Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy jest jakiś prawidłowo skonfigurowany z dobrą głowicą i dobrym złożem, który byś polecił a nawet taki który byś sam dla siebie wybrał na dzień dzisiejszy? Wolę Ci zaufac niż samemu błądzic....

Przedstawimy Panu ofertę na zmiękczacz do wody w wiadomości prywatnej.

Witam,

Co sadzicie o tym modelu?

http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-hydro-plus-22-monosferyczne-zloze-i6962833049.html

ma zloze Lewatit S1567, by-pass, zawor solankowy

co prawda glowica to BNT7650F, ale automatyczna objetosciowa.

Nie wiem czy te parametry sa w normie:

• wydajność między regen. przy 15 dH: 4,8 m3 wody

• zużycie soli na regenerację: około 3 kg

• zużycie wody na regenerację: około 120 litrów

• spadek ciśnienia: 0,15 bar

Nie bardzo wiem co oznacza "wydajność między regen. przy 15 dH: 4,8 m3 wody"?

Pisza, ze to Polski produkt.

Pozdrawiam

Witam,

Pozdrawiam

"Ni to pies ni wydra" jak mawiał mój znajomy... ma jeden dobry element (złoże), na którym opiera całą konstrukcję złożoną z najtańszych części (nie twierdzę, że złych, ale na pewno nie najlepszych).

Wydajność jest nieco zawyżona jak na taką objętość złoża, ale powiedziałbym, że jeszcze w normie. Pozostałe parametry standardowe.

To jest tak samo polski produkt jak każdy inny... oznacza to tylko tyle, że części z Niemiec, Włoch, Chin są w Polsce składane w jeden gotowy zmiękczacz.

"Ni to pies ni wydra" jak mawiał mój znajomy... ma jeden dobry element (złoże), na którym opiera całą konstrukcję złożoną z najtańszych części (nie twierdzę, że złych, ale na pewno nie najlepszych).

Wydajność jest nieco zawyżona jak na taką objętość złoża, ale powiedziałbym, że jeszcze w normie. Pozostałe parametry standardowe.

To jest tak samo polski produkt jak każdy inny... oznacza to tylko tyle, że części z Niemiec, Włoch, Chin są w Polsce składane w jeden gotowy zmiękczacz.

Dziekuje za odpowiedz.

Dla mnie waze, ze sa na miejscu. Nie jestem expertem od zmiekczaczy :), ale wydaje mi sie ze njwazniejsze jest zloze i sterownik oraz dodatki o ktorych wspominales. Sterownik to urzadzenie elektroniczne realizujace zadany algorytm ( a i tak wiekszosc elektroniki pochodzi z Chin) i wielkiej filozofii tu nie ma. Jesli dlugosc gwarancji jest ok 4 lat to tak jak inn iproducenci nawet renomowani. Pytanie czy elektronika sie psuje w zmiekczaczach?

Staram sie znalezc produkt o dobrej relacji cena do jakosci, ktory posluzy wiele lat bez problemu.

...wydaje mi sie ze njwazniejsze jest zloze i sterownik oraz dodatki o ktorych wspominales.

To się zgadza... a teraz spójrz na cenę tego urządzenia i porównaj z innymi "dobrymi" urządzeniami. Na czymś trzeba oszczędzić, więc dając dobre złoże, cała reszta musi być maksymalnie tania... a to jednak przekłada się na jakość.

Sterownik to urzadzenie elektroniczne realizujace zadany algorytm ( a i tak wiekszosc elektroniki pochodzi z Chin) i wielkiej filozofii tu nie ma. Jesli dlugosc gwarancji jest ok 4 lat to tak jak inn iproducenci nawet renomowani. Pytanie czy elektronika sie psuje w zmiekczaczach?

Chińczycy potrafią zrobić dobry sprzęt, ale wtedy jego cena jest adekwatna do jakości. Potrafią też zrobić "prawie taki sam" sprzęt dużo taniej... Dowiedz się na co jest gwarancja - ciekaw jestem np. gwarancji na złoże. Co jest gwarantowane? w jaki sposób masz sprawdzić czy ono działa zgodnie z umową? Żaden producent złóż nie daje na nie gwarancji "po otwarciu worka" czyli gwarantowane są jego parametry w momencie dostawy, a po pierwszym użyciu gwarancji nie ma (przynajmniej tej od producenta, więc zasadne jest pytanie co gwarantuje Ci dostawca całego urządzenia).

Staram sie znalezc produkt o dobrej relacji cena do jakosci,

czyli coś w miarę taniego...

ktory posluzy wiele lat bez problemu.

...czyli coś solidnego. Niestety to raczej wykluczające się warunki.

Witam,

http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-hydro-plus-22-monosferyczne-zloze-i6962833049.html

Pozdrawiam

Urządzenie bardzo porządne jak na ten przedział cenowy.

Głowice BNT mimo iż chińskie są praktycznie bezawaryjne

Dodatkowo dystrybutor udziela 4 lat gwarancji na głowicę - element który zawiera elektronikę - więc musi być pewny jakości.

Wydajność urządzenia liczysz sie ze wzoru, w tym modelu jest żywica monosferyczna.

Il większa twardość i większe zużycie wody tym mniejszy interwał między regeneracjami.

Myślę że w takiej cenie warto kupić to urządzenie.

Pozdrawiam

Z punktu widzenia dostawcy oczyszczalni - nie powinno być takich ścieków. Z praktyki - i tak wszystko działa.

Kiedyś na tym forum wypowiadał się ktoś, kto prowadził badania wpływu ścieków z regeneracji zmiękczaczy na działanie przydomowych oczyszczalni i wyszło mu, że w najgorszym przypadku spadała wydajność POŚ o jakieś 15-25 %

Sprzęty nie zareagują... po jakimś dłuższym czasie może być gdzieś czarny osad, ale to i tak są mikroskopijne ilości. Gwarancje dawno się skończą zanim gdzieś ten osad mógłby cokolwiek spowodować... ale jeśli masz takie wątpliwości to możesz zamontować na wejściu wody filtr narurowy (np. BB20) z wkładem na żelazo/mangan. Skuteczność tego będzie wątpliwa w dłuższej perspektywie, ale w razie "awantury o gwarancję" masz podkładkę, że woda była filtrowana.

wielkie dzięki za odpowiedzi :)

Jeśli aż takiego wpływu na sprzęty to nie ma, to chyba nie będę się "wygłupiać" z tym BB20.

A powiedz w takim razie- czy i co Ty byś zrobił na naszym miejscu mając takie wyniki badania wody? :cool:

A powiedz w takim razie- czy i co Ty byś zrobił na naszym miejscu mając takie wyniki badania wody? :cool:

Mając taką sytuację jak macie - nic bym nie robił.

Za jakiś czas możecie powtórzyć badania i sprawdzić czy jakość wody jest stała czy może się coś zmienia.

qbek17 jakie urzadzenie doradzisz do:

- twardosc 267 mg/l CaCo3

- 3-4 osoby w domu

- dwie łazienki

- przeciętne zużycie 9-10m3 na miesiąc

Przy takim zużyciu wody oraz twardości wody proponowałbym zmiękczacz z dobrą markową głowicą oraz złożem np. Lanxess Lewatit. Ilość złoża przy takim zużyciu 15-20 litrów spokojnie będzie wystarczająca.

Konkretną propozycję wysyłamy w wiadomości prywatnej.

Mam do wyboru 25 i 30. Moze wziąć 30 na zapas jakby zużycie wzrosło?

20 jest już z zapasem... jak weźmiesz 30 litrów to będziesz i tak go regenerował zanim zużyjesz jego pojemność... tak też można tylko to nie ekonomiczne...

Powtórzę zapytanie w tym wątku :)

A co sądzicie o czymś takim?

Water Technic ZO Bayer złoże Lewatit S1567 głowica 2 cyklowa Volumo 541N89

A może polecacie coś naprawdę dobrego złoże 25-30 tylko jaka głowica? aby nie stwarzała problemów.

Teraz już chyba wszyscy piszą/mają złoże S1567... ;)

Głowica 2 cyklowa? Już kiedyś o tym dyskutowaliśmy - prawidłowa regeneracja to 4-5 cykli. Jeśli są tylko 2 to jest to oszczędność kosztem funkcjonalności.

Dobre głowice mają programowalne cykle (np. w Clacku masz do 9 cykli) i wtedy możesz dopasować proces regeneracji do swoich potrzeb.

Powtórzę zapytanie w tym wątku :)

A co sądzicie o czymś takim?

Water Technic ZO Bayer złoże Lewatit S1567 głowica 2 cyklowa Volumo 541N89

A może polecacie coś naprawdę dobrego złoże 25-30 tylko jaka głowica? aby nie stwarzała problemów.

Bardzo dobra głowica, produkowana przez ERIE jednego z liderów w branży zmiękczania wody.

Dwucyklowa praca w zupełności wystarczy. Jest to model ERIE MAXIMA, bardzo, bardzo dobre urządzenie.

Na 100% jest zasypany monosferykiem Lewatit S1567.

Pozdrawiam

Bardzo dobra głowica, produkowana przez ERIE jednego z liderów w branży zmiękczania wody.

Dwucyklowa praca w zupełności wystarczy. Jest to model ERIE MAXIMA, bardzo, bardzo dobre urządzenie.

Na 100% jest zasypany monosferykiem Lewatit S1567.

Pozdrawiam

Dziękuje, cały czas się zastanawiam bo w specyfikacji jest przyłącze 3/4 "(jako nieliczny) a u mnie jest 1"(inne zmiękczacze tak mają) i trochę szkoda tak redukować.

Dziękuje, cały czas się zastanawiam bo w specyfikacji jest przyłącze 3/4 "(jako nieliczny) a u mnie jest 1"(inne zmiękczacze tak mają) i trochę szkoda tak redukować.

To akurat żaden problem - spadek ciśnienia będzie praktycznie niezauważalny.

Zobacz w specyfikacji, jaki zmiękczacz zapewnia przepływ. Moim zdaniem spadku ciśnienia nie odczujesz.

Pozdrawiam