Danyy90 26.10.2017 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 (edytowane) To będzie trudne... po pierwsze problem z nieregularnym poborem wody - odżelaziacz powinno się płukać (np. raz na tydzień) niezależnie od zużycia wody. Po drugie - basen. To oznacza, że co jakiś czas będziesz miał duży chwilowy (powiedzmy, że ciągły przez kilkadziesiąt minut) przepływ - do tego powinien być spory odżelaziacz. Po trzecie - ilość żelaza. Jest na tyle wysoka, że ciężko będzie osiągnąć dobre efekty bez dużego filtra. Po czwarte - pompa. Z opisu wynika, że dosyć słaba, więc może nie być wystarczająca do wypłukania filtra. No i po piąte - brak napowietrzania... co utrudnia proces, ale nie jest niezbędne. Ten model, o którym piszesz byłby ok ale jak wykreślisz z powyższej listy kilka punktów... qbek17 dzęki za odpowiedz i odnieś się prosze do: ad 1 mogę uruchomić automatyczne nawadnianie { na ukończeniu} ad 2 większy od proponowanego przezemnie modelu? mogę basen napełniać powoli bądz z przerwami ad 3 jeśli musi być duży, ok wykorzysta się go kiedyś po budowie w domu ad 4 powinna miec większy przepływ czy dawać większe ciśniene? ad 5 czy wspomniany model poradzi sobie bez napowietrzania Ewenutalnie proszę o jakąś propozycje bądz konfigurację urządzeń Edytowane 26 Października 2017 przez Danyy90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzios 26.10.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Witam serdecznie . Mam w planach nabycie zmiękczacza. Dom jednorodzinny , 4 osoby . Zużycie waha się w granicach 8-10 m3/m-c . Twardość wody to 220 - 240 mg/l (jak podają wodociągi ). Przez ostatnie dni przeglądałem oferty internetowe , a także studiowałem wpisy na niniejszym forum . Moją uwagę przykuły produkty : Cosmo Water Home 22 , AQUA SOFT BASIC ( pani w firmie twierdziła ,ze złoże to S1567) , Clack C25 , Aquahome N-20 . Wszystkie one bardzo ładnie wyglądaja - a ja to wstawię do piwnicy . Dlatego pytanie - czy możecie mi podpowiedzieć kogoś /firmę , kto by zmontował składaka .Ma to działać - a nie musi pięknie wyglądać . No i liczę ,że koszt składaka w porównanie z firmówkami będzie mniejszy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 26.10.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 witam czy sol ma wpływ na jakosc regeneracji, czy moze byc GORSZA sol po ktorej uzyciu zloze bedzie miec mniejsza jonowymiennosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.10.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 witam czy sol ma wpływ na jakosc regeneracji, czy moze byc GORSZA sol po ktorej uzyciu zloze bedzie miec mniejsza jonowymiennosc? Raczej nie ma takiej możliwości. Gorsza sól może mieć więcej zanieczyszczeń (np. piasku) ale zawartość soli w soli jest zawsze na tyle duża, że nie wpłynie to na regenerację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.10.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 qbek17 dzęki za odpowiedz i odnieś się prosze do: ad 1 mogę uruchomić automatyczne nawadnianie { na ukończeniu} ad 2 większy od proponowanego przezemnie modelu? mogę basen napełniać powoli bądz z przerwami ad 3 jeśli musi być duży, ok wykorzysta się go kiedyś po budowie w domu ad 4 powinna miec większy przepływ czy dawać większe ciśniene? ad 5 czy wspomniany model poradzi sobie bez napowietrzania Ewenutalnie proszę o jakąś propozycje bądz konfigurację urządzeń 1) chodzi o płukanie filtra (płukanie wsteczne), a nie tylko zużycie wody. Nawet jak nie bierzesz wody do niczego przez tydzień, to filtr należałoby przepłukać. To się robi automatycznie (głowica tym steruje), ale na takie płukanie idzie sporo wody (kilkaset litrów) więc musi być zapewniony odbiór tych popłuczyn i działająca pompa 2) jeśli ograniczysz się z tempem napełniania basenu to OK 3) a czy po budowie domu będziesz miał tą samą wodę? 4) większy przepływ, pytanie też czy studnia ma odpowiednią wydajność 5) powinien sobie poradzić... ale to zależy od tego jak szybko i długo będziesz pobierał wodę. Generalnie ten model potrzebuje ok 1,5 m3/h (25 l/min) przepływu. Ścieki z płukania zawierają nadmanganian potasu więc raczej nie nadają się do podlewania roślin... Jeśli masz możliwość kupienia tego zestawu w dobrej cenie to ja bym spróbował. Nie ma sensu kupować czegoś na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 27.10.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 cześć, proszę o pomoc w wyborze zmiękczacza do wodytwardość wody - zgodnie z danymi z wodociągów 290 mg CaCO3rodzina 2+2miesięczne zużycie wody 7m32 wanny, 2 prysznice, 4 umywalki, zmywarka, pralka, suszarkaszambo, w przyszłości oczyszczalnia hydroponiczna ecopanmyślałam o Aqua-Soft Basic 20-wersja objętościowa albo Aquahome 20 n albo składakbędę wdzięczna za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 27.10.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Witam serdecznie! Czy woda o takich parametrach wymaga uzdatniania? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=399581 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=399582 Woda pobrana ze studni wierconej 2 m-ce temu. Będę wdzięczna za podpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.10.2017 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 cześć, proszę o pomoc w wyborze zmiękczacza do wody twardość wody - zgodnie z danymi z wodociągów 290 mg CaCO3 rodzina 2+2 miesięczne zużycie wody 7m3 2 wanny, 2 prysznice, 4 umywalki, zmywarka, pralka, suszarka szambo, w przyszłości oczyszczalnia hydroponiczna ecopan myślałam o Aqua-Soft Basic 20-wersja objętościowa albo Aquahome 20 n albo składak będę wdzięczna za pomoc Dość niskie zużycie wody i nawet te zmiękczacze po 20 litrów będą już z rezerwą. Przy planowanej oczyszczalni istotna będzie dawka chlorków, a więc raczej należałoby szukać zmiękczacza jak najmniejszego i z regeneracją przeciwprądową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.10.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Witam serdecznie! Czy woda o takich parametrach wymaga uzdatniania? Woda pobrana ze studni wierconej 2 m-ce temu. Będę wdzięczna za podpowiedź Pozdrawiam A czy po wierceniu studnia była chlorowana? Czy była długo pompowana? Jeśli chodzi o fizykochemię to jest całkiem dobrze. Możne ewentualnie postawić zmiękczacz, ale nie jest to wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaWiśniewska 27.10.2017 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Witam,myślę o zainstalowaniu stacji uzdatniania w domu. Rodzina 4-osobowa, 1 wanna, 1 prysznic, bidetta, 2 szt wc, pralka, suszarka, zmywarka.Dom jednorodzinny. W domu jeszcze nie mieszkamy, więc nie wiem jakie zużycie wody. Jeżeli chodzi o jakość wody gminne wodociągi na swojej stronie zamieszczają takie wyniki badań:http://zgwk.pl/wp-content/uploads/2017/10/Wyniki-bada%C5%84-wody-Tomasz%C3%B3w-Mazowiecki-za-wrzesie%C5%84-2017.pdf. Proszę o pomoc - ma sens w ogóle inwestycja w stację? Jeżeli tak, to jaką wybrać? Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.10.2017 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Witam, myślę o zainstalowaniu stacji uzdatniania w domu. Rodzina 4-osobowa, 1 wanna, 1 prysznic, bidetta, 2 szt wc, pralka, suszarka, zmywarka.Dom jednorodzinny. W domu jeszcze nie mieszkamy, więc nie wiem jakie zużycie wody. Jeżeli chodzi o jakość wody gminne wodociągi na swojej stronie zamieszczają takie wyniki badań:http://zgwk.pl/wp-content/uploads/2017/10/Wyniki-bada%C5%84-wody-Tomasz%C3%B3w-Mazowiecki-za-wrzesie%C5%84-2017.pdf. Proszę o pomoc - ma sens w ogóle inwestycja w stację? Jeżeli tak, to jaką wybrać? Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam Na podstawie tych badań - nic nie musisz robić. Ale w tej tabeli nie ma podanej twardości. A to jest jedyny parametr, którego zmiana mogłaby być odczuwalna po instalacji zmiękczacza w domu. Ale bez tej informacji (o poziomie twardości) i zużycia wody (przynajmniej szacunkowego) nie da się nic więcej powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 27.10.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 A czy po wierceniu studnia była chlorowana? Czy była długo pompowana? Jeśli chodzi o fizykochemię to jest całkiem dobrze. Możne ewentualnie postawić zmiękczacz, ale nie jest to wymagane. Dzięki wielkie za szybką odpowiedź Studnia nie była chlorowana. W ciągu tych dwóch m-cy od wywiercenia, od czasu do czasu włączałam pompę na kilka godzin dziennie i tak sobie podlewałam las. Przed pobraniem próbki, przez 3 dni pompa chodziła po ok. 7 godzin dziennie, ponieważ tynkarze pracujący wówczas na budowie, narzekali, że woda szara i śmierdząca i że nie ma co takiej wody zawozić do sanepidu. Trochę mnie nastraszyli, ale każdego dnia (w ciągu tych 3 dni przed pobraniem próbki do badania) nabierałam sobie wody do słoika i nie wyglądała źle, w zapachu też była ok. Dlatego zawiozłam próbki do sanepidu No i wyniki są dobre. Zmiękczacz planowałam już na początku budowy domu. Jednak zakładaliśmy, że uda nam się podłączyć do sieci. Ostatecznie mamy studnię i obawiałam się, że woda ze studni będzie wymagała sporych nakładów finansowych na uzdatnianie. Ale się udało A zmiękczacz jaki byś polecał przy naszej twardości wody? Rodzina 2+2, zużycie wody raczej przeciętne. Staram się oszczędzać wodę, ale przy własnym ujęciu może już nie będę tak zwracała na to uwagi? Mamy POŚ, a wiem, że ona się nie lubi ze zmiękczaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.10.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Dzięki wielkie za szybką odpowiedź Studnia nie była chlorowana. W ciągu tych dwóch m-cy od wywiercenia, od czasu do czasu włączałam pompę na kilka godzin dziennie i tak sobie podlewałam las. Przed pobraniem próbki, przez 3 dni pompa chodziła po ok. 7 godzin dziennie, ponieważ tynkarze pracujący wówczas na budowie, narzekali, że woda szara i śmierdząca i że nie ma co takiej wody zawozić do sanepidu. Trochę mnie nastraszyli, ale każdego dnia (w ciągu tych 3 dni przed pobraniem próbki do badania) nabierałam sobie wody do słoika i nie wyglądała źle, w zapachu też była ok. Dlatego zawiozłam próbki do sanepidu No i wyniki są dobre. Zmiękczacz planowałam już na początku budowy domu. Jednak zakładaliśmy, że uda nam się podłączyć do sieci. Ostatecznie mamy studnię i obawiałam się, że woda ze studni będzie wymagała sporych nakładów finansowych na uzdatnianie. Ale się udało A zmiękczacz jaki byś polecał przy naszej twardości wody? Rodzina 2+2, zużycie wody raczej przeciętne. Staram się oszczędzać wodę, ale przy własnym ujęciu może już nie będę tak zwracała na to uwagi? Mamy POŚ, a wiem, że ona się nie lubi ze zmiękczaczem. To dosyć świeża studnia więc radziłbym zrobić chlorowanie i powtórzyć badanie. Po pierwsze ze względu na te mikroorganizmy, a po drugie aby mieć jakieś rozeznanie co do stabilności parametrów wody. Jak głęboka jest to studnia? (Im głębiej tym jakość powinna być bardziej stabilna). Co do zmiękczacza to zakładając zużycie na poziomie 10 m3/miesiąc można przyjąć, że 25 litrów złoża byłoby OK. Ale tu znów radziłbym spojrzeć w dotychczasowe zużycie wody żeby mieć jakieś podstawy. W kwestii POŚ - należałoby nie przesadzać z wielkością zmiękczacza, szukać modelu z regeneracją przeciwprądową i niskim zużyciem soli. Zmiękczacz i tak się nie polubi z POŚ, ale mogą ze sobą żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 29.10.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Raczej nie ma takiej możliwości. Gorsza sól może mieć więcej zanieczyszczeń (np. piasku) ale zawartość soli w soli jest zawsze na tyle duża, że nie wpłynie to na regenerację. Pytam, bo miałem taką sytuacje, ze po 4 regeneracjach od zalozenia Ecoperla Toro, sprawdzilem wode i juz 600L do reg. woda nie byla zmiekczana (zrobilem reg. manualnie) nastepnie bylo 900L do reg i juz nie zmiekczalo. Zglosiłem reklamacje, przyjechal serwisant, sprawdzil poprawnosc polaczenia (bylo ok) i wymienil cale urzadzenie. Teraz jest ok (byly dopiero 3 regeneracje) jednak ostatnio ze znajomym wszedłem na temat zmiekczaczy i mial taki sam problem, jemu serwisant zalecil wyczyscic zbiornik z soli, zasypac z Ciecha i wykonac 2 regeneracje, pomogło. Jak sie okazalo, uzywal wczesniej tej samej soli co ja http://www.anna-sol.pl/_4_asortyment.html poki co ja nadal uzywam tej soli chociaz mam obawy i dosc czesto sprawdzam wode. Poza tym w zbiorniku z solanka jest dosc duzo zanieczyszczen, czy to mozliwe ze z soli i np; ZAKLEJA złoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.10.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Pytam, bo miałem taką sytuacje, ze po 4 regeneracjach od zalozenia Ecoperla Toro, sprawdzilem wode i juz 600L do reg. woda nie byla zmiekczana (zrobilem reg. manualnie) nastepnie bylo 900L do reg i juz nie zmiekczalo. Zglosiłem reklamacje, przyjechal serwisant, sprawdzil poprawnosc polaczenia (bylo ok) i wymienil cale urzadzenie. Teraz jest ok (byly dopiero 3 regeneracje) jednak ostatnio ze znajomym wszedłem na temat zmiekczaczy i mial taki sam problem, jemu serwisant zalecil wyczyscic zbiornik z soli, zasypac z Ciecha i wykonac 2 regeneracje, pomogło. Jak sie okazalo, uzywal wczesniej tej samej soli co ja http://www.anna-sol.pl/_4_asortyment.html poki co ja nadal uzywam tej soli chociaz mam obawy i dosc czesto sprawdzam wode. Poza tym w zbiorniku z solanka jest dosc duzo zanieczyszczen, czy to mozliwe ze z soli i np; ZAKLEJA złoże? W tej Twojej soli podają zawartość NaCl min 99,5%, a w soli Ciechu 97,5-99,7%. Czyli sól Ciechu może mieć nawet mniej "soli w soli". To co opisałeś to przykład problemu, który może być spowodowany przez mnóstwo powodów. To może być niewłaściwe ustawienie regeneracji (programowanie), niepełna regeneracja spowodowana mechanicznie (blokada inżektora lub wężyka), słaby jonit / za mało jonitu, zbyt krótka regeneracja, itd. Rozwiązanie typu "dwie regeneracje jedna po drugiej" pomogą bo wtedy na pewno wykona się "przynajmniej jedna pełna regeneracja". Tylko, że to nie rozwiązuje problemu bo po kilku kolejnych cyklach problem wróci. Co do zaklejania złoża - nie ma czym go zakleić więc to raczej odpada, a wszelkie zrzucanie winy na jakość soli to wymówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 29.10.2017 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Nie wiem jaka stacje ma znajomy i jak dlugo uzywa, co do mojej, była nowa , wiec cos musiało byc z nią nie tak skoro sol odpada. Serwisant sprawdzil mi ustawienie glowicy i twardosc wody, stwierdzil ze wina stacji i wymienil a sol przesypalismy do nowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaWiśniewska 30.10.2017 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Na podstawie tych badań - nic nie musisz robić. Ale w tej tabeli nie ma podanej twardości. A to jest jedyny parametr, którego zmiana mogłaby być odczuwalna po instalacji zmiękczacza w domu. Ale bez tej informacji (o poziomie twardości) i zużycia wody (przynajmniej szacunkowego) nie da się nic więcej powiedzieć. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Dzisiaj dzwoniłam do wodociągów i tam mi podali, że twardość wody wynosi 180. Zużycia niestety nie jestem w stanie podać, ale chyba można jakoś uśrednić zużycie na 4 osoby. Teraz np. w mieszkaniu przyszło mi zużycie wody od 01.12.2016 r. do 30.09.2017 100,500 m 3. Decyzję muszę podjąć teraz, więc byłabym wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 30.10.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Witam serdecznie! Czy woda o takich parametrach wymaga uzdatniania? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=399581 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=399582 Woda pobrana ze studni wierconej 2 m-ce temu. Będę wdzięczna za podpowiedź Pozdrawiam Parametry fizykochemiczne w normie. Można zastosować zmiękczacz oraz ewentualnie kolumnę węglową w celu poprawy smaku i zapachu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.10.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Dzisiaj dzwoniłam do wodociągów i tam mi podali, że twardość wody wynosi 180. Zużycia niestety nie jestem w stanie podać, ale chyba można jakoś uśrednić zużycie na 4 osoby. Teraz np. w mieszkaniu przyszło mi zużycie wody od 01.12.2016 r. do 30.09.2017 100,500 m 3. Decyzję muszę podjąć teraz, więc byłabym wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam I to jest bardzo konkretne określenie zużycia wody Średnio 10 m3 na miesiąc. Twardość jest raczej niewielka ale na nowych sprzętach na pewno będziesz widziała osady. Twoja decyzja czy chcesz ją zmiękczać czy nie - dla urządzeń AGD najlepsza byłaby woda miękka, a do picia woda twarda. Jeśli się zdecydujesz to zmiękczacz nie powinien być większy niż 15 litrów złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 02.11.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Pytam, bo miałem taką sytuacje, ze po 4 regeneracjach od zalozenia Ecoperla Toro, sprawdzilem wode i juz 600L do reg. woda nie byla zmiekczana (zrobilem reg. manualnie) nastepnie bylo 900L do reg i juz nie zmiekczalo. Zglosiłem reklamacje, przyjechal serwisant, sprawdzil poprawnosc polaczenia (bylo ok) i wymienil cale urzadzenie. Teraz jest ok (byly dopiero 3 regeneracje) jednak ostatnio ze znajomym wszedłem na temat zmiekczaczy i mial taki sam problem, jemu serwisant zalecil wyczyscic zbiornik z soli, zasypac z Ciecha i wykonac 2 regeneracje, pomogło. Jak sie okazalo, uzywal wczesniej tej samej soli co ja http://www.anna-sol.pl/_4_asortyment.html poki co ja nadal uzywam tej soli chociaz mam obawy i dosc czesto sprawdzam wode. Poza tym w zbiorniku z solanka jest dosc duzo zanieczyszczen, czy to mozliwe ze z soli i np; ZAKLEJA złoże? Witam, niestety na nowym urzadzeniu sytuacja sie powtarza, do reg jest 320L i mam 12 stF twardosci (były dopiero 3 regeneracje, przed nimi zmiekczalo do konca) pomóżcie, co moze byc przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts