motorola 14.05.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 30 litrów to trochę mało... w twoim przypadku myślę, że zbiornik 10x54" z 38 litrami złoża to absolutne minimum, ale lepsze byłoby jeszcze większe urządzenie (tak z 50-60 litrów złoża). W ofercie dostalem taka propozycje: Filtr posiada butlę 10x54, w której mieści się 50l złoża (25l ecomix +25l kationit). czy zatem mozna uznac ze tutaj jest 50 czy 25L złoża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.05.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Qbek17, jakie parametry wody muszę zbadać w moim przypadku abyś mi doradził rodzaj filtra? pH, mangan, żelazo, zapach, twardość, utlenialność, mętność, barwa... to da przynajmniej ogólny obraz tej wody. Dobrze byłoby też sprawdzić bakterie, ale to dodatkowy koszt i inna procedura badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.05.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 W ofercie dostalem taka propozycje: Filtr posiada butlę 10x54, w której mieści się 50l złoża (25l ecomix +25l kationit). czy zatem mozna uznac ze tutaj jest 50 czy 25L złoża? To taki trochę egzotyczny mix... masz tu 25 litrów złoża wielofunkcyjnego (które w 50% składa się z kationitu) i jeszcze 25 litrów samego kationitu. Efekt może być taki, że będzie to zmiękczacz z odrobiną "pozostałych funkcji". Pytanie na czym ci zależy bardziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motorola 14.05.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 To taki trochę egzotyczny mix... masz tu 25 litrów złoża wielofunkcyjnego (które w 50% składa się z kationitu) i jeszcze 25 litrów samego kationitu. Efekt może być taki, że będzie to zmiękczacz z odrobiną "pozostałych funkcji". Pytanie na czym ci zależy bardziej... moze tak dobral pod moje wyniki, woda jest twarda, ale w sumie i sporo manganu Odczyn 6,22 PH Twardość ogólna 348 mg CaCO3/dm3 Żelazo ogólne 597 µg Fe/dm3 Mangan 860 µg Mn/dm3 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?117602-UZDATNIANIE-WODY-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84&p=7658873&viewfull=1#post7658873 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.05.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 moze tak dobral pod moje wyniki, woda jest twarda, ale w sumie i sporo manganu Domyślam się, że taka była intencja, ale nie mam pewności czy efekt będzie zamierzony. Zwiększając ilość kationitu faktycznie zwiększysz pojemność złoża względem twardości. Niestety pojemność względem Fe i Mn pozostanie taka sama. Czyli zmieniasz proporcje złoża - przepuścisz więcej wody między regeneracjami, bo nadal woda będzie miękka, ale może już dawno przestać usuwać żelazo czy mangan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 16.05.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Witam ponownie Pisałam tutaj w sprawie wody, która śmierdzi jajami Pierwsze badania z zeszłego roku przedstawiają się tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=399581 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=399582 Dzisiaj odebrałam kolejne wyniki i troszkę się pozmieniało http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=412998 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=412999 Zastanawiam się, czy wystarczająco długo pompowałam wodę, przed pobraniem próbki?? Ponad godzinę podlewałam ogród zraszaczem. Ale przed pierwszym badaniem (w zeszłym roku) miałam wodę puszczoną bezpośrednio ze studni, z dużym ciśnieniem (10 atm) i naprawdę dużo tej wody leciało, a teraz mam wodę rozprowadzoną po budynku i ciśnienie zredukowane do 4 atm. Może puszczenie wody w jednym kranie, to jednak za mało, żeby pozbyć się wody stojącej w studni?? Hydrofor 300L (przeponowy ), zbiornik CWU 220L, jeszcze nie włączony. Woda praktycznie nie używana. Teraz kilka dni podlewany ogród, to wszystko. No nic. Zerknijcie proszę i dajcie znać, co z tym fantem zrobić Jeśli zapach wody nie jest zbyt intensywny można to zrobić faktycznie na niezbyt dużym odżelaziaczu z wewnętrznym napowietrzaniem bez konieczności wymiany hydroforu. Zapraszam na priv w celu przedstawienia oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 16.05.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Sorki oczywiscie pomyłka, literówka oczywiście chodzi o 80l/min to pompa do odpompowywania studni natomiast moja pompa której używam ma wydatek 40l/min Studnia wykonana w maju 2017 i używana od tego czasu, oprócz zimy. Przepompuj studnie jeszcze raz przez około pare godzin, nalej w baniak 5 litrowy (może być po wodzie mineralnej) po przepłukaniu trzykrotnym i wyślij do nas do laboratorium. Zweryfikujemy stężenie żelaza oraz manganu a także ocenimy czy opłacalne będzie taką wodę uzdatniać. Szczegóły na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek795 25.05.2018 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 (edytowane) Witam was ponownie. Ponieważ wiele osób szukających informacji na temat odżelaziacza trafia na ten temat (jak i ja) ostrzegam przed firmą bluewater24.pl - zwłaszcza, że często padają tu linki do nich czy np. taki czy taki zestaw ok bo firma jest w czołówce google. Nie sprawdziłem niestety komentarzy i innych (polecam allegro czy opineo). Niewypłacalni naciągacze a bardziej naciągacz pan T.. Wpłacona kasa się rozpływa i możecie pocałować klamkę, email i słuchawkę bo nawet nie odbiera. Facet zapewnia cię, że stoi już na palecie i dziś zabiera to kurier i tak w kółko aż cię w końcu olewa i kontakt się urywa. Nie posiadają towaru jaki wystawiają na sklepie gdzie zapewniają o dostępności (pełne łamanie prawa i wprowadzanie w błąd konsumenta). Jeśli ktoś będzie rzucał link do nich ostrzegajcie innych aby nie dali się naciągnąć. Albo (o ile dostaną) chcą czekać na towar kilka tygodni. Edytowane 26 Maja 2018 przez Janek795 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 28.05.2018 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 (edytowane) Witam, Czy wykonując instalację wodną dla filtrów narurowych wstępnych można używać pakuły i pasty? Czy jednak bezwzględnie musi być instalacja czysta, czyli nić i teflon? Nie mam tu na myśli tylko podłączenie samych filtrów, ale kształtki, rury poprzedzające filtry w danym pomieszczeniu. Co się stanie jak do filtra dostanie się trochę pasty? Ona się rozpuści w wodzie czy zasklepi filtr? Mówię o filtrze mocno wstępnym, samoczyszczącym np. siatkowy. Na obudowie filtrów narurowych jest rysunek z zakazem używania pakuły. Dozwolony tylko teflon. Ale to tyczy się tylko samego filtra i w nim wkładki mosiężnej. Jak to jest?Dodam, że wszystkie kształtki będą mosiężne. A rury jeszcze nie wiem, albo PP, albo rura ocynkowana. Edytowane 28 Maja 2018 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 28.05.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Witam mam wodę z wodociągów http://bip.zwik-rac.com.pl/bipkod/15033673 czy ta woda jest twarda czy będzie się robił osad ? jak tak to jaki zmiękczacz polecacie coś taniego w eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kostek86 28.05.2018 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Witam, Proszę o opinię na temat dobranego sprzętu, USTM HDRA MONO 30 LITRÓW FILTR WSTĘPNY EMI + WKŁAD PS PROTECT LAMPA UV55 Instalacja w domku jednorodzinnym, zdjęcie wyników wody w załączniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.05.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Witam, Czy wykonując instalację wodną dla filtrów narurowych wstępnych można używać pakuły i pasty? Czy jednak bezwzględnie musi być instalacja czysta, czyli nić i teflon? Nie mam tu na myśli tylko podłączenie samych filtrów, ale kształtki, rury poprzedzające filtry w danym pomieszczeniu. Co się stanie jak do filtra dostanie się trochę pasty? Ona się rozpuści w wodzie czy zasklepi filtr? Mówię o filtrze mocno wstępnym, samoczyszczącym np. siatkowy. Na obudowie filtrów narurowych jest rysunek z zakazem używania pakuły. Dozwolony tylko teflon. Ale to tyczy się tylko samego filtra i w nim wkładki mosiężnej. Jak to jest? Dodam, że wszystkie kształtki będą mosiężne. A rury jeszcze nie wiem, albo PP, albo rura ocynkowana. To raczej chodzi o to, że pakuły i pasta mogą pod wpływem wody pęcznieć (co powoduje doszczelnienie) ale w przypadku takich cienkich wkładek jest ryzyko, że się rozerwą od tego pęcznienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.05.2018 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Witam mam wodę z wodociągów http://bip.zwik-rac.com.pl/bipkod/15033673 czy ta woda jest twarda czy będzie się robił osad ? jak tak to jaki zmiękczacz polecacie coś taniego w eksploatacji Tak, będzie się robił osad. Nie wiadomo czy dużo czy mało (bo to zależy od całego zestawu parametrów), ale skoro jest jakaś niezerowa twardość to osad z kamienia będzie się tworzył. Żeby dobrać zmiękczacz potrzebna jest informacja o zużyciu wody (miesięczne i chwilowe) oraz coś o układzie hydraulicznym, kanalizacji itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.05.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Witam, Proszę o opinię na temat dobranego sprzętu, USTM HDRA MONO 30 LITRÓW FILTR WSTĘPNY EMI + WKŁAD PS PROTECT LAMPA UV55 Instalacja w domku jednorodzinnym, zdjęcie wyników wody w załączniku Masz sporą twardość, do tego azotany na granicy, do tego bakterie... Robiłeś dezynfekcję studni? Zmiękczacz jest taki sobie... chińska głowica, nieznana żywica, brak informacji o pozostałych komponentach. Żeby stwierdzić czy taka pojemność będzie wystarczająca podaj przynajmniej orientacyjne zużycie wody. Filtr wstępny i wkład to akurat najmniejszy problem - więc to co masz w ofercie może być. Lampa UV bardzo tajemnicza - brak informacji o producencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 29.05.2018 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 (edytowane) Witam mam wodę z wodociągów http://bip.zwik-rac.com.pl/bipkod/15033673 czy ta woda jest twarda czy będzie się robił osad ? jak tak to jaki zmiękczacz polecacie coś taniego w eksploatacji Na pewno będzie widoczny biały nalot, osad na armaturze czy też urządzeniach AGD. Dla jakiej ilości osób miałoby być przeznaczone urządzenie ? Edytowane 29 Maja 2018 przez KLARSAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 29.05.2018 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 dom jeszcze niezamieszkały na razie będą 3 osoby później może 3 używane głównie prysznice i układzie hydraulicznym tzn ? będzie piec na gaz lub pompa ciepła kanalizacja miejska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kostek86 29.05.2018 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Masz sporą twardość, do tego azotany na granicy, do tego bakterie... Robiłeś dezynfekcję studni? Zmiękczacz jest taki sobie... chińska głowica, nieznana żywica, brak informacji o pozostałych komponentach. Żeby stwierdzić czy taka pojemność będzie wystarczająca podaj przynajmniej orientacyjne zużycie wody. Filtr wstępny i wkład to akurat najmniejszy problem - więc to co masz w ofercie może być. Lampa UV bardzo tajemnicza - brak informacji o producencie. Witam, Dom jest nowo budowany i będą go zamieszkiwały 4 osoby, zużycie na średnim poziomie. Woda ze studni w okolicy znajdują się oczyszczalnie ekologiczne, sam taką posiadam. Studnia nie była odkażana. Lampa UV podana w zestawieniu przygotowanym przez handlowca USTM Dostałem również ofertę z innego źródła na poniższą jednostkę ODŻELAZIACZ-ODMANGANIACZ -ZMIĘKCZACZ SUPREME-MULTI 24 XL Lampa UV S-5 Kanada... co kolwiek by to nie oznaczało. Jeżeli można to proszę o sugestię w jakim kierunku się zwrócić wybierając stację pod powyższe parametry, ewentualnie jakaś propozycja stacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.05.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Czyli masz wodę i kanalizację miejską. To dużo wyjaśnia. Nie mając zużycia trzeba coś założyć - np. 10 m3 miesięcznie. Przy takim założeniu szukasz zmiękczacza na 25 litrów złoża - to bardzo standardowy rozmiar więc wybór jest szeroki. Jeśli nie ogranicza cię miejsce czy wygląd to tym bardziej... Porządny sprzęt to koszt ok 2500-3000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.05.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Witam, Dom jest nowo budowany i będą go zamieszkiwały 4 osoby, zużycie na średnim poziomie. Woda ze studni w okolicy znajdują się oczyszczalnie ekologiczne, sam taką posiadam. Studnia nie była odkażana. Lampa UV podana w zestawieniu przygotowanym przez handlowca USTM Dostałem również ofertę z innego źródła na poniższą jednostkę ODŻELAZIACZ-ODMANGANIACZ -ZMIĘKCZACZ SUPREME-MULTI 24 XL Lampa UV S-5 Kanada... co kolwiek by to nie oznaczało. Jeżeli można to proszę o sugestię w jakim kierunku się zwrócić wybierając stację pod powyższe parametry, ewentualnie jakaś propozycja stacji... Proponowałbym zdezynfekować studnię i ponownie zrobić badania (przynajmniej bakteriologię). Decydowanie o konkretnym rozwiązaniu na podstawie takich niepewnych badań jest dość ryzykowne. Mając biologiczną oczyszczalnię zależy Ci na jak najmniejszym zużyciu soli (żeby ograniczyć ilość chlorków) więc szukaj zmiękczacza z regeneracją przeciwprądową. Oczywiście producent oczyszczalni powie Ci też, że nie możesz do niej wrzucać takich ścieków. Jeśli chcesz się zająć też azotanami to jest to osobny filtr z innym złożem - dość kosztowna sprawa. Możesz też zrobić filtr tylko do wody pitnej (odwrócona osmoza pod zlewem w kuchni) i nie filtrować całej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 31.05.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 dom jeszcze niezamieszkały na razie będą 3 osoby później może 3 używane głównie prysznice i układzie hydraulicznym tzn ? będzie piec na gaz lub pompa ciepła kanalizacja miejska Dla rodziny 3 osobowej zmiękczacz między 20 a 30 litrów złoża będzie w porządku. Każdy w tym przedziale się sprawdzi ł o ile będzie wykonany z dobrych komponentów oraz posiadał dobrej klasy złoże. Porządne urządzenie w tym zakresie objętości złoża to koszt około 2800-3000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts