qbek17 04.01.2018 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Witam. Mam pytanie odnośnie odwróconej osmozy. Chcę ją zamontować ze względu na przekroczoną normę chlorków w wodzie i to prawie trzykrotnie. Posiadam w swojej instalacji filtry sznurkowe 5 mikronów i 1 mikron, następnie lampę UV, centralny zmiękczacz wody i filtr węglowy. Czy da się jakoś dołożyć tylko np 3 filtry pod zlew czy muszę i tak założyć pełny system filtracji? Trochę kiepska kolejność. Lampa UV powinna być za zmiękczaczem bo inaczej kamień będzie się na niej osadzał (na rurze osłonowej, która się nagrzewa) i zmniejszał jej skuteczność. Poza tym masz bardzo dokładne filtry - po co 1 um na wejściu do instalacji? Nie masz problemów z ciśnieniem? W kwestii osmozy możesz dołożyć tylko membranę i filtry liniowe (mineralizator, węgiel), ale sugerowałbym przenieść też ten wkład 1 um tuż przed membranę. Kosztowo chyba najprościej będzie kupić normalny zestaw i nie wkładać filtrów wstępnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.01.2018 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 https://zapodaj.net/ac87701704193.gif.html To wynik mojego badania. Na tych wynikach nic nie ma... gdzie pH? gdzie żelazo? gdzie twardość? itd... Zbiornik hydroforowy mam, bo wodę mam ze studni głębinowej. Ale niby powinien być z membrana. I tak i nie... dla filtra dobry jest z membraną, ale ponieważ filtr jest źle dobrany to i hydrofor nie ten Tzn nie musi być koniecznie przeponowy - ale to by ułatwiało usunięcie zapachu. Hydraulik dzwonił z tym do serwisu i do mnie oddzwaniał jak już napisałem post. Tam mówili , żeby zwiększyć ciśnienie na tyle, by hydrofor załączał się przy 2,5 bara. No i niby ich stacja powinna usunąć to co nie dobre z wody. Ciśnienie nic tu nie pomoże. To kwestia złoża, które po prostu nie rusza tego typu zanieczyszczeń. No a stojącej wody nie powinno być aż tyle. Na początku jak sól sypałem na 4 poziom to woda stała na 1. Teraz jak przyjeżdżam to wody często jest więcej jak soli. Ostatnio nasypałem na 4, po tygodniu przyjechałem i wody miałem już na 4 a soli 3. Hydraulik sprawdzał w jakim czasie wodę dopompowuje, to 10 minut napełnił wiaderko. Jak spuszczał to w 1,30h spuścił 1/3. Nie wiem czy dobrze rozumiem to co napisałeś, ale nie brzmi to prawidłowo. Ja bym ściągał ich serwis i niech to sprawdzą (możliwe, że masz jakiś problem mechaniczny). A w razie czego co można robić by naprawić wodę> To zależy co w tej wodzie jest... a te wyniki nic nie mówią. Skąd wiesz, że w ogóle filtr działa jak nie masz badań wody surowej? Zacznij od tego (badania) i wtedy można coś myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stoppaleniu 06.01.2018 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Trochę kiepska kolejność. Lampa UV powinna być za zmiękczaczem bo inaczej kamień będzie się na niej osadzał (na rurze osłonowej, która się nagrzewa) i zmniejszał jej skuteczność. Poza tym masz bardzo dokładne filtry - po co 1 um na wejściu do instalacji? Nie masz problemów z ciśnieniem? W kwestii osmozy możesz dołożyć tylko membranę i filtry liniowe (mineralizator, węgiel), ale sugerowałbym przenieść też ten wkład 1 um tuż przed membranę. Kosztowo chyba najprościej będzie kupić normalny zestaw i nie wkładać filtrów wstępnych. Lampa w instalacji była założona już z pół roku temu. Teraz dołożyłem zmiękczacz, ponieważ woda była twarda. Filtry na wejściu musiały być do 1 um ponieważ inaczej lampa nie da rady wybić wszystkich bakterii. Hydraulik doradził mi zamontowane zmiękczacza za lampą, ponieważ bakterie coli zakażą żywicę i pomimo, iz później lampa je zlikwiduje, to nie jest to dobre dla zmiękczacza, a ile w tym prawdy to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.01.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Filtry na wejściu musiały być do 1 um ponieważ inaczej lampa nie da rady wybić wszystkich bakterii. Ciekawa teoria, chociaż słyszę ją pierwszy raz... Hydraulik doradził mi zamontowane zmiękczacza za lampą, ponieważ bakterie coli zakażą żywicę i pomimo, iz później lampa je zlikwiduje, to nie jest to dobre dla zmiękczacza, a ile w tym prawdy to nie wiem. Po pierwsze - czy masz bakterie w wodzie surowej? Ile ich jest? Czy robiłeś dezynfekcję studni po jej wykonaniu? Zmiękczaczowi to większej różnicy nie zrobi, ale oczywiście lepiej nie mieć takiego siedliska bakterii. Jest jeszcze kwestia tego czy bakterie w ogóle mogą się rozwijać w warunkach zmiękczacza? Lampa likwiduje (jej nominalna skuteczność to tylko 99%) tylko te bakterie na które świeci... a jak rura osłonowa jest zabrudzona osadami z kamienia to przepuszcza coraz mniej światła więc spada jej skuteczność. Jak przez lampę przejdzie kilka bakterii to masz szanse, że zaczną się rozwijać w dalszej instalacji. To nie jest jakaś tragedia, ale trzeba czyścić rurę osłonową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybi731 07.01.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Witam.Stoję przed dylematem dot. wyboru sposobu uzdatniania wody i urządzeń.Woda pochodzi ze studni wierconej i podawana jest do domu przez pompę głębinową.Do tej pory woda używana była do podlewania ogrodu, ale myślę o jej zastosowaniu w domu.Pobór wody ok. 1 m3/dobę. Zainstalowany zbiornik hydroforowy przeponowy o poj. 300 litrów.Zleciłem analizę wody, oto wyniki:Azotany <0,89 mg/lAzotyny <0,066 mg/lBarwa <5 mg/lJon amonowy 1,7 mg/lMangan 0,32 mg/lMętność 44OWO 2,4 mg/lph 7,8Twardość ogólna 236 mg/lŻelazo 3,52 mg/l.Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 08.01.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Witam. Stoję przed dylematem dot. wyboru sposobu uzdatniania wody i urządzeń. Woda pochodzi ze studni wierconej i podawana jest do domu przez pompę głębinową. Do tej pory woda używana była do podlewania ogrodu, ale myślę o jej zastosowaniu w domu. Pobór wody ok. 1 m3/dobę. Zainstalowany zbiornik hydroforowy przeponowy o poj. 300 litrów. Zleciłem analizę wody, oto wyniki: Azotany <0,89 mg/l Azotyny <0,066 mg/l Barwa <5 mg/l Jon amonowy 1,7 mg/l Mangan 0,32 mg/l Mętność 44 OWO 2,4 mg/l ph 7,8 Twardość ogólna 236 mg/l Żelazo 3,52 mg/l. Będę wdzięczny za pomoc. Proces odżelaziania i odmanganiania wody wymaga zbiornika hydroforowego bezprzeponowego najlepiej też o pojemności 300 litrów. Czy woda posiada nieprzyjemny zapach ? Konkretną propozycję prześlemy Panu w wiadomości prywatnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.01.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Witam. Stoję przed dylematem dot. wyboru sposobu uzdatniania wody i urządzeń. Woda pochodzi ze studni wierconej i podawana jest do domu przez pompę głębinową. Do tej pory woda używana była do podlewania ogrodu, ale myślę o jej zastosowaniu w domu. Pobór wody ok. 1 m3/dobę. Zainstalowany zbiornik hydroforowy przeponowy o poj. 300 litrów. Zleciłem analizę wody, oto wyniki: Azotany <0,89 mg/l Azotyny <0,066 mg/l Barwa <5 mg/l Jon amonowy 1,7 mg/l Mangan 0,32 mg/l Mętność 44 OWO 2,4 mg/l ph 7,8 Twardość ogólna 236 mg/l Żelazo 3,52 mg/l. Będę wdzięczny za pomoc. Jeśli chcesz wodę tylko doprowadzić do "normy" to potrzebujesz solidnego odżelaziacza (i najlepiej napowietrzania).Masz też przekroczony jon amonowy -proponowałbym jako drugi stopień dać filtr wielofunkcyjny (ze złożem np. CR100 albo AquaMulti). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 08.01.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Co polecacie pod zlew do kuchni, zamiast wody butelkowej? Woda wodociągowa, niezbyt twarda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 09.01.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Co polecacie pod zlew do kuchni, zamiast wody butelkowej? Woda wodociągowa, niezbyt twarda... Wstępną propozycję przesłaliśmy w wiadomości prywatnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.01.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Co polecacie pod zlew do kuchni, zamiast wody butelkowej? Woda wodociągowa, niezbyt twarda... Coś niedużego, niezbyt kolorowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 09.01.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Wstępną propozycję przesłaliśmy w wiadomości prywatnej. Nie dostałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 10.01.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Witam, mam pytanie jak radzi sobie sama stacja mechaniczna filtrująca. Woda średniotwarda (ok. 16st. niem.) -czego należy się spodziewać po przepuszczeniu przez porządną stację filtrującą, np. https://www.woda.com.pl/p1137,hhbb10b-stacja-uzdatniania-wody-aquafilter-dom-jednorodzinny.htmlWydaje mi się, że główny problem szlamowy zniknie, ale o ile twardość spadnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.01.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Witam, mam pytanie jak radzi sobie sama stacja mechaniczna filtrująca. Woda średniotwarda (ok. 16st. niem.) -czego należy się spodziewać po przepuszczeniu przez porządną stację filtrującą, np. ... Wydaje mi się, że główny problem szlamowy zniknie, ale o ile twardość spadnie? Wszystko zależy od tego jakie wkłady zastosujesz. Jak dasz tylko mechaniczne to twardości nie ruszy. Jak dasz zmiękczające to trochę pozmiękcza i będziesz musiał wymieniać - generalnie nie jest to idealne rozwiązanie do zmiękczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 11.01.2018 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Co polecacie pod zlew do kuchni, zamiast wody butelkowej? Woda wodociągowa, niezbyt twarda... Jeśli jest to woda wodociągowa, to proponuję zastosować najprostszy filtr kuchenny. W przypadku wody z ujęcia własnego system RO (tutaj musisz mieć ciśnienie około 3 bar - stałe, inaczej będzie działa źle lub straty wody będą dość duże - ewentualnie system z pompą - jeśli ciśnienie jest poniżej 2,. Jeśli w filtrze kuchennym zwykłym będziesz miał zamiar używać wkładów węglowych proponuje te z czynnikiem KDF, jak powszechnie wiadomo, na złożu węglowym potrafi rozwinąć się bakteria, KDF według informacji producentów jest bakteriostatyczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 11.01.2018 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Witam, mam pytanie jak radzi sobie sama stacja mechaniczna filtrująca. Woda średniotwarda (ok. 16st. niem.) -czego należy się spodziewać po przepuszczeniu przez porządną stację filtrującą, np. https://www.woda.com.pl/p1137,hhbb10b-stacja-uzdatniania-wody-aquafilter-dom-jednorodzinny.html Wydaje mi się, że główny problem szlamowy zniknie, ale o ile twardość spadnie? Przy takiej twardości, stosowanie tego układu kompletę nie ma sensu. Wkłady zmiękczające o rozmiarze 10" BB , nie dadzą pożądanego efektu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 11.01.2018 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Lampa w instalacji była założona już z pół roku temu. Teraz dołożyłem zmiękczacz, ponieważ woda była twarda. Filtry na wejściu musiały być do 1 um ponieważ inaczej lampa nie da rady wybić wszystkich bakterii. Hydraulik doradził mi zamontowane zmiękczacza za lampą, ponieważ bakterie coli zakażą żywicę i pomimo, iz później lampa je zlikwiduje, to nie jest to dobre dla zmiękczacza, a ile w tym prawdy to nie wiem. Zgadzam się z kolega Qbek17. Dodatkowo weź pod uwagę ze filtry mechaniczne posiadają mikronaż nominalny, tzn że faktycznie wkład może mieć 5 mikronów a naklejkę 1 mikron. W Polsce jest jedna firma z tego co wiem, która kontroluje mikronaż wkładów mechanicznych, jest to firma AMII z Łodzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spock1984 11.01.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Super wątek - ale 500 stron ciężko przebrnąć Trochę poczytałem, pooglądałem internety. Natomiast może ktoś podpowie z doświadczenia: rodzina 4 osobowa. Miesięczne zużycie 10m3, ale mam szambo. Więc zależy mi na urządzeniu, które będzie w miarę oszczędne z płukaniem. Co myślicie o tych opcjach: - EcoWater Model Comfort 300 (odpowiednik modelu ESM 15 CE+) - EcoWater SoftAQUA 22 - czy może po taniości HYDRO PLUS 22 ? Kotłownię pewnie będę miał z Viessmann-a, monter polecał mi Aquahome 20-n, ale czytałem, że aby utrzymać gwarancję, trzeba często robić przeglądy serwisowe. No i cena samego urządzenia też wysoka. Co polecicie? Czy coś jeszcze należy dokupić to zmiękczacza? jakieś filtry rurowe przed i za zmiękczaczem? I pytanie osobne - czy do podlewania ogrodu macie jakieś obejście zmiękczacza? Nie znalazłem nigdzie takiej informacji - a chyba wody ogrodowej nie ma sensu zmiękczać Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 11.01.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Podaj jeszcze twardosc wody, albo jak masz to wyniki badania. Ja mam mozliwosc na ogród i twardą i miekka wode, wiecej rurek i zaworow, ale do ogarniecia przez zone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal4589 12.01.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Witam wszystkich Przebadałem wodę z mojej studni głebinowej i otrzymałem takie wyniki jak poniżej:Barwa: 47Mętność: 10Fe: 3,5 mg/lMn: 0,39 mg/lNH4+: 0,37 mg/lTw: 330 mg CaCO3/lpH: 7,1Utlenialnośc: 15 Ze studni korzystam już ponad rok, wody używałem na cele podlewania ogrodu. Przed pobraniem próbki wody dla Sanepidu woda ze studni była pompowana 2 dni. Proszę o doradzenie jakie urządzenia miałbym kupić ? Jedna z firm zaproponowała mi urządzenie wielofunkcyjne oparte o regenerację solą, wielkość złoża to 50 l, jakieś wielofunkcyjne bez nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.01.2018 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Natomiast może ktoś podpowie z doświadczenia: rodzina 4 osobowa. Miesięczne zużycie 10m3, ale mam szambo. Więc zależy mi na urządzeniu, które będzie w miarę oszczędne z płukaniem. Wszystko zależy od twardości wody (zakładając, że to wodociąg) lub pełnego badania (jeśli własna studnia). Co polecicie? Czy coś jeszcze należy dokupić to zmiękczacza? jakieś filtry rurowe przed i za zmiękczaczem? Na pewno filtr wstępny nie zaszkodzi. I pytanie osobne - czy do podlewania ogrodu macie jakieś obejście zmiękczacza? Nie znalazłem nigdzie takiej informacji - a chyba wody ogrodowej nie ma sensu zmiękczać Do podlewania ogrodu nie ma sensu zmiękczać - odejście na ogród robi się przed zmiękczaczem. Chyba, że chcesz mieć wodę np. do mycia auta - wtedy warto dodać jakieś zaworki żeby była taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts