Kostek86 25.06.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Zmiękczacz, który Ci zaproponowali jest dość słabej jakości biorąc pod uwagę brak informacji o złożu oraz głowicy sterującej. Ze swojej strony proponujemy zmiękczacz Ecoperla Slimline CS 30 bądź też Ecoperla Softower S. Jeśli chodzi o lampę UV to ja bym się na Twoim miejscu faktycznie wstrzymał, wykonał dezynfekcję studni oraz ponownie bakteriologiczną analizę wody. Kwestia azotanów do przemyślenia. Są ona na granicy dopuszczalnej normy i tak jak ktoś qbek17 napisał wcześniej mamy dwa rozwiązania: kompleksowe na cały dom (kolumna filtracyjna ze specjalnym złożem usuwającym azotany) albo tylko z jednego punktu poboru (system odwróconej osmozy). Klarsan, zajrzałem na twoją stronę na którj napisane jest, że głowice używane w podanych przez Ciebie modelach to Clack, jednak na stronie producenta wpisane są już głwiece Erie... które ostatecznie są montowane. No i najciekawsze jaka jest cena ? Jeżeli to problem proszę o podesłanie oferty na priv, jesteście z Wrocławia więc w ramach problemów zawsze serwis pod ręką... Odnośnie bakterii to pomijając ponowne badanie wody i tak chcę mieć zamontowaną lampę UV ponieważ teren na którym znajduje się ujęcie nie jest uzbrojony w kanalizację a co za tym idzie moja studnia zewsząd otoczona jest szambami i oczyszczalniami przydomowymi. Więc nawet jeżeli obecność bakterii jest spowodowana brakiem odkażania przed badaniami, wolę posiadać zabezpieczenie na wszelkie ewentualności. Co do azotanów to w grę na tym etapie nie wchodzi drogie rozwiązanie, po dłuższym przepompowywaniu wody parametry nie spadną (teren starego sadu i pól uprawnych... dobrze nawożony ) to zapewnę zdecyduję się na punktową osmozę. Na ten moment znalazłem jeszcze jedną propozycję która po czytaniu licznych komentarzy w wątku wydaje się być w miarę porządna: wodaRO CLACK PALLAS 30 nowoczesny zmiękczacz wody z żywicą monosferyczną Głowica - Clack Pallas Złoże 30 l Lewatit S1567 Regeneracja UpFlow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola_mg 26.06.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Nie zaszkodzi jak by była, ale jest to dodatkowy koszt zakupu oraz później co roku wymiana żarników - więc pytanie do Pani czy sobie Pani tego życzy (bo technologicznie nie ma to uzasadnienia) OK. Czyli rozumiem, że np. ścieki ze zmiękczacza (lub filtra wielofunkcyjnego) można pokierować do szamba, a ścieki z odżelaziacza (bez chemii) można wypuścić do studni chłonnej lub rozsączyć? Ta wydajność to tylko teoria - gdyby woda była na poziomie 3 metrów to faktycznie tyle mogłoby być. Jeśli lustro wody jest na poziomie 27 metrów to prawie 3 bary ciśnienia idzie na podniesienie wody do poziomu ziemi. Jak do tego się doda hydrofor (z ciśnieniem zazwyczaj nie mniejszym niż 3-4 bary) i opory na filtrach czy rurach, to okaże się, że ledwo cokolwiek płynie z kranu... to może być wąskie gardło całego układu. Ja bym się skłaniał do bezprzeponowego, jak największego (np. 300 litrów) Tzn źle napisałam lustro jest na 4 metrach a pompa na 27metrach. Czy tamten zmiękczacz i odzelaziacz będzie ok czy inny jest lepszy. Czy możesz podac modele. I jaka dokładnie ta osmoza. Z góry wielkie dzięki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 26.06.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Panowie, ujęcie głębinowe z ok. 12 m. Poniżej wyniki badań. Jak bardzo źle jest i co z tym zrobić, aby było lepiej Dom jednorodzinny, na razie 2 osoby. Dzięki za wszelkie sugestie. Edytowane 26 Czerwca 2018 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 26.06.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 mam glowicę supreme soft 20. Mam pytanie: czy w tej glowicy można zmienić czestotliwość regeneracji czy jest ona ustawiona fabrycznie i nie ma możliwości zmiany tego? Jezeli mozna zmieniac to w jaki sposob dobrac optymalną czestotliwosc oraz w jaki sposob mozna to zrobic.Zazwyczaj jest to podstawowy parametr, który można zmieniać... ale nie znam programowania tej głowicy tak dokładnie.Żeby dobrać częstotliwość regeneracji potrzebne są informacje o zużyciu wody, jej twardości, ilości i typie złoża w zmiękczaczu... ale zazwyczaj sterownik sam sobie to wylicza.Hmm. instalator jak montował nastawił więc pewną wartość. Z tego co widzę to regeneracja jest co 5000l (chyba jest to ustawione na sztywno bo zawsze jak się skapnę że była regeneracja to jest powyżej 4000l) tTwardość 243mg/l CsCO3. Niestety nie wiem jakie jest tam złoże. Czy to ma sens te 5000l? to wychodzi częściej niz dwa razy w miesiącu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 26.06.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Powiem tak: nie jest najlepiej ale dramatu tez nie ma Aby doprowadzić wodę do parametrów wody pitnej może nawet udałoby się to wykonać na jednym stopniu filtracji z wykorzystaniem napowietrzacza, zbiornika hydroforowego (tutaj polecamy hydrofor 300 litrowy bezprzeponowy) a także odżelaziaczo-odmanganiacza a za nim filtra mechanicznego. Jednak ze względu na bardzo wysoką twardość wody bezpiecznie będzie dostawić drugi stopień filtracji w postaci zmiękczacza który zredukuje twardość wody a także zatrzyma ewentualne delikatne pozostałości obecnego w wodzie manganu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 26.06.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Dziękuję za odpowiedź. Mam już zbiornik z hydroforem (chyba 100 dm3), podgrzewacz 250 dm3 i wolałbym kolejnego zbiornika nie montować.....W tej chwili problemem było "zaczernienie" wody ciepłej w zbiorniku - po umyciu go leci woda żółta, ale może to kwestia przepłukania zbiornika. Jak duże to gabarytowo urządzenia i z jakimi kosztami się liczyć? Z oczywistych względów może być na priv. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 27.06.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 @Pablo_11 szczegóły oczywiście na priv tak jak napisałeś z wiadomych względów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola_mg 27.06.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Tzn źle napisałam lustro jest na 4 metrach a pompa na 27metrach. Czy tamten zmiękczacz i odzelaziacz będzie ok czy inny jest lepszy. Czy możesz podac modele. I jaka dokładnie ta osmoza. Z góry wielkie dzięki za odp Mogę prosić o odp. Sprawa pilna dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.06.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Mogę prosić o odp. Sprawa pilna dla mnie Jak juz pisalem - ja bym to zrobil inaczej. Ten odzelaziacz jest regenerowany chemią wiec scieki musza isc do szamba - a bedzie ich sporo. Osmoza (typu RO6) z mineralizatorem to koszt ok 500-600 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola_mg 28.06.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 (edytowane) Czyli ten odzelaziacz jest zły? Czyli jaki kupić? . Ja się kompletnie na tym nie znam Znalazkam taki filtr wielofunkcyjny https://wodnyekspert.pl/zmiekczacze-odzelaziacze-odmanganiacze/552-odzelaziacz-zmiekczacz-odmanganiacz-eko-optima-30c-742-cr-100-na-zlozu-crystal-right.html Taki? Czy jaki będzie dobry? Albo takie cos http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-water-technic-26-up-flow-4-cyklowy-i7120285017.html Od ziela acz czym najlepiej regenerowany bo widzę że jest kilka opcji a co dopiero żeby wybrać który Odwrocona smoza to coś takiego http://allegro.pl/filtr-do-wody-ro7-jonizator-odwrocona-osmoza-aifir-i6828136483.html Widzę że są różne ceny i nie wiem czym se różnią te osmozy Edytowane 28 Czerwca 2018 przez Wiola_mg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.06.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Czyli ten odzelaziacz jest zły? Czyli jaki kupić? . Ja się kompletnie na tym nie znam Jeszcze raz: na takie parametry wody potrzebne będą dwa filtry szeregowo (jeden za drugim): - na początku powinien iść duży zbiornik hydroforowy (np. 300 litrów) z napowietrzaniem (zwężka albo sprężarka) - jako pierwszy filtr idzie odżelaziacz (na złożu katalitycznym - przykładowe to Pyrolox, Defeman, G1...), wymaga on silnego strumienia wody do płukania (przy filtrze w zbiorniku 10x54 to ok 2,5 m3/h czyli praktycznie cała moc pompy), ale nie wymaga chemii do regeneracji - dlatego wodę z płukania można puścić "w glebę"... jego zadaniem jest zbicie jak najwięcej żelaza i manganu - jako drugi stopień może iść filtr wielofunkcyjny (np. taki jak znalazłaś, ale większy), jest on regenerowany solą więc te ścieki muszą iść do szamba (ale jest ich mniej), zadaniem tego filtra jest usunięcie pozostałości żelaza, manganu i całej twardości - jako ostatni element może być zastosowana osmoza do wody pitnej, może to być coś podobnego do tej z linka, ale ja bym sobie darował te jonizatory (tylko podnoszą koszty utrzymania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.06.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Hmm. instalator jak montował nastawił więc pewną wartość. Z tego co widzę to regeneracja jest co 5000l (chyba jest to ustawione na sztywno bo zawsze jak się skapnę że była regeneracja to jest powyżej 4000l) tTwardość 243mg/l CsCO3. Niestety nie wiem jakie jest tam złoże. Czy to ma sens te 5000l? to wychodzi częściej niz dwa razy w miesiącu. Te 4000 litrów to rozsądna wartość... 5000 to już raczej trochę za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.06.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Dziękuję za odpowiedź. Mam już zbiornik z hydroforem (chyba 100 dm3), podgrzewacz 250 dm3 i wolałbym kolejnego zbiornika nie montować..... W tej chwili problemem było "zaczernienie" wody ciepłej w zbiorniku - po umyciu go leci woda żółta, ale może to kwestia przepłukania zbiornika. Jak duże to gabarytowo urządzenia i z jakimi kosztami się liczyć? Z oczywistych względów może być na priv. Dziękuję. Czy ten zbiornik 100 dm3 jest z przeponą? Jeśli tak to możesz zastosować odżelaziacz z napowietrzaniem "zintegrowanym". Jaki odżelaziacz możesz postawić (rozmiar i typ złoża) może być zależne od wydajności pompy i studni - znasz te parametry? Przy takiej twardości bym się nie zastanawiał tylko brał zmiękczacz. Czy znasz orientacyjne miesięczne zużycie wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snekker39 29.06.2018 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Witam zrobiłem badanie wody jeszcze raz oto są wyniki czy coś się zmieniło ? proszę o odpowiedź pozdrawiam Wynik jest na tyle nietypowy, że może chciałbyś potwierdzić go jeszcze jednym badaniem (np. samego manganu) zanim wydasz kilka tysięcy PLN na filtry? Tak - to są dwa urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 30.06.2018 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Czy ten zbiornik 100 dm3 jest z przeponą? Jeśli tak to możesz zastosować odżelaziacz z napowietrzaniem "zintegrowanym". Jaki odżelaziacz możesz postawić (rozmiar i typ złoża) może być zależne od wydajności pompy i studni - znasz te parametry?Przy takiej twardości bym się nie zastanawiał tylko brał zmiękczacz. Czy znasz orientacyjne miesięczne zużycie wody?To jest typowy zestaw hydroforowy JET100A, zbiornik z przeponą, wydajność wg producenta do 60 dm3/min. Wydajności ujęcia nie znam, ale woda sama z niego wypływa. Zużycie obecnie to dwie dorosłe osoby, (ale trzeba też mieć na uwadze możliwość rozbudowy). Do podlewania ogrodu itp. mam osobny obieg wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.07.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 To jest typowy zestaw hydroforowy JET100A, zbiornik z przeponą, wydajność wg producenta do 60 dm3/min. To wydajność teoretyczna... W praktyce możesz raczej liczyć na nie więcej jak połowę tego... A to za mało aby wypłukać odżelaziacz z ciężkim złożem. Pozostają Ci złoża "lekkie" lub wymiana pompy. Taki minimalny przepływ żeby mieć pewność, że złoże się wypłucze to ok 2,5-2,8 m3/h. Ja bym tu proponował jakiś lekki odżelaziacz z napowietrzaniem (np. na BIRMie na małej butli - np. 9x48") i za nim jak największy filtr wielofunkcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.07.2018 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Witam zrobiłem badanie wody jeszcze raz oto są wyniki - czy coś się zmieniło ? W zasadzie niewiele się zmieniło. W tej sytuacji pozostaje Ci szukanie filtra do usuwania manganu przy niskim pH. Żeby to zrobić pewnie będziesz potrzebował podniesienia pH (czyli jedna kolumna ze złożem do korekty pH), potem odżelaziacza ze złożem katalitycznym - a najlepiej dwóch szeregowo. Nie muszą być bardzo duże, ale chodzi o to aby mangan zdążył się wytrącić, więc czas kontaktu musi być jak najdłuższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snekker39 01.07.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 W zasadzie niewiele się zmieniło. W tej sytuacji pozostaje Ci szukanie filtra do usuwania manganu przy niskim pH. Żeby to zrobić pewnie będziesz potrzebował podniesienia pH (czyli jedna kolumna ze złożem do korekty pH), potem odżelaziacza ze złożem katalitycznym - a najlepiej dwóch szeregowo. Nie muszą być bardzo duże, ale chodzi o to aby mangan zdążył się wytrącić, więc czas kontaktu musi być jak najdłuższy. Jestes wstanie naprowadzic mnie na jakies urządzenia, abym mógł je zakupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 01.07.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Witam czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby pomóc w doborze jakiegoś urządzania do uzdatnienia wody pitnej o takich parametrach: Woda z własnego ujęcia na około 30m głębokości. Dodam że woda ma dość specyficzny zapach (mi przypomina zgniłe jajo). W badaniach żaden inny związek poza żelazem i manganem nie przekracza norm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.07.2018 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Witam czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby pomóc w doborze jakiegoś urządzania do uzdatnienia wody pitnej o takich parametrach:... Woda z własnego ujęcia na około 30m głębokości. Dodam że woda ma dość specyficzny zapach (mi przypomina zgniłe jajo). W badaniach żaden inny związek poza żelazem i manganem nie przekracza norm. W wynikach nie ma twardości więc ten temat pomijam. Na to co widać potrzebujesz odżelaziacza. Tragedii nie ma - przekroczenia nie są bardzo duże, a pH jest odpowiednie. Osobiście polecałbym filtr z naturalnym złożem katalitycznym (np. G1 czy Pyrolox), ale czy możesz takie zastosować to zależy od wydajności Twojej pompy, tego co możesz zrobić ze ściekami, czy możesz zainstalować napowietrzanie (jaki jest zbiornik hydroforowy), itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts