zawadzony 28.03.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 A jakiej wielkości zbiornik? Zbiornik 10x54 Wody brudnej nie badałem. Za odżelaziaczem mam filtr mechaniczny. miałem wkład 10um i nic nie wyłapywał, więc zamontowałem wkład 1um i po tych dwóch miesiącach z brudną wodą nie widać na nim zabrudzeń. Nadal jest praktycznie biały. Jak zostawię tą najbrudniejszą wodę w wiadrze to częściowo się ustoi. Osad opadnie na dno w postaci takiej ciemnej mazi. Nie ma w niej grudek, nic nie jest wyczuwalne w palcach. Po zakonczeniu płukania 50l/min mam z kranu około 100l brudnej wody. Po zakonczeniu płukania 30l/min mam z kranu około 20l lekko szarej wody. Co bym nie robił to jak nie pobieram wody kilka godzin to zaczyna lecieć czarna. Zostawiłem też filtr na kilka dni z zakreconym bypassem i wyłączonym płukaniem jednak efekt jest taki sam - czarna woda. Czyli obstawiasz za słabe płukanie? Czy może jest za mocne i złoże się ściera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.03.2018 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Zbiornik 10x54 Wody brudnej nie badałem. Za odżelaziaczem mam filtr mechaniczny. miałem wkład 10um i nic nie wyłapywał, więc zamontowałem wkład 1um i po tych dwóch miesiącach z brudną wodą nie widać na nim zabrudzeń. Nadal jest praktycznie biały. Jak zostawię tą najbrudniejszą wodę w wiadrze to częściowo się ustoi. Osad opadnie na dno w postaci takiej ciemnej mazi. Nie ma w niej grudek, nic nie jest wyczuwalne w palcach. Po zakonczeniu płukania 50l/min mam z kranu około 100l brudnej wody. Po zakonczeniu płukania 30l/min mam z kranu około 20l lekko szarej wody. Co bym nie robił to jak nie pobieram wody kilka godzin to zaczyna lecieć czarna. Zostawiłem też filtr na kilka dni z zakreconym bypassem i wyłączonym płukaniem jednak efekt jest taki sam - czarna woda. Czyli obstawiasz za słabe płukanie? Czy może jest za mocne i złoże się ściera? 50l/min to poprawna prędkość płukania dla 10" Pyroloxa. Złożaw butli nie masz za dużo. W czasie płukania złoże się ściera, ale mówimy o 2% rocznie, nie powinno to wygenerować takiej ilości syfu, po za tym, większość tego co się zetrze leci od razu do kanalizacji i masz po płukaniu wstecznym masz krótkie płukanie w kierunku filtracji, wiec powinno zwszystko zniknąć. Filtr postoi jak rozumiem, to znowu leci z niego czarna woda. NA róznych złożach. Hydrozagadka normalnie. Ja bym odstany osad zaniósl do sanepidu, powiedział że to z wody studziennej i spytał o możliwość identyfikacji. Czy probowałeś filtr odłączyć? Czy woda prosto ze studni jest OK, czy też generuje taki czarny syf? Bo jeśli filtr 1um czyli bardzo dokładny niczego nie zatrzymuje, to i Pyrolox tego nie zatrzyma, czyli może być tak, żę coś dziwnego i niezwykle drobnego przełazi Ci z wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawadzony 28.03.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Czy probowałeś filtr odłączyć? Czy woda prosto ze studni jest OK, czy też generuje taki czarny syf? Wystarczy że zakręcę bypass i spuszczę wodę z rur i jest czysta: jest troche żółtawa, ale to woda napowietrzona w hydroforze 300l. Jak pobieram wodę przed hydroforem to jest kryształ. Zawsze była czysta. Po podłączeniu odżelaziacza są takie historie. Teraz od tygodnia używam wody z pominiętym filtrem i zero problemów z czarną wodą. Obserwując odpływ filtra w trakcie płukania to na początku BACKWASH jest trochę szara i z czasem się oczyszcza. W trakcie RINSE tylko przez chwilę jest szara, później jest kryształ. A po zakonczeniu regeneracji i odkręceniu kranu mamy czarną wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.03.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Wystarczy że zakręcę bypass i spuszczę wodę z rur i jest czysta: jest troche żółtawa, ale to woda napowietrzona w hydroforze 300l. Jak pobieram wodę przed hydroforem to jest kryształ. Zawsze była czysta. Po podłączeniu odżelaziacza są takie historie. Teraz od tygodnia używam wody z pominiętym filtrem i zero problemów z czarną wodą. Obserwując odpływ filtra w trakcie płukania to na początku BACKWASH jest trochę szara i z czasem się oczyszcza. W trakcie RINSE tylko przez chwilę jest szara, później jest kryształ. A po zakonczeniu regeneracji i odkręceniu kranu mamy czarną wodę. Czyli filtr/złoże winne. Ja bym oddał tą brduną wodę do badania w takim razie i się dowiedział czym ten osad jest. SKoro filtr jest sprawny i poprawnie eksploatowany. Woda z płukania powinna być bardziej brązowa, pomarańćzowa od żelaza a nie czarna/szara. Czarne, to tlenki magnanu, ale Ty tego manganu masz znikome ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.03.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Czyli filtr/złoże winne. To ewidentnie pył ze złoża... i o ile woda po regeneracji ma całkiem normalne objawy to dziwne jest to że robi się ciemna po odstaniu kilku godzin. Może woda jakoś reaguje z tym konkretnym typem złoża (w końcu były dwa złoża tego samego typu) powodując taki efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawadzony 03.04.2018 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 dziwne jest to że robi się ciemna po odstaniu kilku godzin. Krótki eksperyment wygląda tak: złoże zostawione w szklance na kilka dni nie powoduje zabarwienia wody Dopiero jak się potrząśnie przez chwilę szklanką to zaczyna barwić: Wygląda to tak: https://photos.app.goo.gl/i6VlgRF0wZfOTnHB3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes_ 03.04.2018 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Witam, W najbliższym czasie przeprowadzam sie do nowego domu. W temacie wody jestem zielony, prosiłbym o porade czy cos z ta wodą trzeba robić. Jezeli tak to co tam zamontować.Rodzina 2+2. Dane pochadza ze strony wodociągów: Barwa <5 mg/l PtMętność 0.6 NTUpH 7.7Przewodność el.właściwa w 25ºC - 634 µS/cm Stężenie amoniaku <0.064 mg/l NH4Stężenie azotanów 7.6 mg/l NO3Stężenie azotynów <0.05 mg/l NO2Stężenie żelaza 84 µg/lFeStężenie manganu 6.84 µg/l MnSumaryczna zawartość Ca+Mg (Twardość ogólna) mg/l CaCO3 - 302 mmol/l CaCO3 - 3 dH ( O n) - 16.9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.04.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Dane pochadza ze strony wodociągów: dH ( O n) - 16.9 Jeśli to wodociąg to w zasadzie wszystko powinno być w porządku i nie musisz robić nic. Jedyne co może sprawiać jakiś dyskomfort w czasie użytkowania to twardość, która jest w normie, ale jednak nie najniższa i będzie powodować osady. Jeśli chcesz (bo nie musisz) to możesz zamontować zmiękczacz wody na wejściu do domu. Wielkość standardowa (ok 25 litrów złoża) powinna być wystarczająca na 4 osoby... chyba, że znasz dokładniejsze dane o zużyciu wody? Koszt dobrego urządzenia to ok.2500-3000 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.04.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Krótki eksperyment wygląda tak: złoże zostawione w szklance na kilka dni nie powoduje zabarwienia wody A zrob taki eksperyment. To co masz w szklance, wyplucz na sitku kuchannym. Od razu po solidnym wyplukaniu i wstrząsnieciu nie powinno zabarwaić wody. Jesli tak jest, to odstaw z wodą na te pare dni bez mieszania i kombinowania, i wstrząśnij jeszcze raz. Pojawi się wtedy zabawrwienie? BO to by oznaczało, że w jakiś sposob faktycznie woda ze złożem reaguje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 03.04.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Witam serdecznie! Czy woda o takich parametrach wymaga uzdatniania? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=399581 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=399582 Woda pobrana ze studni wierconej 2 m-ce temu. Będę wdzięczna za podpowiedź Pozdrawiam Witam ponownie! 5 m-cy temu pisałam powyższy post, w celu uzyskania informacji o ewentualnym uzdatnianiu wody. Od tego czasu woda nie była używana. Kilka razy uruchamiałam pompę na kilka godzin dziennie. Woda początkowo leci śmierdząca i lekko brunatna. Po niedługim czasie pompowania jest ok. Obecnie mam wodę rozprowadzoną w budynku i nie chcę jej puszczać w nowe instalacje. Przed montażem hydroforu instalatorzy przepompowali wodę, zanim trafiła do zbiornika. W zeszłym tygodniu hydraulicy spuścili wodę z hydroforu w celu podłączenia zbiornika CWU i całej reszty i znowu pojawił się nieprzyjemny zapach. Wg wyżej zamieszczonych wyników, woda jest ok. (być może mangan powoduje ten zapach?) Pytanie, co z tym fantem zrobić? Na razie puszczam wodę na ogród (z pominięciem zbiornika CWU), ale chciałabym już uruchomić bojler i móc korzystać z ciepłej wody. Być może sytuacja się poprawi, jak woda będzie regularnie używana, ale nie chciałabym takiej niepewnej wody pchać w nowe instalacje. Uzdatniacza nie mamy, tylko filtr samopłuczący Aqua Filter. Badania wody powtórzę niedługo. Dajcie znać, jakie kroki poczynić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.04.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 W zeszłym tygodniu hydraulicy spuścili wodę z hydroforu w celu podłączenia zbiornika CWU i całej reszty i znowu pojawił się nieprzyjemny zapach. Wg wyżej zamieszczonych wyników, woda jest ok. (być może mangan powoduje ten zapach?) Pytanie, co z tym fantem zrobić? Mangan (a tym bardziej w takiej ilości) nie spowoduje zapachu. Możesz jakoś określić ten zapach? Gnilny czy jajowy? a może metaliczny? Na podstawie tamtych badań obstawiałbym te mikroorganizmy... i teraz podgrzanie wody może problem rozwiązać lub nasilić zależy jakie to organizmy Ale zacząłbym od ponowienia badań żeby wiedzieć czy woda ma stałe parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 03.04.2018 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Zdecydowanie jajowy Dzięki za szybki odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.04.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Zdecydowanie jajowy To zdecydowanie siarkowodór. Zazwyczaj występuje razem z żelazem i manganem. Można go usuwać na odżelaziaczu lub częściowo przez napowietrzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 04.04.2018 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Cześć ponownie wszystkim ! Widzę że znajomi (annatulipanna) też tutaj się udzielają Poniżej wklejam moje wyniki z badań wody z własnego ujęcie - jest tu wielu specjalistów którzy się znają na rzeczy - proszę o pomoc w doborze odpowiedniego zestawu do uzdatnienia. Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.04.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Poniżej wklejam moje wyniki z badań wody z własnego ujęcie - jest tu wielu specjalistów którzy się znają na rzeczy - proszę o pomoc w doborze odpowiedniego zestawu do uzdatnienia. Dzięki wielkie [ATTACH=CONFIG]410445[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]410446[/ATTACH] Trochę słabo widać wartości, ale jest sporo żelaza i manganu, do tego niskie pH - to nie wróży nic prostego do usunięcia. Kwestia twardości to twój wybór (można usuwać, można zostawić). Podaj trochę informacji o instalacji - jaka pompa, jaki hydrofor, jakie zużycia wody, co ze ściekami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 04.04.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 (edytowane) To zdecydowanie siarkowodór. Zazwyczaj występuje razem z żelazem i manganem. Można go usuwać na odżelaziaczu lub częściowo przez napowietrzanie. No to się trochę zmartwiłam. Czytałam coś o napowietrzaniu właśnie w celu usunięcia nieprzyjemnego zapachu. I tutaj lepiej mieć hydrofor bez membrany. Albo jakiś zbiornik do napowietrzania przed hydroforem? A ja mam piękny, nowy hydrofor przeponowy. Możecie zaproponować jakiś odżelaziacz, który spełnił by to zadanie i nie puścił nas z torbami? Wczoraj oglądałam w necie jakieś uzdatniacze, które usuwają twardość, żelazo i mangan. Ale trochę to kosztuje Chociaż, jak już trzeba coś instalować, to fajnie byłoby mieć i zmiękczacz. Przypomnę tylko, że ten zapach zanika po niedługim czasie pompowania. Tylko przy uruchomieniu pompy czuć smrodek. No i woda odstana w hydroforze też dawała po nosie. Dziękuję bardzo za informacje qbek17. Ps. Cześć Wojaku Śledzisz mnie?? Widzę, że badania zrobione. Teraz musimy jakoś doprowadzić wodę do porządku Pozdrawiam Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.04.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 No to się trochę zmartwiłam. Czytałam coś o napowietrzaniu właśnie w celu usunięcia nieprzyjemnego zapachu. I tutaj lepiej mieć hydrofor bez membrany. Albo jakiś zbiornik do napowietrzania przed hydroforem? A ja mam piękny, nowy hydrofor przeponowy. Możecie zaproponować jakiś odżelaziacz, który spełnił by to zadanie i nie puścił nas z torbami? Są odżelaziacze z napowietrzaniem, ale to nie są tanie rzeczy. Po drugie - żeby coś dobrać potrzebne byłyby aktualne wyniki bo skoro jest zapach to może też być żelazo i mangan (pytanie ile). Wczoraj oglądałam w necie jakieś uzdatniacze, które usuwają twardość, żelazo i mangan. Ale trochę to kosztuje Kosztuje, ale akurat nie usuwa siarkowodoru więc nie tędy droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 04.04.2018 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Co racja, to racja Dzięki! Żelazo i mangan to jedyne związki, które pojawiły się przy pierwszym badaniu. Czyli teraz muszę jak najszybciej wykonać ponowne badanie. A czy mam robić oznaczenie wszystkich poprzednio badanych składników? Czy coś dodać, coś pominąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.04.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Co racja, to racja Dzięki! Żelazo i mangan to jedyne związki, które pojawiły się przy pierwszym badaniu. Czyli teraz muszę jak najszybciej wykonać ponowne badanie. A czy mam robić oznaczenie wszystkich poprzednio badanych składników? Czy coś dodać, coś pominąć? Te wszystkie parametry są zazwyczaj w zestawie badań. Dobrze mieć w badaniach pH i utlenialność. NIe jesteś pierwsza która ma piękny hydrofor przeponowy gdy się zorientuje że bezprzeponowy byłby lepszy Ważne też, żeby wodę solidnie przepompować przed pobraniem próbki do badań. Na tyle żeby całą woda stojąca w studni i hydroforze się wypompowałą a do badania zostałą pobrana bezpośrednio z warstwy wodonośnej. Woda stojąca może mieć zafałszowane wyniki (coś się w odzie wytrąca i opada na dno). No powinna też iść przez żadne filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.04.2018 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 A czy mam robić oznaczenie wszystkich poprzednio badanych składników? Czy coś dodać, coś pominąć? Możesz pominąć to co było poniżej granicy oznaczalności, a dodać np utlenialność... chociaż z drugiej strony - te parametry też się mogły zmienić i jeśli to nie zrobi dużej różnicy w cenie to może nie warto z nich rezygnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts