Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Witam Prosze o doradztwo w wyborze odzelaziacza do moich wynikow badan: ph-7,1;metnosc-31,7;jon amonowy-2,2;azotany-4;zelazo-8890!!!,mangan-664!,wapno i magnez-208-twardosc 12,1dH;utlenialnosc-3,7,wszystkie bakterie 0 studnia na glebokosci 35m,zbiornik przeponowy 50 l,scieki odprowadzane do oczyszczalni biologicznej,zuzycie wody ok.4-5m3 pytanie zasadnicze-odzelaziacz+system multifunkcyjny zeby usunac amoniak czy np.sam odzelaziacz Clack Pallas Air P1354 lub CLACK1054 EcoMix by wystarczyl,wydajnosc pompy 4m/h,przed glowica bedzie filtr wstepnego oczyszczania

Na 9 mg/l żelaza raczej nie polecam jednostopniowej filtracji na złożach wielofunkcyjnych. Prędzej coś w stylu mniejszego odżelaziacza i za nim, jako drugi stopień, filtr wielofunkcyjny na doczyszczenie żelaza, manganu, jonu amonowego i twardość.

Wybór odżelaziacza zależy od tego czy chcesz wymieniać hydrofor czy pozostać przy malutkim przeponowym?

Ścieki z odżelaziacza możesz puścić np do studni chłonnej ale już te z drugiego stopnia powinny iść na oczyszczalnię.

Jeśli koniecznie chcesz dać filtr wstępny przed odżelaziaczem to upewnij się, że ma on wystarczającą wydajność (wymaganą w czasie płukania odżelaziacza) i to nie w stanie "czystym" ale nawet jak się trochę przybrudzi.

Jesli chodzi o odzelaziacz to z mniejszych wybralem Clack Pallas Air P1248 a jako drugi system multifunkcyjny Blue Soft RX17/EM,wiem ze to chinczyk ale niestety troche ogranicza mnie kasa a nic innego w przedziale 1500-2000 nie moge znalezc,filtr dyskowy azud -6m3 na godzine to duzy,co do hydrofora chcialbym juz zostac na tym malym ale scieki myslalem puscic z obu do oczyszczalni,co sadzisz o takim rozwiazaniu?z gory dziekuje za podpowiedz

Witam Prosze o doradztwo w wyborze odzelaziacza do moich wynikow badan: ph-7,1;metnosc-31,7;jon amonowy-2,2;azotany-4;zelazo-8890!!!,mangan-664!,wapno i magnez-208-twardosc 12,1dH;utlenialnosc-3,7,wszystkie bakterie 0 studnia na glebokosci 35m,zbiornik przeponowy 50 l,scieki odprowadzane do oczyszczalni biologicznej,zuzycie wody ok.4-5m3 pytanie zasadnicze-odzelaziacz+system multifunkcyjny zeby usunac amoniak czy np.sam odzelaziacz Clack Pallas Air P1354 lub CLACK1054 EcoMix by wystarczyl,wydajnosc pompy 4m/h,przed glowica bedzie filtr wstepnego oczyszczania

Dla takiej wody zastosował bym na pewno dwa stopnie filtracji: odżelaziacz + drugie stopień doczyszczający w postaci urządzenia wielofunkcyjnego.

Jednak dla poprawnego doboru stacji uzdatniania wody oddałbym wodę na testy do laboratorium.

Konkretną propozycję prześlemy w wiadomości prywatnej.

Edytowane przez KLARSAN

Jesli chodzi o odzelaziacz to z mniejszych wybralem Clack Pallas Air P1248 a jako drugi system multifunkcyjny Blue Soft RX17/EM,wiem ze to chinczyk ale niestety troche ogranicza mnie kasa a nic innego w przedziale 1500-2000 nie moge znalezc,filtr dyskowy azud -6m3 na godzine to duzy,co do hydrofora chcialbym juz zostac na tym malym ale scieki myslalem puscic z obu do oczyszczalni,co sadzisz o takim rozwiazaniu?z gory dziekuje za podpowiedz

Odżelaziacz ma dobrą głowicę i w sumie może to być dobry wybór, ale nie wiadomo jakie jest w nim złoże (ani ile go jest) - a to dosyć istotny parametr.

Ten drugi stopień to kiepski wybór. Pomijając już kiepską jakość głowicy to przy tak małej ilości złoża może uda się usunąć twardość, ale na amoniak, żelazo czy mangan to już bym nie liczył. Tym bardziej, że woda będzie napowietrzona po odżelaziaczu, co może trochę utrudniać działanie żywicy jonowymiennej.

Filtr wstępny powinien wystarczyć.

Ścieki z płukania odżelaziacza możesz puścić do oczyszczalni - to nie jest problem. W końcu to praktycznie czysta woda, tylko z dużą zawartością żelaza i manganu. To tylko kwestia wydajności oczyszczalni - przy zużyciu wody na poziomie 5 m3 na miesiąc, wody płuczącej odżelaziacz będzie dodatkowe 2-3 m3. Jeśli oczyszczalnia jest dobrana na taki przepływ to nie ma problemu.

Tak mi się wydawało, ale po sprawdzeniu kropelkami okazuje się, że jednak zmiękcza a osad musi być wynikiem obecności innych minerałów... Przestawiłem zmiękczacz na 0 zobaczymy czy po kilku dniach woda będzie tak miękka. Nie wiem tylko czy zlecać kompleksowe badanie wody? Jestem podłączony do wodociągu więc nie powinno być w wodzie żadnych nietypowych rzeczy... Ale osad jest...

Tylko pamiętaj, że

"W Polsce zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia , twardość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi musi zawierać się w przedziale 60 – 500 mg CaCO 3 /l "

Ale ja bardziej bym się na magnezie skupił - przyswajalność.

Warto też pamiętać, że bardzo miękka woda rozpuszcza miedz, a tym samym wzbogaca wodę o ten toksyczny pierwiastek. Dodatkowo 0dH może spowodować korozję pojedynczych elementów w różnych modelach zmywarek/pralek. We wszystkim trzeba zachować umiar. U mnie aktualnie leci woda miękka - 8dH i jest super. Teraz osad z kranów/wylewek można zmywać wilgotną szmatką. Nie ma kamienia :) Może nawet zwiększę do 10dH - to dalej będzie woda miękka.

Tylko pamiętaj, że

"W Polsce zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia , twardość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi musi zawierać się w przedziale 60 – 500 mg CaCO 3 /l "

Ale ja bardziej bym się na magnezie skupił - przyswajalność.

Warto też pamiętać, że bardzo miękka woda rozpuszcza miedz, a tym samym wzbogaca wodę o ten toksyczny pierwiastek. Dodatkowo 0dH może spowodować korozję pojedynczych elementów w różnych modelach zmywarek/pralek. We wszystkim trzeba zachować umiar. U mnie aktualnie leci woda miękka - 8dH i jest super. Teraz osad z kranów/wylewek można zmywać wilgotną szmatką. Nie ma kamienia :) Może nawet zwiększę do 10dH - to dalej będzie woda miękka.

Tylko nie gotuj tej miekkiej wody. Bo sie Ca i Mg wytrąca i wpadniesz pod ministerialna norme. I klops. Czyli zadnej zupki, cherbatek, tylko zimna z kranu!

Po za tym pijac wode 8dH dostarczas sobie kilku-kilkunastu mg Magnezu. A zalecane dzienne spozycie to cos kolo 400mg. Nie tedy droga. Chyba ze pijesz wiadrami.

P.S. Po co kupowałeś zmiekczacz skoro wody nie zmiekczasz? Brzmi jak kasa w błoto :-/

W instalacji miedzianej, nawet twarda woda stojaca przez noc w rurach da Ci po odkreceniu kranu przekroczone normy.

A jeśli twardość nie zawiera się w tych granicach to "nie możesz nazwać tej wody wodą pitną" i tyle.

Warto też pamiętać, że bardzo miękka woda rozpuszcza miedz, a tym samym wzbogaca wodę o ten toksyczny pierwiastek.

To nie jest takie proste.

Każda woda rozpuszcza różne substancje. Od składu wody (nie tylko twardości) zależy tempo tych reakcji. Akurat tak się składa, że niska twardość wpływa na zwiększenie korozyjności wody, ale nie jest to warunek wystarczający. Czyli nie zawsze samo zmiękczenie wody wystarczy aby woda była korozyjna (musi być spełniony szereg innych warunków).

Dodatkowo 0dH może spowodować korozję pojedynczych elementów w różnych modelach zmywarek/pralek.

Jakich elementów? Praktycznie każda zmywarka ma wbudowany malutki zmiękczacz (to do jego regeneracji wsypuje się sól do zmywarek) i do mycia naczyń używana jest woda zmiękczona.

U mnie aktualnie leci woda miękka - 8dH i jest super. Teraz osad z kranów/wylewek można zmywać wilgotną szmatką. Nie ma kamienia :) Może nawet zwiększę do 10dH - to dalej będzie woda miękka.

To nadal będzie woda miękka według skali i nazewnictwa. Ale to nie będzie woda miękka (tak bezwzględnie) bo nadal zawiera twardość. To że akurat Twoja woda ma taki zestaw parametrów, że kamień się nie wytrąca przy takiej jego ilości, nikomu nie gwarantuje podobnego efektu. Wiele osób, mając wodę "oficjalnie miękką", narzeka na duże ilości kamienia... Każda woda jest inna.

Jastrząb o marnowaniu pieniędzy możesz poczytać w poście #10014 - tam masz mój punkt widzenia na tą kwestię. Jeżeli uważasz, że zmiękczanie wody o 12dH, czyli z 20dH do 8dH jest "nie zmiękczaniem wody" to mamy tutaj błąd logiczny. Kolejnym problemem jest zakładanie, że cały Mg musimy przyjąć z wodą. Rzucanie jakiś norm Mg bez ustalenia wieku, płci, ruchu oraz stanu zdrowotnego to też partyzantka. Z drugiej strony, czy znasz powiedzenie "ziarnko do ziarnka"? Oczywiście woda nie jest głównym źródłem magnezu. Warto też kalkulować ilość sodu, szczególnie jak się bierze pod uwagę nie tylko ludzi, ale też inne istoty, które są bardzo wrażliwe na sód, co w moim przypadku zachodzi.

qbek17 chodzi mi o pojedyncze elementy pralek/zmywarek, które właśnie będą podatne na taką miękką wodę i korozję. Z tego co słyszałem w niektórych modelach zachodzi takie zjawisko/są takie części. Jeśli nie jest to problem dla Ciebie, to napisz co wpływa na to, że bardzo miękka woda jest korozyjna.

Edytowane przez Doze

Jastrząb o marnowaniu pieniędzy możesz poczytać w poście #10014 - tam masz mój punkt widzenia na tą kwestię. Jeżeli uważasz, że zmiękczanie wody o 12dH, czyli z 20dH do 8dH jest "nie zmiękczaniem wody" to mamy tutaj błąd logiczny. Kolejnym problemem jest zakładanie, że cały Mg musimy przyjąć z wodą. Rzucanie jakiś norm Mg bez ustalenia wieku, płci, ruchu oraz stanu zdrowotnego to też partyzantka. Z drugiej strony, czy znasz powiedzenie "ziarnko do ziarnka"? Oczywiście woda nie jest głównym źródłem magnezu. Warto też kalkulować ilość sodu, szczególnie jak się bierze pod uwagę nie tylko ludzi, ale też inne istoty, które są bardzo wrażliwe na sód, co w moim przypadku zachodzi.

qbek17 chodzi mi o pojedyncze elementy pralek/zmywarek, które właśnie będą podatne na taką miękką wodę i korozję. Z tego co słyszałem w niektórych modelach zachodzi takie zjawisko/są takie części. Jeśli nie jest to problem dla Ciebie, to napisz co wpływa na to, że bardzo miękka woda jest korozyjna.

A co ma płeć ruch i stan zdrowia do rzeczu, skoro z wody można przyjąć MAKSYMALNIE pare procent dziennego zapotrzebowania. Uwżasz że zrobi róznice czy to jest 5% czy 10% Jak nie dostarczysz tego magnezu z zywonosci to Ci to częsciowe zmiękczenie nic nie pomoże.

Sodem się przejmować? Liczyłem dla siebie, zmiękczenie o 12dH. 2 kromki typowego chleba zawieraja tyle sodu co....wiadro wody. Jak wypijesz 2litry takiej wody (nieprzegotowanej!) to tak jakbyś zjadł nie wiem, 2 plasterki żóltego sera na przykład. Mniej wiecej taka skala "problemu".

Qbek CI napisał. Zmywarka i tak działą na wodzie zmiękczonej do 0 przez jej wewnętrzny zmiękczacz. Zmywarki maja zbiornik z żywicą jonowymienna. Mały ale mają. Starasz sięchronić zmywarke a to i tak nic nie daje.

qbek17 chodzi mi o pojedyncze elementy pralek/zmywarek, które właśnie będą podatne na taką miękką wodę i korozję. Z tego co słyszałem w niektórych modelach zachodzi takie zjawisko/są takie części.

Z mojego doświadczenia z producentami tych urządzeń (pralek, zmywarek) wynika, że nie ma takich elementów.

Jeśli nie jest to problem dla Ciebie, to napisz co wpływa na to, że bardzo miękka woda jest korozyjna.

Istotne jest pH oraz ilość dwutlenku węgla - a tego raczej nikt w domowych warunkach nie bada.

Polecam artykuł:

http://www.technologia-wody.pl/index.php?req=teoria&id=58

Z mojego doświadczenia z producentami tych urządzeń (pralek, zmywarek) wynika, że nie ma takich elementów.

Istotne jest pH oraz ilość dwutlenku węgla - a tego raczej nikt w domowych warunkach nie bada.

Polecam artykuł:

http://www.technologia-wody.pl/index.php?req=teoria&id=58

Bada - jeśli jest trochę bardziej "świadomym" akwarystą :)

Edytowane przez przemo1

Cześć.

A ja mam pytanie o stację viessmana, aquamix-n.

Użytkuje ktoś taka?

Ja mam taką zamontowana od września. Powodem jej montażu była studnia która jest zażelaziona i zamanganiona. Śmierdzi woda zgnilym jajem.

Po montażu było wszystko ok. Hydraulik ustawił i działało gdzieś do listopada. Od tego momentu zaczęły się problemy. Woda często stoi w stacji. Powinno być podobno około poziomu 10 cm od dna, a ja mam sporo wyżej. Do tego ostatnio zaczęła woda pachnieć jajem.

Hydraulik sprawdzał i w sumie nie wie czemu tak się dzieje, mówi że pierwszy raz taka sytuacje ma.

Macie z takim tematem doświadczenie i moglibyście jakoś mi doradzić co z tym tematem robić?

Cześć.

A ja mam pytanie o stację viessmana, aquamix-n.

Użytkuje ktoś taka?

Ja mam taką zamontowana od września. Powodem jej montażu była studnia która jest zażelaziona i zamanganiona. Śmierdzi woda zgnilym jajem.

Po montażu było wszystko ok. Hydraulik ustawił i działało gdzieś do listopada. Od tego momentu zaczęły się problemy. Woda często stoi w stacji. Powinno być podobno około poziomu 10 cm od dna, a ja mam sporo wyżej. Do tego ostatnio zaczęła woda pachnieć jajem.

Hydraulik sprawdzał i w sumie nie wie czemu tak się dzieje, mówi że pierwszy raz taka sytuacje ma.

Macie z takim tematem doświadczenie i moglibyście jakoś mi doradzić co z tym tematem robić?

Problemem jest zły dobór urządzenia. Aquamix-n nie usuwa siarkowodoru (zapach zgniłych jaj). Jakie były poziomy żelaza i manganu? Jakie pH wody? Zakładam, że nie masz napowietrzania ani zbiornika hydroforowego z poduszką powietrzną?

Woda stojąca w zbiorniku soli to nic niezwykłego, o ile jest ona nadal pobierana w czasie regeneracji.

Pracuję w firmie,która zajmuje się filtrami i systemami uzdatniania wody.

Odpowiem na pytania. Może pozwoli to na uniknięcie płacenia za wynalazki, które przestaja działać po kilku miesiącach.

Witam. Mam następujące pytanie. Zamontowałem dziś zmiękczacz wody Ecoperla Slimline CS30 i nie jestem pewien, w którym miejscu wsypuje się sól? W instrukcji jest to dość niejasne. Jest wąska tuba z doprowadzonym wężykiem od głowicy oraz powierzchnia pomiędzy tą tubą i butlą z żywicą czyli tak jakby całe pudło, w którym znajduje się zmiękczacz.

Witam. Mam następujące pytanie. Zamontowałem dziś zmiękczacz wody Ecoperla Slimline CS30 i nie jestem pewien, w którym miejscu wsypuje się sól? W instrukcji jest to dość niejasne. Jest wąska tuba z doprowadzonym wężykiem od głowicy oraz powierzchnia pomiędzy tą tubą i butlą z żywicą czyli tak jakby całe pudło, w którym znajduje się zmiękczacz.

Wsypujesz w to "pudło". Do "wąskiej tuby" nigdy nie wsypuj soli - tam powinien być zawór solankowy (pływak).

Wsypujesz w to "pudło". Do "wąskiej tuby" nigdy nie wsypuj soli - tam powinien być zawór solankowy (pływak).

A w jaki sposób zbiornik solankowy pobiera sól z tego dużego pudła? Bo zaglądając do środka nie ma tam żadnego wejścia do tej tuby, żeby sól pobrało z pudła. A pojemność dużej komory jest na tyle duża, że aby nasypać tak jak pisze w instrukcji pomiędzy 1/3 a 2/3 soli to około 50 kg trzeba wsypać

Edytowane przez stoppaleniu

https://zapodaj.net/ac87701704193.gif.html

To wynik mojego badania.

Zbiornik hydroforowy mam, bo wodę mam ze studni głębinowej. Ale niby powinien być z membrana. Hydraulik dzwonił z tym do serwisu i do mnie oddzwaniał jak już napisałem post. Tam mówili , żeby zwiększyć ciśnienie na tyle, by hydrofor załączał się przy 2,5 bara. No i niby ich stacja powinna usunąć to co nie dobre z wody. Przez jakiś czas była bajka. A napowietrzenie, to chodzi o studnie? Jeżeli tak, to nie ma napowietrzenia.

No a stojącej wody nie powinno być aż tyle. Na początku jak sól sypałem na 4 poziom to woda stała na 1.

Teraz jak przyjeżdżam to wody często jest więcej jak soli. Ostatnio nasypałem na 4, po tygodniu przyjechałem i wody miałem już na 4 a soli 3.

Hydraulik sprawdzał w jakim czasie wodę dopompowuje, to 10 minut napełnił wiaderko. Jak spuszczał to w 1,30h spuścił 1/3.

No a teraz, jak wiem, że nie jest ta stacja odpowiednia do tego celu, to będzie mnie to denerwować. Postaram sie ściągnąć ich serwis (Viessmana) i niech coś robią. Skoro tak dobrali to albo niech robią żeby działało, albo niech zabierają i dają coś innego.

A w razie czego co można robić by naprawić wodę>

Witam. Mam pytanie odnośnie odwróconej osmozy. Chcę ją zamontować ze względu na przekroczoną normę chlorków w wodzie i to prawie trzykrotnie. Posiadam w swojej instalacji filtry sznurkowe 5 mikronów i 1 mikron, następnie lampę UV, centralny zmiękczacz wody i filtr węglowy. Czy da się jakoś dołożyć tylko np 3 filtry pod zlew czy muszę i tak założyć pełny system filtracji?

A w jaki sposób zbiornik solankowy pobiera sól z tego dużego pudła? Bo zaglądając do środka nie ma tam żadnego wejścia do tej tuby, żeby sól pobrało z pudła. A pojemność dużej komory jest na tyle duża, że aby nasypać tak jak pisze w instrukcji pomiędzy 1/3 a 2/3 soli to około 50 kg trzeba wsypać

W tubie są nacięcia przez które przepływa solanka, ale tabletki soli mają zostać na zewnątrz.