Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

woda krystalicznie czysta i założyłem, że mogę ją pić od razu ...

Założyłem być może zbyt optymistycznie, że woda się nadaje ale zacząłem się zastanawiać po wpisie Misiatego czy nie należy jeszcze zrobić badania bakteryjnego. Studnia ma już z rok i myślałem, że przy takim żelazie żadna bakteryjka się nie utrzyma. Pocieszcie mnie, że miałem rację :-). Póki co żona i dzieci jeszcze tej wody nie piją.

jesteś optymistą... :) ale radziłbym sprawdzić.

Żelazo nie ma nic wspólnego z bakteriami... a na pewno nie zapewnia, że woda jest bakteriologicznie czysta :)

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

....

Twardość to kamień w czajniku, na kabinie prysznicowej, sucha skóra i narażenie dość drogiego sprzętu agd. Wolałbym to usunąć ale oczywiście nie doprowadzając do przesady.

Mangan ma ponoć bardzo zły wpływ na rozwój dzieci, a mam małe więc to muszę przeczyścić. Zapach to już kosmetyka ale uciążliwa sprawa bo to siarkowodór i nie jest przyjemny, parę sekund czuć, szczególnie stojąc już pod prysznicem w zamkniętej kabinie.

Na usunięciu twardości też powinno Ci nie zależeć jeśli chcesz tę wodę pić bo będzie niezbyt zdrowa, twardość to bodajże magnez i wapń czyli raczej wskazane a Ty z 202 wypadasz całkiem dobrze, no chyba, że krany i pralki i zmywarki są ważniejsze to możesz sobie zmiękczacz osobno podpiąć tylko do tych sprzętów.

Nie ma co myśleć o tym zerojedynkowo... argumentów za i przeciw jest mnóstwo - pytanie w co wierzysz/co jest dla Ciebie istotne? Nie chce zaczynać dyskusji o zdrowiu bo to temat na inne forum ale weźmy przykładowo:

Zapotrzebowanie dobowe dorosłej osoby na wapń to ok 1000 mg, a magnez - ok 400 mg. Przyswajalność na poziomie ok 60% oznacza, że aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na te pierwiastki musiałbyś wypijać ok 10-12 litrów wody... a teraz w drugą stronę - ile wody z kranu wypijasz dziennie? I nie mówię o wodzie do gotowania, parzenia kawy itp tylko o samej czystej wodzie z kranu? Szklankę rano i wieczorem? Może trzy... zazwyczaj nie przekracza to pół litra...

Do tego wszystkiego dochodzi dieta, styl życia i mnóstwo innych czynników. Usunięcie lub pozostawienie w diecie tak niewielkiego czynnika nie będzie miało praktycznie żadnego wpływu na zdrowie, zwłaszcza przy dzisiejszych modnych suplementach z którymi często przedawkowujemy różne pierwiastki.

Z punktu widzenia sprzętów domowych woda twarda powoduje osadzanie kamienia, a on często prowadzi do awarii albo przynajmniej wymaga więcej wysiłku przy czyszczeniu... usunięcie źródła problemu dość wyraźnie podnosi komfort życia. Dlaczego z tego nie skorzystać?

Weźmy też pod lupę np. żelazo czy mangan - po co je usuwać z wody? przecież nie szkodzi urządzeniom tak bardzo jak kamień, a też są potrzebne człowiekowi do życia...

Hej,

Studnia zrobiona, niestety woda pozostawia wiele do życzenia i potrzebuję pomocy, wyniki badania wody:

Potas 3.140 mg/dm3

Wapń 82.500 mg/dm3

Magnez 13.000 mg/dm3

Żelazo 2.560 mg/dm3

Mangan 0.240

Amoniak 1.280 mg/dm3

Azotyny 0.007 mg/dm3

Azotany 0.040 mg/dm3

Chlorki 10.000 mg/dm3

Siarczany 0.990 mg/dm3

pH 7.0

Mętność 5.0

Sucha pozostałość 258.000 mg/dm3

Twardość 5.19 mvalCa/dm3

Utlenialność 2.600 mg/dm3

Zasadowość 5.900

Głębokość studni 100m

Pompa ZDS QS4X.8-17 400V

Zbiornik przeponowy 80L

Szambo

Co do potrzeb to mały domek, z 3 osobami, umywalki w wc/łazience/kuchni oraz jeden prysznic, wolałbym jednak minimalnie przewymiarowany jakby te parametry miały się zmienic w przyszłości. Z ofert dostałem propozycję zakupu:

SUPREME-MULTI 24 XL 2760 netto

2-ELEMENTOWY RIDER 500 MULTIX USA 2990,- PLN + VAT

2-ELEMENTOWY RIDER 400 MULTIX USA 2590,- PLN + VAT

COMFORT 500 ECOMULTI EcoWater USA 3190,- PLN + VAT

OPCJA Lampa UV S-5 Kanada cena = 1290,- pln + VAT

Do tego ofertę na Jonizatory / osmozę

Co tak naprawdę z tego potrzebuję, czy oferty są odpowiednie do parametrów wody?

Edytowane przez stef4n

Witam . Mam studnie głębinową na 18.5m i oto takie wyniki badania wody dostałem, z tego co mi powiedziała babka od badań to za duzo zelaza i manganu oraz 11 bakterii e'coli. Pytanie do Was czy ta wode da sie uzdatnic i jakie koszty takiego zabiegu ? Nie ukrywam że czym niższa cena tym lepiej. Pozdrawiam

*** Mangan 123 ug/dm3

*** Żelazo 1180 ug/dm3

*** bakteria coli kod 11

*** enterokoki kałowe kod 1

*** mętność 9.1 NTU

*** barwa 57 mg/l PT

Reszta w normie z tego co widze, a nie moge dodać innych zdjęć...

Bardzo wysoka barwa będzie powodować trudności w usuwaniu żelaza i manganu. Kompletne badania wody jakbyś mógł wrzucić w takim rozmiarze żeby było można cos odczytac byłoby bardzo dobrze. Przed przygotowaniem oferty warto by było wykonać testy na skuteczności filtracji.

Głębokość studni 100m

Pompa ZDS QS4X.8-17 400V

Zbiornik przeponowy 80L

Szambo

Na jakiej głębokości jest lustro wody? Przy tak głębokiej studni to ma istotne znaczenie...

Czy masz możliwość puszczenia ścieków z płukania odżelaziacza poza szambo (np. do studni chłonnej)?

Co do potrzeb to mały domek, z 3 osobami, umywalki w wc/łazience/kuchni oraz jeden prysznic, wolałbym jednak minimalnie przewymiarowany jakby te parametry miały się zmienic w przyszłości. Z ofert dostałem propozycję zakupu:

SUPREME-MULTI 24 XL 2760 netto

2-ELEMENTOWY RIDER 500 MULTIX USA 2990,- PLN + VAT

2-ELEMENTOWY RIDER 400 MULTIX USA 2590,- PLN + VAT

COMFORT 500 ECOMULTI EcoWater USA 3190,- PLN + VAT

OPCJA Lampa UV S-5 Kanada cena = 1290,- pln + VAT

Do tego ofertę na Jonizatory / osmozę

Co tak naprawdę z tego potrzebuję, czy oferty są odpowiednie do parametrów wody?

O ile mi google podpowiada to pierwsze 3 pozycje to praktycznie to samo - filtr ze złożem wielofunkcyjnym. Przy Twoich parametrach mogą to być za małe filtry aby się pozbyć wszystkiego... do regeneracji potrzebują soli.

Ostatnia pozycja to sam zmiękczacz - nie nadaje się do takiej wody. Chyba, że jako drugi stopień po odżelaziaczu.

Nie ma tu wyników badań bakteriologii więc ciężko się odnieść do propozycji lampy UV.

Jonizatory to śliski temat - nie da się zmierzyć tego co teoretycznie "robią" - jak dla mnie to naciąganie.

Osmoza do wody pitnej - pewnie nie zaszkodzi, ale czy jest potrzebna to ciężko powiedzieć...

Witam, bardzo proszę o pomoc w doborze urządzenia aby oczyscic moją wodę

Rodzina 6 osób, zużycie ???, jedna łazienka z prysznicem i jedna łazienka z wanną, 4 osoby biorą prysznic codziennie do tego pralka raz dziennie oraz zmywarka raz dziennie

Posiadam studnie głebinową wierconą 20m

zbiornik hydroforowy przeponowy 300L

zwykłe szambo

a tu są badania wody

zapach akceptowalny

barwa akceptowalna

Mętność - 0,54 NTU

pH - 7,11

Przewodność - 621

Jon Amonowy. - 027 mg/l

Azotany - 5,2 mg/l

Żelazo - 170 u/l

Mangan - 1254 u/l

Twardość - 324 mg/l

z góry Bardzo dziękuje za odpowiedz

pozdrawiam Zbigniew

Witam, bardzo proszę o pomoc w doborze urządzenia aby oczyscic moją wodę

Rodzina 6 osób, zużycie ???, jedna łazienka z prysznicem i jedna łazienka z wanną, 4 osoby biorą prysznic codziennie do tego pralka raz dziennie oraz zmywarka raz dziennie

Posiadam studnie głebinową wierconą 20m

zbiornik hydroforowy przeponowy 300L

zwykłe szambo

a tu są badania wody

zapach akceptowalny

barwa akceptowalna

Mętność - 0,54 NTU

pH - 7,11

Przewodność - 621

Jon Amonowy. - 027 mg/l

Azotany - 5,2 mg/l

Żelazo - 170 u/l

Mangan - 1254 u/l

Twardość - 324 mg/l

z góry Bardzo dziękuje za odpowiedz

pozdrawiam Zbigniew

Dosyć nietypowe wyniki... mało żelaza, dużo manganu... (nie ma tu jakiejś pomyłki?), do tego spora twardość. Przy takim pH obawiam się, że nie usuniesz manganu na jednym stopniu. Proponowałbym dwa stopnie: odżelaziacz ze złożem katalitycznym (żadne piaski i kwarce bo to może działać na żelazo, ale nie na mangan) i jako drugi stopień filtr wielofunkcyjny, który jednocześnie zmiękczy wodę.

Dosyć nietypowe wyniki... mało żelaza, dużo manganu... (nie ma tu jakiejś pomyłki?), do tego spora twardość. Przy takim pH obawiam się, że nie usuniesz manganu na jednym stopniu. Proponowałbym dwa stopnie: odżelaziacz ze złożem katalitycznym (żadne piaski i kwarce bo to może działać na żelazo, ale nie na mangan) i jako drugi stopień filtr wielofunkcyjny, który jednocześnie zmiękczy wodę.

Dzięki za szybką odpowiedź

coś nie działa u mnie dodawanie zdjeć więc daje link do dropbox tam jest badanie https://www.dropbox.com/s/xz09hwid3uitde9/Badanie%20wody.jpg?dl=0

Czy to są dwa urządzenia ? Ja się nie znam, jakieś propozycję urządzeń ???

Jak zlecę to mojemu hydraulikowi to mi wciśnie jakiś filtr i powie ze sie nie da nic więcej zrobić :)

coś nie działa u mnie dodawanie zdjeć więc daje link do dropbox tam jest badanie https://www.dropbox.com/s/xz09hwid3uitde9/Badanie%20wody.jpg?dl=0

Wynik jest na tyle nietypowy, że może chciałbyś potwierdzić go jeszcze jednym badaniem (np. samego manganu) zanim wydasz kilka tysięcy PLN na filtry?

Czy to są dwa urządzenia ? Ja się nie znam, jakieś propozycję urządzeń ???

Tak - to są dwa urządzenia.

Lustro statyczne na 51 metrach, co do ostatniej pozycji, ma byc on tez napelniony zlozem multix.

OK. Czyli pompa powinna dać ok 4m3 ciągłęgo przepływu - da radę wypłukać tradycyjny odżelaziacz z ciężkim złożem.

Możesz pójść w dwie strony:

1) złoża wielofunkcyjne, czyli to na co masz oferty, tylko na taki poziom żelaza tego złoża musi być więcej.

2) system dwustopniowy, czyli tradycyjny odżelaziacz z napowietrzaniem i jako drugi stopień filtr wielofunkcyjny.

Pierwsza opcja jest tańsza, ale nie daje pewności usunięcia wszystkiego. Druga będzie pewniejsza, ale droższa...

Wrzucam zdjęcia badań.

Masz tam też np. arsen na granicy normy... Jak dla mnie odżelaziacz ze złożem katalitycznym... a potem ewentualnie zmiękczacz (jeśli chcesz zmiękczać) ale tak jak pisałem - potrzebne info o pompie itd.

Sąsiad ma coś takiego: http://sklep.washservice.pl/odzelaziacz-i-zmiekczacz-cr-13-54.html (tyle, że w lepszej cenie)

I u niego to niby działa, widziałem tylko wyniki złoża po 8 latach przed regeneracja i miał tam żelazo 0,424mg i mangan 0,055 mg ... co o tym sądzicie?

To jest inne złoże (ale też wielofunkcyjne) i większy zbiornik - czyli opcja pierwsza.

pytanie jak działa zaraz po regeneracji? Bo jeśli takie wyniki ma tuż przed regeneracją to może wystarczy zmniejszyć czas pomiędzy regeneracjami (co jest normalne po 8 latach)...

To jest inne złoże (ale też wielofunkcyjne) i większy zbiornik - czyli opcja pierwsza.

pytanie jak działa zaraz po regeneracji? Bo jeśli takie wyniki ma tuż przed regeneracją to może wystarczy zmniejszyć czas pomiędzy regeneracjami (co jest normalne po 8 latach)...

I pytanie jaką ma wodę surową. 10m różnicy między studniami i ilość Fe czy Mn może się dramatycznie różnić. Ja mam 3,5mg a sąsiad 30m dalej ledwo 0.3