Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Witam, - jak w temacie wątku- potrzebujemy doradzenia w kwestii doboru stacji uzdatniania do domu.

Wodę mamy z własnego ujęcia i dopiero w grudniu zrobiliśmy jej badanie (użytkujemy w pełni od wiosny 2017 r.). Badanie zrobiliśmy ponieważ woda zaczęła miewać nieprzyjemny zapaszek. Wyszło nam że jest raczej miękka (84 +/- mg/l PN ISO 6059:1999) i innych przekroczeń poza manganem nie mamy. Ale manganu jest aż 478 +/-48 (PN EN ISO 15586:2005) gdzie normy mówią o wartości max 50.

Jak robiliśmy rekonesans zanim kupiliśmy działkę i rozpoczęliśmy budowę, dokoła była woda ze studni wręcz źródlana- taka też była i u nas rok wcześniej, trwające od miesięcy opady miały pewnie na to wpływ (tak samo jak na podniesienie się wód gruntowych- ale to już inna historia). W każdym razie - stacji uzdatniania nie planowaliśmy w ogóle... i teraz, na etapie wykańczania domu, ciężko zabudżetować środki na stację uzdatniania... Stąd prośba o polecenie rozwiązania dobrego acz... niedrogiego :rolleyes:

To na co musimy zwracać uwagę to fakt że mamy biologiczną oczyszczalnię ścieków i instalator mówił że nie wolno do niej wylewać solanki .... ;)

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, - jak w temacie wątku- potrzebujemy doradzenia w kwestii doboru stacji uzdatniania do domu.

Wodę mamy z własnego ujęcia i dopiero w grudniu zrobiliśmy jej badanie (użytkujemy w pełni od wiosny 2017 r.). Badanie zrobiliśmy ponieważ woda zaczęła miewać nieprzyjemny zapaszek. Wyszło nam że jest raczej miękka (84 +/- mg/l PN ISO 6059:1999) i innych przekroczeń poza manganem nie mamy. Ale manganu jest aż 478 +/-48 (PN EN ISO 15586:2005) gdzie normy mówią o wartości max 50.

Jak robiliśmy rekonesans zanim kupiliśmy działkę i rozpoczęliśmy budowę, dokoła była woda ze studni wręcz źródlana- taka też była i u nas rok wcześniej, trwające od miesięcy opady miały pewnie na to wpływ (tak samo jak na podniesienie się wód gruntowych- ale to już inna historia). W każdym razie - stacji uzdatniania nie planowaliśmy w ogóle... i teraz, na etapie wykańczania domu, ciężko zabudżetować środki na stację uzdatniania... Stąd prośba o polecenie rozwiązania dobrego acz... niedrogiego :rolleyes:

To na co musimy zwracać uwagę to fakt że mamy biologiczną oczyszczalnię ścieków i instalator mówił że nie wolno do niej wylewać solanki .... ;)

Podaj pełne wyniki badania - powinny tam być także inne, istotne dla usuwania manganu, informacje (np. pH).

Jaki to jest zapach? Metaliczny? Gnilny? Czy robiliście badania na bakterie?

Jak wygląda układ hydrauliczny? Jaka jest pompa? Czy jest hydrofor (jeśli tak to jaki)?

Witam wszystkich mam mały problem po zamontowaniu zmiękczacza który polega na tym że woda jest słona czy to normalny objaw ?? czy jest coś źle ustawione ?? zmiękczacz to SUPREME-SOFT 26

To sprawa dla serwisu. Polecam skontaktować się z firma która sprzedała zmiękczacz żeby wyjaśnili sprawę.

Witam wszystkich mam mały problem po zamontowaniu zmiękczacza który polega na tym że woda jest słona czy to normalny objaw ?? czy jest coś źle ustawione ?? zmiękczacz to SUPREME-SOFT 26

Też miałem kiedyś taki problem ze zmiękczaczem. Niestety nie umiałem sobie z tym poradzić i ostatecznie wymieniłem całe urządzenie.

Pytanie z innej beczki

Ja też mam pytanie z innej beczki. Jak długo woda ( bardzo rzadko używana) ze studni głębinowej (nie chlorowana) może stać w instalacji ( budowanego nie używanego ale już ogrzewanego ) domu. Jak często spuszczać ją z instalacji wymieniając na świeżą. Po jakim czasie woda się popsuje skażając instalację.

Pozdrawiam Tomraider.

Podaj pełne wyniki badania - powinny tam być także inne, istotne dla usuwania manganu, informacje (np. pH).

Jaki to jest zapach? Metaliczny? Gnilny? Czy robiliście badania na bakterie?

Jak wygląda układ hydrauliczny? Jaka jest pompa? Czy jest hydrofor (jeśli tak to jaki)?

Załączam scan pozostałych badań, tak na bakterie też robiliśmy- jest czysto. A zapach? Bywało że zalatywało "jezioraną"....

Doprecyzuj proszę odnośnie układu hydraulicznego? O co dokładnie pytasz? O pompę zapytam męża (ja nie pamiętam). I hydrofor jest - niestety za mały (80L) będzie wymieniany na 300L, odnośnie innych parametrów hydrofora to też muszę zapytać męża- jakie informacje potrzebne?

I dziękuję za odzew :)

Badanie wody_20.12.2017_skr.jpg

Znalazłem instrukcje obsługi w języku angielskim i jest tam opisane jak wejść w tryb serwisowy i można ustawić czas płukania który trochę zwiększyłem zobaczymy jaki będzie smak po następnej regeneracji

Pozdrawiam

Dlaczego nie zgłosiłeś sprawy od razu do sprzedawcy? Serwis powinien przyjechać i samemu zmienić ustawienia. Teraz mogą Ci zarzucić, że coś grzebałeś i przez to masz słoną wodę w instalacji.

Załączam scan pozostałych badań, tak na bakterie też robiliśmy- jest czysto. A zapach? Bywało że zalatywało "jezioraną"....

Doprecyzuj proszę odnośnie układu hydraulicznego? O co dokładnie pytasz? O pompę zapytam męża (ja nie pamiętam). I hydrofor jest - niestety za mały (80L) będzie wymieniany na 300L, odnośnie innych parametrów hydrofora to też muszę zapytać męża- jakie informacje potrzebne?

I dziękuję za odzew :)

[ATTACH=CONFIG]405558[/ATTACH]

Woda jest praktycznie kryształ... tylko ten mangan - dziwne. pH jest dosyć niskie i może być problem z usuwaniem manganu w takim środowisku. Opcje są takie:

1) postawić kolumnę do podnoszenia pH, a za nią filtr do usuwania manganu - dosyć drogie rozwiązanie

2) postawić filtr wielofunkcyjny (zmiękczy też wodę) - jest regenerowany solą

3) nic nie robić - taka ilość manganu nie powinna powodować widocznych problemów (ewentualnie do picia zastosować osmozę pod zlewem)

Bez przesady - to tylko 1,6 mg/l :)

Czy to są wszystkie badania jakie robiłeś? Brakuje podstawowych badań (np. pH)...

Zrobiłem tylko te 2 badania. Tak mi doradzili w sanepidzie (ph zrobi sam pan testem akwariowym) . Woda w domu na żółte zabarwienie i czasami zapach podobny do bagna. Studnia wywiercona rok temu na głębokość ok 60 m. po zagotowaniu wody na naczyniach jest czerwony albo żółty osad. Coś w podobie kamienia.

Bo poza żelazem może tam być mnóstwo kamienia, a jak ma taki zapach to pewnie i utlenialność (organika) wysoka. Żelazo może być tylko częścią problemu.

Bez konkretnych wyników badań nie ma co się zabierać za stawiania filtrów...