KLARSAN 31.05.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Witam, Dom jest nowo budowany i będą go zamieszkiwały 4 osoby, zużycie na średnim poziomie. Woda ze studni w okolicy znajdują się oczyszczalnie ekologiczne, sam taką posiadam. Studnia nie była odkażana. Lampa UV podana w zestawieniu przygotowanym przez handlowca USTM Dostałem również ofertę z innego źródła na poniższą jednostkę ODŻELAZIACZ-ODMANGANIACZ -ZMIĘKCZACZ SUPREME-MULTI 24 XL Lampa UV S-5 Kanada... co kolwiek by to nie oznaczało. Jeżeli można to proszę o sugestię w jakim kierunku się zwrócić wybierając stację pod powyższe parametry, ewentualnie jakaś propozycja stacji... Zmiękczacz, który Ci zaproponowali jest dość słabej jakości biorąc pod uwagę brak informacji o złożu oraz głowicy sterującej. Ze swojej strony proponujemy zmiękczacz Ecoperla Slimline CS 30 bądź też Ecoperla Softower S. Jeśli chodzi o lampę UV to ja bym się na Twoim miejscu faktycznie wstrzymał, wykonał dezynfekcję studni oraz ponownie bakteriologiczną analizę wody. Kwestia azotanów do przemyślenia. Są ona na granicy dopuszczalnej normy i tak jak ktoś qbek17 napisał wcześniej mamy dwa rozwiązania: kompleksowe na cały dom (kolumna filtracyjna ze specjalnym złożem usuwającym azotany) albo tylko z jednego punktu poboru (system odwróconej osmozy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 01.06.2018 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Witam ponownie.Dlugo mnie nie bylo ale to dzieki Wam:) odzelaziacz i zmiekczacz sobie chodza bez wiekszych problemow.Nastepna kwestia natomiast jaka sie pojawila to woda do picia.Obecnie pijemy wode z dystrybutora w lodowce. Woda nam smakuje, jednakze zaczalem sie zastanawiac nad wartoscia takiej wody.Dla przypomnienia wyniki zanim zalozone zostaly odzelaziacz + zmiekczacz Oxyline plus 42 oraz Supreme 20.'Przed' lodowka znajduje sie jeszcze taki filtr: https://filtryonline.com/pl/filtr-do-lodowki-samsung-da29-10105j-hafex-exp.htmlCo proponujecie aby woda byla wartosciowsza, aby nie trzeba bylo sie wspomagac mineralna zeby dostarczyc, w szczegolnosci dzieciom wystarczajacej ilosc mineralow. Za duzo miejsca pod zlewem juz nie zostalo, no ale to rownie wazna sprawa wiec bede kombinowal.Acha, badanie wody nie bylo robione jeszcze dla wody po uzdatnianiu, choc wiem ze warto by bylo zrobic, aby zweryfikowac skutecznosc dotychczasowej filtracjiNo i pierwotne badania:Mętność 26 (1.0) Barwa 4 (-) Zapach Akceptowalny Przewodność właściwa 781 (2500) Stężenie jonów wodoru 7,4 (6.5-9.5) Amonowy jon 0,24 (0,5) Azotyny 0,07 (0,5) Azotany 0,3 (50) Żelazo 1920 (200) Mangan 150 (50) Twardosc 40 (stopnie francuskie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.06.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Ten wkład Samsunga to zwykły filtr węglowy liniowy do osmozy... normalnie kosztuje ok 15-20 PLN ale jako "filtr do lodówki" cena rośnie do ponad 100 PLN.Możesz spokojnie założyć szeregowo np. mineralizator - niby coś tam doda do wody... ale jak chcesz dokładnie kontrolować co w tej wodzie jest to musisz ją badać. Najprościej jest dać cały filtr RO (wtedy usuwasz "wszystko"), a potem dodajesz tyle ile chcesz i czego chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 03.06.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Proszę o podanie wad zalet oferowanych systemów do mojej wody. Woda głównie do podlewania, obecnie bardzo brudzi kostkę i wszelkie powierzchnie na które spada.Zużycie max. jakieś 1,5-2 m3/h Dziennie przy upałach 8-10m3. Parametry wody:Barwa mg Pt/l 8 Mętność NTU 50 pH - 7,72 Twardość mg CaCO3/l 310 Żelazo mg Fe/l 2,75 Mangan mg Mn/l 0,4 Azotany mg NO3-/l <0,01 Jon amonowy mg NH4+/l 1,3 Chlorki mg Cl-/l 55 Przewodność μS/cm 752 w układzie mam już na chwilę obecną wydajną pompę głębinową, zbiornik ocynkowany 300l. Jedna oferta oparta o odżelaziacz na złożu Greensand, z płukaniem nadmanganianem potasu. Druga ze złożem Birm, napowietrzacz do zbiornika ocynkowanego. Wolałbym opcję drugą, bo nie trzeba dokupować żadnej chemii, ale przedstawiający ofertę 1 twierdzi, że systemy bez chemii się zapychają i są gorsze. Ewentualnie jakieś inne opcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.06.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Filtrowanie wody do podlewania to trudny temat... masz maksymalne zużycie przez jakiś czas, a potem zerowe zużycie przez dłuższy czas. Jeśli nie magazynujesz wody to filtr musi być na tyle duży aby udźwignąć przepływ ciągły na poziomie maksymalnym. Druga kwestia to płukanie takiego filtra - to generuje sporo ścieków. Masz co z nimi zrobić? Trzecia kwestia to chemia - jeśli nie musisz osiągnąć jakichś zakładanych super parametrów to bezpieczniej i wygodniej będzie zastosować filtr bez chemii. Dodatkowo Greensand ma jakąś krytyczną pojemność po której może przestać działać albo się zbrylić. Przy nierównomiernym rozbiorze wody bezpieczniej będzie pójść w BIRM. Ale znów - filtr musi być przewymiarowany bo nawet przy solidnym napowietrzeniu, czas kontaktu wody i powietrza będzie bardzo krótki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konaku 04.06.2018 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 (edytowane) Witam serdecznie w domu jednorodzinnym (4 osoby dorosłe, średnie zużycie wody 22m3/mies). w 2017 został dokonany odwiert ok. 20m, lustro wody na ok. 15m, oraz zamontowana włoska pompa 4 calowa Stairs (do domu wykonany przyłącz oraz zasilanie). Z wyników badań wody przeprowadzonych przez Sanepid wynika : PH : 7,1 Liczba bakteri grupy coli w 100ml: 59 [43 ; 80]Liczba bakteri Escherichia coli w 100ml: 8Stężenie Azotu amonowego: 0,40Stężenie Jonu amonowego: 0,52Stężenie żelaza ogólnego: 255 +- 26Stężenie Manganu 461 +- 55Sumaryczna wartość wapnia i magnezu (twardość ogólna) 388 +- 46 Jakie urządzenia doradzacie do poprawnej pracy filtrów abym mógł spokojnie korzystać z wody ze studni głębinowej do codziennego użytku (np picia). Edytowane 4 Czerwca 2018 przez konaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.06.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Witam serdecznie w domu jednorodzinnym (4 osoby dorosłe, średnie zużycie wody 22m3/mies). w 2017 został dokonany odwiert ok. 11m, oraz zamontowana włoska pompa studni głębinowej 4 cale (nazwy nie pamiętam, do domu wykonany przyłącz oraz zasilanie , pozostałe elementy zostały zamontowane przy studni w ziemi). Z wyników badań wody przeprowadzonych przez Sanepid wynika : PH : 7,1 Stężenie Azotu amonowego: 0,40 Stężenie Jonu amonowego: 0,52 Stężenie żelaza ogólnego: 255 +- 26 Stężenie Manganu 461 +- 55 Sumaryczna wartość wapnia i magnezu (twardość ogólna) 388 +- 46 Jakie urządzenia doradzacie do poprawnej pracy filtrów abym mógł spokojnie korzystać z wody ze studni głębinowej do codziennego użytku (np picia). Jeśli chcesz wodę pić to zbadaj ją na obecność bakterii. Z tych badań, które pokazałeś, wynika że masz sporo manganu i wysoką twardość. Zmniejszenie twardości to nie problem (zmiękczacz), co do manganu to odżelaziacz się tym zajmie... ale czy warto to musisz sam ocenić. Możesz też pomyśleć o filtrze wielofunkcyjnym (zmiękczy wodę i usunie żelazo/mangan - tylko nie mam pewności, że przy takim poziomie manganu będzie to redukcja do zera), ale jest on droższy w zakupie i utrzymaniu niż zmiękczacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 04.06.2018 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Filtrowanie wody do podlewania to trudny temat... masz maksymalne zużycie przez jakiś czas, a potem zerowe zużycie przez dłuższy czas. Jeśli nie magazynujesz wody to filtr musi być na tyle duży aby udźwignąć przepływ ciągły na poziomie maksymalnym. Druga kwestia to płukanie takiego filtra - to generuje sporo ścieków. Masz co z nimi zrobić? Trzecia kwestia to chemia - jeśli nie musisz osiągnąć jakichś zakładanych super parametrów to bezpieczniej i wygodniej będzie zastosować filtr bez chemii. Dodatkowo Greensand ma jakąś krytyczną pojemność po której może przestać działać albo się zbrylić. Przy nierównomiernym rozbiorze wody bezpieczniej będzie pójść w BIRM. Ale znów - filtr musi być przewymiarowany bo nawet przy solidnym napowietrzeniu, czas kontaktu wody i powietrza będzie bardzo krótki... Ścieki nie problem, mam gdzie upuszczać. Parametrów nie muszę mieć super, byle by nie brudziła woda wszystkiego na co spadnie. Wyślij mi proszę w wiadomości prywatnej jakąś ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konaku 04.06.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Jeśli chcesz wodę pić to zbadaj ją na obecność bakterii. Z tych badań, które pokazałeś, wynika że masz sporo manganu i wysoką twardość. Zmniejszenie twardości to nie problem (zmiękczacz), co do manganu to odżelaziacz się tym zajmie... ale czy warto to musisz sam ocenić. Możesz też pomyśleć o filtrze wielofunkcyjnym (zmiękczy wodę i usunie żelazo/mangan - tylko nie mam pewności, że przy takim poziomie manganu będzie to redukcja do zera), ale jest on droższy w zakupie i utrzymaniu niż zmiękczacz. szkoda ze nie zapisało poprawionego przeze mnie postu: W 2017 został dokonany odwiert ok. 20m, lustro wody na ok. 15m, oraz zamontowana włoska pompa 4 calowa Stairs (do domu wykonany przyłącz oraz zasilanie). Z wyników badań wody przeprowadzonych przez Sanepid wynika : Liczba bakteri grupy coli w 100ml: 59 [43 ; 80] Liczba bakteri Escherichia coli w 100ml: 8 Otrzymałem informacje o firmie z Podkowy Leśnej , która sama produkuje FILTRY DO ODŻELAZIANIA I ODMANGANIANIA WODY oraz WĘGLOWE FILTRY DO WODY. Czy ktos z kolegów ma doswiadczenia z ich produktami ? jedyne co mnie martwi to duze gabaryty ich produktów (mam małą kotłownie , cieżko bylo by to pomiescic) ktos ma alternatywe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.06.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Liczba bakteri grupy coli w 100ml: 59 [43 ; 80] Liczba bakteri Escherichia coli w 100ml: 8 Czy robiłeś dezynfekcję tej studni? Przy takiej ilości bakterii raczej nie próbowałbym jej pić... a samo filtrowanie nie usunie bakterii (a wręcz może pogorszyć sprawę bo na filtrze bakterie mogą się mnożyć). Otrzymałem informacje o firmie z Podkowy Leśnej , która sama produkuje FILTRY DO ODŻELAZIANIA I ODMANGANIANIA WODY oraz WĘGLOWE FILTRY DO WODY. Czy ktos z kolegów ma doswiadczenia z ich produktami ? jedyne co mnie martwi to duze gabaryty ich produktów (mam małą kotłownie , cieżko bylo by to pomiescic) ktos ma alternatywe ? Te ich filtry były wielokrotnie omawiane na forum... i raczej nie było to pozytywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edekzwa 05.06.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 (edytowane) Witam, chcę zamontować inżektor do napowietrzania wody przed zbiornikiem hydroforowym na działce, woda jest mocno zażelaziona, mam pytanie:1. Jaka jest różnica pomiędzy inżektorem który zasysa powietrze, a inżektorem który służy do nawożenia i zasysa nawóz ? Cenowo na pewno jest spora, te co zasysają nawóz sa dużo tańsze, czy nadają się także do napowietrzania wody ?2. Czy na średnice rury PE40 montować inżektor 1 1/2 cala czy mniejszy ? Oczywiście inżektor w linii rury a obejście z zaworem nad nim.3. Czy inżektor musi być zamontowany poziomo, czy będzie tez pracował w pionie ?4. Czy konieczne jest montowanie zaworu zwrotnego między inżektorem a zbiornikiem ? Edytowane 5 Czerwca 2018 przez edekzwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.06.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 (edytowane) Witam, chcę zamontować inżektor do napowietrzania wody przed zbiornikiem hydroforowym na działce, woda jest mocno zażelaziona, mam pytanie: 1. Jaka jest różnica pomiędzy inżektorem który zasysa powietrze, a inżektorem który służy do nawożenia i zasysa nawóz ? Cenowo na pewno jest spora, te co zasysają nawóz sa dużo tańsze, czy nadają się także do napowietrzania wody ? 2. Czy na średnice rury PE40 montować inżektor 1 1/2 cala czy mniejszy ? Oczywiście inżektor w linii rury a obejście z zaworem nad nim. 3. Czy inżektor musi być zamontowany poziomo, czy będzie tez pracował w pionie ? 4. Czy konieczne jest montowanie zaworu zwrotnego między inżektorem a zbiornikiem ? AD1. Te do nawozów mogą nie mieć certyfikatów do wody pitnej i być zrobione z innych materiałów. AD2. Duuuży inżektor zadziała tylko przy baaardzo mocnej pompie. Ja przy pompie grundfosa (3m3 przy 6.5 at,) ,miałem problem ze zmuszeniem do pracy inżektora 1". Inżektor zasysa gdy ma róznice cisnienia przed i za. Jak inżektor będzie miał dużą dziurę, to róznica ciśnien będzie za mała na zassanie powietrza. AD3. Fizyka się nie zmieni jak go zamontujesz pionowo. Na mój gust powinno działać. AD.4 Gdzieś zawór musisz mieć. Czy miałby on inżektorowi przeszkadzać, tego nie potrafię wymyśleć. Edytowane 5 Czerwca 2018 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edekzwa 05.06.2018 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Zawór zwrotny mam na wyjściu ze studni, zastanawiam się czy jest sens montować jeszcze jeden między inżektorem a zbiornikiem. Uniemiżliwi mi to pobór wody na lini zasilającej ze studni. Jak nie będzie tam zaworu, to powietrze ze zbiornika będzie się cofało w kierunku studni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.06.2018 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Zawór zwrotny mam na wyjściu ze studni, zastanawiam się czy jest sens montować jeszcze jeden między inżektorem a zbiornikiem. Uniemiżliwi mi to pobór wody na lini zasilającej ze studni. Jak nie będzie tam zaworu, to powietrze ze zbiornika będzie się cofało w kierunku studni ? Jeśli zasilasz zbiornik od góry, to powietrze będzie uciekać/cofać się rurą. Nie boli, bo przy następnym załączxneniu pompy zostanie wepchniętę z powrotem. Tylko rura będzie się od żelaza bardzo syfić, po powietrze w rurze bedzie Fe utlewniać. Po paru latach taka rura może solidnie zarosnąć. Wiec pewnie warto ten zaw ór tam miec z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.06.2018 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Z tym zaworem zwrotnym to musisz jeszcze zwrócić uwagę jaki masz inżektor. Niektóre nie mają w swojej konstrukcji zaworu zwrotnego i jeśli nie dasz go pomiędzy inżektorem a zbiornikiem to ciśnienie (czy to woda czy powietrze) ci ucieknie (wyleje się) przez inżektor. Jak kupisz inżektor z zaworem zwrotnym na ssaniu powietrza to nie musisz dawać kolejnego (poza aspektami o których pisał Jastrząb). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edekzwa 05.06.2018 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Z tym zaworem zwrotnym to musisz jeszcze zwrócić uwagę jaki masz inżektor. Niektóre nie mają w swojej konstrukcji zaworu zwrotnego i jeśli nie dasz go pomiędzy inżektorem a zbiornikiem to ciśnienie (czy to woda czy powietrze) ci ucieknie (wyleje się) przez inżektor. Jak kupisz inżektor z zaworem zwrotnym na ssaniu powietrza to nie musisz dawać kolejnego (poza aspektami o których pisał Jastrząb). Właśnie chodzi o to że jeszcze jestem przed zakupem inżektora, myślałem o tym do nawadniania co do zasysania nawozów są, bo jest czterokrotnie tańszy, ale jak plastik jest nie dostosowany do celów spożywczych to lepiej nie brac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konaku 06.06.2018 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Czy robiłeś dezynfekcję tej studni? Przy takiej ilości bakterii raczej nie próbowałbym jej pić... a samo filtrowanie nie usunie bakterii (a wręcz może pogorszyć sprawę bo na filtrze bakterie mogą się mnożyć). Te ich filtry były wielokrotnie omawiane na forum... i raczej nie było to pozytywne. nie, nie robilem dezynfekcji studni (jak powinna wygladac poprawnie wykonana dezynfekcja?) jakie moglbys polecic urzadzenia do oczyszczenia wody o takim zanieczyszczeniu ? (nie znalazlem na forum czegos w rodzaju rankingu lub godnosci polecen produktow do oczyszczania wody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.06.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 nie, nie robilem dezynfekcji studni (jak powinna wygladac poprawnie wykonana dezynfekcja?) Było to kilka razy omawiane na forum... generalnie kupujesz podchloryn sodu, wlewasz go do studni, zaciągasz pompą wodę z podchlorynem tak żeby w każdym kranie i w każdej odnodze poczuć zapach chloru, zostawiasz na kilka godzin (albo całą noc) i następnie płuczesz wszystko aż do zaniku zapachu i jeszcze kilka godzin. Po takim zabiegu pobierasz próbkę wody zgodnie z wytycznymi laboratorium. jakie moglbys polecic urzadzenia do oczyszczenia wody o takim zanieczyszczeniu ? Jeśli załatwisz kwestię bakterii to zostanie mangan i twardość (w sumie nie zaszkodzi przy ponownym badaniu powtórzyć też podstawowej fizykochemii). Jeśli chcesz wodę zmiękczyć (bo nie jest to żaden wymóg) to ja bym celował w filtr wielofunkcyjny (na złożu AquaMulti). (nie znalazlem na forum czegos w rodzaju rankingu lub godnosci polecen produktow do oczyszczania wody). I nie znajdziesz - każdy produkt będzie zachwalany pod niebiosa przez producenta i kilka osób "dopiero co zarejestrowanych na forum". Z drugiej strony urządzenia nie różnią się aż tak bardzo od siebie - jest kilka różnych metod usuwania podstawowych problemów i jak już wybierzesz jakąś metodę to potem tylko kwestia wyboru jakości sprzętu, który to wykona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
procesor777 08.06.2018 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 (edytowane) Cześć. Sprawa wracająca jak bumerang. Studnia głębinowa, 26m, wiercona 4 lata temu, pompa SKM150 bodajże. Przeponowy zbiornik 150l. Rodzina 5-osobowa ale na stałe przebywają 3 no ale jednak należy liczyć jak 4-5 Problem z siarkowodorem (śmierdzi zgniłymi jajami) i czarnymi osadami po odstaniu(zdjęcie). https://imgur.com/3sv62u7 Z tego względu głównie wykorzystywana jako "awaryjna i zapasowa" ale z racji tego że główna studnia kopana już też straciła jakość i wody jest mało to czas na SUW i wykorzystanie wywierconej studni. Aktualne badania(zdjęcie): https://imgur.com/QvHCjL0 Jak widać sporo jonu amonowego, o dziwo mało manganu i żelaza. Dość wysoka twardość. Po badaniach wysłałem zapytanie ofertowe do kilku firm, głównie od siebie z podkarpacia. Otrzymałem w zwrotnej wiadomości oferty, które chciałbym żebyście je sprawdzili pod kątem sensowności itd bo mi coś się tam kojarzy(ze 2 lata temu mieliśmy montować SUW) ale wypadłem trochę z tematu Firma 1: +1520zł za dojazd/montaż + koszt materiałów montażowych Firma 2: https://imgur.com/URD4iko Firma 3: a) opcja 1 - bez zbiornika: https://imgur.com/86OSYnG +770 za montaż, dojazd, materiały czyli łącznie 5200 brutto, bez "opcji" b) opcja 2 - zbiornik, napowietrzanie (w "opcji" to samo co poprzednio): https://imgur.com/AkOaejI No i teraz w sumie tak, popatrzyłem, porównałem i zgłupiałem Rozstrzał cenowy jest, rozstrzał technologiczny jest (pomysły z zbironikiem, bez zbiornika, bez zmiękczania, z) więc sam już nie wiem. Wiem, że jest tu paru specjalistów więc będę wdzięczny za pomoc i wskazówki czy coś z tego wygląda sensownie. Dodam, że odwrócona osmoza raczej odpada bo mamy zamontowany całkiem profesjonalny filtr OO pod zlewem pół roku temu. W razie jakichś pytań to proszę pisać bo starałem się napisać to jak najbardziej zrozumiale. Pozdrawiam, procesor777 Edytowane 8 Czerwca 2018 przez procesor777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.06.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Chyba brakuje linka do pierwszej oferty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts