qbek17 18.09.2017 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Szukam i szukam czegoś takiego w podanym budżecie i nie mogę znaleźć. Czy poza serwisem aukcyjnym na 'A' jest jakieś miejsce w sieci, które powinienem odwiedzić? A może takie oferty nie są w zasięgu szarego Kowalskiego, tylko zarezerwowane dla kumpli z branży? Albo marna głowica, albo złoże no-name... Nie wiem jaki konkretnie model miał na myśli Louis... ale mi się udało znaleźć zestaw na Clacku i z żywicą Lewatit za 2100... netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luccass 18.09.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Nie wiem jaki konkretnie model miał na myśli Louis... ale mi się udało znaleźć zestaw na Clacku i z żywicą Lewatit za 2100... netto Ty w tym 'siedzisz', więc już na starcie masz przewagę w szukajce ;] Podeślij mi proszę linka - tutaj lub na prv, nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janumich 23.09.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Witam,Jestem laikiem jeżeli chodzi o zmiękczacze wody. Nie wiem od czego zacza i co jest wazne przy zakupie.Woda z wodociagu miejskiego. Wg informacji na stronie wodociagów twardość wody w mojej okolicy ok 15 stopni Niemieckich. Zuzycie około 5-7 m3 miesieczne. Posiadam szambo i chciałbym sie dowiedziec jaki kupic aby przy regeneracji nie zuzywało sie za dużo wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.09.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Witam, Jestem laikiem jeżeli chodzi o zmiękczacze wody. Nie wiem od czego zacza i co jest wazne przy zakupie. Woda z wodociagu miejskiego. Wg informacji na stronie wodociagów twardość wody w mojej okolicy ok 15 stopni Niemieckich. Zuzycie około 5-7 m3 miesieczne. Posiadam szambo i chciałbym sie dowiedziec jaki kupic aby przy regeneracji nie zuzywało sie za dużo wody. Twardość jest niska, zużycie też... więc i zmiękczacz powinien być niewielki. W zupełności wystarczy Ci taki z 15-18 litrami złoża. Jeśli chcesz mieć coś dobrego to zwróć uwagę na głowicę i złoże. Przy tak niskiej pojemności regeneracja przeciwprądowa będzie niezauważalna więc nie radziłbym dopłacać za tą opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janumich 24.09.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Jaka głowica i złoże jest OK? Nie chciałbym kupic jakieś chińszczyzny. Czy możecie polecić zmiekczacze które sami używacie? Model marka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 24.09.2017 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 (edytowane) Mija rok użytkowania mojego zmiękczacza więc czas na przegląd. Możecie powiedzieć jaki średnio jest koszt takiej usługi? Edytowane 24 Września 2017 przez xiz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 25.09.2017 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Witam, Jestem laikiem jeżeli chodzi o zmiękczacze wody. Nie wiem od czego zacza i co jest wazne przy zakupie. Woda z wodociagu miejskiego. Wg informacji na stronie wodociagów twardość wody w mojej okolicy ok 15 stopni Niemieckich. Zuzycie około 5-7 m3 miesieczne. Posiadam szambo i chciałbym sie dowiedziec jaki kupic aby przy regeneracji nie zuzywało sie za dużo wody. Witam jeśli zdecydujesz się na urządzenie o wielkości 15 litrów to: - regeneracja co około 2,9 m3 - w twoim przypadku moim zdaniem wystarczy w zupełności, będziesz mieć około 2 - 3 regeneracji w miesiącu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 25.09.2017 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Jaka głowica i złoże jest OK? Nie chciałbym kupic jakieś chińszczyzny. Czy możecie polecić zmiekczacze które sami używacie? Model marka? Głowica to LOGIX, FLECK, CLACK - są to głowice jedne z najlepszych na rynku. Złoże może być Purolite, Indion lub Lewatit. Jeśli chodzi o typ urządzenia, to są to systemy składane więc nie znajdziesz indexu konkretnego modelu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 25.09.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Mija rok użytkowania mojego zmiękczacza więc czas na przegląd. Możecie powiedzieć jaki średnio jest koszt takiej usługi? A co chcesz przeglądać w tym systemie. Możesz to zrobić we własnym zakresie. Jedyną rzeczą którą ewentualnie powinieneś zrobić to (jeśli tego wymaga), przeczyszczenie inżektora bo zawory BACKWASH lub REFIL nie powinny być zabrudzone, na wszelki wypadek też możesz je przeczyścić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.09.2017 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Złoże może być Purolite, Indion lub Lewatit. Błagam - nie wymieniaj w jednym zdaniu Indiona i Lewatitu... Przecież Indion to najgorsze gó...no. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.09.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Mija rok użytkowania mojego zmiękczacza więc czas na przegląd. Możecie powiedzieć jaki średnio jest koszt takiej usługi? Zazwyczaj to koszty ok 120-150 PLN, ale są też firmy które sobie liczą jeszcze za dojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 25.09.2017 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Z tego co mam napisane w instrukcji powinienem wyczyścić:- zbiornik solanki- filtr na końcu rury poboru solanki- otwory w tubie solankowej zbiornika soli- platformę soli- sitko inżektora i inżektor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarak 25.09.2017 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 WitamMam za i przed licznikiem instalacje 1 1/2cala, czy w takim wypadku mogę za licznikiem zamontować filtr wody (głównie mechaniczny, mamy problem z piaskiem w wodzie) z wejściem i wyjściem 1/2 lub 3/4 cala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.09.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Witam Mam za i przed licznikiem instalacje 1 1/2cala, czy w takim wypadku mogę za licznikiem zamontować filtr wody (głównie mechaniczny, mamy problem z piaskiem w wodzie) z wejściem i wyjściem 1/2 lub 3/4 cala? Za licznikiem możesz zrobić co chcesz. Tylko po co masz robić aż tak duże przewężenie? Nie możesz kupić filtra z gwintem 1"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 26.09.2017 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Witam Mam za i przed licznikiem instalacje 1 1/2cala, czy w takim wypadku mogę za licznikiem zamontować filtr wody (głównie mechaniczny, mamy problem z piaskiem w wodzie) z wejściem i wyjściem 1/2 lub 3/4 cala? Jeśli masz średnicę 1 1/2" to albo zastosuj korpus BB 6/4" (1 1/2"), albo korpus z przyłączem 1". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janumich 26.09.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Witam jeśli zdecydujesz się na urządzenie o wielkości 15 litrów to: - regeneracja co około 2,9 m3 - w twoim przypadku moim zdaniem wystarczy w zupełności, będziesz mieć około 2 - 3 regeneracji w miesiącu. Pozdrawiam Jak wygląda serwis takich urządzeń? Czy jest obowiązkowy przez cały okres gwarancji? Czy montaz musi być wykonany przez serwis czy można to zrobić we własnym zakresie? Ile dają gwarancji na takie urządzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.09.2017 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Falmingo 30 praktycznie nigdzie nie dostępny to może taki w zamian http://bluewater24.pl/oszczedny-zmiekczacz-wody-clack-30-ws1cl-ze-zlozem-lewatit-p-1079.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.09.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Jak wygląda serwis takich urządzeń? Czy jest obowiązkowy przez cały okres gwarancji? Czy montaz musi być wykonany przez serwis czy można to zrobić we własnym zakresie? Ile dają gwarancji na takie urządzenia? Wszystko zależy od konkretnej firmy... Jedni wymagają płatnego montażu i corocznych przeglądów, a inni nie wymagają niczego. Ale w każdym przypadku bardzo ciężko jest wyegzekwować gwarancję (poza ewidentnymi przypadkami, że coś cieknie...) bo zawsze jest kwestia "niewłaściwego montażu lub użytkowania, zmiany parametrów wody, złego ciśnienia, itp, itd... Okresy gwarancji są od roku do dziesięciu lat, ale zazwyczaj tylko na wybrane elementy (np na zbiornik). To co się najczęściej psuje to głowica (praktycznie jedyna ruchoma część całego zmiękczacza) i na nią są najkrótsze gwarancje (chociaż producenci często dają je dosyć długie, np. Clack daje 5 lat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.09.2017 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Falmingo 30 praktycznie nigdzie nie dostępny to może taki w zamian... Nie wygląda źle... Flamingo jest cały czas dostępny - tylko kwestia "chęci" sklepów do jego promowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.09.2017 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Zadzwoniłem do sklepu po Flamingo to mi pan wręcz wciskał Eco Water - co tam ze dwa razy droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts