Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Witam, kolejne badanie wody za mna, oby juz ostatnie, bo troche juz mnie to kosztuje. A zatem studnia o głębokości 40m w niej zamontowana pompa firmy IBO, gdzieś na 28m. Studnia wykopana w kwietniu 2016r. Woda doprowadzona ze studni docelowo będzie najpierw do zbiornika wyrównawczego (myślę o 150l) następnie rozprowadzona po domu. W domu zamontowany do CWU Galmet Maxi 300l. Woda ze studni będzie wykorzystywana w domu do celow spozywczych. Mieszka w nim 5 osób...

W 2016 swiezo po wykopaniu studni jeszcze slabo ja odpompowujac zrobilem badanie i otrzymalem takie wyniki:

https://imghost.io/image/rfWvQ

https://imghost.io/image/rfn8L

W 2017 kolo sierpnia i przy dosc czestym odpompowywaniu otrzymalem nastepujace wyniki:

https://imghost.io/image/rfVS6

https://imghost.io/image/rfYOS

Martwila mnie wzrastajaca ilosc bakterii w zwiazku z tym przeprowadzilem dwukrotna dezynfekcje studni (lacznie z 8l podchlorynu sodu roztwor 15% wlane) i ponownie dosc mocno przepompowane. Postanowilem przeprowadzic po raz trzeci badanie.

https://imghost.io/image/rfNhZ

https://imghost.io/image/rf8rj

Co zrobilibyscie w mojej sytuacji? Jaka stacja uzdatniania? Jak rozwiazac temat zbiornika wyrownawczego? Prosze bardzo o pomoc

Witam, kolejne badanie wody za mna, oby juz ostatnie, bo troche juz mnie to kosztuje. A zatem studnia o głębokości 40m w niej zamontowana pompa firmy IBO, gdzieś na 28m. Studnia wykopana w kwietniu 2016r. Woda doprowadzona ze studni docelowo będzie najpierw do zbiornika wyrównawczego (myślę o 150l) następnie rozprowadzona po domu. W domu zamontowany do CWU Galmet Maxi 300l. Woda ze studni będzie wykorzystywana w domu do celow spozywczych. Mieszka w nim 5 osób...

W 2016 swiezo po wykopaniu studni jeszcze slabo ja odpompowujac zrobilem badanie i otrzymalem takie wyniki:

https://imghost.io/image/rfWvQ

https://imghost.io/image/rfn8L

W 2017 kolo sierpnia i przy dosc czestym odpompowywaniu otrzymalem nastepujace wyniki:

https://imghost.io/image/rfVS6

https://imghost.io/image/rfYOS

Martwila mnie wzrastajaca ilosc bakterii w zwiazku z tym przeprowadzilem dwukrotna dezynfekcje studni (lacznie z 8l podchlorynu sodu roztwor 15% wlane) i ponownie dosc mocno przepompowane. Postanowilem przeprowadzic po raz trzeci badanie.

https://imghost.io/image/rfNhZ

https://imghost.io/image/rf8rj

Co zrobilibyscie w mojej sytuacji? Jaka stacja uzdatniania? Jak rozwiazac temat zbiornika wyrownawczego? Prosze bardzo o pomoc

Parametry wody do najlepszych nie należą. Należałoby zastosować stację uzdatniania żeby doprowadzić wodę do parametrów, które pozwolą na to że wodę będzie można pić.

Propozycję stacji uzdatniania wody prześlemy Panu w wiadomości prywatnej. Jeśli chodzi o zbiornik hydroforowy to proponuje zasstosować większy, najlepiej 300 litrowy.

Witam, po wielu problemach z Toro sprawa została rozwiązana tak, dostałem wzamian Softower S z głowicą Clack Pallas UF, na miejscu było zasypane 30L złoża Lewatit S1567. Do urządzenie nie dopłaciłem nawet złotówki a dodatkowo dostałem 2 testery i 2 worki soli w ramach rekompensaty za stracony czas i nerwy. Obsługa bardzo miła, przyznam ze KLARSAN bardzo ładnie rozwiązał sprawe aby miec zadowolonego klienta. Dziękuje wszystkim, którzy mi doradzali i pomagali.

Witam, po wielu problemach z Toro sprawa została rozwiązana tak, dostałem wzamian Softower S z głowicą Clack Pallas UF, na miejscu było zasypane 30L złoża Lewatit S1567. Do urządzenie nie dopłaciłem nawet złotówki a dodatkowo dostałem 2 testery i 2 worki soli w ramach rekompensaty za stracony czas i nerwy. Obsługa bardzo miła, przyznam ze KLARSAN bardzo ładnie rozwiązał sprawe aby miec zadowolonego klienta. Dziękuje wszystkim, którzy mi doradzali i pomagali.

Dziękujemy za miłe słowa :)

W razie jakichkolwiek pytań związanych z eksploatacją urządzenia - jesteśmy do Pana dyspozycji.

Rozwiązanie bardzo eleganckie, ale co było nie tak w poprzednim urządzeniu?

Witam wszystkich użytkowników.

Od pewnego czasu zgłębiam temat SUW i ... im dalej w las, tym więcej drzew.

Zdaję sobie sprawę z tego, że wybór konkretnego urzadzenia to kompromis ceny, jakości, wygody obsługi, trwałości, kosztow eksploatacji ... itd.

Dlatego prośba do was, aby bazując na wlasnej wiedzy i doświadczeniach na chłodno odnieść sie do mojego przypadku i cos doradzić.

Studnia ok.40m głębokości, pompa o wydajnosci 2m3/h przy obciążeniu 7 atmosfer.

Ilosc domowników zmienia sie okresowo w zakesie od 2 do 5.

Średnie miesięczne zużycie wody to 12 m3, POŚ, istnieje możliwość zastosowania studni chlonnej.

Ponizej wyniki badania wody:

- stężenie żelaza ogólnego *******1870 mikrogram/litr

- stężenie manganu ****************138 mikrogram/litr

- mętność ************************7,72 NTU

- przewodność el. wł w 25 st.C ****445 mikroS/cm

- pH *****************************7,51 pH

- barwa ****************************11 miligram/litr

- stężenie jaonu amonowego ******0,046 miligram/litr

- stężenie azotynów ************<0,010 miligram/litr

- stężenie azotanów **************0,50 miligram/litr

- indeks nadmanganianowy *********0,66 miligram/litr

- twardość ogólna *****************228 miligram/litr

- zapach *************************akceptowalnyry

- smak ***************************akceptowalny

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi i porady.

Witam,

Proszę o opinię na temat wyników przeprowadzonego badania oraz o ewentualne sugestie dotyczące filtrów. Woda ze studni głębinowej, 4 osoby. Dziękuję i pozdrawiam.

[ATTACH=CONFIG]401726[/ATTACH]

Woda całkiem dobrej jakości, tylko bardzo twarda. Minimalnie przekroczonym manganem bym się nie przejmował (przekroczenie na granicy błędu pomiarowego). Zalecany byłby zmiękczacz. Rozmiar zależnie od zużycia wody, ale zakładając 10 m3 na miesiąc to 30 litrów powinno być minimum.

Zdaję sobie sprawę z tego, że wybór konkretnego urzadzenia to kompromis ceny, jakości, wygody obsługi, trwałości, kosztow eksploatacji ... itd.

Dlatego prośba do was, aby bazując na wlasnej wiedzy i doświadczeniach na chłodno odnieść sie do mojego przypadku i cos doradzić.

Średnie miesięczne zużycie wody to 12 m3, POŚ, istnieje możliwość zastosowania studni chlonnej.

Nie jest tragicznie, masz odpowiednie pH :) Do usunięcia podstawowych rzeczy (żelazo, mangan, mętność, barwa) powinien wystarczyć odżelaziacz (jego wybór to osobna kwestia). Jeśli chciałbyś też zmiękczyć wodę to możesz użyć (jako drugi stopień, po odżelaziaczu) zmiękczacza lub filtra wielofunkcyjnego. W przypadku tego ostatniego można by rozważyć nieco mniejszy odżelaziacz.

Wodę z płukania odżelaziacza można poprowadzić do studni chłonnej, ale tą ze zmiękczacza/filtra wielofunkcyjnego już raczej nie.

Wydajność pompy - nie potrzebujesz aż takiego ciśnienia, ale za to przepływ jak największy. Podaj model albo wydajność przy ciśnieniu 3-4 bar. I ewentualnie na jakiej głębokości jest lustro wody.

Ni i gitara. Od początku wiedziałem, że będzie OK.

Pozdrawiam

Witam, pierwsze urzadzenie przebadali w KLARSANIE i wysłali do producenta. Nie wiem co z nim było nie tak, moze pan z KLARSANU sie wypowie?

Testowaliśmy kilka dni Pana egzemplarz w warunkach laboratoryjnych, a następnie wysłaliśmy do weryfikacji przez inżynierów w Hiszpanii. Poinformujemy Pana w momencie kiedy uzyskamy szczegółowe informacje.

qbek17,

dziękuję za szybką odpowiedź.

Odnośnie pompy to mam grundfos SQ 2-70 (wydajność 2 m3/h przy wysokości podnoszenia 70 m). Jeżeli dobrze kombinuję, to 40 metrów głębokość studni (nie uwzględniam wysokości lustra wody), do tego 3 atm. na hydroforze da nam w sumie równowartość ciśnienia wytwarzanego przez 70m słupa wody. Sprawdzałem dzisiaj i z węża ogrodowego leci 25 - 30 litrów na minutę. Łącznik ciśnieniowy mam ustawiony na zakres pracy od 3 do 4 bar. Ale przy okazji zaniepokoiły mnie zbyt częste cykle pracy pompy, odkręcam wentyl w zbiorniku, a tu ... woda sika (zbiornik z membraną). Dobra strona tego odkrycia jest taka, że nie trzeba się nadmiernie zastanawiać czy aby na pewno to jest dobry moment aby wymienić zbiornik na większy (bo od dawna był taki plan). Pytanie dnia - ale na jaki?

Witam,

Proszę o opinię na temat wyników przeprowadzonego badania oraz o ewentualne sugestie dotyczące filtrów. Woda ze studni głębinowej, 4 osoby. Dziękuję i pozdrawiam.

[ATTACH=CONFIG]401726[/ATTACH]

Woda bardzo twarda. Mangan na granicy błędu i każdy zmiękczacz powinien sobie z tym poradzić. Natomiast jest jeszcze problem z azotanami które tez są na granicy obowiązującej normy. Nie są one najkorzystniejsze dla zdrowia - szczególnie u małych dzieci.

Odnośnie pompy to mam grundfos SQ 2-70 (wydajność 2 m3/h przy wysokości podnoszenia 70 m). Jeżeli dobrze kombinuję, to 40 metrów głębokość studni (nie uwzględniam wysokości lustra wody), do tego 3 atm. na hydroforze da nam w sumie równowartość ciśnienia wytwarzanego przez 70m słupa wody.

Kombinujesz dobrze, ale musisz uwzględnić lustro wody. Jeśli ono jest powiedzmy na 10 metrach to tylko te 10 metrów uwzględniasz - liczy się tylko to o ile podnosisz ciśnienie, a nie jak głęboka jest studnia.

Sprawdzałem dzisiaj i z węża ogrodowego leci 25 - 30 litrów na minutę. Łącznik ciśnieniowy mam ustawiony na zakres pracy od 3 do 4 bar. Ale przy okazji zaniepokoiły mnie zbyt częste cykle pracy pompy...

Jeśli z węża leciało 30 litrów na minutę i pompa się załączała często to oznacza (poza tym co już stwierdziłeś), że to co zmierzyłeś to nie wydajność pompy. Prawdopodobnie wąż był największym ograniczeniem (może zbyt mała średnica?). Żeby określić w ten sposób wydajność pompy musiałbyś puszczać tyle wody, żeby pompa pracowała ciągle.

...odkręcam wentyl w zbiorniku, a tu ... woda sika (zbiornik z membraną). Dobra strona tego odkrycia jest taka, że nie trzeba się nadmiernie zastanawiać czy aby na pewno to jest dobry moment aby wymienić zbiornik na większy (bo od dawna był taki plan). Pytanie dnia - ale na jaki?

Standardowo w odżelazianiu jest to zbiornik ok 300 litrów i bez membrany, ale to nie oznacza, że musi taki być :)

Dla takich parametrów można zastosować klasyczny odżelaziacz z wykorzystaniem zbiornika hydroforu ocynkowanego a także napowietrzacza. Na takie parametry wody proponowałbym odżelaziaczo-odmanganiacz w rozmiarze 13x54. Najlepiej jeśli takie urządzenie ma markową głowicę sterującą.

Woda bardzo twarda. Mangan na granicy błędu i każdy zmiękczacz powinien sobie z tym poradzić. Natomiast jest jeszcze problem z azotanami które tez są na granicy obowiązującej normy. Nie są one najkorzystniejsze dla zdrowia - szczególnie u małych dzieci.

Mogę prosić o jakieś konkretne propozycje sprzętu godnego polecenia? Dziękuję.