qbek17 11.11.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 ... dlaczego jest taka różnica w cenie urzadzen skoro tylko 10L zywicy wiecej? Sama większa ilość złoża powoduje, że potrzebujesz większego zbiornika - to też już dodatkowe koszty. Ale najwięcej z tej ceny robi sama informacja, że "jest to bardziej wydajny model". Głowica Toro tez miała byc wysokiej klasy........... Jestem w stanie uwierzyć, że chińskie głowice są akceptowalnej jakości ale do wysokiej klasy to im jeszcze daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatebo 11.11.2017 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Witam jestem zainteresowany kupnem odżelaziacza. Posiadam studnie głębinową o głębokości około 35 m , pompa to Omnigen 3,5SC 5-22 (1,8KW) max. Wydajność: 125l/min. Nie posiadam jeszcze hydroforu lecz docelowo będzie 300 l. W załączniku przesyłam wyniki badań według których jest przekroczona wartość żelaza i manganu oraz jonu amonowego. Liczba osób w domu 4-5 osób. ( 2 łazienki) Proszę o pomoc przy doborze odpowiedniego urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.11.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Witam jestem zainteresowany kupnem odżelaziacza. Posiadam studnie głębinową o głębokości około 35 m , pompa to Omnigen 3,5SC 5-22 (1,8KW) max. Wydajność: 125l/min. Nie posiadam jeszcze hydroforu lecz docelowo będzie 300 l. W załączniku przesyłam wyniki badań według których jest przekroczona wartość żelaza i manganu oraz jonu amonowego. Liczba osób w domu 4-5 osób. ( 2 łazienki) Proszę o pomoc przy doborze odpowiedniego urządzenia.[ATTACH=CONFIG]400707[/ATTACH] Przekroczenia są niewielkie, a do tego w takiej konfiguracji, która umożliwia poprawienie wszystkich trzech przekroczonych parametrów jednym filtrem ze złożem wielofunkcyjnym. Do wyboru masz dwa typy złóż: Crystal Right 100 (CR100) lub żywice (AquaMulti lub Ecomix). W każdym przypadku regeneracja odbywa się solą, a twardość jest usuwana (więc woda będzie miękka). Przy 5 osobach radziłbym trochę przewymiarować filtr, czyli szukać czegoś w rozmiarze przynajmniej 13x54". Hydrofor w tym przypadku mógłby być przeponowy (bez napowietrzania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatebo 12.11.2017 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 A mógłbyś przedstawić mi kilka takich zestawów do wyboru? oczywiście kieruję się przy wyborze przede wszystkim aby późniejsze wyniki badań mieściły się w normach a zarazem wiadomo koszty też odgrywają ogromną znaczącą rolę. jakie firmy brać pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 13.11.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Witam jestem zainteresowany kupnem odżelaziacza. Posiadam studnie głębinową o głębokości około 35 m , pompa to Omnigen 3,5SC 5-22 (1,8KW) max. Wydajność: 125l/min. Nie posiadam jeszcze hydroforu lecz docelowo będzie 300 l. W załączniku przesyłam wyniki badań według których jest przekroczona wartość żelaza i manganu oraz jonu amonowego. Liczba osób w domu 4-5 osób. ( 2 łazienki) Proszę o pomoc przy doborze odpowiedniego urządzenia.[ATTACH=CONFIG]400707[/ATTACH] W tym przypadku polecam system na złożu wielofunkcyjnym np. EXOMIX lub Aquamulti. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatebo 13.11.2017 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Czy takie zestawy będą wystarczające? http://allegro.pl/aqua-multi-25-zmiekczacz-odzelaziacz-odmanganiacz-i5661787326.html http://bluewater24.pl/odzelaziacz-do-wody-odkamieniacz-multi-bnt-am-35-p-292.html http://allegro.pl/odzelaziacz-zmiekczacz-crystal-right-cr100-30-l-i5145423175.html http://allegro.pl/odzelaziacz-zmiekczacz-filtr-wody-ecomix-tanio-i7029928746.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMjE4NjUwMQAxNjg4NjQA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=770e44bc-16a4-44db-a07a-4e556862415d http://bluewater24.pl/odzelaziacz-wody-na-caly-dom-5-w-1-ecomix-a-25-rx-ocean-p-234.html Który najlepiej spełni swoją funkcję? czy potrzebny mi jest zestaw z butlą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 13.11.2017 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Witam jestem zainteresowany kupnem odżelaziacza. Posiadam studnie głębinową o głębokości około 35 m , pompa to Omnigen 3,5SC 5-22 (1,8KW) max. Wydajność: 125l/min. Nie posiadam jeszcze hydroforu lecz docelowo będzie 300 l. W załączniku przesyłam wyniki badań według których jest przekroczona wartość żelaza i manganu oraz jonu amonowego. Liczba osób w domu 4-5 osób. ( 2 łazienki) Proszę o pomoc przy doborze odpowiedniego urządzenia.[ATTACH=CONFIG]400707[/ATTACH] Jeśli woda nie posiada nieprzyjemnego zapachu proponuję zastosować urządzenie wielofunkcyjne, które usunie wszystkie przekroczone związki tj. żelazo, mangan, jon amonowy a także zmiękczy przy okazji wode. Rozmiar urządzenia dla takiego zapotrzebowania i parametrów proponujemy 12x48 z wykorzystaniem wysokiej jakości złoża filtrującego. Konkretną ofertę na system uzdatniania możemy przesłać na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatebo 13.11.2017 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Poproszę o przesłanie oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OSTROW 13.11.2017 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 witam, poszukuję odżelaziacza i zmiękczacza (najlepiej dwa odrębne urządzenie), z zamontowaniem do instalacji sobie poradzę przygotowane podejścia 1 cal. Parametry wody:Twardosc 308 mg/lAmoniak 1 mg/lAzotyny <0,006 mg/lAzotany 0,56 mg/lChlorki 5 mg/lŻelazo 1,524 mg/lMangan 0,3 mg/lMętnośc 7,4Barwa 15zapach - brzydki - czuć żelazo pH 7,2 zamontowany zbiornik hydroforowy 300 l z aspiratorem i deszczownicą (napełnienie 2/3) zakładane ciśnienia robocze - załączanie 3,5 wyłączanie 4,5 czy ktoś może pomóc - zaoferować dobry sprzęt po którym woda będzie fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.11.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Czy takie zestawy będą wystarczające? ... Który najlepiej spełni swoją funkcję? czy potrzebny mi jest zestaw z butlą? Wszystkie te modele są za małe i do tego na słabych (chińskich) głowicach, które mają za słabe możliwości na te złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 14.11.2017 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 (edytowane) Czy takie zestawy będą wystarczające? http://allegro.pl/aqua-multi-25-zmiekczacz-odzelaziacz-odmanganiacz-i5661787326.html http://bluewater24.pl/odzelaziacz-do-wody-odkamieniacz-multi-bnt-am-35-p-292.html http://allegro.pl/odzelaziacz-zmiekczacz-crystal-right-cr100-30-l-i5145423175.html http://allegro.pl/odzelaziacz-zmiekczacz-filtr-wody-ecomix-tanio-i7029928746.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMjE4NjUwMQAxNjg4NjQA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=770e44bc-16a4-44db-a07a-4e556862415d http://bluewater24.pl/odzelaziacz-wody-na-caly-dom-5-w-1-ecomix-a-25-rx-ocean-p-234.html Który najlepiej spełni swoją funkcję? czy potrzebny mi jest zestaw z butlą? Czesc Najfajniejszą opcją jest oferta nr 3, która zawiera bardzo dobrą głowicę Logix. Pozostałe oferty to kompakty na chińskich głowicach RX oraz BNT. Mimo iż są chińskie to BNT jakościowo jest naprawdę bardzo dobre. Brak jakichkolwiek reklamacji na te głowice. Jeśli miał bym Ci polecić to polecam oppcję nr. 3 na Logix. Jednakże biorąc pod uwagę twoja twardość skompensowaną która jest na poziomie około 430 mg/l , i pojemość urządzenia (25 l złoża), urządzenia będą wchodzić w cykl regeneracyjny po około 2 m3. Jeśli zużywasz około 6 - 8 m3 wody w miesiącu to można je zastosować. Jeśli konsumpcja wody jest wyższa, to proponuję poszukać większego urządzenia. Pozdrawiam Edytowane 14 Listopada 2017 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 14.11.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 witam, poszukuję odżelaziacza i zmiękczacza (najlepiej dwa odrębne urządzenie), z zamontowaniem do instalacji sobie poradzę przygotowane podejścia 1 cal. Parametry wody: Twardosc 308 mg/l Amoniak 1 mg/l Azotyny <0,006 mg/l Azotany 0,56 mg/l Chlorki 5 mg/l Żelazo 1,524 mg/l Mangan 0,3 mg/l Mętnośc 7,4 Barwa 15 zapach - brzydki - czuć żelazo pH 7,2 zamontowany zbiornik hydroforowy 300 l z aspiratorem i deszczownicą (napełnienie 2/3) zakładane ciśnienia robocze - załączanie 3,5 wyłączanie 4,5 czy ktoś może pomóc - zaoferować dobry sprzęt po którym woda będzie fajna Najtaniej wyjdą urządzenia typu składaki. Zwróć uwagę na głowice sterujące. Dobre głowice to Fleck, Logix, Clack Przyzwoite aczkolwiek chińskie to BNT. Zwróć tez uwagę na markę stosowanych złóż. Dobre złoża zmiękczające to Lewatit, Purolite. Dobre odżelaziajace to np. Defeman. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 14.11.2017 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 (edytowane) witam, poszukuję odżelaziacza i zmiękczacza (najlepiej dwa odrębne urządzenie), z zamontowaniem do instalacji sobie poradzę przygotowane podejścia 1 cal. Parametry wody: Twardosc 308 mg/l Amoniak 1 mg/l Azotyny <0,006 mg/l Azotany 0,56 mg/l Chlorki 5 mg/l Żelazo 1,524 mg/l Mangan 0,3 mg/l Mętnośc 7,4 Barwa 15 zapach - brzydki - czuć żelazo pH 7,2 zamontowany zbiornik hydroforowy 300 l z aspiratorem i deszczownicą (napełnienie 2/3) zakładane ciśnienia robocze - załączanie 3,5 wyłączanie 4,5 czy ktoś może pomóc - zaoferować dobry sprzęt po którym woda będzie fajna Jeżeli jest już zbiornik hydroforowy bezprzeponowy to bardzo dobrze, pozwala to na zastosowanie odżelaziacza z wstępnym napowietrzaniem, który jest już zainstalowany. Jednak ze względu na zbyt duże stężenie amoniaku a takze barwę wody na granicy normy konieczne będzie zastosowanie drugiego stopnia filtracji w postaci urządzenie wielofunkcyjnego, który przy okazji zmiękczy wodę. Konkretną propozycję możemy przesłać na mejla lub priv. Edytowane 14 Listopada 2017 przez KLARSAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 14.11.2017 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 (edytowane) Czy możecie kogoś polecić do takiego pierwszego przeglądu? Chodzi o okolice Sochaczewa. Z tego co mam napisane w instrukcji powinienem wyczyścić:- zbiornik solanki- filtr na końcu rury poboru solanki- otwory w tubie solankowej zbiornika soli- platformę soli- sitko inżektora i inżektori jeszcze ktoś pisał, że warto przeczyścić zawory BACKWASH lub REFIL. Edytowane 14 Listopada 2017 przez xiz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 15.11.2017 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Czy możecie kogoś polecić do takiego pierwszego przeglądu? Chodzi o okolice Sochaczewa. Z tego co mam napisane w instrukcji powinienem wyczyścić: - zbiornik solanki - filtr na końcu rury poboru solanki - otwory w tubie solankowej zbiornika soli - platformę soli - sitko inżektora i inżektor i jeszcze ktoś pisał, że warto przeczyścić zawory BACKWASH lub REFIL. Możemy wykonać taki przeglad systemu w okolicach Sochaczewa. Celem ustalenia szczegółów prosimy kontaktować się na priv lub telefonicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 18.11.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Dołączę się i ja do pytania:- woda wodociągowa- zużycie ok. 11m3/miesiąc- twardość 20-25 (360-440 mg/l) (zmienna), żelazo ok. 0,15 mg/l- 4 osoby dorosłe, dwie łazienki Wg tego co wyczytałem to złoże min 30l (jakie?). Problemem są gabaryty - muszę się zmieścić w kubaturze 60x40 x 120 (wysokość) cm. Propozycja jakiegoś konkretnego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pikwadrat 19.11.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) Czy ktoś orientuje się ile waży złoże w BWT Euromat 25SE? I czy wymiana tego złoża to skomplikowana sprawa? Edytowane 19 Listopada 2017 przez pikwadrat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.11.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Dołączę się i ja do pytania: - woda wodociągowa - zużycie ok. 11m3/miesiąc - twardość 20-25 (360-440 mg/l) (zmienna), żelazo ok. 0,15 mg/l - 4 osoby dorosłe, dwie łazienki Wg tego co wyczytałem to złoże min 30l (jakie?). Problemem są gabaryty - muszę się zmieścić w kubaturze 60x40 x 120 (wysokość) cm. Propozycja jakiegoś konkretnego modelu? 30 litrów złoża będzie OK. Najlepiej jakby było monosferyczne (np. Lewatit S1567 czy Dowex Marathon). Jeśli chodzi o wymiary to wysokość powinna być wystarczająca żeby zmieścić zbiornik 10x35" z głowicą. Wymiary 60x40 też raczej wystarczą na zmiękczacz w obudowie kompaktowej lub dwuelementowy (przy zbiorniku solanki max 70 litrów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doze 19.11.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Przymierzam się do zakupu zmiękczacza, bo woda ze studni daje dużo osadu w czajniku elektrycznym oraz dość szybko zatyka siatki w bateriach. Dopiero będę robił aktualne testy i wtedy będę prosił o poradę co do modelu. Wcześniej mam jednak inne pytania natury technicznej. 1. Czy zmiękczacz "oczyszczając" się oddaje tą wodę pod większym ciśnieniem? Chodzi mi o to, czy mogę przewód odprowadzający poprowadzić w górę z 1,5 metra? Chciałbym umieścić go w piwnicy, a ciężko z odejściem i wpięciem się w rury odpływowe. 2. Czy woda ze zmiękczacza jest bogata w sód? Ewentualnie, czy da się coś z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.11.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Przymierzam się do zakupu zmiękczacza, bo woda ze studni daje dużo osadu w czajniku elektrycznym oraz dość szybko zatyka siatki w bateriach. Dopiero będę robił aktualne testy i wtedy będę prosił o poradę co do modelu. Wcześniej mam jednak inne pytania natury technicznej. 1. Czy zmiękczacz "oczyszczając" się oddaje tą wodę pod większym ciśnieniem? Chodzi mi o to, czy mogę przewód odprowadzający poprowadzić w górę z 1,5 metra? Chciałbym umieścić go w piwnicy, a ciężko z odejściem i wpięciem się w rury odpływowe. 2. Czy woda ze zmiękczacza jest bogata w sód? Ewentualnie, czy da się coś z tym zrobić? 1. Zmiękczacz nie podnosi ciśnienia - takie rzeczy robią pompy Ale ciśnienie popłuczyn jest niewiele niższe niż ciśnienie wody zasilającej więc spokojnie możesz poprowadzić wąż odprowadzający te 1.5m do góry. 2. Zmiękczacz działa na zasadzie wymiany jonowej, czyli wymienia jony wapnia i magnezu (twardość) na jony sodu. Woda zmiękczona będzie więc wodą o większej zawartości sodu niż woda surowa. Co byś chciał z tym zrobić? Usunąć sód? Można, tylko po co? W wartościach bezwzględnych ta ilość sodu jest praktycznie pomijalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts