarna. Jutro zeskrobię ten brązowy nalot z filtra i zrobię analizę składu chemicznego wiec będę wiedział co to jest.

Dziekuje za dotychczasowe wskazówki.

Nie wiem czy jest sens badać to co zostaje na filtrze bo to jest coś co już zostało zatrzymane (zanieczyszczenia mechaniczne). To co może dawać efekt w praniu jest raczej rozpuszczone w wodzie i nie zatrzymuje się na filtrze. Raczej szukałbym czegoś w wodzie niż w osadzie z filtra.

Nie wiem czy jest sens badać to co zostaje na filtrze bo to jest coś co już zostało zatrzymane (zanieczyszczenia mechaniczne). To co może dawać efekt w praniu jest raczej rozpuszczone w wodzie i nie zatrzymuje się na filtrze. Raczej szukałbym czegoś w wodzie niż w osadzie z filtra.

Generalnie badanie cząstek z filtra to tylko moja ciekawość. Na co dzień jestem używam spektrometrów składu chemicznego wiec zbadanie "syfu" z filtra to generalnie chwila moment:). Ot tak z ciekawości czy to Mg czy Fe.......

Stawiam 4-paka że żelazo ;-)

@ Jastrząb: No i masz -4paka:)

Jak w mordę strzelił żelazo, tlen, wapń, trochę krzemu z piachu:). Można wnioskować FE2O3 z kamieniem czyli twarda woda.

h20.jpgView EDX Display Acquire HAADF Point 1.jpg

Słusznie mieliście podejrzenia że badania wody mam do bani ale to za sprawą źle zbadanej wody. Ten post niech będzie przykładem że nawet laboratoria się mylą:).

Dzieki raz jeszcze za pomoc.

Pozdr.

Witam

Zwracam się o pomoc niejako po fakcie, ale od początku: mam studnię wierconą, badania wody jak niżej, bakteriologicznie czysta.

wyniki.jpg

W związku z brakiem funduszy kupiłem używaną stację do uzdatniania: głowica Clack WS1 CI, butla 10x54, zbiornik na sól, butla zasypana Aqua Multi.

Z historii pracy sterownika wynika, że przepracowała u poprzedniego właściciela 830 dni. Uruchomiłem ten zestaw z zastanymi ustawieniami sterownika, zmieniłem jedynie twardość wody z 19 dH na moje 30 dH.

Z działania stacji jestem zadowolony, woda teraz jak postoi nie brązowieje, nie ma też białego osadu w łazience. Sprawdziłem również wodę testerem kropelkowym: przed stacją ok. 40 dH, za stacją 5 dH.

Niestety nie wiem jak określić zdolność jonowymienną systemu (instrukcja, którą znalazłem w necie niestety nie precyzuje, jak to policzyć) a co za tym idzie jaką wpisać ilość soli potrzebną do regeneracji - aktualnie mam 4,25 kg i regenerację "Auto" - tuż po regeneracji sterownik pokazuje ok. 3 m3 wody do kolejnej regeneracji.

Regeneracja jest 5-etapowa:

1) backwash - 8 min.

2) brine - 60 min.

3) backwash - 8 min.

4) rinse - 4 min.

5) fill

Jeśli potrzebne są inne ustawienia głowicy to chętnie podam.

Witam

Zwracam się o pomoc niejako po fakcie, ale od początku: mam studnię wierconą, badania wody jak niżej, bakteriologicznie czysta.

[ATTACH=CONFIG]392958[/ATTACH]

W związku z brakiem funduszy kupiłem używaną stację do uzdatniania: głowica Clack WS1 CI, butla 10x54, zbiornik na sól, butla zasypana Aqua Multi.

Z historii pracy sterownika wynika, że przepracowała u poprzedniego właściciela 830 dni. Uruchomiłem ten zestaw z zastanymi ustawieniami sterownika, zmieniłem jedynie twardość wody z 19 dH na moje 30 dH.

Z działania stacji jestem zadowolony, woda teraz jak postoi nie brązowieje, nie ma też białego osadu w łazience. Sprawdziłem również wodę testerem kropelkowym: przed stacją ok. 40 dH, za stacją 5 dH.

Niestety nie wiem jak określić zdolność jonowymienną systemu (instrukcja, którą znalazłem w necie niestety nie precyzuje, jak to policzyć) a co za tym idzie jaką wpisać ilość soli potrzebną do regeneracji - aktualnie mam 4,25 kg i regenerację "Auto" - tuż po regeneracji sterownik pokazuje ok. 3 m3 wody do kolejnej regeneracji.

Regeneracja jest 5-etapowa:

1) backwash - 8 min.

2) brine - 60 min.

3) backwash - 8 min.

4) rinse - 4 min.

5) fill

Jeśli potrzebne są inne ustawienia głowicy to chętnie podam.

Jeśli masz wpisane odpowiednie jednostki twardości (dH), wyliczanie pojemności na Auto to możesz podać pojemność systemu na poziomie 76 dH*m3. Z tego co piszesz wynika, że masz ustawione trochę więcej (skoro po regeneracji pokazuje objętość na poziomie 3 m3).

Dawkę soli masz w dolnej granicy, przy tak wysokiej twardości radziłbym ją podnieść o jakiś 1 kg.

Można też zrezygnować z drugiego etapu backwash - oszczędzisz trochę wody na płukanie.

Tak - mam wpisane stopnie niemieckie.

Gdzie w Clack-u określa się pojemność systemu ?

Czy dawkę soli określa się z parametrów żywicy ? Znalazłem takie info w sklepie internetowym dla Aqua Multi :

· Całkowita zdolność wymienna, min.: 0,9 eq/l

· Zakres temperatur: 3 st. C – 42 st. C (przechowywanie), max 70 st. C (praca)

· Zakres pH: 4 - 9 (praca)

· Wysokość złoża: 500 mm (minimalna); 800 mm (zalecana)

· Spadek ciśnienia ( w temp. 15 C ): 1,1 kPa h/m2

· Maksymalny spadek ciśnienia: 200 kPa

· Wolna przestrzeń nad złożem: min 60%

· Dawka soli na regeneracji: 100 - 150 g/l żywicy

· Stężenie roztworu soli: 8 - 10%

· Ciężar właściwy: 0,8 kg/l

Ile złoża powinno być w butli 10x54, 40 litrów ?

Tak - mam wpisane stopnie niemieckie.

Gdzie w Clack-u określa się pojemność systemu ?

Czy dawkę soli określa się z parametrów żywicy ? Znalazłem takie info w sklepie internetowym dla Aqua Multi :

· Całkowita zdolność wymienna, min.: 0,9 eq/l

· Zakres temperatur: 3 st. C – 42 st. C (przechowywanie), max 70 st. C (praca)

· Zakres pH: 4 - 9 (praca)

· Wysokość złoża: 500 mm (minimalna); 800 mm (zalecana)

· Spadek ciśnienia ( w temp. 15 C ): 1,1 kPa h/m2

· Maksymalny spadek ciśnienia: 200 kPa

· Wolna przestrzeń nad złożem: min 60%

· Dawka soli na regeneracji: 100 - 150 g/l żywicy

· Stężenie roztworu soli: 8 - 10%

· Ciężar właściwy: 0,8 kg/l

Ile złoża powinno być w butli 10x54, 40 litrów ?

Pojemność systemu podajesz w kroku 7S (według instrukcji instalatora).

W butlę 10x54 zazwyczaj wsypuje się ok 38 litrów złoża (jeden worek 25 litrów i jeden worek 12,5 litra).

Zakładając, że jest 38 litrów, to ustawienie soli powinno być pomiędzy 3,8 kg a 5,7 kg ?

Zgadza się. Ponieważ u ciebie twardość jest wysoka to radziłbym zastosować wyższą dawkę - np 130-140 g/l

Mógłbyś udostępnić tą instrukcję - ta, którą mam kroki od 6S do 8S słabo opisuje.

Tu masz link do instrukcji w oryginale... nie wiem czy cokolwiek Ci to wyjaśni - to są najbardziej "trudne" do zrozumienia parametry :)

http://www.alamowaterpoland.com/uploads/9/3/7/0/93705250/v3435ci_ci_programming_and_front_cover_manual.pdf

Szanowni,

czy ktoś z tu obecnych zetknął się z Uzdatnianie Wody Impulsem Elektrycznym? ( nie chcę tu wrzucać żadnej reklamy, więc nie wrzucam linku do urządzenia, ale po wpisaniu hasła w google wyskoczy o co chodzi )

Stoję przed dylematem czy wstawiać stację uzdatnianai czy stosować to "nowatorskie" rozwiązanie.

Mam szambo ekologiczne i nie chciałbym uśmiercać bakterii, które w nim będą. Jednocześnie wyprowadzanie solanki po procesie regeneracji, gdzieś na ogród mnie nie przekonuje. A woda twarda aż boli..

Dom w fazie budowy, więc mogę kombinować. Instalacji wodnej jeszcze nie mam w ogóle

Taki filtr może się zapachać po paru tygodniach. Zależy od tego ile wody będziesz zuzywał na podlwanie i ile masz tego żelaza.

Kup sobie najtansze kroplekowe testy/zainwestuj w badanie za 100PLN. Będziesz wiedział na czym stoisz.

Duże odżelaziacze maja wydajność rzedu 1m3/h. Jeśli mówisz o automatycznym systemie podlewania trawnika któe nierzadko wymaga paru m3/h to odżelazianie takiej wody może kosztować spory tysięcy. Częsciowe nie ma sensu i tak będzie brudzić na brązowo.

Po taniości możesz postawić filtr ręczny. Zbiornik kosztuje ze 300-400PLN. Zasypujesz piaskiem filtracyjnym, też doyć tanio. Zamiast automatyczne głowicy robisz instalacje z rurek i zaworów które umożliwią odwrócenie przepływu wody i wypłukanie takie filtra.

Żeby wszystko nie było losowe musisz znać poziom żelaza i pH wody.

No i wracam z wynikami:

pH - 7,4

żelazo - 1,05 mg Fe/l

mangan - 0,06 mg Mn/l

mętność - 1,3 NTU

twardość - 235 mg CaCO3/l

Reszta sporo poniżej normy.

Co wy na to?

Jeśli masz wpisane odpowiednie jednostki twardości (dH), wyliczanie pojemności na Auto to możesz podać pojemność systemu na poziomie 76 dH*m3. Z tego co piszesz wynika, że masz ustawione trochę więcej (skoro po regeneracji pokazuje objętość na poziomie 3 m3).

Dawkę soli masz w dolnej granicy, przy tak wysokiej twardości radziłbym ją podnieść o jakiś 1 kg.

Można też zrezygnować z drugiego etapu backwash - oszczędzisz trochę wody na płukanie.

Podniosłem dawkę soli do 5,25 kg i zmieniłem pojemność systemu na 76 dH*m3 - miałem wpisane 98. Ilość wody do następnej regeneracji po zmianie zmniejszyła się o 0,8 m3 !

Znalazłem takie wzory na obliczenie ilości wody pomiędzy regeneracjami:

1) 3 x wielkość złoża z żywicą jonowymienną w litrach / twardość wody wyrażoną w stopniach skali niemieckiej

2) zdolność systemu m3= (Ilość złoża (l) * zdolność jonowymienna (eq/l)) / Twardość wody surowej (meq/l)

Po przeliczeniu ilość wody powinna być pomiędzy 3,2 do 3,8 m3.

Jak liczy się pojemność systemu ?

No i wracam z wynikami:

pH - 7,4

żelazo - 1,05 mg Fe/l

mangan - 0,06 mg Mn/l

mętność - 1,3 NTU

twardość - 235 mg CaCO3/l

Reszta sporo poniżej normy.

Co wy na to?

My na to że filtr za 2-3 tysiace usunie taką ilość żelaza przy prędkościach filtrowania w okolicy 1m3/h. Jak chcesz więcej filtr musi być duuuzo wiekszy lub być ich kilka.

Szanowni,

czy ktoś z tu obecnych zetknął się z Uzdatnianie Wody Impulsem Elektrycznym? ( nie chcę tu wrzucać żadnej reklamy, więc nie wrzucam linku do urządzenia, ale po wpisaniu hasła w google wyskoczy o co chodzi )

Stoję przed dylematem czy wstawiać stację uzdatnianai czy stosować to "nowatorskie" rozwiązanie.

Mam szambo ekologiczne i nie chciałbym uśmiercać bakterii, które w nim będą. Jednocześnie wyprowadzanie solanki po procesie regeneracji, gdzieś na ogród mnie nie przekonuje. A woda twarda aż boli..

Dom w fazie budowy, więc mogę kombinować. Instalacji wodnej jeszcze nie mam w ogóle

Było wiele razy pod róznymi nazwami. Bo to się zmienia co chwile. Impulsy elektryczne, mola magnetyczne, zmienne pole magnetyczne, powłoki nano-srututut, itd, itp.

Ewoluuję bo ludzie się dłużej nie dają naciągać a cześć produktów jest zakazywana w USA bo to zwykłe naciąganie klientów na kasę jest.

Zawsze jest okraszone pseudo naukowym bełkotem, z założenia efekty są niemierzalne (ale są!!) nie usuwa twardości bo nie może, tylko ją modyfkuje, że niby jest ale go nie ma.

Jest duża szansa, że zaraz pojawi się paru właśnie zarejestrowanych jednopostowców, którzy się będą zaklinać żę używaja od 3 lat i są mega zadowolenia, a ja jestem ignorantem który nie używa a sie wypowiada. Fakt nie używam, ale coś tam ze szkół z chemii i fizyki pamiętam. Utarty schemat. Tak zazwyczaj się tu dzieje po takich pytaniach. Czy to przypadek że akurat trafili dzisiaj na forum, czy nie przypadek (i sa faktycznie zadowoleni) sam sobie odpowiedz ;-)

Jak masz dom w trakcie budowy to zrób sobie osobną studnie chłonna i tam zrzucaj scieki ze zmiękczacza. Dużo ich nie ma, więc nie problem.

Po drugie, jeśli jeszcze możesz (ja bym tak zrobił dzisiaj) puść sobie 2 rurki do kuchni. Jedna poleci wodą nie zmiękczona. Teoretycznie lepsza do picia na zimno, do gotowania jeśli masz takie życzenie lub obawy. Do kranu, do zmywarki używasz wody miękkiej. W łazienkach, pralce też używasz miękkiej.

Sód w wodzie zmiękczonej. Jak spożywasz za dużo soli to i Ci to wiele nie zmieni. Ja liczyłem kiedyś dla swojej twardości 220mg. 2 kanapki z szybką, serem i keczupem zawieraja tyle sodu co ..... wiadro tak zmiękczonej wody. Bardziej ograniczysz sód rezygnując z paru niezdrowych wysoko przetworzonych produktów spożywczych.

Edytowane przez Jastrząb

My na to że filtr za 2-3 tysiace usunie taką ilość żelaza przy prędkościach filtrowania w okolicy 1m3/h. Jak chcesz więcej filtr musi być duuuzo wiekszy lub być ich kilka.

Czyli kombinowanie z samym aspoiratorem i napowietrzeniem nie ma najmnieszego sensu, bo nie usunie takiej ilości żelaża?

A czy ta woda bez usdatniania będzie zostawiała rudy nalot na armaturze? Będzie zapychała system nawadniania?

Czyli kombinowanie z samym aspoiratorem i napowietrzeniem nie ma najmnieszego sensu, bo nie usunie takiej ilości żelaża?

A czy ta woda bez usdatniania będzie zostawiała rudy nalot na armaturze? Będzie zapychała system nawadniania?

Samo napowietrzenie nie usuwa żelaza tylko powoduje jego utlenienie i wytrącenie (czyli zamiast żelaza rozpuszczonego w wodzie masz je w formie kłaczków). Te kłaczki możesz już zatrzymać na filtrze mechanicznym (czy to w formie wkładu narurowego czy dużej kolumny ze złożem).

Złoże może dodatkowo katalizować reakcję utleniania (bo sam tlen z powietrza może nie wystarczyć do usunięcia wszystkiego), jest trwalsze (wiele lat) i wygodniejsze w obsłudze (płukanie w automacie).

Co do zmiękczania to nie jest to bardzo twarda woda ale na pewno będzie się tworzył osad... czy zapcha system nawadniania po roku czy po 10 latach - trudno powiedzieć (to zależy od mnóstwa czynników). Zazwyczaj jednak wody do podlewania się nie uzdatnia - to zbyt kosztowne i niepraktyczne (ze względu na duże chwilowe przepływy).

Przy takich parametrach masz jeszcze opcję zastosowania złoża wielofunkcyjnego (nawet bez napowietrzania), które zmiękczy wodę i usunie żelazo. Będzie to droższe niż sam odżelaziacz, ale tańsze niż dwa filtry osobno (odżelaziacz i zmiękczacz).

Podniosłem dawkę soli do 5,25 kg i zmieniłem pojemność systemu na 76 dH*m3 - miałem wpisane 98. Ilość wody do następnej regeneracji po zmianie zmniejszyła się o 0,8 m3 !

Znalazłem takie wzory na obliczenie ilości wody pomiędzy regeneracjami:

1) 3 x wielkość złoża z żywicą jonowymienną w litrach / twardość wody wyrażoną w stopniach skali niemieckiej

2) zdolność systemu m3= (Ilość złoża (l) * zdolność jonowymienna (eq/l)) / Twardość wody surowej (meq/l)

Po przeliczeniu ilość wody powinna być pomiędzy 3,2 do 3,8 m3.

Jak liczy się pojemność systemu ?

Te wzory są ogólnie słuszne... ale:

- złoże które masz u siebie (AquaMulti) ma inną pojemność niż standardowe złoże zmiękczające (ok 33% mniej)

- zdolność jonowymienna zależy od dawki soli (im więcej soli tym większa pojemność złoża)

- trzeba uwzględnić także pozostałe parametry wody (poza twardością)

W Twoim przypadku przyjąłbym takie wartości:

- pojemność złoża: 2 dH*m3 na każdy litr żywicy (czyli przy 38 litrach żywicy to daje pojemność systemu na poziomie 76 dH*m3)

- dawka soli na poziomie 130-140 g/l

Nie musisz podawać głowicy wyników wyliczeń - ona sobie to przeliczy sama, jak jej podasz wartości wejściowe.