Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Przy takim budżecie nie unikniesz jakiegoś kompromisu między jakością a ceną. Pomiędzy "tanim" a "dobrym" sprzętem nie ma aż tak dużej różnicy - za jakieś 2500 powinieneś już dostać całkiem przyzwoity zestaw.

Tani zmiękczacz więc i tanie komponenty... tania, chińska głowica, tanie chińskie złoże, brak zabezpieczeń i dodatkowych funkcji... oczywiście tylko się tego domyślam, bo brak jest oficjalnych danych (co zazwyczaj oznacza właśnie takie rozwiązanie)

To nie chodzi o żywotność tylko o jakość. To że się złoże rozpadnie po kilku latach to nie jest duży problem. Większym zmartwieniem może być to co z tego złoża będzie oddawane do wody w czasie pracy. A może to być cała tablica mendelejewa... do produkcji takich rzeczy jak jonity wykorzystuje się "ostrą chemię". Oczywiście da się to robić inaczej, bardziej bezpiecznie, ale to kosztuje. A na oko nie widać różnicy.

Druga kwestia to bezpieczeństwo mechaniczne czyli czy np. nie będziesz miał awarii głowicy albo przepełnienia zbiornika soli i w efekcie zalania mieszkania.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz - dopiero się wczytuje w watek. Masz rację. To szukam czegoś z:

- złoże Lewatit Dowex, Purolite monosferyczne,

- głowica Clack, Fleck, Autotrol, Erie.

Na razie padło na Viessman Aquahome 20 N - 2.200

ewentualnie:

To samo co powyzej CosmoWater Home 22 - 2.500

Aqua-Soft Basic 25 - 2400

Macie jeszcze coś w teń deseń do polecenia?

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzien dobry,

wykonalem badanie wody w firmie w z PodkowyLesnej, maja oni w ofercie opatentowany przez siebie zestaw filtracyjny. ale koniec koncow, nie zdecydowalem sie na niego, wyszedl za drogo - ok8k pln,a konstrukcja jest archaiczna, o tyle dobrze, ze bez elektroniki, ale nie do konca w nia wierze...

do konca roku mam miec podlaczona wode miejska, nie wiem jeszcze sie czy sie cieszyc czy nie, bo ona tez nie jest idealna.

Prosbe mam, czy ktos moze doradzic na ponizsze parametry zestaw/firme/osobe wykona.

Rodzina, 4 osoby, szambo. miesiecznie wybieram 10m3. i mnie szlak trafia. Dlatego wolalbym miec mozliwosc plukania zloza recznie/manualnie na ogrodek(podlaczaniem weza).

OZNACZENIE WYNIK JEDNOSTKA

Mętność 1,8 mg SiO2/dm3

Barwa 25 mg Pt/dm3

Zapach nieakceptowalny -- ale mnie nie bardzo to przeszkadza.

Odczyn 6,22 PH - wysokie PH!!

Twardość ogólna 348 mg CaCO3/dm3

Żelazo ogólne 597 µg Fe/dm3

Chlorki 22,2 mg Cl/dm3

Amoniak 0,09 mg N/dm3

Azotyny 0,006 mg N/dm3

Azotany 2,16 mg N/dm3

Mangan 860 µg Mn/dm3

pH jest z tych niskich co utrudnia usuwanie manganu. Jeśli masz perspektywę na wodę miejską w ciągu kilku miesięcy to ja bym się w ogóle wstrzymał z inwestycją w uzdatnianie. Chyba że pójdziesz w stronę jaką opisał Jastrząb, czyli filtr wielofunkcyjny.

okay, super dziekuje za sugestie.

co masz na mysli duzy filtr wielofukncyjny? 30L?

a jakie zloze byscie proponowali? takie ktore nie wymaga wzglednie czestego plukania...

te filtry wielofunkcyjne, maja mozliwosc manualnego plukania zloza?

ktos mi proponuje BNT 1650+ złoże jonowymienna Dowex + sól. ale wyciagac tutaj BNT to szkoda waszego czasu.

czy ktorys z tych : Viessman Aquahome 20 N, CosmoWater Home 22, Aqua-Soft Basic 25

Edytowane przez motorola

okay, super dziekuje za sugestie.

a jakie zloze byscie proponowali? takie ktore nie wymaga wzglednie czestego plukania...

te filtry wielofunkcyjne, maja mozliwosc manualnego plukania zloza?

Te złoża tak nie działają. One mają swoją pojemność i po jej wyczerpaniu należy złoże zregenerować. Jak tego nie zrobisz to złoże przestanie działać. Poza tym do regeneracji potrzebna jest sól więc odpada puszczanie tych ścieków gdzieś do ogródka. Na pocieszenie można dodać, że objętość wody płuczącej jest w tych złożach sporo niższa niż przy klasycznych odżelaziaczach (możesz się spodziewać ok 400-600 litrów miesięcznie zależnie od wielkości filtra).

okay, to przyjmę 30L, ale z tym złożami jeszcze pomozcie

30 litrów to trochę mało... w twoim przypadku myślę, że zbiornik 10x54" z 38 litrami złoża to absolutne minimum, ale lepsze byłoby jeszcze większe urządzenie (tak z 50-60 litrów złoża).

Tak za odżelaziaczem miałem na myśli filtr wielofunkcyjny.

Co do złoża to faktycznie widze, ze całościwo nie jest do duża różnica. Prosze powiedz mi jeszcze czy z wymienionych Catalox (ph widzę jest od 6 ) też wymagał by kolumny podnoszącej pH ?? Czy za blisko dolnej granicy ?

Na granicy widzę od 6,3 jest AquaLuxe + Pyrolox

Ps mam tez wolny duzy korpus z filtra BB - może jego ew mógł bym zasypać kalcytem ??? Mowa oczywiście o powyższych złożach.

Pozdrawiam.

Zaproponowane przez nas urządzenie będzie pracowało przy tym pH, gdyż zastosowana mieszanka zawiera złoże mające na celu podniesienie pH.

Jeśli na drugim stopniu filtracji znalazłby się filtr wielofunkcyjny wówczas woda będzie na 100 % zdatna do picia. Wszystkie pozostałości po filtracji na odżelaziaczu zostaną na nim zatrzymane a przy okazji woda będzie zmiękczona.

Dzień dobry,

poniżej zamieszczam parametry mojej wody studziennej. Mam hydrofor 150 L oraz wstępny filtr-sznurkowy. Bakterii brak. Uprzejmie proszę o pomoc w doborze odpowiedniego zestawu filtrującego. Rodzina 4 osobowa, dwoje dorosłych i dwójka dzieci. Szambo.

Zaproponowano mi Aquamix-N Viessmanna, widziałem również polską produkcję Aqva System filtr 011 lub filtr ERF Greensand 77/13

Barwa mg Pt/dm3 = 3

Mętność MTU = 4,1

Stężenie jonów wodoru pH = 7,3

Przewodność elektryczna właściwa w 25 st. C. uS/cm = 442

TON (zapach) >8

Azotany mg NO3/dm3 < 0,3

Azotyny mg NO2/dm3 < 0,2

Magnez mg/dm3 = 20

Mangan ug/dm3 = 436

Twardość ogólna mg CaCo3/dm3 = 196

Wapń mg/dm3 = 45

Żelazo ogólne ug/dm3 = 371

Amonowy jon mg NH4/dm3 = 0,28

Pozdrawiam,

Zenek B.

Edytowane przez Zenek B.

poniżej zamieszczam parametry mojej wody studziennej. Mam hydrofor 150 L oraz wstępny filtr-sznurkowy. Bakterii brak. Uprzejmie proszę o pomoc w doborze odpowiedniego zestawu filtrującego. Rodzina 4 osobowa, dwoje dorosłych i dwójka dzieci. Szambo.

W zasadzie całkiem dobra woda... trochę tylko przekroczone żelazo i mangan, ale nie jakoś tragicznie. Masz dwie opcje - albo tą wodę odżelaziać tradycyjnie (czy ten hydrofor jest z poduszką powietrzną czy przeponowy?) albo właśnie na złożu wielofunkcyjnym (jak w Aquamixie).

W pierwszej opcji zużycie wody na płukanie jest większe, ale nie używasz chemii więc wodę możesz wyprowadzić gdzieś "do ogrodu". W drugiej opcji stosujesz sól, ale ścieków jest mniej i dodatkowo woda jest też zmiękczona.

Posiadam zbiornik z przeponą EPDM Aquasystem VAV150 litrów.

@Qbek17 Z tego co zrozumiałem zasadę działania urządzenia Aquamix-N, to będę miał zmiękczoną wodę, a niejako "przy okazji" obniżę poziom manganu i żelaza. A jeśli nie chcę zmiękczać wody (według mnie nie ma takiej potrzeby) to jakie rozwiązanie tanie w eksploatacji i wygodne, które pozwoliłoby mi pozbyć się żelaza i manganu?

Edytowane przez Zenek B.

@Qbek17 Z tego co zrozumiałem zasadę działania urządzenia Aquamix-N, to będę miał zmiękczoną wodę, a niejako "przy okazji" obniżę poziom manganu i żelaza. A jeśli nie chcę zmiękczać wody (według mnie nie ma takiej potrzeby) to jakie rozwiązanie tanie w eksploatacji i wygodne, które pozwoliłoby mi pozbyć się żelaza i manganu?

Jeśli nie chcesz zmiękczać to pozostaje Ci sam odżelaziacz. Masz niezłe pH i bardzo niewielkie przekroczenia żelaza i tylko nieco większe manganu. W takiej konfiguracji myślę, że nawet bez napowietrzania powinno się udać. Jedyny minus to sporo wody do płukania więc zastanów się czy nie masz możliwości wyprowadzenia jej gdzieś poza szambem. I sprawdź jaką wydajność ma pompa (najlepiej podaj tu typ i model) - nie potrzebujesz dużego filtra ale trzeba się upewnić, że pompa jest wystarczająca.

Witam

Prosiłbym bardzo o przyglądnięcie się wynikom badania wody w mojej studni , studni którą chciałbym użytkować w domu. Aktualnie rok temu była czyszczona i dezynfekowana przy czym przez ostatni rok pobierałem z niej dziennie około 30-70 litrów wody dobowo, sporadycznie ok.100 litrów.

Hydrofor przeponowy, nowy, 80 litrów, pompa omnigena multi HWA 2000 inox - ciśnienie pracy do 4,9 bar max, przepływ do 100 l max.

Prognozowane zużycie wody miesięcznie do 12 m3, (w aktualnym miejscu zamieszkania zużywamy 10 m3/mc ale nie mam wanny którą instaluję więc zakładam zwiększenie zużycia wody do 12m3 miesięcznie - 4 osoby standardowo, w weekendy 5osób (dojeżdża córka).

Odprowadzenie ścieków - kanalizacja gminna.

Wyniki badania wody :

Mętność : 27,3 NTU

Barwa : 30 mg/dm3

Odczyn : 7,23 PH

Zapach: lekki zapach ropopochodnych

Mangan : 570 mikrogramów/dm3 czyli 0,57 mg/dm3

Żelazo : 3400 mikrogramów/dm3 czyli 3,4mg/dm3

Jon amonowy : 1,03 mg/dm3

Azotany : 22,14 mg/dm3

Azotyny : poniżej 0,010 mg/dm3

Przewodność : 610 mikro S/cm

Zasadowość : 7,5 mg/dm3

Chlorki : 9,0 mg/dm3

Utlenialność z KMnO4 : 3,2 mg/dm3

Twardość ogólna : 11,96 mval/dm3

Twardość ogólna : 33,49 on - woda bardzo twarda

twardość węglanowa : 598 mg/dm3

Prosiłbym o sugestie co zrobić aby ta woda nadawała się do użytkowania, przy założeniu, że gmina ma opracowany projekt wodociągu, w ubiegłym roku robili podejście do dotacji na wykonanie ale nie dostali - więc to może być kwestia 1-5 lat (takie inwestycje robi się zwykle w "roku wyborczym" )

Nie będę ukrywał, że wypompowałem się z pieniędzy przy okazji inwestycji w dom i teraz z kasą u mnie dość krucho. No ale też, jak nie ma wyjścia to trzeba inwestować.

Z góry dziękuję za przeczytanie tego posta i wszelkie informacje, porady jakich mi udzielicie.

ps. Instalacja wewnętrzna z tworzywa natomiast woda miałaby służyć też do napełniania i ewentualnego uzupełniania wody w instalacji c.o. która jest wykonana z miedzi.

Dzień dobry,

Zaproponowano mi Aquamix-N Viessmanna, widziałem również polską produkcję Aqva System filtr 011 lub filtr ERF Greensand 77/13

Barwa mg Pt/dm3 = 3

Mętność MTU = 4,1

Stężenie jonów wodoru pH = 7,3

Przewodność elektryczna właściwa w 25 st. C. uS/cm = 442

TON (zapach) >8

Azotany mg NO3/dm3 < 0,3

Azotyny mg NO2/dm3 < 0,2

Magnez mg/dm3 = 20

Mangan ug/dm3 = 436

Twardość ogólna mg CaCo3/dm3 = 196

Wapń mg/dm3 = 45

Żelazo ogólne ug/dm3 = 371

Amonowy jon mg NH4/dm3 = 0,28

Pozdrawiam,

Zenek B.

Przy takich parametrach wody oraz hydroforze przeponowym tak jak napisano wyżej są dwie opcje, ze zmiękczaniem i bez.

Bez zmiękczania mamy do wyboru urządzenie które posiada wewnętrzne napowietrzanie.

Gdy będziesz zainteresowany konkretną ofertę zapraszamy na priv.

Witam

Prosiłbym bardzo o przyglądnięcie się wynikom badania wody w mojej studni , studni którą chciałbym użytkować w domu. Aktualnie rok temu była czyszczona i dezynfekowana przy czym przez ostatni rok pobierałem z niej dziennie około 30-70 litrów wody dobowo, sporadycznie ok.100 litrów.

Hydrofor przeponowy, nowy, 80 litrów, pompa omnigena multi HWA 2000 inox - ciśnienie pracy do 4,9 bar max, przepływ do 100 l max.

Prognozowane zużycie wody miesięcznie do 12 m3, (w aktualnym miejscu zamieszkania zużywamy 10 m3/mc ale nie mam wanny którą instaluję więc zakładam zwiększenie zużycia wody do 12m3 miesięcznie - 4 osoby standardowo, w weekendy 5osób (dojeżdża córka).

Wyniki badania wody :

Mętność : 27,3 NTU

Barwa : 30 mg/dm3

Odczyn : 7,23 PH

Zapach: lekki zapach ropopochodnych

Mangan : 570 mikrogramów/dm3 czyli 0,57 mg/dm3

Żelazo : 3400 mikrogramów/dm3 czyli 3,4mg/dm3

Jon amonowy : 1,03 mg/dm3

Azotany : 22,14 mg/dm3

Azotyny : poniżej 0,010 mg/dm3

Przewodność : 610 mikro S/cm

Zasadowość : 7,5 mg/dm3

Chlorki : 9,0 mg/dm3

Utlenialność z KMnO4 : 3,2 mg/dm3

Twardość ogólna : 11,96 mval/dm3

Twardość ogólna : 33,49 on - woda bardzo twarda

twardość węglanowa : 598 mg/dm3

Prosiłbym o sugestie co zrobić aby ta woda nadawała się do użytkowania, przy założeniu, że gmina ma opracowany projekt wodociągu, w ubiegłym roku robili podejście do dotacji na wykonanie ale nie dostali - więc to może być kwestia 1-5 lat (takie inwestycje robi się zwykle w "roku wyborczym" )

Nie będę ukrywał, że wypompowałem się z pieniędzy przy okazji inwestycji w dom i teraz z kasą u mnie dość krucho. No ale też, jak nie ma wyjścia to trzeba inwestować.

Z góry dziękuję za przeczytanie tego posta i wszelkie informacje, porady jakich mi udzielicie.

ps. Instalacja wewnętrzna z tworzywa natomiast woda miałaby służyć też do napełniania i ewentualnego uzupełniania wody w instalacji c.o. która jest wykonana z miedzi.

Barwa wody jest wysoka jednak prawdopodobnie wynika to z zawartości żelaza w wodzie gdyż utlenialność jest w normie. Twardość wody jest bardzo wysoka także warto by było ją zmiękczyć ponieważ wszystkie urządzenia czy też armatura bardzo szybko będą pokryte solidnym biały nalotem (popularny "kamień").

Wody nie należy ponadto zmiękczać w tym przypadku do zera gdyż instalacja CO jest z miedzi a woda całkowicie zmiękczona powodowała by jej korozję. Dlatego tez docelowa twardość została by ustawiona na poziomie 60 mg CaCO3/l - kompromis pomiędzy brakiem białego nalotu a nie zmiękczaniem wody do zera.

Całkowitą wycenę możemy przesłać w wiadomości prywatnej

Zorientowałem się że coś jest nie tak z wodą tak naprawdę po zalaniu wanny wodą i pozostawieniu jest na 24 godz - wcześniej do celów budowlanych używana więc siłą rzeczy nie zwracałem na to uwagi.

A kolor wody skłonił mnie do wykonania badań.

tak wygląda moja woda po 24 godz przebywania w wannie.

Oczywiście, bardzo proszę o ofertę na PW.

woda w wannie.jpg

Edytowane przez andrzej_ar

Pompa słabiutka... jeśli chodzi o uzdatnianie wody to raczej należałoby ją wymienić na coś mocniejszego. Ewentualnie wymienić hydrofor na coś większego (tak w okolicy 300 litrów albo więcej) i przy okazji bezprzeponowy...

Prognozowane zużycie wody miesięcznie do 12 m3,

Ta informacja ma znaczenie przy doborze zmiękczacza - jeśli się na to zdecydujesz (a mocno bym to doradzał) to szukaj zmiękczacza z dużą pojemnością złoża... absolutne minimum to 30 litrów, ale raczej szukałbym czegoś w okolicy 50 litrów.

Czy masz możliwość odprowadzenie wody z płukania odżelaziacza gdzieś indziej (studnia chłonna, rozsączenie deszczówki)?

Powiedz jakie masz potrzeby - czy chcesz "przeczekać" te kilka lat czy raczej mieć wodę uzdatnioną w pełnym zakresie?

Na tą chwilę to wygląda kiepsko bo pompa jest słaba, napowietrzania nie zrobisz z takim hydroforem, a żelaza/manganu jest sporo, do tego ogromna twardość... to wszystko są koszty.

Jak często planujesz uzupełniać wodę w instalacji c.o.? Przecież to jest sporadyczna sytuacja... a na pierwsze uzupełnienie możesz użyć wody tylko częściowo zmiękczonej. Taka woda krąży w instalacji i szybko nasyci się tym czym ma się nasycić i nie będzie dalej nic rozpuszczać.

Niestety poza kanalizacją nie mam gdzie odprowadzić wody

Pytanie czy chcę przeczekać czy mieć uzdatnioną wodę w pełnym zakresie - trudne pytanie, jak wiadomo pomiędzy informacjami z gminy a faktyczną realizacją bywają potężne rozbieżności a żyć jakoś trzeba. Odżelazianie to absolutne minimum - nie da się normalnie funkcjonować jak nie ma w czym wyprać...

Biorąc pod uwagę stan mojego portfela to skłaniam się ku kompleksowemu rozwiązaniu, które jednak wdrażać mógłbym w ciągu powiedzmy pół roku w tym sensie, że na już założyłbym odżelazianie, za 2-3 mce kolejny element natomiast wiedząc co muszę zainstalować to mógłbym od razu przystosować sobie instalację/pomieszczenie hydroforni.

Pomieszczenie to ma wys. 2,2m i wymiary ok. 2,3 x 3,5m i w zasadzie poza hydroforem to jest wolne.

Jeśli chodzi o uzupełnianie c.o. - masz rację, w tym roku, z racji remontu to będę ściągał wszystkie grzejniki więc teraz uzupełnię a potem w zasadzie nie ma problemu bo układ zamknięty mam więc w zasadzie nie ma tematu uzupełniania instalacji c.o.

Jak na razie zaproponowano mi kilka urządzeń

1) wyrzucenie hydroforu, instalacja pompy, zbiornika hydroforowego 150 l odżelaziacz 300 l - przy czym od razu dostałem informację , że sprawa odżelaziania/odmanganiania nie zostanie załatwiona w 100% tylko dalej będą przekroczenia (żelaza ok 50% manganu drukrotnie), pozostałe problemy wody nieruszane, koszt rozwiązania ok. 4,5tys

2) w cenie ok. 5,5tys zł urządzenie Odżelaziacz multifunkcyjny CLACK1452 EcoMix - według reklamy regeneracja złoża poprzez dozowanie chlorku sodu. Złoże filtracyjne : Ecomix-A Ilość złoża: 70 litrów Podkład ze żwiru filtracyjnego: 12 litrów, usuwa z wody równocześnie żelazo (do 8 mg/l), mangan (do 3 mg/l), twardość (do 750 mg/l), utlenialność (do 16 mg/l), amoniak (do 4 mg/l). Maksymalne zasolenie wody - 4000 ppm.

Do tego urządzenia kolumna węglowa ze złożem wielofunkcyjnym CWFS za ok. 2,5 tys (czyli suma ok. 8tys) Według reklamy : Specjalistyczny system uzdatniania wody ze złożem węglowym usuwa zanieczyszczenia chemiczne zawarte w wodzie, takie jak chlor, pestycydy, detergenty, chlorofenole, fluorki i wiele innych związków chemicznych powodujących zły smak i zapach wody.

Z tej oferty wynika, że istniejący hydrofor mógłby pozostać. No i Mógłbym instalację sprzętu rozłożyć na 2 etapy.

Kwestia też - czy to da radę? Albo czy nie będzie np. przewymiarowane? Zloże 70 litrów, zbiornik na solankę 130 litrów - w sensie tego urządzenia clack 1452.

Przeglądając forum widzę, że spore znaczenie ma głowica sterująca - czy ta jest dobra?

3) kolejna oferta z grubsza tylko taka, że wodę mam trudną i koszt będzie wynosił ok 10tys. I w sumie koniec.

4) na ofertę miejscowej firmy czekam ale patrząc po obsłudze klienta musiałaby być chyba za półdarmo żeby się skusić - zwyczajnie obsługa klienta na zerowym poziomie, nikt nic nie wie, jedyny guru szef (oczywiście nieosiągalny) może cokolwiek powiedzieć - zapala mi się czerwona lampka - że w razie jakichkolwiek problemów po zakupie obsługa będzie identyczna, na zasadzie kasa wzięta spadaj januszu i daj na spokój). Obym się mylił :)

Istanieje jeszcze opcja wiercenia studni nowej. Ale gwarancji nie ma żadnej że będzie lepiej - teren równinny, ok. 100m od małej rzeczki, niby rolniczy ale po horyzont samo siano, natomiast jest to teren górniczy - w trakcie wygaszania szybów ropy naftowej, więc problem raczej może się pogłębiać a nie poprawiać, w okolicy kilometra szybów co najmniej kilkanaście, ogólnie tereny w promieniu ok 10-15 km znane z "rdzawki" w studniach.

Niestety poza kanalizacją nie mam gdzie odprowadzić wody

To oznacza, że jeśli zdecydujesz się na odżelaziacz tradycyjny (który wymaga dużo wody do płukania) jego koszty utrzymania mogą być znaczne. Przemawia to raczej za rozwiązaniem typu złóż wielofunkcyjnych.

Biorąc pod uwagę stan mojego portfela to skłaniam się ku kompleksowemu rozwiązaniu, które jednak wdrażać mógłbym w ciągu powiedzmy pół roku w tym sensie, że na już założyłbym odżelazianie, za 2-3 mce kolejny element natomiast wiedząc co muszę zainstalować to mógłbym od razu przystosować sobie instalację/pomieszczenie hydroforni.

Pomieszczenie to ma wys. 2,2m i wymiary ok. 2,3 x 3,5m i w zasadzie poza hydroforem to jest wolne.

Pomieszczenia masz sporo więc z miejscem nie widzę problemu.

Gorzej z robieniem tematu na raty. Technologia o której mówimy polega raczej na jednym dużym urządzeniu, niż kilku małych...

2) w cenie ok. 5,5tys zł urządzenie Odżelaziacz multifunkcyjny CLACK1452 EcoMix...

To jest mniej więcej to o czym myślałem, ale ma to mankament przy tak dużej twardości jak twoja. Złoża tego typu usuwają twardość w pierwszej kolejności, a dopiero później żelazo i mangan. A to oznacza, że po pierwsze będziesz musiał dosyć mocno przewymiarować filtr żeby zdążył usunąć wszystko, a po drugie twardość bardzo szybko wyczerpie pojemność złoża, więc regeneracja będzie dosyć częsta.

Jeszcze jeden aspekt zmiękczania z tak dużej twardości - w procesie zamienia się twardość na sód, więc w wodzie miękkiej będzie tego sodu dużo. Żeby taką wodę pić (po pierwsze norma wody pitnej, a po drugie gorzki smak) proponowałbym zestaw odwróconej osmozy - taki podzlewowy, tylko do picia i gotowania.

Do tego urządzenia kolumna węglowa ze złożem wielofunkcyjnym CWFS za ok. 2,5 tys (czyli suma ok. 8tys)

Nie wiem po co Ci ten dodatkowy filtr... chyba, że zakładają od razu że pierwszy stopień nie wystarczy i część żelaza ma się zatrzymywać na węglu. Ale jest też ryzyko rozwoju bakterii na tym złożu. Poza tym węgiel należy regularnie wymieniać a to są kolejne koszty.

Z tej oferty wynika, że istniejący hydrofor mógłby pozostać.

To wynika z technologii - nie ma tu napowietrzania.

Kwestia też - czy to da radę? Albo czy nie będzie np. przewymiarowane? Zloże 70 litrów, zbiornik na solankę 130 litrów - w sensie tego urządzenia clack 1452.

Ja bym powiedział, że może być trochę za małe aby usunąć wszystko na jednym stopniu.

Przeglądając forum widzę, że spore znaczenie ma głowica sterująca - czy ta jest dobra?

Głowica jest dobra, ale sterownik trochę okrojony (przez co tańszy). Na Twoje potrzeby by wystarczył.

Istanieje jeszcze opcja wiercenia studni nowej. Ale gwarancji nie ma żadnej że będzie lepiej - teren równinny, ok. 100m od małej rzeczki, niby rolniczy ale po horyzont samo siano, natomiast jest to teren górniczy - w trakcie wygaszania szybów ropy naftowej, więc problem raczej może się pogłębiać a nie poprawiać, w okolicy kilometra szybów co najmniej kilkanaście, ogólnie tereny w promieniu ok 10-15 km znane z "rdzawki" w studniach.

To zawsze jest ryzyko...

Ja bym się jeszcze pokusił o inny pomysł: Na początek mały odżelaziacz z lekkim złożem (tu można się zastanowić nad wersją z napowietrzaniem w głowicy albo z regeneracją chemiczną). Jego dobór byłby ograniczony wydajnością pompy. Za nim postawić filtr wielofunkcyjny (czyli to co masz wyżej). W ten sposób miałbyś dwa stopnie (które dają dużo większą szansę lepszego oczyszczenia wody).