Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Te wyniki nie są tragiczne. Jeśli na cały dom to możesz pomyśleć o filtrze ze złożem wielofunkcyjnym. To urządzenie zmiękczy wodę, zmniejszy żelazo, mangan, może nawet jon amonowy. Ale do regeneracji będziesz musiał kupować sól tabletkowaną. Ścieków byłoby względnie niewiele... jakieś 150 litrów co dwa tygodnie (~300 litrów na miesiąc). Koszt takiego urządzenia to pewnie ok 4000 PLN. Za jakieś 5-7 lat musiałbyś wymienić w nim złoże - koszt pewnie w granicach 1000 PLN.

Zestaw podzlewowy i bez ścieków to zabawa z filtrami na wymienne wkłady odżelaziające. Ma to bardzo ograniczoną wydajność, do tego musiałbyś regularnie wymieniać wkłady żeby działało (a to są regularne koszty i upierdliwość). Ewentualnie odwrócona osmoza - ale to też wymiany wkładów co kilka miesięcy i raczej stosuje się to do wody pitnej (osobny kran).

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Musze chyba pomyśleć o systemie na cały dom tylko jak pomyśle o kuciu podłogi w kotłowni i kładzeniu tam rury na popłuczyny to aż mi sie odechciewa. Bo chyba trzeba tak zrobić żeby te popłuczyny nie zamarzły? Nie wystarczy chyba po prostu przejść przez ścianę na dwór?

A może polecasz jakiś filtr pod zlew na przetestowanie, może być na priv.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Musze chyba pomyśleć o systemie na cały dom tylko jak pomyśle o kuciu podłogi w kotłowni i kładzeniu tam rury na popłuczyny to aż mi sie odechciewa. Bo chyba trzeba tak zrobić żeby te popłuczyny nie zamarzły? Nie wystarczy chyba po prostu przejść przez ścianę na dwór?

Na pewno bezpieczniej byłoby zabezpieczyć rury przed zamarzaniem. Może łatwiej udałoby Ci się poprowadzić wąż z popłuczynami gdzieś przez ścianę do istniejącej kanalizacji?

A może polecasz jakiś filtr pod zlew na przetestowanie, może być na priv.

Ale co chcesz testować? To inne rozwiązania... możesz sobie zainstalować odwróconą osmozę - to nie zaszkodzi. Jak wpiszesz sobie w google zestaw RO6 to znajdziesz mnóstwo modeli.

Zatem i ja powrócę do tematu stacji.

Średnie zużycie przez rodzinę 4-osobową to 6-8m3 miesięcznie.

Wykonałem ponownie po 5 latach badania wody. Oto wyniki:

Badany parametr Jednostka Wynik

Barwa mg Pt/l 6

Mętność NTU 0,5

pH - 8,19

Twardość mg CaCO3/l 460

Żelazo mg Fe/l 0,05

Mangan mg Mn/l <0,03

Azotany mg NO3-/l <3

Jon amonowy mg NH4+/l 0,06

Chlorki mg Cl-/l 30

Przewodność μS/cm 648

I otrzymałem propozycję zmiękczacza kompaktowego Slide Cover PL w cenie z montażem za 2200 zł.

Ulotka producenta napisana z literówkami :) i brak informacji o ilości potrzebnej wody do regeneracji. Może ktoś się wypowiedzieć co do samego urządzenia i oczywiście doboru wielkości stacji do wyników i zużycia wody? Mam mieszane uczucia, co do urządzenia, pomimo 3-letniej gwarancji i nie-chińskich podzespołów.

Edytowane przez Karlsen

Ale masz twardą wodę... zęby można połamać ;].

45 x ilość złoża [l] / twardość [mg CaCO3]

45 - średnia przyjęta wartość świadcząca o pojemności jonowymiennej złoża

45 x 30 / 460 = 2,9 m3, czyli co 2900 litrów byś miał regenerację złoża.

45 x 35 / 460 = 3,4 m3

45 x 26 / 460 = 2,5 m3

Powinieneś szukać zmiękczacza z nie mniej niż 30 litrów złoża. Inaczej zbankrutujesz na kupnie tabletek.

Głowica Clack, złoże Levatit https://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic/aqua-soft-basic-30-wersja-objetosciowa-przeplyw-1-5m-h.html Jak kasa nie grali roli i chcesz bajery jak WiFi, tzw. suchy zbiornik to Erie IQsoft 26.

Edytowane przez emigrus

Barwa mg Pt/l 6

Mętność NTU 0,5

pH - 8,19

Twardość mg CaCO3/l 460

Żelazo mg Fe/l 0,05

Mangan mg Mn/l <0,03

Azotany mg NO3-/l <3

Chlorki mg Cl-/l 30

Przewodność μS/cm 648

Bardzo dobre wyniki - może poza tą wysoką twardością. Czy to studnia głębinowa czy coś płytkiego? Sprawdzałeś bakterie?

I otrzymałem propozycję zmiękczacza kompaktowego Slide Cover PL w cenie z montażem za 2200 zł.

Ulotka producenta napisana z literówkami :) i brak informacji o ilości potrzebnej wody do regeneracji. Może ktoś się wypowiedzieć co do samego urządzenia i oczywiście doboru wielkości stacji do wyników i zużycia wody? Mam mieszane uczucia, co do urządzenia, pomimo 3-letniej gwarancji i nie-chińskich podzespołów.

Do Twojego zużycia i twardości potrzebujesz dużego zmiękczacza - myślę, że 30 litrów złoża będzie OK.

Co do tego modelu to skąd pomysł, że ma on "nie-chińskie podzespoły"? Przecież to chińszczyzna w całej okazałości ... Za niewiele więcej możesz już dostać całkiem porządny sprzęt na dobrych częściach.

Na pewno bezpieczniej byłoby zabezpieczyć rury przed zamarzaniem. Może łatwiej udałoby Ci się poprowadzić wąż z popłuczynami gdzieś przez ścianę do istniejącej kanalizacji?

Ale co chcesz testować? To inne rozwiązania... możesz sobie zainstalować odwróconą osmozę - to nie zaszkodzi. Jak wpiszesz sobie w google zestaw RO6 to znajdziesz mnóstwo modeli.

Dzięki za odpowiedz, słyszeliście coś moze o urządzeniach Hydro Multi? Co o nich myslicie?

Cześć :)

Czeka nas generalny remont łazienki, wymieniamy junkers na bojler elektryczny i przy okazji chciałem też zamontować zmiękczacz wody. Mieszkanie w bloku z wielkiej płyty, ogrzewanie miejskie, woda z wodociągów - chciałbym wpiąć zmiękczacz zaraz za licznikiem (wspólny pion dla całego mieszkania). Chciałbym znaleźć model, który zmieści się we wnęce 35cm x 35 cm i o wysokości ~100cm. Coś godnego uwagi bez wydawania fortuny? :) Wstępnie chciałem wydać max. 1500, ale widzę że większość rozwiązań oscyluje w okolicy 2000zł.

Zużycie ~6m3 (2 osoby)

Twardość wody 350mg/l CaCO3

EDIT:

we wcześniejszych wpisach widziałem, że często wspominacie o "składakach" - są jakieś strony, gdzie można sobie zamówić skonfigurowany zmiękczacz, czy trzeba szukać wśród lokalnych dystrybutorów (jakiegoś polecacie na Śląsku?)

Edytowane przez coleyash

Dzięki za odpowiedz, słyszeliście coś moze o urządzeniach Hydro Multi? Co o nich myslicie?

Tania chińska głowica i całkiem dobre złoże. Chyba kiepskie połączenie... na czymś muszą oszczędzać skoro cena jest na poziomie połowy innych urządzeń... i chyba tylko rozmiary kompaktowe są u nich. A tobie by się przydało ze 38 litrów złoża.

Cześć :)

Czeka nas generalny remont łazienki, wymieniamy junkers na bojler elektryczny i przy okazji chciałem też zamontować zmiękczacz wody. Mieszkanie w bloku z wielkiej płyty, ogrzewanie miejskie, woda z wodociągów - chciałbym wpiąć zmiękczacz zaraz za licznikiem (wspólny pion dla całego mieszkania). Chciałbym znaleźć model, który zmieści się we wnęce 35cm x 35 cm i o wysokości ~100cm. Coś godnego uwagi bez wydawania fortuny? :) Wstępnie chciałem wydać max. 1500, ale widzę że większość rozwiązań oscyluje w okolicy 2000zł.

Zużycie ~6m3 (2 osoby)

Twardość wody 350mg/l CaCO3

EDIT:

we wcześniejszych wpisach widziałem, że często wspominacie o "składakach" - są jakieś strony, gdzie można sobie zamówić skonfigurowany zmiękczacz, czy trzeba szukać wśród lokalnych dystrybutorów (jakiegoś polecacie na Śląsku?)

Z takimi wymiarami będzie problem... o ile sama butla ze złożem się zmieści, to problem może być ze zbiornikiem na sól. Masz możliwość postawienia tam jakiejś półki... może jedno nad drugim się uda? Poza tym - czy masz tam odpływ do kanalizacji? i prąd?

Z takimi wymiarami będzie problem... o ile sama butla ze złożem się zmieści, to problem może być ze zbiornikiem na sól. Masz możliwość postawienia tam jakiejś półki... może jedno nad drugim się uda? Poza tym - czy masz tam odpływ do kanalizacji? i prąd?

Wg wizualizacji ma to wyglądać tak (profesjonalnie naniesione piony są mojego autorstwa :) leci tam rura z wodą i obok kanalizacja, prąd mogę mieć tam gdzie chcę, robię instalacje od nowa):

piony.jpg

Aha, to wiszące to już wspomniany bojler elektryczny :) Wnęka idzie do samej podłogi, więc pewnie tam można dać butlę, a na poziomie blatu wyciągnąć zbiornik?

Barwa mg Pt/l 6

Mętność NTU 0,5

pH - 8,19

Twardość mg CaCO3/l 460

Żelazo mg Fe/l 0,05

Mangan mg Mn/l <0,03

Azotany mg NO3-/l <3

Chlorki mg Cl-/l 30

Przewodność μS/cm 648

Porządnej klasy urządzenie będzie kosztować i to bez montazu około 3 tysięcy złotych. Markowe dobrej klasy złoże, porządna głowica sterująca musi swoje kosztować. Za 2200 zł z montażem nie kupi się porządnego urządzenia :(

Witam wszytskich

Może ktoś będzie mi w stanie pomóc.

wyniki badań wody są następujące:

Barwa - 8

Mętność - 1,5

PH - 6,94

Twardość - 180

żelazo - 0,91

Mangan - 0,03

Azotany - 0,01

Jon Amonowy - 0,22

Chlorki - 16

Przewodność - 490

Przez 7 lat po montażu studni było wszystko dobrze, teraz od około miesiąca jest problem.

Co zrobić z tym żelazem? Woda jest lekko mętna ale widać to na pierwszy rzut oka. Czy jakiś system pod kranowy rozwiąże sprawę? Czy tylko cała stacja uzdatniania wody? W domu mieszkają 4 osoby. Tam gdzie mogłaby stać stacja uzdatniania nie ma odpływu do szamba.

Serdecznie dziękuje wszystkim za pomoc.

Przedstawialiśmy już ofertę na system uzdatniania tej wody. Gdyby miał Pan jakieś pytania pozostajemy do dyspozycji.

Witam

Prosze o pomoc jak poprawić wode. Mamy dwie odległe cenowo propozycje i nie wiemy co robić. Badanie pierwsze zrobione w listopadzie 2017 niedługo po wywierceniu studni. Wyniki:

- mętność 19,2 ntu

- przewodność 574

- pH 7,1

- żelazo 2268

- mangan 460

- amonowy Jon 0,99

- twardość 301

Badanie drugie przeprowadzone w maju tego roku. Wcześniej studnie zachorowaliśmy i używaliśmy ( zużycia nie było za dużo bo jeszcze nie mieszkamy) wyniki:

- mętność 32

- żelazo 1577

- mangan 403

- Jon amonu 0,38

Bardzo prosze o opinie.

Wg wizualizacji ma to wyglądać tak (profesjonalnie naniesione piony są mojego autorstwa :) leci tam rura z wodą i obok kanalizacja, prąd mogę mieć tam gdzie chcę, robię instalacje od nowa):

[ATTACH=CONFIG]417559[/ATTACH]

Aha, to wiszące to już wspomniany bojler elektryczny :) Wnęka idzie do samej podłogi, więc pewnie tam można dać butlę, a na poziomie blatu wyciągnąć zbiornik?

Powiem tak - to może się udać... ale nie będzie idealne.

Według zużycia i twardości potrzebowałbyś 20 litrów złoża. Z dostępnego miejsca wynika, że mógłbyś wcisnąć zbiornik 10x17" do którego możesz wsypać 10-12 litrów złoża. Z tego wynika, że będzie się dość często regenerował. Nad (lub pod) zmiękczaczem musiałbyś dać jakąś półkę i postawić najmniejszy zbiornik soli - chyba 20 lub 25 litrów.

Witam

Prosze o pomoc jak poprawić wode. Mamy dwie odległe cenowo propozycje i nie wiemy co robić. Badanie pierwsze zrobione w listopadzie 2017 niedługo po wywierceniu studni. Wyniki:

- mętność 19,2 ntu

- przewodność 574

- pH 7,1

- żelazo 2268

- mangan 460

- amonowy Jon 0,99

- twardość 301

Badanie drugie przeprowadzone w maju tego roku. Wcześniej studnie zachorowaliśmy i używaliśmy ( zużycia nie było za dużo bo jeszcze nie mieszkamy) wyniki:

- mętność 32

- żelazo 1577

- mangan 403

- Jon amonu 0,38

Bardzo prosze o opinie.

Jest spora rozbieżność w wynikach jak na tak krótki okres. Proponowałbym solidnie pompować studnię (mówimy o kilku - kilkunastu dniach pompowania) i wtedy powtórzyć badania.

Jakie macie zapotrzebowanie? Czy tylko redukcja żelaza i manganu? Jaką macie pompę? Co ze ściekami? Czy macie już zbiornik hydroforowy (jaki?)?

Czy badaliście twardość? Czy ją też chcecie zmniejszyć?

Powiem tak - to może się udać... ale nie będzie idealne.

Według zużycia i twardości potrzebowałbyś 20 litrów złoża. Z dostępnego miejsca wynika, że mógłbyś wcisnąć zbiornik 10x17" do którego możesz wsypać 10-12 litrów złoża. Z tego wynika, że będzie się dość często regenerował. Nad (lub pod) zmiękczaczem musiałbyś dać jakąś półkę i postawić najmniejszy zbiornik soli - chyba 20 lub 25 litrów.

Ok, a gdzie szukać takiego składaka? :) Zużycie powinno nieco spaść przez bojler, planujemy też zakup zmywarki. Jest szansa zmieścić się że wszystkim w 2000zl?

Jest spora rozbieżność w wynikach jak na tak krótki okres. Proponowałbym solidnie pompować studnię (mówimy o kilku - kilkunastu dniach pompowania) i wtedy powtórzyć badania.

Jakie macie zapotrzebowanie? Czy tylko redukcja żelaza i manganu? Jaką macie pompę? Co ze ściekami? Czy macie już zbiornik hydroforowy (jaki?)?

Czy badaliście twardość? Czy ją też chcecie zmniejszyć?

Rodzina 2+2, nazwy pompy nie pamietam goście od studni mówili ze jest dobra kosztowała ok 1000zl, hydrofor ocynkowany 100l, mamy szambo, twardość badaliśmy tylko ten pierwszy raz, nie mamy rozeznania czy taka twardość (301) daje juz spory kamień, czy jest juz niebezpieczna dla sprzętów? Jesli tak to tez chcemy zmniejszyć. Czy twardość moze sie zmniejszyc po pompowaniu? Czy żelazo i mangan mogą sie znacząco zmniejszyc po pompowaniu? I jeszcze co Pan ma na myśli mówiąc „solidne pompowanie” ile dziennie pompować?

Bardzo dziekuje za pomoc!

Witam

- mętność 19,2 ntu

- przewodność 574

- pH 7,1

- żelazo 2268

- mangan 460

- amonowy Jon 0,99

- twardość 301

- mętność 32

- żelazo 1577

- mangan 403

- Jon amonu 0,38

Bardzo prosze o opinie.

Podzielam sugestie qbek17 odnośnie pompowania studni. Parametry wody znacznie się zmieniły dlatego warto by je potwierdzić po co najmniej 10-14 dniach pompowania. Dziennie pompować wodę można przez pare godzin. Twardość na poziomie 300 to woda średnio twarda i z czasem będzie powodować odkładanie się sporej ilości osadów na urządzeniach.

Wszytkie parametry po pompowaniu powinny ulec stabilizacji dzięki czemu będzie można precyzyjnie się wypowiedzieć na temat tej wody oraz dobrać ewentualnie sprzęt.

Jeśli chodzi o pompę to potrzebny jest jej dokładny model aby określi parametry pracy. Na jakiej głębokości jest lustro wody ?

Hydrofor do stacji uzdatniania ze złożem odżelaziająco-odmanganiającym jest zbyt mały. Najbardziej optymalny to 300 litrowy (odpowiedni czas kontaktu wody z powietrzem).

No to jestem gotowy do kupna zmiękczacza, w końcu... W poniedziałek muszę zamówić.

Apropo fotki - Woda surowa wpada do AtlasFiltri Hydra, samoczyszczący, siatka ze stali nierdzewnej 90 mikronów -> AtlasFiltri Sanic BX, klosz antybakteryjny, wkład sznurowy- antybakteryjny 25 mikronów. Manometry(dokładność 1.6) - przed filtrami, za filtrami, za zmiękczaczem. Na każdym etapie będę widział jakie jest ciśnienie. Przy przepływie wody różnica ciśnień przed i za filtrami to 0,2 - 0,3 bar. Więc praktycznie żadna. Następnym razem dam filtr sznurowy 10 mikronów. Szkoda tego wywalać.

Filtry siedzą 3 dni i juz w Hydrze nazbierało się trochę syfu. Jakieś zawisiny nie wiadomo czego. To nie są z mojej instalacji tylko coś już z wodociągu. U mnie od studzienki licznikowej w ogrodzie do domu wszystko wymienione na nowe, w tym stara rura stalowa 3/4 cala na nową PE 32 niebieską. Po prawie 30 latach stare rury stalowe co siedziały w ziemi z zewnątrz to były jeszcze w miarę zdrowe, ale jaka masakra od środa. Rdza, zarośnięte, zamulone jakimś błotem. Mimo wszystko woda do domu leciała czysta tak zerkając na szklankę pod światło. Wiadomo, oko wszystkiego nie dostrzeże. Woda jest z głębokości dokładnie 167 metrów. Twardość 280(test kroplekowy). Uzdatniania tylko jakimiś kamykami no i jest kilka przemysłowych czy jak to nazwać odżelaziaczy. Poza twardością wszystko w porządku. Miałem wgląd do papierów z sanepidu. Ogólnie dostępne info, tylko kwestia zapytać. Twardości wody nie badają.

IMG_1084.jpg

Edytowane przez emigrus