qbek17 20.08.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Ok, a gdzie szukać takiego składaka? Zużycie powinno nieco spaść przez bojler, planujemy też zakup zmywarki. Jest szansa zmieścić się że wszystkim w 2000zl? Możesz popytać lokalnie w firmach od uzdatniania - jak się tym zajmują (a nie są tylko firmą handlową co sprzedaje gotowce) to powinni bez problemu złożyć taki zestaw. Co do ceny to trudno powiedzieć - to że jest to "mały" zmiękczacz nie musi wcale oznaczać, że cena będzie niska... większość komponentów jest taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1300 20.08.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam Jestem nowy na tym forum ponieważ moja walka z przeciwnościami losu przy budowie nowego domu dopiero się zaczyna . Wielka prośba o pomoc przy ogarnięciu tematu wody. Studnia głębinowa 27m ,pompa na głębokości 18 m. Pompa IBO 3,5" SDM 3/15 1,1kW - H max - 90m - Q max - 105l/min Hydrofor 150 l. przeponowy przydomowa oczyszczalnia (brak kanalizacji,możliwość wykonania studni chłonnej ) Przybliżone zużycie wody 5-8 m3 na miesiąc. Wyniki badania wody podobno mało radosne. Woda zimna w miarę czysta z metalicznym posmakiem po przegotowaniu żółknie i wytrąca się osad identycznie jak przy pozostawieniu w jakimś otwartym zbiorniku i ekspozycji na słońce . Do chwili obecnej wykorzystywana woda z studni kopanej ,brak tak widocznych problemów z jakością wody. Prośba o pomoc przy doborze urządzeń dla wody o tych wartościach. Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez Arturo1300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 21.08.2018 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Ale masz wodę bardzo miękką. Nawet nie sądziłem, że w Polsce są takie wody gruntowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.08.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Witam wszystkich Jestem właśnie na etapie pierwszych dni zamieszkania w nowo wybudowanym domu . Krótko - robiąc badania wody krótko po wywiercie ujęcia studni własnej , okazało się ze parametr manganu wynosi 264 przy normie 50 . Pozostałe elementy były poniżej norm . Nie robiłem dużego researchu stad kupując piec viessman sprzedawca zasugerował zakup aquamixa N który miał sobie poradzić z tym nadmiarem . W tym tygodniu będę robił kolejne badania jednak zapach i smugi ewidetnie manganowe jak były tak są . Pytanie czy aquamix n jest w stanie sobie poradzić z takim poziomem manganu ? Czy z góry jest to skazane na porażkę i lepiej szukać alternatywnych rozwiązań Jeżeli pozostałe parametry są w normie to Aquamix N jak najbardziej rozwiąże problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besciak 21.08.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Mogę prosićoi pomoc w doborze urządzenia do uzdatniania wody jako jedyne źródło wody dla domu? Twardość: 100 mg CaCo3/lŻelazo 0,36 mg/lMangan: 0,30 mg/l Pozostałe parametry w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.08.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Mogę prosićoi pomoc w doborze urządzenia do uzdatniania wody jako jedyne źródło wody dla domu? Twardość: 100 mg CaCo3/l Żelazo 0,36 mg/l Mangan: 0,30 mg/l Pozostałe parametry w normie. Musisz jeszcze kolegom podać orientacyjne zużycie wody i sposób odprowadzania ścieków (szambo/kanalizacja /oczyszczalnia) no i woda z wodociągu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besciak 21.08.2018 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Zużycie ok. 10 m3 na miesiąc. Wodociągu nie mam. Kanalizacja jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 21.08.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Ja bym tej wody nie zmiękczał bo po co. Przy 100 mg nie powinien odkładać się żaden "kamień". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.08.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Witajcie, Miło mi poinformować, że wprowadziliśmy do naszej oferty nową stację uzdatniania wody Aquahome Duo do zmiękczania wody wodociągowej dla gospodarstw domowych, z dodatkowym filtrem węglowym. Z nowym produktem możecie zapoznać się TUTAJ, zakładka "Aquahome Duo" Jeżeli nasze nowe rozwiązanie Was zainteresuje zapraszam do kontaktu TUTAJ.Nasi eksperci przygotują dla Was bezpłatną i niezobowiązującą propozycję. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besciak 21.08.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Ja bym tej wody nie zmiękczał bo po co. Przy 100 mg nie powinien odkładać się żaden "kamień". A co z żelazem i manganem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 21.08.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Ciech czy Solino? Od której firmy powinno się kupować tabletki solne do zmiękczaczy? Czy obie firmy są godne polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.08.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Ciech czy Solino? Od której firmy powinno się kupować tabletki solne do zmiękczaczy? Czy obie firmy są godne polecenia? Nie ma to większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.08.2018 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Mogę prosićoi pomoc w doborze urządzenia do uzdatniania wody jako jedyne źródło wody dla domu? Twardość: 100 mg CaCo3/l Żelazo 0,36 mg/l Mangan: 0,30 mg/l Pozostałe parametry w normie. Pozostałe parametry, mimo że w normie, są istotne do określenia sposobu radzenia sobie z tymi parametrami, które nie są w normie Możesz je podać? Wygląda to na temat na mały odżelaziacz. Co do konkretnego modelu to już zależy od wielu czynników... jaka jest pompa? jaki hydrofor? czy możesz gdzieś zrobić studnię chłonną albo rozsączenie? czy wolisz regenerację solą i od razu zmiękczanie wody w zestawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.08.2018 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Witam Jestem nowy na tym forum ponieważ moja walka z przeciwnościami losu przy budowie nowego domu dopiero się zaczyna . Wielka prośba o pomoc przy ogarnięciu tematu wody. Studnia głębinowa 27m ,pompa na głębokości 18 m. Pompa IBO 3,5" SDM 3/15 1,1kW - H max - 90m - Q max - 105l/min Hydrofor 150 l. przeponowy przydomowa oczyszczalnia (brak kanalizacji,możliwość wykonania studni chłonnej ) Przybliżone zużycie wody 5-8 m3 na miesiąc. Wyniki badania wody podobno mało radosne. [ATTACH=CONFIG]417686[/ATTACH] Woda zimna w miarę czysta z metalicznym posmakiem po przegotowaniu żółknie i wytrąca się osad identycznie jak przy pozostawieniu w jakimś otwartym zbiorniku i ekspozycji na słońce . Do chwili obecnej wykorzystywana woda z studni kopanej ,brak tak widocznych problemów z jakością wody. Prośba o pomoc przy doborze urządzeń dla wody o tych wartościach. Wow... takiej wody chyba nie opłaca się uzdatniać... Masz kosmiczną wartość żelaza (23 mg/l), do tego sporo manganu i amoniaku. Do tego wszystkiego niziutkie pH... to kiepski zestaw... na pocieszenie - masz niską twardość... Nie ma chyba sensu nawet dywagować jak i na ilu stopniach można byłoby to usuwać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 21.08.2018 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Nie ma to większego znaczenia. Nie ma znacznie co do tych dwóch firm, czy ogólnie? Słyszałem, że niektóre firmy oferują średniej, lub niskiej jakości tabletki. A to widać jak robią się mosty solne. Niby tak się dzieje przy niskiej jakości soli. Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.08.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Do soli tabletkowanej dodawany jest środek przeciwzbrylający. Praktycznie w każdej soli. Ale jego ilość jest mikroskopijna. Różnice w jakości (jeśli jakieś są), będą gdzieś na 3 lub 4 miejscu po przecinku... więc to naprawdę znikoma różnica. Możesz sprawdzać składy poszczególnych producentów - mi nie starczyło samozaparcia żeby to porównywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1300 21.08.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Wow... takiej wody chyba nie opłaca się uzdatniać... Masz kosmiczną wartość żelaza (23 mg/l), do tego sporo manganu i amoniaku. Do tego wszystkiego niziutkie pH... to kiepski zestaw... na pocieszenie - masz niską twardość... Nie ma chyba sensu nawet dywagować jak i na ilu stopniach można byłoby to usuwać... No to mnie pocieszyłeś. Teraz wiem że nie muszę wydawać mnóstwa pieniędzy aby szampon mi się lepiej pienił. Po takim werdykcie nasuwa mi się parę pytań , bo z tą wodą muszę coś zrobić przy planowanej budowie nowego domu. 1.Czy istnieje możliwość zmiany parametrów wody z upływem czasu , ponieważ studnia jest stosunkowo nowa ( wiercona pod koniec czerwca ) 2,Czy po zastosowaniu np.Systemu ODŻELAZIACZ SUPREME OXYLINE PLUS 56 złoże KATALOX + pod kranem do celów spożywczych odwrócona osmoza, zredukuję szkodliwe substancje do tego stopnia aby można było ją używać w domu i szczęśliwie doczekać świąt Bożego Narodzenia.Zakładając że z wody korzysta jedna osoba zużywając 2-3m3 wody na miesiąc. 3.Czy istnieje techniczna możliwość sprawdzenia czy w pobliżu jest inna żyła wodna nie połączona z tą moją w której świetnie się pieni szampon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.08.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Po takim werdykcie nasuwa mi się parę pytań , bo z tą wodą muszę coś zrobić przy planowanej budowie nowego domu. 1.Czy istnieje możliwość zmiany parametrów wody z upływem czasu , ponieważ studnia jest stosunkowo nowa ( wiercona pod koniec czerwca ) Tak. Jeśli studnia nie była odpowiednio pompowana po wierceniu to nawet spora szansa. 2,Czy po zastosowaniu np.Systemu ODŻELAZIACZ SUPREME OXYLINE PLUS 56 złoże KATALOX + pod kranem do celów spożywczych odwrócona osmoza, zredukuję szkodliwe substancje do tego stopnia aby można było ją używać w domu i szczęśliwie doczekać świąt Bożego Narodzenia.Zakładając że z wody korzysta jedna osoba zużywając 2-3m3 wody na miesiąc. Nie wiem czy akurat ten lub inny filtr przy takich parametrach będzie lepszy od pozostałych... na pewno nie usunie wszystkiego, ale też na pewno coś zatrzyma. Jeśli już musisz "iść na przetrwanie" to poszukaj najtańszego filtra bo szkoda pieniędzy na coś poważniejszego. 3.Czy istnieje techniczna możliwość sprawdzenia czy w pobliżu jest inna żyła wodna nie połączona z tą moją w której świetnie się pieni szampon. Nie mam pewności czy nie ma innych metod, ale jest coś takiego jak badania gruntu metodą elektrooporową... czasami w urzędzie są dostępne mapy z lokalnymi warunkami geologicznymi i tam można szukać wskazówek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1300 21.08.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Czyli najbliższe dwa tygodnie podlewania trawnika ,obojętne czy jest to mu potrzebne czy nie .Prośba do sąsiadów o udostępnienie wody do badania (bo ich jest dobra dziadek z babcią pili i żyli tyle lat ) i moje próbki z dwóch studni do badania i oczekiwanie na litościwy wyrok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besciak 21.08.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 (edytowane) Pozostałe parametry, mimo że w normie, są istotne do określenia sposobu radzenia sobie z tymi parametrami, które nie są w normie Możesz je podać? Wygląda to na temat na mały odżelaziacz. Co do konkretnego modelu to już zależy od wielu czynników... jaka jest pompa? jaki hydrofor? czy możesz gdzieś zrobić studnię chłonną albo rozsączenie? czy wolisz regenerację solą i od razu zmiękczanie wody w zestawie? Pompa głębinowa IBO SDM3/11, zbiornik przeponowy 100 l. Studnia chłonna i rozsączanie - raczej nie, kanalizację posiadam. Nie mam doświadczenia z wodą o takich wartościach twardości, ale na pewno chcę uniknąć osadzania się kamienia na armaturze sanitarnej, itp. Poniżej pełny wynik badania: Z mętnością już sobie poradziłem, zbyt krótko była pompowana woda po założeniu pompy. Zużycie ok. 10 m3 na miesiąc. Studnia to jedyne źródło wody dla domu. Edytowane 21 Sierpnia 2018 przez besciak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts