drza 22.07.2017 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Wrzucam moje wyniki wody. Pani w laboratorium powiedziała mi, że woda jest bardzo dobrej jakości i można ja pić bezpośrednio ze studni.Mówiłem, że potrzebuje teraz uzdatniacz, ale ona mówiła, że uzdatniacz usunie wszystkie cenne składniki tej wody, nie tylko żelazo i mangan. Tylko te wartości są przekroczone. Zaproponowała tylko żeby zamontować filtr wstępny (sznurkowy) i zbadać wodę za ok pół roku, jak już będziemy mieszkać i korzystać z tej wody. Bo może być, że poziom żelaza i manganu jeszcze spadnie. Twardość 163 więc nieduża. Nie wiem czy jest sens montować zmiękczacz, bo podobno za miękka woda też jest nie zdrowa. Doradźcie mi co zrobić Cięzka decyzja mnie czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 22.07.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Wrzucam moje wyniki wody. [ATTACH=CONFIG]393607[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]393608[/ATTACH] Pani w laboratorium powiedziała mi, że woda jest bardzo dobrej jakości i można ja pić bezpośrednio ze studni.Mówiłem, że potrzebuje teraz uzdatniacz, ale ona mówiła, że uzdatniacz usunie wszystkie cenne składniki tej wody, nie tylko żelazo i mangan. Tylko te wartości są przekroczone. Zaproponowała tylko żeby zamontować filtr wstępny (sznurkowy) i zbadać wodę za ok pół roku, jak już będziemy mieszkać i korzystać z tej wody. Bo może być, że poziom żelaza i manganu jeszcze spadnie. Twardość 163 więc nieduża. Nie wiem czy jest sens montować zmiękczacz, bo podobno za miękka woda też jest nie zdrowa. Doradźcie mi co zrobić Cięzka decyzja mnie czeka. Witam Pani z sanepidu ma rację. Woda kompletnie pozbawiona związków wapnia i magnezu nie jest do końca zdrowa. Masz wodę o poziomie twardości około 9 odH. Jest to woda średnio twarda. Jeśli np. będzie Ci bardzo doskwierać "kamień", np. smugi na elementach sanitarnych, zakamienione baterie, itp., wówczas możesz pomyśleć o zmiękczaczu z zaworem twardości resztkowej. Dzięki niemu możesz na wyjściu wody ze zmiękczacza ustawić twardość końcową np. 2 lub 4O dH. Woda nię będzie do końca pozbawiona wapnia i magnezu a kamień nie będzie już tak bardzo uciążliwy. Co do korpusu narurowego z wkładem sznurkowym moim zdaniem bardzo się przyda (z dwóch powodów). 1. Usunie z wody zanieczyszczenia mechaniczne (pisaki, muły, zawiesiny). 2. W przyszłości jeśli zdecydujesz się na zmiękczacz wody, dodatkowo również jego będzie zabezpieczał przed zanieczyszczeniami mechanicznymi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.07.2017 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Pani w laboratorium powiedziała mi, że woda jest bardzo dobrej jakości i można ja pić bezpośrednio ze studni.Mówiłem, że potrzebuje teraz uzdatniacz, ale ona mówiła, że uzdatniacz usunie wszystkie cenne składniki tej wody, nie tylko żelazo i mangan. Pani z sanepidu patrzy pod kątem zdrowia, a Tobie potrzebny jest filtr ze względu na urządzenia. To dwie różne sprawy i najlepiej by było gdybyś miał dwie różne wody. Oczywiście w domowych warunkach jest to trudne i nieopłacalne więc zazwyczaj idzie się na kompromis. Twardość 163 więc nieduża. Nie wiem czy jest sens montować zmiękczacz, bo podobno za miękka woda też jest nie zdrowa. Twardość faktycznie niewielka. Odpowiedz sobie na pytanie czy bardziej chcesz mieć wodę do picia, czy raczej do "użytkowania" (zmywanie, pranie, mycie, itp). Jeśli chcesz mieć wodę pitną to nie montuj nic poza filtrem narurowym (z wkładem mechanicznym). Jeśli jednak do picia będziesz używał innej wody (może to być podciągnięta osobna rura z przed zmiękczacza, woda w butelkach, woda po osmozie i mineralizatorze) lub akceptujesz picie wody zmiękczonej (bo to też cię nie zabije, po prostu nie będzie w tej wodzie wapnia i magnezu, którego i tak masz tam niewiele) to ja bym założył mały zmiękczacz. To znacznie podnosi komfort użytkowania domu. Nie bawiłbym się w zmiękczanie częściowe bo przy tak małej twardości nie poczujesz nawet różnicy. Zacieki nadal będą (tylko trochę mniejsze), kamień nadal będzie w czajniku, itp. A dla zdrowia to już żadna różnica czy wypijesz dziennie 80 mg twardości więcej czy mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 22.07.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Tam gdzie masz opcje z KMnO4 do regeneracji - nie możesz tego zrzucić do oczyszczalni. Tam gdzie masz regenerację solanką (zmiękczacze) - będzie to wpływać na działanie oczyszczalni ale jej nie zabije (raczej to co opisałeś czyli mniejsza wydajność) Tam gdzie masz płukanie wodą - możesz to wrzucać do oczyszczalni ale weź pod uwagę że jest to duży strumień w krótkim czasie. Osobiście obstawiałbym opcję nr 5 Ok, KMnO4 odpada, zrzut z tego co piszecie jest mozliwy do drenazowki wiec tego sie trzymam..a co to bedzie w praktyce oznaczalo ze bedzie duza ilosc na raz? chyba musze sie sam przekonac, moze nie bedzie to mialo zlego wplywu, drenaz bedzie doscyc solidny. Oferta nr1 i nr 2 oraz 3 wydają się być ok. Przy czym moim zdaniem najlepsza będzie oferta nr 2. Ponieważ: W ofercie nr 1 nie piszesz na temat głowicy urządzenia, złoże porządne - ale jaki system regeneracji UP-FLOW czy DOWN FLOW ??? Oferta nr 2 OXYLINE PLUS jest zbudowany na głowicy Clack, jedna z najlepszych głowic na rynku, dodatkowo system sam się napowietrza. Zmiękczacz SUPREME jest wyprodukowany przez ERIE (jeden z liderów produkujących zmiękczacze do wody). Oferta 3 również bardzo dobra. Oxydizer działa w podobny sposób co OXYLINE PLUS przy czy ten drugi zawiera nowoczesne złoże katalityczne a OXYDIZER zawiera złoże BIRM. No i oczywiście OXYDIZER jest produktem firmy ERIE No i oferta nr 2 wydaje sie byc poki co tansza niz 3 Oferta nr 4 jest również przyzwoita (mimo iż są to elementy Chiński). Osobiście powiem Ci tylko, że sprzedałem bardzo dużo systemów na głowicy BNT i uwierz mi nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów. Stosunek jakości do ceny bardzo wysoki (oczywiście zaraz będzie pełno komentarzy że BNT to najgorsze co może być). Ja sprzedałem ich naprawdę duże ilości i uważam że jest godny polecenia. Tu jest KMnO4 wiec z tego co pisze Qbek slabo jezeli chodzi o zrzut popluczyn do drenazowki Pozdrawiam Jak Ci QBek napisał, wersji regenerowanej nadmanganianem potasu nie możesz użyc przy oczyszczalni. Zdezynfekuje Ci oczyszczalnie, zabije bakterie na śmierć. Do takiej ilości żelaza i Ph to dowolny odżelaziacz o średnicy 10-13". Lepiej napowietrzyć w hydroforze wode. Jak nie masz miejsca to wersja z napowietrzeniem we filtrze. . No wlasnie mam juz zakupiony hydrofor bezprzeponowy ale tylko 150 litrow? czy wystarczy? rozumiem ze przed tak jak juz wczesniej koledzy poinstruowali zwezka napowietrzajaca. Twój wybór. Robiąc samemu nie zrobisz pewnie duuużo taniej niż kupując od lokalnej firmy. Oni mają rabaty w hurtowaniach na złoża/głowice. Ty zapłacisz cenę detaliczną. Złoża często sprzedawne w sporych workach, może sie okazać żę potrzebujesz 1.5 worka. Kupujac na litry bedzie jeszcze drożej. Wiec kicha. Musiałbyś sprawdzić i skalkulować. Nie potrafie Ci powiedzic ile się da tak oszczędzić. Jak pisałem trudne to nie jest. Złożenie zmiękczacza jest trudniejsze, bo dochodzi zbiornik na solanke, ale pewnie też da się. Zle mnie zrozumiales..ja nie chce sam tego skladac, jedynie myslalem o zakupie gotowych urzadzen i spieciu ich razem ale wlasnie to co napisales potwierdza sie w cennikach..w detalu te urzadzenia kosztuja tyle ile zakupione wraz z usluga, wiec dla mnie wybor prosty. Zrzut ścieków możesz zrobić do studni chłonnej. Ale to wymaga osobnej rury kanalizacyjnej. Żadnym wężem czy czymś takim się nie da, bo ograniczy przepływ wody podczas płukania. Wąż którym sa odprowadzane popłuczyny musi być dosyć krótki nie powinien biec do góry. No wlasnie mimo tego iz teraz duzo latwiej niz kiedykolwiek pozniej mam dosyc wszelkich nieplanowanych przerobek i dokladania kolejnych przepustow i kombinowania gdzie co dac albo jakies studnie dodatkowe tworzyc Zostane przy opcji plukania solanka i zrzutu do drenazowki. Dziekuje bardzo za wszystkie podpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.07.2017 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 (edytowane) a co to bedzie w praktyce oznaczalo ze bedzie duza ilosc na raz? chyba musze sie sam przekonac, moze nie bedzie to mialo zlego wplywu, drenaz bedzie doscyc solidny. To znaczy kilkaset litrów w 15 min. Edytowane 23 Lipca 2017 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 23.07.2017 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 To znaczy kilkaset litrów w 15 min.. Chodzilo mi o to czy bedzie miala taka ilosc wplyw na oczyszczalnie..o tym sie bede musial przekonac..bo jezeli studnia chlonna taka ilosc odbierze to i drenazowka sobie powinna poradzic Nie możesz dać zwężki jeśli masz hydrofor przeponowy. Napowietrzanie możesz mieć juz tylko w odzelaziaczu. Mam bezprzeponowy zbiornik ocynkowany 150litrow.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 23.07.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 A czy taki gotowy zestaw nie poradzilby sobie z moja woda?Teoretycznie jest to wciaz sporo mniej niz ww oferty?Gdzie jest haczyk? https://sklep.osmoza.pl/odzelaziacz-multifunkcyjny-clack1452-ecomix-p-1214.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 23.07.2017 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 (edytowane) Dziekuje bardzo za wszystkie podpowiedzi! Hydrofor wystarczy. Montaż we własnym zakresie będzie tańszy. Jeśli masz zacięcie techniczne to sam wykonasz przyłącze w najgorszym przypadku hydraulik. Ustawienie głowicy, będzie bardzo proste - pod warunkiem że będzie tam instrukcja, a jak nie będzie daj znać pomożemy. Generalnie, najtańszą opcją było by zastosowanie tradycyjnego odżelaziacza + zwężki zasysającej powietrze. Możesz również skorzystać z opcji nr. 2 lub 3. Tam dodatkowe powietrze znajduje się w butli filtra. W tym wypadku nie brał bym systemu z KMNO4. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam Edytowane 23 Lipca 2017 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 23.07.2017 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 A czy taki gotowy zestaw nie poradzilby sobie z moja woda? Teoretycznie jest to wciaz sporo mniej niz ww oferty? Gdzie jest haczyk? https://sklep.osmoza.pl/odzelaziacz-multifunkcyjny-clack1452-ecomix-p-1214.html Jest to urządzenie wielofunkcyjne oparte na złożu ECOMIX. Urządzenia ]płukane są solanka jak tradycyjny zmiękczacz. Dosyć duża pojemność złoża i duża butla 14X52. Nie pamiętam twoich wyników badań. Trzeba by było przeliczyć twardość skompensowaną czy aby urządzenie nie jest zbyt duże. Ecomix usunie: jon amonowy, twardość, żelazo, mangan i organikę. Moim zdaniem bardzo porządny produkt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 23.07.2017 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Jest to urządzenie wielofunkcyjne oparte na złożu ECOMIX. Urządzenia ]płukane są solanka jak tradycyjny zmiękczacz. Dosyć duża pojemność złoża i duża butla 14X52. Nie pamiętam twoich wyników badań. Trzeba by było przeliczyć twardość skompensowaną czy aby urządzenie nie jest zbyt duże. Ecomix usunie: jon amonowy, twardość, żelazo, mangan i organikę. Moim zdaniem bardzo porządny produkt. Pozdrawiam Woda dla przypomnienia: Badania wody : Mętność 26 (1.0) Barwa 4 (-) Zapach Akceptowalny Przewodność właściwa 781 (2500) Stężenie jonów wodoru 7,4 (6.5-9.5) Amonowy jon 0,24 (0,5) Azotyny 0,07 (0,5) Azotany 0,3 (50) Żelazo 1920 (200) Mangan 150 (50) Twardosc 40 (stopnie francuskie) Pompa: Omnigena 3,5 SC 3/21 No wlasnie tak mu sie przygladam bo i glowica najbardziej polecana i zloze czesto sie przewija w Waszych podpowiedziach. No a cena jest ok 1000 zl nizsza niz wszystkich ww zestawow. Nie potrafie tylko okreslic czy na mije parametry wody jest odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 23.07.2017 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 (edytowane) Woda dla przypomnienia: Badania wody : Mętność 26 (1.0) Barwa 4 (-) Zapach Akceptowalny Przewodność właściwa 781 (2500) Stężenie jonów wodoru 7,4 (6.5-9.5) Amonowy jon 0,24 (0,5) Azotyny 0,07 (0,5) Azotany 0,3 (50) Żelazo 1920 (200) Mangan 150 (50) Twardosc 40 (stopnie francuskie) Pompa: Omnigena 3,5 SC 3/21 No wlasnie tak mu sie przygladam bo i glowica najbardziej polecana i zloze czesto sie przewija w Waszych podpowiedziach. No a cena jest ok 1000 zl nizsza niz wszystkich ww zestawow. Nie potrafie tylko okreslic czy na mije parametry wody jest odpowiedni. Jeśli dobrze przeliczyłem to twoja twardość skompensowana to: 620 (Twardość 40 of - około 22 - 23 odH). Biorąc pod uwagę wielkość urządzenia i twardość skompensowaną urządzenie będzie regenerować się co około 4 m3. Jeśli pobierasz około 10 m3 miesięcznie to w zupełności wystarczy (wystarczy nawet jak będziesz pobierał 18 m3) -). Parametry twojej wody mieszczą się również w limitach o których sklep napisał przy systemie. Moim zdaniem chleba nie jeść a kupić. Pozdrawiam Edytowane 23 Lipca 2017 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 23.07.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 (edytowane) Witam Czy posiada ktoś już z Was najnowszej generacji zmiękczacz od EcoWater seria eVOLUTION? Też stoję przed wyborem zmiękczacza, lecz mam jeszcze czas do wiosny 2018. Już dziś zacząłem interesować się tematem, żeby zakup był poprawny. Jeszcze nie badałem wody w laboratorium, a to jest podstawą, żeby dobrać poprawnie zmiękczacz. Tak czy siak u mnie woda jest twarda albo bardzo twarda. Niszczy mi całą armaturę, grzałki w bojlerze. Wszystko zarasta tzw. kamieniem. Woda wodociągowa, ale ze studni głębinowej(100-150 metrów). Do tego chlor w wodzie. W innym temacie trochę napisałem, ale widzę, że główny wątek jest tutaj. Najpierw miał być zestaw 3 filtrów BB 10"(wstępny, chlor, zmiękczacz), ale @qbek17 szybko mnie sprowadził na ziemię, że taki filtr zmiękczający podziała kilka dni i po nim. Jeszcze apropo tego EcoWater, jest wersja eVOLUTION zmiękczacza razem z węglem aktywnym, który usuwa całkowicie chlor. Czy to jest bezpieczne usuwanie całkowice chloru? W rurach nie będą rozwijać się jakieś glony, albo bakterie, wirusy, itd? Wydaje mi się, że usuwać chlor to sobie możemy zaraz przy zlewie czy prysznicu, ale nie na wejściu głównym wody. Edytowane 23 Lipca 2017 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 23.07.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Witam Czy posiada ktoś już z Was najnowszej generacji zmiękczacz od EcoWater seria eVOLUTION? Też stoję przed wyborem zmiękczacza, lecz mam jeszcze czas do wiosny 2018. Już dziś zacząłem interesować się tematem, żeby zakup był poprawny. Jeszcze nie badałem wody w laboratorium, a to jest podstawą, żeby dobrać poprawnie zmiękczacz. Tak czy siak u mnie woda jest twarda albo bardzo twarda. Niszczy mi całą armaturę, grzałki w bojlerze. Wszystko zarasta tzw. kamieniem. Woda wodociągowa, ale ze studni głębinowej(100-150 metrów). Do tego chlor w wodzie. W innym temacie trochę napisałem, ale widzę, że główny wątek jest tutaj. Najpierw miał być zestaw 3 filtrów BB 10"(wstępny, chlor, zmiękczacz), ale @qbek17 szybko mnie sprowadził na ziemię, że taki filtr zmiękczający podziała kilka dni i po nim. Jeszcze apropo tego EcoWater, jest wersja eVOLUTION zmiękczacza razem z węglem aktywnym, który usuwa całkowicie chlor. Czy to jest bezpieczne usuwanie całkowice chloru? W rurach nie będą rozwijać się jakieś glony, albo bakterie, wirusy, itd? Wydaje mi się, że usuwać chlor to sobie możemy zaraz przy zlewie czy prysznicu, ale nie na wejściu głównym wody. Moim zdaniem urządzenie bardzo dobre, dość drogie co prawda. Za połowę ceny znajdziesz urządzenie równie dobre. Co do węgla mam sceptyczne nastawienie. Co prawda za zmiękczaczem powinna być kolumna węglowa w celu poprawy smaku wody (czasem woda po zmiękczaczu może mieć mydlany smak), ale nie jestem przekonany do tego czy w takiej cenie. Instalując za zmiękczaczem korpus narurowy z wkładem węglowym wydasz około 3000,00 zł (przyczyn będzie to zmiękczacz jeden z najwyższej półki). Podsumowując Jeśli masz tyle gotówki aby zakupić ECOWATERA, to system wydaje się bardzo fajny i myślę że spełni swoje wymagania. Jeśli chciałbyś mieć urządzenia wysokiej klasy (produkcji europejskiej), z końcowym wkładem mechanicznym poszukaj po sklepach internetowych. Spokojnie możesz zamontować system na wejściu wody do budynku, żaden glon w rurach ci nie urośnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 23.07.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Za co się płaci w tym EcoWater? Za to, że został zmontowany w USA i ma WiFi? Szczerze, to świetna sprawa powiadomienia na iPhone ze zmiękczacza. Wiem, że to już fanaberie, ale przydatne moim zdaniem. Lubię mieć osieciowany sprzęt. Takie trochę zboczenie zawodowe jako inżynier sieciowy. Ale nie lubię WiFi, wolę kabel. Korzystam w domu z WiFi bo ciężko nie mieć WiFi. Ta ich głowica to coś dobrego? To chyba ich autorski produkt? Z tego co udało mi się wywnioskować z forum to najważniejsza jest głowica i złoże. Złoże monosferyczne, regeneracja przeciwprądowa. Co do glonów, bakterii to miałem tylko na myśli eliminacja chloru na wejściu. Czy to jest bezpieczne. Czy w rurach jednak nie powinno być trochę tego chloru. Chlor tylko eliminujemy na samym końcu. zlew, prysznic, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.07.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 A czy taki gotowy zestaw nie poradzilby sobie z moja woda? Teoretycznie jest to wciaz sporo mniej niz ww oferty? Gdzie jest haczyk? Haczykiem jest np. żywotność złoża. W tradycyjnym odżelaziaczu czy zmiękczaczu masz spokojnie 15-20 lat, a przy złożach wielofunkcyjnych to raczej 5-6 lat. Po drugie koszty eksploatacji - złoże wielofunkcyjne ma mniejszą pojemność i wymaga więcej soli do regeneracji. Po trzecie - musisz zmiękczać do zera (twardość jest usuwana w pierwszej kolejności). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.07.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Czy to jest bezpieczne usuwanie całkowice chloru? Większość zmiękczaczy usuwa całkowicie resztki chloru z wody. Jest to "efekt uboczny" bo chlor zamiast utleniać bakterie, utlenia złoże zmiękczające. Praktyka pokazuje, że to nie powoduje jakiegoś wielkiego rozwoju życia w rurach po usunięciu chloru - może to już zbyt krótkie odcinki rur, a może nikt tego nie badał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 24.07.2017 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Z racji tego, że zmiękczacz będzie stał w łazience, czy z niego nie będą wydobywać się jakieś nieprzyjemne zapachy? Ta solanka nie śmierdzi? Raczej te pokrywy, gdzie wsypuje się sól nie zapewniają pełnej szczelności? Hmm, ale widziałem jakieś fotki czy filmiki, gdzie malutkie zmiękczacze stały gdzieś w kuchni pod zlewami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 24.07.2017 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Pani z sanepidu patrzy pod kątem zdrowia, a Tobie potrzebny jest filtr ze względu na urządzenia. To dwie różne sprawy i najlepiej by było gdybyś miał dwie różne wody. Oczywiście w domowych warunkach jest to trudne i nieopłacalne więc zazwyczaj idzie się na kompromis. Twardość faktycznie niewielka. Odpowiedz sobie na pytanie czy bardziej chcesz mieć wodę do picia, czy raczej do "użytkowania" (zmywanie, pranie, mycie, itp). Jeśli chcesz mieć wodę pitną to nie montuj nic poza filtrem narurowym (z wkładem mechanicznym). Jeśli jednak do picia będziesz używał innej wody (może to być podciągnięta osobna rura z przed zmiękczacza, woda w butelkach, woda po osmozie i mineralizatorze) lub akceptujesz picie wody zmiękczonej (bo to też cię nie zabije, po prostu nie będzie w tej wodzie wapnia i magnezu, którego i tak masz tam niewiele) to ja bym założył mały zmiękczacz. To znacznie podnosi komfort użytkowania domu. Nie bawiłbym się w zmiękczanie częściowe bo przy tak małej twardości nie poczujesz nawet różnicy. Zacieki nadal będą (tylko trochę mniejsze), kamień nadal będzie w czajniku, itp. A dla zdrowia to już żadna różnica czy wypijesz dziennie 80 mg twardości więcej czy mniej. Jeszcze się zastanawiam. Zrobię chyba tak, że na początek dam zwykły filtr narurowy z wkładem sznurkowym. Pomieszkam pół roku i podejmę decyzję o stacji uzdatniania. Dostałem propozycję na uzdatniacz firmy USTM. Sprzedawca mi powiedział, że jest to najlepsze rozwiązanie, bo oni indywidualnie dobierają uzdatniacz i uda się zrobić tak, żeby ten uzdatniacz nie usuwał wszystkich składników mineralnych, tylko to co jest zbędne. Mówił, że to jest przewaga USTM nad Viessmannem. Viessmann usuwa po całości i woda jest pozbawiona wszystkich cennych składników. Chciałbym, żebyście zweryfikowali tą opinię i podpowiedzieli mi czy warto iść w USTM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.07.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 (edytowane) Jeszcze się zastanawiam. Zrobię chyba tak, że na początek dam zwykły filtr narurowy z wkładem sznurkowym. Pomieszkam pół roku i podejmę decyzję o stacji uzdatniania. Dostałem propozycję na uzdatniacz firmy USTM. Sprzedawca mi powiedział, że jest to najlepsze rozwiązanie, bo oni indywidualnie dobierają uzdatniacz i uda się zrobić tak, żeby ten uzdatniacz nie usuwał wszystkich składników mineralnych, tylko to co jest zbędne. Mówił, że to jest przewaga USTM nad Viessmannem. Viessmann usuwa po całości i woda jest pozbawiona wszystkich cennych składników. Chciałbym, żebyście zweryfikowali tą opinię i podpowiedzieli mi czy warto iść w USTM. To się sprzedawca trochę "rozpędził" z tymi deklaracjami Może miał na myśli funkcję ustawienia twardości? Jeśli tak to jest raczej standardowa rzecz w dobrych głowicach. A USTM robi różne zmiękczacze... lepsze i tańsze... ale nie jest to jakaś najwyższa półka. Aha, i w kwestii żelaza/manganu to na samym zmiękczaczu też trochę się tego zatrzyma Edytowane 24 Lipca 2017 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 24.07.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Witam Pani z sanepidu ma rację. Woda kompletnie pozbawiona związków wapnia i magnezu nie jest do końca zdrowa. Masz wodę o poziomie twardości około 9 odH. Jest to woda średnio twarda. Jeśli np. będzie Ci bardzo doskwierać "kamień", np. smugi na elementach sanitarnych, zakamienione baterie, itp., wówczas możesz pomyśleć o zmiękczaczu z zaworem twardości resztkowej. Dzięki niemu możesz na wyjściu wody ze zmiękczacza ustawić twardość końcową np. 2 lub 4O dH. Woda nię będzie do końca pozbawiona wapnia i magnezu a kamień nie będzie już tak bardzo uciążliwy. Co do korpusu narurowego z wkładem sznurkowym moim zdaniem bardzo się przyda (z dwóch powodów). 1. Usunie z wody zanieczyszczenia mechaniczne (pisaki, muły, zawiesiny). 2. W przyszłości jeśli zdecydujesz się na zmiękczacz wody, dodatkowo również jego będzie zabezpieczał przed zanieczyszczeniami mechanicznymi. Pozdrawiam Dziękuję za porady. Pisałem już qbek17, że na początek dam filtr narurowy z wkładem sznurkowym, a po pół roku od zamieszkanie zbadam wodę i zadecyduję jaki uzdatniacz dać. Może wystarczy sam zmiękczacz. Mam ofertę na uzdatniacze USTM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts