Louis_muniek 20.07.2017 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 (edytowane) Mnie Twoje sugestie, ewidentnie nieprawdziwe dla każdego czytającego forum inteligentnego człowieka, krzywdy nie robią Jak CI to samoocenę poprawi to masz moją zgodę tak się do mnie zwracać!! Obawiam się żę bardziej szkodzą Twojemu handlowemu wizerunkowi na forum i Twojej próbie sprzedaży produktów bez uczciwego informowania o wszelkich aspektach. No ale ja jestem starej daty i uważam że dalej się zajedzie na uczciwości i rzetelności niż kombinowaniu. pozdrawiam, To że akurat starej daty jesteś to widać po proponowanych przez Ciebie rozwiązaniach. Doceniam twoją troskę, ale obejdzie się. Współczuje i pozdrawiam konkurencję Edytowane 20 Lipca 2017 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.07.2017 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Zawsze możesz również zrobić tak jak proponuje profesor Jastrząb, kupić wszystko osobno i sobie samemu złożyć. PozdrawiamI dostaniesz taka sama funkcjonalność na takich samych komponentach za połowe ceny. Z zastrzeżeniem że poprawne złożenie zmiękczacza jest trudniejsze od złożenia odżelaziacza. Dodatkowo trzeba mieć trochę wiedzy żeby pojemność jonowymienna danego złoża, twardość swojej wody przetłumaczyć na ustawienia głowicy w kwestii regeneracji. Ale są ludzie na forum którzy to zrobili a fakultetów w temacie nie posiadaja i mają się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 20.07.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 NIe umiem Ci doradzić konkretnego producenta/produktu. Zeby rozsadnie ktos Ci dobrał stacje poinienes znać twardość wody i orientacyjne zuzycie wody. Taki filtr musi mieć stac koło wyjscia do kanalizacji i bedzie do niej co jakiś czas zrzucał stężony roztwór zykłej soli. Może to mieć wpływ na prace przydomowych oczyszzalni. Kup sobie demineralizowan na stacji benzynowej i wrzuc kawalek takiego osadu z rury do takiej wody. Zobaczysz czy się szybko rozpuści NIe potrafie Ci powiedziec czy sie taki kamien wypłucze po miesiacy roku czy pięciu latach. Zużycie to 100-200l na dobę. Co do twardości, nie jest tragicznie, myśle, że standardowa, cokolwiek to znaczy.Mam porownianie z Lublinem, gdzie osadow wapiennych w wodzie jest dużo wiecej. Kanalizacja miejska, wiec problemu nie ma. Pomysł z woda zdemoralizowaną dobry. Może podpowiedz dotyczaca producenta?? Dzieki za szybkie odpowiedzi, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 20.07.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Zużycie to 100-200l na dobę. Co do twardości, nie jest tragicznie, myśle, że standardowa, cokolwiek to znaczy.Mam porownianie z Lublinem, gdzie osadow wapiennych w wodzie jest dużo wiecej. Kanalizacja miejska, wiec problemu nie ma. Pomysł z woda zdemoralizowaną dobry. Może podpowiedz dotyczaca producenta?? Dzieki za szybkie odpowiedzi, pozdrawiam Przyjmując takie zużycie i twardość np. 20OdH i twoim poborze wody. (przy czym 20Odh to woda jest już dość twarda). To poszukaj urządzenia (najlepiej kompatu) z butlą 15 - 20 litrów. Tak system z butlą 15 litrów przy tym zużyciu i twardości będzie wchodził co około 2 m3 w cykl regeneracyjny. 20 będzie pracować na cyklu jeszcze dłużej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.07.2017 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Zużycie to 100-200l na dobę. Co do twardości, nie jest tragicznie, myśle, że standardowa, cokolwiek to znaczy.Mam porownianie z Lublinem, gdzie osadow wapiennych w wodzie jest dużo wiecej. Kanalizacja miejska, wiec problemu nie ma. Pomysł z woda zdemoralizowaną dobry. Może podpowiedz dotyczaca producenta?? Dzieki za szybkie odpowiedzi, pozdrawiam Za szybki jesteś. Woda jest ze studni czy z wodociągu? Jak z wodociągu to zakład wodociągowy musi publikować dane o swojej wodzie. Tam bedzie miał dokładną twardość podaną. Jak ze studni to zdecydowanie sugeruje zrobić badania wody. W wodzie mogą być związki (np mangan) których możesz nie dostrzegać a które dosyć szybko Ci typowy zmiękczacz zamordują. Zanomość zmierzonej twardości ma głęboki sens zeby dobrze ustawić regenracje filtra. Nie za szybko (zeby niepotrebnie nie zuzywać soli) lub nie za rzadko ze kamień czasami nie przełaził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 20.07.2017 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Za szybki jesteś. Woda jest ze studni czy z wodociągu? Jak z wodociągu to zakład wodociągowy musi publikować dane o swojej wodzie. Tam bedzie miał dokładną twardość podaną. Jak ze studni to zdecydowanie sugeruje zrobić badania wody. W wodzie mogą być związki (np mangan) których możesz nie dostrzegać a które dosyć szybko Ci typowy zmiękczacz zamordują. Zanomość zmierzonej twardości ma głęboki sens zeby dobrze ustawić regenracje filtra. Nie za szybko (zeby niepotrebnie nie zuzywać soli) lub nie za rzadko ze kamień czasami nie przełaził. Z wodociagu miejskiego, jutro bede atakowal PWIK i dowiem sie, jesli mi powiedzą, jaka jest twardość. Dziekuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 20.07.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Aqua Multi ma głowicę RX63 (zdaje się), jest to głowicą Chińskiego producenta. Moim zdaniem jak na produkt chiński bardzo przyzwoita. Ecomix A oznacza nazwę złoże, spełnia on te same funkcje co złoże Aqua Multi. Jeśli dysponujesz odpowiednią gotówką, na twoim miejscu wybrał bym produkt Viessmann Aquamix-N. Pozdrawiam Zawsze możesz również zrobić tak jak proponuje profesor Jastrząb, kupić wszystko osobno i sobie samemu złożyć. [moderowano] Pozdrawiam Dziękuję Louis_muniek i Jastrząb za uwagi i porady. Jutro odbieram wyniki z sanepidu i będę wiedział dokładnie jaka jest twardość wody i wtedy jeszcze napiszę w temacie. Jutro też będę widział się ze znajomym hydraulikiem i zobaczę jaka jest jego wiedza w tej dziedzinie. Jak będzie słabo to zdecyduję się na urządzenie kompaktowe, a jak da radę to wszystko zrobimy osobno. Co do Viessmann Aquamix-N to z tego co czytałem wcześniej na forum, to Viessmann tylko firmuje to urządzenie swoją marką, a podzespoły są innej firmy. Mimo wszystko na pewno jest to urządzenie lepsze od chińskich. Zastanawiam się czy nie ma jakiegoś tańszego odpowiednika, gdzie podzespoły urządzenia są podobnej klasy do Viessmana, ale firma nie jest aż tak medialna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.07.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Oddałem wodę do analizy do sanepidu. Wszystkie wyniki w normie oprócz: - Żelazo 340 - Mangan: 168 - Mętność także przekroczona, ale to może wynikać z przekroczenia normy żelaza i manganu. Jak masz pozostałe wyniki to je podaj - "norma" może być na tyle szeroka, że do poszczególnych celów woda może wymagać poprawy. Mam nakaz od firmy montującej pompę ciepła, aby zastosować uzdatniacz/zmiękczacz wody bo inaczej nie dadzą mi gwarancji na pompę i instalację. Czy określili jakie parametry ma mieć woda? Czy powiedzieli tak widząc Twoje konkretne wyniki czy tak ogólnie...? Co mogę w moim przypadku zastosować? Wybór jest szeroki... musisz najpierw określić co chcesz uzyskać, jakie parametry poprawić... ...najlepiej chyba będzie na konkretnym przypadku mi doradzić Zdecydowanie tak jest Ogólnie woda jest dobra jakościowo, ale jednak to żelazo i mangan mogą namieszać. Takie ilości jakie podałeś raczej dużo nie namieszają. To są niewielkie przekroczenia i jeśli tylko taki problem byś miał to nie wiem czy warto inwestować w odżelaziacz... Jeśli chodzi o zużycie wody to na razie jesteśmy tylko z żoną i w planach jest dziecko:) Zużycie wody teraz w mieszkaniu wynosi nam 3m3/m-c. W domu trzeba założyć pewnie więcej, liczę 4-5 m3 zużycia wody. To bardzo niewielkie zużycie, ale nie wpływa za bardzo na wielkość odżelaziacza (jeśli się na niego zdecydujesz). Za to jest to dość istotne przy doborze zmiękczacza i/lub filtra wielofunkcyjnego. Mam również przydomową oczyszczalnię SOTRALENTZ Actibloc 4 LTi. W takim razie zwróć uwagę na zużycie soli (jeśli wybierzesz zmiękczacz lub filtr wielofunkcyjny) bo jest to istotne dla pracy oczyszczalni. Przy odżelaziaczu istotny jest chwilowy zrzut wody - jest to kilkaset litrów w ciągu kilkunastu minut. Będę musiał założyć jeszcze zbiornik hyroforowy, ale to chyba po uzdatniaczach i filtrach się montuje. Montuje się w tym samym czasie, ale dobiera się jak już wiadomo jakie będą filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.07.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Czekałem tydzień czasu na wyniki badań i teraz znowu bym musiał oddać próbkę do analizy. Znowu tydzień w plecy i koszty. Nie wiem skąd jesteś, ale może warto rozejrzeć się za innym laboratorium? Samo badanie żelaza i manganu to koszt znikomy, a czas badania to kilkanaście minut. Możesz też zainwestować w tester akwarystyczny i samemu określić poziom Fe i Mn - oczywiście dokładność pomiaru będzie zupełnie inna, ale jako wskaźnik wystarczy. Poza tym przyda się na później do kontrolowania pracy ewentualnego odżelaziacza. Myślę, aby zastosować jakiś filtr wielofunkcyjny. Możecie mi coś polecić? Przeglądałem różne oferty w necie i z takich urządzeń znalazłem: Cosmowater Plus i Viessmann Aquamix-N, ale to są drogie urządzenia i szukam tańszych opcji, szczególne, że woda jest całkiem dobra. Nie znając twardości można tylko losować co wybrać... i niestety filtr do "całkiem dobrej" wody składa się z takich samych elementów (więc i kosztuje tyle samo) co filtr do kiepskiej wody - różnica może być tylko w rozmiarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.07.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 (edytowane) Dzien dobry Mam pytanie do znawców. Domek zasilany z wodociągu miejskiego. Rozbieralem ostatnio pewien stalowy odcinek zimnej i cieplej wody. Ciepła woda robiona przy pomocy kociołka gazowego. Na kolankach i trójnikach przekrój bardzo zawężony, gdzie niegdzie przekrój dwóch zapałek. Ciśnienie na ciepłej wodzie w punktach czerpalnych po dłùższej chwili mocno spada, więc podejrzewam, że te osady są tego przyczyną. Pytanie czy instalując stacje zmiekczania na wejściu zimnej wody te osady z czasem moga się wypłukać? Wymiana całej instalacji średnio wchodzi w grę, bo leci podtynkowo. Instalacja mieszana stal i pex. Znalazłem jakąs stację zmiekczania za 1000 zł ze sterowaniem lub zestaw filtrów ze złożem jonowymiennym za 400 zł. W co iść specjaliści??????? Dzięki za podpowiedzi. Zacząć od sprawdzenie strony internetowej wodociągów w poszukiwaniu informacji o twardości wody (jak nie ma to dzwonić i ŻĄDAĆ podania - mają obowiązek udostępnić takie informacje). Po drugie rozpuszczenie starych osadów to kwestia bardzo wątpliwa... można próbować rozpuszczać je chemicznie, ale to jeszcze bardziej ryzykowne rozwiązanie. Po trzecie nie nastawiać się na usunięcie problemu twardej wody w cenie 400 PLN - to fikcja. Nawet ten zestaw za 1000 PLN jest podejrzanie tani i raczej bym go omijał. Jakich producentów polecacie i czy 1500-2000 zl wystarczy na stację?? Za ok 2000 znajdziesz już w miarę porządne sprzęty, oczywiście na najtańszych komponentach (zazwyczaj chińskich) ale już coś co ma szansę działać. Przy twoim zużyciu (dosyć niskim - 6 m3/miesiąc) nie ma sensu szukać czegoś dużego. Raczej na poziomie 15-20 litrów złoża, ale to wartość do weryfikacji jak będziesz znał twardość. Moje pytanie odnosnie osadów zainspirował pewien przedstawiciel handlowy, który twierdzil, że po zainstalowaniu stacji w jakims starym obiekcie, stalowe rury zaczęly ciec na łaczeniach, bo wyplukany został kamień z rdzą, który to uszczelniał. To mógł być skrót myślowy pomieszany z niewiedzą Woda zmiękczona może (nie musi) być bardziej agresywna w stosunku do stali. Jeśli zaistniały odpowiednie warunki to mogło być tak, że stare rury zaczęły się "sypać" i stąd ta rdza. Ale to raczej nie było "wypłukanie osadów z kamienia". Edytowane 20 Lipca 2017 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.07.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Jutro odbieram wyniki z sanepidu i będę wiedział dokładnie jaka jest twardość wody i wtedy jeszcze napiszę w temacie. Jutro też będę widział się ze znajomym hydraulikiem i zobaczę jaka jest jego wiedza w tej dziedzinie. Jak będzie słabo to zdecyduję się na urządzenie kompaktowe, a jak da radę to wszystko zrobimy osobno. Oczywiście robienie wszystkiego samemu (lub z hydraulikiem) to jedna z opcji, ale jest też taka, że zamawiasz konkretny zestaw (dokładnie tak jak gotowe kompakty) tyle że z takimi składnikami jakie chcesz. Podłączenie kompaktu i "nie-kompaktu" (tzw. składaka) to takie same czynności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 21.07.2017 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Oczywiście robienie wszystkiego samemu (lub z hydraulikiem) to jedna z opcji, ale jest też taka, że zamawiasz konkretny zestaw (dokładnie tak jak gotowe kompakty) tyle że z takimi składnikami jakie chcesz. Podłączenie kompaktu i "nie-kompaktu" (tzw. składaka) to takie same czynności. Właśnie widziałem w necie takie zestawy i wydaje mi się, że hydraulik by sobie spokojnie poradził. Zawsze zostałoby parę złotych w kieszeni. Mam prośbę: dzisiaj wrzucę wyniki z sanepidu i poproszę o propozycję jakiegoś dobrego zestawu. W miedzy czasie też coś poszukam i wrzucę kilka swoich propozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 21.07.2017 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Właśnie widziałem w necie takie zestawy i wydaje mi się, że hydraulik by sobie spokojnie poradził. Zawsze zostałoby parę złotych w kieszeni. Mam prośbę: dzisiaj wrzucę wyniki z sanepidu i poproszę o propozycję jakiegoś dobrego zestawu. W miedzy czasie też coś poszukam i wrzucę kilka swoich propozycji. Generalnie zrobić podejście hydrauliczne pod urządzenie - spokojnie sobie poradzi każdy hydraulik. Ustawienie głowicy jeśli jest instrukcja, też nie powinno stanowić większego problemu. Jeśli twój system nie będzie konfigurował się sam po wpisaniu twardości, daj znać na forum, podpowiemy w jakich interwałach ustawić cykle. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 21.07.2017 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Z wodociagu miejskiego, jutro bede atakowal PWIK i dowiem sie, jesli mi powiedzą, jaka jest twardość. Dziekuję i pozdrawiam Wg info z PWIK twardosc mojej wody to 429 mg/l CaCO3. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.07.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Wg info z PWIK twardosc mojej wody to 429 mg/l CaCO3. Czyli nawet więcej niż Louis zakładał... Zmiękczacz z 20 litrami złoża będzie odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 21.07.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Wg info z PWIK twardosc mojej wody to 429 mg/l CaCO3. Pozdrawiam 429 mg/l CaCO3 to około 24 - 25 odH. W takim wypadku poszukaj systemu kompaktowego z butlą nie mniejszą niż 20 litrów. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 21.07.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Czyli nawet więcej niż Louis zakładał... Zmiękczacz z 20 litrami złoża będzie odpowiedni. Dzieki Panowie za pomoc, czy taki producent jak BWT bedzie dobry??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 21.07.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Dzieki Panowie za pomoc, czy taki producent jak BWT bedzie dobry??? Będzie dobry. Nawet bardzo dobry. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.07.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Dzieki Panowie za pomoc, czy taki producent jak BWT bedzie dobry??? Dobry i drogi. Równie dobre będą sporo tansze systemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 22.07.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Dobry i drogi. Równie dobre będą sporo tansze systemy. Dzieki za odpowiedz, moźesz mi podać na priva, jeśli tu nie można, takich alternatywnych producentów?? Dziekuje wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts