Adam626 19.07.2017 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Wkłady mechaniczne zatrzymują zanieczyszczenia mechaniczne (a nie rozpuszczone w wodzie). Jeśli masz podejrzenie (lub pewność) że to tego typu problem to jest szansa, ale na 99% zacieki pod prysznicem to inna kwestia. Poza tym 50 um to może służyć jako filtr ochronny przed zmiękczaczem. Samo złoże w zmiękczaczu powinno zatrzymywać cząstki do rozmiaru ok 20-30 um. dziękuję Qbek za podpowiedz. Czyli w sumie mój pomysł raczej pozbawiony sensu? pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.07.2017 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Acha no i jeszcze raz o te popluczyny..czy to jest tak ze absolutnie nie moge ich do oczyszczalni drenazowej zrzucic? czy oczyszczalnia nie bedzie dzialac? Czy moze tylko wolniej beda procesy zachodzic i bedzie sie wiecej zbieralo a nie rozkladalo? Po prostu nie pasuje mi teraz szukanie kolejnego rozwiazania niz to gdzie swiezo przygotowane podejscie do kanalizy mialoby byc nie wykorzystane a ja musialbym kombinowac z jakim innym rodzajem odprowadzenia tego zrzutu. No ale jak sie nie da to sie nie da..a moze sie jednak da ? Tam gdzie masz opcje z KMnO4 do regeneracji - nie możesz tego zrzucić do oczyszczalni. Tam gdzie masz regenerację solanką (zmiękczacze) - będzie to wpływać na działanie oczyszczalni ale jej nie zabije (raczej to co opisałeś czyli mniejsza wydajność) Tam gdzie masz płukanie wodą - możesz to wrzucać do oczyszczalni ale weź pod uwagę że jest to duży strumień w krótkim czasie. Osobiście obstawiałbym opcję nr 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.07.2017 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 (edytowane) Czyli w sumie mój pomysł raczej pozbawiony sensu? Nie zupełnie pozbawiony sensu, ale małe prawdopodobieństwo, że będzie skuteczny. Edytowane 20 Lipca 2017 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 20.07.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Myslalem o 50 i 5 mikronow sznurkowym cel oczyszczenie by uniknac zaciekow. Nie ma sensu? Moim zdaniem sensu to nie ma, Zacieki są wynikiem rozpuszczonych związków w wodzie. Wkłady mechaniczne usuwają zawiesiny (piaski, itp.). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 20.07.2017 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Witam ponownie Sporo roboty wiec czasu malo na filtrowanie Nie mniej to co do tej pory udalo sie uzyskac Dla przypomnienia w losowaniu taka woda: Mętność 26 (1.0) Barwa 4 (-) Zapach Akceptowalny Przewodność właściwa 781 (2500) Stężenie jonów wodoru 7,4 (6.5-9.5) Amonowy jon 0,24 (0,5) Azotyny 0,07 (0,5) Azotany 0,3 (50) Żelazo 1920 (200) Mangan 150 (50) Dodatkowo jakby tego bylo malo twardosc okreslona na ok 40 stopni w skali francuskiej Oferta nr 1. Odzelaziacz: Ecoperla Sanitower M Wydajność: 1,0 m3/h Ilość złoża: 75 l Wymiary :1640x340x340 mm Złoże Ironit, Defeman Głowica CLACK Wymagany przepływ podczas płukania: 2,6 m3/h Zmiekczacz: Wydajność:2,4 m3/h Ilość złoża: 24 litry Regeneracja objętościowa Wymiary: 964 x 391 x 467 mm Zużycie wody na płukanie: 117 litrów Zużycie soli na regenerację: 3,0 kg Złoże: Lewatit Żywotność złoża ~ 5-10 lat Oferta nr 2. OXYLINE PLUS 42 dane techniczne: Przepływ nominalny [m³/h] 1,4 Przepływ maksymalny [m³/h] 2,1 Ilość złoża [ litr ] 42,45 Przyłącze wejście/wyjście [cal] 1 Przyłącze – wypływ popłuczyn [cal] ½” Wydajność pompy wymagana [m3/h] 1,8 Ciśnienie robocze [bar] 2,5-8,5 Zmiekczacz: Supreme 20 Opcja nr 3 Odzelaziacz: O2xydizer 2-56 Zmiekczacz Ok 3600PLN Opcja nr 4. Odzelaziacz ZM-WORK 100-155 FA Ilość złoża (l) 113,2 Ciśnienie robocze min./maks. (bar) 1,7/8, Pobór mocy (W): 3 Średnia zdolność oksydacyjna (g Fe) 160 Przepływ nominalny (m³/h) 1,3 Przepływ maksymalny (m³/h) 2,0 Minimalna wydajność pompy potrzebna do dopłukania złoża (m3/h) 4,5 Spadek ciśnienia (bar) 0,2 0,3 0,3 0,3 0,3 Zużycie czystego KMnO4 na regenerację (g) 340 Wydajność pomiędzy regeneracjami dla wodyz Fe 3 mg/l oraz Mn 0,3 mg/l (m3) 42,0 Zmiekczacz: Głowica sterujaca Głowica objetosciowa BNT Ilosc złoza 25 Przepływ normalny 1.3 Przepływ max 1.8 Przyłacza 1 Zuzycie soli 2.5-3.8 kg Zuzycie wody do regeneracji 0.25 - 0.38 m3 Czas regeneracji 80-110 Wymiary 110x35x60 Spadek cisnienia podczas pracy 0.28 bar Cisnienie robocze 5.2 bar Temperatura wody ze zródła 4-30 Poziom usuwania ciał stałych 100m Dodatkowo w tej ofercie pojawia sie odwocona osmoza za piec stowek. No i tyle.. Ceny?? roznie ..od ok 6000 z montazem do ponad 7500 bez montazu Jakies sugestie.? Wszyscy producenci z tego samego miejsca wiec ew serwis podobna dostepnosc ma. Jest jeszcze opcja 5ta czyli zakupic samemu i zmontowac, podobno sterowanie i programowanie to nie jest az tak trudne. No ale dalej pozostaje dylemat co zakupic Acha no i jeszcze raz o te popluczyny..czy to jest tak ze absolutnie nie moge ich do oczyszczalni drenazowej zrzucic? czy oczyszczalnia nie bedzie dzialac? Czy moze tylko wolniej beda procesy zachodzic i bedzie sie wiecej zbieralo a nie rozkladalo? Po prostu nie pasuje mi teraz szukanie kolejnego rozwiazania niz to gdzie swiezo przygotowane podejscie do kanalizy mialoby byc nie wykorzystane a ja musialbym kombinowac z jakim innym rodzajem odprowadzenia tego zrzutu. No ale jak sie nie da to sie nie da..a moze sie jednak da ? Ok, jak doczytaliscie to podzielcie sie Wasza opinia. Oferta nr1 i nr 2 oraz 3 wydają się być ok. Przy czym moim zdaniem najlepsza będzie oferta nr 2. Ponieważ: W ofercie nr 1 nie piszesz na temat głowicy urządzenia, złoże porządne - ale jaki system regeneracji UP-FLOW czy DOWN FLOW ??? Oferta nr 2 OXYLINE PLUS jest zbudowany na głowicy Clack, jedna z najlepszych głowic na rynku, dodatkowo system sam się napowietrza. Zmiękczacz SUPREME jest wyprodukowany przez ERIE (jeden z liderów produkujących zmiękczacze do wody). Oferta 3 również bardzo dobra. Oxydizer działa w podobny sposób co OXYLINE PLUS przy czy ten drugi zawiera nowoczesne złoże katalityczne a OXYDIZER zawiera złoże BIRM. No i oczywiście OXYDIZER jest produktem firmy ERIE Oferta nr 4 jest również przyzwoita (mimo iż są to elementy Chiński). Osobiście powiem Ci tylko, że sprzedałem bardzo dużo systemów na głowicy BNT i uwierz mi nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów. Stosunek jakości do ceny bardzo wysoki (oczywiście zaraz będzie pełno komentarzy że BNT to najgorsze co może być). Ja sprzedałem ich naprawdę duże ilości i uważam że jest godny polecenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 20.07.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 (edytowane) Witam, Opiszę w skrócie moją sytuację. Mam studnię głębinową wierconą na głebokość 50m. Pompa głębinowa ZDS 4'' SUBMERGED PUMP SINGLE PHASE MOTOR Model: QPGo.P.3 - 19.30. Mam już wprowadzoną wodę ze studni do domu rurą niebieską PE32. Studnia była wiercona rok temu i woda była pompowana przez całą budowę, na potrzeby zaprawy, tynków, wylewek i innych rzeczy. Przed pobraniem próbek pompowałem jeszcze 10 min. Oddałem wodę do analizy do sanepidu. Wszystkie wyniki w normie oprócz: - Żelazo 340 - Mangan: 168 - Mętność także przekroczona, ale to może wynikać z przekroczenia normy żelaza i manganu. Pani z sanepidu powiedziała, że to przekroczenie żelaza i manganu może się zmniejszyć z czasem bo pompa nie byłą często używana i dopiero po pół roku od zamieszkania i regularnego używania wody będzie można stwierdzić dokładnie jak jest z tym żelazem i manganem. Bakteriologicznie wyniki są ok. Znajomy ma obok studnie i pije wodę bezpośrednio. Mam nakaz od firmy montującej pompę ciepła, aby zastosować uzdatniacz/zmiękczacz wody bo inaczej nie dadzą mi gwarancji na pompę i instalację. Co mogę w moim przypadku zastosować? Udało mi się trochę poczytać tego wątku, ale strasznie dużo tego jest i najlepiej chyba będzie na konkretnym przypadku mi doradzić Ogólnie woda jest dobra jakościowo, ale jednak to żelazo i mangan mogą namieszać. Jeśli chodzi o zużycie wody to na razie jesteśmy tylko z żoną i w planach jest dziecko:) Zużycie wody teraz w mieszkaniu wynosi nam 3m3/m-c. W domu trzeba założyć pewnie więcej, liczę 4-5 m3 zużycia wody. Mam również przydomową oczyszczalnię SOTRALENTZ Actibloc 4 LTi. Będę musiał założyć jeszcze zbiornik hyroforowy, ale to chyba po uzdatniaczach i filtrach się montuje. Proszę o pomoc w doborze urządzeń: uzdatniacz, filtry, hydrofor (ok 150 l), oraz jak ten zestaw zamontować, w jakiej kolejności od wyjścia z pompy głębinowej. Edytowane 20 Lipca 2017 przez drza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.07.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 a osmoza za piec stowek. No i tyle.. Ceny?? roznie ..od ok 6000 z montazem do ponad 7500 bez montazu Jakies sugestie.? Wszyscy producenci z tego samego miejsca wiec ew serwis podobna dostepnosc ma. Jest jeszcze opcja 5ta czyli zakupic samemu i zmontowac, podobno sterowanie i programowanie to nie jest az tak trudne. No ale dalej pozostaje dylemat co zakupic Acha no i jeszcze raz o te popluczyny..czy to jest tak ze absolutnie nie moge ich do oczyszczalni drenazowej zrzucic? czy oczyszczalnia nie bedzie dzialac? Czy moze tylko wolniej beda procesy zachodzic i bedzie sie wiecej zbieralo a nie rozkladalo? Po prostu nie pasuje mi teraz szukanie kolejnego rozwiazania niz to gdzie swiezo przygotowane podejscie do kanalizy mialoby byc nie wykorzystane a ja musialbym kombinowac z jakim innym rodzajem odprowadzenia tego zrzutu. No ale jak sie nie da to sie nie da..a moze sie jednak da ? Ok, jak doczytaliscie to podzielcie sie Wasza opinia. Jak Ci QBek napisał, wersji regenerowanej nadmanganianem potasu nie możesz użyc przy oczyszczalni. Zdezynfekuje Ci oczyszczalnie, zabije bakterie na śmierć. Do takiej ilości żelaza i Ph to dowolny odżelaziacz o średnicy 10-13". Lepiej napowietrzyć w hydroforze wode. Jak nie masz miejsca to wersja z napowietrzeniem we filtrze. Ale wtedy bym szukał 13" ze zwgledu na dosyć krótki czas kontatku wody i powietrza - wody w filtrze jest trochę mniej niż w typowym hydroforze, wiec siła rzeczy krócej się z tym powietrzem styka. Na danym złożu woda przefiltruje się tak samo, bez wzgledu czy będzie miał na filtrze firmową naklejkę za pare stów, czy nasypiesz to złoże sam, czy nasypie je lokalna firma. Ja swój filtr ze złożem birm, głowica clack złożyłem sam. Działał 5 lat i po podłączeniu do wodociągu służy nadal komuś innemu. Zaraz na mnie naskoczy Louis, że nasypanie certyfikowanego złoża do certyfikowanej butli i zakrecenie tego certyfikowany głowicą wymaga osobnego certyfikatu bezpieczeństwa. Będzie też pewnie porównywał tą15min czynność zasypania złoża do butli do budowy samochodu w garażu z części zamiennych. On jest sprzedawcą takich produktów z ładną naklejką na całości więc zrozumiałe. Jak Ci na tym nie zależy ........Twój wybór. Robiąc samemu nie zrobisz pewnie duuużo taniej niż kupując od lokalnej firmy. Oni mają rabaty w hurtowaniach na złoża/głowice. Ty zapłacisz cenę detaliczną. Złoża często sprzedawne w sporych workach, może sie okazać żę potrzebujesz 1.5 worka. Kupujac na litry bedzie jeszcze drożej. Wiec kicha. Musiałbyś sprawdzić i skalkulować. Nie potrafie Ci powiedzic ile się da tak oszczędzić. Jak pisałem trudne to nie jest. Złożenie zmiękczacza jest trudniejsze, bo dochodzi zbiornik na solanke, ale pewnie też da się. Zrzut ścieków możesz zrobić do studni chłonnej. Ale to wymaga osobnej rury kanalizacyjnej. Żadnym wężem czy czymś takim się nie da, bo ograniczy przepływ wody podczas płukania. Wąż którym sa odprowadzane popłuczyny musi być dosyć krótki nie powinien biec do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.07.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 W Przed pobraniem próbek pompowałem jeszcze 10 min. Oddałem wodę do analizy do sanepidu. Wszystkie wyniki w normie oprócz: - Żelazo 340 - Mangan: 168 - Mętność także przekroczona, ale to może wynikać z przekroczenia normy żelaza i manganu. Ja bym na Twoim miejscu włączył pompe na kilka godzin i wtedy pobrał próbke do badania. Żelazo ma to do siebie, że przy kontakcie z powietrzem się utlenia, wytrąca z wody i opada na dno studni. Jeśli pompa wisi solidnie ponad dnem to prze 10min pompowania nie wymieniłeś całej wody długo stojącej w studni i nie pobrałeś wody bezpośrednio z warstwy wodonośnej. Wyniki badań mogo pokazywać dramtycznie mniej żelaza niż go faktycznie masz To jest bardzo mało żelaza. Jak chcesz jednocześnie zmiękczyć wodę to jakiś filtr wielofukncyjny, usnie Fe,Mn i wodę zmiękczy. Jak tylko usunąć żelazo to jakiś nieduży odżelaziacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 20.07.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Ja bym na Twoim miejscu włączył pompe na kilka godzin i wtedy pobrał próbke do badania. Żelazo ma to do siebie, że przy kontakcie z powietrzem się utlenia, wytrąca z wody i opada na dno studni. Jeśli pompa wisi solidnie ponad dnem to prze 10min pompowania nie wymieniłeś całej wody długo stojącej w studni i nie pobrałeś wody bezpośrednio z warstwy wodonośnej. Wyniki badań mogo pokazywać dramtycznie mniej żelaza niż go faktycznie masz To jest bardzo mało żelaza. Jak chcesz jednocześnie zmiękczyć wodę to jakiś filtr wielofukncyjny, usnie Fe,Mn i wodę zmiękczy. Jak tylko usunąć żelazo to jakiś nieduży odżelaziacz. No to mnie trochę zmartwiłeś:/ Czekałem tydzień czasu na wyniki badań i teraz znowu bym musiał oddać próbkę do analizy. Znowu tydzień w plecy i koszty. Zobaczę jeszcze. Myślę, aby zastosować jakiś filtr wielofunkcyjny. Możecie mi coś polecić? Przeglądałem różne oferty w necie i z takich urządzeń znalazłem: Cosmowater Plus i Viessmann Aquamix-N, ale to są drogie urządzenia i szukam tańszych opcji, szczególne, że woda jest całkiem dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 20.07.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 (edytowane) Jak Ci QBek napisał, wersji regenerowanej nadmanganianem potasu nie możesz użyc przy oczyszczalni. Zdezynfekuje Ci oczyszczalnie, zabije bakterie na śmierć. Do takiej ilości żelaza i Ph to dowolny odżelaziacz o średnicy 10-13". Lepiej napowietrzyć w hydroforze wode. Jak nie masz miejsca to wersja z napowietrzeniem we filtrze. Ale wtedy bym szukał 13" ze zwgledu na dosyć krótki czas kontatku wody i powietrza - wody w filtrze jest trochę mniej niż w typowym hydroforze, wiec siła rzeczy krócej się z tym powietrzem styka. Chciałem tylko dopisać, iż systemy samo napowietrzające (a przynajmniej wyżej wspomniany OXYLNE PLUS), pozwala na wymianę powietrza (spust powietrza, zasysanie nowego powietrza) pomiędzy regeneracjami - powietrze będzie wymieniane np. w połowie trwania cyklu eksploatacji (pracy urządzenia), w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na tlen (np. utlenienie żelaza, woda z dużą zawartością siarkowodoru w wodzie). Dodatkowo systemy są już dostępne ze złożem ciężkim typu Defeman lub tlenek manganu. Dodatkowo takie systemy przepłukiwane są zwykłą woda i są bezpieczne dla przydomowych oczyszczalni lub szamb. Pozdrawiam konkurencję Edytowane 20 Lipca 2017 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 20.07.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Dzien dobryMam pytanie do znawców. Domek zasilany z wodociągu miejskiego. Rozbieralem ostatnio pewien stalowy odcinek zimnej i cieplej wody. Ciepła woda robiona przy pomocy kociołka gazowego. Na kolankach i trójnikach przekrój bardzo zawężony, gdzie niegdzie przekrój dwóch zapałek. Ciśnienie na ciepłej wodzie w punktach czerpalnych po dłùższej chwili mocno spada, więc podejrzewam, że te osady są tego przyczyną. Pytanie czy instalując stacje zmiekczania na wejściu zimnej wody te osady z czasem moga się wypłukać? Wymiana całej instalacji średnio wchodzi w grę, bo leci podtynkowo. Instalacja mieszana stal i pex.Znalazłem jakąs stację zmiekczania za 1000 zł ze sterowaniem lub zestaw filtrów ze złożem jonowymiennym za 400 zł. W co iść specjaliści???????Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 20.07.2017 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Dzien dobry Mam pytanie do znawców. Domek zasilany z wodociągu miejskiego. Rozbieralem ostatnio pewien stalowy odcinek zimnej i cieplej wody. Ciepła woda robiona przy pomocy kociołka gazowego. Na kolankach i trójnikach przekrój bardzo zawężony, gdzie niegdzie przekrój dwóch zapałek. Ciśnienie na ciepłej wodzie w punktach czerpalnych po dłùższej chwili mocno spada, więc podejrzewam, że te osady są tego przyczyną. Pytanie czy instalując stacje zmiekczania na wejściu zimnej wody te osady z czasem moga się wypłukać? Wymiana całej instalacji średnio wchodzi w grę, bo leci podtynkowo. Instalacja mieszana stal i pex. Znalazłem jakąs stację zmiekczania za 1000 zł ze sterowaniem lub zestaw filtrów ze złożem jonowymiennym za 400 zł. W co iść specjaliści??????? Dzięki za podpowiedzi. Instalując zmiękczacz na wejściu, na wodzie zimnej, spowodujesz że twardość zniknie. Jeśli te osady są spowodowane związkami wapnia i magnezu to ja skłaniał bym się ku zmiękczaczowi. Jednorazowy koszt nieznacznie większy, a koszty eksploatacji znacząco niższe. Bardzo serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.07.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 (edytowane) Dzien dobry Mam pytanie do znawców. Domek zasilany z wodociągu miejskiego. Rozbieralem ostatnio pewien stalowy odcinek zimnej i cieplej wody. Ciepła woda robiona przy pomocy kociołka gazowego. Na kolankach i trójnikach przekrój bardzo zawężony, gdzie niegdzie przekrój dwóch zapałek. Ciśnienie na ciepłej wodzie w punktach czerpalnych po dłùższej chwili mocno spada, więc podejrzewam, że te osady są tego przyczyną. Pytanie czy instalując stacje zmiekczania na wejściu zimnej wody te osady z czasem moga się wypłukać? Wymiana całej instalacji średnio wchodzi w grę, bo leci podtynkowo. Instalacja mieszana stal i pex. Znalazłem jakąs stację zmiekczania za 1000 zł ze sterowaniem lub zestaw filtrów ze złożem jonowymiennym za 400 zł. W co iść specjaliści??????? Dzięki za podpowiedzi. Stacja zmiękczania za 1000 pachnie jakąś straszna tanizna. To jest podejrzanie tanio. Filtry narurowe sobie wogóle daruj, bo tam jest zbyt mało zloża żeby woda się skoutecznie zmiękczyła po za po zmiękczeniu paruset litrów wkład się wyczerpie. Podlicz sobie koszty. Typowa stacja zregeneruje się sama przy pomocy solanki i powinna podziałać parę lat bez wymiany drogiego złoża. Jak zmiękczysz wodę do zera to nie odłoży Ci się wiecej kamienia w rurach. Coś się może i wypłucze z tych osadów, ale nie na jutro. Raczej bym się spodziewał horyzontu czasowego na wyplukiwanie podobnego do tego ile się odkładało. Edytowane 20 Lipca 2017 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.07.2017 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Chciałem tylko dopisać, iż systemy samo napowietrzające (a przynajmniej wyżej wspomniany OXYLNE PLUS), pozwala na wymianę powietrza (spust powietrza, zasysanie nowego powietrza) pomiędzy regeneracjami - powietrze będzie wymieniane np. w połowie trwania cyklu eksploatacji (pracy urządzenia), w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na tlen (np. utlenienie żelaza, woda z dużą zawartością siarkowodoru w wodzie). Dodatkowo systemy są już dostępne ze złożem ciężkim typu Defeman lub tlenek manganu. Dodatkowo takie systemy przepłukiwane są zwykłą woda i są bezpieczne dla przydomowych oczyszczalni lub szamb. Pozdrawiam konkurencję Louis. Znowu wprowadzasz nieswiadomych czytelników błąd. Każdy system ze złożem Birm,defeman, piasek, tlenek manganu itd, itp jest przeplikiwany tylko woda i jest bezpieczny dla przydomowych oczyszczalni. NIE musi to być linia oxyline za 1000*-1500PLN droższa od takiego samego filtra bez naklejki firmowej. W 300L hydroforze masz powieddzmy 200L wody. Woda styka się z powietrzem przez wiele godzin. Poziom tlenu w tej wodzie będzie większy, długi czas kontaktu zwiękzdy utlenienie żelaza w zbiorniki, złoże ma mniej roboty. W mniejszym zbiorniku filtra, gdzie połowe objętości zajmuje złoże a nie woda woda się wymienia szybciej, . czas kontaktu będzie krótszy. Chyba nie twierdzisz że lepiej jest gdy woda ma kontakt z powietrzem krócej niż dłużej. Tyle. Proste? I powtarzam Ci po raz setny. Nie zajmuję się sprzedażą filtrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 20.07.2017 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Stacja zmiękczania za 1000 pachnie jakąś straszna tanizna. To jest podejrzanie tanio. Filtry narurowe sobie wogóle daruj, bo tam jest zbyt mało zloża żeby woda się skoutecznie zmiękczyła po za po zmiękczeniu paruset litrów wkład się wyczerpie. Podlicz sobie koszty. Typowa stacja zregeneruje się sama przy pomocy solanki i powinna podziałać parę lat bez wymiany drogiego złoża. Jak zmiękczysz wodę do zera to nie odłoży Ci się wiecej kamienia w rurach. Coś się może i wypłucze z tych osadów, ale nie na jutro. Raczej bym się spodziewał horyzontu czasowego na wyplukiwanie podobnego do tego ile się odkładało. Jakich producentów polecacie i czy 1500-2000 zl wystarczy na stację?? Moje pytanie odnosnie osadów zainspirował pewien przedstawiciel handlowy, który twierdzil, że po zainstalowaniu stacji w jakims starym obiekcie, stalowe rury zaczęly ciec na łaczeniach, bo wyplukany został kamień z rdzą, który to uszczelniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 20.07.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Jeśli chodzi o stacje uzdatniania uniwersalne to znalazłem jeszcze polecane na forum: - Aqua Multi 25 ZMIĘKCZACZ ODŻELAZIACZ ODMANGANIACZ - 2200 zł- ODŻELAZIACZ ZMIĘKCZACZ ODMANGANIACZ ECOMIX A 25l - 3100 złSzczególnie Aqua Multi wygląda dobrze cenowo. Nie znam się na tych stacjach i ciężko mi będzie coś wybrać. Z tych co wymieniłem najdroższy jest Cosmowater Plus, potem Viessmann Aquamix-N, następnie Ecomix A 25 i najtańszy Aqua Multi 25. Mam pytanie: czy warto dopłacać do tych droższych, czy na moje potrzeby wystarczy ten Aqua Multi? Może jakieś inne propozycje? Może taniej wyjdzie jakiś zestaw kilku częściowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 20.07.2017 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Louis. Znowu wprowadzasz nieswiadomych czytelników błąd. Każdy system ze złożem Birm,defeman, piasek, tlenek manganu itd, itp jest przeplikiwany tylko woda i jest bezpieczny dla przydomowych oczyszczalni. NIE musi to być linia oxyline za 1000*-1500PLN droższa od takiego samego filtra bez naklejki firmowej. W 300L hydroforze masz powieddzmy 200L wody. Woda styka się z powietrzem przez wiele godzin. Poziom tlenu w tej wodzie będzie większy, długi czas kontaktu zwiękzdy utlenienie żelaza w zbiorniki, złoże ma mniej roboty. W mniejszym zbiorniku filtra, gdzie połowe objętości zajmuje złoże a nie woda woda się wymienia szybciej, . czas kontaktu będzie krótszy. Chyba nie twierdzisz że lepiej jest gdy woda ma kontakt z powietrzem krócej niż dłużej. Tyle. Proste? I powtarzam Ci po raz setny. Nie zajmuję się sprzedażą filtrów. Po raz kolejny odpisuję, że Ci nie wierzę i mam do tego prawo. Pozdrawiam konkurencję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.07.2017 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Jakich producentów polecacie i czy 1500-2000 zl wystarczy na stację?? Moje pytanie odnosnie osadów zainspirował pewien przedstawiciel handlowy, który twierdzil, że po zainstalowaniu stacji w jakims starym obiekcie, stalowe rury zaczęly ciec na łaczeniach, bo wyplukany został kamień z rdzą, który to uszczelniał. NIe umiem Ci doradzić konkretnego producenta/produktu. Zeby rozsadnie ktos Ci dobrał stacje poinienes znać twardość wody i orientacyjne zuzycie wody. Taki filtr musi mieć stac koło wyjscia do kanalizacji i bedzie do niej co jakiś czas zrzucał stężony roztwór zykłej soli. Może to mieć wpływ na prace przydomowych oczyszzalni. Kup sobie demineralizowan na stacji benzynowej i wrzuc kawalek takiego osadu z rury do takiej wody. Zobaczysz czy się szybko rozpuści NIe potrafie Ci powiedziec czy sie taki kamien wypłucze po miesiacy roku czy pięciu latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 20.07.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 (edytowane) Jeśli chodzi o stacje uzdatniania uniwersalne to znalazłem jeszcze polecane na forum: - Aqua Multi 25 ZMIĘKCZACZ ODŻELAZIACZ ODMANGANIACZ - 2200 zł - ODŻELAZIACZ ZMIĘKCZACZ ODMANGANIACZ ECOMIX A 25l - 3100 zł Szczególnie Aqua Multi wygląda dobrze cenowo. Nie znam się na tych stacjach i ciężko mi będzie coś wybrać. Z tych co wymieniłem najdroższy jest Cosmowater Plus, potem Viessmann Aquamix-N, następnie Ecomix A 25 i najtańszy Aqua Multi 25. Mam pytanie: czy warto dopłacać do tych droższych, czy na moje potrzeby wystarczy ten Aqua Multi? Może jakieś inne propozycje? Może taniej wyjdzie jakiś zestaw kilku częściowy? Aqua Multi ma głowicę RX63 (zdaje się), jest to głowicą Chińskiego producenta. Moim zdaniem jak na produkt chiński bardzo przyzwoita. Ecomix A oznacza nazwę złoże, spełnia on te same funkcje co złoże Aqua Multi. Jeśli dysponujesz odpowiednią gotówką, na twoim miejscu wybrał bym produkt Viessmann Aquamix-N. Pozdrawiam Zawsze możesz również zrobić tak jak proponuje profesor Jastrząb, kupić wszystko osobno i sobie samemu złożyć. [moderowano] Pozdrawiam Edytowane 20 Lipca 2017 przez Tomaszs131 Nie na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.07.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Po raz kolejny odpisuję, że Ci nie wierzę i mam do tego prawo. Pozdrawiam konkurencjęMnie Twoje sugestie, ewidentnie nieprawdziwe dla każdego czytającego forum inteligentnego człowieka, krzywdy nie robią Jak CI to samoocenę poprawi to masz moją zgodę tak się do mnie zwracać!! Obawiam się żę bardziej szkodzą Twojemu handlowemu wizerunkowi na forum i Twojej próbie sprzedaży produktów bez uczciwego informowania o wszelkich aspektach. No ale ja jestem starej daty i uważam że dalej się zajedzie na uczciwości i rzetelności niż kombinowaniu. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts