Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

A jakaś opinia na temat Ecoperla Toro? Czy bylby to dobry wybór?

Osobiście nie znam tego urządzenie, nie wiem jaka tam jest głowica. Z informacji na stronie producenta jest tylko wpis, że została zaprojektowana pod ten system. Równie dobrze może to być głowica produkowana przez Clacka lub może to być zwykły Chinol. Ja bym potwierdził tą informację u producenta.

Zmiękczacz według informacji producenta ma pojemność 20 litrów złoża. Trochę mało jak na twoją twardość wody. Na stronie producenta brak informacji o ateście PZH, a przynajmniej ja takiego nie znalazłem.

Cena tego urządzenia to około 2250 zł. To za niewiele więcej kupisz oryginalnego Supreme Soft, który jest w cenie około 2500,00 zł, a za 100 zł więcej kupisz system z butlą o pojemności 26 litrów (wskazana w przypadku twojej twardości wody).

Parametry pracy, system regeneracji i złoże jest takie same jak w przypadku Ecoperli, tyle że Supreme jest produkowany przez belgijskiego ERIE, w chwili obecnej jednego z liderów w branży zmiękczaczy wody. W tym zmiękczaczu masz głowicę opartą na elektrozaworach, czyli bezawaryjne rozwiązanie, dodatkowo menu PL i prosty system konfiguracji. Ten system działa bowiem w taki sposób, że po wpisaniu twardości wody sam ustawia sobie cykle pracy.

Podsumowując:

Powinieneś szukać urządzenia o pojemności złoża około 25 litrów.

Kupisz bardzo dobry system składany na głowicy Clack, Fleck, lub Logix za kwotę około 2000,00 zł. Systemy będą pracować równie dobrze jak wyżej wspomniana Ecoperla, ale będzie zawierał więcej złoża, takie urządzenia możesz kupic w wersji duelementowej lub w wersji kompaktowej.

Jeśli konkretnie musi to być kompakt w złożony od podstaw przez producenta, to w twoim przypadku polecam Supreme Soft 26.

Pozdrawiam

Edytowane przez Louis_muniek

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chcę przygotować instalację pod odżelaziacz (jak będą badania to się zrobi) i mam kilka pytań:

Pierwsze podchwytliwe, czym się różni inżektor (tfu co za nazwa) do powietrza od inżektora do nawozu :D Poza trzykrotną różnicą w cenie (np 1" 100zł vs 32zł), wyglądają identycznie, oba mają zaworki zwrotne.

Drugie, jaki inżektor zastosować przy rurze ze studni/pompy PE 40? 3/4" czy 1" czy większy? Pompa będzie miała wydajność około 5m3/h, 85l/min.

Chcę przygotować instalację pod odżelaziacz (jak będą badania to się zrobi) i mam kilka pytań:

Pierwsze podchwytliwe, czym się różni inżektor (tfu co za nazwa) do powietrza od inżektora do nawozu :D Poza trzykrotną różnicą w cenie (np 1" 100zł vs 32zł), wyglądają identycznie, oba mają zaworki zwrotne.

Drugie, jaki inżektor zastosować przy rurze ze studni/pompy PE 40? 3/4" czy 1" czy większy? Pompa będzie miała wydajność około 5m3/h, 85l/min.

Inżektory praktycznie niczym się nie różnią.

Wydajność pompy do wielkości inżektora nie ma znaczenia.

Dodatkowo od analizy wody zależy czy inżektor do wody jest dobrym rozwiązaniem - przy znacznym przekroczeniu stężenia żelaza oraz manganu należy zastanowić się nad kompresorem

Nie znam się na inżektorach do nawozów... więc się nie wypowiem co do różnic ;)

Wydajność pompy do wielkości inżektora nie ma znaczenia.

Oczywiście, że ma znaczenie.

Inżektor powinien pracować w ok 1/3 zakresu pracy pompy. Im większą/mocniejszą masz pompę tym większy inżektor dobierasz. W zakresie, o jakim piszesz wybierz raczej ten 1".

Nie znam się na inżektorach do nawozów... więc się nie wypowiem co do różnic ;)

Oczywiście, że ma znaczenie.

Inżektor powinien pracować w ok 1/3 zakresu pracy pompy. Im większą/mocniejszą masz pompę tym większy inżektor dobierasz. W zakresie, o jakim piszesz wybierz raczej ten 1".

Ja jednak pozostanę przy swoim zdaniu, jeśli pozwolisz.

najważniejsze jest zapotrzebowanie klienta na wodę

mogę mieć ferrari a jeździć 90 km/h zamiast 300.

Pozdrawiam

Witam.

chciałbym dokonać tak zwaną regenerację szokową cr 100.

Może jakiś znawca mały instruktaż by napisał?

Ale taki trochę jak dla dziecka :

ile, czego i gdzie wlać .

Pozdrawiam.

http://www.alamowaterpoland.com/uploads/9/3/7/0/93705250/soda_ash_regen_en.pdf

Wracając do inżektora... jest jakiś konkretny powód dlaczego ma być umieszczony poziomo? Zwężka w środku chyba wytworzy podciśnienie bez względu na to.

Możesz go spokojnie montować pionowo - jest tylko ryzyko, że będzie bardziej kapał zawór zwrotny.

Tak samo kwestia długiego odcinka prostego, o co chodzi?

To jest wymagane i bez tego nie będzie działać. Ale w plastikowych zwężkach te odcinki są już zachowane w samej konstrukcji zwężki. W wersji gdzie kupujesz samą kryzę musisz zachować odpowiednie odcinki rur. Chodzi o uspokojenie przepływu.

Witam,

Czy mógłby ktoś z Was polecić firmę, która wykona kompleksowo instalacje do uzdatniania wody.

Czekałem cierpliwie na gminę, ponieważ mieli podłączyć wodociąg, ale po trzech latach mam dosyć przeciągania budowy,

studnia głębinowa jest wykonana, należy wejść z woda do budynku i zadbać o jej jakość, ponieważ nie jest najwyższej.

Budowa w okolicach Radzymina województwo mazowieckie

Witam, gdyby ktoś był zainteresowany Toro, [ATTACH=CONFIG]396606[/ATTACH] po modelu głowicy dotarłem ze jest to http://www.fobrite.com/index.php?m=content&c=index&a=show&catid=51&id=65#goods tylko panel z przyciskami zamontowany osobno, wie ktos co to za firma i jakie ma opinie? (chodzi o Fobrite)

Fobrite, firma Chińska, specjalizuje się w kopiowaniu głowic Fleck.

Jest to stosunkowo nowa firma na rynku, więc mało jest tych głowic, być może jest to przyzwoity produkt, aczkolwiek ja osobiście nie zdecydował bym się na taki produkt, przynajmniej nie w takiej cenie.

Należy to oczywiście potwierdzić, ale w takim razie wydaje mi się że nie jest to produkt składany u producent, tylko zwykły składak na Chińskich komponentach w cenie dość wysokiej.

Porządny kompakt na głowicy Clack lub oryginalnym Flecku (jedne z najlepszych głowic na rynku) był by cenowo podobny i miał byś gwarancję jakości.

Pozdrawiam

Edytowane przez Louis_muniek

Butla tez jest chinska, jedynie co to mozna miec nadzieje ze jest to prawdziwe złoże Lewatit. Spotkałem sie gdzies z opisem ze jest to produkt całkowicie produkowany w europie, jednak nie moge znalezc tego w necie. Dopiero po zakupie okazuje sie jak jest ;-)

Nie nastawiaj się negatywnie, produkty chińskie mogą być bardzo przyzwoite.

Jedyne zastrzeżenie można mieć tylko do ceny.

Pozdrawiam

Witam.

Koledzy mam taki problem z moim hydroforem.

Zbiornik 300L pompa głębinowa 52l/min, inżektor, by-pass...wszystko zmontowane jak na rysunku.

Wydaje mi się, że coś nie działa jak powinno bo pompa jednak często się załącza a poza tym jest inny problem.

Mianowicie jak długo leję wodę np: na ogród to PKZ (przeciążeniowy) wyłączy pompę po jakimś czasie.

Po ponownym włączeniu w instalacji wtedy purka powietrze itd.

Odpowietrznik automatyczny wydaje mi się ze działa w taki sposób: iż jak spuszczam wodę w instalacji to przed załączeniem pompy zaczyna on upuszczać powietrze i wtedy pompa sie włącza.

Zauważyłem tez że jak puszczę wodę przez by-pass i zamknę zwężkę to nie ma żadnego problemu z wyłączeniem pompy- mogę lać i lać ładne metry sześcienne.

Gdzie może być problem?

Czy ten odpowietrznik automatyczny nie jest może umieszczony za wysoko, bo czasem wydaje mi sie ze nie mam poduszki powietrznej patrząc na roszenie zbiornika?

Bardzo często też- prawie zawsze po płukaniu odżelaziacza w nocy mam sporo powietrza w instalacji. Jak woda się potem nalewa do spłuczek po spuszczeniu to słychac strzelanie powietrza i to samo w kranach.

Pozdrawiam

Maciej

rysunek pompa.jpg

Wygląda na to, że głównym problemem jest ilość powietrza w hydroforze.

Częste załączanie pompy występuje wtedy kiedy nie ma poduszki powietrznej. Częste załączanie pompy może uszkodzić silnik (przez przegrzanie), co może powodować zadziałanie zabezpieczenia.

To co opisujesz dalej (strzały powietrza z kranów) sugerują sytuację odwrotną - czyli nadmiar poduszki powietrznej i w rezultacie przedostawanie się powietrza do instalacji.

Działanie odpowietrznika jest w zasadzie prawidłowe - jak zacznie upuszczać powietrze to spada ciśnienie, więc pompa się załącza. Ale możesz mieć rację ze zbyt wysokim jego umiejscowieniem...

Masz to kilka sprzecznych informacji, których wspólnym mianownikiem jest ilość powietrza w hydroforze. Sprawdź zwężkę (rozbierz ją, może wymaga wyczyszczenia), zawór odpowietrzający (czy działa prawidłowo), zrób regenerację odżelaziacza (i obserwuj co się dzieje ze zwężką i zaworem odpowietrzającym) - może coś jeszcze zauważysz, bo na razie ciężko jednoznacznie stwierdzić co jest źródłem problemu.

Witam.

Koledzy mam taki problem z moim hydroforem.

Zbiornik 300L pompa głębinowa 52l/min, inżektor, by-pass...wszystko zmontowane jak na rysunku.

Wydaje mi się, że coś nie działa jak powinno bo pompa jednak często się załącza a poza tym jest inny problem.

Mianowicie jak długo leję wodę np: na ogród to PKZ (przeciążeniowy) wyłączy pompę po jakimś czasie.

Po ponownym włączeniu w instalacji wtedy purka powietrze itd.

Odpowietrznik automatyczny wydaje mi się ze działa w taki sposób: iż jak spuszczam wodę w instalacji to przed załączeniem pompy zaczyna on upuszczać powietrze i wtedy pompa sie włącza.

Zauważyłem tez że jak puszczę wodę przez by-pass i zamknę zwężkę to nie ma żadnego problemu z wyłączeniem pompy- mogę lać i lać ładne metry sześcienne.

Gdzie może być problem?

Czy ten odpowietrznik automatyczny nie jest może umieszczony za wysoko, bo czasem wydaje mi sie ze nie mam poduszki powietrznej patrząc na roszenie zbiornika?

Bardzo często też- prawie zawsze po płukaniu odżelaziacza w nocy mam sporo powietrza w instalacji. Jak woda się potem nalewa do spłuczek po spuszczeniu to słychac strzelanie powietrza i to samo w kranach.

Pozdrawiam

Maciej

Kupisz bardzo dobry system składany na głowicy Clack, Fleck, lub Logix za kwotę około 2000,00 zł.

Porządny kompakt na głowicy Clack lub oryginalnym Flecku (jedne z najlepszych głowic na rynku) był by cenowo podobny i miał byś gwarancję jakości.

Szukam i szukam czegoś takiego w podanym budżecie i nie mogę znaleźć. Czy poza serwisem aukcyjnym na 'A' jest jakieś miejsce w sieci, które powinienem odwiedzić? A może takie oferty nie są w zasięgu szarego Kowalskiego, tylko zarezerwowane dla kumpli z branży? Albo marna głowica, albo złoże no-name...