qbek17 22.02.2018 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Witam. Planuję zakup zmiękczacza http://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic-25-wersja-objetosciowa-przeplyw-1-3m-h.html do domu - woda z sieci wodociągowej ( ok. 12,5 - 13,5 pH), 4 osoby. Czy w tej klasie cenowej jest to dobry wybór? Urządzenie jest w porządku, ale co do wyboru rozmiaru ciężko powiedzieć... to zależy od zużycia wody. Jeśli miesięcznie zużywasz jej więcej niż 12 m3 to powinno być OK. Ale jeśli zużycie jest mniejsze to radziłbym wziąć mniejszy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.02.2018 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Witam jestem na etapie kupna takiegoż zmiękczacza jestem zupełnym laikiem proszę o poradę i kontakt Jakiegoż zmiękczacza poszukujesz? Zacznij od badania wody, potem określ jakie masz zapotrzebowanie i wtedy można coś dobierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spock1984 25.02.2018 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Nie wiem jaki konkretnie model miał na myśli Louis... ale mi się udało znaleźć zestaw na Clacku i z żywicą Lewatit za 2100... netto Można wiedzieć co to za model znalazłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.02.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Można wiedzieć co to za model znalazłeś? Za ok 2100 netto wyszukuje Ci google sporo modeli... inna sprawa czy one są warte tej ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomics 26.02.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Witam wszystkichJesteśmy na etapie kończenia remontu-przebudowy naszego domu, całkowicie nowa instalacja wodna, dlatego proszę o pomoc w sprawie zmiękczacza.Rodzina 4 os, dwie łazienki (jedna wanna, jeden prysznic), wodociąg i kanalizacja gminna, zużycie do 8 m3/m-c (aktualnie po przeliczeniu tyle mamy, może będzie mniej)Wyniki badania wody:Twardość wody 285 mg CaCO3 Żelazo <0,04mg/dm3 Mangan <0,004mg/dm3Chlor wodny <5mg/dm3Azotyny <0,04mg/dm3 Azotany 1,8mg/dm3Jon amonowy<0,05mg/dm3Odczyn pH 7,4Mętność 0,2NTU Do celów spożywczych planuję zastosować osmozę (teraz mamy zestaw pod zlewozmywakiem) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 26.02.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Witam wszystkich Jesteśmy na etapie kończenia remontu-przebudowy naszego domu, całkowicie nowa instalacja wodna, dlatego proszę o pomoc w sprawie zmiękczacza. Rodzina 4 os, dwie łazienki (jedna wanna, jeden prysznic), wodociąg i kanalizacja gminna, zużycie do 8 m3/m-c (aktualnie po przeliczeniu tyle mamy, może będzie mniej) Wyniki badania wody: Twardość wody 285 mg CaCO3 Żelazo <0,04mg/dm3 Mangan <0,004mg/dm3 Chlor wodny <5mg/dm3 Azotyny <0,04mg/dm3 Azotany 1,8mg/dm3 Jon amonowy<0,05mg/dm3 Odczyn pH 7,4 Mętność 0,2NTU Do celów spożywczych planuję zastosować osmozę (teraz mamy zestaw pod zlewozmywakiem) Pozdrawiam Proponowałbym zmiękczacz z około 20 litroma żywicy zmiękczającej. Dla 4 osobowej rodziny przy takiej twardości wody w zupełności to wystarczy. Proponujemy zmiękczacze marki Ecoperla np. Toro lub CS17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.02.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Witam wszystkich Jesteśmy na etapie kończenia remontu-przebudowy naszego domu, całkowicie nowa instalacja wodna, dlatego proszę o pomoc w sprawie zmiękczacza. Rodzina 4 os, dwie łazienki (jedna wanna, jeden prysznic), wodociąg i kanalizacja gminna, zużycie do 8 m3/m-c (aktualnie po przeliczeniu tyle mamy, może będzie mniej) Wyniki badania wody: Twardość wody 285 mg CaCO3 Żelazo <0,04mg/dm3 Mangan <0,004mg/dm3 Chlor wodny <5mg/dm3 Azotyny <0,04mg/dm3 Azotany 1,8mg/dm3 Jon amonowy<0,05mg/dm3 Odczyn pH 7,4 Mętność 0,2NTU Do celów spożywczych planuję zastosować osmozę (teraz mamy zestaw pod zlewozmywakiem) Pozdrawiam Wystarczy 20 litrów złoża. Wybór jest ogromy... trzeba zwracać uwagę na głowicę i złoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejnadia 27.02.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Witam, mam problem z wdą mam zamontowane takie urządzenia.Odżelaziacz wody Blue Soft 1053GT/RX.Zmiękczacz wody Blue Soft RX17/C100.Wszystko było zamontowane w 2014, ale byłem za granicom i złoże trzeba było wymienić na nowe wymienione we wrzesnie i po zrobieniu badań dużo jest mangu dzwonie do firmy od której kpiłem to wszystko, ale nie mogą jakos mi się z tym problemem uporać dziś zauważyłem, że glowica odrzelazniacza nie pobiera nadmanganianu potasu co robić pomroźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.02.2018 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Witam, mam problem z wdą mam zamontowane takie urządzenia. Odżelaziacz wody Blue Soft 1053GT/RX. Zmiękczacz wody Blue Soft RX17/C100. Wszystko było zamontowane w 2014, ale byłem za granicom i złoże trzeba było wymienić na nowe wymienione we wrzesnie i po zrobieniu badań dużo jest mangu dzwonie do firmy od której kpiłem to wszystko, ale nie mogą jakos mi się z tym problemem uporać dziś zauważyłem, że glowica odrzelazniacza nie pobiera nadmanganianu potasu co robić pomroźcie. Z opisu wynika, że masz tam chińskie głowice RX (według niektórych bardzo niezawodne, według innych bardzo słabe)... prawdopodobnie złoże to Greensand plus, który wymaga regeneracji nadmanganianem... Ja bym zaczął od wymiany głowic (na lepsze) i wtedy można myśleć o prawidłowej regeneracji złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejnadia 28.02.2018 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 A ile taka glowica może kosztowa cz. Dziś tez zobaczyłem, że woda jest żółta ręce mi opadają kasa wydana i nic nie działa może lepiej i taniej be dziw zainwestować w nowy filtr.Filtr cztery lata temu 2300 plus nowe złoże we wrześniu prawie 600 do tego zmiękczać 1200 wszystko razem trochę wyszło mam mała córkę muszę to szybko ogarnąć tę sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejnadia 28.02.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 A orientujesz się ile nadmanganu ten filtr musi pobrać przy płukaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 28.02.2018 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Witam, mam problem z wdą mam zamontowane takie urządzenia. Odżelaziacz wody Blue Soft 1053GT/RX. Zmiękczacz wody Blue Soft RX17/C100. Wszystko było zamontowane w 2014, ale byłem za granicom i złoże trzeba było wymienić na nowe wymienione we wrzesnie i po zrobieniu badań dużo jest mangu dzwonie do firmy od której kpiłem to wszystko, ale nie mogą jakos mi się z tym problemem uporać dziś zauważyłem, że glowica odrzelazniacza nie pobiera nadmanganianu potasu co robić pomroźcie. Sprawa do wyjaśnienie z dostawcą urządzeń, bez dwóch zdań. Skoro zaproponowali taki układ to powinien on działać prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.02.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 A ile taka glowica może kosztowa cz. Dziś tez zobaczyłem, że woda jest żółta ręce mi opadają kasa wydana i nic nie działa może lepiej i taniej be dziw zainwestować w nowy filtr. Filtr cztery lata temu 2300 plus nowe złoże we wrześniu prawie 600 do tego zmiękczać 1200 wszystko razem trochę wyszło mam mała córkę muszę to szybko ogarnąć tę sprawę. To są raczej niskie kwoty jak na porządny sprzęt - taki jest niestety stosunek ceny do jakości. Nowy filtr będzie na pewno droższy. Poza tym jak masz nowe złoże to szkoda je wyrzucać. Zmiękczaczowi też raczej nic się nie stało przez ten czas. Koszt nowej, dobrej głowicy (Clack TC) to ok 800 PLN netto. Możesz też poszukać na aukcjach czy ogłoszeniach czy ktoś nie sprzedaje używanej - może wymiana uszczelek i czyszczenie będzie tańsze niż nowa głowica. Można próbować egzekwować naprawę głowic od dostawcy, ale skoro montaż był w 2014 to nie sądzę aby jeszcze się do tego poczuwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.02.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 A orientujesz się ile nadmanganu ten filtr musi pobrać przy płukaniu. To zależy od wielkości odżelaziacza. Czy to jest zbiornik 10x35 czy 10x54"?? A może prościej będzie zapytać - ile tego złoża było wymieniane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejnadia 28.02.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Zamawiałem to w firmie Global Water jestem w tym zielony zdałem się na nich dziś dzwoniłem i powiedzieli, żebym wymienił inwektor i to powinno pomóc zeby zaczął zasysać nadmanganian jak nie to mam wyłącz glowice zobaczymy.PS odżelaziacz 10x54 ile tak mniej więcej powinien pobierać tego nadmanganianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.02.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Zamawiałem to w firmie Global Water jestem w tym zielony zdałem się na nich dziś dzwoniłem i powiedzieli, żebym wymienił inwektor i to powinno pomóc zeby zaczął zasysać nadmanganian jak nie to mam wyłącz glowice zobaczymy. Możliwe, że wymiana inżektora wystarczy. PS odżelaziacz 10x54 ile tak mniej więcej powinien pobierać tego nadmanganianu. Ok 115 gram na 28 litrów złoża (2 standardowe worki), a przynajmniej tyle powinno być w takim zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub.d 03.03.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Witam.Czas podjąć decyzję co do uzdatniania wody przed przeprowadzką do nowego domu.Ilość osób to 2+1( za pół roku 2+2)Wskazania z wodomierza w mieszkaniu to średnio 7 m3 na miesiąc.Dane z wodociągów to 302mg CaCo. 16,91stopnie niemieckie.Czy wybór uzdatniacza Aqua-Soft Basic 25 byłby odpowiedni?Może jakiś składak byłby lepszy?Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.03.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Witam.Czas podjąć decyzję co do uzdatniania wody przed przeprowadzką do nowego domu.Ilość osób to 2+1( za pół roku 2+2)Wskazania z wodomierza w mieszkaniu to średnio 7 m3 na miesiąc.Dane z wodociągów to 302mg CaCo. 16,91stopnie niemieckie.Czy wybór uzdatniacza Aqua-Soft Basic 25 byłby odpowiedni?Może jakiś składak byłby lepszy?Proszę o poradę. Skoro dane są z wodomierza w mieszkaniu to czy są to dane z obu wodomierzy (ciepła i zimna woda) czy tylko zimna? Jeśli jest to sumaryczne zużycie to wystarczyłby model z 20 litrami złoża, ale jeśli tylko z jednego to 25 litrów powinno być OK. Biorąc też pod uwagę, że zużycie w domu zazwyczaj jest trochę wyższe niż w mieszkaniu oraz dodatkowego osobnika w najbliższej przyszłości rozważyłbym już teraz ten większy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub.d 05.03.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Wskazania są z obydwu wodomierzy.Więc będę celował w 25l.A co dokładnie wybrać?Co proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frend 06.03.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Wcześniej pisałem o zamiarze zakupu Aqua-Soft Basic 25, jednak w ramach ograniczania kosztów zastanawiam się nad ZMIĘKCZACZ HYDRO PLUS 27 (Technika Wody) . Zużycie wody w domu to ok. 70 m3 / 6 m-cy (czyli ok. 12 m3 na miesiąc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts