Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

No a jaki problem poszukać na necie urządzeń ze złożami AM lub ECOMIX. Przyłącze hydrauliczne urządzenia wykona każdy hydraulik,

Pozdrawiam

Powiedzmy, że ze względów rodzinnych , to musi być ten hydraulik. On załatwia i on montuje.

To jak z tym Crystal Right ? Złoże gorsze , słabsze od Ecomix ? Wymaga lepszej głowicy ? innych parametrów wody ?

Powiedzmy, że ze względów rodzinnych , to musi być ten hydraulik. On załatwia i on montuje.

To jak z tym Crystal Right ? Złoże gorsze , słabsze od Ecomix ? Wymaga lepszej głowicy ? innych parametrów wody ?

Crystal Right będzie dobry. Tylko niech to będzie CR100.

Wymaga on dłuższej regeneracji (minimum 90 minut solankowania), i innego doboru inżektora i DLFC. Jeśli hydraulik dobierze to prawidłowo to będzie dobrze działać.

Rozumiem, że najlepiej to przegląd robić jak zostanie jak najmniej soli no bo inaczej to platformy soli wyczyścić się nie da. Platforma to rozumiem ten zbiornik po prostu gdzie sypie sól?

Możesz poczekać aż sól zupełnie się rozpuści. Wtedy na dnie zbiornika zobaczysz "platformę". Zdecydowanie wygodniej to wyczyścić jeśli nie ma tam soli :)

Ja nie ściemniam, pisze ze swojego doświadczenia. Jak ty ściemniasz i piszesz że żywica wytrzymuje 30 lat to jest git.

To jakie masz doświadczenia? Że żywica zmiękczająca wytrzymuje 5 lat czy że złoże wielofunkcyjne wytrzymuje 15-20?

Złoża mieszane są dostępne w PL od jakichś 7-8 lat - powiedz mi jakie możesz mieć doświadczenia z dłuższą jego żywotnością?

Akurat żywica do zmiękczania może tyle wytrzymać, w przeciwieństwie do anionitów, które są składnikiem złóż mieszanych.

To jakie masz doświadczenia? Że żywica zmiękczająca wytrzymuje 5 lat czy że złoże wielofunkcyjne wytrzymuje 15-20?

Złoża mieszane są dostępne w PL od jakichś 7-8 lat - powiedz mi jakie możesz mieć doświadczenia z dłuższą jego żywotnością?

Akurat żywica do zmiękczania może tyle wytrzymać, w przeciwieństwie do anionitów, które są składnikiem złóż mieszanych.

Złoże zmiękczające do 10 lat maksymalnie (przynajmniej u mnie we firmie). Złoża wielofunkcyjne podobnie. Rozumiem że ty masz inne doświadczenia, ale proszę nie zarzucaj, że ściemniam.

Złoża wielofunkcyjne CR stosujemy w fermie od 2006 roku czyli ponad 10 lat.

Pozdrawiam

Złoże zmiękczające do 10 lat maksymalnie (przynajmniej u mnie we firmie). Złoża wielofunkcyjne podobnie.

Pokaż mi złoże wielofunkcyjne (na żywicy) które pracuje 10 lat i nadal działa tak jak powinno? Pokaż mi jakiś przykład... bo to że "Ty w twojej firmie tak założyłeś" to trochę słaby dowód.

A z drugiej strony - jaki jest sens wymieniać złoże zmiękczające po 10 latach? (poza oczywistym powodem ekonomicznym)

Rozumiem że ty masz inne doświadczenia, ale proszę nie zarzucaj, że ściemniam.

Podstawową różnicą między zmiękczaczem a filtrem wielofunkcyjnym jest żywotność złoża. A Ty wyskakujesz z tekstem, że żywotność jest taka sama. To jak to traktować inaczej?

Złoża wielofunkcyjne CR stosujemy w fermie od 2006 roku czyli ponad 10 lat.

Nie rozmawiamy o CR tylko o złożach na żywicach (Ecomix lub AquaMulti).

Pokaż mi złoże wielofunkcyjne (na żywicy) które pracuje 10 lat i nadal działa tak jak powinno? Pokaż mi jakiś przykład... bo to że "Ty w twojej firmie tak założyłeś" to trochę słaby dowód.

A z drugiej strony - jaki jest sens wymieniać złoże zmiękczające po 10 latach? (poza oczywistym powodem ekonomicznym)

Podstawową różnicą między zmiękczaczem a filtrem wielofunkcyjnym jest żywotność złoża. A Ty wyskakujesz z tekstem, że żywotność jest taka sama. To jak to traktować inaczej?

Nie rozmawiamy o CR tylko o złożach na żywicach (Ecomix lub AquaMulti).

Czytaj proszę to co napisałem, nie napisałem, że 10 lat. Tylko że maksymalnie do 10 lat, a to istotna różnica. Bardzo często jest tak, że złoże wcześniej wymaga wymiany. 10 lat jest naprawdę granica górną i było takich sytuacji naprawdę niewiele.

Tyczy się to tak samo żywicy jak i złoża wielofunkcyjnego. Może nieznacznie dłużej żywica pracuje, ale z mojego doświadczenia wynika że żywotność tych złóż jest podobna.

Natomiast nigdy nie spotkałem się z żywicą która pracowała 30 lat, a tematem filtrów zajmuje się od 2004 roku. I pisze serio - nie jest to złośliwość.

Pozdrawiam

Edytowane przez Louis_muniek

Chciałbym zamontować w domu system uzdatniania wody. Muszę go zamontować w piwnicy, ale przyłącze kanalizacyjne jest niemal na wysokości stropu piwnicy. Czy taki system uzdatniania wody ma jakąś pompkę która podczas płukania złoża wypompuje wodę "pod górkę" powiedzmy z metr?

Zakładając, że mówimy o zmiękczaczu to regeneracja odbywa się pod ciśnieniem więc i woda płucząca może być odprowadzana "pod górkę". Problem zrobi się jeśli chcesz to pchać wysoko/daleko, ale około metra to spokojnie możesz zrobić.

Czytaj proszę to co napisałem, nie napisałem, że 10 lat. Tylko że maksymalnie do 10 lat, a to istotna różnica. Bardzo często jest tak, że złoże wcześniej wymaga wymiany. 10 lat jest naprawdę granica górną i było takich sytuacji naprawdę niewiele.

Idąc tym tokiem rozumowania można powiedzieć, że każde złoże jest "prawie niezużywalne", albo "jego żywotność wynosi do 100 lat"... oczywiście drobnym drukiem wypadałoby dopisać, że "tylko w przypadku nieużywania filtra" lub "w odpowiednich warunkach", ale co tam...

Kolejny raz piszesz rzeczy powtarzane z ulotek i broszur, które są naciągnięte jak guma w gaciach. Ideą tego forum była wymiana doświadczeń, a nie powtarzanie sloganów i reklam. Jeśli więc masz "doświadczenie", że w jakimś jednym przypadku złoże wytrzymało 10 lat to napisz to, ale podaj też jakie były warunki użytkowania albo dodaj, że był to wyjątkowy przypadek i powtórne uzyskanie takiego efektu może być bardzo trudne.

Tyczy się to tak samo żywicy jak i złoża wielofunkcyjnego. Może nieznacznie dłużej żywica pracuje, ale z mojego doświadczenia wynika że żywotność tych złóż jest podobna.

Co to znaczy podobna? Jeśli żywotność żywicy wynosi 15-20 lat (a w skrajnych przypadkach i 30 lat), a złoża wielofunkcyjnego 5-6 (a nawet przyjmując ten skrajny przypadek, na który się powołujesz - 10 lat) to czy to jest podobne?

Natomiast nigdy nie spotkałem się z żywicą która pracowała 30 lat, a tematem filtrów zajmuje się od 2004 roku. I pisze serio - nie jest to złośliwość

Ja też piszę serio - widziałem taki przypadek, byłem akurat w czasie kontroli i rewizji zbiorników, dotykałem tego złoża. Mam też zdjęcia z tej instalacji, wiem co to za żywica. Wiem też, że teraz żywice robi się trochę inaczej niż te 30 lat temu i uzyskanie tego wyniku na dzisiejszych produktach jest mało realne (ale 20 lat jak najbardziej jest w zasięgu).

Powiedz mi całkiem poważnie czy w ciągu tych 13 lat w branży widziałeś złoże wielofunkcyjne (Ecomix lub AquaMulti), które by pracowało dłużej niż 7 lat (i nadal zachowało wszystkie swoje właściwości)?

Robię przymiarki do zakupu stacji uzdatniania wody w moim domu. Na oko widać, że woda ma dużo żelaza (filtr piankowy po paru dniach cały czerwony) i wapnia - cały sprzęt w domu ma po tygodniu grubą warstwę osadu. Ale zanim zlecę badania za kilkaset zł to zastanawiam się czy w ogóle mam możliwość montażu takiej stacji ze względu na odpływ do kanalizacji, który jest pod sufitem piwnicy czyli ok. 1,5 m nad wyjściem węża popłuczyn ze stacji uzdatniania.

Witam, przymierzam się do kupna zmiękczacza wody i potrzebuję Waszej opinii, który sprzęt wybrać, bo nie znam się na tym w ogóle :) aktualne zużycie około 15l i twardość 12-13 stopni niemieckich

- Buderus Loga Soft

- Aqua-Soft Basic 25 - tutaj są dostępne wersje objętościowa i czasowa, któraś jest lepsza/dlaczego?

- CosmoWATER HOME 22

Pozdrawiam!

Edytowane przez myksio

Idąc tym tokiem rozumowania można powiedzieć, że każde złoże jest "prawie niezużywalne", albo "jego żywotność wynosi do 100 lat"... oczywiście drobnym drukiem wypadałoby dopisać, że "tylko w przypadku nieużywania filtra" lub "w odpowiednich warunkach", ale co tam...

Kolejny raz piszesz rzeczy powtarzane z ulotek i broszur, które są naciągnięte jak guma w gaciach. Ideą tego forum była wymiana doświadczeń, a nie powtarzanie sloganów i reklam. Jeśli więc masz "doświadczenie", że w jakimś jednym przypadku złoże wytrzymało 10 lat to napisz to, ale podaj też jakie były warunki użytkowania albo dodaj, że był to wyjątkowy przypadek i powtórne uzyskanie takiego efektu może być bardzo trudne.

Co to znaczy podobna? Jeśli żywotność żywicy wynosi 15-20 lat (a w skrajnych przypadkach i 30 lat), a złoża wielofunkcyjnego 5-6 (a nawet przyjmując ten skrajny przypadek, na który się powołujesz - 10 lat) to czy to jest podobne?

Ja też piszę serio - widziałem taki przypadek, byłem akurat w czasie kontroli i rewizji zbiorników, dotykałem tego złoża. Mam też zdjęcia z tej instalacji, wiem co to za żywica. Wiem też, że teraz żywice robi się trochę inaczej niż te 30 lat temu i uzyskanie tego wyniku na dzisiejszych produktach jest mało realne (ale 20 lat jak najbardziej jest w zasięgu).

Powiedz mi całkiem poważnie czy w ciągu tych 13 lat w branży widziałeś złoże wielofunkcyjne (Ecomix lub AquaMulti), które by pracowało dłużej niż 7 lat (i nadal zachowało wszystkie swoje właściwości)?

Kompletnie nie zrozumiałeś tego co napisałem.

Według informacji producenta żywotność np. ECOMIX to 3 - 10 lat (średnio 5 lat) - kto tu cytuje ulotkę. Niestety ja zostanę przy swoim zdaniu. Informacje które podałem wynikają z doświadczenia oraz przeprowadzanych analiz serwisowych. Osobiście piszę że do chwili obecnej systemy które montowaliśmy około 7 lat temu nie wymagają wymiany złoża (tego na ulotce nie znajdziesz). Dlatego z pełną odpowiedzialnością piszę że żywotność jest podobna. Żywica wymaga wymiany co 7 - 8 lat (realnie).

Co do złoża wielofunkcyjnego. Technolog wody określa czy do danego typu wody może być zastosowane takie złoże. I jeśli tak, jeśli parametry wody nie będą przeciążać złoża, wówczas żywotność tego złoża będzie zbliżona do żywotności żywicy (realna 7 - 8 lat).

Sorry ale nie spotkałem się z żywicą zmiękczającą, która pracowała dłużej niż 10 lat. tzn widywałem systemy które miały żywicę i po 13 lat, ale efektywność jonowymienna pozostawiała wiele do życzenia.

I akurat w tym przypadku były właśnie wyjątki odnośnie żywotności żywicy, bo 10 lat to był właśnie wyjątek).

Poza tym ja nigdy nie napisałem że żywotność żywicy wynosi 15 - 20 lat tylko ty.

Edytowane przez Louis_muniek

Witam, przymierzam się do kupna zmiękczacza wody i potrzebuję Waszej opinii, który sprzęt wybrać, bo nie znam się na tym w ogóle :) aktualne zużycie około 15l i twardość 12-13 stopni niemieckich

- Buderus Loga Soft

- Aqua-Soft Basic 25 - tutaj są dostępne wersje objętościowa i czasowa, któraś jest lepsza/dlaczego?

- CosmoWATER HOME 22

Pozdrawiam!

15 l czy 15 m3

Jeśli 15 m3, to powinien wystarczyć system z butlą.

Buderus Loga Soft - dość dobre urządzenie z dobrą głowicą LOGIX.

Aqua-Soft Basic 25 - dość dobre urządzenie z dobrą głowicą Clack - polecał bym opcję objętościową

Pozdrawiam

Robię przymiarki do zakupu stacji uzdatniania wody w moim domu. Na oko widać, że woda ma dużo żelaza (filtr piankowy po paru dniach cały czerwony) i wapnia - cały sprzęt w domu ma po tygodniu grubą warstwę osadu. Ale zanim zlecę badania za kilkaset zł to zastanawiam się czy w ogóle mam możliwość montażu takiej stacji ze względu na odpływ do kanalizacji, który jest pod sufitem piwnicy czyli ok. 1,5 m nad wyjściem węża popłuczyn ze stacji uzdatniania.

Na temat odpływu do kanalizacji już Ci odpowiedziałem.

A co do badań to nie musisz wydawać na nie kilkuset PLN - poszukaj tańszego laboratorium. Badania fizykochemiczne można zrobić wysyłkowo :)

- Buderus Loga Soft

- CosmoWATER HOME 22

Pozdrawiam!

Przy takich parametrach (zakładam, że zużycie to 15 m3 miesięcznie) możesz poszukać nawet większego modelu - do 30 litrów złoża. Chociaż 25 też jest w porządku. Ale mniejszego modelu już raczej nie bierz.

Zmiękczacze raczej robi się w wersjach objętościowych - to się bardzo szybko kalkuluje w kosztach użytkowania. Ta wersja ma wbudowany wodomierz i dobiera częstotliwość regeneracji do faktycznego zużycia wody.

Co do Buderusa - nie wiem jakie złoże tam jest, głowica OK, Buderus jest tylko marką, a nie producentem tego sprzętu

AS Basic - złoże Lewatit (monosferyczne) i dobra głowica, na wersję czasową nawet nie patrz.

Cosmowater - za mały.

Kompletnie nie zrozumiałeś tego co napisałem.

To może piszesz niezrozumiale? Powiedz bardziej konkretnie czego nie zrozumiałem :)

Według informacji producenta żywotność np. ECOMIX to 3 - 10 lat (średnio 5 lat) - kto tu cytuje ulotkę. Niestety ja zostanę przy swoim zdaniu. Informacje które podałem wynikają z doświadczenia oraz przeprowadzanych analiz serwisowych.

Jakie to analizy serwisowe powiedziały ci takie rzeczy?

Osobiście piszę że do chwili obecnej systemy które montowaliśmy około 7 lat temu nie wymagają wymiany złoża (tego na ulotce nie znajdziesz).

Około czyli ile? Konkrety poproszę. Bo mówiliśmy o 10 latach, a teraz już zeszliśmy do 7...

Dlatego z pełną odpowiedzialnością piszę że żywotność jest podobna. Żywica wymaga wymiany co 7 - 8 lat (realnie).

Jeśli wymieniasz żywicę zmiękczającą po 7 latach użytkowania to moim zdaniem jest to naciąganie klienta. Oczywiście nadal możesz mieć swoje zdanie... i skoro jesteś sprzedawcą to nawet zrozumiałe :)

Co do złoża wielofunkcyjnego. Technolog wody określa czy do danego typu wody może być zastosowane takie złoże. I jeśli tak, jeśli parametry wody nie będą przeciążać złoża, wówczas żywotność tego złoża będzie zbliżona do żywotności żywicy (realna 7 - 8 lat).

"Jeśli parametry będą odpowiednie" to faktycznie może się okazać, że złoże wytrzyma i 15 lat...

Sorry ale nie spotkałem się z żywicą zmiękczającą, która pracowała dłużej niż 10 lat. tzn widywałem systemy które miały żywicę i po 13 lat, ale efektywność jonowymienna pozostawiała wiele do życzenia.

A dużo tych systemów widziałeś? Bo wiesz... jak np. poszedł chlor na żywicę to może być z nią kiepsko już następnego dnia po uruchomieniu. Ale poza sytuacjami awaryjnymi żywica zmiękczająca jest cholernie wytrzymała i raczej spadek pojemności jonowymiennej jest znikomy. Masz jakieś konkretne dane?

Poza tym ja nigdy nie napisałem że żywotność żywicy wynosi 15 - 20 lat tylko ty.

I nadal mówię to samo.