labomb 24.08.2017 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam. Potrzebuję porady w sprawie urządzenia czy wystarczy zmiękczacz czy odżelaziacz z odmanganiaczem. Jakieś konkretne urządzenie może ktoś zaproponuje, studnia głębokość 7m, 4os, hydrofor przeponowy, kanalizacja. Dziękuję i pozdrawiam Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez labomb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.08.2017 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Witam. Potrzebuję porady w sprawie urządzenia czy wystarczy zmiękczacz czy odżelaziacz z odmanganiaczem. Jakieś konkretne urządzenie może ktoś zaproponuje, studnia głębokość 7m, 4os, hydrofor przeponowy, kanalizacja. Dziękuję i pozdrawiam [ATTACH=CONFIG]395435[/ATTACH] To zależy co chcesz uzyskać... Jeśli chcesz mieć wodę spełniającą wytyczne z Rozporządzenia to masz do poprawienia tylko żelazo i mangan, a twardość możesz zostawić tak jak jest. Jeśli natomiast chcesz mieć wodę zmiękczoną to osobiście celowałbym w złoża wielofunkcyjne. Dodatkowo masz płytką studnię i w wodzie mogą się pojawiać inne zanieczyszczenia (np. organika), a takie złoża potrafią sobie z tym poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labomb 24.08.2017 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 To zależy co chcesz uzyskać... Jeśli chcesz mieć wodę spełniającą wytyczne z Rozporządzenia to masz do poprawienia tylko żelazo i mangan, a twardość możesz zostawić tak jak jest. Jeśli natomiast chcesz mieć wodę zmiękczoną to osobiście celowałbym w złoża wielofunkcyjne. Dodatkowo masz płytką studnię i w wodzie mogą się pojawiać inne zanieczyszczenia (np. organika), a takie złoża potrafią sobie z tym poradzić. Generalnie chodzi mi o uzyskanie takiej wody przy której nie będzie problemu z armaturą, praniem czy zmywarką więc twardość też przydała się mniejsza, jakaś konkretna firma, złoże godne polecenia przy moich wynikach wody. Interesuje mnie takie urządzenie które kilka lat pochodzi bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.08.2017 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) Generalnie chodzi mi o uzyskanie takiej wody przy której nie będzie problemu z armaturą, praniem czy zmywarką więc twardość też przydała się mniejsza, jakaś konkretna firma, złoże godne polecenia przy moich wynikach wody. Interesuje mnie takie urządzenie które kilka lat pochodzi bez problemów. Złóż do wyboru masz "aż trzy": AquaMulti, Ecomix i Crystal Right... przy czym dwa pierwsze są do siebie bardzo zbliżone, więc wybór niewielki. Jeśli chodzi o "kilka lat" to musisz się liczyć z opcją wymiany złoża za jakieś 5-6 lat... (Crystal Right może wytrzymać trochę dłużej). Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 24.08.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Witam ponownie: WYbor padl na Oxyline plus 42 oraz Supreme 20 Pojawilo sie kilka dodatkowych pytań w zwiazku z tym ze Panowie od filtrow hydroforem sie nie chca zajac a hydraulik sie urlopuje no a wiadomo czas nagli jak zawsze. 1. Wyłącznik cisnieneiowy? jest jeden przy pompie - 25m od hydroforu - czy ma byc kolejny przy hydroforze? jezeli tak to czym on mialby sterowac, czy moze zawor cisnieniowy zamykajcacy zasilanie wody po osiagnieciu danego cisnienia na hydroforze? 2. Hydrofor 150 l bezprzeponowy - jakie cisnienia ustawic? 3. Czy w przypadku Oxyline plus 42( z napowietrzeniem przez glowice) dawac zwezke napowietrzajaca przed hydroforem czy mozna pominac? 4. Czy zwezka moze byc zamontowana w pionie czy musi byc w poziomie? 5. Czy zwezki te za ok 300 PLN w necie to jedno i to samo czy wystepuja jakies znaczne roznice? (zasilanie wody rura 32mm) 6. Czy woda do hydroforu ma wchodzic od gory (z dysza rozbryzgowa)? 7. Gdzie i jakie odpowietrzenie na hydroforze zamontowac-nie moge w necie znalesc? Czy moze jak przy Oxyline mozna zrezygnowac z napowietrzania to i odpowietrzanie mozna sobie darowac? 8. Zrzut popluczyn zarowno z odzelaziacza jaki i zmiekczacza bedzie poki co do oczyszczalni drenazowej i tu kolejne dwa pytania: a. Czy przewymiarowujac osadnik z 2000 na 3000l 'pomoze' w pracy tejze oczyszczalni b. Czy przy takim rozwiazaniu isc w pakiety rozsaczajace (wobet-hydret) czy klasyczny drenaz? czy nie ma to znaczenia (swoja droga opinie nt pakiety vs. drenaz klasyczny mile widziane) 9. Pewnie przyjdzie mi to samemu ogarnac wkolo hydroforu wiec polecane sklepy z akcesoriami zlaczkami odpowietrzeniami itp mile widziane np na priv. Woda dla przypomnienia: Badania wody : Mętność 26 (1.0) Barwa 4 (-) Zapach Akceptowalny Przewodność właściwa 781 (2500) Stężenie jonów wodoru 7,4 (6.5-9.5) Amonowy jon 0,24 (0,5) Azotyny 0,07 (0,5) Azotany 0,3 (50) Żelazo 1920 (200) Mangan 150 (50) Twardosc 40 (stopnie francuskie) Pompa: Omnigena 3,5 SC 3/21 Dzieki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luccass 24.08.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Elo! Widzę, że są dobre dusze, które dzielą się swoją wiedzą w tym watku, wiec może i mnie pomożecie..? Sprawa dość prosta - jest domek zamieszkany przez rodzinę 2+2 zasilany z sieci wodociągowej. Dostawca wody podaje jej twardość na około 200 mgCaCO3/L. Chciałbym pozbyć się 'kamiennych zacieków' w łazienkach, kuchni, itp... Na tę chwilę mam zamontowany zestaw filtów mechanicznych i osobą odnogę zasilającą jedną wylewkę wody do picia w kuchni - docelowo woda ta nie będzie zmiekczana. Powiedzmy, że jestem przygotowany na wydatek rzędu 2kPLN. 1) Jakiej pojemności złoże byłoby optymalne? 2) Czy jest sens rozważać urządzenia z uznanymi głowicami i złożami (jeśli w ogóle jest to możliwe w zakładanym budżecie)? 3) Zaoferowano mi 'Niebieskie Źródła' USTM - czy to w miarę rozsądna opcja? Byłbym wdzięczny za naprowadzenie na optymalną opcję Dzieki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.08.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Sprawa dość prosta - jest domek zamieszkany przez rodzinę 2+2 zasilany z sieci wodociągowej. Dostawca wody podaje jej twardość na około 200 mgCaCO3/L. Chciałbym pozbyć się 'kamiennych zacieków' w łazienkach, kuchni, itp... Na tę chwilę mam zamontowany zestaw filtów mechanicznych i osobą odnogę zasilającą jedną wylewkę wody do picia w kuchni - docelowo woda ta nie będzie zmiekczana. Określ się jakie będzie (albo jest teraz) zużycie wody - np. miesięcznie. 1) Jakiej pojemności złoże byłoby optymalne? To zależy od zużycia wody. Twardość nie jest bardzo wysoka, ale jeśli zużywasz tej wody 30 m3 miesięcznie to i tak potrzebujesz duży zmiękczacz... 2) Czy jest sens rozważać urządzenia z uznanymi głowicami i złożami (jeśli w ogóle jest to możliwe w zakładanym budżecie)? Sens jest. Złoże to niewielki koszt - tzn różnica między słabym złożem, a dobrym jest niewielka. Głowica to już większa różnica i może być problem ze zmieszczeniem się w budżecie. 3) Zaoferowano mi 'Niebieskie Źródła' USTM - czy to w miarę rozsądna opcja? Nie wiem co dla Ciebie jest "w miarę rozsądne", ale ja bym się na to nie zdecydował. Byłbym wdzięczny za naprowadzenie na optymalną opcję Optymalne opcje będzie można podać po określeniu zużycia wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.08.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 1. Wyłącznik cisnieneiowy? jest jeden przy pompie - 25m od hydroforu - czy ma byc kolejny przy hydroforze? jezeli tak to czym on mialby sterowac, czy moze zawor cisnieniowy zamykajcacy zasilanie wody po osiagnieciu danego cisnienia na hydroforze? Moim zdaniem nie ma sensu dawać kolejnego wyłącznika. Ciśnienie będzie jedno "wspólne" więc i jeden wyłącznik. 3. Czy w przypadku Oxyline plus 42( z napowietrzeniem przez glowice) dawac zwezke napowietrzajaca przed hydroforem czy mozna pominac? Jeśli ma tam być hydrofor przeponowy to zapomnij o napowietrzaniu przed hydroforem. 4. Czy zwezka moze byc zamontowana w pionie czy musi byc w poziomie? Może być w pionie. 5. Czy zwezki te za ok 300 PLN w necie to jedno i to samo czy wystepuja jakies znaczne roznice? (zasilanie wody rura 32mm) Jedno i to samo. Są jeszcze mosiężne (czy z innych metali) ale plastiki podobno są wykonane lepiej jakościowo (tzn dokładniej). 6. Czy woda do hydroforu ma wchodzic od gory (z dysza rozbryzgowa)? Jeśli ma to być hydrofor przeponowy to to pytanie w ogóle nie ma sensu 7. Gdzie i jakie odpowietrzenie na hydroforze zamontowac-nie moge w necie znalesc? Czy moze jak przy Oxyline mozna zrezygnowac z napowietrzania to i odpowietrzanie mozna sobie darowac? Jeśli ma to być hydrofor przeponowy to to pytanie w ogóle nie ma sensu 8. Zrzut popluczyn zarowno z odzelaziacza jaki i zmiekczacza bedzie poki co do oczyszczalni drenazowej i tu kolejne dwa pytania: a. Czy przewymiarowujac osadnik z 2000 na 3000l 'pomoze' w pracy tejze oczyszczalni Na chłopski rozum - pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 25.08.2017 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Qbek dzieki za odpowiedz. Hydrofor jest bezpeprzeponowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luccass 25.08.2017 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Określ się jakie będzie (albo jest teraz) zużycie wody - np. miesięcznie. To zależy od zużycia wody. Twardość nie jest bardzo wysoka, ale jeśli zużywasz tej wody 30 m3 miesięcznie to i tak potrzebujesz duży zmiękczacz... Na tę chwilę nie jestem w stanie tego przewidzieć. W tym domu w tym skladzie i w planowanym trybie życia jeszcze nie mieszkaliśmy. Muszę przyjąć jakaś średnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.08.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Na tę chwilę nie jestem w stanie tego przewidzieć. W tym domu w tym skladzie i w planowanym trybie życia jeszcze nie mieszkaliśmy. Muszę przyjąć jakaś średnią. To niestety na tą chwilę nie da się wybrać optymalnego rozwiązania... Pozostaje Ci wybrać coś standardowego i liczyć na szczęście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.08.2017 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Qbek dzieki za odpowiedz. Hydrofor jest bezpeprzeponowy! Nie wiem czemu już któryś raz widzę "bezprzeponowy" a czytam i odpisuję na to jakby był tam "przeponowy"... wybacz. Wracając do Twoich pytań: 3 - dodatkowe napowietrzanie może mieć sens z punktu widzenia procesu (więcej tlenu), ale z drugiej strony wytrącone w hydroforze żelazo może zatykać głowicę odżelaziacza... ciężka decyzja. 6 - wejście wody zależy od konkretnego modelu zbiornika, możesz dać od góry zasilanie (a odpowietrzenie z boku), ale możesz też zamienić je miejscami. 7 - odpowietrzenie montujesz tylko jeśli masz zamiar dać zwężkę (czyli napowietrzać wodę przed hydroforem) - wtedy montujesz odpowietrznik (odpowiedniej wydajności) na wysokości ok 1/3 od góry zbiornika (może to być przez rurkę wprowadzoną od góry, lub na boczniku, tam gdzie wodowskaz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luccass 25.08.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 To niestety na tą chwilę nie da się wybrać optymalnego rozwiązania... Pozostaje Ci wybrać coś standardowego i liczyć na szczęście A to coś standardowego to np. co? Rodzina standardowa o standardowym trybie życia, więc jakoś bardzo pomylić się nie można, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 29.08.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Nie wiem czemu już któryś raz widzę "bezprzeponowy" a czytam i odpisuję na to jakby był tam "przeponowy"... wybacz. Wracając do Twoich pytań: 3 - dodatkowe napowietrzanie może mieć sens z punktu widzenia procesu (więcej tlenu), ale z drugiej strony wytrącone w hydroforze żelazo może zatykać głowicę odżelaziacza... ciężka decyzja. 6 - wejście wody zależy od konkretnego modelu zbiornika, możesz dać od góry zasilanie (a odpowietrzenie z boku), ale możesz też zamienić je miejscami. 7 - odpowietrzenie montujesz tylko jeśli masz zamiar dać zwężkę (czyli napowietrzać wodę przed hydroforem) - wtedy montujesz odpowietrznik (odpowiedniej wydajności) na wysokości ok 1/3 od góry zbiornika (może to być przez rurkę wprowadzoną od góry, lub na boczniku, tam gdzie wodowskaz). Ok, rozumiem ze przy Oxyline plus z napowietrzeniem daje normalnie hydrofor bez napowietrzenia czyli tylko jako zbiornik redukujacy ilosc zalaczen pompy i do kontroli cisnienia i w takim przypadku wlot jak i wylot moga byc na tym samym poziomie bo akurat tak jest w zbiorniku przewidzane, a z gory w zaslepce dam zaworek do dopompowywania powietrza w razie potrzeby. Czyli przy jednym wylaczniku cisnieniowym przy pompie , musze ustawic tam takie cisnienia jak bedzie wymagala reszta sprzetu tj w pierwszej kolejnosci odzelaziacz? I co z filtrem mechanicznym? czy przy zastosowaniu odzelaziacza z napowietrzeniem dac go za tym urzadzeniem czy jednak przed a po hydroforze? No ale po hydroforze bez napowietrzenia to on tam tylko zatrzyma ewentualnie jakiesz czastki stale zeby nie poszly na odzelaziacz i nic wiecej? no chyba ze o to chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.08.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Ok, rozumiem ze przy Oxyline plus z napowietrzeniem daje normalnie hydrofor bez napowietrzenia czyli tylko jako zbiornik redukujacy ilosc zalaczen pompy i do kontroli cisnienia i w takim przypadku wlot jak i wylot moga byc na tym samym poziomie bo akurat tak jest w zbiorniku przewidzane, a z gory w zaslepce dam zaworek do dopompowywania powietrza w razie potrzeby. Tak. Czyli przy jednym wylaczniku cisnieniowym przy pompie , musze ustawic tam takie cisnienia jak bedzie wymagala reszta sprzetu tj w pierwszej kolejnosci odzelaziacz? Tak. I co z filtrem mechanicznym? czy przy zastosowaniu odzelaziacza z napowietrzeniem dac go za tym urzadzeniem czy jednak przed a po hydroforze? No ale po hydroforze bez napowietrzenia to on tam tylko zatrzyma ewentualnie jakiesz czastki stale zeby nie poszly na odzelaziacz i nic wiecej? no chyba ze o to chodzi? To zależy jaki dasz ten filtr. Jeśli wybierzesz filtr o dokładności 100 um lub mniejszej (200 um, 300 um,....) i o odpowiednim przepływie to możesz go dać przed odżelaziaczem i wtedy on będzie spełniał tylko funkcje ochronne dla głowicy. Jeśli chcesz dać dokładniejszy filtr to raczej montujesz go za odżelaziaczem. Wtedy on spełnia tylko funkcje "zapasowe" i wyłapuje cząstki, które przeszły przez odżelaziacz (a mogą przechodzić...) Oczywiście możesz dać oba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkam 30.08.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Witam, proszę o radę w sprawie uzdatnienia wody.A zatem posiadam studnię o głębokości 40m. Pompa firmy IBO zamontowana gdzieś na 28m. Studnia wykopana w kwietniu 2016. Woda doprowadzona ze studni docelowo będzie najpierw do zbiornika wyrównawczego 150l następnie rozprowadzony po domu. W domu będzie zamontowany do CWU Galmet Maxi 300l. Woda ze studni będzie wykorzystywana w domu do celow spozywczych.Zaraz po wykopaniu studni wykonałem pierwsze badania w sanepidzie, chyba troche pochopnie, bo dosyc malo bylo spuszczanej wody. Ponizej wyniki pierwszego badania. https://imgsafe.org/image/70c7f8d7eahttps://imgsafe.org/image/70cad8d647 Przez ostatnie 3-4 miesiace wode spuszczano dosyc czesto i wykonano ponowne badanie. https://imgsafe.org/image/70d0cd47afhttps://imgsafe.org/image/70d0cd7bc2 Proszę doradzcie co teraz mam z tym zrobic. Zdecydowanie skoczyla ilosc zelaza, zapach tez sie zmienil. Martwia mnie szczegolnie te wystepujace bakterie. Prosze o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.08.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Witam, proszę o radę w sprawie uzdatnienia wody. A zatem posiadam studnię o głębokości 40m. Pompa firmy IBO zamontowana gdzieś na 28m. Studnia wykopana w kwietniu 2016. Woda doprowadzona ze studni docelowo będzie najpierw do zbiornika wyrównawczego 150l następnie rozprowadzony po domu. W domu będzie zamontowany do CWU Galmet Maxi 300l. Woda ze studni będzie wykorzystywana w domu do celow spozywczych. Zaraz po wykopaniu studni wykonałem pierwsze badania w sanepidzie, chyba troche pochopnie, bo dosyc malo bylo spuszczanej wody. Ponizej wyniki pierwszego badania. https://imgsafe.org/image/70c7f8d7ea https://imgsafe.org/image/70cad8d647 Przez ostatnie 3-4 miesiace wode spuszczano dosyc czesto i wykonano ponowne badanie. https://imgsafe.org/image/70d0cd47af https://imgsafe.org/image/70d0cd7bc2 Proszę doradzcie co teraz mam z tym zrobic. Zdecydowanie skoczyla ilosc zelaza, zapach tez sie zmienil. Martwia mnie szczegolnie te wystepujace bakterie. Prosze o pomoc! Zacznij od dezynfekcji studni (zalej ją podchlorynem sodu, zostaw na noc, przepompuj solidnie) i powtórz badania biologiczne i podstawowe fizykochemiczne. Jak będziesz miał wyniki to można myśleć o filtrach... ale do tego potrzebne będą też informacje o pompie (coś więcej niż producent - najlepiej konkretny model) czy sposobie odprowadzania ścieków, Także wybór zbiornika hydroforowego pozostawiłbym na później (pod odżelazianie może być potrzebny zbiornik bezprzeponowy i większy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 31.08.2017 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Witam, proszę o radę w sprawie uzdatnienia wody. A zatem posiadam studnię o głębokości 40m. Pompa firmy IBO zamontowana gdzieś na 28m. Studnia wykopana w kwietniu 2016. Woda doprowadzona ze studni docelowo będzie najpierw do zbiornika wyrównawczego 150l następnie rozprowadzony po domu. W domu będzie zamontowany do CWU Galmet Maxi 300l. Woda ze studni będzie wykorzystywana w domu do celow spozywczych. Zaraz po wykopaniu studni wykonałem pierwsze badania w sanepidzie, chyba troche pochopnie, bo dosyc malo bylo spuszczanej wody. Ponizej wyniki pierwszego badania. https://imgsafe.org/image/70c7f8d7ea https://imgsafe.org/image/70cad8d647 Przez ostatnie 3-4 miesiace wode spuszczano dosyc czesto i wykonano ponowne badanie. https://imgsafe.org/image/70d0cd47af https://imgsafe.org/image/70d0cd7bc2 Proszę doradzcie co teraz mam z tym zrobic. Zdecydowanie skoczyla ilosc zelaza, zapach tez sie zmienil. Martwia mnie szczegolnie te wystepujace bakterie. Prosze o pomoc! Chlorowanie studni należałoby wykonać a następnie powtórnie przebadać wodę pod kątem baktaeriologicznym. Badań fizykochemicznych nie ma już co powtarzać, na tej podstawie można dobrać filtry. Jednak aby je dobrać właściwie potrzebna jest ilość osób które miałyby korzystać z wody a także dodatkowe informacje odnośnie samej instalacji. Jesli chodzi o wybór zbiornika hydroforowego to również zalecałbym się narazie wstrzymać - do procesów odżelaziania i odmanganiania wymagany jest zbiornik bezprzeponowy (najlepiej 300 litrówy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.08.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Badań fizykochemicznych nie ma już co powtarzać, na tej podstawie można dobrać filtry. Przy takiej zmienności parametrów w dwóch pierwszych badaniach myślę że nie zaszkodzi zrobić je ponownie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 31.08.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Przy takiej zmienności parametrów w dwóch pierwszych badaniach myślę że nie zaszkodzi zrobić je ponownie... Oczywiście nie zaszkodzi. To daje zawsze większą precyzję w doborze stacji uzdatniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts