Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W przyszłym tygodniu powinienem mieć testy wody z laboratorium, ale już mam wyniki z testu kropelkowego akwariowego.

Twardość ogólna 20dH

Twardość węglanowa 17dH

Średnie zużycie wody w miesiącu 4-5m3 (studnia + pompa ze zbiornikiem 80l)

Myślę, że dobrze jakby na wyjściu zostawić w okolicach 4dH do 5dH (jak się mylę, to mnie poprawcie) Jakie modele zmiękczaczy polecicie?

W przyszłym tygodniu powinienem mieć testy wody z laboratorium, ale już mam wyniki z testu kropelkowego akwariowego.

Twardość ogólna 20dH

Twardość węglanowa 17dH

Średnie zużycie wody w miesiącu 4-5m3 (studnia + pompa ze zbiornikiem 80l)

Myślę, że dobrze jakby na wyjściu zostawić w okolicach 4dH do 5dH (jak się mylę, to mnie poprawcie) Jakie modele zmiękczaczy polecicie?

W takiej konfiguracji (twardość-zużycie) wystarczy Ci malutki zmiękczacz - powiedzmy na 12 litrów złoża. Niestety jego koszt będzie niewiele niższy niż większych modeli bo w zasadzie jedyną różnicą jest ilość złoża i wielkość zbiornika/solanki.

Znalazłem 2 modele z 10 litrami

1. ECO OCEAN BNT 10 Głowica BNT 1650

http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-eco-ocean-bnt-10-filtry-sol-test-i6996216546.html

2. DW RUBY LINE 10 BNT Głowica BNT 7650

http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-dw-ruby-line-10-bnt-nowy-model-sol-i6902109993.html

3. HYDRO PLUS 12 MONOSFERYCZNE ZŁOŻE głowica BNT 7650F +złoże Lewatit S1567

http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-hydro-plus-12-monosferyczne-zloze-i6904690430.html

Wydaje mi się, że nr. 3 zdecydowanie najlepsza opcja, bo potem mam tylko modele z 20 litrami złoża. Co ile dni taka regeneracja się robi, jeżeli nie zużyje odpowiedniej ilości wody? Jakoś mniej ekonomicznie wyjdzie pojemność 20litrów złoża vs 10/12 litrów?

Wydaje mi się, że nr. 3 zdecydowanie najlepsza opcja, bo potem mam tylko modele z 20 litrami złoża. Co ile dni taka regeneracja się robi, jeżeli nie zużyje odpowiedniej ilości wody? Jakoś mniej ekonomicznie wyjdzie pojemność 20litrów złoża vs 10/12 litrów?

Wybacz ale żadna z tych opcji nie jest "najlepszą". To tanie, chińskie głowice i, poza tym jednym modelem, wątpliwej jakości złoże. Regeneracja nie powinna się odbywać rzadziej niż co 14 dni.

Nikt się nie kwapił, aby model doradzić, więc sam znalazłam i kupie nr. 3, a składany jest w Polsce, więc to kolejny plus dla mnie, bo pewnie jest dopieszczony. Ważne, że złoże jest akceptowalne, choć produkcji niemieckiej, więc nie mam zaufania do końca, bo oni badziewne rzeczy często robią, a ich przemysłowi zbyt często zdarza się kłamanie i oszukiwanie. Choć wiem, że starsze osoby cały czas niemieckie produkty mają za wysokiej jakości, bo jadą na opinii z przed 30 lat, a świat się zmienia.

Nikt się nie kwapił, aby model doradzić, więc sam znalazłam i kupie nr. 3

I bardzo dobrze :) to Twoja decyzja

a składany jest w Polsce, więc to kolejny plus dla mnie, bo pewnie jest dopieszczony.

Tu się chyba trochę rozpędziłeś z patriotyzmem (?)...

Ważne, że złoże jest akceptowalne,

Tak, to ważne. Chociaż drugą ważną sprawą jest głowica sterująca... bez niej najlepsze złoże nic nie zdziała, a w tym modelu nie jest ona najwyższej jakości.

choć produkcji niemieckiej, więc nie mam zaufania do końca, bo oni badziewne rzeczy często robią, a ich przemysłowi zbyt często zdarza się kłamanie i oszukiwanie. Choć wiem, że starsze osoby cały czas niemieckie produkty mają za wysokiej jakości, bo jadą na opinii z przed 30 lat, a świat się zmienia.

Skoro nie masz zaufania do produktu niemieckiego to przecież możesz wybrać chiński - w pozostałych modelach masz tą samą głowicę, więc będziesz miał pewność, że żaden element nie pochodzi z Niemiec...

Witam.

Przeczytałem sporo stron na forum na temat zmiękczaczy jednak zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze zmiękczacza.

Zużycie wody w domu wokoło 8-10 m3 miesięcznie ,osób 4 ,dwie łazienki.

Woda z wodociągu zgodna z normami twardość 21 stopni niemieckich.

Kanalizacja – szambo.

Biorę pod uwagę urządzenia z żywicą monosferyczną i niskim zużyciu wody na regenerację.

Moje typy;

1. Ecoperla Slimline CS

2. SUPREME SOFT

3. FLAMINGO

4. Erie IQsoft Eco

Wskazany baypass i mixing. Wielkość złoża jaka powinna być to nie wiem .

Budżet do 3 tys.

Witam.

Przeczytałem sporo stron na forum na temat zmiękczaczy jednak zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze zmiękczacza.

Kanalizacja – szambo.

Biorę pod uwagę urządzenia z żywicą monosferyczną i niskim zużyciu wody na regenerację.

Moje typy;

1. Ecoperla Slimline CS

2. SUPREME SOFT

3. FLAMINGO

4. Erie IQsoft Eco

Budżet do 3 tys.

W tym budżecie powinieneś się wyrobić.

Jeśli chcesz zmiękczać do zera to szukaj modelu z 30 litrami złoża, jeśli chcesz zostawić jakąś twardość resztkową to może być też 25 litrów złoża.

Witam.

Kanalizacja – szambo.

Moje typy;

1. Ecoperla Slimline CS

2. SUPREME SOFT

3. FLAMINGO

4. Erie IQsoft Eco

Budżet do 3 tys.

Witam,

Między zmiękczaczami zawierającymi około 25 litrów złoża a tymi zawierającymi około 30 litrów złoża nie ma zbyt wielkiej różnicy cenowej dlatego tez skupiał bym się na tych większych.

qbek17 - dzięki

w20002 ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-hydro-plus-27-monosferyczne-zloze-i6963570833.html

Dodatkowo sobie przelicz jak wyjdą regeneracje, bo qbek17 pisał, że pasuje max co 14 dni regeneracje robić. Ty masz bardzo duże zużycie, pewnie duża rodzina. U nas w okolicy ludzie mają w domach po ~5m3/miesiąc - tak średnio 2-3 osoby lub 2 dorosłe +3 dzieci. Generalnie w kilku domach pytałem i zużycia były podobne jak u nas w domu, czyli koło 5m3.

qbek17 - dzięki

w20002 ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-hydro-plus-27-monosferyczne-zloze-i6963570833.html

Dodatkowo sobie przelicz jak wyjdą regeneracje, bo qbek17 pisał, że pasuje max co 14 dni regeneracje robić. Ty masz bardzo duże zużycie, pewnie duża rodzina. U nas w okolicy ludzie mają w domach po ~5m3/miesiąc - tak średnio 2-3 osoby lub 2 dorosłe +3 dzieci. Generalnie w kilku domach pytałem i zużycia były podobne jak u nas w domu, czyli koło 5m3.

w2000w pyta o zmiękczacz wody i podaje do wyboru profesjonalne stacje, a Ty proponujesz mu urządzenie na głowicy BNT?

KLARNSAN Myślę, że dość pokrętnie rozumiesz słowo profesjonalne. Wyraźnie napisałem "na Twoim miejscu" - on ma swój rozum. Masz jakieś merytoryczne przesłanki, że warto dopłacać do innej głowicy (złoże monosferyczne tej samej klasy) ~1,5k, skoro na BNT jest 4 lata gwarancji? Czemu sam mu nie doradziłeś, który model lepiej wybrać? Nie masz żadnego w swojej ofercie? Wielu ludzi poleca urządzenia na głowicach BNT jako właśnie całkiem ok.

KLARNSAN Myślę, że dość pokrętnie rozumiesz słowo profesjonalne. Wyraźnie napisałem "na Twoim miejscu" - on ma swój rozum. Masz jakieś merytoryczne przesłanki, że warto dopłacać do innej głowicy (złoże monosferyczne tej samej klasy) ~1,5k, skoro na BNT jest 4 lata gwarancji? Czemu sam mu nie doradziłeś, który model lepiej wybrać? Nie masz żadnego w swojej ofercie? Wielu ludzi poleca urządzenia na głowicach BNT jako właśnie całkiem ok.

KLARSAN*

Co masz na myśli pisząc "jako właśnie całkiem ok"?

KLARSAN

To, że sprawdzają się w swojej pracy i są warte swojej ceny. Innymi słowy spełniają swoje zadanie. Przez chwilę zastanawiałem się, czy brak odpowiedzi na moje pytania wynika z braku argumentów, ale to pewnie nie to. Jeśli możesz, to staraj się nie cytować postów, które są nad Twoją odpowiedzią, bo to tylko marnowanie miejsca na forum. Takie cytaty robi się wtedy, gdy jest jakiś dzielący post lub gdy cytuje się selektywnie i odpowiada na pytania, czego Ty nie robisz. Zakończmy już tą bezproduktywną dyskusję, bo szkoda mi czasu. Przepraszam, że przekręciłem Twój nick w poprzednim poście.

Edytowane przez Doze

W ubiegłym roku zainstalowałem sobie zmiękczacz Ecowater ESM 18 CE+(ponoć jedno z lepszych urządzeń na rynku) z powodu dużej ilości kamienia i osadów jaki pojawiały się w łazienkach, miałem też nadzieję na miękkie ręczniki po praniu - każdy wpis w Internetach który traktuje o zmiękczaczach mówi jak to pranie jest miękkie i delikatne po instalacji takiego urządzenia... Ale po tym roku mam taki wniosek, że zmiękczacz nie zmienia jakoś rewolucyjnie parametrów wody (przynajmniej u mnie), osady wciąż się pojawiają i są tak samo trudne do usunięcia jak wcześniej, ręczniki są szorstkie... Chyba, że urządzenie nie działa tak jak powinno - mam wodę z wodociągów, rodzina 2+1. Aha.. zauważyłem jeszcze, że sól, która jest w zmiękczaczu bardzo wolno się zużywa. Przy instalacji urządzenia (czerwiec 2016) instalator wsypał 2 worki i przy przeglądzie w tym roku dosypał worek (sól wciąż jest) ale przecież gdyby było coś nie tak to fachowiec przy przeglądzie by coś wyłapał... Chyba, że nie chciał... Najbardziej wkurzają mnie osady, które pojawiają się na bateriach i różowe naloty przy odpływach. Co mogę zrobić, żeby się ich pozbyć?? (Wiem, mogę mocniej szorować... ale chyba nie o to chodzi)

Moze fachowiec był pewny ze miedzy czasie dosypywales sol i dlatego nie wzbudziło podejrzen. Mimo wszystko chyba powinien przy przeglądzie sprawdzic czy napuszcza wode do soli i czy pobiera solanke, chyba ze to wykracza poza jego kompetencje. Nawet gdybys nic nie pobierał wody to przez ten czas na same regeneracje czasowe powinno wiecej soli zuzyc. Zgłoś reklamacje, bo nie po to płacisz za urzadzenie, które nie spełnia swojej roli.