Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Witam,

-dom jednorodzinnym 4-osoby.Woda z wodociągu miejskiego, chciałbym założyć filtr typowy narurowy 10''(podany przepływ do 7L/min) na obiegu głównym zaraz za reduktorem.Czy przy takim przepływie będzie można dalej komfortowo korzystać z wody.

Jak się przytka to może być spory spadek ciśnienia...

Wrzucam moje wyniki wody.

[ATTACH=CONFIG]393607[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]393608[/ATTACH]

Pani w laboratorium powiedziała mi, że woda jest bardzo dobrej jakości i można ja pić bezpośrednio ze studni.Mówiłem, że potrzebuje teraz uzdatniacz, ale ona mówiła, że uzdatniacz usunie wszystkie cenne składniki tej wody, nie tylko żelazo i mangan. Tylko te wartości są przekroczone. Zaproponowała tylko żeby zamontować filtr wstępny (sznurkowy) i zbadać wodę za ok pół roku, jak już będziemy mieszkać i korzystać z tej wody. Bo może być, że poziom żelaza i manganu jeszcze spadnie.

Twardość 163 więc nieduża. Nie wiem czy jest sens montować zmiękczacz, bo podobno za miękka woda też jest nie zdrowa. Doradźcie mi co zrobić:) Ciężka decyzja mnie czeka.

Odświeżę trochę moją sytuację.

W czasie ok 4 tygodnie użytkowania wody w moim domu musiałem wymienić 2 razy filtr piankowy 20 mikron. Spadało ciśnienie w instalacji i nie było wyjścia. Filtr po wyjęciu faktycznie był mocno zasyfiony, cały w brązowej mazi, jakby warstwa błota. Nie mam pojęcia dlaczego tak szybko się te filtry zapychają. Wyniki wody nie były przecież złe. Mam podejrzenie, że może to być wysoki poziom żelaza, który jest znacznie wyższy niż wyszło w badaniach wody. Znajomy ma studnie trochę dalej i wyszło mu żelazo 2000! Co mogę zrobić żeby było lepiej? Na razie zakupiłem większą ilość filtrów sznurkowych i będę wymieniał co 2 tygodnie.

W czasie ok 4 tygodnie użytkowania wody w moim domu musiałem wymienić 2 razy filtr piankowy 20 mikron. Spadało ciśnienie w instalacji i nie było wyjścia.

Będę teraz trochę złośliwy, ale ciekaw jestem co by na to powiedziała pani z sanepidu :)

Filtr po wyjęciu faktycznie był mocno zasyfiony, cały w brązowej mazi, jakby warstwa błota. Nie mam pojęcia dlaczego tak szybko się te filtry zapychają.

Bo żelazo daje właśnie takie osady. Jak jeszcze w wodzie płyną jakieś cząstki mechaniczne (a miałeś w badaniu sporą mętność) to robi się błoto, które zakleja filtr.

Wyniki wody nie były przecież złe.

Pytanie czy były miarodajne?

Mam podejrzenie, że może to być wysoki poziom żelaza, który jest znacznie wyższy niż wyszło w badaniach wody. Znajomy ma studnie trochę dalej i wyszło mu żelazo 2000!

Woda w studni obok może się dość znacznie różnić, ale i tak nie zaszkodzi powtórzyć badań...

Co mogę zrobić żeby było lepiej? Na razie zakupiłem większą ilość filtrów sznurkowych i będę wymieniał co 2 tygodnie.

Możesz dalej bawić się w wymianę wkładów - ewentualnie zamiast 20 um zacząć używać grubszych (np. 50 um).

A poza tym powtórz badania. Jak będziesz wiedział co faktycznie w tej wodzie płynie to do tego dobierzesz jakiś filtr (a wybór masz szeroki).

Będę teraz trochę złośliwy, ale ciekaw jestem co by na to powiedziała pani z sanepidu :)

Bo żelazo daje właśnie takie osady. Jak jeszcze w wodzie płyną jakieś cząstki mechaniczne (a miałeś w badaniu sporą mętność) to robi się błoto, które zakleja filtr.

Pytanie czy były miarodajne?

Woda w studni obok może się dość znacznie różnić, ale i tak nie zaszkodzi powtórzyć badań...

Możesz dalej bawić się w wymianę wkładów - ewentualnie zamiast 20 um zacząć używać grubszych (np. 50 um).

A poza tym powtórz badania. Jak będziesz wiedział co faktycznie w tej wodzie płynie to do tego dobierzesz jakiś filtr (a wybór masz szeroki).

Dzięki qbek17 za szybką i jak zawsze merytoryczną odpowiedź. Chodziło mi właśnie o ustalenie czy takie objawy może dawać wysoki poziom żelaza i manganu, a nie jakieś inne zanieczyszczenia. Na pewno zrobię jeszcze raz badania, ale poczekam jeszcze miesiąc i wtedy test na żelazo, mangan i mętność. Później zadecyduję co zastosować. Będę oczywiście wrzucał do tego wątku wyniki i na pewno coś mi doradzisz;) Wstępnie myślę o jakimś odżelaziaczu. Czy ten filtr narurowy co mam 10'' i tak będzie przed uzdatniaczem (odżelaziaczem)? Hydraulik zamontował mi filtr narurowy po zbiorniku przeponowym i zastanawiam się czy ten syf teraz nie będzie się zbierał w zbiorniku. Jak to jest?

Czy ten filtr narurowy co mam 10'' i tak będzie przed uzdatniaczem (odżelaziaczem)? Hydraulik zamontował mi filtr narurowy po zbiorniku przeponowym i zastanawiam się czy ten syf teraz nie będzie się zbierał w zbiorniku. Jak to jest?

Taki filtr narurowy ma bardzo mały przepływ. Przy odżelaziaczu byłoby to zbyt duże ograniczenie. Raczej na pewno nie powinien on być pomiędzy hydroforem a odżelaziaczem, ale możesz go wykorzystać już po odżelaziaczu.

W zbiorniku przeponowym raczej nic ci się nie będzie zbierało. Po pierwsze nie masz tam kontaktu wody z powietrzem, więc i wytrącanie osadów będzie raczej małe. Po drugie przepływ w czasie płukania odżelaziacza wszystko "wymiecie".

Dzięki qbek17 za szybką i jak zawsze merytoryczną odpowiedź. Chodziło mi właśnie o ustalenie czy takie objawy może dawać wysoki poziom żelaza i manganu, a nie jakieś inne zanieczyszczenia. Na pewno zrobię jeszcze raz badania, ale poczekam jeszcze miesiąc i wtedy test na żelazo, mangan i mętność. Później zadecyduję co zastosować. Będę oczywiście wrzucał do tego wątku wyniki i na pewno coś mi doradzisz;) Wstępnie myślę o jakimś odżelaziaczu. Czy ten filtr narurowy co mam 10'' i tak będzie przed uzdatniaczem (odżelaziaczem)? Hydraulik zamontował mi filtr narurowy po zbiorniku przeponowym i zastanawiam się czy ten syf teraz nie będzie się zbierał w zbiorniku. Jak to jest?

Generalnie korpusy (według info producenta) nie ograniczają tak bardzo przepływu co stosowane wkłady.

Dla wkładów mechanicznych z włókniny polip. lub sznurka producenci podają że jest to przepływ rzędu 20 l/min czyli około 1,2 m/h.

witam, chciałbym porady jakie konkretne urzadzenie zastosowac przy tych wynikach wody, chcialbym napewno zmiekczyc wode bo sa zacieki na armaturze i kabinie pysznicowej, woda nie bedzie pita, 4 os, studnia ok 23 m, szambo

[ATTACH=CONFIG]396116[/ATTACH]

Z tych wyników wychodzi tylko twardość... Reszta jest OK.

Żeby optymalnie dobrać rozmiar zmiękczacza przydałaby się informacja o zużyciu wody... ale obstawiam, że "standard" na 25 litrów złoża będzie w Twoim przypadku wystarczający ;)

Żeby optymalnie dobrać rozmiar zmiękczacza przydałaby się informacja o zużyciu wody... ale obstawiam, że "standard" na 25 litrów złoża będzie w Twoim przypadku wystarczający ;)

dziekuje za odpowiedz, tak chcialbym tylko zmiekczac, zużycie wody zgadza się standard:)

w jaki sprzet zainwestowac? cos dobrego? jakie złoza?

Masz dosyć twardą wodę bo około 16 st niemieckich.

pobór wody na poziomie 15 m3

urządzenie z butlą 25 litrów - regeneracja co około 4 m3 to około 4 regeneracji w miesiącu

urządzenie z butlą 20 litrów - regeneracja co około 3,5 m3 to około 5 regeneracji w miesiącu

Pozdrawiam

dziekuje za odpowiedz, tak chcialbym tylko zmiekczac, zużycie wody zgadza się standard:)

w jaki sprzet zainwestowac? cos dobrego? jakie złoza?

Dobre głowice to: Fleck, Logix, Clack

Przyzwoite głowice to np. chiński BNT

Poszukaj systemu z systemu płukania przeciwprądowym i żywicą najlepiej mono sferyczną. Dość dobra jest żywica marki Lewatit.

Powyższe urządzenia w wersji kompaktowej nie powinny być droższe niż 2000,00 zł.

Pozdrawiam

Dobre głowice to: Fleck, Logix, Clack

Przyzwoite głowice to np. chiński BNT

Poszukaj systemu z systemu płukania przeciwprądowym i żywicą najlepiej mono sferyczną. Dość dobra jest żywica marki Lewatit.

Powyższe urządzenia w wersji kompaktowej nie powinny być droższe niż 2000,00 zł.

Pozdrawiam

Dziekuje za odpowiedź, a co to jest ten system plukania przeciwpradowy i zywica sferyczna co to robi ?

Dziekuje za odpowiedź, a co to jest ten system plukania przeciwpradowy i zywica sferyczna co to robi ?

Tak w skrócie

Monosferyk to żywica w której wszystkie frakcje (plastikowe kulki na których są centra aktywne), są takiej samej wielkości. Dzięki temu 1 litr złoża zawiera więcej frakcji z centrami aktywnymi, przez co system może przenieść większą twardość wody w danej pojemności.

Dzięki regeneracji UP-FLOW jest możliwa np. mniejsza emisja popłuczyn w cyklu regeneracyjnym oraz mniejsza konsumpcja soli (regenerat wymagany do prawidłowego działania systemu).

Pozdrawiam

Edytowane przez Louis_muniek

Tak w skrócie

Monosferyk to żywica w której wszystkie frakcje (plastikowe kulki na których są centra aktywne), są takiej samej wielkości. Dzięki temu 1 litr złoża zawiera więcej frakcji z centrami aktywnymi, przez co system może przenieść większą twardość wody w danej pojemności.

Dzięki regeneracji UP-FLOW jest możliwa np. mniejsza emisja popłuczyn w cyklu regeneracyjnym oraz mniejsza konsumpcja soli (regenerat wymagany do prawidłowego działania systemu).

Pozdrawiam

A jakaś opinia na temat Ecoperla Toro? Czy bylby to dobry wybór?