Louis_muniek 02.10.2017 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 To może piszesz niezrozumiale? Powiedz bardziej konkretnie czego nie zrozumiałem Jakie to analizy serwisowe powiedziały ci takie rzeczy? Około czyli ile? Konkrety poproszę. Bo mówiliśmy o 10 latach, a teraz już zeszliśmy do 7... Jeśli wymieniasz żywicę zmiękczającą po 7 latach użytkowania to moim zdaniem jest to naciąganie klienta. Oczywiście nadal możesz mieć swoje zdanie... i skoro jesteś sprzedawcą to nawet zrozumiałe "Jeśli parametry będą odpowiednie" to faktycznie może się okazać, że złoże wytrzyma i 15 lat... A dużo tych systemów widziałeś? Bo wiesz... jak np. poszedł chlor na żywicę to może być z nią kiepsko już następnego dnia po uruchomieniu. Ale poza sytuacjami awaryjnymi żywica zmiękczająca jest cholernie wytrzymała i raczej spadek pojemności jonowymiennej jest znikomy. Masz jakieś konkretne dane? I nadal mówię to samo. Tylko różnica między nami jest taka że ja szanuje Ciebie i twoje zdanie. 1. Nigdy nie napisałem że żywotność złoża multi wynosi 10 lat, informacja ta odnosiła się do żywicy (uszczegółowiłem to w ostatnim poście). Podobna żywotność wynika z tego że oba złoża pracują około 7 lat, żywica może ciut dłużej. Jeszcze raz powtórzę - 10 lat tyczyło się górnej granicy żywotności żywicy, tak jak wspomniałem wcześniej były to wyjątkowe sytuacje. 2. No to chyba normalne, systemy dobierane są m.in na podstawie parametrów wody. Jeśli te parametry są w górnych granicach, jakie może przenieść złoże, klient jest informowany, zwykle wówczas proponowane są np. rozwiązania oparte na dwóch kolumnach (osobno zmiękczacz, osobno odżelaziacz). Chodzi o uczciwe i rzetelne poinformowanie klienta. Co do naciągania klienta - argument tak śmieszny że nie wiem czy do niego się odnosić. tzn że oszukuję na żywicy a zawyżam żywotność innego złoża. Jeśli był bym naciągaczem to również zaniżał bym żywotność złoża MULTI. Co do akcji serwisowych. To nie jest tak że to ja wciskam klientom nowe złoże. To klienci dzwonią z problemem bo np. zmiękczacz nie zmiękcza lub działa nieprawidłowo. Na wstępnie robiony jest wywiad, ile lat ma system, jakie parametry wody, jakie zużycie wody, typ zaworu, itp. Podsumuję: Możesz trzymać się swojego zdania (ulotkowo być może żywica ma 15 lat żywotności), moje doświadczenie i badania rynku mówią zupełnie coś innego. I proszę Cię więcej mnie nie obrażaj, że ja kogoś na coś naciągam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 02.10.2017 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Na temat odpływu do kanalizacji już Ci odpowiedziałem. A co do badań to nie musisz wydawać na nie kilkuset PLN - poszukaj tańszego laboratorium. Badania fizykochemiczne można zrobić wysyłkowo Dzięki, jakoś umknęła mi twoja wcześniejsza odpowiedź. Może masz jakieś namiary na tanie laboratorium? W okolicznym Kutnie, wysyłkowo takie badanie fizykochemiczne (bez biologicznego bo woda z wodociągu) kosztuje 270zł. Czyli kilkaset zł. Jest gdzieś taniej? A może wystarczy badanie jakości wody z ujęcia z wodociagu miejskiego? Wstępnie rozmawiałem i powinni mi dać taki kwit. Aczkolwiek nie jestem pewien rzetelności tych badań, bo twierdzą, że norma żelaza nie jest przekroczona, a po kilku tygodniach filtr piankowy BB10 jest cały czerwony. Jeśli by zaszła konieczność zmiękczania i odżelaziania to jak wygląda takie urządzenie? Jakie ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 02.10.2017 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Robię przymiarki do zakupu stacji uzdatniania wody w moim domu. Na oko widać, że woda ma dużo żelaza (filtr piankowy po paru dniach cały czerwony) i wapnia - cały sprzęt w domu ma po tygodniu grubą warstwę osadu. Ale zanim zlecę badania za kilkaset zł to zastanawiam się czy w ogóle mam możliwość montażu takiej stacji ze względu na odpływ do kanalizacji, który jest pod sufitem piwnicy czyli ok. 1,5 m nad wyjściem węża popłuczyn ze stacji uzdatniania. Prze doborem systemu uzdatniania wody warto wykonać analize wody. Możemy takie badanie wykonać w naszym laboratorium. O szczegóły proszę o wiadomość priv. Pozwoli ona na precyzyjne określenie jakiego rodzaju urządzenia do oczyszczania wody są potrzebne. Odpływ do kanalizacji na wysokości 1,5 m nad urządzeniem nie stanowi problemu gdyz woda podczas regeneracji wyrzucana jest pod ciśnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.10.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Może masz jakieś namiary na tanie laboratorium? W okolicznym Kutnie, wysyłkowo takie badanie fizykochemiczne (bez biologicznego bo woda z wodociągu) kosztuje 270zł. Czyli kilkaset zł. Jest gdzieś taniej? O ile pamiętam to zestaw badań fizykochemicznych w laboratorium to koszt ok 150-180 PLN. Oferta laboratoriów jest dość bogata - nie musisz robić pełnego badania tylko podstawowe parametry (10-12 parametrów). Czasami też atrakcyjne oferty są na uczelniach - dorabiają sobie robiąc komercyjne badania. Najtaniej wyjdzie zrobić to w firmie od uzdatniania wody - tak jak się Klarsan reklamuje - za 35 PLN. A może wystarczy badanie jakości wody z ujęcia z wodociagu miejskiego? Wstępnie rozmawiałem i powinni mi dać taki kwit. Wodociągi nie robią łaski - mają obowiązek udostępnić Ci te wyniki. Aczkolwiek nie jestem pewien rzetelności tych badań, bo twierdzą, że norma żelaza nie jest przekroczona, a po kilku tygodniach filtr piankowy BB10 jest cały czerwony. Oni badają wodę jaka od nich wychodzi. A zanim trafi do Ciebie może się wtórnie zanieczyścić (np. jeśli rury są stare). Jednak wodociągi muszą wpuszczać do sieci wodę spełniającą warunki wody pitnej, więc nie ma sensu robić badania na wszystko, a tylko na to co budzi Twoje wątpliwości. Jeśli by zaszła konieczność zmiękczania i odżelaziania to jak wygląda takie urządzenie? Jakie ceny? Sam zmiękczacz to koszt ok 2000-3000 PLN. Odżelaziacz też podobnie. Są też złoża wielofunkcyjne (takie 2w1), ale to już większy koszt. Generalnie cena (i wygląd/rozmiar) urządzenia zależą od tego co ma robić (czyli od jakości wody) i wielkości (czyli jak dużo wody zużywasz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.10.2017 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Tylko różnica między nami jest taka że ja szanuje Ciebie i twoje zdanie. Szanuję to że masz swoje zdanie, ale mogę się z nim nie zgadzać. Skoro potrzebujesz kilku postów dyskusji aby jasno i wyraźnie powiedzieć, o którym złożu piszesz to chyba jednak używasz za dużych skrótów myślowych lub ogólników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leoni 03.10.2017 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Jeśli koniecznie chcesz zostawić ten mały zbiornik to praktycznie jedynym rozwiązaniem jest odżelaziacz zintegrowany z napowietrzaniem... rozwiązanie kosztowo podobne do wymiany hydrofora i zwykłego odżelaziacza, ale plusem jest to, że nie musisz już przerabiać instalacji i całość jest "bardziej kompaktowa". Jak masz już na mnie namiary to dzwoń - pogadamy i coś poradzimy Twardość to co innego niż pH. Prawdopodobnie jest niewielka (patrząc na przewodność), więc to też pytanie do Ciebie czy chcesz tą wodę zmiękczać? wysłałem ci priv- doszło?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polduz 03.10.2017 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Witam Wszystkich. Przymierzam się do zakupu zmiękczacza do wody. Dom jednorodzinny, 4 osoby, tw. og. 13,88 Hd, woda wodociągowa. Przeglądam dostępne zmiękczacze i już mam mętlik w głowie, bo co oferta to "każda najlepsza" Wydaje mi się że wyboru dokonam pomiędzy: 1. Supreme soft 26 2. BWT Aquadial softlife 25 Widziałem też coś takiego jak: Water Technic 26 Jak ktoś z forumowiczów może mi pomóc w dokonaniu wyboru to będę wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 03.10.2017 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Witam Wszystkich. Przymierzam się do zakupu zmiękczacza do wody. Dom jednorodzinny, 4 osoby, tw. og. 13,88 Hd, woda wodociągowa. Przeglądam dostępne zmiękczacze i już mam mętlik w głowie, bo co oferta to "każda najlepsza" Wydaje mi się że wyboru dokonam pomiędzy: 1. Supreme soft 26 2. BWT Aquadial softlife 25 Widziałem też coś takiego jak: Water Technic 26 Jak ktoś z forumowiczów może mi pomóc w dokonaniu wyboru to będę wdzięczny. Pozdrawiam 1. Supreme SOFT 26 - bardzo dobry zmiękczacz wody, produkowany przez belgijskiego Erie. Głowica oparta na elektrozaworach, bezawaryjna, żywica monosferyczna marki Lewatit (jedna z najlepszych na rynku), do tego system regeneracji UP FLOW. 2. Tutaj brak informacji o głowicy i o producencie złoża - dopytaj dystrybutora lub producenta. 3. Water Technic 26 - ten też chyba produkowany jest przez Erie, generalnie bardzo dobre urządzenie, złoże jest takie samo jak w przypadku Supreme Soft 26. Oba te system sa godne polecenia. Co do BWT Aquadial softlife 25 dopytaj producenta/dystrybutora o szczegóły. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janumich 03.10.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Głowica to LOGIX, FLECK, CLACK - są to głowice jedne z najlepszych na rynku. Złoże może być Purolite, Indion lub Lewatit. Jeśli chodzi o typ urządzenia, to są to systemy składane więc nie znajdziesz indexu konkretnego modelu. pozdrawiam Jeszcze mam kilka pytań: - zauważyłem że jest kilka rodzajów złóż Lewatit (S 1567, C249) , które jest lepsze? - co to jest regeneracja przeciwprądowa? Co ona daje? W moim przypadku jest niepotrzebna? - zauważyłem wersje objętościowe i czasowe - która lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 03.10.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Jeszcze mam kilka pytań: - zauważyłem że jest kilka rodzajów złóż Lewatit (S 1567, C249) , które jest lepsze? - co to jest regeneracja przeciwprądowa? Co ona daje? W moim przypadku jest niepotrzebna? - zauważyłem wersje objętościowe i czasowe - która lepsza? Lewatit S 1567, jest to żywica, która najczęściej jest stosowana w systemach domowych. C249 - jest to żywica w formie żelowej i dostarczana jest w formie sodowej, znajduje zastosowanie w przemyśle. Jest też Lewatit MonoPlus S 108 - taka odmiana, ale tak jak pisałem wcześniej w zmiękczaczach raczej stosuje się Lewatit S 1567. Tak w skrócie - regeneracja przyrządowa to: mniejsze zużycie wody oraz soli w cyklu regeneracyjnym mniejsza emisja popłuczyn. Wybieraj systemy tylko z opcją objętościową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.10.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Witam Wszystkich. Przymierzam się do zakupu zmiękczacza do wody. Dom jednorodzinny, 4 osoby, tw. og. 13,88 Hd, woda wodociągowa. Zerknij na rachunki za wodę i sprawdź jakie masz miesięczne zużycie. Przeglądam dostępne zmiękczacze i już mam mętlik w głowie, bo co oferta to "każda najlepsza" I każdy model jest tak rewolucyjny, że najlepiej co roku zmieniać na "nowy" W praktyce każdy zmiękczacz robi to samo (i to mniej więcej od kilkudziesięciu lat). Zmienia się tylko opakowanie i sterowanie. Wydaje mi się że wyboru dokonam pomiędzy: 1. Supreme soft 26 2. BWT Aquadial softlife 25 Widziałem też coś takiego jak: Water Technic 26 BWT jest dobry ale drogi w utrzymaniu. Jesteś skazany na ich serwis. Pozostałe modele są podobne... głowica "dwu cyklowa" i regeneracja przeciwprądowa wymaga naprawdę dobrego filtra wstępnego do usunięcie ewentualnych zanieczyszczeń mechanicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.10.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Jeszcze mam kilka pytań: - zauważyłem że jest kilka rodzajów złóż Lewatit (S 1567, C249) , które jest lepsze? Tych rodzajów jest kilka setek Generalnie z tych co podałeś bierz zdecydowanie S1567 - to jest żywica monosferyczna, produkowana w Niemczech, z atestem do wody pitnej, itp. C249 to żywica o standardowym uziarnieniu (nie monosferyczna), o niższej pojemności, produkowana w Indiach, i przeznaczona do wody "nie pitnej" (to taki "tańszy model") - co to jest regeneracja przeciwprądowa? Co ona daje? W moim przypadku jest niepotrzebna? Oznacza inny kierunek przepływu solanki przez złoże. Przy tak małych systemach jak dla Ciebie (15-18 litrów złoża) nie ma sensu za to dopłacać... poza tym wymagany jest wtedy bardzo dobry filtr wstępny. - zauważyłem wersje objętościowe i czasowe - która lepsza? Objętościowe - mają wbudowany wodomierz i od niego zależy termin regeneracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.10.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 jest to żywica w formie żelowej i dostarczana jest w formie sodowej, Jak już chcesz pisać o szczegółach technicznych to wszystkie te 3 żywice są żelowe i dostępne w formie sodowej lub wodorowej, zależnie od tego jaką sobie zamówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 04.10.2017 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 (edytowane) Zerknij na rachunki za wodę i sprawdź jakie masz miesięczne zużycie. I każdy model jest tak rewolucyjny, że najlepiej co roku zmieniać na "nowy" W praktyce każdy zmiękczacz robi to samo (i to mniej więcej od kilkudziesięciu lat). Zmienia się tylko opakowanie i sterowanie. BWT jest dobry ale drogi w utrzymaniu. Jesteś skazany na ich serwis. Pozostałe modele są podobne... głowica "dwu cyklowa" i regeneracja przeciwprądowa wymaga naprawdę dobrego filtra wstępnego do usunięcie ewentualnych zanieczyszczeń mechanicznych. Jak już chcesz pisać o szczegółach technicznych system Supreme Soft posiada głowicę trzycyklową. Zupełnie niepotrzebne wstawki pt. "bardzo dobry filtr wstępny". Zerknij na rachunki za wodę i sprawdź jakie masz miesięczne zużycie. I każdy model jest tak rewolucyjny, że najlepiej co roku zmieniać na "nowy" W praktyce każdy zmiękczacz robi to samo (i to mniej więcej od kilkudziesięciu lat). Zmienia się tylko opakowanie i sterowanie. Skoro tak to nie rozumie twojej fascynacji głowicami Clack . Edytowane 4 Października 2017 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.10.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Jak już chcesz pisać o szczegółach technicznych system Supreme Soft posiada głowicę trzycyklową. Zupełnie niepotrzebne wstawki pt. "bardzo dobry filtr wstępny". I to jest właśnie problem z tymi modelami - ciężko stwierdzić co jest w środku. Wszędzie tylko piszą "głowica Erie" a jak widać jest ona w wielu wersjach, co dla kupującego jest mylące. A jeśli w głowicy nie ma w ogóle możliwości wykonania backwash'u (szybkiego płukania wstecznego) to jak chcesz usunąć ewentualny osad ze złoża (a taki może się pojawić jak nie dasz dobrego filtra wstępnego)? Skoro tak to nie rozumie twojej fascynacji głowicami Clack . Po pierwsze to nie jest fascynacja Ja je po prostu lubię za dobre wykonanie, jakość i łatwość serwisu/obsługi (czego nie mogę powiedzieć o Erie, które tak bardzo promujesz) Po drugie - pisałem o zmiękczaczach, a nie głowicach. Same głowice (czyli właśnie sterowanie) się zmieniają, ale nikt nie obiecuje, że przez to zmiękczacz będzie o 50 % lepszy od pozostałych. A jak poczytać opisy zmiękczaczy to "każdy jest najlepszy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 04.10.2017 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 (edytowane) I to jest właśnie problem z tymi modelami - ciężko stwierdzić co jest w środku. Wszędzie tylko piszą "głowica Erie" a jak widać jest ona w wielu wersjach, co dla kupującego jest mylące. A jeśli w głowicy nie ma w ogóle możliwości wykonania backwash'u (szybkiego płukania wstecznego) to jak chcesz usunąć ewentualny osad ze złoża (a taki może się pojawić jak nie dasz dobrego filtra wstępnego)? Już kiedyś poruszaliśmy ten temat i myślałem, że jest zakończony. Z mojego doświadczenia wynika, że backwash w wodzie w Polsce jest praktycznie nie potrzebny. Co do filtra mechanicznego, aplikacja powinna być zabezpieczona jak każdy inny zmiękczacz i specjalnie nie deprecjonujmy produktu kosztem głowic Clack - bo ja zrozumiałem twoją odpowiedz, a bardziej aluzję. Masz prawo uważać głowice Clack za najlepszą na świecie, ja również uważam że jest to dobra głowica, natomiast uważam że Erie jest o wiele lepsze. Koniec kropka, ty masz swoje zdanie ja mam swoje. Po pierwsze to nie jest fascynacja Ja je po prostu lubię za dobre wykonanie, jakość i łatwość serwisu/obsługi (czego nie mogę powiedzieć o Erie, które tak bardzo promujesz) Po drugie - pisałem o zmiękczaczach, a nie głowicach. Same głowice (czyli właśnie sterowanie) się zmieniają, ale nikt nie obiecuje, że przez to zmiękczacz będzie o 50 % lepszy od pozostałych. A jak poczytać opisy zmiękczaczy to "każdy jest najlepszy". Kolega który prosił o info na temat zmiękczaczy. Otóż systemy wskazane przez niego to bardzo dobre urządzenia, będą tak samo dobre jak ten system na głowicy Clack, a może nawet lepsze Pozdrawiam Edytowane 4 Października 2017 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.10.2017 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Z mojego doświadczenia wynika... Po tych wielu dyskusjach wychodzi, że Twoje doświadczenia z wodą są wyjątkowo odbiegające od doświadczeń innych (i nie twierdzę wcale, że tak nie może być, ale jednak zdecydowana większość znanych mi osób z branży nie miała nigdy tak rozbieżnych doświadczeń) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 04.10.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Po tych wielu dyskusjach wychodzi, że Twoje doświadczenia z wodą są wyjątkowo odbiegające od doświadczeń innych (i nie twierdzę wcale, że tak nie może być, ale jednak zdecydowana większość znanych mi osób z branży nie miała nigdy tak rozbieżnych doświadczeń) Ja mógłbym powiedzieć dokładnie to samo . POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 07.10.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Zobaczcie jaki numer. Jak ona mi się tam dostała to jest pytanie, jedyne co mi przychodzi do głowy to, że była w soli. No ale w soli Ciecha? Już wyłowiłem bidulę, zapuścić ręcznie regenerację, żeby przepłukać szybciej czy nic nie robić i się nie przejmować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.10.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Zobaczcie jaki numer. Jak ona mi się tam dostała to jest pytanie, jedyne co mi przychodzi do głowy to, że była w soli. No ale w soli Ciecha? Już wyłowiłem bidulę, zapuścić ręcznie regenerację, żeby przepłukać szybciej czy nic nie robić i się nie przejmować?[ATTACH=CONFIG]398175[/ATTACH] W solance to się mogła zakonserwować bidula... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts