Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Witam, nowy zarejestrowany na forum, ale czytam dużo i często znajduje odpowiedzi lecz tym razem szukam indywidualnej rekomendacji.

Chlor wolny mg/l 0,11

Mętność FNU** <0,201

Odczyn pH 7,3

Jon amonowy mg/l <0,101

Żelazo µg/l 13

Twardość ogólna mg/l CaCO3 334

Przewodność w 25oC mS/cm 582

To dane ze strony wodociągów, kamień jest wszędzie i w masakryczny chociaż ilościach.

Chcemy zamontować stację Supreme soft 20, przy zużyciu średnio 10m3/miesiąc i mniej.

Niby wszystko wiem ale czy 20 jest ok z tymi danymi czy 26 będzie lepszy z zapasem jak np. się rodzina powiększy i będziemy zużywać 12m3/miesiąc?

W ogóle to polecacie ten Supreme soft I czy bypass jest potrzebny w instalacji?

Pozdro

Edytowane przez plkristof

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzwonil dzis Pan z Klarsanu ze w srode bedzie miał wynik badania poprzedniego urzadzenia, wtedy bedzie wiedział co dalej. Jesli problem jest w stacji wymienią na inną lub odstąpimy od umowy, jesli sie okaze, ze problem jest u mnie, przyjedzie osobiscie szukac przyczyny.

Ciekaw jestem wyników tego badania :) Podziel się jak dostaniesz informacje :)

Dzwonil dzis Pan z Klarsanu ze w srode bedzie miał wynik badania poprzedniego urzadzenia, wtedy bedzie wiedział co dalej. Jesli problem jest w stacji wymienią na inną lub odstąpimy od umowy, jesli sie okaze, ze problem jest u mnie, przyjedzie osobiscie szukac przyczyny.

Myślę, że sprawa zakończy się pomyślnie.

Pozdrawiam

Witam, nowy zarejestrowany na forum, ale czytam dużo i często znajduje odpowiedzi lecz tym razem szukam indywidualnej rekomendacji.

Chlor wolny mg/l 0,11

Mętność FNU** <0,201

Odczyn pH 7,3

Jon amonowy mg/l <0,101

Żelazo µg/l 13

To dane ze strony wodociągów, kamień jest wszędzie i w masakryczny chociaż ilościach.

Chcemy zamontować stację Supreme soft 20, przy zużyciu średnio 10m3/miesiąc i mniej.

Niby wszystko wiem ale czy 20 jest ok z tymi danymi czy 26 będzie lepszy z zapasem jak np. się rodzina powiększy i będziemy zużywać 12m3/miesiąc?

Pozdro

Zmiękczacze Supreme to jedne z lepszych systemów dostępnych na rynku. Produkowane przez ERIE. Seria Soft to odpowiednik ich MAXIMY.

Na sklepach internetowych i allegro różnica pomiędzy wersją 20 i 26 to zaledwie około 70 zł. Wybierając wersję 26 zaoszczędzisz na eksplantacji tego urządzenia.

Softy mają bezawaryjne głowice oparte na elektrozaworach, system regeneracji przeciwprądowej oraz żywice marki Lewatit.

Pozdrawiam

Chlor wolny mg/l 0,11

Mętność FNU** <0,201

Odczyn pH 7,3

Jon amonowy mg/l <0,101

Żelazo µg/l 13

Pozdro

Lepiej weź większy model. Bypass się przydaje. Jak nie weźmiesz go od razu przy głowicy to dobrze byłoby go wykonać na rurach przy podłączaniu (ale to zazwyczaj wychodzi drożej).

Żeby zweryfikować ile i jakiego jonitu masz w urządzeniu musiałbyś odkręcić głowicę i pobrać próbkę złoża. Problem w tym, że jak to zrobisz to prawdopodobnie dostawca nie uzna Ci gwarancji bo "otworzyłeś urządzenie"... i tak się koło zamyka. W Twojej sytuacji to chyba najlepszym rozwiązaniem jest ciśnięcie dostawcy o nowe urządzenie.

W zmiękczaczu wody Ecoperla Toro znajduje się złoże monosferyczne Lanxess Lewatit S1567. Jeżeli jednak pojawiają się jakieś wątpliwości to można wykonać testy ilości i jakości złoża. Nie spowoduje to utraty gwarancji. Prosimy o upewnienie się przy nakręcaniu głowicy, że dystrybutor i uszczelka ułożone są prawidłowo.

Nie wiem jak inne zywice, ale w moim przypadku po pierwszym uruchomieniu i plukaniu leciała zółta mętna woda, normalne to? Przy innych zywicach tez tak jest?

W przypadku złóż przeznaczonych do zastosowań spożywczych (nawet tak dobrych jak Lanxess Lewatit S1567) podczas uruchomienia wypłukiwana jest niewielka ilość żółtego zabarwienia i mętności. Jedynie w złożach specjalistycznych do zastosowań np. bez możliwości płukania wstępnego, stosuje się już bardzo dobrze oczyszczone żywice.

Nie zdziwiłbym się gdyby całe urządzenie przyjeżdżało gotowe z Chin, a jak wiadomo to dość odległy kraj i transport trwa... czasami też kontenery się opóźniają... i można czekać miesiąc na dostawę.

Zmiękczacze Ecoperla Toro produkowane są dla marki Ecoperla w Hiszpanii. Opóźnienia w dostawie produktu do Klienta nie wynikały z długiego transportu, a z możliwości produkcyjnych fabryki w Hiszpanii.

Zgłoszony problem jest analizowany aktualnie przez dział techniczny firmy Klarsan. Mamy zaufanie do oferowanych przez nas produktów. Stawiamy nacisk na jakość i niezawodność, dlatego dołożymy wszelkich starań, aby znaleźć przyczynę i rozwiązać problem.

Niezależnie od naszych testów, jako gwarant Ecoperla Toro, jesteśmy zobowiązani, aby nasz Klient otrzymał w 100% sprawne urządzenie lub rekompensatę pieniężną.

W przypadku złóż przeznaczonych do zastosowań spożywczych (nawet tak dobrych jak Lanxess Lewatit S1567) podczas uruchomienia wypłukiwana jest niewielka ilość żółtego zabarwienia i mętności. Jedynie w złożach specjalistycznych do zastosowań np. bez możliwości płukania wstępnego, stosuje się już bardzo dobrze oczyszczone żywice.

Ja się zgadzam, że to normalne zjawisko, ale tu kolega wspominał nie o "niewielkiej ilości" ani "podczas uruchomienia" tylko o "żółtej, mętnej wodzie" i to już "po pierwszym płukaniu" - a to już nie jest normalne.

Zgłoszony problem jest analizowany aktualnie przez dział techniczny firmy Klarsan. Mamy zaufanie do oferowanych przez nas produktów. Stawiamy nacisk na jakość i niezawodność, dlatego dołożymy wszelkich starań, aby znaleźć przyczynę i rozwiązać problem.

Niezależnie od naszych testów, jako gwarant Ecoperla Toro, jesteśmy zobowiązani, aby nasz Klient otrzymał w 100% sprawne urządzenie lub rekompensatę pieniężną.

Bardzo prawidłowe podejście do klienta :)

Ja się zgadzam, że to normalne zjawisko, ale tu kolega wspominał nie o "niewielkiej ilości" ani "podczas uruchomienia" tylko o "żółtej, mętnej wodzie" i to już "po pierwszym płukaniu" - a to już nie jest normalne.

Zle mnie zrozumiales, chodziło mi o pierwsze uruchomienie, ta woda mętna szła do kanalizacji, nie z kranu.

Witam ponownie, po badaniu poprzedniego urzadzenia okazuje sie ze cos chyba producent zawinil. Zaproponowali mi inne urzadzenia za Toro https://www.krainawody.pl/670-zmiekczacz-ecoperla-slimline-cs-24.html lub https://www.krainawody.pl/685-zmiekczacz-ecoperla-softower-s.html nie jestem przekonany do tej marki, zraziłem sie ale prosze o opinie czy warto dopłacic połowe różnicy wartosci miedzy toro a tymi urzadzeniami czy brac inny zmiekczacz jakie ma w ofercie Krainawody, czy odstapic od umowy. Dziwne ze tak bardzo im zalezy na tym Ecoperla.......... nawet w opisie https://www.krainawody.pl/406-zmiekczacz-denver-plus-30.html odradzają Denvera a zachecają do Ecoperla. Edytowane przez neokuba22

Panie Jakubie, jeżeli ma Pan jakiekolwiek wątpliwości co do jakości urządzeń Ecoperla, to możemy się umówić tak, że dopłata nastąpi tylko wtedy, jak będzie Pan w 100% zadowolony. Zmiękczacze wody, które zostały zaproponowane to produkty z górnej półki z bardzo dobrymi komponentami. Jesteśmy przekonani, że spełnią Pańskie wymagania i będzie Pan usatysfakcjonowany.

Witam ponownie, po badaniu poprzedniego urzadzenia okazuje sie ze cos chyba producent zawinil. Zaproponowali mi inne urzadzenia za Toro https://www.krainawody.pl/670-zmiekczacz-ecoperla-slimline-cs-24.html lub https://www.krainawody.pl/685-zmiekczacz-ecoperla-softower-s.html nie jestem przekonany do tej marki, zraziłem sie ale prosze o opinie czy warto dopłacic połowe różnicy wartosci miedzy toro a tymi urzadzeniami czy brac inny zmiekczacz jakie ma w ofercie Krainawody, czy odstapic od umowy. Dziwne ze tak bardzo im zalezy na tym Ecoperla.......... nawet w opisie https://www.krainawody.pl/406-zmiekczacz-denver-plus-30.html odradzają Denvera a zachecają do Ecoperla.

Cześć

Co do urządzenia

SLIMLINE 24, jest to system Produkowany przez ERIE. Bardzo dobre urządzenie, aczkolwiek obudowa moim zdaniem jest bardzo brzydka (biała obudowa nie jest biała - na całej powierzchni ma pełno "kropek" - moim zdaniem nieestetyczna). Dodatkowo system ma bardzo niewygodny otwór do zasypu soli (jest bardzo mały), bez lejka będzie ciężko to uzupełniać. No i cena jest za wysoka.

To jeśli np. weźmiesz pod uwagę system SUPREME 26, który ma złoże również Lewatit i ma go 2 litry więcej. Ma głowicę również opartą na elektrozaworach i również jest produkowany przez Erie - to jego cena jest w granicach 2600 zł, czyli 300 zł taniej.

Opcja nr. 2 jest zdecydowanie najlepsza chyba. Porządna głowica Clack, minusem (aczkolwiek niekoniecznie), jest to że jest to urządzenie dwuelementowe, czyli masz dodatkowy do urządzenia dostawiany zbiornik na sól.

Opcja nr. 3 produkt PURICOMU - nie od dziś wiadomo że że mimo iż Puricom ma siedzibę w Europie to produkt jest chiński i jest zdecydowanie najgorszy w tym zestawieniu.

Dodatkowo w opisie produktu jest błąd, ponieważ to nieprawda, że produkty muszą mieć certyfikat, żeby być z polskiej dystrybucji, ponieważ chociażby oprócz Klarsanu, firma Polaqua z Poznania jest oficjalnym dystrybutorem produktów PURICOM.

Pozdrawiam

Edytowane przez Louis_muniek

Gdyby mieli supreme to bym bez wahania wybrał, oba produkty sa dobre, jednak ceny ponad moje mozliwosci i załozenia, nie mam zamiaru przepłacac za marke. Poza tym Lewatit jest po ok 16zł za litr wiec dlaczego jest taka różnica w cenie urzadzen skoro tylko 10L zywicy wiecej? Głowica Toro tez miała byc wysokiej klasy........... Edytowane przez neokuba22

Gdyby mieli supreme to bym bez wahania wybrał, oba produkty sa dobre, jednak ceny ponad moje mozliwosci i załozenia, nie mam zamiaru przepłacac za marke. Poza tym Lewatit jest po ok 16zł za litr wiec dlaczego jest taka różnica w cenie urzadzen skoro tylko 10L zywicy wiecej? Głowica Toro tez miała byc wysokiej klasy...........

O FOBRITE ciężko coś napisać, ponieważ raczej nie spotkałem się z tymi głowicami w Polskiej dystrybucji. Znam ta markę ale nigdy z nią nie pracowałem. Z tego co wiem to Fobrite zaczynał od kopiowania głowic Flecka. Możliwe, że jakościowo te produkty są dobre i w twoim przypadku akurat miałeś pecha.

Pozdrawiam