Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Wcześniej pisałem o zamiarze zakupu Aqua-Soft Basic 25, jednak w ramach ograniczania kosztów zastanawiam się nad ZMIĘKCZACZ HYDRO PLUS 27 (Technika Wody) . Zużycie wody w domu to ok. 70 m3 / 6 m-cy (czyli ok. 12 m3 na miesiąc).

Główna różnica jest w głowicy - BNT vs CLACK. Ale patrząc na cenę to raczej jest jeszcze kilka innych mniejszych różnic.

Ja bym wybrał Clacka ale to Twój wybór.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Główna różnica jest w głowicy - BNT vs CLACK. Ale patrząc na cenę to raczej jest jeszcze kilka innych mniejszych różnic.

Ja bym wybrał Clacka ale to Twój wybór.

Czyli Clack. A czy do zużycia wody rzędu 1,2 m3 na miesiąc objętość żywicy nie jest zbyt duża? Może 20 litrów w zupełności wystarczy?

Czyli Clack. A czy do zużycia wody rzędu 1,2 m3 na miesiąc objętość żywicy nie jest zbyt duża? Może 20 litrów w zupełności wystarczy?

Przy zużyciu 12 m3 na miesiąc, 25 litrów złoża jest w zasadzie maksymalną wartością (regeneracja co 13-14 dni). Przy 20 litrach regeneracja wypadnie co 11-12 dni. To nie jest duża różnica więc to zależy od Ciebie. Z innych zależności to im więcej złoża tym ciut większa maksymalna wydajność chwilowa, ale w domowych warunkach to praktycznie nie do zauważenia. Jeśli chcesz przyoszczędzić - możesz wziąć mniejszy model.

Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post na forum.

Mam problem z wyborem zmiękczacze do wody. Trochę już zapoznałem się z tematem jednak mój największy problem to brak miejsca. Mieszkam w szeregówce w wiatrołapie mam szafkę w której schowane są rury wraz z wodomierzem. Zmiekczacz musi zmieścić się w tej szafce. Zasilanie jak i odpływ do kanalizacji już tam zrobiłem. Jednak maksymalna wysokość jaką tam mam to 60cm.

Założenia:

- dom jednorodzinny, łazienka, ubikacja

- 2 dorosłych, 1 dziecko

- woda z wodociągu, twardość w stopniach niemieckich - 17

- miesięczne zużycie wody 6m3

W tych wymiarach znalazłem trzy urządzenia:

- weber aqua premium M15 wyrób polski jednak mało danych brak informacji o rodzaju złoża oraz głowicy.

- stalgast 822998

- R-8 007455 również mało informacji jakiś Chińczyk pewnie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam, ponownie oczyszczać zaczął pobierać nadmanganian kazali mi codziennie włączać czyszczenie przez tydzień piaty dzień i zimna woda jest normalna, ale ciepła jest leko żółta i jakby miela zakiś delikatny zapach jak myślicie złoże pewnie umarło poczekam jeszcze trzy dni i daje do badania wodę jak myślicie.

PS.

Złoże zapomniałem nazwę, ale podobno miało być lepsze mniej podatne na brak nadmanganiacza.

Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post na forum.

Mam problem z wyborem zmiękczacze do wody. Trochę już zapoznałem się z tematem jednak mój największy problem to brak miejsca. Mieszkam w szeregówce w wiatrołapie mam szafkę w której schowane są rury wraz z wodomierzem. Zmiekczacz musi zmieścić się w tej szafce. Zasilanie jak i odpływ do kanalizacji już tam zrobiłem. Jednak maksymalna wysokość jaką tam mam to 60cm.

Założenia:

- dom jednorodzinny, łazienka, ubikacja

- 2 dorosłych, 1 dziecko

- woda z wodociągu, twardość w stopniach niemieckich - 17

- miesięczne zużycie wody 6m3

W tych wymiarach znalazłem trzy urządzenia:

- weber aqua premium M15 wyrób polski jednak mało danych brak informacji o rodzaju złoża oraz głowicy.

- stalgast 822998

- R-8 007455 również mało informacji jakiś Chińczyk pewnie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Model Ecoperla Slimline CS 14 też zmieści się do tej szafki (wysokość 55 cm).

Witam, ponownie oczyszczać zaczął pobierać nadmanganian kazali mi codziennie włączać czyszczenie przez tydzień piaty dzień i zimna woda jest normalna, ale ciepła jest leko żółta i jakby miela zakiś delikatny zapach jak myślicie złoże pewnie umarło poczekam jeszcze trzy dni i daje do badania wodę jak myślicie.

PS.

Złoże zapomniałem nazwę, ale podobno miało być lepsze mniej podatne na brak nadmanganiacza.

PS.

Jeśli coś chcesz badać to zawsze bierzesz pod uwagę wodę zimną.

Złoże to na 99% Greensand Plus - oryginalnego greensandu już nie ma, a on miał tendencję do cementowania przy przekroczeniu pojemności.

Dziękuję za odpowiedź. Sprawdziłem wymiary super tylko cena mnie zabija. Fundusze które posiadam na urządzenie to max. 2000zł.

Nie znalazła by się jakaś tańsza alternatywa na sprawdzonych podzespołach?

Nie wiem czy wyjdzie dużo taniej, ale jeśli chodzi o wymiary to możesz wstawić składaka - na pewno uda się dobrać elementy tak, żeby wszystko się zmieściło.

Dziękuję za odpowiedź. Sprawdziłem wymiary super tylko cena mnie zabija. Fundusze które posiadam na urządzenie to max. 2000zł.

Nie znalazła by się jakaś tańsza alternatywa na sprawdzonych podzespołach?

Kompaktowe urządzenie jest o tyle wygodne ze wszystko mamy w jednej obudowie a tym samym oszczędzamy sporo miejsca. W tym przypadku myślę że realnie lepiej sprawdzi się kompakt aniżeli dwuelementowy za racji na mało miejsca do montażu.

Nie wiem czy wyjdzie dużo taniej, ale jeśli chodzi o wymiary to możesz wstawić składaka - na pewno uda się dobrać elementy tak, żeby wszystko się zmieściło.

Mógłbyś trochę rozjaśnić mi temat. Nie bardzo rozumiem. Chodzi o poskładanie kilku elementów w jedną maszynę? Czy jest to możliwe, nie trzeba kupować gotowego urządzenia które zawiera wszystkie elementy w jednym? Aż tak się nie wyrażałem w temat więc z góry przepraszam za być może banalne pytania.

Kompaktowe urządzenie jest o tyle wygodne ze wszystko mamy w jednej obudowie a tym samym oszczędzamy sporo miejsca.

Nie zgodzę się, że oszczędzamy sporo miejsca. Przy porównywalnych parametrach (wielkość zbiorników na złoże i sól) oba urządzenia zajmują podobne ilości miejsca, a ten dwuelementowy często jest bardziej "ustawny" bo oba zbiorniki można ustawić niezależnie. Poza tym kompakty są bardzo ograniczone jeśli chodzi o wybór - masz tylko kilka modeli. A przy składaku możesz wybrać praktycznie dowolną wielkość zbiorników...

Mógłbyś trochę rozjaśnić mi temat. Nie bardzo rozumiem. Chodzi o poskładanie kilku elementów w jedną maszynę? Czy jest to możliwe, nie trzeba kupować gotowego urządzenia które zawiera wszystkie elementy w jednym? Aż tak się nie wyrażałem w temat więc z góry przepraszam za być może banalne pytania.

Możesz "zamówić zmiękczacz pod twoje własne wymagania". Chodzi o to, że na rynku są dostępne różne rozmiary urządzeń (np. zbiorników) i można wybrać bardzo dokładnie to co Ci pasuje. To się tyczy nie tylko rozmiaru ale i producentów (czyli jakości). Możesz zamówić konkretną głowicę, z konkretnym złożem, w zbiorniku o konkretnych wymiarach, z konkretnymi akcesoriami. A kupując urządzenie "gotowe" jesteś ograniczony do tego co ktoś już dobrał w taki zestaw. Nie opłaca się robić wielu różnych modeli więc wybiera się zazwyczaj najbardziej popularne rozmiary i komponenty, a często głównym ograniczeniem jest cena więc daje się jeden czy dwa dobre elementy i na nich skupia się cały marketing, a o "średniej jakości" całej reszty się milczy...

Nie zgodzę się, że oszczędzamy sporo miejsca. Przy porównywalnych parametrach (wielkość zbiorników na złoże i sól) oba urządzenia zajmują podobne ilości miejsca, a ten dwuelementowy często jest bardziej "ustawny" bo oba zbiorniki można ustawić niezależnie. Poza tym kompakty są bardzo ograniczone jeśli chodzi o wybór - masz tylko kilka modeli. A przy składaku możesz wybrać praktycznie dowolną wielkość zbiorników...

Możesz "zamówić zmiękczacz pod twoje własne wymagania". Chodzi o to, że na rynku są dostępne różne rozmiary urządzeń (np. zbiorników) i można wybrać bardzo dokładnie to co Ci pasuje. To się tyczy nie tylko rozmiaru ale i producentów (czyli jakości). Możesz zamówić konkretną głowicę, z konkretnym złożem, w zbiorniku o konkretnych wymiarach, z konkretnymi akcesoriami. A kupując urządzenie "gotowe" jesteś ograniczony do tego co ktoś już dobrał w taki zestaw. Nie opłaca się robić wielu różnych modeli więc wybiera się zazwyczaj najbardziej popularne rozmiary i komponenty, a często głównym ograniczeniem jest cena więc daje się jeden czy dwa dobre elementy i na nich skupia się cały marketing, a o "średniej jakości" całej reszty się milczy...

Zgodzę się z tym że w moim przypadku taki składak mógłby zdać lepiej egzamin gdyż miejsca na szerokość mam sporo lecz wysokość mam ograniczoną. Z drugiej strony kompaktowy zmiękczacz kupuje, montuje i w zasadzie po wszystkim. Na chwilę obecną jestem przerażony tym co napisałeś mianowicie doborem poszczególnych elementów. Brzmi to jak magia gdyż zapewne trzeba posiadać jakaś wiedzę czy to wszystko po złożeniu mil ręce i nogi.

Czy są jakieś sklepy które się w tym specjalizują i wykonanaja mi taki zestaw? Czy sam muszę szukać po świecie różnych komponentów i kreować w całość. Jeśli mógłbyś rozjaśnić mi tą kwestię byłbym wdzięczny.

Brzmi to jak magia gdyż zapewne trzeba posiadać jakaś wiedzę czy to wszystko po złożeniu mil ręce i nogi.

Czy są jakieś sklepy które się w tym specjalizują i wykonanaja mi taki zestaw? Czy sam muszę szukać po świecie różnych komponentów i kreować w całość

Nikt nie wymaga abyś się znał na tym na tyle aby samemu to dobierać. Od tego są sklepy/firmy od uzdatniania. Tylko nie wszystkie chcą się bawić w "niestandardowe" rozwiązania.

Witam, wszystkich mam problem z moją wodom otóż.

Żelazo 4672mg/dm

Mangan 500mg/dm

Mój znajomy ma takie cudo do sprzedania odżelaziacz wody Blue Soft 10/54 GT złoże podobno nazywało się Greensand Plus, ale coś pod koniec się stalo z nim kolega wyjechał na 3 miesiące za granice i podobno nie zaciągało nadmanganianu. Teraz pytanie czy warte to jest uwagi, bo za dobra wódkę odstąpi bo już mu jest niepotrzebny, ponieważ podłączyli go do wodociągów proszę o poradę.

Dziękuje za pomoc, a coś godnego uwagi i namiar na firmę mam ograniczony budżet maks 3000 tyś. Pewnie mało, ale może coś się znajdzie.

Jakie są pozostałe parametry wody? Jakie są warunki hydrauliczne (jaka pompa, jaka wydajność studni, jaki hydrofor, co ze ściekami, itd)?