Stnley 13.07.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 (edytowane) Samo napowietrzenie nie usuwa żelaza tylko powoduje jego utlenienie i wytrącenie (czyli zamiast żelaza rozpuszczonego w wodzie masz je w formie kłaczków). Te kłaczki możesz już zatrzymać na filtrze mechanicznym (czy to w formie wkładu narurowego czy dużej kolumny ze złożem). Złoże może dodatkowo katalizować reakcję utleniania (bo sam tlen z powietrza może nie wystarczyć do usunięcia wszystkiego), jest trwalsze (wiele lat) i wygodniejsze w obsłudze (płukanie w automacie). Co do zmiękczania to nie jest to bardzo twarda woda ale na pewno będzie się tworzył osad... czy zapcha system nawadniania po roku czy po 10 latach - trudno powiedzieć (to zależy od mnóstwa czynników). Zazwyczaj jednak wody do podlewania się nie uzdatnia - to zbyt kosztowne i niepraktyczne (ze względu na duże chwilowe przepływy). Przy takich parametrach masz jeszcze opcję zastosowania złoża wielofunkcyjnego (nawet bez napowietrzania), które zmiękczy wodę i usunie żelazo. Będzie to droższe niż sam odżelaziacz, ale tańsze niż dwa filtry osobno (odżelaziacz i zmiękczacz). A gdyby te kłaczki co jakiś czas usuwać podłączając zewnętrzny kran do spustu wody z hydroforu? Wodę zamierzam używać tylko do nawadniania i ewentualnie spłukiwania WC, więc czy jest sens inwestowania w takie zaawansowane filtry. Ta moja woda chyba nie ma jeszcze takich tragicznych parametrów? Edytowane 13 Lipca 2017 przez St@nley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.07.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Czyli kombinowanie z samym aspoiratorem i napowietrzeniem nie ma najmnieszego sensu, bo nie usunie takiej ilości żelaża? A czy ta woda bez usdatniania będzie zostawiała rudy nalot na armaturze? Będzie zapychała system nawadniania? Jak CI Qbek wytłumaczył napowietrzenie to część procesu. PRzy takim pH i stosunkowo nieduzęj ilości Fe to możesz zastosować filtry które mają napowietrzanie wewnątrz głowic sterującej. Odpada hydrofor. Ale i taki filtr kosztuje pewnie o tyle wiecej co kosztuje sam zbiornik hydroforowy, wiec pewnie skórka za wyprawke. Taka ilość będzie zostawiać ślady i to dosyć szybko. Chlapnij sobie taka wodą po białym talerzu z zaczekaj az wyschnie. Nalej sobie do butelki, wybełtaj i poczekaj. To samo bedzie w WC. Jesli taka woda tylko do celów technicznych, WC, i nie przeraża Cię ciągłe czyszczenie tego WC to sprobuj bez filtra. Zostaw tylko pod niego miejsce. Ja mam 3x wiecej żelaza, rozbierałem kiedyś spryskiwacze i nie są pozapychane. GOrzej z liniami kroplującymi. Przy czym woda u mnie na podlewanie idzie prosto ze studni bez napowietrzenia, wiec żelazo się wytrąca dopiero po opuszczeniu spryskiwacza. Stan linii kroplujacych chyba sie pogorszył, ale to tylko odczucie. Muszę to kiedyś sprawdzić porównać z nowym kroplownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.07.2017 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 A gdyby te kłaczki co jakiś czas usuwać podłączając zewnętrzny kran do spustu wody z hydroforu? Wodę zamierzam używać tylko do nawadniania i ewentualnie spłukiwania WC, więc czy jest sens inwestowania w takie zaawansowane filtry. Ta moja woda chyba nie ma jeszcze takich tragicznych parametrów? Spuszczac można. Ale szybko Ci sie znudzi. A woda wpadająca do hydrofru robi w nim zamieszanie i wszystko wybełta. PRzed spuszczeniem, musiałaby ta woda solidnie postać żeby kłaczki opadły na dno zbiornika. Kilka, kilkanascie godzin stawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 14.07.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Jak CI Qbek wytłumaczył napowietrzenie to część procesu. PRzy takim pH i stosunkowo nieduzęj ilości Fe to możesz zastosować filtry które mają napowietrzanie wewnątrz głowic sterującej. Odpada hydrofor. Ale i taki filtr kosztuje pewnie o tyle wiecej co kosztuje sam zbiornik hydroforowy, wiec pewnie skórka za wyprawke. Taka ilość będzie zostawiać ślady i to dosyć szybko. Chlapnij sobie taka wodą po białym talerzu z zaczekaj az wyschnie. Nalej sobie do butelki, wybełtaj i poczekaj. To samo bedzie w WC. Jesli taka woda tylko do celów technicznych, WC, i nie przeraża Cię ciągłe czyszczenie tego WC to sprobuj bez filtra. Zostaw tylko pod niego miejsce. Ja mam 3x wiecej żelaza, rozbierałem kiedyś spryskiwacze i nie są pozapychane. GOrzej z liniami kroplującymi. Przy czym woda u mnie na podlewanie idzie prosto ze studni bez napowietrzenia, wiec żelazo się wytrąca dopiero po opuszczeniu spryskiwacza. Stan linii kroplujacych chyba sie pogorszył, ale to tylko odczucie. Muszę to kiedyś sprawdzić porównać z nowym kroplownikiem. W takim razie dam sobie spokój z kombinowaniem i podłaczam hydrofor bez uzdatniania. Najwyżej WC przepnę na wodociąg jak ewidentnie zaczną się brudzić. Tak się jeszcze zastanawiam, jak by podłaczyć zasialnie hydroforu poziomego ocynkowanego ze studnią w sposób jak niżej. Włacznik ciśnieniowy byłby przy zbiorniku, no i tak jak wspomniłem woda ze zbiornika szła by tylko na WC, ewentualnie kran do węża w elewacji. Pompa Belardi 4H14. Czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omgasz 15.07.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Witam,szukam sprawdzonego zmiękczacza wody. Zużycie około 7-8 m3, twardość wody (sprawdzona w labolatorium) 300 mg/l CaCo3. Woda z wodociągu.Budżet około 2k - coś się uda znależć w tej kwocie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 17.07.2017 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Witam, szukam sprawdzonego zmiękczacza wody. Zużycie około 7-8 m3, twardość wody (sprawdzona w labolatorium) 300 mg/l CaCo3. Woda z wodociągu. Budżet około 2k - coś się uda znależć w tej kwocie ? Spokojnie znajdziesz w tej cenie kompakt. Jak dobrze poszukasz to nawet z głowicą LOGIX, która nie jest chińskim produktem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omgasz 17.07.2017 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 (edytowane) Spokojnie znajdziesz w tej cenie kompakt. Jak dobrze poszukasz to nawet z głowicą LOGIX, która nie jest chińskim produktem. Pozdrawiam Polecisz jakiś konkertny model (może być na priv) ? Nie wszyscy producenci podają rodzaj głowicy w specyfikacji. Edytowane 17 Lipca 2017 przez omgasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.07.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Nie wszyscy producenci podają rodzaj głowicy w specyfikacji. Jak nie podają typu głowicy to raczej nie mają się czym pochwalić... a to sugeruje najtańsze chińskie głowice. Przy takim zużyciu i twardości nie bierz urządzenia większego niż 20 litrów złoża. W tym budżecie raczej nie unikniesz "tanich" materiałów więc zwróć uwagę aby dobrze wypłukać złoże przed puszczeniem wody w instalację. Chyba, że około 2k to także 2,5k? - wtedy możesz już wybierać w lepszym sprzęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omgasz 17.07.2017 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Chyba, że około 2k to także 2,5k? - wtedy możesz już wybierać w lepszym sprzęcie. Czy coś takiego będzie ok ? http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-polprzemyslowy-work-20-logix-v-i5074399248.html Głowica logix i złoże purolite C100E Ewentualnie cos takiego jeszcze znalazłem: http://allegro.pl/zmiekczacz-do-wody-na-caly-dom-cristal-760-logix-i5204209513.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 17.07.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Czy coś takiego będzie ok ? http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-polprzemyslowy-work-20-logix-v-i5074399248.html Głowica logix i złoże purolite C100E Ewentualnie cos takiego jeszcze znalazłem: http://allegro.pl/zmiekczacz-do-wody-na-caly-dom-cristal-760-logix-i5204209513.html Zarówno 1 jak i 2 będą bardzo porządnymi zmiękczaczami. Co ważne głowica sterująca nie jest Chińska, cena również przystępna. Moim zdaniem w tych cenach coś lepszego będzie trudno znaleźć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.07.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Moim zdaniem w tych cenach coś lepszego będzie trudno znaleźć. Zgadzam się... słowem kluczem jest tu "w tych cenach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.07.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 A co sądzą Państwo o uzdatnianiu wody impulsem elektrycznym tj. tutaj?/ Jest duża szansa, że zaraz pojawi się paru właśnie zarejestrowanych jednopostowców, którzy się będą zaklinać żę używaja od 3 lat i są mega zadowolenia, a ja jestem ignorantem który nie używa a sie wypowiada. Fakt nie używam, ale coś tam ze szkół z chemii i fizyki pamiętam. Utarty schemat. Tak zazwyczaj się tu dzieje po takich pytaniach. Czy to przypadek że akurat trafili dzisiaj na forum, czy nie przypadek (i sa faktycznie zadowoleni) sam sobie odpowiedz Jastrząb - gdybyś tak samo przewidywał wyniki w Lotto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.07.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 (edytowane) A co sądzą Państwo o uzdatnianiu wody impulsem elektrycznym tj. tutaj? Moderowano Hehe, to myślimy że wiedzieliśmy od 2 dni żę się pojawi to pytanie od właśnie zarejestrowanego forumowicza. Bo ktoś 2 dni temu pytał o "nowatorską" metoda, gdzie antycypowałem, żę zaraz się pojawią 1-postowcy chwalący pod niebiosa ze używaja od 3 lat i jest hiper Edytowane 17 Lipca 2017 przez Tomaszs131 Link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 17.07.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Zgadzam się... słowem kluczem jest tu "w tych cenach" Co nie oznacza że są to złe systemy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 18.07.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 W takim razie dam sobie spokój z kombinowaniem i podłaczam hydrofor bez uzdatniania. Najwyżej WC przepnę na wodociąg jak ewidentnie zaczną się brudzić. Tak się jeszcze zastanawiam, jak by podłaczyć zasialnie hydroforu poziomego ocynkowanego ze studnią w sposób jak niżej. Włacznik ciśnieniowy byłby przy zbiorniku, no i tak jak wspomniłem woda ze zbiornika szła by tylko na WC, ewentualnie kran do węża w elewacji. Pompa Belardi 4H14. Czy to ma sens? [ATTACH=CONFIG]393121[/ATTACH] Podbijam moje powyższe pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 19.07.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Mam zmiękczacz viessmana, czajnik czysty ale na kabinie duży osad. Mysle o zamontowaniu filtrów 10". Pytanie czy takie filtry zamontować po zmiękczaczu czy przed? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.07.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 A co chcesz filtrować tymi filtrami? Jakie chcesz tam mieć wkłady?Jeśli oczekujesz, że np. filtr 10" z wkładem węglowym poprawi ci jakość wody w całym domu to się rozczarujesz. Możesz tam włożyć wkład sznurkowy czy piankowy (nawet najdokładniejszy - 1 um) i nadal może być osad (bo zazwyczaj powstaje on z tego co jest w wodzie rozpuszczone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 19.07.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Myslalem o 50 i 5 mikronow sznurkowym cel oczyszczenie by uniknac zaciekow. Nie ma sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.07.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Wkłady mechaniczne zatrzymują zanieczyszczenia mechaniczne (a nie rozpuszczone w wodzie). Jeśli masz podejrzenie (lub pewność) że to tego typu problem to jest szansa, ale na 99% zacieki pod prysznicem to inna kwestia. Poza tym 50 um to może służyć jako filtr ochronny przed zmiękczaczem. Samo złoże w zmiękczaczu powinno zatrzymywać cząstki do rozmiaru ok 20-30 um. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 19.07.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Witam ponownie Sporo roboty wiec czasu malo na filtrowanie Nie mniej to co do tej pory udalo sie uzyskac Dla przypomnienia w losowaniu taka woda: Mętność 26 (1.0) Barwa 4 (-) Zapach Akceptowalny Przewodność właściwa 781 (2500) Stężenie jonów wodoru 7,4 (6.5-9.5) Amonowy jon 0,24 (0,5) Azotyny 0,07 (0,5) Azotany 0,3 (50) Żelazo 1920 (200) Mangan 150 (50) Dodatkowo jakby tego bylo malo twardosc okreslona na ok 40 stopni w skali francuskiej Oferta nr 1. Odzelaziacz: Ecoperla Sanitower M Wydajność: 1,0 m3/h Ilość złoża: 75 l Wymiary :1640x340x340 mm Złoże Ironit, Defeman Głowica CLACK Wymagany przepływ podczas płukania: 2,6 m3/h Zmiekczacz: Wydajność:2,4 m3/h Ilość złoża: 24 litry Regeneracja objętościowa Wymiary: 964 x 391 x 467 mm Zużycie wody na płukanie: 117 litrów Zużycie soli na regenerację: 3,0 kg Złoże: Lewatit Żywotność złoża ~ 5-10 lat Oferta nr 2. OXYLINE PLUS 42 dane techniczne: Przepływ nominalny [m³/h] 1,4 Przepływ maksymalny [m³/h] 2,1 Ilość złoża [ litr ] 42,45 Przyłącze wejście/wyjście [cal] 1 Przyłącze – wypływ popłuczyn [cal] ½” Wydajność pompy wymagana [m3/h] 1,8 Ciśnienie robocze [bar] 2,5-8,5 Zmiekczacz: Supreme 20 Opcja nr 3 Odzelaziacz: O2xydizer 2-56 Zmiekczacz Ok 3600PLN Opcja nr 4. Odzelaziacz ZM-WORK 100-155 FA Ilość złoża (l) 113,2 Ciśnienie robocze min./maks. (bar) 1,7/8, Pobór mocy (W): 3 Średnia zdolność oksydacyjna (g Fe) 160 Przepływ nominalny (m³/h) 1,3 Przepływ maksymalny (m³/h) 2,0 Minimalna wydajność pompy potrzebna do dopłukania złoża (m3/h) 4,5 Spadek ciśnienia (bar) 0,2 0,3 0,3 0,3 0,3 Zużycie czystego KMnO4 na regenerację (g) 340 Wydajność pomiędzy regeneracjami dla wodyz Fe 3 mg/l oraz Mn 0,3 mg/l (m3) 42,0 Zmiekczacz: Głowica sterujaca Głowica objetosciowa BNT Ilosc złoza 25 Przepływ normalny 1.3 Przepływ max 1.8 Przyłacza 1 Zuzycie soli 2.5-3.8 kg Zuzycie wody do regeneracji 0.25 - 0.38 m3 Czas regeneracji 80-110 Wymiary 110x35x60 Spadek cisnienia podczas pracy 0.28 bar Cisnienie robocze 5.2 bar Temperatura wody ze zródła 4-30 Poziom usuwania ciał stałych 100m Dodatkowo w tej ofercie pojawia sie odwocona osmoza za piec stowek. No i tyle.. Ceny?? roznie ..od ok 6000 z montazem do ponad 7500 bez montazu Jakies sugestie.? Wszyscy producenci z tego samego miejsca wiec ew serwis podobna dostepnosc ma. Jest jeszcze opcja 5ta czyli zakupic samemu i zmontowac, podobno sterowanie i programowanie to nie jest az tak trudne. No ale dalej pozostaje dylemat co zakupic Acha no i jeszcze raz o te popluczyny..czy to jest tak ze absolutnie nie moge ich do oczyszczalni drenazowej zrzucic? czy oczyszczalnia nie bedzie dzialac? Czy moze tylko wolniej beda procesy zachodzic i bedzie sie wiecej zbieralo a nie rozkladalo? Po prostu nie pasuje mi teraz szukanie kolejnego rozwiazania niz to gdzie swiezo przygotowane podejscie do kanalizy mialoby byc nie wykorzystane a ja musialbym kombinowac z jakim innym rodzajem odprowadzenia tego zrzutu. No ale jak sie nie da to sie nie da..a moze sie jednak da ? Ok, jak doczytaliscie to podzielcie sie Wasza opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts