Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy któreś z urządzen moż ebyć bardziej wrażliwe na pyly ? Bo w kotłowni mam piec na ecogroszek, jest w sezonie grzewczym sterylnie nie jest.

Żadne z urządzeń nie będzie wrażliwe na pyły... to są urządzenia ciśnieniowe i woda nie ma kontaktu z warunkami zewnętrznymi. Ale łatwiej będzie utrzymać w czystości wersję w obudowie kompaktowej.

DLa pewnosci. Skąd pobierałeś wodę do badania? Najlepiej jakby pochodziła bezpośrednio ze studni,z warstwy wodonośnej - czyli włączasz pompę która pompuje 30-60minut, a potem bezpośrednio pobierasz próbke. Bez przetrzymywania tej wody w hydroforze, bez przepuszczania przez jakiekolwiek filtry.

Woda za pierwszym i za drugim razem była pobierana z kranu na ścianie, spuściliśmy trochę wody i za pierwszym razem i za drugim, na pewno nie 60 minut, ale hydrofor się włączył i pracowal, mamy 200 litrowy, ten kran omija filtry - czyli woda przez hydrofor, ale bez filtra, Czy możliwe, że my sami spuszczaliśmy wodę krócej a Pan fachowiec dłużej np. ( na pewno nie różnica kilkudziesięciu minut) i stąd tak potężne różnice w w wynikach wszystkich parametrów. Bo Pan mówił, że wszystko mam tragiczne - mangan chyba 13 razy przekroczony, żelazo 17 czy 19, twardość masakryczna podobno. Pan fachowiec niestety nie ustosunkował się do mojego maila z pytaniem czy jest w stanie jakoś wyjaśnić różnice.

Edytowane przez Psigoda

głowica z tych tańszych BNT165

Witam,

Jestem "szczęśliwym" posiadaczem zmiękczacza Watermark 30. Do kupna przekonały mnie oczywiście bardzo pozytywne opinie dotyczące konstrukcji które krążyły "w necie". Zmiękczacz po niecałych 2 latach użytkowania zaczął wypuszczać wodę uzdatnioną zabarwioną lekko na brązowo. Po kolejnym miesiącu woda była już mocno brązowa. Wtedy dopiero zauważyłem że coś jest nie tak. Po kontakcie z serwisem który podesłał nowe ustawienia problem ustąpił.

Po kolejnym miesiącu (czyli dziś rano) zauważyłem że woda "uzdatniona" nie jest wcale zmiękczana. Powrót do ustawień początkowych, ani ręcznie wywoływane regeneracje nie pomagają. Miesiąc temu minęła gwarancja. Zobaczę czy po weekendzie pomoże mi sprzedawca ale pewnie wyrzucę to badziewie na śmietnik.

Poza tym od początku woda miała słony posmak, była przez to niesmaczna. Mieszacz miał zbyt mały zakres regulacji i pozwalał zwiększyć twardość od 0 tylko do 5-6 °dH.

Głowice BNT mimo iż chińskie są praktycznie bezawaryjne

Ciekaw jestem czy nadal twierdzisz, że jak Ty nie dostałeś zgłoszenia reklamacji to głowice są bezawaryjne?

Klarsan czy mogę prosić o wiadomość na pv, bo chcialam wyslać sama, ale nie mogę.

Czy któreś z urządzen moż ebyć bardziej wrażliwe na pyly ? Bo w kotłowni mam piec na ecogroszek, jest w sezonie grzewczym sterylnie nie jest.

Mieliśmy pełną skrzynkę, już można śmiało pisać :)

Witam.

Studnia 75m na 50 była kreda.hydroforni 100l przeponowy rodzinka 2dorosłe +2 dzieci .Kto pomoże w doborze sprzętu .woda moje spostrzeżenia w muszli brązowe zacieki w zbiorniku taka maź brazowa na kabinie dużo kamienia pranie jakieś ciemne bez kolorów często z plamami których przed praniem nie było .

Przewodność 812ws/cm

Fe 0.086mg/l

SiO2 28mg/l

Chlorki 31.6mg/l

Twardość 5.6 mvol/l

Chlorki 0.08 mg/l

Mangan 0.17 mg/l

Witam wszystkich.

Mam na imię Jacek i mam problem z wodą którą wykorzystuję w domu - cele spożywcze i sanitarne (jest to woda z własnego ujęcia). Po przeprowadzonych badaniach okazało się że strasznie wysokie jest żelazo oraz za wysoki mangan.

A to wyniki badania: Azotyny 0,002 mg/l; Azotany 0,27 mg/l; Żelazo 3678 µg/l; Mangan 112 µg/l; Twardość ogólna 330 mg/l.

Proszę o poradę użytkowników forum w zakresie możliwości uzdatniania tej wody przy użyciu stacji lub filtrów (w tym przypadku bezpośrednie przed kranem kuchennym).

Wodę pozyskuję za pomocą pompy (wyd. 100l/min.) z hydroforem (membrana) i dalej stoi zwykły zbiornik hydroforowy 150l.

Witam.

Studnia 75m na 50 była kreda.hydroforni 100l przeponowy rodzinka 2dorosłe +2 dzieci .Kto pomoże w doborze sprzętu .woda moje spostrzeżenia w muszli brązowe zacieki w zbiorniku taka maź brazowa na kabinie dużo kamienia pranie jakieś ciemne bez kolorów często z plamami których przed praniem nie było .

Przewodność 812ws/cm

Fe 0.086mg/l

SiO2 28mg/l

Chlorki 31.6mg/l

Twardość 5.6 mvol/l

Chlorki 0.08 mg/l

Mangan 0.17 mg/l

Po tych wynikach nie widać jakichś strasznych problemów z żelazem (nawet nie przekroczona norma) czy manganem (przekroczona ale nadal niewiele). Twardość też taka jakby standardowa... Po tych objawach można by się było spodziewać tak z 10x gorszych wyników...

Na takie wyniki można dać zmiękczacz lub filtr wielofunkcyjny...

Witam wszystkich.

Mam na imię Jacek i mam problem z wodą którą wykorzystuję w domu - cele spożywcze i sanitarne (jest to woda z własnego ujęcia). Po przeprowadzonych badaniach okazało się że strasznie wysokie jest żelazo oraz za wysoki mangan.

A to wyniki badania: Azotyny 0,002 mg/l; Azotany 0,27 mg/l; Żelazo 3678 µg/l; Mangan 112 µg/l; Twardość ogólna 330 mg/l.

Proszę o poradę użytkowników forum w zakresie możliwości uzdatniania tej wody przy użyciu stacji lub filtrów (w tym przypadku bezpośrednie przed kranem kuchennym).

Wodę pozyskuję za pomocą pompy (wyd. 100l/min.) z hydroforem (membrana) i dalej stoi zwykły zbiornik hydroforowy 150l.

Tu faktycznie jest sporo żelaza. A i twardość niemała.

Masz kilka możliwości - pytanie co chcesz zrobić? Tylko żelazo czy też zmiękczanie? Odżelaziacz to znów kilka możliwości...

Czesc Qbek no właśnie po badaniach spodziewałem się o wiele gorszych wyników tym bardziej ze woda daje się we znaki właśnie w praniu czy zostawiając brązowy osad np myjka cisnieniowa użyta kilka razy na przezroczystym elemencie całkowicie zaszedł brązowym nalotem

Mógłbyś coś polecić konkretnego jakieś urządzenia ze średniej półki?

Witam.

Przewodność 812ws/cm

Fe 0.086mg/l

SiO2 28mg/l

Chlorki 31.6mg/l

Twardość 5.6 mvol/l

Chlorki 0.08 mg/l

Mangan 0.17 mg/l

Jeśli zapach wody jest akceptowalny to można zastosować stację wielofunkcyjną Ecoperla Multitower M.

Proszę jeszcze sprawdzić czy poprawnie zostały przepisane wyniki analizy wody bo w przedstawionych dwukrotnie występują chlorki.

Witam wszystkich.

Przy takiej zawartości żelaza najlepiej sprawdzi się klasyczna metoda uzdatniania wody z napowietrzaniem. Proponuję zastosować zwężkę napowietrzającą oraz zbiornik hydroforowy bezprzeponowy ocynkowany, następnie odżelaziacz i odmanganiacz Ecoperla Sanitower M lub jeśli wydajność pompy na to pozwoli Ecoperla Sanitower L.

Z uwagi na wysoką twardość za odżelaziaczem zalecałbym zainstalować zmiękczacz wody.

Jak ocenia Pan barwę wody? Ile osób będzie z niej korzystać?

Rzeczywiście nad takim klasycznym układem odżelaziania się zastanawiam, aczkolwiek skłaniam się ku tańszym rozwiązaniom z głowicą mechaniczną. Kolega oferuje zbiornik z taką głowicą jak mam w załączniku ponoć dobrze mu sie sprawdzała.

Zanim się na coś takiego ręcznego zdecydujesz odpowiedz sobie na pytanie - czy jesteś gotów wychodzić 2 razy w tygodniu na 15-20 minut i stać przy filtrze czekając aż się wypłucze?

Czesc Qbek no właśnie po badaniach spodziewałem się o wiele gorszych wyników tym bardziej ze woda daje się we znaki właśnie w praniu czy zostawiając brązowy osad np myjka cisnieniowa użyta kilka razy na przezroczystym elemencie całkowicie zaszedł brązowym nalotem

Mógłbyś coś polecić konkretnego jakieś urządzenia ze średniej półki?

Nie wiem co oznacza według Ciebie średnia półka. Ja bym Ci radził głowicę Clack i złoże np. AquaMulti...

Woda za pierwszym i za drugim razem była pobierana z kranu na ścianie, spuściliśmy trochę wody i za pierwszym razem i za drugim, na pewno nie 60 minut, ale hydrofor się włączył i pracowal, mamy 200 litrowy, ten kran omija filtry - czyli woda przez hydrofor, ale bez filtra, Czy możliwe, że my sami spuszczaliśmy wodę krócej a Pan fachowiec dłużej np. ( na pewno nie różnica kilkudziesięciu minut) i stąd tak potężne różnice w w wynikach wszystkich parametrów. Bo Pan mówił, że wszystko mam tragiczne - mangan chyba 13 razy przekroczony, żelazo 17 czy 19, twardość masakryczna podobno. Pan fachowiec niestety nie ustosunkował się do mojego maila z pytaniem czy jest w stanie jakoś wyjaśnić różnice.

Zelazo w przetrzymywanej wodzie możę się utleniać i wytracac i opadac na dno zbiornika. Jak pobierzesz wodę z dna takiego zbiornika to wyniki mogą wyjść kosmiczne.

Jak pobierzesz wodę z góry zbiornika z taką odstana wodą (gdy żelazo się utlniło i opadło na dno zbiornika) to może wyjść go za mało w badaniach.

Efekt powinien być dramatycznie mniejszy dla manganu (ten się tak łatwo nie utlania) i znikomy dla twardości.

Jak chcesz mieć poprawne wyniki to wodę pobierasz jak najbdzierj z warstwy wodonosnej. Kazdy zbiornik może wynik zafałśzować. Nawet woda stojąca wewnątrz rury studzinnej może się odstać i zafałszować wyniki. Po to włączenie pompy na pół godziny zeby wodę stojącą wewnatrz studni wypompować i pobrać nową z warstwy wodonośnej.

Pracuję w firmie,która zajmuje się filtrami i systemami uzdatniania wody.

Odpowiem na pytania. Może pozwoli to na uniknięcie płacenia za wynalazki, które przestaja działać po kilku miesiącach.

Witam jestem na etapie kupna takiegoż zmiękczacza jestem zupełnym laikiem proszę o poradę i kontakt

Witam. Planuję zakup zmiękczacza http://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic-25-wersja-objetosciowa-przeplyw-1-3m-h.html do domu - woda z sieci wodociągowej ( ok. 12,5 - 13,5 pH), 4 osoby. Czy w tej klasie cenowej jest to dobry wybór?

A twardość to nie przypadkiem dH, dgH ew. fH lub ppm? :)

Edytowane przez przemo1