KLARSAN 27.04.2018 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Witam I ja się podepnę o rade:) Otóż zrobiłem fizyko chemie dla mojej studni głębinowej - 29m, pompa na ok. 14m a lustro na 4-5m. Badanie było robione w miejskich wodociągach i babka sama mi powiedziała, że rzadko zdarza im się tak dobra woda (bakteriologia jeszcze przed mną jak już uruchomię instalacje wewnętrzna). Wyniki: .......................................wartość,.............................norma pH..................................6,8+-0,1..............................6,5-9,5 twardość ogólna [mg/l]....160+-16..............................60-500 żelazo ogólne [ug/l].........80,2+-7,2...........................200 jon amonowy [mg/l].........poniżej 0,05.......................0,5 Azotyny [mg/l].................0,038+-0,004.....................0,5/0,1 Azotany [mg/l].................1,12+-0,17.........................50 Mangan [ug/l]..................poniżej 20..........................50 Niemniej facet on instalacji mówi mi, że spełnia ona polskie normy ale już zachodnie/UE są bardziej restrykcyjne i gdyby w Polsce obowiązywały to musieliby zamknąć sporą cześć wodociągów (brzmi jak lanie wody;). Mówił, że żelazo powinno być ok 30 a twardość też niższa.... Możecie doradzić czy rzeczywiście coś powinienem z tym robić (np. zostawić miejsce w kotłowni na jakieś uzdatnianie/odmiękczacz) czy zostawić cieszyć się i korzystać (pomijam filtr oczyszczający z jakiś "zanieczyszczeń"=piachu). Pozdrawiam Woda jest naprawdę dobrej jakości, nie wymaga uzdatniania jesli chodzi o parametry fizykochemiczne. Jak wykonasz mikrobiologie i również nie będzie żadnych bakterii ani mikroorganizmów w zbyt dużej ilości to wystarczy jedynie filtr mechaniczny dla usunięcia stałych cząstek. Pozostaje tylko korzystać z wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 27.04.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Nie wiem jaki zachód mial by to byc ale nigdzie nie spotkalem sie z takimi poziomami w normach. Na szybko sprawdzilem UK i DE i parametry sa takie jak u nas. Nic nie musisz robic. Jesli bys chcial to mozesz wode zmiekczyc ale ta twoja i tak nie jest bardzo twarda. U mnie twardość ~250 i wg wodociągów spełnia normy PL, UE i WHO. Pytanie czy nie sypią normami z rękawa Woda jest naprawdę dobrej jakości, nie wymaga uzdatniania jesli chodzi o parametry fizykochemiczne. Jak wykonasz mikrobiologie i również nie będzie żadnych bakterii ani mikroorganizmów w zbyt dużej ilości to wystarczy jedynie filtr mechaniczny dla usunięcia stałych cząstek. Pozostaje tylko korzystać z wody Super dzięki! Bo tak właśnie mi się wydawało, że to lanie wody "zachodnie normy":D - a jak to sprawdziliście to już w ogóle mega! Ten facet odwoływał się do DE. Bakteriologie zrobię dopiero jak podłączę do instalacji - tak mi w laboratorium doradzili aby z najdalszego kranu zrobić - wtedy wyjdzie czy czegoś w rurach nie było...woda nie śmierdzi ale się okaże jak zrobię! Co do twardości - nie mam porównania - a przez to czy zostawiać miejsce na zmiękczacz....a wiecie jak twarda (średnio) jest woda z miejskich wodociągów? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek795 30.04.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam. No więc i mnie dopadło Żelazo: 3,9mg i tak lepiej niż 15 Mangan 0,8 pH - 6,3 Twardość 300 (norma do 500) - ten parametr teraz mnie nie ionteresuje za bardzo. Studnia głębinowa 25m Zużycie dla 4 osób. Mętność najgorzej bo prawie 50 (chociaż na oko bym nie powiedził) Co było by ok aby nie pościło mnie z torbami Problemem u mnie jest niskie pH. Edytowane 1 Maja 2018 przez Janek795 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.04.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Żelazo: 3,9g i tak lepiej niż 15 Mangan 0,8 pH - 6,3 Twardość 300 (norma do 600) - ten parametr teraz mnie nie ionteresuje za bardzo. Sprawdź jednostki bo jeśli tam jest faktycznie "g", a nie "mg" to robi sporą różnicę Norma twardości jest do 500. I faktycznie - pH jest problematycznie niskie. Na tą chwilę widać, że potrzebujesz korekty pH, odżelaziacz i ewentualnie zmiękczacz lub filtr wielofunkcyjny. Kosztowo możesz sie już oswajać z myślą o wydaniu kilkunastu tys. PLN... chociaż w wariancie optymistycznym może skończy się na kilku tys. PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek795 01.05.2018 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Sprawdź jednostki bo jeśli tam jest faktycznie "g", a nie "mg" to robi sporą różnicę Norma twardości jest do 500. I faktycznie - pH jest problematycznie niskie. Na tą chwilę widać, że potrzebujesz korekty pH, odżelaziacz i ewentualnie zmiękczacz lub filtr wielofunkcyjny. Kosztowo możesz sie już oswajać z myślą o wydaniu kilkunastu tys. PLN... chociaż w wariancie optymistycznym może skończy się na kilku tys. PLN Tak oczywiście chodzi o mg - poprawiłem A co sądzisz o tych złożach typu Ecomix A - niby ph od 5 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.05.2018 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 A co sądzisz o tych złożach typu Ecomix A - niby ph od 5 ?? Żeby usunąć takie ilości będziesz musiał postawić baaardzo przewymiarowany filtr, a co za tym idzie - kosztowny. Żywotność tych złóż (przy dobrych wiatrach 5-6 lat) powoduje, że w perspektywie kilku lat bardziej opłacalne będzie klasyczne odżelazianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek795 01.05.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 (edytowane) Żeby usunąć takie ilości będziesz musiał postawić baaardzo przewymiarowany filtr, a co za tym idzie - kosztowny. Żywotność tych złóż (przy dobrych wiatrach 5-6 lat) powoduje, że w perspektywie kilku lat bardziej opłacalne będzie klasyczne odżelazianie. Jakie więc złoże byś polecił, które działało by przy tych parametrach? Czytałem jeszcze o Katalox Light (od 5,8pH) - czy tu jego żywotność równeż jest taka niska? Według producenta 10 lat: What is the life expectancy of Katalox-Light and Catalytic Carbon? A Katalox-Light 10 years Regeneracja potwietrzem co też było by mi na rękę bo mam Biologiczną Oczyszczalnię. Edytowane 4 Maja 2018 przez Janek795 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 04.05.2018 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Witam. No więc i mnie dopadło Żelazo: 3,9mg i tak lepiej niż 15 Mangan 0,8 pH - 6,3 Twardość 300 (norma do 500) - ten parametr teraz mnie nie ionteresuje za bardzo. Studnia głębinowa 25m Zużycie dla 4 osób. Mętność najgorzej bo prawie 50 (chociaż na oko bym nie powiedził) Co było by ok aby nie pościło mnie z torbami Problemem u mnie jest niskie pH. Proponujemy klasyczny zestaw odżelaziania oparty o napowietrzanie, hydrofor ocynkowany 300 litrowy oraz Ecoperle Sanitower XL, a także filtr mechaniczny za odżelaziaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 04.05.2018 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Pytanko: mam wodę w kranie 206 mg CaC03/l. 4 osoby zużycie miesięczne ok 15m3.Chce kupić zmiękczacz Model: Ocean 20, Głowica sterująca : BNT1650, Zawartość złoża (litr): 20. Opinie o nim dobre ale czy nie za mały?I następne pytanie - mam instalacje miedzianą i jak się naczytałem to nie mogę zmiękczyć do zera bo miedz się rozpuści - mit czy fakt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.05.2018 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Pytanko: mam wodę w kranie 206 mg CaC03/l. 4 osoby zużycie miesięczne ok 15m3. Chce kupić zmiękczacz Model: Ocean 20, Głowica sterująca : BNT1650, Zawartość złoża (litr): 20. Opinie o nim dobre ale czy nie za mały? I następne pytanie - mam instalacje miedzianą i jak się naczytałem to nie mogę zmiękczyć do zera bo miedz się rozpuści - mit czy fakt? Zaczynając od ostatniego pytania - fakt. Może nie tak dosłownie, ale na pewno woda miękka rozpuści miedź szybciej niż twarda. Z tego powodu nie zaleca się zmiękczania do zera przy miedzianej instalacji. Jeśli przyjmiesz, że zmiękczysz do tych 3-4 dH to 20 litrów złoża w zupełności wystarczy. Co do opinii o tym zmiękczaczu to pozostawię bez komentarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.05.2018 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Jakie więc złoże byś polecił, które działało by przy tych parametrach? Czytałem jeszcze o Katalox Light (od 5,8pH) - czy tu jego żywotność równeż jest taka niska? Według producenta 10 lat: What is the life expectancy of Katalox-Light and Catalytic Carbon? A Katalox-Light 10 years Regeneracja potwietrzem co też było by mi na rękę bo mam Biologiczną Oczyszczalnię. Katalox Light to syntetyczne złoże, czyli np. ziarno piasku pokryte warstwą katalityczną. Taka warstwa się ściera z czasem. Są podobne złoża, ale składające się w 100% z materiału katalitycznego. Takie złoże jest "praktycznie nie zużywające się"... Co do pH to każde złoże będzie lepiej działało przy wyższym pH. Obawiam się, że nawet jak ograniczysz prędkość przepływu to na jednym filtrze nie usuniesz manganu (przynajmniej nie całego). Dlatego sugerowałbym podniesienie pH przez dodanie złoża korygującego w osobnym zbiorniku lub jako dodatek do złoża w głównym zbiorniku. W pierwszej opcji masz łatwiejsze uzupełnianie złoża kiedy się już rozpuści. Jeśli masz oczyszczalnię biologiczną to jest to dla Ciebie chyba jedyne rozwiązanie (ten typ złóż, bez regeneracji chemią). Musisz tylko sprawdzić jaką masz pompę, czy da radę wypłukać takie (ciężkie) złoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek795 05.05.2018 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 (edytowane) Katalox Light to syntetyczne złoże, czyli np. ziarno piasku pokryte warstwą katalityczną. Taka warstwa się ściera z czasem. Są podobne złoża, ale składające się w 100% z materiału katalitycznego. Takie złoże jest "praktycznie nie zużywające się"... Co do pH to każde złoże będzie lepiej działało przy wyższym pH. Obawiam się, że nawet jak ograniczysz prędkość przepływu to na jednym filtrze nie usuniesz manganu (przynajmniej nie całego). Dlatego sugerowałbym podniesienie pH przez dodanie złoża korygującego w osobnym zbiorniku lub jako dodatek do złoża w głównym zbiorniku. W pierwszej opcji masz łatwiejsze uzupełnianie złoża kiedy się już rozpuści. Jeśli masz oczyszczalnię biologiczną to jest to dla Ciebie chyba jedyne rozwiązanie (ten typ złóż, bez regeneracji chemią). Musisz tylko sprawdzić jaką masz pompę, czy da radę wypłukać takie (ciężkie) złoże. Dziękuję. Tak o pompie, zbiorniku ocynkowanym i miejscu na inżektor pomyślałem już przy budowie kotłowni. Pompa ma 100l/min max cisnienie 10bar. Jakie więc są te złoża zbudowane w 100% z materiału katalitycznego - pytanie czy ich cena nie "zabija" Ogólnie nie liczę/nie podchodzę do tego na zasadzie daj X tyś bo na 10 czy 15 lat. Jesli wytrzyma bez problemu 5-7 lat to 10-15 zł miesięcznie za czystą wodę to żaden koszt. W sensie odkładania na wymianę wsadu. Filtry i mineralka ze sklepu miesiecznie teraz to u mnie min. 100 zł Tam gdzie badałem złoże polecili mi Ecoperle Sanitower L. Podobno przepuścili przez to złoże wodę i wynik był ok. I potem za nim wstawił bym pewnie mały zmiękczacz do wyłapania pozostałości ? Edytowane 5 Maja 2018 przez Janek795 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.05.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Jakie więc są te złoża zbudowane w 100% z materiału katalitycznego - pytanie czy ich cena nie "zabija" Cena jest znacznie wyższa niż pozostałych złóż, ale w cenie całego filtra nie jest to aż tak odczuwalne. Przykładowe złoża to Pyrolox, G1, m.dox, Defeman, Catalox... Tam gdzie badałem złoże polecili mi Ecoperle Sanitower L. Podobno przepuścili przez to złoże wodę i wynik był ok. Podobno to bardzo pojemne określenie Nie wiem jakie złoże tam mają, ale głowica jest OK. I potem za nim wstawił bym pewnie mały zmiękczacz do wyłapania pozostałości ? Odżelaziacz nie ruszy twardości. Zamiast zmiękczacza możesz pomyśleć o filtrze wielofunkcyjnym, które zmiękczy i faktycznie usunie pozostałości także żelaza i manganu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 05.05.2018 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Zaczynając od ostatniego pytania - fakt. Może nie tak dosłownie, ale na pewno woda miękka rozpuści miedź szybciej niż twarda. Z tego powodu nie zaleca się zmiękczania do zera przy miedzianej instalacji. Jeśli przyjmiesz, że zmiękczysz do tych 3-4 dH to 20 litrów złoża w zupełności wystarczy. Co do opinii o tym zmiękczaczu to pozostawię bez komentarza... To jaki zmiękczacz byś zaproponował tak do 2 tyś. Nie potrzebuję mercedesa - ma robić swoje:) Komentuj ww zmiękczacz - bo na tym forum brak negatywnych opinii. Rozumiem, że w tańszych zmiękczaczach złoże się może szybciej wyczerpać, ale ile to lat jest 5,10,15?. I przecież to złoże można chyba tez wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 05.05.2018 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 (edytowane) Zainteresuj się zmiękczaczami od AquaSoft http://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic.html To nie są żadne mercedesy, ale na dobrych podzespołach. Rekomendowane też przez @qbek17. Przy takiej twardości, 20 litrach złoża regeneracje byś miał co ~4,5 tys. litrów wody. Przy 25 litrach złoża regeneracja co ~5,5 tys. litrów wody. Edytowane 5 Maja 2018 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek795 05.05.2018 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 (edytowane) Cena jest znacznie wyższa niż pozostałych złóż, ale w cenie całego filtra nie jest to aż tak odczuwalne. Przykładowe złoża to Pyrolox, G1, m.dox, Defeman, Catalox.... Tak za odżelaziaczem miałem na myśli filtr wielofunkcyjny. Co do złoża to faktycznie widze, ze całościwo nie jest do duża różnica. Prosze powiedz mi jeszcze czy z wymienionych Catalox (ph widzę jest od 6 ) też wymagał by kolumny podnoszącej pH ?? Czy za blisko dolnej granicy ? Na granicy widzę od 6,3 jest AquaLuxe + Pyrolox Ps mam tez wolny duzy korpus z filtra BB - może jego ew mógł bym zasypać kalcytem ??? Mowa oczywiście o powyższych złożach. Pozdrawiam. Edytowane 5 Maja 2018 przez Janek795 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.05.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Przy takiej twardości, 20 litrach złoża regeneracje byś miał co ~4,5 tys. litrów wody. Przy 25 litrach złoża regeneracja co ~5,5 tys. litrów wody. Przy całkowitym zmiękczeniu. Jeśli pozostawisz ok 4 dH to przy 20 litrach robi się już ok 7,5 m3 między regeneracjami - a to dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.05.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 To jaki zmiękczacz byś zaproponował tak do 2 tyś. Nie potrzebuję mercedesa - ma robić swoje:) Przy takim budżecie nie unikniesz jakiegoś kompromisu między jakością a ceną. Pomiędzy "tanim" a "dobrym" sprzętem nie ma aż tak dużej różnicy - za jakieś 2500 powinieneś już dostać całkiem przyzwoity zestaw. Komentuj ww zmiękczacz - bo na tym forum brak negatywnych opinii. Tani zmiękczacz więc i tanie komponenty... tania, chińska głowica, tanie chińskie złoże, brak zabezpieczeń i dodatkowych funkcji... oczywiście tylko się tego domyślam, bo brak jest oficjalnych danych (co zazwyczaj oznacza właśnie takie rozwiązanie) Rozumiem, że w tańszych zmiękczaczach złoże się może szybciej wyczerpać, ale ile to lat jest 5,10,15?. I przecież to złoże można chyba tez wymienić? To nie chodzi o żywotność tylko o jakość. To że się złoże rozpadnie po kilku latach to nie jest duży problem. Większym zmartwieniem może być to co z tego złoża będzie oddawane do wody w czasie pracy. A może to być cała tablica mendelejewa... do produkcji takich rzeczy jak jonity wykorzystuje się "ostrą chemię". Oczywiście da się to robić inaczej, bardziej bezpiecznie, ale to kosztuje. A na oko nie widać różnicy. Druga kwestia to bezpieczeństwo mechaniczne czyli czy np. nie będziesz miał awarii głowicy albo przepełnienia zbiornika soli i w efekcie zalania mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motorola 06.05.2018 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 (edytowane) dzien dobry,wykonalem badanie wody w firmie w z PodkowyLesnej, maja oni w ofercie opatentowany przez siebie zestaw filtracyjny. ale koniec koncow, nie zdecydowalem sie na niego, wyszedl za drogo - ok8k pln,a konstrukcja jest archaiczna, o tyle dobrze, ze bez elektroniki, ale nie do konca w nia wierze...do konca roku mam miec podlaczona wode miejska, nie wiem jeszcze sie czy sie cieszyc czy nie, bo ona tez nie jest idealna. Prosbe mam, czy ktos moze doradzic na ponizsze parametry zestaw/firme/osobe wykona.Rodzina, 4 osoby, szambo. miesiecznie wybieram 10m3. i mnie szlak trafia. Dlatego wolalbym miec mozliwosc plukania zloza recznie/manualnie na ogrodek(podlaczaniem weza). OZNACZENIE WYNIK JEDNOSTKAMętność 1,8 mg SiO2/dm3Barwa 25 mg Pt/dm3Zapach nieakceptowalny -- ale mnie nie bardzo to przeszkadza.Odczyn 6,22 PH - wysokie PH!!Twardość ogólna 348 mg CaCO3/dm3Żelazo ogólne 597 µg Fe/dm3Chlorki 22,2 mg Cl/dm3Amoniak 0,09 mg N/dm3Azotyny 0,006 mg N/dm3Azotany 2,16 mg N/dm3Mangan 860 µg Mn/dm3 Edytowane 6 Maja 2018 przez motorola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.05.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 dzien dobry, wykonalem badanie wody w firmie w z PodkowyLesnej, maja oni w ofercie opatentowany przez siebie zestaw filtracyjny. ale koniec koncow, nie zdecydowalem sie na niego, wyszedl za drogo - ok8k pln,a konstrukcja jest archaiczna, o tyle dobrze, ze bez elektroniki, ale nie do konca w nia wierze... do konca roku mam miec podlaczona wode miejska, nie wiem jeszcze sie czy sie cieszyc czy nie, bo ona tez nie jest idealna. Prosbe mam, czy ktos moze doradzic na ponizsze parametry zestaw/firme/osobe wykona. Rodzina, 4 osoby, szambo. miesiecznie wybieram 10m3. i mnie szlak trafia. Dlatego wolalbym miec mozliwosc plukania zloza recznie/manualnie na ogrodek(podlaczaniem weza). OZNACZENIE WYNIK JEDNOSTKA Mętność 1,8 mg SiO2/dm3 Barwa 25 mg Pt/dm3 Zapach nieakceptowalny -- ale mnie nie bardzo to przeszkadza. Odczyn 6,22 PH - wysokie PH!! Twardość ogólna 348 mg CaCO3/dm3 Żelazo ogólne 597 µg Fe/dm3 Chlorki 22,2 mg Cl/dm3 Amoniak 0,09 mg N/dm3 Azotyny 0,006 mg N/dm3 Azotany 2,16 mg N/dm3 Mangan 860 µg Mn/dm3 To piasek można opatentowac? Każdy wodociąg korzysta z takiego opatentowanego sposobu od dobrej setki lat. Na 0,5 mg żelaza proponować taką opatentowaną kolumbryne za 8 kPLN, na rok czasu to trzeba nie mieć przyzwoitości Masz bardzo twardą wodę. Sprawdź jak twardą będziesz miał z wodociągów, pewnie podobnie. Ja bym zainwestował w duży filtr wielofukncyjny. Teraz usunie Fe Mn i twardość. A jak się przełaczysz na wodociąg to poradzi sobie ze zmiekceniem wody wodociągowej. Wyjdzie pewnie połowa wspomnianej kwoty. Do czegoś takiego filtry multi się świetnie nadają. Niezbyt duża zawartość Fe niewymagajaca drogiego dodatkowego odżelaziacz, a w przy okazji zmiekczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts