Jastrząb 26.03.2018 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Oczywiście producent wadliwego urządzenia miałby zapłacić, a kto?! Tyle ż to urządzenie nie jest wadliwe. Przechowuje/podgrzewa wode. Wszystkie informacje o warunkach stosowania jakie masz w praktyce szanse od producenta dostać, to proste stwierdzenie że woda ma spełniać parametry wody pitnej określone stosowną ustawą. WIem, bo przez to przechodziłem. Polski dystrybutor zrobił oczy i wysłał mnie na drzewo. Producent gdzieś tam na świecie był cokolwiek pomocny, bo zasugerował anodę aktywną, jasno stwierdzająć że nie mają wiedzy jakie zwiążki chemiczne, pH i inne kombinacje powodują ten efekt. Ot, czasem się tak dzieje i tyle. WIec nawet niewiadomo co wyeliminować. Zresztą filtrowanie czegokolwiek z tej wody będzie 10x droższe od anody aktywnej. Jak masz własną studnię, to jesteś na przegranej pozycji bo każą Ci udowodnić cotygodniowymi badaniami wody z sanpeidu, łączniez bakteriologią, więc parest PLN, że woda normy spełnia. Jak będziesz szedł w zaparte. Jak chcesz się z nimi sądzić, to życzę powodzenia w udowodnieniu, że to bardziej wina ich zbiornika niż Twojej wody. Bo wina jest kombinacji normatywnej wody i działającego sprawnego zbiornika. Bądź realista, Anoda kosztuje 400PLN. Zaproponuj może producentowi, żeby za darmo Ci podarawał usługę serwisową - wymiana anody. Ty kupujesz anode Oni Ci ją wymienią bez utraty gwarancji. Takie jest moje zdanie. Twoje może być inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 26.03.2018 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Oczywiście Twoja frustracja jest zrozumiała, natomiast z tego co widzę, to w karcie technologicznej Twojej pompy są określone parametry wody - czy są zgodne z wynikami (wszystkie podane parametry) które posiadasz? Jeśli nie, to producent może "umyć ręce" (chyba, że zależy mu na wizerunku). Urządzenie ma podgrzewać wodę a nie ją uzdatniać. Chyba, że są to parametry tylko wody obiegowej, a nie użytkowej - piszę z telefonu i nie dokładnie mam to czytelne. I ja właśnie oczekuję tylko podgrzania wody a nie uzdatnienia o związki siarkowodoru @Jastrząb Mam wodę z wodociągów i raczej nie słyszę po znajomych, żeby mieli takie problemy jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.03.2018 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 (edytowane) I ja właśnie oczekuję tylko podgrzania wody a nie uzdatnienia o związki siarkowodoru Te związki siarki pochodzą z Twojej wody nie z ich zbiornika. Woda z wodociągu może spełniać wszelkie normy a i tak ten efekt zajdzie. Jaką masz temperaturę wody w zbiorniku. Probowałeś ją grzać do maksymalnej temperatury celem dezynfekcji? Wiesz na 100% że to od anody a nie od jakichś bakterii w zbiorniku? Edytowane 26 Marca 2018 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 26.03.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Witam Jestem właśnie po wizycie "nowej" firmy od filtrów. Propozycje są następujące:1. Wyrzucić wszystko, wszystko jest źle, wydać 30 tysi i będę zadowolony (śmiech)2. Butla 16 x 65 i złoże greensand + dodatkowy filtr ze złożem CR regeneracja solą No i co WY na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.03.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Witam Jestem właśnie po wizycie "nowej" firmy od filtrów. Propozycje są następujące: 1. Wyrzucić wszystko, wszystko jest źle, wydać 30 tysi i będę zadowolony (śmiech) 2. Butla 16 x 65 i złoże greensand + dodatkowy filtr ze złożem CR regeneracja solą No i co WY na to? Jeszcze lepsze propozycje Opcja pierwsza i druga kosztowo będą pewnie zbliżone, a i zakresem się za bardzo nie różnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.03.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Witam Jestem właśnie po wizycie "nowej" firmy od filtrów. Propozycje są następujące: 1. Wyrzucić wszystko, wszystko jest źle, wydać 30 tysi i będę zadowolony (śmiech) 2. Butla 16 x 65 i złoże greensand + dodatkowy filtr ze złożem CR regeneracja solą No i co WY na to? Że im się w doooopach poprzewracało myślę 1. NIe ma co komentować bo nie piszesz co zaproponowali. Do wersji 2 to pewnie też nowa pompa głębinowa żeby to wypłukać. A jest to zestaw na 10mg żelaza pewnie. Drugi filtr zawsze można dostawić. Twój wybór czy chcesz wydać 30tys, czy wydać 500 bo może się uda. A jak się nie uda to dołożyć kolejne 800. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 26.03.2018 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 To jakie propozycję z Waszej strony. Bo na chwilę obecną to myślę tak, nowa butla 13x54 i nowe złoże greensand. Dodatkowo planuję zmienić hydrofor na przepływowy z napowietrzaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.03.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 To jakie propozycję z Waszej strony. Bo na chwilę obecną to myślę tak, nowa butla 13x54 i nowe złoże greensand. Dodatkowo planuję zmienić hydrofor na przepływowy z napowietrzaniem Sensowna propozycja, jesli nie chcesz sprawdzac czy filtr 10" da rade. Mozesz to zlecic firmie jesli nie chcesz sie sam ubrudzić. MOzesz nasypać sam. Jeszcze raz uczulam na sprawdzenie przeplywu wody w czasie plukania - filtr wstępne i restryktor w głowicy. Maja Ci sprawdzić i pokazać. Przy butli 13" bedzie potrzebował na 100% wiekszego restryktora niż masz obecnie. NIe umiem Ci powiedziec czy pompa da rade, bo nie znalazlem jej wykresu wydajnosci. 13: greensand, bedzie potrzebował 2-2.5m3/h wody do płukania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 26.03.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Na chwilę obecną również nie mogę znaleźć informacji nt pompy, jedynie co mogę zrobić z sprawdzić ile wody wyleje na ogrodzie. Mam zbiornik 150L, napełnię parę razy i będę mierzyć czas napełniania. Rura w ogrodzie ma taką samą średnicę jak rura z pompy do hydroforu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 26.03.2018 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Czy By-pass w zmiekczaczu jest potrzebny czy to zbędny bajer? Roznica w cenie "Z" a bez bypassu to 105zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 26.03.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Te związki siarki pochodzą z Twojej wody nie z ich zbiornika. Woda z wodociągu może spełniać wszelkie normy a i tak ten efekt zajdzie. Jaką masz temperaturę wody w zbiorniku. Probowałeś ją grzać do maksymalnej temperatury celem dezynfekcji? Wiesz na 100% że to od anody a nie od jakichś bakterii w zbiorniku? Pisałem już, że po włączeniu antylegionelli, efekt się nasila, a jest on od nowości. Nie sądzę, żeby jakieś gówno tam już na starcie było i na dodatek producent sam potwierdził, że to przez tą anodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 26.03.