baltazar 04.04.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Podaj wyniki tych badań. "Duża twardość" to pojęcie względne, a zapach siarkowodoru zazwyczaj towarzyszy wodzie o dużej zawartości żelaza. Więcej szczegółów - jaką pompę? Jaki przepływ? Jaki zbiornik? Dobra pompa do spłukiwania WC nie zawsze będzie dobrą pompą do płukania odżelaziacza... Do usunięcia twardości stosuje się zmiękczacze. Do usuwania zapachu można użyć filtra węglowego, czasami pomaga napowietrzanie... ale to zależy od wielu czynników. Badania: żelazo 0,112 mg/l mangan 0,13 mg/l pH 7,4 twardość 202 mg/l CaCO3 zapach siarkowodór pompa Omnigena 3,5SC głębokość 30m przepływ nie wiem ale mogę godzinami lać na trawnik i nie ma problemow ZBIORNIK HYDROFOROWY PRZEPONOWY 100L DAMBAT, pokazuje ciś. 4bar Cel: pozbycie się twardości, manganu (i żelaza jak trzeba) oraz zapachu, który ma to do siebie że się szybko ulatnia, to nie woda śmierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawadzony 04.04.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 A zrob taki eksperyment. To co masz w szklance, wyplucz na sitku kuchannym. Od razu po solidnym wyplukaniu i wstrząsnieciu nie powinno zabarwaić wody. Jesli tak jest, to odstaw z wodą na te pare dni bez mieszania i kombinowania, i wstrząśnij jeszcze raz. Pojawi się wtedy zabawrwienie? BO to by oznaczało, że w jakiś sposob faktycznie woda ze złożem reaguje. Po solidnym wypłukaniu złoża na sitku i próbie w szklance woda również się zabarwia. To potrząsanie jest na tyle mocne, że to złoże się lekko ściera. Myślę, że tak powinno być. Przy lekkim poruszaniu szklanką nic takiego się nie dzieje. Przy przelewaniu wody przez sitko ze złożem również nic się nie zabarwia. Robiłem próbę z inna wodą - taką z wodociągu i objawy były takie same. Gdy potrę to złoże w mokrych rękach to również brudzi i tutaj chyba jest wszystko w porządku. Złoże pozostawione w naczyniu z wodą na kilka dni również nie barwi. Mam wrażenie, że to co się zetrze w trakcie regeneracji nie wydostaje się z jakiegoś powodu ze zbiornika, pomimo tego że w końcowym etapie regeneracji woda z płukania-formowania złoża jest czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.04.2018 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Po solidnym wypłukaniu złoża na sitku i próbie w szklance woda również się zabarwia. To potrząsanie jest na tyle mocne, że to złoże się lekko ściera. Myślę, że tak powinno być. Przy lekkim poruszaniu szklanką nic takiego się nie dzieje. Przy przelewaniu wody przez sitko ze złożem również nic się nie zabarwia. Robiłem próbę z inna wodą - taką z wodociągu i objawy były takie same. Gdy potrę to złoże w mokrych rękach to również brudzi i tutaj chyba jest wszystko w porządku. Złoże pozostawione w naczyniu z wodą na kilka dni również nie barwi. Mam wrażenie, że to co się zetrze w trakcie regeneracji nie wydostaje się z jakiegoś powodu ze zbiornika, pomimo tego że w końcowym etapie regeneracji woda z płukania-formowania złoża jest czysta. Ścieranai złoża płukanego co tydzień to ubytek rzędu 2% rocznie. Złoże chyba też nie powinno brudzić. Jak piasek wypłuczesz to nie brudzi więcej. NIe sądzę zeby od lekkiego potrząsania w szklance to złoże powinno się scierać. To są twarde materiały. Skała taka. Zreszta pisałeś że wyplukane złoże odstawione na pare dni zabarwia wodę po pomieszaniu. Ja się troszkę poddaje Jak siedzdzę tu na tym forum, jak walczyłem ze swoją wodę nigdy o czymś takim nie słyszałem. Zaiste hydrozagadka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 04.04.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Trochę słabo widać wartości, ale jest sporo żelaza i manganu, do tego niskie pH - to nie wróży nic prostego do usunięcia. Kwestia twardości to twój wybór (można usuwać, można zostawić). Podaj trochę informacji o instalacji - jaka pompa, jaki hydrofor, jakie zużycia wody, co ze ściekami? Wklejam jeszcze raz wyniki - mam nadzieję że będą lepiej widoczne Tak od razu widać dużo manganu i żelaza - nie pocieszyłeś mnie zdaniem "to nie wróży nic prostego do usunięcia" Zużycie wody min 10m3 na miesiąc Szambo Hydrofor 50L Pompa SKM 200 Omnigena Annatulipanna tak śledzę Cię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 04.04.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Witam, W najbliższym czasie przeprowadzam sie do nowego domu. W temacie wody jestem zielony, prosiłbym o porade czy cos z ta wodą trzeba robić. Jezeli tak to co tam zamontować. Rodzina 2+2. Dane pochadza ze strony wodociągów: Barwa <5 mg/l Pt Mętność 0.6 NTU pH 7.7 Przewodność el.właściwa w 25ºC - 634 µS/cm Stężenie amoniaku <0.064 mg/l NH4 Stężenie azotanów 7.6 mg/l NO3 Stężenie azotynów <0.05 mg/l NO2 Stężenie żelaza 84 µg/lFe Stężenie manganu 6.84 µg/l Mn Sumaryczna zawartość Ca+Mg (Twardość ogólna) mg/l CaCO3 - 302 mmol/l CaCO3 - 3 dH ( O n) - 16.9 To wodociąg więc teoretycznie nic robić nie trzeba. Twardość wody może powodowac problem w postaci białych osadów jednak to już w zależności od użytkowników, jednym pasuje innymi nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 04.04.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Wklejam jeszcze raz wyniki - mam nadzieję że będą lepiej widoczne Tak od razu widać dużo manganu i żelaza - nie pocieszyłeś mnie zdaniem "to nie wróży nic prostego do usunięcia" [ATTACH=CONFIG]410454[/ATTACH] Zużycie wody min 10m3 na miesiąc Szambo Hydrofor 50L Pompa SKM 200 Omnigena Annatulipanna tak śledzę Cię Teraz widać zdecydowanie lepiej wyniki. Koszt stacji uzdatniania w przypadku takich parametrów wahałby się między 7,5-9 tysięcy złotych. Dokładną propozycję możemy przesłać w wiadomości prywatnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 04.04.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Sensowna propozycja, jesli nie chcesz sprawdzac czy filtr 10" da rade. Mozesz to zlecic firmie jesli nie chcesz sie sam ubrudzić. MOzesz nasypać sam. Jeszcze raz uczulam na sprawdzenie przeplywu wody w czasie plukania - filtr wstępne i restryktor w głowicy. Maja Ci sprawdzić i pokazać. Przy butli 13" bedzie potrzebował na 100% wiekszego restryktora niż masz obecnie. NIe umiem Ci powiedziec czy pompa da rade, bo nie znalazlem jej wykresu wydajnosci. 13: greensand, bedzie potrzebował 2-2.5m3/h wody do płukania. No więc już po modernizacji, zmieniony hydrofor na 200 L (tylko taki się zmieścił) dołożony aspirator, zmieniona butla na 13x54, nowe złoże Greensand Plus, regeneracja ustawiona co 2 dni. Na chwilę obecną woda super - po 6 dniach. Mam nadzieję, że tak już zostanie. Wydajność pompy, no cóż, nie jestem w stanie odnaleźć danych, ale podczas regeneracji z węża 1cal jest ponad 40 l wody na minutę, czyli chyba OK. Ale żeby nie było tak kolorowo, to podczas montażu, chyba sam strzeliłem sobie w kolano, pomiędzy aspiratorem a hydroforem dałem zawór zwrotny, a chyba powinienem dać przed aspiratorem. I teraz moja instalacja wygląda tak, że jest pompa, instalacja do domu, 2 filtry 10 cali i aspirator, hydrofor i filtr. I po tych 6 dniach już wiem że odpowietrzacze na filtrach 10 cali zaciągają powietrze. Jakie rozwiązanie? mogę dać zawór zwrotny przed filtrami 10 cali lub przed aspiratorem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawadzony 06.04.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 No więc już po modernizacji, zmieniony hydrofor na 200 L (tylko taki się zmieścił) dołożony aspirator, zmieniona butla na 13x54, nowe złoże Greensand Plus, regeneracja ustawiona co 2 dni. Na chwilę obecną woda super - po 6 dniach. Mam nadzieję, że tak już zostanie. Wydajność pompy, no cóż, nie jestem w stanie odnaleźć danych, ale podczas regeneracji z węża 1cal jest ponad 40 l wody na minutę, czyli chyba OK. Ale żeby nie było tak kolorowo, to podczas montażu, chyba sam strzeliłem sobie w kolano, pomiędzy aspiratorem a hydroforem dałem zawór zwrotny, a chyba powinienem dać przed aspiratorem. I teraz moja instalacja wygląda tak, że jest pompa, instalacja do domu, 2 filtry 10 cali i aspirator, hydrofor i filtr. I po tych 6 dniach już wiem że odpowietrzacze na filtrach 10 cali zaciągają powietrze. Jakie rozwiązanie? mogę dać zawór zwrotny przed filtrami 10 cali lub przed aspiratorem. Pozdrawiam Rozumiem, że odpowietrzacze zaciągają powietrze wtedy, gdy pompa nie pracuje. wg mnie wystarczy zawór zwrotny od razu nad pompą, żeby słup wody nie powodował podciśnienia zdjęcie ze strony hypo.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiatyy 06.04.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam . Mam studnie głębinową na 18.5m i oto takie wyniki badania wody dostałem, z tego co mi powiedziała babka od badań to za duzo zelaza i manganu oraz 11 bakterii e'coli. Pytanie do Was czy ta wode da sie uzdatnic i jakie koszty takiego zabiegu ? Nie ukrywam że czym niższa cena tym lepiej. Pozdrawiam *** Mangan 123 ug/dm3 *** Żelazo 1180 ug/dm3 *** bakteria coli kod 11 *** enterokoki kałowe kod 1 *** mętność 9.1 NTU *** barwa 57 mg/l PT Reszta w normie z tego co widze, a nie moge dodać innych zdjęć... Edytowane 7 Kwietnia 2018 przez Misiatyy Nie zaliczyłam zdjec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.04.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 oto takie wyniki badania wody Nic nie widać na tych załącznikach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 06.04.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 ... Na poprzedniej str są moje dane których brakowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.04.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Na poprzedniej str są moje dane których brakowało Przepisz wszystko. To że coś jest w normie, może mieć wpływ na usunięcie tego co w normie nie jest. Zwlaszcza pH jst istotne. Twardość, utlenialność jeśli miałeś. A skoro masz bakterie, to zacznij od chlorowania studni. Wlewasz do studni podchloryn sodu lub wrzucasz pastylki. Po jakiejs godzinie, puszczasz wodę każym kranem aż zacznie Ci z niego leciec woda smierdząca chlorem. Mozesz wtedy dolac podchlorynu do studni, skoro czesc wypompowałeś do instalacji. Czekasz 24h. Puszczasz wode znowu każdym kranem az do zaniku zapachu. Tym sposobem powinieneś mieć zdezynfekowaną i studnię i instalację. Po paru dniach, tygoniach pobierasz znowu wodę do badania bakteriologicznego po solidnym przepompowaniu tak żeby woda pochodziła prosto z warstwy wodonośnej. Jak wtedy będą bakterie, to pewnie pochodzące z warstwy wodonosnej źle izolowanej od powierchni a nie są to zanieczyszczenia które dostały się tam w czasie wiercenia studni bądź z instalacji. Jeśli studni była dopiero co wiercona, to nie rób tego teraz, tylko za pare miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.04.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Witam . Mam studnie głębinową na 18.5m i oto takie wyniki badania wody dostałem, z tego co mi powiedziała babka od badań to za duzo zelaza i manganu oraz 11 bakterii e'coli. Pytanie do Was czy ta wode da sie uzdatnic i jakie koszty takiego zabiegu ? Nie ukrywam że czym niższa cena tym lepiej. Pozdrawiam *** Mangan 123 ug/dm3 *** Żelazo 1180 ug/dm3 *** bakteria coli kod 11 *** enterokoki kałowe kod 1 *** mętność 9.1 NTU *** barwa 57 mg/l PT Reszta w normie z tego co widze, a nie moge dodać innych zdjęć... Przydałoby się jeszcze kilka parametrów zobaczyć, ale z tego już widać, że może być problem z organiką (wysoka barwa). Poza tym te bakterie - dobrze byłoby przechlorować studnię i instalację i powtórzyć badania. Jeśli bakterie nadal będą w wodzie to trzeba się zastanowić nad sposobem dezynfekcji (np. lampa UV). Usuwanie żelaza i manganu to sprawa odżelaziacza, ale rodzajów jest sporo, a żeby dobrać coś właściwie potrzeba więcej informacji - jaka jest pompa, jaki hydrofor, co ze ściekami, wyniki pozostałych badań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.04.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Badania: żelazo 0,112 mg/l mangan 0,13 mg/l pH 7,4 twardość 202 mg/l CaCO3 zapach siarkowodór pompa Omnigena 3,5SC głębokość 30m przepływ nie wiem ale mogę godzinami lać na trawnik i nie ma problemow ZBIORNIK HYDROFOROWY PRZEPONOWY 100L DAMBAT, pokazuje ciś. 4bar Cel: pozbycie się twardości, manganu (i żelaza jak trzeba) oraz zapachu, który ma to do siebie że się szybko ulatnia, to nie woda śmierdzi Żelaza jest niewiele. Mangan jest przekroczony, ale nie jakoś tragicznie. pH jest całkiem niezłe do usuwania manganu i żelaza, ale te ilości jakie tam masz nie powinny być uciążliwe więc pytanie czy jest sens inwestować w ich usuwanie. Twardość też z tych średnich - można zmniejszyć jeśli masz na to budżet. Pompa - brakuje konkretnego modelu (podałeś tylko serię). Zbiornik hydroforowy jest chyba najbardziej problematyczny bo uniemożliwia wykonanie napowietrzania. Podsumowując: - pomijając zapach to woda idealnie nadaje się na złoże wielofunkcyjne (usuwa twardość, żelazo, mangan) i nie wymaga napowietrzania, ale niestety ten filtr nie rusza zapachu. - gdyby nie bawić się w usuwanie czegokolwiek to sam zapach można by załatwić napowietrzaniem (wymiana zbiornika przeponowego) - żeby zająć się wszystkim (zapach + parametry fizykochemiczne) potrzebowałbyś odżelaziacz z napowietrzaniem + zmiękczacz, a to już spory koszt. Masz jakąś oczyszczalnię czy kanalizację/szambo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiatyy 07.04.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Przydałoby się jeszcze kilka parametrów zobaczyć, ale z tego już widać, że może być problem z organiką (wysoka barwa). Poza tym te bakterie - dobrze byłoby przechlorować studnię i instalację i powtórzyć badania. Jeśli bakterie nadal będą w wodzie to trzeba się zastanowić nad sposobem dezynfekcji (np. lampa UV). Usuwanie żelaza i manganu to sprawa odżelaziacza, ale rodzajów jest sporo, a żeby dobrać coś właściwie potrzeba więcej informacji - jaka jest pompa, jaki hydrofor, co ze ściekami, wyniki pozostałych badań... To są badania wstępne ponieważ woda nie jest jeszcze podłączona do domu, wypompowane ze studni ok.8tyś litrów wody (tynki i wylewki) zwykłą ruską pompą i wzielem ją do badania, ale docelowo bedzie wygladalo to tak : pompa IBO SCR -> hydrofor ok.100l i zasobnik wody 140l scieki będą odprowadzane do przydomowego szamba bo nie mam kanalizacji. Przechlorować w jaki sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.04.2018 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 To są badania wstępne ponieważ woda nie jest jeszcze podłączona do domu, wypompowane ze studni ok.8tyś litrów wody (tynki i wylewki) zwykłą ruską pompą i wzielem ją do badania, ale docelowo bedzie wygladalo to tak : pompa IBO SCR -> hydrofor ok.100l i zasobnik wody 140l scieki będą odprowadzane do przydomowego szamba bo nie mam kanalizacji. Przechlorować w jaki sposób ? Najpier docelowe badanie wody, a potem wybó pompy i hydroforu. Żebyś 2x nie kupował.Odżelaziacz potrzebuje zazwyczaj sporo wody do wyplukania. Jak kupisz za słabą pompę, to będziesz miał problem. Samo odżelazianie najczęsciej zachodzi skutecznie, gdy woda jest napowietrzona, a to determinuje hydrofor bez worka. NAjcześciej chloruje się kupując w sklepie chemicznym podchloryn sodu i wlewa do studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 07.04.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Żelaza jest niewiele. Pompa - brakuje konkretnego modelu (podałeś tylko serię). Zbiornik hydroforowy jest chyba najbardziej problematyczny bo uniemożliwia wykonanie napowietrzania. Podsumowując: - pomijając zapach to woda idealnie nadaje się na złoże wielofunkcyjne (usuwa twardość, żelazo, mangan) i nie wymaga napowietrzania, ale niestety ten filtr nie rusza zapachu. - gdyby nie bawić się w usuwanie czegokolwiek to sam zapach można by załatwić napowietrzaniem (wymiana zbiornika przeponowego) - żeby zająć się wszystkim (zapach + parametry fizykochemiczne) potrzebowałbyś odżelaziacz z napowietrzaniem + zmiękczacz, a to już spory koszt. Masz jakąś oczyszczalnię czy kanalizację/szambo? Nie wiem który model z tej serii i ciężko będzie to ustalić. Na usuwaniu żelaza mi nie zależy, chcę na pewno pozbyć się twardości, zapachu i manganu. Hydrofor najwyżej usunę. Proszę o orientacyjne koszty i chętnie jakieś alternatywne rozwiązania, tak żeby koszty nie skłoniły mnie do korzystania z wody studziennej tylko do ogrodu i podpięcia sobie wodociągu. Mam szambo, kanalizacji na razie nie będzie w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.04.2018 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Nie wiem który model z tej serii i ciężko będzie to ustalić. Na usuwaniu żelaza mi nie zależy, chcę na pewno pozbyć się twardości, zapachu i manganu. Hydrofor najwyżej usunę. Proszę o orientacyjne koszty i chętnie jakieś alternatywne rozwiązania, tak żeby koszty nie skłoniły mnie do korzystania z wody studziennej tylko do ogrodu i podpięcia sobie wodociągu. Mam szambo, kanalizacji na razie nie będzie w okolicy. Żeby było "zgodnie z zasadami" to powinien tam być hydrofor z napowietrzaniem, odżelaziacz i zmiękczacz. Oczywiście pod warunkiem potwierdzenia, że pompa da radę. A żeby było "praktycznie" to proponowałbym wymienić hydrofor na taki z napowietrzaniem (i koniecznie odpowietrznikiem automatycznym) oraz postawić sam zmiękczacz. Mangan i żelazo będą trochę oblepiały złoże w zmiękczaczu ale ilości są na tyle małe, że (przy zachowaniu dobrej regeneracji) nie powinno to być odczuwalne. Koszt hydroforu z osprzętem to ok 1000-1300 PLN. Odżelaziacz to pewnie ok 2500 PLN, a zmiękczacz drugie tyle. Decyzja jest Twoja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobim 08.04.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Witam ponownie Śledzę ten wątek mimo iż już wybrałem filtr ale zaciekawił mnie Misiatyy. W mojej studni głębinowej ok. 27 m głębokości mierzyłem tylko parametry fizykochemiczne, przypomnę wyniki: Mętność - 6,15 - norma 1 NTU pH - 7,1 - norma 6,5 - 9,5 Przewodność właściwa elek. w 25 st - 648 - norma 2500 uS/cm Amonowy jon - 0,56 - norma 0,5 mg/l Azotany - 0,28 - norma 50 mg/l Twardość ogólna - 286 - norma 60-500 mg/l Żelazo - 891 - norma 200 ug/l Mangan - 400 - norma 50 ug/l po założeniu filtra od p. Zofiji , woda krystalicznie czysta i założyłem, że mogę ją pić od razu mimo, że filtr miał się ustabilizować (uzbroić czy jakoś tak) po 3 tygodniach. Założyłem być może zbyt optymistycznie, że woda się nadaje ale zacząłem się zastanawiać po wpisie Misiatego czy nie należy jeszcze zrobić badania bakteryjnego. Studnia ma już z rok i myślałem, że przy takim żelazie żadna bakteryjka się nie utrzyma. Pocieszcie mnie, że miałem rację . Póki co żona i dzieci jeszcze tej wody nie piją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobim 08.04.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Nie wiem który model z tej serii i ciężko będzie to ustalić. Na usuwaniu żelaza mi nie zależy, chcę na pewno pozbyć się twardości, zapachu i manganu. Hydrofor najwyżej usunę. Proszę o orientacyjne koszty i chętnie jakieś alternatywne rozwiązania, tak żeby koszty nie skłoniły mnie do korzystania z wody studziennej tylko do ogrodu i podpięcia sobie wodociągu. Mam szambo, kanalizacji na razie nie będzie w okolicy. Na usunięciu twardości też powinno Ci nie zależeć jeśli chcesz tę wodę pić bo będzie niezbyt zdrowa, twardość to bodajże magnez i wapń czyli raczej wskazane a Ty z 202 wypadasz całkiem dobrze, no chyba, że krany i pralki i zmywarki są ważniejsze to możesz sobie zmiękczacz osobno podpiąć tylko do tych sprzętów. Osobiście zrobiłbym tak jak pisał qbek17 skoro zmiana hydroforu może usunąć brzydki zapach to może rozwiązać wszystkie Twoje problemy z wyjątkiem manganu, w razie W większy hydrofor z 300 litrów jakbyś się potem zdecydował na jakiś filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts