Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

I pytanie jaką ma wodę surową. 10m różnicy między studniami i ilość Fe czy Mn może się dramatycznie różnić. Ja mam 3,5mg a sąsiad 30m dalej ledwo 0.3

Panowie, dzięki za informację, wyniki badań mojej wody będę miał dzisiaj wieczorem to porównam do tego co on ma, wczoraj sprawdzaliśmy takim marketowym testem żelazo i mangan, to wszystko miał poniżej normy, więc na nowym złożu działa. Z tego co zrozumiałem, to mówił, że płucze złoże co około 7m3 wody

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie, dzięki za informację, wyniki badań mojej wody będę miał dzisiaj wieczorem to porównam do tego co on ma, wczoraj sprawdzaliśmy takim marketowym testem żelazo i mangan, to wszystko miał poniżej normy, więc na nowym złożu działa. Z tego co zrozumiałem, to mówił, że płucze złoże co około 7m3 wody

Jak otrzymasz wyniki analizy wody, to zobaczymy czy ten mangan jest rzeczywiście tak wysoki, naprawdę to bardzo nietypowe żeby było tyle manganu w stosunku do takiej małej ilości żelaza. Ale jeśli to się potwierdzi to zestawi uzdatniania musialby opierać się o dwa stopnie fitlracji.

Dzięki za fotki badań. Zdecydowanie lepiej. Masz już jakiś hydrofor? Jeśli tak to jaki ? Dane pompy mogłbyś również przesłać ?

Nie nie.mam jeszcze hydroforu, miałem w głowie hydrofor grudziądz przeponowy, może coś zaproponujesz? Pompa to bedzie IBO SCR

*wydajność max 40 l/min,

- ciśnienie max 8 bar

- moc silnika 500 W

Niska wydajnosc studni...może coś polecisz ? Pozdro

Nie nie.mam jeszcze hydroforu, miałem w głowie hydrofor grudziądz przeponowy, może coś zaproponujesz? Pompa to bedzie IBO SCR

*wydajność max 40 l/min,

- ciśnienie max 8 bar

- moc silnika 500 W

Niska wydajnosc studni...może coś polecisz ? Pozdro

Hydrofor może być przeponowy jeśli zapach jest akceptowalny. Ze swojej strony proponowalibyśmy zastosowanie lekkiego złoża multifunkcyjnego ze względu na niską wydajność studni oraz niezbyt mocnej pompy do wykorzystania klasycznego systemu odżelaziania, który to zakłada stosowanie cięższych złóż. Cięższe złoża wymagają silniejszego płukania i większej ilości wody dlatego proponujemy wielofunkcyjne urządzenie redukujące żelazo, mangan a zmiękczające wodę. Dodatkowo w wodzie obecny jest arsen, dlatego też bezpośrednio do picia proponowałbym zastosować system odwróconej osmozy.

Propozycja urządzeń:

• Ecoperla Multitower M
  • Odwrócona osmoza Ecoperla Rosa

Witam wszystkich,

Mam dwie studnie, jedna głębinowa, słaba wydajność, jak dużo piorę, to lubi zabraknąć wody na 3-4h.

Zużycie wody ogólne: ok 10 m3/m-c,może nieco mniej (3 osoby), dodatkowo mam filtr odwróconej osmozy do wody pitnej.

Parametry wody ze studni głębinowej:

Twardość wody 80 mg CaCO3/l

Żelazo 160 ug/l

Mangan 367 ug/l

Azotyny <0,04mg/l

Azotany <4,5 mg/l

Jon amonowy 0,44 mg/l

Odczyn pH 7,7

Przewodność elektryczna: uS/cm 1376

Barwa 5 mgPt/l

Coś jeszcze musi być w tej wodzie, bo ciepła w zasobniku 120l potrafi wydzielać dziwny zapach, taki bagnisty. Dopiero podgrzewana co dwa dni do 70 stopni funkcją anty-legionella i ustawiona na 56 stopni stale nie śmierdzi. Zimna woda jest ok, bez zapachu.

Oraz posiadam studnię kopaną z kamienia, z której wodę chcę używać głównie do prania i zmywania:

Wyniki badania wody ze studni kopanej:

Twardość wody 820 mg CaCO3/l

Jon amonowy <0,05mg/l

Odczyn pH 7,1

Mętność 3,19NTU

Przewodność elektryczna: uS/cm 1985

Barwa 5 mgPt/l

Escherichia coli 0

Clostridium perfringens 0

Bakterie grupy coli >10

Ta woda jak widać jest kosmicznie twarda. Studnia została zdezynfekowana. Na razie ją chloruję JASOL SOLID, ale może zdecyduję się na lampę UV. Ale to dopiero po mechanicznym wyczyszczeniu studni i ponownym badaniu bakteriologicznym. Ta woda jest mi niezbędna, gdyż u mnie nie ma wody wodociągowej i zapewne długo jeszcze nie będzie, choć mieszkam na terenie podmiejskim.

No i teraz pytania i wątpliwości:

1. Jakie złoże zastosować do tak twardej wody? Nie będę jej zmiękczać do zera, byle tylko mi nie wykończyła instalacji i sprzętów, jeśli twardość zejdzie na poziom 12 °dH to będę zadowolona.

2. Fajnie by było, aby złoże z wody ze studni głębinowej usunęło ten mangan, bo trochę go za dużo. Chyba, że tej wody nie przepuszczać przez zmiękczacz, w sumie miękka jest, a do picia i tak idzie przez osmozę.

3. Wód używam zamiennie, jak piorę itp.przełączam na wodę ze studni kopanej.

Przeczytałam sporo w wątku, tak że domyślam się, że pewnie 30l złoża przy tej twardości, to minimum i bez RX-ów i innych wynalazków ;-)

Bardzo proszę o pomoc.

Edytowane przez mildred

Mam dwie studnie, jedna głębinowa, słaba wydajność, jak dużo piorę, to lubi zabraknąć wody na 3-4h.

Zużycie wody ogólne: ok 10 m3/m-c,może nieco mniej (3 osoby), dodatkowo mam filtr odwróconej osmozy do wody pitnej.

No i teraz pytania i wątpliwości:

1. Jakie złoże zastosować do tak twardej wody? Nie będę jej zmiękczać do zera, byle tylko mi nie wykończyła instalacji i sprzętów, jeśli twardość zejdzie na poziom 12 °dH to będę zadowolona.

2. Fajnie by było, aby złoże z wody ze studni głębinowej usunęło ten mangan, bo trochę go za dużo. Chyba, że tej wody nie przepuszczać przez zmiękczacz, w sumie miękka jest, a do picia i tak idzie przez osmozę.

3. Wód używam zamiennie, jak piorę itp.przełączam na wodę ze studni kopanej.

Przeczytałam sporo w wątku, tak że domyślam się, że pewnie 30l złoża przy tej twardości, to minimum i bez RX-ów i innych wynalazków ;-)

Potwierdź czy dobrze zrozumiałem - chcesz zmiękczać wodę ze studni kopanej i usuwać mangan ze studni głębinowej? Czy to dwie osobne instalacje?

Zużycie (10 m3) to zużycie sumaryczne z obu studni czy z każdej (ewentualnie jakie są orientacyjne proporcje)?

Potwierdź czy dobrze zrozumiałem - chcesz zmiękczać wodę ze studni kopanej i usuwać mangan ze studni głębinowej? Czy to dwie osobne instalacje?

Zużycie (10 m3) to zużycie sumaryczne z obu studni czy z każdej (ewentualnie jakie są orientacyjne proporcje)?

10 m3 to zużycie sumaryczne z obu studni, 6 z kopanej, 4 z głębinowej. To jedna instalacja, zmieniam dopływ wody z jednej studni na drugą zaworem. Dwa przyłącza wody w pewnym miejscu łączą się w jedną instalację, ale jest możliwość podpięcia urządzenia tylko do uzdatniania jednej wody, przed zaworem. Tak, chcę zmiękczać wodę ze studni kopanej i usuwać mangan z głębinowej. Niby tego manganu nie jest bardzo dużo, żelazo w normie, ale woda zostawia po jakimś czasie taki lekko żółty osad, no i ten zapach z zasobnika (nowy zasobnik, anoda tytanowa).

W ogóle na początku woda ze studni głębinowej była średnio twarda 350 mg CaCO3/l, ale po roku zrobiła się miękka, zagadka. Sprawdzałam ją dlatego, bo szampony i mydła zaczęły się strasznie pienić i włosy długo trzeba było spłukiwać. :-) Manganu nie sprawdzałam powtórnie, ale raczej nie zniknął, bo osad nadal się robi.

Edytowane przez mildred

10 m3 to zużycie sumaryczne z obu studni, 6 z kopanej, 4 z głębinowej. To jedna instalacja, zmieniam dopływ wody z jednej studni na drugą zaworem. Dwa przyłącza wody w pewnym miejscu łączą się w jedną instalację, ale jest możliwość podpięcia urządzenia tylko do uzdatniania jednej wody, przed zaworem.

O ile ze zmiękczaniem nie powinno być dużego problemu (można dać ewentualnie większy zbiornik, ale jeśli nie chcesz zmiękczać do zera to może nawet ten 30 litrowy model będzie w porządku) to z usuwaniem manganu może być już trudniej - tym bardziej, że studnia (i pompa chyba też) mało wydajna...

Tak, chcę zmiękczać wodę ze studni kopanej i usuwać mangan z głębinowej. Niby tego manganu nie jest bardzo dużo, żelazo w normie, ale woda zostawia po jakimś czasie taki lekko żółty osad, no i ten zapach z zasobnika (nowy zasobnik, anoda tytanowa).

Nie robiłaś badania na bakterie z tej studni głębinowej? Przydałaby się też utlenialność - to może wpływać na pojawianie się zapachu po podgrzaniu wody.

Manganu nie sprawdzałam powtórnie, ale raczej nie zniknął, bo osad nadal się robi.

Mangan w takiej ilości też nie powinien zostawiać widocznych osadów, a już na pewno nie żółty (jego osady są czarne). Woda może zmieniać swój skład. Może warto jednak powtórzyć badania bo to nie wygląda na problem z manganem.

Nie robiłaś badania na bakterie z tej studni głębinowej? Przydałaby się też utlenialność - to może wpływać na pojawianie się zapachu po podgrzaniu wody.

Mangan w takiej ilości też nie powinien zostawiać widocznych osadów, a już na pewno nie żółty (jego osady są czarne). Woda może zmieniać swój skład. Może warto jednak powtórzyć badania bo to nie wygląda na problem z manganem.

Zrobię badania manganu i żelaza jeszcze raz +bakterie i utlenialność.

W sumie jak podgrzewam tą wodę do 56 stopni i co kilka dni do 70, to nie śmierdzi. Ale jak ustawiłam na kilka dni na 45, to zaczęła śmierdzieć.

A jakie złoże do tej wody ze studni kopanej? PUROLITE C100E wystarczy?

Edytowane przez mildred

Zrobię badania manganu i żelaza jeszcze raz +bakterie i utlenialność.

W sumie jak podgrzewam tą wodę do 56 stopni i co kilka dni do 70, to nie śmierdzi. Ale jak ustawiłam na kilka dni na 45, to zaczęła śmierdzieć.

To by sugerowało jednak bakterie...

A jakie złoże do tej wody ze studni kopanej? PUROLITE C100E wystarczy?

Proponowałbym raczej monosferyczne Lewatit

To by sugerowało jednak bakterie...

Z tym, że bakterie coli nie śmierdzą. Były w wodzie ze studni kopanej i nigdy nie śmierdziała woda. Zasobnik podobny, tylko trochę mniejszy.

Takie zapachy to ponoć dają bakterie beztlenowe, które powstają w zbiorniku z ciepłą wodą. No ale one występują przy podwyższonej wartości żelaza, nie wiem, czy manganu i są zwykle związane z napowietrzaniem.

Studnia ma 46m, od 8 metra piaskowiec. Dezynfekowana po wywierceniu, od tej pory nie otwierana. Z daleka od ścieków i innych źródeł zakażenia.

Dam do zbadania Liczbę bakterii z grupy coli, profilaktycznie. Coś tam się "lęgnie" w zasobniku, ale nie mam pomysłu co można zrobić poza podgrzewaniem. To nie jest jakiś intensywny zapach, zwykle tylko ja go czuje i na pewno jest to gaz. Ciepła woda jak stoi 1 minutę, to zapach znika. Ten "zapach" wody jest taki ziemisto-metaliczny.

I dzięki za pomoc, kupię zmiękczacz z Lewatitem.

Edytowane przez mildred

Ten "zapach" wody jest taki ziemisto-metaliczny.

Bakterie są różne... nie tylko z grupy Coli. Mogą być związane z żelazem albo nie. Jeśli przegrzewanie pomaga to jest to raczej kwestia bakterii, bo na fizykochemię przegrzewanie nie wpływa.

Możliwe, że woda w studni zawiera bakterie - nie muszą one być wynikiem zewnętrznego zakażenia studni. W takim przypadku można pomyśleć o lampie UV.

Witam sznowne forum :)

Posiadam studnie na głębokości 22m z wodą do urzytkowania na co dzień w domu jednorodzinnym 2+2(za 2-3 miesiące) ok 10-12m3 na miesiąc.Mam pytanie trochę nie typowe,otórz posiadam już stację uzdatniania wody dopasowaną do mojej studni ale skoro dopiero za jakiś czas będę z niej korzystał to czy ta stacja mi się od razu nie zabije syfem lub pyłkiem?Moi sąsiedzi którzy najprawdopodobniej korzystają z tego samego źródła(ta sama głąbokość i wydajność studni), nie mają stacji tylko różne filtyry, to mają je zasyfione bardzo szybko (kilka dni).Więc jak już się przeprowadzę to czy muszę wodę odpompwać przez jakiś(jaki?)czas,czy od razu przez stację mogę puścić wodę do urzytkowania?I czy stacja za szybko się nie wyeksploatuje?

Edytowane przez hano77

Witam sznowne forum :)

Posiadam studnie na głębokości 22m z wodą do urzytkowania na co dzień w domu jednorodzinnym 2+2(za 2-3 miesiące) ok 10-12m3 na miesiąc.Mam pytanie trochę nie typowe,otórz posiadam już stację uzdatniania wody dopasowaną do mojej studni ale skoro dopiero za jakiś czas będę z niej korzystał to czy ta stacja mi się od razu nie zabije syfem lub pyłkiem?Moi sąsiedzi którzy najprawdopodobniej korzystają z tego samego źródła(ta sama głąbokość i wydajność studni), nie mają stacji tylko różne filtyry, to mają je zasyfione bardzo szybko (kilka dni).Więc jak już się przeprowadzę to czy muszę wodę odpompwać przez jakiś(jaki?)czas,czy od razu przez stację mogę puścić wodę do urzytkowania?I czy stacja za szybko się nie wyeksploatuje?

Nie wiedząc co to za stacja, ani co jest w wodzie, ciężko cokolwiek odpowiedzieć...

jest przekroczone żelazo dwu krotnie,mangan trzykrotnie i twardość wynosi około 210 jednostek(60-500) a stacja SANITIZER i złoża cristal ride na 8 lat

Crystal Right raczej nie powinien ucierpieć od osadów. Można go zregenerować.

Witam,

Będę chciał zastosować przed filtrem sznurowym 20 mikronów dodatkowy filtr mechaniczny siatkowy 90-100 mikronów. Ma on służyć, żeby do filtra sznurowego nie przedostał się piasek. Niestety jak ktoś przy domu odkręci hydrant np. straż pożarna czy ktokolwiek to kilka godzin leci żółta woda, czyli piasek i grom wie co jeszcze. Po kilku godzinach póki woda się uspokoi w rurach wodociągu zmarnuje się cały filtr sznurowy i będzie do wywalenia. Filtr mechaniczny 90 czy 100 mikronów siatkowy jedynie do przepłukania z piasku.

Mam na oku dwa filtry:

- HYDRA-PR34HM : Filtr mechaniczny 90 mikron z manometrami i przepłukiwaniem - 3/4 cala https://www.woda.com.pl/p876,hydra-pr34hm-filtr-mechaniczny-90-mikron-z-manometrami-i-przeplukiwaniem-3-4-cala.html

- HONEYWELL 100 mikronów z płukaniem współprądowym - FF06-34AA 3/4" przepływ 2,8 m3/h http://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/filtracja-mechaniczna/filtr-mechaniczny-honeywell-z-plukaniem-wspolpradowym-ff06-45.html

Który byście wybrali? Nie patrząc na cenę i że pierwszy ma manometry na wejściu i wyjściu. Nie mam pojęcia co to za marki i czy są dobre. Hydra jest plastikowy, filtruje od 90 mikronów, jest większy(33 cm długość) i ma większy przepływ 5,3 tys. litrów/h.

Honeywell jest mosiężny, filtruje od 100 mikronów, jest mniejszy(18 cm długość) i mniejsza wydajność 2,8 tys. litrów/h.

albo jeszcze taka opcja:

System Aqua Duo - https://sklep.osmoza.pl/system-aqua-duo-p-467.html

I do niego wkład nylonowy FCPNN 100 mikronów https://sklep.osmoza.pl/wklad-nylonowy-fcpnn-p-323.html

Tutaj taka niedogodność, że będę musiał wyjmować cały filtr, żeby go przepłukać. Hmm, niezbyt mi to się podoba. Ten filtr nylonowy to szmelc jednak. Z tego co udało mi się wyczytać to można go max do 3 razy zregenerować(przepłukać) i na śmietnik albo co pół roku wymiana na nowy.

Filtry mechaniczne z siatką metalową(nierdzewka) są do wieloletniego użytku. Uszkodzenie mechaniczne to jedyny powód do wymiany.

Znowu zmiana zdania po nocy. Chyba najrozsądniej kupić ten Aqua Duo i do niego FCPNN 100 mikronów i sznurowy 20 mikronów. To mnie przekonuje, że obie obudowy są ze sobą zintegrowane i mają wspólne mocowanie do ściany. Kupując oddzielnie korpus pod filtr sznurowy 20 mikronów i oddzielnie innej firmy filtr siatkowy 100 mikronów pewnie nie będzie kompatybilności w mocowaniach do ściany jak zepnę oba filtry razem nyplem. Któreś z mocowań do ściany będzie w powietrzu.

Edytowane przez emigrus