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 (edytowane) Pisałem już, że po włączeniu antylegionelli, efekt się nasila, a jest on od nowości. Nie sądzę, żeby jakieś gówno tam już na starcie było i na dodatek producent sam potwierdził, że to przez tą anodę. To nie do końca tak - "przez anodę" oznacza efekt uboczny występujący tylko przy określonych parametrach (skład, temperatura) wody, anoda może działać prawidłowo i przy okazji generować smrodek. "Antylegionella" to podgrzanie -automatyczne lub manualne - zbiornika powyżej określonej temp., to "gówno" czyli bakterie legionelli mogą się namnożyć nawet w stosunkowo nowych instalacjach, jeśli warunki będą sprzyjające (brak okresowego przegrzewania, instalacja/zbiornik z zastoinami lub niską rotacją - https://legionella.pl/) - może wspomniany efekt zniwelować lub wzmocnić zależnie od składników wody, które ten "zapach" powodują. Edytowane 26 Marca 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK-BIESZCZADY 26.03.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Panowie sorki że nic nie wniosę do powyższego tematu, a jeszcze wyskoczę z pytaniem : witam .ostatnio oddałem wodę do przebadania i oto jej wyniki : Twardość 389 mg/l –woda twardaPh 6,9 w normieJona amonowy 0,64mg/l norma 0,50Mg mangan 55mg /l norma 50Fe żelazo 188 mg/l norma 200Do tej wody potrzeba zastosować -filtr wstępny EMI 1” 50zł-filtr Aquamulti AM 30 762 Doradzono mi zakup stacji wymienionej powyżej : z tym że !zużycie dobowe to 1500 L na dobę tak to mniej wiecej zauważyłem osób 16 w okresie sezonowym ( 6 łazienek ) dom przeznaczony pod turystykę.1 pytanie czy nie jest to zbyt małe złoże użadzenie ?2 pytanie czy te badania nie są zbyt skromne ?3 czy uzdatniacz wody może być zamontowany w pomieszczeniu z mała wilgocią tj dwa kregi fi 200 cm wkopane w ziemie na głębokosć 2m, nie podchodzi tam woda ale wystepuje wilgoc .proszę o sugestie ewentualne propozycję co do uzdatniaczy.zakres cenowy hmmm do 3 tys zł. z góry dziekuje za odpowiedz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawadzony 26.03.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Bez problemu kupisz worek złoża i żwir na podsypkę na litry. Reszta to przesypwyanie piasku, dzieci to potrafią. A co w przypadku takiego efektu po samodzielnym zmontowaniu filtra: przy takich wynikach badania wody: Na tym forum jest zapewne wielu fachowców/specjalistów, ale jakoś nikt nie spróbował odpowiedzieć na moje pytanie: Dzień Dobry Mam pytanie do wszystkich speców na tym forum, może mieliście już kiedyś taki przypadek. Mam problem z odżelaziaczem. Z kranu leci mi czarna woda. Instalacja wygląda tak: studnia głębinowa z pompą>hydrofor 300l ze zwężką napowietrzającą>odżelaziacz. Jest to odżelaziacz ze złożem Pyrolox i głowicą Clack. Hydrofor działa w zakresie 2,5 bar>5bar. Obserwując wodę w trakcie BACKWASH to na początku jest ciemna i później coraz czystsza, w trakcie RINSE również na początku jest szara a na końcu krystalicznie czysta. Jednak gdy po płukaniu odkręce kran to mam efekt jak na zdj. Woda oczyszcza się po pobraniu około 100l, jednak kiedy postoi znów kilka godzin to efekt jest taki sam. Macie jakieś pomysły? Co mogę sprawdzić? Instalacja i filtr jest nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.03.2018 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Czy By-pass w zmiekczaczu jest potrzebny czy to zbędny bajer? Roznica w cenie "Z" a bez bypassu to 105zl. Bypass jest potrzebny (tzn da się bez niego żyć, ale jest wygodny i czasami bardzo się przydaje). Obejście na rurach jest droższe więc nie zastanawiaj się tylko bierz wersję "Z". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.03.2018 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 A co w przypadku takiego efektu po samodzielnym zmontowaniu filtra: Ciezko powiedzieć. Kolor jest faktycznie dziwny, Od żelaza popłuczyny powinny być brązowe a nie szare/czarne. Szare/czarne pewnie mogą być w czasie pierwszego płukania złoża, bo zawierają sporo bardzo małych drobin. Trzeba by sprawdzić wszystko po kolei: Od jak dawna tak się dzieje? Ile filtr jest eksploatowany, ile płukań przeszedł? jak podłączyłeś głowice (niedajboze przepływ nie jest odwrotny? ile wsypałeś podsypki i złoża, oraz jakiego złoża (nie powinno być na pełno, nie wiem w jakiej granulacji pyrolox występuje) Czy poprawnie założyłeś rurkę dystrybucyja i koszyki filtracyjne. zmierzyć ilość wody w czasie płukania - czy pompa odpowiednio wydajna (pyrolox jest bardzo ciężki), czy nie ma żadnych filtrów wstępnych któe przepływ tłumią i czy restryktor przepywu odpowiednio dobrany. Pyrolox w z biorniku 10" potrzebuje 3-3,5m3/h wody do płukania, To jest 13-15.5 galona/minute. Restryktory są oznaczane w galonach. O ile pamiętam clack w standardowym odpływie 3/4 cala ma restryktory tylko do 9 galonów. Powyżej odpływ musi być 1 calowy żeby można było włożyć większy restryktor. Jak to wszystko sprawdzone jest OK, to wtedy można się zastanawiać "WTF"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawadzony 27.03.2018 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Trzeba by sprawdzić wszystko po kolei: Takie objawy są od początku, z tym że na początku było inne złoże, chyba m.dox i woda była mniej czarna. Obstawiałem winę złoża i wymieniłem na Pyrolox. W te jchwili wygląda to tak: 1. Filtr zasypany złożem Pyrolox 2 miesiące temu. 2. Jest zrobione z 30 lub więcej regeneracji. 3. Głowica podłączona zgodnie ze strzałkami. 4. Złoża Pyrolox jest wsypane 2 worki po 14 litrów każdy czyli 28 litrów (to waży ok 50kg) 5. Do tego była podsypka żwirowa ok 8 litrow (12 kg) 6. Rurka i koszyki założone właściwie 7. płukałem bez restryktora (powinno ponoć być 12 gpm), mierząc wodę wypływającą z filtra w trakcie płukania mam 50l/min. (to jest max na co pozwala pompa, zwężka napowietrzająca była wtedy pominięta na potrzeby uzyskania takiej wydajności). Z restryktorem 10 i z napowietrzaniem mam 40l/min i to ponoć powinno wystarczyć. 8. próbowałem z restryktorem 7,5 i 9 i 10 i o ile natychmiast po skonczeniu regeneracji było lepiej (na gumce 7,5 po regen. woda była tylko trochę szara ok. 20 litrów) to po odstaniu kilku godzin efekt jak na zdj. 9. Bez restryktora po zakończeniu regeneracji i odkreceniu kranu mam około 100l brudnej wody, oraz po odstaniu kilku godzin również, efekt jak na zdj. 10. Przed filtrem nie ma nic co tłumi przepływ, ciśnienie na hydroforze w trakcie płukania ma ponad 3 bar. 11. Próbowałem różnych regeneracji, dłuższych, krótszych, kilku cykli backwash-refill na zmianę i brak efektów. Mam nadzieję że nie namieszałem za bardzo i jest to zrozumiałe. Co jeszcze mogę sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 27.03.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Panowie sorki że nic nie wniosę do powyższego tematu, a jeszcze wyskoczę z pytaniem : witam . ostatnio oddałem wodę do przebadania i oto jej wyniki : Twardość 389 mg/l –woda twarda Ph 6,9 w normie Jona amonowy 0,64mg/l norma 0,50 Mg mangan 55mg /l norma 50 Fe żelazo 188 mg/l norma 200 Do tej wody potrzeba zastosować -filtr wstępny EMI 1” 50zł -filtr Aquamulti AM 30 762 Doradzono mi zakup stacji wymienionej powyżej : z tym że ! zużycie dobowe to 1500 L na dobę tak to mniej wiecej zauważyłem osób 16 w okresie sezonowym ( 6 łazienek ) dom przeznaczony pod turystykę. 1 pytanie czy nie jest to zbyt małe złoże użadzenie ? 2 pytanie czy te badania nie są zbyt skromne ? 3 czy uzdatniacz wody może być zamontowany w pomieszczeniu z mała wilgocią tj dwa kregi fi 200 cm wkopane w ziemie na głębokosć 2m, nie podchodzi tam woda ale wystepuje wilgoc . proszę o sugestie ewentualne propozycję co do uzdatniaczy. zakres cenowy hmmm do 3 tys zł. z góry dziekuje za odpowiedz ! Dla takich parametrów wody proponowałbym stację wielofunkcyjną usuwającą żelazo, mangan, jon amonowy oraz zmiękczający wodę. Z tym że dla takiego zapotrzebowania na wodę w kwocie 3000 zł na dobrej głowicy oraz złożu się niestety nie da zmieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK-BIESZCZADY 27.03.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 ROZUMIEM ze zaproponowane urządzenie filtr Aquamulti AM 30 tez by wydoliło z tym że będzie często się regenerowało wiec moze pojemność Aqua Multi 38 - Przepływ nominalny 1,3 m3/h chyba wystarczające ?głowica Głowica sterująca Głowica objętościowa RX63C3 lub Clack WS1CI gdzieś kiedyś mi wpadła firma USTM polski producent.- wart uwagi ?ewentualnie jakie produkty proponujecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.03.2018 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Takie objawy są od początku, z tym że na początku było inne złoże, chyba m.dox i woda była mniej czarna. Obstawiałem winę złoża i wymieniłem na Pyrolox. W te jchwili wygląda to tak: 1. Filtr zasypany złożem Pyrolox 2 miesiące temu. 2. Jest zrobione z 30 lub więcej regeneracji. 3. Głowica podłączona zgodnie ze strzałkami. 4. Złoża Pyrolox jest wsypane 2 worki po 14 litrów każdy czyli 28 litrów (to waży ok 50kg) 5. Do tego była podsypka żwirowa ok 8 litrow (12 kg) 6. Rurka i koszyki założone właściwie 7. płukałem bez restryktora (powinno ponoć być 12 gpm), mierząc wodę wypływającą z filtra w trakcie płukania mam 50l/min. (to jest max na co pozwala pompa, zwężka napowietrzająca była wtedy pominięta na potrzeby uzyskania takiej wydajności). Z restryktorem 10 i z napowietrzaniem mam 40l/min i to ponoć powinno wystarczyć. 8. próbowałem z restryktorem 7,5 i 9 i 10 i o ile natychmiast po skonczeniu regeneracji było lepiej (na gumce 7,5 po regen. woda była tylko trochę szara ok. 20 litrów) to po odstaniu kilku godzin efekt jak na zdj. 9. Bez restryktora po zakończeniu regeneracji i odkreceniu kranu mam około 100l brudnej wody, oraz po odstaniu kilku godzin również, efekt jak na zdj. 10. Przed filtrem nie ma nic co tłumi przepływ, ciśnienie na hydroforze w trakcie płukania ma ponad 3 bar. 11. Próbowałem różnych regeneracji, dłuższych, krótszych, kilku cykli backwash-refill na zmianę i brak efektów. Mam nadzieję że nie namieszałem za bardzo i jest to zrozumiałe. Co jeszcze mogę sprawdzić? A jakiej wielkości zbiornik? Pyrolox ma w karcie katalogowej podaną prędkość płukania 60-70 m/h. Dla filtra 10" daje to 13,3 - 15,5 galonów. Restryktor 10, to płukanie z prędkością 45m/h, można powiedzieć 2/3 tego co producent zaleca. Te 50l/min bez restryktora, daje CI jakies 60m/h lub 13.3 galona na minutę. CZy ta brdudna woda się odstoi? Opadnie Ci jakiś osad na dno? Badałeś może tą brudną wodę, standardowymi badaniami fizykochemicznymi żeby stwierdzić czym ten brud jest? Przelej tą najbrudniejszą wodę przez filtr papierowy do kawy. Co z tego zostanie? Jeżeli było inne złoże z tym samym efektem, to nie jest wina złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts