Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Jak wygląda serwis takich urządzeń? Czy jest obowiązkowy przez cały okres gwarancji? Czy montaz musi być wykonany przez serwis czy można to zrobić we własnym zakresie? Ile dają gwarancji na takie urządzenia?

Jeśli chodzi o gwarancje to równie z tym bywa. Jedni dają 2 inni 5 a jeszcze inni nawet do 10 lat.

Jeśli chodzi o serwis to powinnaś raz w roku go przeprowadzić.

Możesz to zrobić we własnym zakresie (sprawdź co jest napisane w gwarancji), możesz również zamówić serwis odpłatny.

Pozdrawiam

Edytowane przez Louis_muniek

Falmingo 30 praktycznie nigdzie nie dostępny to może taki w zamian http://bluewater24.pl/oszczedny-zmiekczacz-wody-clack-30-ws1cl-ze-zlozem-lewatit-p-1079.html

Bardzo fajne urządzenie, obudowa jest bardzo ładna (dużo solidniejsza niż we flamingu). Złoże i głowica również porządne. Cena jest dość wysoka.

Nie wiem jakiej marki jest złoże - we wcześniejszym urządzeniu był Lewatit i system również na Clacku. Aczkolwiek urządzenie dosyć dobre.

Cenowo też dość drogie jak na składaka. Za kwotę 2700 można kupić system w 100% złożony od podstaw u producenta.

Pozdrawiam

Nie wiem jakiej marki jest złoże - we wcześniejszym urządzeniu był Lewatit i system również na Clacku. Aczkolwiek urządzenie dosyć dobre.

Cenowo też dość drogie jak na składaka. Za kwotę 2700 można kupić system w 100% złożony od podstaw u producenta.

Pozdrawiam

Dostałem jeszcze rabat a poza tym mam dość już szukania - więcej zyskam nie tracąc czasu na szukanie tylko pracując :D

oddałem wode do badania do sanepidu i otrzymałem takie wyniki jak w załaczniku,

Tabelka kończy się na manganie... czy masz jeszcze jakieś wyniki? np twardość? Co z bakteriami?

Czy zapach (określony jako SMARY) jest wyczuwalny? Masz jakiś pomysł skąd on się wziął (może kwestia poboru próbki)?

pompa głębinowa to omnigena 3b24,

Na jakiej głębokości masz lustro wody?

Pompa nie jest jakaś przesadnie mocna - można liczyć na jakieś 2 m3/h, a to wystarczy na najmniejszy odżelaziacz...

możecie pomóc przy doborze sprzętu aby wodę uzdatnić do użytku domowego łącznie z piciem??

Z tego co widać w wynikach potrzebny jest odżelaziacz. Standardowo robi się to napowietrzając wodę w hydroforze i filtrując na kolumnie ze złożem (mogą być tu różne kombinacje).

Powiedz coś na temat pozostałej instalacji - masz hydrofor? co ze ściekami?

Tabelka kończy się na manganie... czy masz jeszcze jakieś wyniki? np twardość? Co z bakteriami?

Czy zapach (określony jako SMARY) jest wyczuwalny? Masz jakiś pomysł skąd on się wziął (może kwestia poboru próbki)?

Na jakiej głębokości masz lustro wody?

Pompa nie jest jakaś przesadnie mocna - można liczyć na jakieś 2 m3/h, a to wystarczy na najmniejszy odżelaziacz...

Z tego co widać w wynikach potrzebny jest odżelaziacz. Standardowo robi się to napowietrzając wodę w hydroforze i filtrując na kolumnie ze złożem (mogą być tu różne kombinacje).

Powiedz coś na temat pozostałej instalacji - masz hydrofor? co ze ściekami?

ale tam jest twardość-ph 7,5, bakterie z tego co pamiętam były p.coli w wartości 1, zapach jest lekko wyczuwalny, ale raz jest raz go niema :)

Lustro wody muszę zobaczyć jak to faktycznie wygląda

tak mam zbiornik - hydrofor na 50L wiem że jest za mały- ścieki niestety szambo ale chce popłuczyny wyrzucać na zewnątrz do specjalnie przygotowanej do tego celu studni-komory,

licze na twoja pomoc sugestie w doborze sprzętu- dostałem namiar na ciebie od kolegi któremu również pomogłeś w moim rejonie- gdzie inne firmy próbowały mu wrzucić kupę sprzętu bez uzasadnienia :)

ale tam jest twardość-ph 7,5, bakterie z tego co pamiętam były p.coli w wartości 1, zapach jest lekko wyczuwalny, ale raz jest raz go niema :)

tak mam zbiornik - hydrofor na 50L wiem że jest za mały- ścieki niestety szambo ale chce popłuczyny wyrzucać na zewnątrz do specjalnie przygotowanej do tego celu studni-komory,

licze na twoja pomoc sugestie w doborze sprzętu- dostałem namiar na ciebie od kolegi któremu również pomogłeś w moim rejonie- gdzie inne firmy próbowały mu wrzucić kupę sprzętu bez uzasadnienia :)

pH to odczyn a nie twardość wody. Podaj twardość wody i stężenie manganu. Poza tym dobrze by był jak byś określił zużycie wody lub ilość osób w domu.

Pozdrawiam

Jeśli koniecznie chcesz zostawić ten mały zbiornik to praktycznie jedynym rozwiązaniem jest odżelaziacz zintegrowany z napowietrzaniem... rozwiązanie kosztowo podobne do wymiany hydrofora i zwykłego odżelaziacza, ale plusem jest to, że nie musisz już przerabiać instalacji i całość jest "bardziej kompaktowa".

Jak masz już na mnie namiary to dzwoń - pogadamy i coś poradzimy :)

Twardość to co innego niż pH. Prawdopodobnie jest niewielka (patrząc na przewodność), więc to też pytanie do Ciebie czy chcesz tą wodę zmiękczać?

Z tego co mam napisane w instrukcji powinienem wyczyścić:

- zbiornik solanki

- filtr na końcu rury poboru solanki

- otwory w tubie solankowej zbiornika soli

- platformę soli

- sitko inżektora i inżektor

Czyli do tej listy warto dorzucić zawory BACKWASH lub REFIL? Gdzie one się znajdują?

Witam,

Otrzymałem wyniki badań (w nawiasie norma)

Żelazo 475 µg/l (200)

Mangan 303 µg/l (50)

Mętność 3 MTU (1)

Jon amonowy 1,12 mg/l (0,50)

Twardość ogólna 298 mg/l (500)

Hydraulik proponuje mi zwykły zmiękczacz, który powinien sobie poradzić z tymi parametrami (podobno jedynie nieznacznie przekroczone a sama woda jak najbardziej nadaje się do picia.) proponowane jest złoże regenerowane solą oraz dobrą głowicę Clack.

Czy uważacie, że wykorzystanie zmiękczacza przywróci parametry wody do normy ?

Witam,

Otrzymałem wyniki badań (w nawiasie norma)

Żelazo 475 µg/l (200)

Mangan 303 µg/l (50)

Mętność 3 MTU (1)

Jon amonowy 1,12 mg/l (0,50)

Twardość ogólna 298 mg/l (500)

Hydraulik proponuje mi zwykły zmiękczacz, który powinien sobie poradzić z tymi parametrami (podobno jedynie nieznacznie przekroczone a sama woda jak najbardziej nadaje się do picia.) proponowane jest złoże regenerowane solą oraz dobrą głowicę Clack.

Czy uważacie, że wykorzystanie zmiękczacza przywróci parametry wody do normy ?

W twoim przypadku zastosował bym urządzenie wielofunkcyjne na złożu ECOMIX lub AQUA MULTI.

Cenowo będzie nieznacznie drożej niż zmiękczacz. Typ regeneracji taki sam, czyli zwykła solanka. Żywotność złoża na poziomie zwykłego zmiękczacza wody.

Pozdrawiam

cześć,

potrzebuje pomocy przy uzdatnieniu wody, oddałem wode do badania do sanepidu i otrzymałem takie wyniki jak w załaczniku, pompa głębinowa to omnigena 3b24,

możecie pomóc przy doborze sprzętu aby wodę uzdatnić do użytku domowego łącznie z piciem??

Pozdrawiam

Leszek

Najbardziej rozsądnym rozwiązaniem dla uzdatniania wody o takich parametrach byłoby zastosowanie kolumny odżelaziająco-odmanganiającej z wykorzystaniem zbiornika hydroforowego wraz z wstępnym napowietrzaniem. Jeśli bakterii były tylko w takiej ilości to można przechlorować studnie i w zupełności powinno zdac to egzamin.

Kompaktowy system do usuwania żelaza i manganu może okazać sie że będzie miał niewystarczające napowietrzanie. Kosztowo wygląda to bardzo podobnie.

W razie pytań proszę pisac.