Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Witam wszystkich

Przebadałem wodę z mojej studni głebinowej i otrzymałem takie wyniki jak poniżej:

Barwa: 47

Mętność: 10

Fe: 3,5 mg/l

Mn: 0,39 mg/l

NH4+: 0,37 mg/l

Tw: 330 mg CaCO3/l

pH: 7,1

Utlenialnośc: 15

Ze studni korzystam już ponad rok, wody używałem na cele podlewania ogrodu. Przed pobraniem próbki wody dla Sanepidu woda ze studni była pompowana 2 dni.

Proszę o doradzenie jakie urządzenia miałbym kupić ?

Jedna z firm zaproponowała mi urządzenie wielofunkcyjne oparte o regenerację solą, wielkość złoża to 50 l, jakieś wielofunkcyjne bez nazwy.

Masz jakieś pojęcie o szacowanym zużyciu wody? Ewentualnie chociaż czy to będzie jakiś pałac z 5 łazienkami czy domek letniskowy z jednym kranem?

Jest sporo żelaza i tradycyjnie takie ilości idą już raczej osobno na odżelaziacz a potem na zmiękczacz lub filtr wielofunkcyjny. Do tego jest wysoka utlenialność więc trzeba się dobrze zastanowić nad rozwiązaniem bo zwykłe złoża wielofunkcyjne nie są wyspecjalizowane w tym kierunku (a na pewno nie kupować filtra bez wiedzy jakie zawiera złoże).

Podaj jeszcze twardosc wody, albo jak masz to wyniki badania. Ja mam mozliwosc na ogród i twardą i miekka wode, wiecej rurek i zaworow, ale do ogarniecia przez zone

:D

U mnie woda o średniej twardości

4.76 mval/l

2.38 mmol/l

238 CaCO3 mg/l

13.33 stopnie niemieckie °dH

16.66 stopnie angielskie °e (Clarke’a)

23.8 stopnie francuskie °f

Edytowane przez spock1984

Masz jakieś pojęcie o szacowanym zużyciu wody? Ewentualnie chociaż czy to będzie jakiś pałac z 5 łazienkami czy domek letniskowy z jednym kranem?

Jest sporo żelaza i tradycyjnie takie ilości idą już raczej osobno na odżelaziacz a potem na zmiękczacz lub filtr wielofunkcyjny. Do tego jest wysoka utlenialność więc trzeba się dobrze zastanowić nad rozwiązaniem bo zwykłe złoża wielofunkcyjne nie są wyspecjalizowane w tym kierunku (a na pewno nie kupować filtra bez wiedzy jakie zawiera złoże).

Zapotrzebowanie dla rodziny 4 osobowej w przyszłości może się okazać że będzie już 5 osób korzystających ;)

Pałac to nie będzie ale zwyczajny dom jednorodzinny z dwoma łazienkami (jedna wanna, jeden prysznic).

Rozumiem że stacja musiałaby być dwustopniowa w takim razie ale jakie to miałybyć urządzenia ?

Skoro jest wysoka utlenialność co to dokładnie oznacza ? Jak się to przekłada na dobór technologi uzdatniania ?

U mnie woda o średniej twardości

4.76 mval/l

2.38 mmol/l

238 CaCO3 mg/l

13.33 stopnie niemieckie °dH

16.66 stopnie angielskie °e (Clarke’a)

23.8 stopnie francuskie °f

Przy zużyciu na poziomie 10 m3 miesięcznie (i zmiękczaniu do zera) wystarczy 20 litrów złoża (ewentualnie 25 jeśli przewidujesz zwiększenie zużycia).

Jeśli weźmiesz taki rozmiar to regeneracja wypadać będzie co ok 2 tygodnie, a zużycie wody na każdą regenerację będzie w zakresie 130-170 litrów... myślę, że dopłacanie do regeneracji przeciwprądowej (zużycie wody mniejsze o jakieś 20 litrów) nie zwróci się w jakimś rozsądnym czasie...

Zapotrzebowanie dla rodziny 4 osobowej w przyszłości może się okazać że będzie już 5 osób korzystających ;)

Pałac to nie będzie ale zwyczajny dom jednorodzinny z dwoma łazienkami (jedna wanna, jeden prysznic).

Rozumiem że stacja musiałaby być dwustopniowa w takim razie ale jakie to miałybyć urządzenia ?

Skoro jest wysoka utlenialność co to dokładnie oznacza ? Jak się to przekłada na dobór technologi uzdatniania ?

Utlenialność oznacza ilość tlenu (utleniacza) potrzebną do utlenienia związków zawartych w wodzie - najczęściej są to zanieczyszczenia organiczne. To dosyć specyficzny rodzaj związków, który może powodować np. zapach czy barwę (ta jest u Ciebie wysoka), ale jest też wyznacznikiem jakości wody... może (ale nie musi) wskazywać na zanieczyszczenie wodami opadowymi czy np. szambem sąsiada (ale to raczej wyszłoby w badaniu bakteriologii). Do usuwania tych zanieczyszczeń stosuje się np. węgiel aktywny lub specjalne makroporowate żywice jonowymienne. Te ostatnie są jednym ze składników mieszanek złóż stosowanych w filtrach wielofunkcyjnych, ale ich zawartość jest tam raczej szczątkowa. Przy tak wysokim poziomie utlenialności nie wiem czy taki "dodatek" sobie skutecznie poradzi...

Poza tym - czy chcesz zmiękczyć wodę?

Utlenialność oznacza ilość tlenu (utleniacza) potrzebną do utlenienia związków zawartych w wodzie - najczęściej są to zanieczyszczenia organiczne. To dosyć specyficzny rodzaj związków, który może powodować np. zapach czy barwę (ta jest u Ciebie wysoka), ale jest też wyznacznikiem jakości wody... może (ale nie musi) wskazywać na zanieczyszczenie wodami opadowymi czy np. szambem sąsiada (ale to raczej wyszłoby w badaniu bakteriologii). Do usuwania tych zanieczyszczeń stosuje się np. węgiel aktywny lub specjalne makroporowate żywice jonowymienne. Te ostatnie są jednym ze składników mieszanek złóż stosowanych w filtrach wielofunkcyjnych, ale ich zawartość jest tam raczej szczątkowa. Przy tak wysokim poziomie utlenialności nie wiem czy taki "dodatek" sobie skutecznie poradzi...

Poza tym - czy chcesz zmiękczyć wodę?

Dzięki za szczegółowe objaśnienia odnośnie utlenialności i kwestii doboru właściwego złoża. Szambo sąsiada nie przecieka na 100 %, zresztą bakteriologia nie wskazuje żadnych bakterii ani mikroorganizmów.

Jeśli chodzi o urządzeń to jest naprawdę ich cała masa a decydując się na zakup czegoś za powiedzmy kilka tysięcy złotych chciałbym mieć pewność że woda będzie się nadawała do picia :)

Jeśli chodzi o zmiękczanie to tak chciałbym żeby woda była miękka. Nie będzie przynajmniej kamienia widać na kranach.

Dzięki za szczegółowe objaśnienia odnośnie utlenialności i kwestii doboru właściwego złoża. Szambo sąsiada nie przecieka na 100 %, zresztą bakteriologia nie wskazuje żadnych bakterii ani mikroorganizmów.

Jeśli chodzi o urządzeń to jest naprawdę ich cała masa a decydując się na zakup czegoś za powiedzmy kilka tysięcy złotych chciałbym mieć pewność że woda będzie się nadawała do picia :)

Jeśli chodzi o zmiękczanie to tak chciałbym żeby woda była miękka. Nie będzie przynajmniej kamienia widać na kranach.

Proponowałbym żeby wyglądało to tak: pompa --> napowietrzenie (zwężka + hydrofor bezprzeponowy) --> (opcjonalnie filtr wstępny o wydajności odpowiedniej do płukania odżelaziacza) --> odżelaziacz --> filtr wielofunkcyjny w wersji na wysoką organikę (Ecomix C lub AquaMulti BIO) --> (opcjonalnie filtr BB20 z wkładem węglowym jeśli jeszcze będzie problem z barwą).

Do picia RO6 pod zlewem.

Potrzebna do tego jest raczej solidna pompa - tak żeby finalnie dawała minimum 3 m3/h na wyjściu z hydrofora.

zmiękczacz jest nowy 3 dni temu podłączony

Nie baw się w detektywa tylko dzwoń do instalatora żeby wracał i podłączył/ustawił prawidłowo. To może być milion spraw... a Ty masz mieć wodę miękką i nie słoną.

Na pewno są jeszcze jakieś ustawienia... chociaż przy tej głowicy to różnie może być (może jest ona "jednofunkcyjna" i nie ma innych ustawień...?)

tak czy siak... jeśli z kranu leci słona woda to coś jest nie w porządku (np. czasu poszczególnych etapów regeneracji).

Najpewniej z którymś etapem płukania jest kłopot - ale potrzeba więcej informacji o głowicy. Szukaj w sieci informacji o wejściu w tryb serwisowy Twojego sterownika - instrukcja użytkownika jest dosyć uboga. Zapewne jest więcej ustawień do skorygowania, jeśli nie wszedłeś w "serwis menu" to nie ustawiłeś nic.

Tu masz cytat z instrukcji podobnego sterownika:

"...Słony smak

uzdatnionej wody:

Zbyt dużo wody w zbiorniku solanki Patrz problem “Zbyt dużo wody w zbiorniku

solanki”

Iniektor zbyt mały Sprawdzić dobór iniektora

Nieprawidłowo ustawiony czas zasysania

solanki/wolnego płukania złoża..."

http://technikawody.pl/wp-content/uploads/2016/01/Instrukcja-Erie-Maxima.pdf