Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Trochę loteria, a trochę możesz pomóc szczęściu jak popytasz w okolicy, poszukasz map geologicznych albo jakiegoś geologa/hydrologa, który Ci podpowie jak to wygląda w Twoim terenie.

W okolicy.są tylko 4 gospodarstwa i wszystkie mają studnie kopane, my też taką mamy, ale wody w nich mało i w lecie jej brakuje.

Szukam teraz geofizyka albo kogoś kto może zbadać mi działkę metodą elektrooporową.

Jestem z woj. opolskiego. Jeśli ktoś może pomóc to będę wdzięczny.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oxyline Plus 85, (84,9 litrów złoża Katalox Light + podsypka kwarcowa) - na butli 14x65 (niebieskiej, innej niż ta dla urządzeń Oxyline Plus).

Kolor butli nie ma żadnego znaczenia. Możesz sobie zamówić fioletowe czy limonkowe jeśli masz taką fantazję :)

tylko w momencie kiedy pytam sie o gwarancje na dzialanie stacji czyli usuniecie zelaza z wody dostaje :

Trochę mu się nie dziwię - boi się dać gwarancje. Jakbyś chciał mieć filtr przewymiarowany tak ze 2x to pewnie byś dostał gwarancję, ale nie w takim przypadku.

Chociaż tekst o resetowaniu głowicy to już przesada - dobre głowice mają ustawienia zapisane na stałe (niezależnie od zasilania) i brak prądu ich nie resetuje.

Kolor butli nie ma żadnego znaczenia. Możesz sobie zamówić fioletowe czy limonkowe jeśli masz taką fantazję :)

Trochę mu się nie dziwię - boi się dać gwarancje. Jakbyś chciał mieć filtr przewymiarowany tak ze 2x to pewnie byś dostał gwarancję, ale nie w takim przypadku.

Chociaż tekst o resetowaniu głowicy to już przesada - dobre głowice mają ustawienia zapisane na stałe (niezależnie od zasilania) i brak prądu ich nie resetuje.

podobnie Panu odpowiedzialem ze z zasilaniem nie mam problemu bo mam podpiete linie pod zasilanie awaryjne a wode pobierala mi firma z laboratorium.....taaaa nie chca ...juz 1 stacje od nich mam

ale ale dostalem kolejna oferte :

Przy takim zapotrzebowaniu i parametrach wody należy zastosować dodatkowy stopień. Nie wiem, przez jaki okres będzie pobierana ta woda ( to też jest ważne)?

Nasza propozycja, która gwarantuje Państwu wodę normatywną w 100%, to:

Stopnie filtracji:

Odżelaziacz Oxyline Plus 56 Katalox Light

Stacja ze złożem Ecomix

Stopień 1

Profesjonalny system odżelaziający - Supreme OXYLINE Plus 56 Katalox Light™ głowica Clack z napowietrzaniem

http://bluewater24.pl/profesjonalny-system-odzelaziajacy-supreme-oxyline-plus-56-katalox-light-p-1057.html

- cena 4100 zł.

Stopień 2

WIELOFUNKCYJNA STACJA UZDATNIANIA WODY 5 W 1 ECOMIX A 60/O Logix 255/762 EC-A

http://bluewater24.pl/wielofunkcyjna-stacja-uzdatniania-wody-5-w-1-ecomix-a-60o-762-ec-a-p-228.html

Cena po rabacie: 3700 zł + pakiet:

Sól pastylkowana 100 kg

urządzenie dwuelementowe, butla 13x54, zbiornik soli 140 l, 60 l złoża

robi sie ciekawie ......po co mi stacja do zmiekczania wody???

Edytowane przez kuciar

Witam serdecznie mam problem ze studnia i potrzebuje konsultacji.

Odwiert wykonany w zeszłym roku, 30m w głąb.

Pompa na 26m.

Obsybka żwirowa.

Tu jest skan badania wykonanego wczoraj

http://s2.ifotos.pl/mini/badanie-w_qeexene.png

Pierwszy problem:

Są bakterie i trzeba się ich pozbyć, mam 2 pomysły i 3 podejrzenia skąd się wzięły.

- w zeszłym roku, woda opadowa zalała studnie, niby jest pokrywa ale może woda się dostała?

- teraz jak przyjrzałem się studni ( ślepy byłem wcześniej ) na nieokreśloną głębokość jest dziura wokół rury studziennej po wiertnicy, nie została obsypana, a glina z wykopu już niestety została usunięta. I tu pytanie czym to uszczelnić? Bo znajduje się w niej woda gruntowa. Robiłem test i podczas pracy studni teoretycznie zostaje w idealnym bezruchu czyli nie ma większego przecieku - może jest mniejszy? Tego pewni nikt mi nie powie, dlatego czymś muszę uszczelnić stan który już mam.

- 3cia przyczyna może bakterie wyhodowały się w hydroforze, kranie? Chociaż kran dezynfekowałem, hydrofor jest w garażu a woda czasem stoi tam kilka dni, przed badaniem spuszczałem kilkanaście minut może za mało? Chociaż ta przyczyna idzie na bok, bo naprawi się sama najłatwiej.

Panowie i Panie, jakie macie pomysły na mój problem?

A kolejne pytanie, jakie urządzenia do tej wody? Zakładając, że problem bakterii zostanie rozwiązany.

Mam też oczyszczalnie, zbs 6c.

Edytowane przez Gik

Pierwszy problem:

Są bakterie i trzeba się ich pozbyć,

Słusznie - napraw to co już zauważyłeś (uszczelnienie, dziury), zrób dezynfekcje i ponów badanie.

A kolejne pytanie, jakie urządzenia do tej wody? Zakładając, że problem bakterii zostanie rozwiązany.

Pomijając bakterie masz do usunięcia nadmiar żelaza i manganu - to sprawa dla odżelaziacza. Ewentualnie możesz jeszcze zmiękczyć wodę jeśli chcesz.

Co do konkretów to musisz podać więcej szczegółów - typ pompy, wydajność studni, gdzie idą ścieki, jakie masz zapotrzebowanie na wodę (zużycie), jakieś ograniczenia miejsca, itd?

Słusznie - napraw to co już zauważyłeś (uszczelnienie, dziury), zrób dezynfekcje i ponów badanie.

Pomijając bakterie masz do usunięcia nadmiar żelaza i manganu - to sprawa dla odżelaziacza. Ewentualnie możesz jeszcze zmiękczyć wodę jeśli chcesz.

Co do konkretów to musisz podać więcej szczegółów - typ pompy, wydajność studni, gdzie idą ścieki, jakie masz zapotrzebowanie na wodę (zużycie), jakieś ograniczenia miejsca, itd?

Pompa daje około 60l/min. Nie pamiętam dokładnie firmy, ale chyba jakaś IBO 1,1KW

Ścieki idą do oczyszczalni ZBS 6C, biologiczna.

Dom aktualnie 2 osoby, docelowo 4 osoby.

Zużycie wody, ciężko mi określić nigdy nie liczyłem i nie oszczedzam, na ogród jest podłączenie bezpośrednie ze studni, więc stacje by to omijało, założyłem tam tylko filtr mechaniczny Cintropur 32.

Miejsce w kotłowni jest dedykowane dla stacji.

Chciał bym chyba zmiękczyć, bo jest twarda?

Liczę na maksymalną bezobsługowość, wydajność i niskie koszty użytkowania, cena urządzenia na końcu listy.

A pytanie odnośnie uszczelnienia po odwiercie, co tam wrzucic? bo mam z tym problem....

Pompa daje około 60l/min. Nie pamiętam dokładnie firmy, ale chyba jakaś IBO 1,1KW

Tyle daje faktycznie (zmierzyłeś?) czy to wydajność nominalna/maksymalna? Jeśli ta druga to radzę dokładnie sprawdzić model pompy, głębokość lustra wody i odległość do pompowania...

Ścieki idą do oczyszczalni ZBS 6C, biologiczna.

Czyli raczej szukasz odżelaziacza bez regeneracji chemicznej. Ścieki z niego możesz puścić po prostu w studnię chłonną lub do oczyszczalni (ale to spora ilość).

Dom aktualnie 2 osoby, docelowo 4 osoby.

Zużycie wody, ciężko mi określić nigdy nie liczyłem i nie oszczedzam, na ogród jest podłączenie bezpośrednie ze studni, więc stacje by to omijało, założyłem tam tylko filtr mechaniczny Cintropur 32.

Czyli standardowy 1 m3/h powinien wystarczyć... to jakieś 2-3 krany otwarte na raz i ciągle.

Chciał bym chyba zmiękczyć, bo jest twarda?

13 dH to nie jakaś masakryczna twardość, ale nie zaszkodzi ją zmiękczyć. Tylko to spowoduje konieczność regeneracji solą, a to trochę przeszkodzi oczyszczalni (zmniejszy się jej wydajność). Zakładam, że nie masz rur miedzianych?

Liczę na maksymalną bezobsługowość, wydajność i niskie koszty użytkowania, cena urządzenia na końcu listy.

Masz hydrofor? Jaki? (z poduszką powietrzną czy przeponowy?)

Koszty obsługi zmiękczacza to koszt soli - ok 1 pln na każdy m3 zmiękczonej wody (średnio).

Koszt odżelaziacza to woda na płukanie (czyli u Ciebie praktycznie nic) i prądu do pompy (czyli grosze).

Największy koszt to przeglądy - jeśli będziesz je robił.

A pytanie odnośnie uszczelnienia po odwiercie, co tam wrzucic? bo mam z tym problem....

Z tym akurat Ci nie pomogę, ale może Jastrząb coś podpowie...

lustro wody na poziomi około 14m, rzeczywista wydajność około 40L/m.

Hydrofor przeponowy 200L, a przed nim filtr mechaniczny.

Odżelaziacz rzeczywiście ten bez chemii mi się podoba ale wody aż 300L na jedno płukanie to rzeczywiście dużo... + pewnie zmiękczacz też swoje dorzuci. Oczyszczalnia powinna dać radę?

A odnośnie tych bakterii, jakieś pomysły skąd się wzięły? Chyba nie są z wód podskórnych? Ta dziura przy rurze nie wygląda na przyczynę tych bakterii? Bo było by ich więcej?

Co do tej obsybki, pewnie glina była by najlepsza... ale skąd wziąć jakaś glinę w proszku :) żeby to ładnie obsypać

lustro wody na poziomi około 14m, rzeczywista wydajność około 40L/m.

To daje <2,5 m3/h. Więc jeśli chodzi o ciężkie złoża to pozostaje Ci zbiornik nie większy niż 10x54".

Hydrofor przeponowy 200L, a przed nim filtr mechaniczny.

Filtr przed hydroforem? Jaką wydajność ma ten filtr? Nie tłumi przepływu?

Odżelaziacz rzeczywiście ten bez chemii mi się podoba ale wody aż 300L na jedno płukanie to rzeczywiście dużo... + pewnie zmiękczacz też swoje dorzuci. Oczyszczalnia powinna dać radę?

Na oczyszczalniach aż tak się nie znam, ale te 300 litrów to bardzo optymistyczna ilość. Płukanie odżelaziacza (co kilka dni) to średnio 10-15 minut z przepływem ok 2,5 m3/h - to daje 400-600 litrów na każde płukanie. Zmiękczacz to regeneracja co 10-14 dni, objętość ścieków jest mniejsza (ok 120-140 litrów) ale za to z dużą dawką chlorków.

Witam po przerwie, jesteśmy właśnie po analizie wody, o której pisałem tutaj kilka tygodni temu. Wtedy wiedziałem tylko, że woda ma kolor kawy. Teraz mamy już wyniki analizy:

Tylko dla ludzi o mocnych nerwach...:)

pH- 7,3

Mętność- 11,3 NTU

Jon amonowy NH4- 16,15mg/l

Żelazo- 8600 µg/l

Mangan- 1040 µg/l

Zawartość wapnia i magnezu- 200 mgCaCO3/l

Indeks nadmanganianowy- 229,80 mg/l

Azotany- 66,2 mg/l

Chlorki- 176 mg/l

Siarczany- 1110 mg/l

Niestety w badaniu nie uwzględniono twardości wody.

Proszę o opinię czy taką wodę da się doprowadzić do celów użytkowych dla ludzi i z czego musiałaby się składać stacja uzdatniania żeby można było taką wodę spożywać?

Na pewno bardziej opłaca się wywiercić nową studnie niż uzdatniać wodę z tego odwiertu. To bez żadnych wątpliwości.

Wlasnie dostalem wyniki badan (dzieki KLARSAN) probka 2 pobrana bezposrednio ze studni ,probka nr 1 po 60 minutowym przeplywie przez stacje .

Mam jeszcze stare badanie wody z 2014 gdzie zawartosc zelaza to 3,64 mg/l a obecne to 1,83 ......przez 4 lata tyle siadlo?

Czyli filtr cos tam robi ale te 1,15 mg/l dalej brudzi mi calosc ..........

Jedyne wyjscie z sytuacji obecnie ( firma ktora montowala stacje nie zaproponowala mi zadnego rozwiazania problemu) to zmiana ustawien na zapotrzebowanie wody do podlewania i ustawienie plukania stacji pomiedzy sesjami podlewania....zamiast 25 ninutowego czasu podlewania dla jednej sekcji zredukowalem to do 10 minut co daje mi zuzycie okolo 1,5 m3/h potem plukanie stacji i kolejna tura podlewania....nie wiem czy to cos zmieni , bo wyglada na to ze stacja nie wyrabia z oczyszczaniem wody .

Przegladajac rowniez specyfikacje odzelaziacza ze zlozem greensand plus natrafilem na uzaleznienie wydajnosci pompy od wielkosci zbiornika przy 14" potrzebuje min.3,5m3/h ...a mam "teoretycznie" 3,3 m3/h ....

Najlepszym wyjsciem bylo by postawienie stacji takiej jak ta: Supreme OXYLINE Plus 56 Katalox Light ,przeplyw nominalny,praca-1,6 m3/h i wydajnosc pompy to tylko 2,1m3/h

ale .....no wlasnie koszt 4200 zl ......chyba ze sprzedam obecna....

Jedyne wyjscie z sytuacji obecnie ( firma ktora montowala stacje nie zaproponowala mi zadnego rozwiazania problemu) to zmiana ustawien na zapotrzebowanie wody do podlewania i ustawienie plukania stacji pomiedzy sesjami podlewania....zamiast 25 ninutowego czasu podlewania dla jednej sekcji zredukowalem to do 10 minut co daje mi zuzycie okolo 1,5 m3/h potem plukanie stacji i kolejna tura podlewania....nie wiem czy to cos zmieni , bo wyglada na to ze stacja nie wyrabia z oczyszczaniem wody .

Jeśli tak zrobisz to zwiększysz pojemność złoża (czyli będzie mogło zatrzymać więcej żelaza) - a to nie jest problemem w Twoim przypadku. U ciebie problemem jest prędkość filtracji - czyli jak szybko woda przepływa przez złoże. Regenerację możesz robić nawet rzadziej (co kilka dni) ale jeśli przepływ chwilowy będzie taki sam to problem nie zniknie.

Jeśli chcesz coś robić z tą stacją to tak ustaw podlewanie aby trwało dłużej, ale mniejszym przepływem (nie wiem jakie masz możliwości - może mniej sekcji pracujących jednocześnie, może podzielić system na więcej sekcji...)

Przegladajac rowniez specyfikacje odzelaziacza ze zlozem greensand plus natrafilem na uzaleznienie wydajnosci pompy od wielkosci zbiornika przy 14" potrzebuje min.3,5m3/h ...a mam "teoretycznie" 3,3 m3/h ....

Najlepszym wyjsciem bylo by postawienie stacji takiej jak ta: Supreme OXYLINE Plus 56 Katalox Light ,przeplyw nominalny,praca-1,6 m3/h i wydajnosc pompy to tylko 2,1m3/h

ale .....no wlasnie koszt 4200 zl ......chyba ze sprzedam obecna....

Przepływ nominalny musisz mieć taki aby pokrył zapotrzebowanie układu podlewania. I nie patrz na przepływy maksymalne tylko na nominalne, ciągłe.

sekcje wlaczaja sie jedna po drugiej.....czyli przy 1 sekcji zuzycie to np. 25minut podlewania,10l/min dla jednego zraszacza x 3=30l/min x 25minut 750 litrow ,mam sterownik .....musze sprawdzic opcje programowania ...wszystkie sekcje (5 + 1 linia kropelkujaca podziemna) maja ten sam czas podlewania ,pobor moze sie troche roznic dla poszczegolnych sekcji bo mam rozne zraszacze i kazdy ma inna wydajnosc .

czyli jedyny ratunek to wiekszy zbiornik....

Edytowane przez kuciar

sekcje wlaczaja sie jedna po drugiej.....czyli przy 1 sekcji zuzycie to np. 25minut podlewania,10l/min dla jednego zraszacza x 3=30l/min x 25minut 750 litrow ,mam sterownik .....musze sprawdzic opcje programowania ...wszystkie sekcje (5 + 1 linia kropelkujaca podziemna) maja ten sam czas podlewania ,pobor moze sie troche roznic dla poszczegolnych sekcji bo mam rozne zraszacze i kazdy ma inna wydajnosc .

czyli jedyny ratunek to wiekszy zbiornik....

Problemem jest te 30 l/min. Kombinuj jak to zmniejszyć, a może nie będziesz musiał zmieniać filtra.

Witam raz jeszcze

Problem odkażenia i obsypania studni - został rozwiązany. Teraz chciał bym prosić o zaproponowanie jakiegoś rozwiązania urządzeniowego.

a. Twardość ogólna CaCO3 = 219

b. Żelazo = 2,284

c. Mangan = 0,173

d. Amoniak = 0,31

e. Siarczany = brak w badaniu (założono w normie)

f. pH = 7,6

g. ChZT = 5,45

h. Mętność = 9,9

i. Barwa = 15

Charakterystyka studni

- odwiert 30m

- lustro wody 12m

- pompa Omnigena 60l/min na 26~25m

- rzeczywista wydajność ponad 40l/min

Charakterystyka zapotrzebowań domu

- 2 osoby, docelowo 4.

- na cele domowe maks 1m3 miesięcznie

- cele ogrodowe rury rozdzielone przy studni więc omijają stację

- hydrofor przeponowy 200l w drugim rozgałęzieniu linii

- oczyszczalnia biologiczna ZBS 6C

- ale istnieje możliwość podłączenia zrzutu popłuczyn do deszczówki, o ile można, warto albo nawet trzeba.

Bardzo proszę o rady

Problemem jest te 30 l/min. Kombinuj jak to zmniejszyć, a może nie będziesz musiał zmieniać filtra.

ciezko bedzie ,jedyne co mi przychodzi do glowy to zmiana dysz w zraszaczach na mniejsze ,albo wymiana niektorych zraszaczy na statyczne -mniejszy pobor wody chyba gorny zakres to 2litry na minute w zaleznosci od promienia i kata ....

Edytowane przez kuciar

Witam wszystkich

Jestem właśnie na etapie pierwszych dni zamieszkania w nowo wybudowanym domu .

Krótko - robiąc badania wody krótko po wywiercie ujęcia studni własnej , okazało się ze parametr manganu wynosi 264 przy normie 50 .

Pozostałe elementy były poniżej norm .

Nie robiłem dużego researchu stad kupując piec viessman sprzedawca zasugerował zakup aquamixa N który miał sobie poradzić z tym nadmiarem .

W tym tygodniu będę robił kolejne badania jednak zapach i smugi ewidetnie manganowe jak były tak są .

Pytanie czy aquamix n jest w stanie sobie poradzić z takim poziomem manganu ? Czy z góry jest to skazane na porażkę i lepiej szukać alternatywnych rozwiązań

W tym tygodniu będę robił kolejne badania jednak zapach i smugi ewidetnie manganowe jak były tak są .

Pytanie czy aquamix n jest w stanie sobie poradzić z takim poziomem manganu ? Czy z góry jest to skazane na porażkę i lepiej szukać alternatywnych rozwiązań

Taka ilość manganu raczej nie zostawia smug ani nie ma zapachu - tym bardziej po kilku dniach...

Może zrób te badania i poszukaj innej przyczyny.