qbek17 10.12.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 zauważyłem jeszcze, że sól, która jest w zmiękczaczu bardzo wolno się zużywa. Przy instalacji urządzenia (czerwiec 2016) instalator wsypał 2 worki i przy przeglądzie w tym roku dosypał worek (sól wciąż jest) ale przecież gdyby było coś nie tak to fachowiec przy przeglądzie by coś wyłapał... Takie zużycie soli jest zbyt niskie... Przyczyn może być wiele (np. błąd wodomierza, przytkana linia soli, błędne ustawienia, itd), a skutkiem może być właśnie nieprawidłowe działanie złoża. Czy serwisant (albo ty sam) mierzył twardość wody przed i po zmiękczaczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester07 10.12.2017 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Serwisant niby mierzył twardość... wszystko było super, ale zamówiłem kropelki do samodzielnego zbadania jak sprawa wygląda. Teraz zapuściłem regenerację na żądanie - poziom wody podniósł się do poziomu soli a teraz jest etap "solankowania" i chyba powoli opada. Tak jak pisali w instrukcji sprawdziłem, czy nie ma złogów kijem od szczotki i teraz jest troszkę czarnych farfocli z plastiku od tego kija ;(... Czy jest to jakiś problem? W instrukcji napisali jednoznacznie: np kijem od szczotki to się zastosowałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester07 10.12.2017 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Jeszcze jedno - sprawdziłem średnie zużycie wody wg uzdatniacza - 200l na dobę. Może to jest przyczyna małego zużycia soli - niewielki pobór wody... Nie wiem...I jeszcze jedno: posiadane przeze mnie urządzenie to Ecowater Refiner ERM 20 CE+ a nie 18 CE+ - ale to chyba nie ma żadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 11.12.2017 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 KOCHANI FORUMOWICZE, już dwunasty raz dzieci z Ogniska Marymont przygotowały prace na aukcję. Są w tym roku też prace Tajemniczej Forumowiczki, które przesłała kartki do Ogniska. Zapraszamy do licytowania. Dzieci wiedzą, że my nie zawodzimy. Mieć pod choinkę prace dziecka - to podnosi na sercu, to radość, to prawdziwe święto... Aukcja trwa do 17 grudnia do godziny 22. A w poniedziałek wysyłamy prace. http://forum.muratordom.pl/showthrea...-dzieci-zobacz http://forum.muratordom.pl/showthrea...-Tu-licytujemy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka.o 11.12.2017 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 (edytowane) A co myślicie o tych urządzeniach: ]? Oczywiście nie do domu, tylko do małego zakładu. Zastanawiam się, czy są wystarczająco wydajne.I na jaką stację uzdatniania wody się zdecydować? Edytowane 7 Lutego 2018 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.12.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 (edytowane) A co myślicie o tych urządzeniach: ? Oczywiście nie do domu, tylko do małego zakładu. Zastanawiam się, czy są wystarczająco wydajne.I na jaką stację uzdatniania wody się zdecydować? Myślimy ze urządzenia do uzdatniania wody dobiera się biorąc pod uwage: - skład wody wejściowej - wymagania wody wyjsciowej - zuzycie wody - chwilowe maksmalne zuzycie wody - żródło wody, sposób pozbycia się ścieków. A wybór firmy X czy Y to ostatni etap, wybór pomiedy róznymi propozycjami spełniającymi powyższe wymagania. Edytowane 7 Lutego 2018 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.12.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 A co myślicie o tych urządzeniach: Ale jakich urządzeniach? Na stronie nie ma żadnych konkretów, tylko informacja, że mają "urządzenia do uzdatniania wody"... a to trochę za mało, żeby wyrobić sobie jakąś opinię. Oczywiście nie do domu, tylko do małego zakładu. Zastanawiam się, czy są wystarczająco wydajne.I na jaką stację uzdatniania wody się zdecydować? Na jakiej podstawie chcesz decydować? Masz wyniki badania? Mały zakład czyli co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.12.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Jeszcze jedno - sprawdziłem średnie zużycie wody wg uzdatniacza - 200l na dobę. Może to jest przyczyna małego zużycia soli - niewielki pobór wody... Nie wiem...I jeszcze jedno: posiadane przeze mnie urządzenie to Ecowater Refiner ERM 20 CE+ a nie 18 CE+ - ale to chyba nie ma żadnego znaczenia. Niezależnie od zużycia wody zmiękczacz powinien się płukać nie rzadziej niż co 2 tygodnie. Jeśli masz takie niskie zużycie wody (6 m3 miesięcznie) to wybrałeś za duży zmiękczacz. Możliwe, że on ma ustawioną regenerację proporcjonalną i stąd małe zużycie soli... ale może też być tak, że wodomierz nie wykrywa niskiego przepływu... Zrób ręczną regenerację (ale taką pełną, z normalną dawką soli), kup sobie tester twardości i posprawdzaj kilka razy jak się woda zachowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester07 11.12.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Niezależnie od zużycia wody zmiękczacz powinien się płukać nie rzadziej niż co 2 tygodnie. Jeśli masz takie niskie zużycie wody (6 m3 miesięcznie) to wybrałeś za duży zmiękczacz. Możliwe, że on ma ustawioną regenerację proporcjonalną i stąd małe zużycie soli... ale może też być tak, że wodomierz nie wykrywa niskiego przepływu... Zrób ręczną regenerację (ale taką pełną, z normalną dawką soli), kup sobie tester twardości i posprawdzaj kilka razy jak się woda zachowuje. Tak właśnie zrobię - jak tylko przyjdą kropelki zbadam wodę za i przed zmiękczaczem. Jak będę miał badanie będę wiedział na czym stoję i dalej zamierzam drążyć temat. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.12.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Tak właśnie zrobię - jak tylko przyjdą kropelki zbadam wodę za i przed zmiękczaczem. Zrób to kilka razy, tzn w różnych dniach cyklu. Może po regeneracji jest w porządku, ale np. po tygodniu już rośnie twardość (to powinien być skokowy wzrost)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 11.12.2017 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Czy filtr węglowy np. Big Blue można dać przed zmiękczaczem, czy to kompletnie jest bez sensu i węglowy powinien być zawsze za zmiękczaczem? Nie chodzi mi tu o chlor a poprawę smaku wody, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 12.12.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Czy filtr węglowy np. Big Blue można dać przed zmiękczaczem, czy to kompletnie jest bez sensu i węglowy powinien być zawsze za zmiękczaczem? Nie chodzi mi tu o chlor a poprawę smaku wody, itd. Filtr węglowy powinien być za zmiękczaczem. Przed zmiękczaczem stosuje się filtr mechaniczny, aby usunąć z wody zawiesiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 12.12.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Czy filtr węglowy np. Big Blue można dać przed zmiękczaczem, czy to kompletnie jest bez sensu i węglowy powinien być zawsze za zmiękczaczem? Nie chodzi mi tu o chlor a poprawę smaku wody, itd. Witam Jeśli w wodzie jest chlor, to powinien być montowany przed zmiękczaczem. Instalowanie za nie bardzo ma sens w celach poprawy wody. Pamiętaj że Wkład będzie pracował na głównym ujęciu wody, pobierasz wodę do pralki - woda przepływa przez wkład, bierzesz prysznic, spuszczasz wodę w toalecie, itp. Do celu poprawy jakości spożywanej wody, polecał bym zastosować filtr podzlewozmywakowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 12.12.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 ...bierzesz prysznic... Kokosowa woda pod prysznicem to jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 13.12.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Kokosowa woda pod prysznicem to jest to. heh - naprawdę dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 14.12.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Nikt się nie kwapił, aby model doradzić, więc sam znalazłam i kupie nr. 3, a składany jest w Polsce, więc to kolejny plus dla mnie, bo pewnie jest dopieszczony. Ważne, że złoże jest akceptowalne, choć produkcji niemieckiej, więc nie mam zaufania do końca, bo oni badziewne rzeczy często robią, a ich przemysłowi zbyt często zdarza się kłamanie i oszukiwanie. Choć wiem, że starsze osoby cały czas niemieckie produkty mają za wysokiej jakości, bo jadą na opinii z przed 30 lat, a świat się zmienia. o żesz, rozbawił mnie ten wpis nie ma to jak dobry humor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester07 14.12.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Zrobiłem test twardości wody (4 dni po regeneracji) wynik: 7 st francuskich czyli woda bardzo miękka. Dlaczego więc wciąż jest nalot na bateriach i szorstkie pranie? Trzeba zrobić pełne badanie wody czy nie ma sensu wydawać pieniędzy bo walka z resztą minerałów i dodatków jest niemożliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.12.2017 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Zrobiłem test twardości wody (4 dni po regeneracji) wynik: 7 st francuskich czyli woda bardzo miękka. O ile nie ustawiłeś takiej twardości na mieszaczu to taki wynik oznacza problem ze zmiękczaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wildling 15.12.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Dzień dobry!Ładnie proszę o doradzenie doboru urządzenia do zmiękczania wody. Woda wodociągowa, kanalizacja, dom jednorodzinny w budowie. Obecnie 2 dorosłych, ale docelowo będzie więcej osób. Zależy mi wyłącznie na zminimalizowaniu obecności kamienia. Twardość wody 468 mg CaCO3 (26 st. niem.)Żelazo <0,05mg/dm3Mangan <0,04mg/dm3Chlor wodny <0,1mg/dm3Azotyny <0,05mg/dm3Azotany <1mg/dm3Jon amonowy<0,04mg/dm3Odczyn pH 7,14Mętność <0,5NTU 1. Jaki model polecacie?2. Wystarczy zmiękczacz, czy jakieś dodatkowe filtry są konieczne?3. Mąż się uparł na dodatkowy kran w kuchni z wodą niefiltrowaną... Czy to sensowne? Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam,Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.12.2017 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Dzień dobry! Ładnie proszę o doradzenie doboru urządzenia do zmiękczania wody. Woda wodociągowa, kanalizacja, dom jednorodzinny w budowie. Obecnie 2 dorosłych, ale docelowo będzie więcej osób. Zależy mi wyłącznie na zminimalizowaniu obecności kamienia. Twardość wody 468 mg CaCO3 (26 st. niem.) Żelazo <0,05mg/dm3 Mangan <0,04mg/dm3 Chlor wodny <0,1mg/dm3 Azotyny <0,05mg/dm3 Azotany <1mg/dm3 Jon amonowy<0,04mg/dm3 Odczyn pH 7,14 Mętność <0,5NTU 1. Jaki model polecacie? 2. Wystarczy zmiękczacz, czy jakieś dodatkowe filtry są konieczne? 3. Mąż się uparł na dodatkowy kran w kuchni z wodą niefiltrowaną... Czy to sensowne? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Kasia Twardość jest wysoka więc zmiękczacz raczej powinien być większy (proponuję 30 litrów złoża). Oczywiście przy założeniu jakiegoś średniego zużycia wody (przyjąłem 10 m3 miesięcznie). Druga sprawa to poziom sodu - przy zmiękczeniu z takiej twardości, jego poziom w wodzie będzie prawdopodobnie przekraczał normę. Z tego powodu pomysł na dodatkowy kran z wodą niefiltrowaną (lub mieszaną) to wcale nie najgorszy pomysł... Poza zmiękczaczem wystarczy filtr wstępny - zwykły piankowy, narurowy, np. 20 um. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts